ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Jadranovo


Crikvenica Riviéra / Jadranovo

Jadranovo dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

Aji fotója

Jadranovo dióhéjban

  • Jadranovo szerény halászfalu jellege mellett – vagy éppen azért – remek hangulatú nyaralóhely, tisztes távolságban a Kvarner-öböl nagypályás, nyüzsgős helyeitől.
  • A település hosszasan elnyúlik a parton és a szárazföldön is. Nincs nagy tömeg, és többnyire nem érződik a zsúfoltság, még a főszezonnak számító júliusban sem (legfeljebb augusztusban van némi tömeg). Kellemesen vegyülhet a turista a helyiekkel, mert a légkör oldott, puritán. Festői az öböl. Tulajdonképpen nincs is kimondottan valamiféle központja a településnek.
  • Mivel a tengerparton hosszan terül el a település, ideális a nyugalmas strandszakaszok felfedezésére – és természetesen ezek élvezetére.
  • Kirándulások szempontjából Jadranovo praktikus helyen van. Könnyen elérhető Krk szigete, Cres, Rab, Rijeka, Opatija és a belső szárazföldi területek is. Bérelt csónakkal jókat lehet kirándulni a közeli kis szigetekre.
  • Jadranovo olyanoknak jó választás, akik inkább gyéren látogatott, különböző adottságú strandokon akarnak nyugalomban napozni, olvasgatni, fürdőzni, párban turbékolni, illetve a kisgyermekes családoknak, mivel nyugalmas a hely és a tenger lassan mélyül.

Hol?

Ez a csendes kisváros mindössze pár perc autózásra – kb. 9 kilométer – távolságra van a sokkal turistásabb és mozgalmasabb Crikvenicától. Rijeka 25 kilométerre található a településtől.

Megközelítése Magyarországról

Budapestről Jadronovo kb. 4 óra 50 perc autóval (500 kilométer, amiből 471 kilométer az autópálya). A városkát három lehajtón is meg lehet közelíteni, ezekből kettő elég szűk és meredek utcácska, két autó éppen elfér egymás mellett, így érdemes lassan haladni.

Szállások

Jadranovoban sok színvonalas, kiadó apartman található. Kockázatos dolog azonban foglalás nélkül érkezni és improvizálni. Érdemes tudni, hogy a tengerpart közelében viszonylag kevés apartman van, tehát lehet arra számítani, hogy kisebb-nagyobb sétát kell tennünk a partig.

Ajánlott szálláshelyek (2022):

3 csillagos: Haus Svjeta ,

4 csillagos: Hotel Anda Villa Club Jardin

Jadranovo-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Tengerpart

Jadranovo strandja nem nagy, de a víz kristálytiszta, a kilátás gyönyörű.

b.v. fotója

A Hovišće városrészhez közeli partszakaszon a strand jó tágas, kényelmesen elférnek az emberek. A strand fövenye finom-kavicsos és lassan mélyül a víz, azaz ide is lehet jönni gyerekekkel. Van egy mesterségesen kialakított, kicsike homokos strand két játszótérrel.

k. d. fotója

Ezeken kívül - Neriz település irányába - több kisebb, csaknem néptelen, fürdőzésre alkalmas partrészeket, öblöket találhatunk, ahol a kavicsok nem durvák. Többen beszámoltak arról, hogy a kisgyerekeik kiválóan alkalmazkodtak a kavicsos strandhoz, és nem nyivákoltak homokos strandért. Vannak persze kalandosabb, fürdésre alkalmas, eldugott sziklás partrészek is.

"Jadranovo kicsi, turisták által nem túlzsúfolt település, és augusztusra is vonatkozik. Itt nincsenek a máshol jellemző tömegnyomoros strandok. Köves strandok nyugalmas, rokonszenves légkörrel. A strandok domborzati jellegzetességként mindig lent vannak, s ezért sok lépcsőn át érhetők el. Nem vészes, még idősebb szüleinknek sem okozott problémát." (P. R., 2014)

Vendéglátás

  • A nyaralók számára szükséges napi dolgok helyben beszerezhetők a két helyi Konzum üzlet bármelyikében.
  • Az Obala nevű, egyirányú forgalmú, parti úton több vendéglő, pizzéria, pékség, szupermarket és ajándékbolt is található. A vendéglőkben finomabb ételeket és alacsonyabb árakat találunk, mint a közeli Crikvenica éttermeiben.
  • Az egyik legjobb tengerparti étterem egyébként a Feral, ahol a tulajdonos és családja maga halássza frissen a tengeri gyümölcsöket, halakat.

Látnivalók

A település közepén van egy kis hangulatos piactér, ahol reggelente friss halat, gyümölcsöket és zöldségeket lehet vásárolni.

A nyaralás során érdemes bemenni korzózni, éttermezni és vásárolgatni Crikvenicába, vagy kirakatnézőbe Rijekába. A belső szárazföldi területekre is érdemes ellátogatni, pl. 25 perc autózással elérhető Fužine térsége, ahol jó kirándulási lehetőségek vannak. Egy erős egynapos túra keretében pedig olyan világszenzációs helyekre is ellátogathatunk, mint a Plitivicei tavak, meg a Postojnska Jama cseppkőbarlang Szlovéniában.

Aktív pihenés

Érdemes robogót bérelni Crikvenicában, és úgy bejárni a környező településeket. Hajózási lehetőség is van, illetve a környező hegyekben nagyokat lehet túrázni. Jadranovo nem éppen az aktív lehetőségeiről híres, szóval mindenképpen a közeli városokat, látványosságokat érdemes célba venni.

Érdekességek

  • A falu déli részében található a Lokvišće-öböl, amely a gyógyhatású iszapjáról híres. Sok környékbeli, és néhány tájékozottabb turista jár ide meghemperegni a zöldes-barna iszapban.
  • Minden év július 25-én ünnepséget rendeznek a faluban Szent Jakab tiszteletére, akinek a településen van is egy fából készült, kb. 350 éves szobra.

Fotóegyveleg

j. j. fotója

Ezek szerint a kavicsos strandon is lehet (majdhogynem) homokozni - sz. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó András, 2018. 07. 07. 09:50
Eme nyugis helyen valaki tud szállást 2 felnőttnek és 2 gyermeknek (2 és 10 évesek) július 16-21 között?


Esgran Katalin, 2016. 08. 10. 12:22
2016. Már Jadranovoban is van kutyás strand. Kicsit sziklás, de kellemes.


úti kriitka, 2016. 07. 01. 12:45
Kedves Katalin!
Jadronovotól 9 kilométerre (16 perc), Crikvenicánál található a Podvorska strand, ami a horvát Adria egyik legjobb kutyás strandja.


Esgran katalin, 2016. 07. 01. 11:54
Szeretném megkérdezni, hogy kutyákkal lehet fürödni a strandonkon.
Köszönöm


Lászlóné Rakonczai, 2015. 07. 17. 16:43
Szeretném megkérdezni végig ilyen keskeny a partszakasz?? Itt nehéz lehet közlekedni.


úti kritikus, 2014. 08. 09. 16:19
Konkrétan a Jadranovo-i strandoknál a vízben nem jellemző olyan tengeri herkentyűk jelenléte, ami zavarná a fürdőzést.


Bodnárné dr. Tóth Ágota, 2014. 08. 09. 15:34
A strandokon sok a tengeri herkentyű a vízben? Ha igen, akkor mik azok?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

FOTÓGALÉRIA