ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Jadranovo


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra / Jadranovo

Jadranovo dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

Aji fotója

Jadranovo dióhéjban

 • Jadranovo szerény halászfalu jellege mellett – vagy éppen azért – remek hangulatú nyaralóhely, tisztes távolságban a Kvarner-öböl nagypályás, nyüzsgős helyeitől.
 • A település hosszasan elnyúlik a parton és a szárazföldön is. Nincs nagy tömeg, és többnyire nem érződik a zsúfoltság, még a főszezonnak számító júliusban sem (legfeljebb augusztusban van némi tömeg). Kellemesen vegyülhet a turista a helyiekkel, mert a légkör oldott, puritán. Festői az öböl. Tulajdonképpen nincs is kimondottan valamiféle központja a településnek.
 • Mivel a tengerparton hosszan terül el a település, ideális a nyugalmas strandszakaszok felfedezésére – és természetesen ezek élvezetére.
 • Kirándulások szempontjából Jadranovo praktikus helyen van. Könnyen elérhető Krk szigete, Cres, Rab, Rijeka, Opatija és a belső szárazföldi területek is. Bérelt csónakkal jókat lehet kirándulni a közeli kis szigetekre.
 • Jadranovo olyanoknak jó választás, akik inkább gyéren látogatott, különböző adottságú strandokon akarnak nyugalomban napozni, olvasgatni, fürdőzni, párban turbékolni, illetve a kisgyermekes családoknak, mivel nyugalmas a hely és a tenger lassan mélyül.

A "nagy" strand klassz, 2021-ben újították fel. Van két kisebb, a sziklák tövében, de ahhoz rutin kell megközelíteni. A faluban túl nagy infrastruktúra nincs, finoman szólva Pl. rendes bolt, pékség nem nagyon van, ami van, azt meg hagyjuk. Nagyon meredek lejtők és emelkedők vannak, biciklivel, rollerrel bevehetetlenek. Éttermi ellátottság szűkös. Amúgy szép minden, és a tenger ugyanolyan jó. Épp ezért a strandon kívül az egész falu nyugodt, már már kihalt feeling. (2022)

Jadranovónak is vannak hátrányai, amelyeket érdemes megfontolni az utazás előtt:

Az első és legfontosabb hátrány, hogy a település nagyon kicsi, így nem sok turisztikai lehetőséget kínál. A vendégek gyorsan végigjárhatják a várost és meglátogathatják a főbb látnivalókat, és ezt követően nem marad más teendőjük, mint a tengerparton pihenni.

Másodszor, Jadranovo nem kínál sok választási lehetőséget, ami az étkezést illeti. A városban található néhány étterem, de a kínálat nem igazán változatos. A vendégeknek esetleg ki kell menniük a városból, ha változatosabb kínálatot szeretnének.

Harmadszor, Jadranovo egy kisebb település, így a szórakozási lehetőségek is korlátozottak lehetnek. Ha az utazók éjszakai életre vágynak, akkor érdemes inkább nagyobb városokba utazniuk a környéken.

Negyedszer, Jadranovo strandjai nem mindenki számára ideálisak. A homokos és sima tengerpartot szeretőknek kicsit csalódást okozhat, mivel a part kavicsos és a víz sokszor nagyon mély, ami lehet, hogy nem megfelelő a gyerekek számára.

m. n. fotója

Hol?

Ez a csendes kisváros mindössze pár perc autózásra – kb. 9 kilométer – távolságra van a sokkal turistásabb és mozgalmasabb Crikvenicától. Rijeka 25 kilométerre található a településtől.

Megközelítése Magyarországról

Budapestről Jadronovo kb. 4 óra 50 perc autóval (500 kilométer, amiből 471 kilométer az autópálya). A városkát három lehajtón is meg lehet közelíteni, ezekből kettő elég szűk és meredek utcácska, két autó éppen elfér egymás mellett, így érdemes lassan haladni.

Szállások

Jadranovoban sok színvonalas, kiadó apartman található. Kockázatos dolog azonban foglalás nélkül érkezni és improvizálni. Érdemes tudni, hogy a tengerpart közelében viszonylag kevés apartman van, tehát lehet arra számítani, hogy kisebb-nagyobb sétát kell tennünk a partig.

Ajánlott szálláshelyek (2024):

3 csillagos: Haus Svjeta ,

4 csillagos: Hotel Anda Villa Club Jardin

Étkezés

Jadranovo településén több étterem és kávézó található, ahol a helyi és nemzetközi konyha ételeit kínálják. Az éttermek többsége a tengerparton vagy a kikötőben található. Az ételek árai általában kedvezőek, és a helyi specialitások között szerepelnek a tenger gyümölcsei, a grill ételek, a pizza és a tészta.

A településen található néhány kisbolt, ahol élelmiszert és alapvető élelmiszeripari termékeket lehet vásárolni, de a választék korlátozott lehet. A nagyobb bevásárlási lehetőségek a közelben található Crikvenica és Rijeka városaiban érhetők el.

Jadranovo településen nincs állandóan nyitva tartó termelői piac. Azonban, a környező településeken, például Crikvenicán és Rijekában, rendszeresen tartanak piacokat, ahol a helyi termelők árulnak friss zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, húst, halat és egyéb helyi termékeket. Ezek a piacok nagyszerű lehetőséget kínálnak a látogatóknak, hogy megismerjék a helyi ételeket és termékeket, és közvetlenül vásárolhassanak a termelőktől. A piacokon általában jó ár-érték arányban lehet vásárolni, és egyedi ajándékokat is találni.

Szórakozás

Jadranovo egy kis település, így az éjszakai élet nem olyan élénk, mint a nagyobb városokban. Azonban, a közelben található Crikvenica és Rijeka városokban több szórakozási lehetőség is van. Ezekben a városokban több bár, étterem, éjszakai klub és kaszinó is található, amelyek különböző zenei és szórakozási programokkal várják a vendégeket. A legtöbb helyen a helyi és nemzetközi zenei előadók, DJ-k lépnek fel, és a látogatók különféle italokat és koktélokat kóstolhatnak. Az éjszakai élet azonban főként a nyári szezonban aktív, amikor a turisták nagyobb számban érkeznek a régióba.

Más hasznos információk

Jadranovo településnek van turista információs irodája. Az iroda Jadranovo központjában található, és segítséget nyújt a turistáknak a szállások, programok, látnivalók és egyéb hasznos információk megtalálásában.

Az iroda neve: "Turistička zajednica Grada Crikvenice" (Crikvenice Város Turisztikai Közössége).

Az iroda címe: Turistička zajednica Grada Crikvenice - Turistički ured Jadranovo - Gajevo šetalište 12, 51264 Jadranovo

Az iroda dolgozói szívesen adnak információkat a szálláshelyekről, éttermekről, programokról és látnivalókról, valamint térképeket és kiadványokat is biztosítanak.

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-16:00 óráig- Szombat: 8:00-12:00 óráig - Vasárnap: zárva

Azonban a nyitvatartási idő változhat a szezonális igényekhez és az ünnepekhez igazodva. Ezért érdemes az iroda honlapján vagy telefonon érdeklődni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.

Tengerpart

Jadranovo strandja nem nagy, de a víz kristálytiszta, a kilátás gyönyörű.

Az itt található strandok közül a legnépszerűbbek a következők:

Jadranovo Beach: Ez a homokos és kavicsos strand a városközpontban található. A strand öblös vizei ideálisak a gyerekek számára, és a környező hegyek gyönyörű látványt nyújtanak. Azonban a strand szezonális szolgáltatásokkal rendelkezik, és a nyári időszakban nagyon zsúfolt lehet.

Uvala Scott: Ez a strand a városközponttól délre található. A kristálytiszta vizek és a látványos sziklás környezet miatt kedvelt a búvárok és a sznorkelezők körében. A strand azonban szintén szezonális szolgáltatásokkal rendelkezik, és nem túl nagy, így előfordulhat, hogy zsúfolt.

Ploče Beach: Ez a strand észak felé található, és homokos partjai miatt különösen alkalmasak a családok számára. A strand ingyenes parkolási lehetőséget és napernyőkölcsönzést is kínál. Azonban a strand néha szennyezett lehet a környező ipari üzemek miatt.

A strandok hátránya lehet az, hogy a turisztikai szezonban nagyon zsúfoltak lehetnek, és a parkolóhelyek korlátozottak lehetnek. Emellett néhány strand szennyezett lehet az ipari üzemek miatt, így fontos, hogy a turisták megfelelően tájékozódjanak a környéken található strandokról és azok állapotáról.

Gyönyörű de túl zsúfolt nekünk nem volt szerencsénk heringparti volt a vìzig nem lehetett besétàlni annyian voltak, pedig meseszép hely

b.v. fotója

A Hovišće városrészhez közeli partszakaszon a strand jó tágas, kényelmesen elférnek az emberek. A strand fövenye finom-kavicsos és lassan mélyül a víz, azaz ide is lehet jönni gyerekekkel. Van egy mesterségesen kialakított, kicsike homokos strand két játszótérrel.

k. d. fotója

Ezeken kívül - Neriz település irányába - több kisebb, csaknem néptelen, fürdőzésre alkalmas partrészeket, öblöket találhatunk, ahol a kavicsok nem durvák. Többen beszámoltak arról, hogy a kisgyerekeik kiválóan alkalmazkodtak a kavicsos strandhoz, és nem nyivákoltak homokos strandért. Vannak persze kalandosabb, fürdésre alkalmas, eldugott sziklás partrészek is.

"Jadranovo kicsi, turisták által nem túlzsúfolt település, és augusztusra is vonatkozik. Itt nincsenek a máshol jellemző tömegnyomoros strandok. Köves strandok nyugalmas, rokonszenves légkörrel. A strandok domborzati jellegzetességként mindig lent vannak, s ezért sok lépcsőn át érhetők el. Nem vészes, még idősebb szüleinknek sem okozott problémát." (P. R., 2014)

Vendéglátás

 • A nyaralók számára szükséges napi dolgok helyben beszerezhetők a két helyi Konzum üzlet bármelyikében.
 • Az Obala nevű, egyirányú forgalmú, parti úton több vendéglő, pizzéria, pékség, szupermarket és ajándékbolt is található. A vendéglőkben finomabb ételeket és alacsonyabb árakat találunk, mint a közeli Crikvenica éttermeiben.
 • Az egyik legjobb tengerparti étterem egyébként a Feral, ahol a tulajdonos és családja maga halássza frissen a tengeri gyümölcsöket, halakat.

Látnivalók

A település közepén van egy kis hangulatos piactér, ahol reggelente friss halat, gyümölcsöket és zöldségeket lehet vásárolni.

A nyaralás során érdemes bemenni korzózni, éttermezni és vásárolgatni Crikvenicába, vagy kirakatnézőbe Rijekába. A belső szárazföldi területekre is érdemes ellátogatni, pl. 25 perc autózással elérhető Fužine térsége, ahol jó kirándulási lehetőségek vannak. Egy erős egynapos túra keretében pedig olyan világszenzációs helyekre is ellátogathatunk, mint a Plitivicei tavak, meg a Postojnska Jama cseppkőbarlang Szlovéniában.

Aktív pihenés

Érdemes robogót bérelni Crikvenicában, és úgy bejárni a környező településeket. Hajózási lehetőség is van, illetve a környező hegyekben nagyokat lehet túrázni. Jadranovo nem éppen az aktív lehetőségeiről híres, szóval mindenképpen a közeli városokat, látványosságokat érdemes célba venni.

Érdekességek

 • A falu déli részében található a Lokvišće-öböl, amely a gyógyhatású iszapjáról híres. Sok környékbeli, és néhány tájékozottabb turista jár ide meghemperegni a zöldes-barna iszapban.
 • Minden év július 25-én ünnepséget rendeznek a faluban Szent Jakab tiszteletére, akinek a településen van is egy fából készült, kb. 350 éves szobra.
 • Jadranovo, nem egy nagyváros de nagyon tiszta és nincsen tömeg nyomor, a tengerpart gyönyörű tiszta, apró kavicsos nem nagy sziklás ahol az ember ki töri a bokáját, eléggé gyerek barát, a víz az ahogy a nagykönyvben megvan írva annyira gyönyörű, a fürdőkádadban nem látsz ilyen tisztát 😅jövőre beakarjak építeni a partot ahogy láttuk a terveket mint a nagyobb városokban, így valószínűleg jövőre nem ilyen lesz a víz minőség és a nyugalom. (2019)

Fotóegyveleg

j. j. fotója

Ezek szerint a kavicsos strandon is lehet (majdhogynem) homokozni ? - sz. m. fotója

u. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó András, 2018. 07. 07. 09:50
Eme nyugis helyen valaki tud szállást 2 felnőttnek és 2 gyermeknek (2 és 10 évesek) július 16-21 között?


Esgran Katalin, 2016. 08. 10. 12:22
2016. Már Jadranovoban is van kutyás strand. Kicsit sziklás, de kellemes.


úti kriitka, 2016. 07. 01. 12:45
Kedves Katalin!
Jadronovotól 9 kilométerre (16 perc), Crikvenicánál található a Podvorska strand, ami a horvát Adria egyik legjobb kutyás strandja.


Esgran katalin, 2016. 07. 01. 11:54
Szeretném megkérdezni, hogy kutyákkal lehet fürödni a strandonkon.
Köszönöm


Lászlóné Rakonczai, 2015. 07. 17. 16:43
Szeretném megkérdezni végig ilyen keskeny a partszakasz?? Itt nehéz lehet közlekedni.


úti kritikus, 2014. 08. 09. 16:19
Konkrétan a Jadranovo-i strandoknál a vízben nem jellemző olyan tengeri herkentyűk jelenléte, ami zavarná a fürdőzést.


Bodnárné dr. Tóth Ágota, 2014. 08. 09. 15:34
A strandokon sok a tengeri herkentyű a vízben? Ha igen, akkor mik azok?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA