ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Omisalj


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Omisalj

Omišalj dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Fotóegyveleg

Pesja strand - a.a. fotója

Omišalj dióhéjban

(olaszul: Castelmuschio)

Omišalj nagyon népszerű üdülőhely a Kvarner-öbölben. A Krk-sziget egyik legrégebben lakott települése ez, amely a védett és kellemes Omišalji-öbölben fekszik. Lakói, ahogy ez a környéken szokványos, a mezőgazdaságból és a halászatból éltek, manapság már a turizmus jelenti a fő bevételi forrást. A város két részre osztható: a lakott területre, ami a parttól kissé távolabb helyezkedik el, és magára a tengerpartra, ahol éttermek, szállodák és maga az élet zajlik. A kettő között egy nagyon szép park van.

Omišalj strandjai többnyire kavicsosak, kövesek, és ez nem igazán kellemes a gyerekeknek. Omišaljnak nincs kimagaslóan szép strandja, de azért a gyermekes családok is találnak elfogadható strandokat, főleg Omisalj nyugati részén. Omišalj stradjain bezavarhat a kilátásba a rijekai kőolaj finomító mindig lángoló kéményeinek képe, valamint a tankhajók látványa, de igazából ez nem befolyásolja a nyugodt pihenést, sem (talán) a víztisztaságot. A város jó választás lehet az aktív nyaralást kedvelőknek és a kulturális programok, történelmi emlékek iránt érdeklődőknek is. Hogy ejtik ki a horvátok az Omisalj-t? Valahogy így: omisáj (az l hang alig hallatszik)

Hol?

  • Omišalj közúton 502 kilométerre van Budapesttől (471 km autópálya), 5 óra 15 perc non-stop.
  • Kraljevica felől, a hídon átkelve Omišalj az első település a Krk-sziget északi részén. Az autóútról jobbra lekanyarodva találjuk a várost.
  • Omišaljtól délre, közúton 23 kilométerre van Krk városa (35 perc autóval). Rijeka közúton 27 kilométerre van Omišaljtól (kb. 37 perc).

Vélemények

"A település két részből áll. Van egy városias része, ahol strand, boltok, étterem található. A másik része apartman házakat és különböző szálláshelyeket tartalmaz, Itt nincsenek boltok, viszont csendes, nyugodt hely. Nekünk nagyon tetszett!" (Zoover, 2016)


,, Átugrottunk Omisaljba is a vacsorának valóért a halpiacra, ahol a bácsi hajnali fogását az unokája árulta 🐟. Érdemes ott is lődörögni, mert roppant cuki óváros része van." (t.t., 2021)

b. g. fotója

,, Milyen a strandja? Omisaljban ott vannak azok a nagy, otromba silók, vagy nem tudom mik. Rontják a képet, egyébként szép ( lenne).

3 strandja is van. Apró kavicsos mindegyik. Fürdőcipő ajánlatos. Kicsi gyerekekkel utazóknak nem annyira jó. 

" (2021)


A domborzati viszonyai miatt Omisalj nem egy ideális strandolós célhely.


Bár nem is terveztem lemenni a tengerre/strandra, pusztán a kilátás alapján elmondhatom, hogy Omišalj városát biztosan nem választanám tengerparti nyaralásra. Hosszú és meglehetősen meredek az út a szálláshelyek többségétől a strandokig. Pedig ez egy kisváros, ahol nincsenek nagy légvonalbeli távolságok. Vannak olyan szálláshlyek, amik tán légvonalban 50 méterre vannak a strandtól, mégis kerülőkkel 700 métert kell caplatni.

A strandokat megnéztük és nem lett kedvünk ott fürödni. A sziklaoldalon fekvő városka viszont sok szép panorámát kínál. (2019)


Ha a strandon nem a távolban lévő rijekai olajtartályokra összpontosítjuk a figyelmünket, akkor jól tudjuk érezni magunkat.


Omisaljban a Park Dubec gyönyörű, és az óvárosa is. A kicsi házak mind felújítva, különböző színre festve. Omisaljból körbejárhatod az egész szigetet.


A partról a városba autóval csakis nagy kerülőúton lehet visszajutni, a keskeny, egyirányú utak miatt. Aki gyalog közlekedik, az pedig nagy emelkedőkre és lejtőkre számítson. A városban nem sok a bazáros, talán 1-2 akad, a parton. Igazi nyugis, csendes hely.


Szép a város is, nem túl nagy, gyalog bejárható. A strandja pedig mindenhol úszható, és tiszta.


Omisalj óvárosa bájos, plébániatemploma az egyik legszebb a szigeten. A legkedveltebb strandja a Pesja, talán azért is, mert innen nem látszanak az olajtározók... Halvendéglőjéből annál inkább a kikötő és fent az óváros!


Krk sziget egyik legszebb fekvésű városkája Omisalj, amellyel kicsit mostohán bánik a modern kor. Olajfinomító, és több ipari létesítmény rondít bele a több évszázad óta álló, hamisítatlan mediterrán hangulatú település hangulatába. Ha el tudunk vonatkoztatni a környékétől, mindenképpen látogasunk el egy nyári estén, késődélután, és sétáljunk egyet kis utcáiban, térjünk be a főtéren álló vendéglők egyikébe, és élvezzük az ódon hangulatú, valóban elbűvölő város életét!

Szállások

Omišalj leghíresebb hotelje a 2 csilagos  Hotel Adriatic és annak üdülőtelep jellegű melléképületei, a Depandance Marina és a Depandance Primorka. Ez egy fenyvesekkel körülvett üdülőkomplexum, ahol nyugodt körülmények között lehet megszállni. A hotel eléggé lelakott, de a környéken számos sportolási és egyéb programlehetőség van. Kicsit távolabb, közvetlenül a tengerparton fekszik a két csillagos Hotel Delfim. Omišaljban egyébként nem találunk magas kategóriájú szállodákat.

  • A településen számos privát apartman áll rendelkezésre, ám ezek nem mind közvetlen tengerpartiak.
  • Ajánljuk ezeket az apartmanokat: 40 méterre a strandtól található a 3 csillagos Dora Apartman.
  • Omišalj szálláshelyei közül legtöbben a Pušća autóskempinget ismerik, ami a város észak-keleti részén terül el. A hangulatos kempingnek egy nagyon kellemes, aprókavicsos strandja van.

Omišalj-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com 

Ajánlott szálláshelyek (2021):

5 csillagos: Camping and mobile homes Omisalj

Tengerpart

A várost szegélyező tengerparton mindenféle partszakaszt találhatunk. Jellemzően a sziklás, apró kavicsos és a kiépített, betonos partok váltakoznak, de vannak kisebb homokos részek is.
Mivel az egész település egy nagy öbölben fekszik, viszonylag szélmentesnek mondhatók strandjai.

A leghíresebb omišalji strand a Pesja, amely megkapta a kék zászlós minősítést. A Pušća kempingnél egy viszonylag nagyobb aprókavicsos strand van. A Hotel Adriatic alatti partszakasznak kiépített, illetve aprókavicsos része is van. A víz néhol lassan mélyül, ez ideális kisgyerekeknek vagy úszni nem tudóknak, viszont van olyan gyorsan mélyülő partszakasz is, ami leginkább úszásra alkalmas. Omišaljban is van lehetőség olyan öblökben, vadstrandokon fürdőzni, ahol nincs tömeg, és elbújhatunk a hangzavar elől.

Pesja beach

Vendéglátás

Omišaljnak nincs sok vendéglője, de azok rendben vannak és jutányos áron lehet ezeken a helyeken étkezni. Tradicionális horvát ételeket szolgálnak fel a Kaštel, az U Barbi Gerga és az Ulikva éttermekben. Friss tengeri ételeket is ehetünk az autókemping területén fekvő Tuna House vendéglőben. Nagyon finom bureket árulnak a pékségekben, érdemes megkóstolni. Szórakozóhelyek nincsenek a térségben, jellemzően a kocsmákban alakul ki a helyiek körében kisebb bulizás.

Ki ne hagyjátok a Ruza pizzériát, nagyon kedves a kiszolgálás!

j. n. fotója

Látnivalók

Omišalj római kori város, kivételesen gazdag a település a történelmi emlékekben. Mai napig megtekinthetők Fulfinium város romjainak részletei, de ezeknek nagyobb része még a föld alatt, vagy már a tenger mélyén nyugszik. A városban több kápolna is van, mindegyik jelentős történelmi emlék.

A városmagtól mindössze 2 km-re, a Sepen-öbölben található a Mirine Fulfinium, amely egy V. századi ókeresztény bazilika romja. Bizonyos vélemények szerint ez a legnagyobb és a legjobban épen maradt ilyen jellegű épület a mediterrán területen. A romok közelében minden évben több koncertet, egyházi jellegű programot szerveznek. A legszebb része Omišaljnak talán mégis a Park Dubec. Ez egy 18 000 m2-es gyönyörű park, amelyben közel 1 km hosszan sétányokat alakítottak ki. Nagyon romantikus program egy kis délutáni séta a fenyvesekkel és különleges növényekkel tarkított parkban. Érdemes ellátogatni a pár kilométerre levő Biserujka barlangba is.

Aktív pihenés

Omišalj az aktív pihenést kedvelők ideális nyaralóhelye. Itt szinte bármilyen sportot űzhetünk. Vannak sportpályák, teniszezhetünk, lehet bérelni kerékpárt, ki lehet próbálni a vízi sportokat, ejtőernyőzhetünk, van mini golf pálya, sok pingpongasztal, sőt kirándulásra is alkalmas a környék.

Praktikus

A városban minden beszerezhető a kis élelmiszerüzletekben, de van itt halbolt és piac is. Omišaljban van benzinkút, orvosi rendelő, posta és bank, kerékpár- és autókölcsönző is. Omisaljban van egy 2014-ben megnyitott igen nagy Konzum szupermarket elég jelentős friss hús- , zöldség-, gyümölcs- és pékárú választékkal. Közlekedés szempontjából a Konzum praktikus helyen van, közvetlenül a Omisalj körforgalmánál, a híd mögött, a főútnál. Sokan a településen lévő szálláshelyükre érkezés előtt itt a Konzumban nagybevásárlást csinálnak. A parkolás nem gond, nagy a kapacitás. A hét minden napján (vasárnap is!) nyitva vannak 8 és 22 óra között. Bankautomata persze van a szupermarketnél.

Az Omišalj turista információs irodája a következő címen található: Turistička zajednica Grada Omišlja
Ulica Vatroslava Lisinskog 2, 51513 Omišalj

Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek: 8:00-16:00 Szombat: 8:00-12:00 Vasárnap: zárva

,, Mivel egy tankerkikötő Omišalj városával szemben helyezkedik el, ezért érzetre kissé mostoha, elhagyatottabb városa lett a szigetnek. Olcsók a szállások, olcsó buszos utazásokat lehet igénybe venni akár csak egy hétvégére is. Ettől függetlenül egy szép városkáról van szó. A part mentén található a betonos strand, ahol a Villa Eva nevű szálló és étterem található. Egy vízre helyezett fedett épület az étterem kiülős helye, itt ehetünk finom ételeket nem túl drágán. Ajánlom mindenkinek a rántott tintahalat, Pržene Lignje néven. Mártással és sült burgonyával. Akkora adagot kaptam, hogy a hazafelé tartó 6 órás úton végig kitartott. De megkóstolhatjuk a grillezett tintahalat, vagy ehetünk finom pizzákat is. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

z.j. fotója

b. k. fotója

n. z. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

janos, 2017. 07. 25. 14:57
Omisaljbol naponta indul a Morana kirandulo hajo Crikvenica,Njivice vagy a Cizici iranyaba,foglalhato a krk-tours.com oldalon vagy szemelyesen a kikotoben, viszont ott nagy esellyel mar csak masnapra van hely.Valbiskaban van a komp kikoto ahonnan felorankent megy hao Cres szigetere es naponta egyszer a Rab szigeti Loparba,ezeket a Jadrolinija uzemelteti.


Szász Angéla, 2015. 04. 22. 13:47
Szeretném meg kérdezni, hogy indulnak hajók más szigetekre is?


Encsi, 2014. 09. 03. 17:45
Holnap lesz egy hete,hogy hazaérkeztünk.Nagyon szép hely,csak ajánlani tudom Mindenkinek.A park Dubec felé vezető út kicsit elhanyagoltnak tűnt,viszont a kilátás gyönyörű.:) A parton a fagyizóban mindig köszöntek,akárhányszor arra mentünk.:) A kaja nagyon finom volt,nagyokat reggeliztünk,vacsiztunk. :) Az árak viszonylag megfizethetőek. Amint tudunk visszatérünk, ha nem is Omisalj-ba, de Horvátország valamelyik másik szép részére. :)


Farkas Zsolt, 2014. 07. 30. 17:18
Most Érkeztünk haza, 4 szép nap után amit hotel omisalj -ban tölttünk :) Bőséges Büféreggeli, Úgyszíntén a vacsora is hasonló pozitív csalódás volt!Kedvesek az emberek!Ár-Érték arányban megfelelő, nem luxus, mindenkine ajánljuk, még 1x visszatérünk!


Eszter, 2014. 07. 07. 10:36
Tavaly augusztusban a tervek szerint el is mentünk. A szállásunk egy hotel-komplexumban volt, a bejárati ajtótól alig 20méterre volt a tenger. Nagyon tiszta, rengeteg szép kagylót lehet gyűjteni. A halakat kézből etettük a víz alatt, nagyon tiszta volt a part és a víz is. A part közelében búvárkodtunk. Van egy nagy szikla is, kb. 7méter onnan ugrálgattunk. Nem volt zsúfolt a hely, pont jó, a fagyit pedig mindenképp próbáljátok ki :). A faluban is sétálgattunk, a zöldségesnél magyarul beszéltek velünk, szűk kis utcák, rengeteg növény és virág, sziklára épült házak, csodás hely.


Úti kritikus, 2014. 06. 18. 11:02
Kedves Eszter és a búvárkodás iránt érdeklődők!
A Krk sziget szócikkünk kiegészült a búvárkodásról szóló résszel.


Rigó Sándor, 2013. 11. 25. 11:43
Nyáron voltunk KRK szigetén sajnos szállást sehol sem kaptunk,ezért visszafelé benéztünk Omisaljba, az autóskemping kissé lehangolt viszont az árak nevetségesen alacsonyak. Sátor felállítása után ( amit ajánlok mindekinek,hogy vigyen kivéve ha van foglalt szállása ) be néztünk a városba. Csodálatosan szép település, kiváló tiszta strandok, tiszta település. Balatoninál olcsóbb árak, udvarias kiszolgálás. Több hajó között lehet válogatni több úti céllal persze megfelelő létszámnál, a jegy ára alacsonyak. A település alkalmas sportolásra, kirándulásra, esti szórakozásra. Rengeteg ingyenes kiépített strand, persze a tengeri sünök is kedvelik így fürdőpapucs nem árt, továbbá a biztosítás sem elhanyagolható. Pár száz forint itthon, viszon e nélkül a tengeri sün eltávolítása a talpakból eléggé húzós a szomszédunknak 80.000 ft ba került a biztosítás nélküli mezítlábas fűrdés. A tenger kristálytiszta a halakat látni a vízben ami a strandok kivételével eléggé mély.
Ja kaját nem kell vinni csak az útra mivel itthoni árak vannak így felesleges cipelni, ha bármit otthon felejtesz kedvező áron meg tudod venni ott is. Jó pihenést jővőre vissza megyünk


Eszter, 2013. 07. 08. 16:17
Sziasztok!

Augusztus elején megyünk Omisaljba. Kérlek segítsetek: tudunk ott vízisportolni, el lehet menni hajóval búvárkodni vagy hasonlók?

Válaszotok nagy reménnyel várom!!!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA