ÚTIKRITIKA.HU / Crikvenica Riviéra / Sveti Juraj


hirdetes


útikritikák


Crikvenica Riviéra / Sveti Juraj

Sveti Juraj dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Érdekességek | Vélemények | Fotóegyveleg

Sveti Juraj dióhéjban

 • Sveti Juraj nagyon aranyos, szép elhelyezkedésű, álmos kis tengerparti falu. Ez a középkori település nem egy nagyvilági hely, az biztos, pár utca az egész.
 • Ideális nyaralóhely olyanoknak, akik tudják kellően méltányolni a friss, nagyon tiszta tengert, a sziklás partokat, a nyugalmat, a természetességet. Itt nem rontotta el a turizmusra kihegyezett ingatlanfejlesztés az eredeti halászfalus jelleget. Némi hátránya lehet némelyeknek, hogy nincsenek figyelemre méltó strandjai.
 • Sok nevezetessége nem igen akad ennek a kis falunak, hacsak nem tekintjük annak a hangulatos, kis mólós kikötőjét szép a tengeri kilátással a szemben lévő pici Lisac-szigetre, meg más sziklás szigetekre.
 • A hetvenes években rengeteg német turista járt ide – akkor valószínűleg jóval menőbb hely lehetett a térségben. Ez a fénye megkopott ugyan, de a helyiek jámborsága, szívélyessége szerencsére megmaradt. Sveti Juraj légköre könnyed, egyszerű. Szép a természeti környezet, s nem véletlen, hogy a falu lényegében az észak-velebiti nemzeti park része.
 • Alapvető dolgokat helyben meg lehet kapni, lévén van két kis szupermarketje. Ezenkívül a faluban találunk még pénzváltót, postafiókot, trafikot, néhány zöldség-gyümölcsös standot, két pékárust és egy fagyizót is. Nagyon bevásárlásokhoz, mozgalmasabb élethez a 10 kilométerrel északra lévő Senj város kínálkozik. Ott nagyobb üzletek, bankok, benzinkutak, hivatalok és piacok is találhatók.
 • Nincs sok magyar nyaraló. Augusztusban sok az olasz turista, akik már hónapokra, sőt évekre előre befoglalnak, így érdemes hamar gondolni a szállásfoglalásra. 
 • Sveti Juraj fantasztikus halászfalú, mini szigettel. Valszeg egyben itt a leghidegebb a víz is az országban. Én még hidegebbet július közepén nem tapasztaltam. Volt vagy 18...

 • Sveti Juraj előnye,hogy nincs messze a magyar határtól: 280km. Két kiépített strandja van.A víz kristálytiszta a strandok aprókavicsosak,betonosak.A vendéglők a tengerparton közel a strandokhoz vannak..Élelmiszerboltok,péksüteményesek,kirakodó vásárosok szintén a parton vannak.Gyerekeknek egy bekerített játszótér,csúszdás vizibiciklik nyújtanak szórakozást. Hajóval a környező szigetekre szállìtják a turistákat.Ez lehet egésznapos kirándulás vagy pár órás is.A nyári hónapok elteltével egyéni vagy csoportos gyalogtúrás kirándulásokra is belehet nevezni a Velebit-hegyre.Csodálatos a kilátás a tengerre!! Legmagasabb csúcsa 1680m.Sveti Jurajtól 25km.

Hol?

A Rijeka és Zadar közti parti úton (Jadranska magistrala) található, a Velebit-hegy lábánál.

Megközelítése Magyarországról

A tengerparti főúton, Senj városa felől közelíthetjük meg, a szerpentinekről jobbra lekanyarodva.

Szállások

Sok bérelhető szoba, apartman van a kínálatban, mégpedig jutányos árakon. A barátságos árak annak tulajdoníthatók, hogy a hely nem annyira divatos, felkapott –igaz az apartmanok többsége inkább az egyszerűbb kategóriába sorolható.

A legkellemesebb apartmanok a tengerparthoz közel helyezkednek el. Vannak a falunak domboldali, vagy tán hegyoldalinak nevezhető részei, és az ott lévő házak esetében van némi testedzés is a séták során. Az újonnan épült házak többségében éppen itt vannak. Három kemping van a térségben, az Ujča, a Rača és a Spasovac. Állítólag a Senj irányába eső Rača jobb, mint az Ujča.

Tengerpart

Sveti Juraj széles szárazföldi körzetében nincs olyan strand, amely szerepelne a horvát tengerpart strandjaira vonatkozó internetes toplistákon. Ettől még persze lehet találni csomó jó strandot, legfeljebb nem különösebben híreset. Sveti Juraj helyi, központinak mondható strandja a falu déli részén van egy eléggé sekélyvizű öbölben. A déli szelektől jól, a nyugati szelektől némileg védett az öböl. Gyerekeknek is ajánlható ez a strand, annak ellenére, hogy nem homokos. Arra azonban vigyázni kell a gyerekeknél és a gyengén úszóknál, hogy több helyen a víz hirtelen kezd szakadékszerűen mélyülni.

Van egy betonos, kiépített strandja is a településnek, amely mellett füves park található – sokan kifekszenek ide napozni, heverészni. A település közvetlen közelében, főleg a falutól északra néhány egész csinos kis öbölre bukkanhatunk. Igaz, hogy sziklásak, strapás a megközelítésűek, nyersen természetesek, és a tengervíz egyszerűen álomszerű. Bőven leehet látni szabad szemmel is halakat, halrajokat, búvárszemüveggel meg pláne. Sveti Juraj térségében a tengervíz az átlagosnál némileg hűvösebb a földalatti rétegekből itt-ott feltörő hideg édesvízi források miatt. Vannak nyaralók, akik ezt előnynek tekintik, mert valahogy frissebbnek érezni a vizet, mások meg nem örvendenek ennek. A víz normál hőmérsékletéhez képest akár 5-7 fokkal hidegebb vízáramlatok váratlanul érik utol az úszkálót.

Sokan Sveti Juraj-ból autóval portyáznak a tágabb térség strandjait felfedezni. Érdemes például elmenni a településtől délre, nem túl messze (tán 4-5 kilométer) található Lukovo-i kavicsos strandra, mert az egész jó. Egy baja van, hogy autóval nem közelíthető meg teljesen, a strandtól vagy 500 méterre kell leparkolni, majd lesétálni a szurdokba. Krk-szigetre történő kirándulás esetén érdemes fontolóra venni két horvát toplistás strand meglátogatását (a baškai vela Plaža és a Stara Baška Beach). Baška csaknem szemben van.

Vendéglátás

Sveti Jurajban több vendéglő is található. A főételek ára 2000 Ft körül mozog, míg a sör közel 400-500 Ft-nak megfelelő kunát kóstál. Bárhol is étkezik az ember, érdemes megkóstolni a szomszédos Krk-szigetéről való fehér bort, a Žlahtinát. Az éttermek általában nyitva tartanak este 22-24 óráig. A legmutatósabb étkezőhely a közstrandnál található, a Mul nevű étterem, ahol jók az étkek, és családias a légkör és kellemes a látvány a teraszukról. A tulaj egyben hentes is, azaz kifejezetten ért a húsokhoz. Van két bisztró is a településen: a Riva és a Kiko. A helyiek szerint a Riva a jobb és tán valamivel olcsóbb, a Kiko egyszerűbb, kocsmásabb hely, de jó pár drága étellel. Említésre méltó még a falu közvetlen közelében lévő Hazienda étterem a friss hal- és tengeri gyümölcsös étkeivel, friss köreteivel. Finomak a rafináltan fűszerezett grillhalak. Érdemes kipróbálni a kétszemélyes vegyes hal-tenger gyümölcsei tálat (riblja fritura).

Van még egy Konoba Gusti (a konoba maga egyfajta étkezdét, tradicionális vendéglőt jelent) a kikötőnél, terasszal. A Sveti Juraj-ban nyaralók gyakran felkerekednek és bemennek Senj-be, vagy Crikvenicába vacsorázni, hiszen ezeken a helyeken még nagyobb az étteremválaszték. Senjben ajánljuk a Lavlji dvor nevű hagyományos horvát vendéglőt (konoba), ahol hitelesen helyi konyha uralkodik. Bulizási lehetőség legközelebb Senj-ben van. Na Senj sem egy nagyvilági hely, de Sveti Jurajhoz képest mégiscsak az.

A Kiko étteremet ajánlom, nagyon jó a konyha!

Más hasznos információk

Sveti Juraj városának nincs saját turisztikai információs irodája, de a legközelebbi iroda a következő helyen található:

Címe: Turistička zajednica grada Senja, Trg Pavla Šubića I. br. 3, 53270 Senj

Nyitvatartása: Hétfőtől péntekig 8:00-16:00 óráig, szombaton 8:00-12:00 óráig. Vasárnap zárva.

A legjobb megoldás az, ha Sveti Jurajban található szállásadójától vagy a környékbeli turisztikai látnivalóknál dolgozó emberektől kér információkat és ajánlásokat.

Látnivalók

 • Sveti Jurajban nem történik sok minden, de azért augusztusban rendeznek ilyen-olyan zenés vagy sportos eseményt (alkalmi foci- és röplabdabajnokság). Inkább a csend, a nyugalom a jellemző, legfeljebb a tenger morgása jelenti a zajt.
 • A falu felett van egy kis dombtető kereszttel, szép kilátással. A dombtetőt érdemesebb nem a tengerparti út felől, hanem pont a másik oldal felől megközelíteni.
 • Történelmi élményért érdemes a 10 kilométeres távolságban lévő Senj városába utazni, amelyik valóságos műemlékváros a maga 3000 éves történelmével.
 • Kellemes kirándulásnak ígérkezhet a Krk- és Rab-sziget meglátogatása. Mindkét szigetről lehet részletes leírás található a honlapunkon. Aki még nem látta a Plitivicei tavakat annak álljon itt egy szó: kötelező!
 • Goli szigetére viszont nem igazán érdemes ellátogatni, mert nem különleges. Börtönsziget volt korábban.

Aktív pihenés

A közeli Rača strandon egy búváriskola működik. A környéken bérelhetünk vízi biciklit és vízisít is. A Velebit-hegység közelségéből adódóan van lehetőség kirándulni, túrázni, mountain bike-ozni. A hegység északi részén van egy nemzeti park csodás természeti értékekkel. A Zavižan nevő helyi állomásnál egy szép botanikus kert csábít sétára. Kis szerencsével errefelé még vadlovakat is lehet látni.

Környékén számos túraútvonal található, amelyek a Velebit-hegység lábánál vezetnek, lenyűgöző kilátással a tengerre.

Érdekességek

Sveti Juraj (Szent György) neve korábban Jurjevo volt. A Sveti Juraj nevének magyarázata az, hogy Sárkányölő Szent György a falu és az ottani templom védőszentje. A parton van egy kis szobra is, a legyőzött sárkánnyal persze. (Furcsán fiatalnak ábrázolják a hős alakját.) Még él és aktívan tevékenykedik a faluban több halász is. A többnyire idősebb halászok elsősorban a scampi nevű rákfajtát fogják.

Vélemények

"Nekünk nagyon tetszett a falu, annyira nyugis. Mondjuk, elég távol van az élettől, de mi pont ezt kerestük."


"A világ legálmosabb kis falva ez, nekem nem annyira jött be, bár a strandok és a hangulat valóban megnyerő."

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Pat Ella, 2017. 06. 18. 08:23
Érdeklődnék: hajóval hogyan, mennyiért lehet átjutni Krk szigetre, mikor indul oda, vissza?


Kiss István, 2015. 01. 24. 12:51
Mi 2012 Augusztusában voltunk Senj városban és Sveti Juraj falucskában.Meglátogattuk az Ujca és a Raca kempinget is.A víz hideg a part sziklás és kavicsos mindenütt.Úgy,hogy az erős hullámok miatt gyerekekkel csak a part mentén mertünk a vízbe mártózni.Tovább álltunk Zadar felé,de a kocsink lerobbant,így számunkra véget is ért a nyaralás.Nincs a közelben szerelő,az autómentők persze félóránként felkínálják a segítséget olyan árért,hogy nem ér annyit a kocsink,amit hátrahagyva busszal utaztunk haza,ami szintén méregdrága.


Magdolna, 2014. 03. 02. 15:07
nagyon sokszor nyarltunk már ebben a halászfaluban és még mindig találunk újdonságot a környéken.Javaslatunk ha nem jó az idő túrázzanak a Velebit hegyen legalább olyan élményt nyújt mind a tengerpart.Zavizsan az 1700 m magasságával gyönyörű,mintha az Alpokban lennénk.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA