ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Kampor


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Kampor

Kampor dióhéjban | Hol? |Vélemények| Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Fotóegyveleg

k. g. fotója

Kampor dióhéjban

  • Kampor egy festői, békés légkörű, régi halászfalu, amely szerencsére megőrizte hagyományos múltbéli bájosságát, hangulatát - jobban, mint a Rab-sziget akármelyik más falva. A helybéli lakosok alig vannak többen száz főnél. Lezser, szívélyes, segítőkész emberek, akik tisztában vannak azzal, hogy miből is élnek.
  • A falu „nyugis” jellegét főszezonban némileg elveszíti, de mégis talán itt sikerült a turizmus fejlődéséhez szükséges fejlesztéseket (pl. szálláshelyek építése) úgy folytatni, hogy a település ne váljon egy kellemetlenül túlzsúfolt hellyé.
  • Mivel Kampor-t egy tölgyfaerdős, fenyőerdős természetvédelmi terület (Dundo) veszi körül, így a hely valóságos paradicsom túrázóknak és kerékpárosoknak.
  • Kampornak van kavicsos, sziklás és homokos strandja is, azaz praktikusan vegyes a választék. A gyermekes családok által annyira keresett homokos strandokból itt van egy jó hosszú darab. Jelzésértékű az itteni strandok minőségére, hogy a Rab-szigetén máshol nyaralók is gyakran járnak ide strandolni.
  • Mivel közel van Rab város, meg a Suha Punta turisztikai komplexum, így nincs gond a szórakozóhelyek elérésével sem.

Itt vannak a kisgyerekekkel utazóknak leginkább való strandok. Sokkal kevesebben vannak mint Lopar-ban. Mozgalmasabb nyaralásra vágyóknak Kampor kicsit unalmasnak bizonyulhat. Nekik érdemesebb eleve Rab város-i szálláshelyet foglalni, mert ott izgalmasabb az esti élet.

Hol?

Kampor a Rab-sziget északnyugati részén, a Kalifront-félszigetnél található. Hosszan elnyúló település, mindkét oldalán tengerparttal. Lopar és Rab városától is csupán 5-6 km-re fekszik, autóval könnyen, 10 perc alatt megközelíthető a kompkikötőtől.

Kampor - térkép

Vélemények

,,Ott van a kedvenc strandunk, és a parton egy jó étterem ahova mindig beülünk. De egy hetet nem tudnék ott eltölteni. Ahhoz messze van, hogy este pl. sétálj egyet az óvárosban, és beülj valahova meginni egy koktélt.
A szigetet könnyű bejárni mert mindenhova el lehet jutni autóva,l és érdemes is megnézni a különböző öblöket, de este is szeretnek az emberek kimozdulni, és esti programokra nem mész autóval. Szerintem olyan helyet kell választani, ahol nem kell sokat gyalogolni egy-egy programért. (k. e.)"


Kampor a szuget egyik legfélreesőbb pontja. Gyakorlatilag egy nyugodt apartmantelep pár vendéglátóhellyel egy nagy, széles, homokos öböl partján, aminek legtöbb pontján annyira sekély a víz, hogy 100-200 m-t kell sétálni, hogy derékig érjen, viszont egyes részein a mellig, nyakig érő vízben, mindenféle sznorkel- és búvárfelszerelés nélkül lehet kagylót gyűjteni.

Rab nyüzsgő, pálmás óvárosa, kikötője innen relatív messze van, gyakorlatilag csak autóval közelíthető meg (kb 10 perc), így valakinek le kell mondania az óvárosi borozgatásról, koktélozásról, ráadásul drága, és főszezonban nagyon nehézkes a parkolás. Ha ez probléma, akkor érdemesebb inkább Palitot, Banjolt, Barbatot választani, mert onnen gyalog, vagy vízi taxival megközelíthető az óváros, vagy esetleg Lopart, mert bár ott nincs óváros, de rengeteg az étterem, bár, fagyizó, stb, még bazársor és vidámpark is van. (dégé)


,, Kisgyerekkel tökéletes választás. Autóval kb. 20 p Rab városa. Amúgy meg tényleg nyugis, nincs tömve, mint Lopar. Mégis mindent megtalálsz helyben. Pékség, étterrnek, játszótér, sznorkerező hely, stb. Aztán néha autóba lehet üln,i és kalandozni vagy hajót bérelni. Azóta visszavágyom oda."


,,Kamporban homokos a part de nem túl sok az impulzus."

Szállások

Kamporban sok a jó minőségű szálláshely, régi és új építésű apartmanok között egyaránt válogathatunk. Sok apartman fekszik viszonylag távol a tengerparttól. Érdemes kerülni azokat a szálláshelyeket, amelyek az igen zajos főút mentén vannak. A településen egy kemping is található.

Ajánlott szálláshelyek (2023):

3 csillagos: Apartments Katica ,

4 csillagos: Valamar Carolina Hotel&Villas , Apartments Trlika ,-------------------------------------------------------------

Tengerpart

Kampornak több strandja és fürdésre alkalmas öble van. Érdemes bemennünk a helyi turisztikai irodába olyan térképért, amely alapján el lehet igazodni Kampor és környékének strandolási lehetőségeit illetően.

Kampor -tengerparti strand

A legismertebb a Veli Mel homokos strand, ahová érdemes kivinni a mozgásigénnyel teli, homokvár építésére vállalkozó kis kölyköket. A tengervíz sekély és jó meleg. Úszni vágyó felnőttnek viszont hosszasan kell gyalogolnia a mély vízig. Az igazsághoz tartozik, hogy a főszezonban a Veli Mel strand roppant zsúfolt, mert nem csak a helyben nyaralók jönnek ide. Persze minden viszonylagos, mert például a sziget északkeleti csücskén, Lopar és San Marino strandjai sokkal zsúfoltabbak. A Veli Mel strand másik hátránya, hogy nincs a strandon árnyékos hely. De ahogy írtam, több kisebb strand és öböl is van a közelben, így érdemes az első napokban feltérképezni a helyet, hogy ki-ki megtalálja a saját "kedvenc" strandját.

"Kamporban 2 strandon is voltunk. Az egyik egy Mel nevű volt, ahol nagyon sokat kellett gyalogolni a vízben, hogy legalább térdig érjen. A vízben kemény a homok, de kint a parton púderszerűen finom. Nagyon tiszta a víz, szinte mindig látni mi van alattad. Általában a strandokon nincs wc/öltöző/zuhanyzó (kivétel: Lopar, és a Suha Puntai Caroline strand). Lopar csodás... talán a legszebb strand a szigeten. " forrás


,, Laktunk Kamporban, de Rabra, Suha Puntára és Lopárra jártunk át fürödni."


Tetszett a kampori strand, ez homokos, fákkal, étkezési lehetőséggel, van trambulin és napernyő-napágy is, ezek fizetősek. Itt lehet vízibiciklit is bérelni, a part homokos, lassan mélyülő, oldalt kisebb sziklák vannak, oda is lehet feküdni, mi a fák alatt voltunk. Ez Kampor végén van, egy benyúló öbölként, térképen könnyű megtalálni. (2023)

Mel strand

Sekély

Vendéglátás

Kamporban több vendéglő is van, amelyek a friss helyi halakból, zöldségekből készítik étkeiket. Jó kis vendéglő Planka nevű, ahol a finom ételek (pl. csípős fokhagyma szószos spagetti) mellett príma csapolt sört is lehet fogyasztani. Jó étterem még az Eufemia.

Kampor - Skiper étterem - tenger gyümölcsei bőségtál:

Látnivalók

Kampor fő látnivalója a Szent Eufémia (a település védőszentje) ferences rendi kolostor és templom, ami a település egyik végén, a Szent Eufémia-öbölnél található. A kolostor mellett a helyi néprajzi múzeumban is körülnézhetnek az érdeklődők.

Aki a főszezonban menekülni akar a sokaság elől, annak érdemes csónakot bérelni és keresni egy magányos kis öblöt vagy Kamporból kiindulva - akár kerékpárral, akár autóval - felfedezni a sziget minden csücskét.

Aktív pihenés

Rab-szigeten hat búvárközpont is van - nem hiába, hiszen rendkívül alkalmas a terep a búvárkodásra. A Kalifront-félsziget szép erdős, és nem túl meredek a terep, így idősebbeknek is ideális kisebb-nagyobb kirándulásokra. Érdemes megmászni a 408 m magas Kamenjak-hegyet, amelyről tiszta időben akár 40 km távolságba is elláthatunk. Vadászok kedvenc helye lehet a félsziget; találkozhatunk szarvasokkal és muflonokkal (Ovis musimon). A szállodáknál lehetőség van teniszezni és kerékpárt is bérelhetünk.

"Rab szigetén Lopárt mondják a szuper homokos strandok hazájának. Hát ez nem igaz! Kamporban széles lapos homokos plázs, mellette ingyenes parkoló. Pár méterre tábla hirdeti, féláron egész napra hajóbérlés. OK, kérünk egyet.

- Jaj az nem úgy megy! Elfogyott, másnap reggel tízkor vihetjük, most még válogathatunk a két különböző hajó fajtából.
- A kabinosat kérjük.- Leraktuk az előleget. Már csak az igazolást mutassuk a vízi jártasságiról.
- A mindenit! Hogy pont azt az egy iratot felejtettük otthon!
- Évek óta mindenki csak ezt az egy papírt nem hozza. Tehát nincs. Ha a vízi rendőr igazoltat, hivatkozzunk rájuk.

Tízkor lent toporogtunk a parton. Apály volt, a hajóhoz felkötözött szoknyában gyalogoltam be. Párom apokalipszisre készült, a hajó orrába talicskányi kaját lapátolt. A kis rotyogó működését öt perc alatt elsajátította, térképen a srác megmutatta, hogy a benzin meddig bírja, azután a viszontlátásra. Kalifront félszigete erdős turista paradicsom, tengerpartja meredek sziklás, öblökkel erősen csipkézett. A védettebbek már foglaltak voltak, némelyikben luxus vitorlások horgonyoztak. Sziklákon a sirályok forgatták utánunk a fejüket, talán hozzászoktak a kajamaradékhoz. Kárókatonák mellettünk lebuktak és fogalmunk sem volt, hol jöttek fel.

Találtunk egy érdekes öblöt, lehorgonyoztunk. Na igen. Ezt, hogy lehorgonyzunk, hatalmas mellénnyel jelentettük ki, még a vasmacskát is szét tudtuk nyitni. Aztán dobtuk a horgonyt jobbra, dobtuk balra, de csak nem akadt bele a homokba. Ahogy a szél vonszolt minket ki az öbölből, úgy húzta a csíkot a mélyben a kampó. Valamiben megakadt. Na végre! Körülöttünk néhány hajó tulajdonosának kidülledt szeme kisimult, kiengedték a bennszorult levegőt, visszatért a nyugalom. Nyugisabb hely révén, más világ volt a tengerfenéken. A tengerisünök álcázásképpen apró kavicsokat hordtak a tüskéikre igazítva, uborkák ringattatták magukat a fenéken. Na és voltak halak! Rengeteg. A sügér több változata keringett csapatban és magányosan. Párom lába belógott a hajó oldaláról, az apróbbja élvezettel csipkedte. A nap folyamán körbe jártuk a félszigetet, párom a kis motorral harcolt a hullámokkal. Több öblöt is felfedeztünk, ettünk, napoztunk, búvárkodtunk. Párom félreértelmezi a víz alatti kutakodást, az ő szeme nem a növény és állatvilágra áll rá. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Kampor északi része

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes