ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Kampor


Rab-sziget / Kampor

Kampor dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Fotóegyveleg

k. g. fotója

Kampor dióhéjban

  • Kampor egy festői, békés légkörű, régi halászfalu, amely szerencsére megőrizte hagyományos múltbéli bájosságát, hangulatát - jobban, mint a Rab-sziget akármelyik más falva. A helybéli lakosok alig vannak többen száz főnél. Lezser, szívélyes, segítőkész emberek, akik tisztában vannak azzal, hogy miből is élnek.
  • A falu „nyugis” jellegét főszezonban némileg elveszíti, de mégis talán itt sikerült a turizmus fejlődéséhez szükséges fejlesztéseket (pl. szálláshelyek építése) úgy folytatni, hogy a település ne váljon egy kellemetlenül túlzsúfolt hellyé.
  • Mivel Kampor-t egy tölgyfaerdős, fenyőerdős természetvédelmi terület (Dundo) veszi körül, így a hely valóságos paradicsom túrázóknak és kerékpárosoknak.
  • Kampornak van kavicsos, sziklás és homokos strandja is, azaz praktikusan vegyes a választék. A gyermekes családok által annyira keresett homokos strandokból itt van egy jó hosszú darab. Jelzésértékű az itteni strandok minőségére, hogy a Rab-szigetén máshol nyaralók is gyakran járnak ide strandolni.
  • Mivel közel van Rab város, meg a Suha Punta turisztikai komplexum, így nincs gond a szórakozóhelyek elérésével sem.

Itt vannak a legjobb gyerekes strandok. Sokkal kevesebben vannak mint Lopar-ban.

Hol?

Kampor a Rab-sziget északnyugati részén, a Kalifront-félszigetnél található. Hosszan elnyúló település, mindkét oldalán tengerparttal. Lopar és Rab városától is csupán 5-6 km-re fekszik, autóval könnyen, 10 perc alatt megközelíthető a kompkikötőtől.

Kampor - térkép

Szállások

Kamporban sok a jó minőségű szálláshely, régi és új építésű apartmanok között egyaránt válogathatunk. Sok apartman fekszik viszonylag távol a tengerparttól. Érdemes kerülni azokat a szálláshelyeket, amelyek az igen zajos főút mentén vannak. A településen egy kemping is található.

Ajánlott szálláshelyek (2022):

3 csillagos: Apartments Katica ,

4 csillagos: Valamar Carolina Hotel&Villas , Apartments Trlika ,

-------------------------------------------------------------

Kampor-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Tengerpart

Kampornak több strandja és fürdésre alkalmas öble van. Érdemes bemennünk a helyi turisztikai irodába olyan térképért, amely alapján el lehet igazodni Kampor és környékének strandolási lehetőségeit illetően.

Kampor -tengerparti strand

A legismertebb a Veli Mel homokos strand, ahová érdemes kivinni a mozgásigénnyel teli, homokvár építésére vállalkozó kis kölyköket. A tengervíz sekély és jó meleg. Úszni vágyó felnőttnek viszont hosszasan kell gyalogolnia a mély vízig. Az igazsághoz tartozik, hogy a főszezonban a Veli Mel strand roppant zsúfolt, mert nem csak a helyben nyaralók jönnek ide. Persze minden viszonylagos, mert például a sziget északkeleti csücskén, Lopar és San Marino strandjai sokkal zsúfoltabbak. A Veli Mel strand másik hátránya, hogy nincs a strandon árnyékos hely. De ahogy írtam, több kisebb strand és öböl is van a közelben, így érdemes az első napokban feltérképezni a helyet, hogy ki-ki megtalálja a saját "kedvenc" strandját.

"Kamporban 2 strandon is voltunk. Az egyik egy Mel nevű volt, ahol nagyon sokat kellett gyalogolni a vízben, hogy legalább térdig érjen. A vízben kemény a homok, de kint a parton púderszerűen finom. Nagyon tiszta a víz, szinte mindig látni mi van alattad. Általában a strandokon nincs wc/öltöző/zuhanyzó (kivétel: Lopar, és a Suha Puntai Caroline strand). Lopar csodás... talán a legszebb strand a szigeten. (2013)" forrás

Mel strand

Sekély

Vendéglátás

Kamporban több vendéglő is van, amelyek a friss helyi halakból, zöldségekből készítik étkeiket. Jó kis vendéglő Planka nevű, ahol a finom ételek (pl. csípős fokhagyma szószos spagetti) mellett príma csapolt sört is lehet fogyasztani. Jó étterem még az Eufemia.

Kampor - Skiper étterem - tenger gyümölcsei bőségtál:

Látnivalók

Kampor fő látnivalója a Szent Eufémia (a település védőszentje) ferences rendi kolostor és templom, ami a település egyik végén, a Szent Eufémia-öbölnél található. A kolostor mellett a helyi néprajzi múzeumban is körülnézhetnek az érdeklődők.

Aki a főszezonban menekülni akar a sokaság elől, annak érdemes csónakot bérelni és keresni egy magányos kis öblöt vagy Kamporból kiindulva - akár kerékpárral, akár autóval - felfedezni a sziget minden csücskét.

Aktív pihenés

Rab-szigeten hat búvárközpont is van - nem hiába, hiszen rendkívül alkalmas a terep a búvárkodásra. A Kalifront-félsziget szép erdős, és nem túl meredek a terep, így idősebbeknek is ideális kisebb-nagyobb kirándulásokra. Érdemes megmászni a 408 m magas Kamenjak-hegyet, amelyről tiszta időben akár 40 km távolságba is elláthatunk. Vadászok kedvenc helye lehet a félsziget; találkozhatunk szarvasokkal és muflonokkal (Ovis musimon). A szállodáknál lehetőség van teniszezni és kerékpárt is bérelhetünk.

"Rab szigetén Lopárt mondják a szuper homokos strandok hazájának. Hát ez nem igaz! Kamporban széles lapos homokos plázs, mellette ingyenes parkoló. Pár méterre tábla hirdeti, féláron egész napra hajóbérlés. OK, kérünk egyet.

- Jaj az nem úgy megy! Elfogyott, másnap reggel tízkor vihetjük, most még válogathatunk a két különböző hajó fajtából.
- A kabinosat kérjük.- Leraktuk az előleget. Már csak az igazolást mutassuk a vízi jártasságiról.
- A mindenit! Hogy pont azt az egy iratot felejtettük otthon!
- Évek óta mindenki csak ezt az egy papírt nem hozza. Tehát nincs. Ha a vízi rendőr igazoltat, hivatkozzunk rájuk.

Tízkor lent toporogtunk a parton. Apály volt, a hajóhoz felkötözött szoknyában gyalogoltam be. Párom apokalipszisre készült, a hajó orrába talicskányi kaját lapátolt. A kis rotyogó működését öt perc alatt elsajátította, térképen a srác megmutatta, hogy a benzin meddig bírja, azután a viszontlátásra. Kalifront félszigete erdős turista paradicsom, tengerpartja meredek sziklás, öblökkel erősen csipkézett. A védettebbek már foglaltak voltak, némelyikben luxus vitorlások horgonyoztak. Sziklákon a sirályok forgatták utánunk a fejüket, talán hozzászoktak a kajamaradékhoz. Kárókatonák mellettünk lebuktak és fogalmunk sem volt, hol jöttek fel.

Találtunk egy érdekes öblöt, lehorgonyoztunk. Na igen. Ezt, hogy lehorgonyzunk, hatalmas mellénnyel jelentettük ki, még a vasmacskát is szét tudtuk nyitni. Aztán dobtuk a horgonyt jobbra, dobtuk balra, de csak nem akadt bele a homokba. Ahogy a szél vonszolt minket ki az öbölből, úgy húzta a csíkot a mélyben a kampó. Valamiben megakadt. Na végre! Körülöttünk néhány hajó tulajdonosának kidülledt szeme kisimult, kiengedték a bennszorult levegőt, visszatért a nyugalom. Nyugisabb hely révén, más világ volt a tengerfenéken. A tengerisünök álcázásképpen apró kavicsokat hordtak a tüskéikre igazítva, uborkák ringattatták magukat a fenéken. Na és voltak halak! Rengeteg. A sügér több változata keringett csapatban és magányosan. Párom lába belógott a hajó oldaláról, az apróbbja élvezettel csipkedte. A nap folyamán körbe jártuk a félszigetet, párom a kis motorral harcolt a hullámokkal. Több öblöt is felfedeztünk, ettünk, napoztunk, búvárkodtunk. Párom félreértelmezi a víz alatti kutakodást, az ő szeme nem a növény és állatvilágra áll rá. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Kampor északi része

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS