ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Baska


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Baska

Baška dióhéjban | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Vendéglátás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

k. o. fotója

Baška dióhéjban

 • A Krk-sziget délkeleti végén, egy tágas, védett öbölben fekvő Baška tengerparti város közel két kilométer hosszú, finom kavicsos stranddal. A tengervíz lassan mélyülő, és a bóra nevezetű horvát tengerparti szelek finomra csiszolták a parti kavicsokat.
 • A strand közelében található sok apartmanház és hotel, amelyeket jellemzően szőlő- és olívakertek szépítenek. Baška igazán látványos a tengerrel, az öblök előtti kis szigetekkel, és a háttérben húzódó hegyvonulatokkal.
 • Baška kicsi város a Kvarner-öböl jellegzetes építészeti jegyeit mutató épületekkel. A vendéglátás, a kereskedelem erősen összpontosul a parti sétányhoz közeli területekre. Rengeteg ajándékbolt, és vendéglő található egymás mellett. Baška jól ellátott turista település.
 • Baškának van némi éjszakai élete: bárok, táncos helyek. A nyári hónapokban gyakoriak az utcai kulturális, szórakoztató rendezvények.
 • Baška közúton 20 kilométerre van Krk várostól, átlagban 35 perc autóval. A Krk-sziget ellentétes, északi végén fekvő Omisalj 41 kilométerre van Baškától, ez kb. 57 perces út.
 • Horvátul így írják: Baška, és így ejtik ki: báská.

Tetszett

1. A Szveti Iván melletti temetőből a kilátás

Nem tetszett

1. A főszezonban a strandokon a borzasztó tömegnyomor

2. A tenger gyorsan mélyül és ez nem jó sokaknak, ráadásul a víz több fokkal hidegebb mint máshol a térségben.

3. A Velebit-hegység felől gyakran fúvó viharos szél nagy hullámokat korbácsol

4. Az éttermek árfekvése durva, ráadásul az ételek és a szolgáltatások minősége gyatra

5. A strandok nehezen megközelíthetők

Vélemények

"Baška sok mindent kínált nekünk: hegyi kirándulás (a kék úton Batomaljon keresztül), strandolás, bicajozás, a sziget felfedezése, szomszédolás Rab-szigeten és (komppal) Mali Losinjban. Minden este mászkáltunk a sétányon egész az óvárosig, és fagylaltoztunk, kacérkodtunk a vendéglők kínálatával. A Baška-i vendéglők között sok a szuper. A Vela Plaza főstrand szerintünk az egész horvát tengerpart egyik legtisztább, legsokoldalubb, legszebb strandja. A tengervíz csodásan átlátszó, a napsugarakban a víz kék színárnyalatai elképesztőek. Nagy hátránya, hogy ismertsége, népszerűsége miatt túlzsúfolt. Ez részben azért is van, mert az amúgy álomszép strand kifejezetten keskeny! Mi reggel nyolckor mentünk ki, hogy kicsit élvezzük a tömeg hiányát. Vittünk összehajtható nyugágyat, székeket és így megspóroltuk a bérlés magas költségét (2 ágy és egy ernyő kb. 4500 forint/nap). A strandon nem tiltják, hogy magunkkal hozott ülő- vagy fekvő alkalmatosságot vessünk be. Ja, és tengeri sün problémánk nem volt, pedig egy ismerős ezzel ijesztgetett az utazásunk előtt. A Punat és Baška közötti út (R 102?) csodás szakasz, élvezetes az autóból csodálni a környezetet." (J. K., 2014)

Felhőlány fotója

,, Baska a sziget déli részén található, a település hatalmas sziklafalak által körülvett öbölben helyezkedik el. Itt leginkább a stranndolásról és a gasztronómiáról lehet ódákat zengeni, olyannyira, hogy Horvátországban gyakorlatilag minden Kék zászlós strandot a baskaihoz mérnek. (2018)" forrás


,, A fotókon homokosnak tűnő félköríves partszakasz valójában nagyon apró köves de a tenger olyan tiszta, hogy semmi kivetnivalót nem találtunk. Ráadásul az év és a szezon legjobb szele volt 2-3 napig, így az öböl vize igen friss volt, mondhatni “hűha” hideg. Szerencsére lehet bérelni szörf-öt, aki így ütné el az időt.

Tumultus van a parton de mi csak megtaláltuk azt a részt ahol egy teraszos sétány, mint egy lelátó magasodik trónként a part fölé és van hely a gyönyörű deszkázott teraszokon. El is foglaltuk gyorsan a legjobb helyet, hogy egész nap mást se tegyünk mint napozzunk és a folyadékot, cukrot pótoljuk. Mondjuk ezt végül napokig csináltuk, mert annyira rákaptunk, ami azért furcsa.

Egész életemben mindig aktív voltam ha azt mondják napon kell feküdni és még strandröplabdázni sem lehet azt mondtam volna ez emberiség és “személyiségi jog” elleni erőszak. Persze ez is megváltozott 40-hez közel. Az éttermek egész sora várja a nagy számú turistát a frekventál helyeken csúcsidőben esély sincsen szabad asztalra, itt bizony várni kell vagy előre gondolkodni. Nincsen túl sok rizikó a választásban, mi több helyet teszteltünk, egyikkel sem volt gond, sőt egy pizzát is el tudtak készíteni úgy, hogy ne legyen tucat érzésünk tőle. (2016)" forrás


,, Emlékszem mikor először láttam Baskát. Rabról mentünk át és a tenger felől az a látvány......
Potyogtak a könnyeim mert tényleg olyan meseszép az egész mintha megfestették volna. Lehet én egy szentimentális bolond vagyok de ettől szebbet még sosem láttam. (t.g., 2021)


,, Krk sziget meglepően szép, most voltunk először. Nekem főként a déli része tetszett, igaz csak áthaladtunk, de kb. a főút Vrbnik elágazástól kezdődött az az igazi fenyveses, kabócás hangulat.

Ahogy mész le a völgybe Baska felé a táj gyönyörű. Baska városa nagyon tip-top, tiszta, tradicionális házikókkal, rendben tartott növényzettel, hangulatos utcákkal. Ez az óváros-kikötő részére halmozottan igaz. Az öböl ritka szép, a beach kultúrált, szépen takarított, a víz nagyon tiszta. A vendéglátóhelyek a sétányon korrektek, Fast food éttermeket érdemes hanyagolni ár-érték arányban elég gyengék.

Voltunk az öböl mindkét végén lévő magaslatán, szerintem megér pár órát. Templomhoz (Sv Ivan) túra nem rossz, gyalog is hamar felér az ember de kissé uncsi, így jobban ajánlom a Zakam panorama felé vezető túrát.(templomhoz vezető úton ki van táblázva) Igaz pár óra hegymenet, de nagyon szép fenyőerdős tájon, juhokkal találkozva, pazar panoráma (pl. csatolt képen kereszt látható). Emellett érdemes elbarangolni Vrezenica beach felé, de csak cipőben érdemes, mert kb 2km-en sziklamászás, ill. csak akkor érdemes nekivágni, ha a naturizmus nem zavarja az embert. Vrezenica es az előtte lévő öböl brutálisan szép volt, a legszebb, de vegyesen naturista strand.

Bunculuka strandot érdemes megkerülni, mert a kempingen áthaladva fizetős és hard nudizmus vár az emberre. Aki nem akar hegyet mászni, az tud menni vízi taxival is a kikötőből. Ugyanígy érdemes Vela luka-ra is vízi taxizni (120 kuna a retúr), bár onnan átsétálva Mala luka-ra sokkal jobb volt, nyugisabb és sznorkelezni is jobb. Itt is az úton ami kb. 20 perc összefuthatsz juhokkal, hangulatos. Krk szigeten voltunk Krk városban és Vbrnikben is, utóbbi szerintem nagyobb élmény, de mindkettő szép.

Tervben volt Oprna beach is, de az előbb említett kis öblök annyira szépek voltak, hogy képek alapján hasonlónak tekintve kihagytuk. Érdemes mindenhova napernyőt vinni mert árnyék nem sok van. Negatívumok: brutális tömeg. Azt tudtuk, hogy sokan lesznek mert frekventált hely, de ez már idegesítően sok volt. Horvát nyelvet alig hallani, 90 % német. Ajánlom-e? Abszolút, az egyik legszebb hely Horvátországban, kikötő felől kicsit Makarskás, ami szerintem szintén top hely, de aki irtózik a tömegtől az szerintem csak utószezonban menjen ide, amikor már nincs 20 dajcskinder minden m2-en. (s.a., 2021)


,, Nagyon vágytam ide, de irreálisan magasak az árak. Egy kirándulás alkalmával látogattunk el oda! Hát, tömegnyomor! Hegyén hátán az emberek, egyik keze-lába szinte az ember szájában! Csalódás volt! Főszezonban nem érdemes oda menni! Mi hajóval mentünk oda, számoltam a perceket mikor indulhatunk vissza! Csakis szezonon kívül ajánlom! (cs. a., 2021)


Baska strandjainak hátránya, hogy nulla àrnyék és főszezonban (már június végén is) túl nagy tömeg. (2021)


Elmentünk Baskába, mert a Krk-szigeten itt még nem jártunk. Találtunk parkolót. 10 kuna/óra, 100 kuna/nap.
Vettünk 4 órányit. Amikor megláttuk strandon a tömeget, a cuccot visszaraktuk a kocsiba.


Krk sziget egyik legkeresettebb települése, ahol a két kilométer hosszú gyönyörű strandján, biztosan élvezni fogjuk az Adriai-tengert. A kiváló tengerpartja mellett tucatnyi túraútvonal is található a környéken, így az aktív pihenésre vágyóknak is tökéletes választás Baska. Kiváló a panoráma nyílik a településre a szomszédos hegyekről, ezért ez is kerüljön fel a Krk szigeti látnivalók listájára. Gyerekes családoknak tökéletes választás, de természetesen a fiatal pároknak és a nyugdíjasoknak is hatalmas élményt nyújt a község. A 126 méteres magasságban lévő Keresztelő Szent János templomot pedig látogassunk meg a kilátás miatt, valamint az óváros se maradjon ki! (2023) forrás

A sikátorokat választottuk, aztán egy teraszon ücsörögtünk egy koktéllal. Maradt még 2 óra parkolás a jegyen, azt egy frissen érkező magyar családnak adtuk. A városka szép, egy kirándulást megér, fürödni pedig, visszamentünk a megszokott kis öblünkbe. (2022, augusztus)

......

A hosszú parton vannak olyan részek ahol nincs azért ekkora tömeg. Ha időben mentek le a partra, pl 9 óra felé, akkor pláne.
Kocsival semmi nincs messze a szigeten, érdemes kirándulgatni és vízi taxival is lehet jó helyeket találni, akár egész napra elmenni.


Baska felejtős sztem kisgyerekkel,mert veszettül hullámzik és iszonyat tömeg van.

b.j. fotója

Megközelítés

 • Baška közúton 541 kilométerre van Budapesttől (471 km autópálya. Hat órás autózás, ha non-stop.
 • Baška a Krk-sziget legdélebbi települése.

Baska térképen

Szállás

Erősen ajánlott a főszezonra előre szállást foglalni. Ha online akar foglalni, akkor itt közvetlenül megtalálja a Baška-i szálláshelyeket - hotelscombined.com

Vigyázat! A Facebookon gyakran hírdetnek nem létező, kamu szálláshelyeket! Óvatosság a gyanúsan vonzó árakat és a főszezonban szabad helykeet kínáló  ajánlatokkal. Ilyenek esetén nem szabad előre pénzt utalni!

Ajánlott szálláshelyek (2024):


 • 3 csillagos: Hotel Tamaris , Pansion 55 , Apartments Mili , Apartments Maja ,
 • 4 csillagos: Baska Beach Camping Resort , Valamar Atrium Baska residence ,
 • Ajánlott apartmanok:
 • 5 csillagos: Atrium Residence ,

----------------------

Nem ajánlottak: Corinthia Baska Sunny Hotel , Valamar Villa Adria , Apartments Villa Corinthia ,

Vendéglátás

Baska , Lantino étterem - 2023. július:
2 limonádé,1 sör, 1 ice tea, 1 rántott polip, 1 sült tintahal, 2 nuggets, mind sültkrumplival....73 euró
A tenger csodálatos itt, kavics+homok, tömeg, de nem nyomor.


Baskán a főutcán balra, középen van egy ilyen papírtányéros street food-os, az jó szokott lenni. Valamint a parton a kikötő felé a Ziraffa pizzéria isteni, s nem drága.

b.j. fotója

v. r. fotója

Egyéb hasznos információk

 1. Baška a szigeten arról is közismert, hogy ott különösen nehéz parkolóhelyet találni a főszezonban.
 2. A központban van 2-3 élelmiszerbolt is. Pénzváltóból is van több.
 3. A parkolóhellyel szerencsénk volt, egyébként tényleg nagyon zsúfoltak a parkolóhelyek, viszont lehet fizetni papírpénzzel is, nem csak apróval. Mi hátul voltunk, közvetlen a part mellett voltak a napozóágyak. A víz csak elsőre volt hideg (2022)

Turistička zajednica općine Baška - turista információs iroda
Emila Geistlicha 39, 51523 Baška

Nyitvatartási: Hétfő - péntek: 08:00 - 16:00 - Szombat: 08:00 - 12:00 - Vasárnap: zárva

Strandok

Kêt ágy plusz napernyő 25 euro/nap, mert árnyék egyáltalán nincs, de lehet venni saját napernyőt, amit tudtok vinni magatokkal, szinte minden bazársoron van és lehet hozzá leszúrót is venni.

Baška térségében a főszezonban a strandok rendkívül zsúfoltak. Tanácsos korán délelőtt kimenni a strandokra, hogy megfelelő helyet foglaljunk el. A főstrandon kívül Baska szélétől a Prvic-szigetig egyik strand követi a másikat. A strandokból a választék hatalmas.

Felhőlány fotója

,, Baška-ba érve a strandolás előtt érdemes a város temetőjéhez felmenni, a főútról balra fog nyílni egy kis szerpentines út. Ha felküzdöttük magunkat, a sárga színű Sveti Ivan templomot és a kertjében a temetőt láthatjuk. A temető széléről gyönyörű kilátásban lesz részünk a strandszakaszra és a Krk-sziget melletti szigetekre.

Ha eleget gyönyörködtünk a panorámában, keressünk a part felé vezető úton parkolóhelyet, több nagyobb parkoló is vár minket. Közvetlen part menti parkolót nem fogunk találni, de egy kis séta belefér. A part melletti sétányon üzletek, árusok, szuvenírboltok, éttermek és bárok várnak minket. A part közepe felé az apró kavicsos part egyre inkább homokos lesz. Sokszor mezítláb vagy strandpapucsban közlekedtünk itt. De azért nem árt a cipő használata, kisebb sziklák, kövek a part másik vége felé haladva előfordulhatnak. Ettől függetlenül ez a partszakasz a legjobb strandja a szigetnek. Nagy, jól felszerelt, biztonságos. Van két ugráló stégje. De húzathatjuk magunkat traktor belsőn, banánon és ernyővel, ha extrémebb szórakozásra vágyunk. (2015)" forrás


Krk szigeten Baškan a leghidegebb a víz. Nem éppen kisgyerekeseknek való mert elég hirtelen mélyül is.

e.p. fotója

,, Baska strandja nagyon szép de kb. reggel 9-től csak állóhely...
Ha a hajótól nem féltek akkor Baskabol megy vízi taxi a közelben lévő strandokra, kevesebben vannak és azok is nagyon szépek! Pinezici-ben is nagyon szép a strand, illetve homokos strand (rengeteg hellyel) Risika mellett." (bandi)

Júlus végefelé - h.g fotója

,, Baska strandjáról azt írják, hogy 2km hosszú, de valójában pici. Több helység rendelkezik szerintem hosszabb strandokkal pld Punat, Krk - még ha közben vannak megszakítások is.
Baska legdélebbi részéről nagyon szép a kilátás a szigetekre és a szárazföldre - civilizációmentes kilátás.
Stara baska felé az út elég meredek és szerpentines, de szép, a strandjairól a kilátás nem igazán kiemelkedő. Érdemes kb 150 méterre foglalni szállást valamelyik jó strandtól és akkor bármikor le lehet ugrani fürdeni még akkor is, ha tömegnyomor van és napozni a szállás kertjében is lehet ;)" (ági)


Gyönyörű tiszta a víz, viszont hideg a víz rendesen. Kavicsos végig, kell a vízicipő. Minden strandon lehet venni helyben is. Talán olcsóbban is mint itthon. Ha az itthoni vásárlás mellett döntetek, a Decathlont ajánlom, de a Deichmannban is láttam a napokban. Felnőttként is érdemes használni. A Decathlonban 3990-ert vettem a gyereknek.

A strand nagy kavicsos, azért kell, a sziklás részen meg a sünök miatt kell. A parton ha kavicsos azért ,ha homokos azért, hiszen úgy felmelegszik, hogy nem lehet rálépni vagy lehet benne kagyló is ami vág. (2023)

Vela Plaza

Baška 1,8 kilométer hosszú főstrandja, a Vela Plaza a Kvarner-öböl legszebb strandjai közé sorolható. Ezt bizonyítja, hogy minden nap buszok sokasága hoz más nyaraló településekről turistákat megcsodálni a Vela Plaza-t. A Vela Plaza fövenye vegyesen kavics és homok. A gyermekes családok és a vízben pancsolni szerető felnőttek számára ideális ez a strand. (Parkolódíj 50 kuina).

s. vera fotója

"A változatos méretű kavicsokkal borított part, annak ellenére, hogy az egyik leghosszabb Horvátországban, mindig tömve van, így ajánlatos már korán helyet foglalni magunknak. A part közelében elterülő mederszakaszt bár lelkesen takarítják, így nem kell attól tartanunk, hogy sünbe, vagy egyéb egzotikus állatba (illetve a lelkébe) taposunk, mégis ajánlanám a sünpapucs használatát, ugyanis a part kavicsos mivolta elég kellemetlen akupunktúrás kezelésnek veti alá a talpunkat, amíg elérjük a vizet. A parton minden klasszikus vízi sport kipróbálására adott a lehetőség, de akár távolabbi szigetrészekre is átmotorcsónakozhatunk, illetve lehetőség van nyugágyak, napernyők bérlésére is." forrás


Bunculuka nudista strand

Ez a nudista strand, Baškától kb. egy kilométerre, keletre egy ugyancsak Bunculuka nevű kempingnél található. Főszezonban nagy a pőre tömeg.

a. k. fotója

Zarok kutyás strand

"Akik szeretnének a kutyájukkal nyaralni, ők ezen a partszakaszon ezt szabadon megtehetik. Erre a szakaszra mindenképpen ajánlom a sünpapucsot, mivel itt egyáltalán nem tisztítják a medret és már a vízbe való be- illetve kijutás és kihívás néha a sziklás parton át. Cserébe viszont gazdag tengeri élővilág tárul ki alattunk már egy egyszerű búvárszemüveggel is. További előnye, hogy a parton magasodó sziklafalak hűs árnyékot adnak, viszont sem mosdók, sem éttermek nincsenek ezen a részen, igazi szabad strand. Ennek megfelelően az értékeinkre is ajánlatos jobban figyelni itt." forrás

d. j. fotója

Látnivalók és programlehetőségek

Baška környékén jól kiépített túraútvonalak találhatók, a magaslatokról szuper panorámában lehet részünk. Rendszeresen indulnak hajós kirándulások Rab-szigetre, a közeli Senj (Zengg) városába és a lakatlan Prvić-, Grgur- és Goli-szigetre. Mindenképpen érdemes meglátogatni autóval (szerpentínek!), vagy gyalogosan (időigényes!) a dombon álló Sveta Ivana templomot az onnan nyíló káprázatos kilátás miatt.

,, Baskán bementünk az akváriumba is, ami a strand mellett volt. Nem nagy szám, de érdekes és aranyos, gyerekeknek pont jó nézelődni egy szűk órára." 


Aki Baskán jár, sétáljon fel a templomhoz. A panoráma megfizethetetlen. A séta könnyed és simán bevállalható még a “városi puhányoknak” is


,, Bázisunkból Baskából elmentünk Malinskára (elhagyatott szálloda), voltunk Vrbnikben(imádtam), Stara baskán egy strandon(gyönyörű volt), aztán megálltunk az út mellett és lemásztunk egy szakadékba, egy még szebb standért(kicsit félelmetes volt), Krk városban az Óvárosban(ne kövezzetek meg,nekünk annyira nem jött be). Egész napos hajóút( börtön sziget, Rab sziget). Baskán mindenképp érdemes felsétálni a templomhoz,mert a panoráma káprázatos." (2021)

Olvasmányos linkek


,, A sziget déli csücskében lévő Baškában Az első nap kötelező tengerparti láblógatását a Vela plazán, a település 1800 méteres, kavicsos, szépen kialakított, kék zászlós strandján ejtettük meg. Annak is a Zadok felé eső részén, ahol napernyők híján jobbára a part szélén lévő kis fák alá lehet behúzódni, ha egy kis árnyékra vágyik az ember. Itt nem volt zsúfoltság, a tenger viszont ugyanolyan kristálytiszta volt, és a hegyek ugyanolyan pazar módon magasodtak fölénk, mint az öböl felkapottabb partszakaszán.

Baška tengerpartja egyébként sokféle kívánalomnak megfelel, amolyan multifunkciós üdülőterület. Kisgyerekes családok a kavicsos, helyenként homokos részei miatt szeretik. Az extrémebb fürdőzést kedvelők a sziklás partokat és a kisebb, eldugottabb öblöket részesítik előnyben, ahol elterjedt a naturista strandolás. Aki pedig a mozgalmas vízparti üdülés híve, az a Vela plaza (Nagy strand) két ugráló stégjével, a vízi banánnal és fánkkal, valamint jetskizéssel dobhatja fel a strandolást.

A másnap a környék turistaútjain talált bennünket. Elsőként a kék és a sárga jelzésen, egy kellemes, fenyvesekkel szegélyezett, szerpentines úton mentünk fel a város keleti része fölött magasodó Sveti Ivan-templomhoz, amelynek kertjében temetőt találunk. Képeslapra illő kilátás nyílt Baškára, az öbölre, a türkizkék tengerre és a Krk melletti kis szigetekre.

A 126 méter magasan álló, Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomot a Baškai-öböl első szentélyeként tartják számon, melyet a 11. században építettek. A ma is látható harangtorony 1431-ből származik.

Délután rövid kirándulással ütöttük el az időt, amely négy kisebb-nagyobb öblöt fűzött fel egy 4 kilométeres útra (Baška – Recepcija Naturist Camp Bunculuka – Bunculuka raskrizje – Uvala Bunculuka – Uvala Vela Vrzenica). A piros jelzésű turistaút igen változatos és látványos terepen kanyarog közvetlenül a tenger mellett. Néhol fenyves-erdős vidéken, sokszor viszont sziklák között, sőt hatalmas sziklákon át, meredek ösvényeken. Itt tényleg hasznos lehet a jó sport-, illetve túracipő, mert a bakancs merev talpa csak még nehezebbé teszi a sziklákon való mászást, és a csúszkálás sem segíti a haladást ezen a kemény terepen.  (2017) forrás

d.j. fotója

"Baška két, párhuzamosan futó, letarolt csupasz mészkőgerinc által közrefogott völgy végződésében terül el. A város központjának nappal a hosszan elnyúló kavicsos tengerpart tekinthető, míg éjjel a városka sétálóutcáiban, óvárosában pezsdül fel az élet. A parton számos sportolási, szórakozási lehetőség kipróbálására van lehetőség, de már egy sima búvárszemüveggel és pipával felszerelkezve is sok élménnyel lehet gazdagabb az amatőr búvárkodáshoz kedvet érző nyaraló. A parton és a városban lehetőség van megismerkedni a helyi gasztronómiával és persze a nagy választékban kapható horvát sörökkel is. A főszezonban a 40 fokos hőség sem ritka, erősen ajánlott a különféle napvédő krémek használata. Aki pedig nem szeretné otthon hagyni kedvenc háziállatát is, az is megtalálja a számítását ebben a földi paradicsomban, a strand végén ugyanis kutyáknak kijelölt partszakasz is található.

A part mentén sorakoznak a különféle éttermek, illetve ital és hűtött gyümölcs mérő helyek, főleg utóbbi nagyon kellemes tud lenni a nagy melegben. Az árak általában a hazai balatoni árszínvonal 1,5-2x-esét teszik ki. Egy üveg ásványvíz például 600Ft-nál kezdődik átszámolva. A parttal párhuzamosan futó sétáló utca a régi óvárosig húzódik és nappal leginkább csak ebédidőben telik meg. Este és éjszaka pedig egy lüktető szórakozóhellyé változik az egész utca, éttermek és szuvenír boltok sora váltja egymást, mindenhol szól a zene és tömve van minden a turistákkal (akiknek jelentős része magyar és olasz volt ottjártamkor). Amennyiben a vacsora után valamilyen desszertre vágynánk feltétlenül az itteni egyik fagyi árust kell felkeresni, hatalmas adagokat mérnek és nem spórolják ki az anyagot a különböző ízekből, a szinte már fekete csoki fagyira ránézve összefut az ember szájában a nyál. A belvároshoz érve eldönthetjük, hogy egy lépcsőn felsétálunk az óváros felé, vagy tovább folytatjuk utunkat a part mentén a mólók és éttermek sora felé.

Az Óváros jellegzetes, mediterrán hangulattal rendelkezik, ahol még a helyi lakosokkal is találkozni lehet elvétve. Ezen a részen kis túlzással több a szuvenír bolt, mint a lakóház, de itt találhatunk nagyobb élelmiszerboltot, bankot, turista információs irodát, gyógyszertárat stb., persze az éttermek és a bárok sem hiányozhatnak. Az óváros belseje felé haladva egyre több szűk, sikátoros utcával találkozunk, amelyek egyedi hangulata magával ragadó és olyan, mintha egy másik városba csöppentünk volna, az utcák szinte kihaltak és szinte teljes csönd van, miközben tőlünk légvonalban 10-20 méterre a partra levezető szűk utcák és lépcsősorok végén pezseg az éjszakai élet a parti sétányon.

Az Óváros jellegzetes, mediterrán hangulattal rendelkezik, ahol még a helyi lakosokkal is találkozni lehet elvétve. Ezen a részen kis túlzással több a szuvenír bolt, mint a lakóház, de itt találhatunk nagyobb élelmiszerboltot, bankot, turista információs irodát, gyógyszertárat stb., persze az éttermek és a bárok sem hiányozhatnak. Az óváros belseje felé haladva egyre több szűk, sikátoros utcával találkozunk, amelyek egyedi hangulata magával ragadó és olyan, mintha egy másik városba csöppentünk volna, az utcák szinte kihaltak és szinte teljes csönd van, miközben tőlünk légvonalban 10-20 méterre a partra levezető szűk utcák és lépcsősorok végén pezseg az éjszakai élet a parti sétányon." forrás


"Hát elcsodálkoztam a szűk sikátoros utcák láttán, megdöbbentő élmény volt számomra, mert még nem jártam ilyen helyen, csak filmekben láttam, hasonlót. Nagyon nagy élményt nyújtott nekem. Egy kicsit körbe sétáltunk a várost. Igaz ugyan, hogy egy napra ez nagyon zsúfolt program volt , hogy strandolás és városnézés is, de ezt könnyen meg tettünk,mert a csoport egyik fele várost nézett a másik strandolt. Ez a település egy kis nyaraló városka. Valószínű régi a házakból ítélve,a település több száz éves is lehet, talán halász település lehetett a sziget ezen a részén is. Programunk séta a parton , majd ismét vissza a városba a séta közben gyönyörű panoráma tárult elénk." forrás


"Baška a hangulatos főúton Malinskából indulva 25-30 perc alatt elérhető. A sziget egyik legbulisabb, legkiépítettebb városa. Hosszú, minőségi strand, rengeteg üzlet és árus, a gyorsétteles bódék és éttermek egymást érik a part mentén. Nyugdíjasoktól a kisgyerekes családokon át a párokig, barátokig minden korosztály megfordult itt, pedig kimondottan nyüzsgő hely. Nagy nehezen találtunk csak a parton árnyas helyet. A betonozott parton néhány domboldalba épített padkákra menekültünk a hőség elől. Ott viszont nagyon kellemes volt a fák alatt. (2014)" forrás


,, Stara Baška-ra, neve lefordítva Régi Baška-t jelent. A Stara Baška felé vezető autóút egy igen látványos útvonal, érdemes legalább egyszer végigautóznunk rajta. Itt forgatta a Quimby zenekar az “Autó egy szerpentinen” című dalának videoklipjét. A kanyargós szerpentinen a kis városkába megérkezve szűk utak fogadnak minket. Egy pici kikötővel, parkolási lehetőséggel. Két étterem található itt. Fő szezonban meglehetősen zsúfolt lehet a városka, ahol egy kicsi homokos strand is található. (2015)" forrás

Komment a fotóegyveleg után!

Fotóegyveleg

Baska - városkép

b.j. fotója

d. s. fotói

n. l. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Leslie, 2023. 09. 13. 13:12
Teljesen kihagyhato. Akinek ez szép,annak komoly bajai vannak. Az út életveszélyes,a strandok megközelíthetetlenek. A falu vagy micsoda a balkáni putri szininímája. Cricvenica -ig meg se alljatok. Ha még igazi kalandra vágytok,akkor korchula,split,mljet sziget.ott kezdődik a látvány


Martiditti, 2018. 06. 30. 08:36
Baska megunhatatlan! több, mint 10 éve töltjük itt a nyári szabadságunkat. Próbálkoztunk többször is, hogy ide nem, csak más tájakra utazunk, de a hiánya egész évben kísértett minket. Páratlan hangulata, ezer arcú természeti szépsége igazi feltöltődés minden évben!
Érdemes kijjebb jönni a városból, akár a naturista kemping strandjára, ha valaki elutasítja a naturizmust, akkor "zergézhet" tovább a sziklás partszakaszon így is találhat szinte érintetlen öblöket. A városból motorcsónakkal is ki lehet jutni e kissé elhagyatottabb öblökbe. Érdemes rászánni az időt! Árakat tekintve Balaton, vagy kissé olcsóbb. (2018)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon