ÚTIKRITIKA.HU / Cres-sziget

Cres-sziget

Milyen? | Hol? |Vélemények| Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus Galéria

Cres város - h.g. fotója

Milyen?


A sziget szép, dacára annak, hogy elsőre elég kopárnak tűnik a természeti képe. Sokaknak kifejezetten tetszik a hegyes, sziklás, cserjés, bozótos táj. Valójában nagyon is gazdag és változatos a sziget növényvilága, csak türelemmel kell körülnézni.

Ez nem egy zsúfolt sziget, sok a kietlen rész, és mindez lehetőséget kínál a viszonylag nyugalmas nyaralásra. Ez igaz a strandolásra is, hisz sok felfedezésre méltó, magányos, természetes strand várja a nyaralókat.

Ezen a szigeten nincs akkora felhajtás és mozgalmas élet, mint Lošinj, Krk és Pag szigeteken.

Valahogy a turizmus ezen a szigeten némileg más irányt vett, mint a Kvarner-öböl többi szigetén. Ez kinek megfelel, kinek kevésbé a nyaralás szempontjából. Itt az érezheti jól magát, aki néha emberek között akar lenni, néha meg csak valami magányban, az utazótárssal együtt.

Ennek a nagy nyugalomnak van egy kevésbé szívderítő vetülete, nevezetesen az, hogy a turisztikai fejlesztések az utóbbi években a gazdasági gondok miatt többször meg is torpantak. Az sziget infrastruktúráján, az útviszonyokon ez meg is látszódik.

Cres-szigeten vonzó kavicsos strandokat, hosszú betonpromenádokat, fenyőerdőket, vad rajzolatú legelőhelyeket találunk. Cres várostól eltekintve a sziget települései zömében napégette, álmos falvak. Némelyikük szinte lakatlan, mert a fiatalok manapság inkább elköltöznek a nyüzsgős helyekre.

Bezzeg Cres városa duzzad az erőtől, kikötője tájékán nagy az élet, főként nyáron. Bármennyire csekélyebb más szigetekhez képest itt az infrastruktúra, azért itt is nagyüzemi a turizmus. A hangsúly a kempingezésen van.

Cres-sziget strandjainál a tengervíz tiszta, a motorcsónakok hada ellenére. A víz tisztaságát jelzi, hogy tele van tisztaságmániás tengeri sünökkel és halakkal. A sziget éttermeiben pompás frissességű étkekké válnak a helyben fogott, gyűjtött tintahalak, polipok, szardíniák, tengeri keszegek.

Ata fotója

Vissza az oldal tetejére

Hol?

Cres-sziget a Kvarner-öböl északi részén fekszik, az Adria második legnagyobb méretű szigete. 66 kilométer hosszú, szélessége 2 és 12 kilométer között váltakozik.

A szárazföld és Cres-szigete között komp közlekedik. A sziget egyik kompos települése, Porozina lényegében a kikötőből és egy-két bárból áll összesen. Ha Krk felől érkezünk, akkor Meragban köt ki a komp, ahol szintén csak egy-két ház álldogál.

Cres szigetéről a keskeny, mesterségesen kialakított csatornán átívelő hídon lehet átmenni Lošinj szigetére.

Vélemények

,, Cres városka érdekessége a Velencére jellemző közvetlen vízkapcsolat, a lakossági parkoló vagyis inkább öböl a városba mélyen “behasítva” fekszik. Ezzel meg is határozza az itt élő emberek hangulatát, életét. Minden más tempóban történik a tengerparti emberek életében. Helyet foglalva az éttermek teraszán indul a Cinema Paradiso hangulatú jelenet sor…őszülő úr érkezik kis csettegő csónakkal a nyílt vízről, az élettől elgyötört arcán ott a tengeri napsugarak ércezett mosolya. Értem én, hogy itt is el lehet fáradni de ez nem a monitor előtt ülők, egylégterű, irodai fáradtsága. (2016)" forrás

Szállások

Az egyik legismertebb szálloda a szigeten a Kimen, Cres városának határában. A szigeten sok kemping van, köztük néhány óriás, azaz több ezres befogadóképességű is. Az apartmanos elhelyezés nem jellemző annyira a szigeten, hiszen Cres városán kívül nincs kifejezetten nagy turistaközpont.

Vissza az oldal tetejére

Tengerpart

Cres-sziget 250 kilométer hosszú partvidékének érdekes módon nincs nyoma a legjobb horvát strandok általános toplistáján, pedig elképesztően sok csodaszép vadstrandja van.

Itt van az ország egyik legromantikusabb strandja, a Valun Beach. A rejtőzködő, eldugott strandok közül is tudok néhányat ajánlani: Cres várostól délnyugatra, 22 kilométer távolságban található a Sveti Ivan Beach, Lubenice falu lábainál. A varázslatos öblöt lefelé 45 perces, felfelé egyórás testedzéssel lehet elérni, vagy pedig Valun városából hajóval megközelíteni. Megéri a fáradtságot, fehérhomokos, csodálatos partszakasz ez.

A kavicsos strandok, fürdésre ilyen-olyan mértékben alkalmas öblök a sziget nyugati és déli partjaira összpontosulnak. Az északi és a keleti partok inkább meredek, vad sziklákkal szegélyezettek.

A legszebb és legjobb strandok a nyugati parton vannak, Sveti Blaž és az Ustrine-öböl között félúton.

A nyár közepén bizony szempont a strand kiválasztásánál, hogy hol van valami árnyékos hely is. Többnyire nincs, azaz fontos kellékké válhat az otthonról hozott napernyő. Sokan autóval ,,roadshow-znak” egyik strandról a másikra.

Gyerekbarát strandoknak nevezhetők a Hotel Kimen előtti strand, és Kovačine nevű kemping előtti Lanterna homokos, játszóteres strand.

Kovačine térségében van naturista strand is, persze diszkrét elszigeteltségben.

Vissza az oldal tetejére

Vendéglátás

A szigeten több jó halas éttermet is találni, pl. a Belona, a Riva és az Amfora.
Cres város kikötője térségében vannak a diszkók, bárok, sőt a kikötőből indulnak kifejezett buli-hajók (boat party a program neve).

A sziget kisebb településein 3-4 vendéglátó üzemel átlagosan, ezekben nagy bulikra nem szabad számítani, viszont finomakat lehet enni.

Vissza az oldal tetejére

Látnivalók

Cres város kikötőjéből indulnak a hajós kirándulások. Izgalmas program a sziget délnyugati, fjordszerű részekkel teli partjainál található, felszíni és víz alatti Kék barlangokhoz szervezett hajókirándulás.

A Beli nevű kis falu tájékán rengeteg fakókeselyűt lehet látni, mert arrafelé van a természetes élőhelyük. Van egy kis környezetvédő állomás (Eko Centar), ahol önkéntesek munkálkodnak (a budapesti állatkert segítségével is) ezeknek a veszélyeztetett madaraknak a megóvása érdekében.

A sziget közepén van egy Vrana nevű, édesvizű tó, amelynek vize olyan tiszta, hogy érdemes inni belőle.

Vissza az oldal tetejére

Aktív pihenés

A szigetet alapvetően a nyugalom, békesség és az érintetlenség jellemzi. Ennek jegyében lehet túrázni a hegyekben, biciklizni és búvárkodni. Cresben a Kimen Hotel környékén vannak teniszpályák és minigolf.

Vissza az oldal tetejére

Praktikus

Cresnél, a Kovačine kemping recepciójánál található egy internet kávézó. Internetezési lehetőség egyébként van még Cres városi könyvtárában, és a Croatia nevű utazási irodában is.

Cres szigetén nem árt óvatosan vezetni, mert az útviszonyok itt-ott nem optimálisak.

Vissza az oldal tetejére

Galéria

Ata fotói

Vissza az oldal tetejére


Kommentek

Bóka Marci, 2019. 03. 12. 12:23
Tekintve,hogy az oldalon a cres sziget rész csak Valun-ra van kihegyezve,gondoltam leírom tapasztalataimat a szigettel kapcsolatban mert sokkal többet tud attól,hogy csak egy varos legyen megemlitve benne!
Sokszor jartam mar itt de még mindig nem unom!Brestovabol egy kb 20perces kompozassal erjuk el a szigetet azon belul is Porozinát.Szezonban erdemes készüpni arra,hogy elég komoly varakozasi idővel kell szamolni a rengeteg auto miatt!Porozinából valami minősíthetetlenül szar út visz a sziget belseje felé,de legalább a panoráma kárpótol valamelyest!Utkozben van is egy par kiépített parkoló ahonnan több 100m magassagbol tekinthetünk le a tengerre meg az isztriai felszigetre!Egy jó fél óra autozassal elérjük cres városkát.Olyan hű de nagy extrát nem tud nyujtani,kb ugyanolyan mint az összes ilyen kisváros a horvátoknál.....tengerparti óvárosi rész a peremén meg pár nagyobb bevasarloközpont,amikből a szigeten nem is lesz masik!Tovább a sziget belseje felé van a vransko jezero ami szigoruan vedett,nem is lehet autoval megközeliteni!
Lubenice kötelező program,rendkívül szűk egysávos ut visz a faluba!Csodas a latvany meg a hangulat is,van egy birka múzeum is ami ingyen latogatható!De nem is ez a lényeg hanem ami a varoskabol lenezve a parton láthato....a sveti ivan strand!A faluból kijelölt gyalogúton elérhető,de ehhez nem szokott embereknek elég megerőltető lehet oda-vissza megjárni főleg a nagy nyári melegben es napsütésben!Egy órányi túrával lehet számolni iranyonkent,meg rengeteg ivóvízzel,de az a strand mindenért kárpótol!Mondjuk mikor megérkeznek a kiránduló hajók es a partot elárasztja egy-egy turista horda az nem olyan felemelő,de amugy tenyleg csodas hely!A strandtól kicsit déli iranyban vam egy par viz alatti barlang is a felfedező kedvűeknek!
A masik kedvenc helyem Martinsica.Az egesz szigeten szerintem itt a legszebb meg legtisztább a víz,illetve itt a legkényelmesebb a part mert itt nem a hegyoldal szakad bele a vízbe hanem síkabb a parti sáv!A hely egy parszáz fős üdülőfalu,szoval nyugalom van!En innen a kajkommal ateveztem a par km-re lévő zeca szigetre,ahol egy napot es egy ejszakat toltottem!Kalandoroknak csak ajanlani tudom,hozza azt a bizonyos lakatlan sziget feelinget!A nyugati oldalán van egyetlen egy darab ház rajta,kis kikötő résszel,mikor en ott jartam nem volt ott senki,de ettől fuggetlenül a keleti oldalon van (kb kozepen)egy kikötésre es strandolasra is alkalmas apro fehet kavicsos rész!
Osor-nal lehet hidon athajtani a losinj szigetre,viszont ez egy nyitható híd amin csak 9.00-17.00között lehet autoval közlekedni,utána senki sehova mert felhajtják es a hajók tudnak alatta közlekedni utána!Délen a punta kriza réaz nem rossz,de engem nem varázsolt el!Part meg tenger ügyileg szerintem a legjobb rész a már említett Martinsica öböl!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA