ÚTIKRITIKA.HU / Cres-sziget


hirdetes


útikritikák


Cres-sziget

Milyen? | Hol? |Vélemények| Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus Galéria

b. j.

Milyen?

A sziget szép, dacára annak, hogy elsőre elég kopárnak tűnik a természeti képe. Sokaknak kifejezetten tetszik a hegyes, sziklás, cserjés, bozótos táj. Valójában nagyon is gazdag és változatos a sziget növényvilága, csak türelemmel kell körülnézni.

Ez nem egy zsúfolt sziget, sok a kietlen rész, és mindez lehetőséget kínál a viszonylag nyugalmas nyaralásra. Ez igaz a strandolásra is, hisz sok felfedezésre méltó, magányos, természetes strand várja a nyaralókat.

Ezen a szigeten nincs akkora felhajtás és mozgalmas élet, mint Lošinj, Krk és Pag szigeteken.

Valahogy a turizmus ezen a szigeten némileg más irányt vett, mint a Kvarner-öböl többi szigetén. Ez kinek megfelel, kinek kevésbé a nyaralás szempontjából. Itt az érezheti jól magát, aki néha emberek között akar lenni, néha meg csak valami magányban, az utazótárssal együtt.

Ennek a nagy nyugalomnak van egy kevésbé szívderítő vetülete, nevezetesen az, hogy a turisztikai fejlesztések az utóbbi években a gazdasági gondok miatt többször meg is torpantak. Az sziget infrastruktúráján, az útviszonyokon ez meg is látszódik.

Cres-szigeten vonzó kavicsos strandokat, hosszú betonpromenádokat, fenyőerdőket, vad rajzolatú legelőhelyeket találunk. Cres várostól eltekintve a sziget települései zömében napégette, álmos falvak. Némelyikük szinte lakatlan, mert a fiatalok manapság inkább elköltöznek a nyüzsgős helyekre.

Bezzeg Cres városa duzzad az erőtől, kikötője tájékán nagy az élet, főként nyáron. Bármennyire csekélyebb más szigetekhez képest itt az infrastruktúra, azért itt is nagyüzemi a turizmus. A hangsúly a kempingezésen van.

Cres-sziget strandjainál a tengervíz tiszta, a motorcsónakok hada ellenére. A víz tisztaságát jelzi, hogy tele van tisztaságmániás tengeri sünökkel és halakkal. A sziget éttermeiben pompás frissességű étkekké válnak a helyben fogott, gyűjtött tintahalak, polipok, szardíniák, tengeri keszegek.

Ata fotója


Hol?

Cres-sziget a Kvarner-öböl északi részén fekszik, az Adria második legnagyobb méretű szigete. 66 kilométer hosszú, szélessége 2 és 12 kilométer között váltakozik.

A szárazföld és Cres-szigete között komp közlekedik. A sziget egyik kompos települése, Porozina lényegében a kikötőből és egy-két bárból áll összesen. Ha Krk felől érkezünk, akkor Meragban köt ki a komp, ahol szintén csak egy-két ház álldogál.

Cres szigetéről a keskeny, mesterségesen kialakított csatornán átívelő hídon lehet átmenni Lošinj szigetére.

Vélemények

A nagyobb horvátországi településekhez képest, ez egy csendesebb,szellősebb világ..
Itt nincsenek napágyas strandok,meg hatalmas bazársorok…Viszont minden strand olyan,mint a kék lagúna című filmben,a falvak,városok,mint egy mediterrán film díszletei lennének…
Rozmaring és füge nő mindenhol.
Egyáltalán nincs tömeg…Simán tudtam olyan fotókat lőni,mintha egyedül lennénk az egész szigeten😂
Egyszóval: mintha letértünk volna a térképről …

A delfinlesre áthaztóztunk Losinj szigetére…Ők kifejezetten delfinnéző túrákat szerveznek katonai gumicsónakokkal..
A családi jegy 175 euró volt, Ami két felnőttet is két gyereket takart be…
Hatalmas élmény volt mert sikerült őket” elcsípni”…
Fél órát figyelhetjük a delfineket csendesen, majd visszaindultunk a partra…

Összefoglalva ez a sziget tényleg azoknak való akik szeretnének lejönni a térképről,szeretik azt érezni,hogy “ők fedezték fel azt a világot”😜 de nem hiányzik nekik a hatalmas nyüzsgés és nem akarnak minden este bulizni…
Számukra egy csoda hely ,egy igazi nyári emlék😎 (2023)


,, Cres városka érdekessége a Velencére jellemző közvetlen vízkapcsolat, a lakossági parkoló vagyis inkább öböl a városba mélyen “behasítva” fekszik. Ezzel meg is határozza az itt élő emberek hangulatát, életét. Minden más tempóban történik a tengerparti emberek életében. Helyet foglalva az éttermek teraszán indul a Cinema Paradiso hangulatú jelenet sor…őszülő úr érkezik kis csettegő csónakkal a nyílt vízről, az élettől elgyötört arcán ott a tengeri napsugarak ércezett mosolya. Értem én, hogy itt is el lehet fáradni de ez nem a monitor előtt ülők, egylégterű, irodai fáradtsága. (2016)" forrás


Mi egyszer voltunk Cresen, gyönyörű, de hideg volt nagyon. Valószínűleg mi fogtuk ki, mert eddig senkitől nem hallottam hogy nyár közepén hideg lenne ott...


Kerékpárokkal jártuk be a város melletti öblöt. Gyönyörű volt, helyenként zsúfolt, de találtunk magunknak való szakaszt, ahol lehetett sznorizni, napozni zavartalanul.

A legszebb része az üdülésnek "Plaza Sv. Ivan Lubenice" névre hallgató öbölben való sznorkellingezés volt, elképesztő színű volt a víz és gazdag az élővilág. A lejutáshoz túracipő, edzőcipő erősen ajánlott. Lubenice parkolójából indul, kb. 1h a lemenetel, jó tempóban gyorsabb a visszajövetel. 2.8 km/út, kb. 360 m szintkülönbséggel, az utolsó szakaszon masszív lejtőkkel. Visszafelé vizes törölközőtől nehéz táskával kevésbé élmény, de az öbölért megéri ezt a minimális "szenvedés".

A sziget maga gyönyörű, szerpentines és nem zsúfolt, magyar hangot szinte alig hallottunk. (2022)


Cres-szuget a legcsodálatosabb hely ahol valaha jártam. Nagyon kevesen vannak a strandokon, és a “legzsúfoltabb” helyeken is kényelmesen lehet nézelődni, strandolni. A strandokhoz lejutáshoz általában egy kisebb hegymászás is jár, de minden méterét megérik a türkíz öblök.


Talán kisgyermekes családok kevésbé találnak ott megfelelő strandot, olyat, ami lassan mélyülő, öblös. Amúgy pont ettől jó, hogy nem annyira zsúfolt

Szállások

Az egyik legismertebb szálloda a szigeten a Kimen, Cres városának határában. A szigeten sok kemping van, köztük néhány óriás, azaz több ezres befogadóképességű is. Az apartmanos elhelyezés nem jellemző annyira a szigeten, hiszen Cres városán kívül nincs kifejezetten nagy turistaközpont.

Kovacine kemping: Kutyabarát. Klímás mobilhome-ok is vannak. A parcellákon víz, áram. Apró fehér kavicsos, lassan mélyülő a partja. Gyerekkel is szuper. Cresbe a sétányon be lehet sétálni kb. 25-30 perc lazán. A kempingben van minden: étterem, közért, zöldséges, pékség. Vannak gyerekmedencék csúszdával.


Tengerpart

Cres-sziget 250 kilométer hosszú partvidékének érdekes módon nincs nyoma a legjobb horvát strandok általános toplistáján, pedig elképesztően sok csodaszép vadstrandja van.

Itt van az ország egyik legromantikusabb strandja, a Valun Beach. A rejtőzködő, eldugott strandok közül is tudok néhányat ajánlani: Cres várostól délnyugatra, 22 kilométer távolságban található a Sveti Ivan Beach, Lubenice falu lábainál. A varázslatos öblöt lefelé 45 perces, felfelé egyórás testedzéssel lehet elérni, vagy pedig Valun városából hajóval megközelíteni. Megéri a fáradtságot, fehérhomokos, csodálatos partszakasz ez.

A kavicsos strandok, fürdésre ilyen-olyan mértékben alkalmas öblök a sziget nyugati és déli partjaira összpontosulnak. Az északi és a keleti partok inkább meredek, vad sziklákkal szegélyezettek.

A legszebb és legjobb strandok a nyugati parton vannak, Sveti Blaž és az Ustrine-öböl között félúton.

A nyár közepén bizony szempont a strand kiválasztásánál, hogy hol van valami árnyékos hely is. Többnyire nincs, azaz fontos kellékké válhat az otthonról hozott napernyő. Sokan autóval ,,roadshow-znak” egyik strandról a másikra.

Gyerekbarát strandoknak nevezhetők a Hotel Kimen előtti strand, és Kovačine nevű kemping előtti Lanterna homokos, játszóteres strand.

Kovačine térségében van naturista strand is, persze diszkrét elszigeteltségben.

Beli falu strandja - R. Gyuri fotói


Vendéglátás

A szigeten több jó halas éttermet is találni, pl. a Belona, a Riva és az Amfora.
Cres város kikötője térségében vannak a diszkók, bárok, sőt a kikötőből indulnak kifejezett buli-hajók (boat party a program neve).

A sziget kisebb településein 3-4 vendéglátó üzemel átlagosan, ezekben nagy bulikra nem szabad számítani, viszont finomakat lehet enni.

Más hasznos információk

Cres szigetének van turista információs irodája, amely segít a turistáknak eligazodni a szigeten és a környékén. Az iroda neve "Turistička zajednica Grada Cresa" (Cres Város Turisztikai Közössége) és a Cres városközpontjában található.

Az iroda címe: Turistička zajednica Grada Cresa - Trg Frane Petrića 1, 51557 Cres városban

Az iroda dolgozói segítséget nyújtanak a városnézéshez, szálláshelyekhez, éttermekhez és a környékbeli látnivalókhoz kapcsolódó információkkal, térképekkel és ajánlásokkal.

Az iroda általában a következő nyitvatartási időben áll rendelkezésre:

Hétfő-péntek: 8:00-15:00 óráig - Szombat: 8:00-13:00 óráig - Vasárnap: zárva

Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartási idő változhat az év bizonyos időszakaiban és ünnepekkor. Ajánlott az iroda honlapján tájékozódni a pontos nyitvatartási időről és az esetleges változásokról.


Látnivalók

Cres város kikötőjéből indulnak a hajós kirándulások. Izgalmas program a sziget délnyugati, fjordszerű részekkel teli partjainál található, felszíni és víz alatti Kék barlangokhoz szervezett hajókirándulás.A Beli nevű kis falu tájékán rengeteg fakókeselyűt lehet látni, mert arrafelé van a természetes élőhelyük. Van egy kis környezetvédő állomás (Eko Centar), ahol önkéntesek munkálkodnak (a budapesti állatkert segítségével is) ezeknek a veszélyeztetett madaraknak a megóvása érdekében.

A sziget közepén van egy Vrana nevű, édesvizű tó, amelynek vize olyan tiszta, hogy érdemes inni belőle.

Beli falu

R. Gyuri fotói


Aktív pihenés

A szigetet alapvetően a nyugalom, békesség és az érintetlenség jellemzi. Ennek jegyében lehet túrázni a hegyekben, biciklizni és búvárkodni. Cresben a Kimen Hotel környékén vannak teniszpályák és minigolf.


Praktikus

Cresnél, a Kovačine kemping recepciójánál található egy internet kávézó. Internetezési lehetőség egyébként van még Cres városi könyvtárában, és a Croatia nevű utazási irodában is.

Cres szigetén nem árt óvatosan vezetni, mert az útviszonyok itt-ott nem optimálisak.


Galéria

Ata fotói

b.j. fotója

Osor - P. Sanyi fotója

Lubenice - P. Sanyi fotója

Vissza az oldal tetejére


Kommentek

Bóka Marci, 2019. 03. 12. 12:23
Tekintve,hogy az oldalon a cres sziget rész csak Valun-ra van kihegyezve,gondoltam leírom tapasztalataimat a szigettel kapcsolatban mert sokkal többet tud attól,hogy csak egy varos legyen megemlitve benne!
Sokszor jartam mar itt de még mindig nem unom!Brestovabol egy kb 20perces kompozassal erjuk el a szigetet azon belul is Porozinát.Szezonban erdemes készüpni arra,hogy elég komoly varakozasi idővel kell szamolni a rengeteg auto miatt!Porozinából valami minősíthetetlenül szar út visz a sziget belseje felé,de legalább a panoráma kárpótol valamelyest!Utkozben van is egy par kiépített parkoló ahonnan több 100m magassagbol tekinthetünk le a tengerre meg az isztriai felszigetre!Egy jó fél óra autozassal elérjük cres városkát.Olyan hű de nagy extrát nem tud nyujtani,kb ugyanolyan mint az összes ilyen kisváros a horvátoknál.....tengerparti óvárosi rész a peremén meg pár nagyobb bevasarloközpont,amikből a szigeten nem is lesz masik!Tovább a sziget belseje felé van a vransko jezero ami szigoruan vedett,nem is lehet autoval megközeliteni!
Lubenice kötelező program,rendkívül szűk egysávos ut visz a faluba!Csodas a latvany meg a hangulat is,van egy birka múzeum is ami ingyen latogatható!De nem is ez a lényeg hanem ami a varoskabol lenezve a parton láthato....a sveti ivan strand!A faluból kijelölt gyalogúton elérhető,de ehhez nem szokott embereknek elég megerőltető lehet oda-vissza megjárni főleg a nagy nyári melegben es napsütésben!Egy órányi túrával lehet számolni iranyonkent,meg rengeteg ivóvízzel,de az a strand mindenért kárpótol!Mondjuk mikor megérkeznek a kiránduló hajók es a partot elárasztja egy-egy turista horda az nem olyan felemelő,de amugy tenyleg csodas hely!A strandtól kicsit déli iranyban vam egy par viz alatti barlang is a felfedező kedvűeknek!
A masik kedvenc helyem Martinsica.Az egesz szigeten szerintem itt a legszebb meg legtisztább a víz,illetve itt a legkényelmesebb a part mert itt nem a hegyoldal szakad bele a vízbe hanem síkabb a parti sáv!A hely egy parszáz fős üdülőfalu,szoval nyugalom van!En innen a kajkommal ateveztem a par km-re lévő zeca szigetre,ahol egy napot es egy ejszakat toltottem!Kalandoroknak csak ajanlani tudom,hozza azt a bizonyos lakatlan sziget feelinget!A nyugati oldalán van egyetlen egy darab ház rajta,kis kikötő résszel,mikor en ott jartam nem volt ott senki,de ettől fuggetlenül a keleti oldalon van (kb kozepen)egy kikötésre es strandolasra is alkalmas apro fehet kavicsos rész!
Osor-nal lehet hidon athajtani a losinj szigetre,viszont ez egy nyitható híd amin csak 9.00-17.00között lehet autoval közlekedni,utána senki sehova mert felhajtják es a hajók tudnak alatta közlekedni utána!Délen a punta kriza réaz nem rossz,de engem nem varázsolt el!Part meg tenger ügyileg szerintem a legjobb rész a már említett Martinsica öböl!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA