ÚTIKRITIKA.HU / Krk-sziget / Punat


hirdetes


útikritikák


Krk-sziget / Punat

Punat dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Fotóegyveleg

.

t.d. fotója

Punat dióhéjban

  • Igazán jót lehet Punatban nyaralni, mert nagyon szép és szélvédett öblei vannak.
  • Punat 1700 lakosával a Krk-sziget második legnagyobb települése. Jól ellátott, jómódúnak tűnő, a maga módján nagyvilágias kisvárosról van szó. Vannak boltok, üzletek, kávézók, beülős helyek, ajándékboltok, főleg a hosszú sétánynál. (Állítólag szinte minden néhány gazdag horvát kezében van. Látni is lehet pár igen drága vitorlást és jachtot a terjeszkedő Marina Punat kikötőben.)
  • Azért bulizni vágyó fiataloknak nem való annyira ez a hely, mert kicsi és nincs nagyszabású, mozgalmas élet. Ha mégis ott nyaralnak, akkor be kell menniük este a 8,5 kilométer távolságban lévő Krk városba bulizni (autóval 16 perc).
  • Punat aranyos a sűrűn egymáshoz épített kicsi házakkal. A vízi sportokat és hajókat kedvelők számára kiemelten vonzó hely.
  • Punatban nincs igazán látnivaló, leginkább a hajósok Mekkája ez, ahol kellemes, rendezett és biztonságos körülmények között köthetnek ki, és innen szokták felfedezni Krk-sziget egyéb látnivalóit. Érdemes inkább Krk városban, vagy a közeli kisebb településeken megszállni, ha a fürdőzés a cél. Vannak olyan vélemények, hogy Punat maga nem különösebben szép település.

"Punat nagyon tetszett nekünk a sok hajó, jacht látványa miatt. Álmodoztunk sokat, hogy milyen lenne, ha a milyenk lenne egyik vagy másik szép példány. A kikötőt a sok hajóval a hegytetőről is megcsodáltuk. Sokat időztünk a sétányon, fagylaltoznuk, tanakodtunk, hogy hova üljünk be este vacsorázni. Van egy Smile nevő pizzás, ahol rendeltünk egy Jumbo pizzát, amit négyen ettünk volna meg, de még ennyi embernek is sok volt. Kb. 3500 forintnak megfelelő kunát fizettünk érte." (Babiék, 2015)


,, Punat egy új város, így nem gazdag történelmi látnivalókban, viszont pár órát szánjunk rá. Helyi kikötője, sétánya és a várossal szemben lévő Kosljun szigetén található kolostort érdemes felkeresni. (2018)" forrás


Nagyon kellemes volt a víz, legtöbb részén, lehet fürdeni , van trambulin is a gyerekeknek és 100 kuna egy napra 2 nap ágy és fölötte ernyő, valamint 40 kuna egész napra a parkolás. A kisfiam egész nap kagylót gyűjtött vagy a vízben ugrált:) (2022)

Hol?

A Krk-sziget délnyugati részén található Punat. Stara Baška irányába kell autózni, hogy az ember elérje Punat-ot. Stara Baška Punattól még délebbre fekszik, 10 kilométerrel.

Szállások

Legalább öt hotel van Punat-ban. Ezek közül kiemelnénk a település központjában, 200 méterre a központi, betonos strandtól található, 3 csillagos elfogadható, szerény Hotel Park Punat-ot és az Omorka nevű 2 csillagos hotelt.

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: Hotel Omorika

4 csillagos: 

Ezeket az apartmanokat tudjuk jó szívvel ajánlani:

Roman Apartmanház

valamint:

Punatban található egy Pila nevű kemping is, amelynek saját, betonplatós strandja van. Általában jellemző, hogy inkább a környékbeli településeken szoktak megszállni a nyaralók, és Punatot csak útba ejtik egy-egy kirándulás alkalmával. Főleg az óriási kikötője miatt vonzza a hajóval rendelkezőket.

Praktikus infomációk

A Punat turista információs irodája a következő címen található: Turistička zajednica Općine Punat
Emila Geistlicha 3, 51521 Punat

Nyitvatartási idő: Hétfő-péntek: 8:00-16:00 Szombat: 8:00-12:00 Vasárnap: zárva

Tengerpart

A város központinak számító, kellemes környezetű szabad strandja részben lebetonozott, részben kavicsos. Létrán lehet leereszkedni a vízbe. Mivel elég sekély a víz, ez a strand is jó lehet gyerekeknek. Innen egy kilométer távolságban találjuk az első jobb kavicsos strandot. Ez a kavicsos strand tán jobb, mint a betonozott, mert szebb a víz, tisztább és jobban is néz ki. Ez a strand is jó a gyerekeknek, mert itt is sekély a víz. Ezeken kívül viszonylag nem messze találunk homokos strandokat is a szigeten.

Valamennyi itteni strand vonatkozásában ajánlott fürdőszandált vinni, mert a víz kavicsos és kellemetlen rajta mezítláb gyalogolni. A parton közlekedik egy liliputi elektromos kisvasút, amit igénybe lehet venni a strandokra közlekedéshez. A kikötőnél nem lehet fürödni a hajók miatt.

,, Megkerestük a legjobb strandrészt, az aprókavicsosat. Itt kislányunk belegyalogolhat a vízbe, ameddig szeretne, nem kell lépcsőn bemenni a tengerbe, hogy egyből nyakig elsüllyedjünk. Természetesen ez a partszakasz volt a legmesszebb az apartmanunktól (kb. 2,5 km-re), és útba esett a játszótér is, így minden nap - amikor az időjárás engedte -, közel másfél órás program volt eljutni oda. Elég viccesen nézhettünk ki, mert több heti ellátmánnyal felszerelkezve indultunk általában strandolni. Vittük a babakocsit, hogy abba pakoljuk a táskát, váltóruhát, két nagy fürdőlepedőt, fejenként egy törölközőt, a gyereknek ételt, ásványvizet, úszógumit, karószút, homokozó-játékokat, két napernyőt, úszócipőket a sünik és sziklák ellen, illetve a kismotort, ha a gyerek két keréken kívánna közlekedni. Ezen kívül apuka hátára volt kötve a polip formájú gumimatrac, a leányzó pedig általában apuci nyakában érkezett a vízpartra.

A tenger nagyon szép tiszta, bár a víz kissé hűvös volt. Igaz, csemeténket ez nem zavarta, felhőtlenül pancsolt és rohangált a vízben. Cipő nélkül, mert „nem szúj”. (2015)" forrás


A Punat Beach elég hosszú partszakasz, van homokos, kavicsos, és kiépített betonos rész is, "kék zászlós" besorolásúak.

L. E. fotója

A Punat beach kék zászlós, minden infrastruktúrával felszerelt. Parkoló és a mosdó fizetős, napágy bérelhető (fél nap: 10 EUR). Kb. 3 km hosszú part, ahol mindenki megtalálja az igényének megfelelő helyet kettesben, vagy gyerekkel, vagy akár kutyával is. (2022)


Punaton nagyon jó a Plaza beach. Parkoló kb. 5 euró/nap.
Van vizi csúszda is, mely hatalmas élmény a gyerekeknek. A fagyis srác tud magyarul is.


Punat Beach: Elég hosszú partszakasz, van homokos, kavicsos, és kiépített betonos rész is.

Vendéglátás

Punatban több étterem, kávézó, bár és borpince is van. Jutányos árai miatt ajánlható a Vele Vode nevű vendéglő. A halak, tengeri herkentyűk imádói jól fogják érezni magukat - egyebek mellett - a K-Ribaru nevű étteremben, amelyik a város szélén van, a Stara Baška irányába eső részen.

Pizzériákat is találunk a városban. A Ragusa nevű pizzériában mexikói specialitások is vannak. Érdemes kipróbálni a Smile pizzériát is, pélldául azért, hogy eldöntsük kinek van igaza: annak a forrásunknak, aki szerint a tonhalas pizzára friss tonhal kerül, vagy annak a kommentelőnknek, aki szerint bizony konzerv tonhalat használ az étterem.

Punaton messze a legfinomabb ételek a Bukában voltak. Mindenképpen próbáljátok ki! Vagy napközben, vagy este 8:30 után érdemes menni, egyébként várni kell asztalra…

Punaton a K’Ribaru. Saját maguk által kihalászott halakat, tengeri gyümölcsöket szolgálnak fel.

Látnivalók

A nyaralók fő időtöltése itt elég „sablonos”: nappal fürdés és heverészés, este korzózás a három kilométer hosszú sétányon. Érdemes kiválasztani egy-egy hajóskirándulást (Plavnik Excursions) a bőséges választékból. Nagyon jó program áthajózni a szemben lévő kolostorszigetre, a Košljun-ra. A kolostort a mai napig is négy szerzetes lakja.

u.b. fotója

Baška kikötőjéből – Punattól 18 kilométerre - indulnak Rab-szigetére hajókirándulások delfinnéző programmal. Erre a programra ajánlott az Angelina nevű hajó. Lehet csónakot bérelni, vagy privát hajókázásra befizetni. A Punat-i öbölben van egy profin kialakított wakeboard terület, ezt már a szezon elején ellepik a fiatalok. Kisgyermekes családoknak lehet fontos információ, hogy a városka központjában van egy nagy játszótér.

Olvasmányos linkek

,, Punatra érkezve választhatunk, hogy a domboldalnál jobbra-lefelé fordulva bemegyünk-e a kikötőhöz és ott keresünk parkoló helyet. Vagy a dombon keresztül, a várost megkerülve érkezünk meg a központba. Utóbbit választva a parkolóból a part felé sétálva belebotlunk egy mini golf pályába. Aki ilyen szórakozást keres, többféle pályán élheti ki szenvedélyét. Található itt egy nagyobb játszótér a gyerekek örömére. A parthoz érve eldönthetjük, hogy merre indulunk el. Jobbra a Marina Punat nagy kikötője felé a hosszú korzón sétálhatunk végig. Éttermek és fagyizók várnak minket rendezett környezetben. Ne lepődjünk meg, ha a fagyizónál magyarul szólítanak meg minket, a többéves tapasztalattal rendelkező fagylaltárusok figyelnek ránk, hogy milyen nyelvet beszélünk. Ez persze a sziget többi városában is előfordulhat. (2015)" forrás


,, Mi Punaton szálltunk meg, ami Krk után a második legnagyobb városka. Punat óvárosi része híres a keskeny utcáiról, valamint az öreg kőházairól. A város szélén még vizisípálya is van kialakítva. Strandjai között akad sziklás, apró kavicsos, és betonos is.

A város „tetején” kaptunk szállást, így a teraszról csodálatos kilátásunk nyílt a Punattal szemben elhelyezkedő Kosljun-szigetre. Ennek érdekessége, hogy semmi más nincsen az aprócska szigeten, csupán egy kolostor.

Miután kipakoltuk a holminkat, elmentünk sétálni, megkerestük a legjobb strandrészt, az aprókavicsosat. Itt kislányunk belegyalogolhat a vízbe, ameddig szeretne, nem kell lépcsőn bemenni a tengerbe, hogy egyből nyakig elsüllyedjünk. Természetesen ez a partszakasz volt a legmesszebb az apartmanunktól (kb. 2,5 km-re), és útba esett a játszótér is, így minden nap - amikor az időjárás engedte -, közel másfél órás program volt eljutni oda. Elég viccesen nézhettünk ki, mert több heti ellátmánnyal felszerelkezve indultunk általában strandolni. Vittük a babakocsit, hogy abba pakoljuk a táskát, váltóruhát, két nagy fürdőlepedőt, fejenként egy törölközőt, a gyereknek ételt, ásványvizet, úszógumit, karószút, homokozó-játékokat, két napernyőt, úszócipőket a sünik és sziklák ellen, illetve a kismotort, ha a gyerek két keréken kívánna közlekedni. Ezen kívül apuka hátára volt kötve a polip formájú gumimatrac, a leányzó pedig általában apuci nyakában érkezett a vízpartra.

A tenger nagyon szép tiszta, bár a víz kissé hűvös volt. Igaz, csemeténket ez nem zavarta, felhőtlenül pancsolt és rohangált a vízben. Cipő nélkül, mert „nem szúj”.

Vacsoránkat általában valamelyik étteremben fogyasztottuk el, az árak szinte ugyanazok mindenhol, és a minőségre sem lehet panasz. Valamint, ami gyerekkel nagyon fontos, nem kellett órákat várni az ételekre, hamar kihoztak minden alkalommal mindent, és nagyon udvariasak voltak a felszolgálók, általában még valamilyen kis ajándékot is kaptunk, egy nyalókát, vagy labdát, aminek a kisasszony nagyon tudott örülni. Egyébként őhercegnősége minden vacsorára grillezett tintahalat kért, míg a közelünkben ülő többi gyerkőc sült krumplit evett sült krumplival. Néztek is nagyot a pincérek. (2015)" forrás


,, Punat a Krk sziget közepe felé található, nagy kikötője, magyar búvárbázisa van, a szinte teljesen zárt öböl közepén pedig egy parányi kis sziget található egy monostorral. A kis földdarab neve Kosljun, 6,5 hektár, ferences szerzetesek lakják, kellemes program ez is, ha eleget fürödtünk már. 20 kunáért átvisz egy hajó, 8-10 perces az út. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

L. E. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2014. 09. 12. 09:10
A honlapunk mindenképpen vizsgálódni fog abban az ügyben, hogy akkor a pizzára tett tonhal friss-e vagy konzerves. Két ellentétes álláspont feszül egymásnak, s jó lenne, ha egy harmadik vélemény révén valamerre elmozdulna az igazság mérlege. Legjobb lenne ha a harmadik vélemény tőlünk független lenne. Megkérdezhetnénk a Smile pizzéria üzletvezetőjét is, de - gyanítjuk - nem neki kellene eldönteni ezt a vitát.


smiler, 2014. 09. 09. 13:38
A Smile pizzériában TÉNYLEG konzerv tonhalból készítik a tonhalas pizzát :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA