ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Banjol


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Banjol

Milyen? | Hol? |Vélemények| Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

.

z.m. fotója

Milyen?

A Rab-sziget déli részén levő, kétezer fős település részben azért ismert, mert a Padova nevű öblében klassz, szélvédett, homokos strandok vannak. Banjolnak kellemes hangulatú sétánya van, és a magasabban fekvő részéről rá lehet látni a szemben lévő Rab város óvárosára: Sőt a sétányon gyalogosan is átsétálhatunk Rab városába.

Hol?

  • A Rab-szigeten nagy településnek számító Banjol egyik része a főút felett terül el a dombokon, a másik rész a tengerparton van, négy fürdőöböl közelségére osztódva.
  • Banjol csaknem össze van nőve Barbat településsel. Lényegében a két település kiírásai közvetlenül egymást követik.
  • Banjolból Rab városa is könnyen megközelíthető gyalog (kb. 15 perc), de könnyebb és érdekesebb vízi taxival (kb. 7 kuna).

Vélemények

,, Banjol csendes, nyugodt rész, tulajdonképpen Rab külterülete. Van étterem, kávézó, pizzéria, de nincs nyüzsi. Rab város kb. három kilométerre van tőle. Gyönyörű az óváros rész.

Banjoltól nem messze van egy Plodinj bevásárló központ, ahol mindent kapni. Az árak nagyjából ugyanazok mint otthon. Ami nagyon drága az az ásványvíz.

Érdemes nézni a halászok éjszakája elnevezésű rendezvényt a szigeten nyáron elég sűrűn van. Finom halakat tengeri herkentyűket lehet enni. Interneten fent vannak az időpontok. (2021)

Szállások

  • Banjolban mindenféle szállást találunk: hoteleket, bérelhető apartmanokat és házakat is. A helyi lakosok szinte csak a szobakiadásból élnek.
  • Banjol központjában van egy 3 csillagos hotel, a Padova. Kitűnőek róla a visszajelzések, annak ellenére, hogy kissé retrós a kinézete.
  • Banjol térségében van a Padova III. nevű, barátságos kemping, ahol lehetőség van mobilházak bérlésére is.
  • Nem árt tisztáznunk, hogy a szálláshelyünket mennyire érintik banjol egyre több szabadtéri diszkójának éjszakai hangereje!

Ajánlott szálláshelyek (2023):

4 csillagos: Valamar Padova Hotel ,

Tengerpart

Ahogy a bevezetőben is írtuk, nagyon jó kis homokos strandokat lehet a környéken felfedezni. Az itt található Padova öböl egyes részeit (összesen 4 van) számokkal jelölik a könnyebb beazonosíthatóság miatt. Érdemes kipróbálni a nyaralás elején több strandot, hogy eldöntsük melyik legyen a törzshelyünk a továbbiakban. Vannak, akik vízi taxival átmennek az elég közeli naturista strandra. A Hotel Padova előtti strand lebetonozott. Itt nincs szükség fürdőszandálra, mert a vízben homokos a fenék. A víz tiszta. A napozóágy kb. 10 kunát kóstál.

Vendéglátás

Jó híre van a banjoli vendéglőknek a friss, helyi alapanyagokból főzött, sütött ételek miatt. Többen dicsérték a Captain’s Club éttermet és a Marco Polo-t. A parton találunk néhány hangulatos kávézót, bárt. A Hotel Padovában egyes napokon élőzenés és táncos esteket szerveznek. Ez azonban inkább az idősebb korosztály számára lehet szórakoztató. A Banjolban nyaralók alapvetően Rab óvárosába mennek be szórakozni.

Banjolba a Perla étterembe engem nem érdekel mennyi a csevap, mert finom mindig ha kint vagyunk mi csak ott eszünk imádom. (2024)

Banjole - Batelina konoba

Látnivalók

A hegyoldalban álló Szt. Luca templomocska az egyedüli látnivaló a kis településen, illetve egy sétát megér a hatalmas ACI Marina kikötő megtekintése. Sokkal érdemesebb azonban besétálni Rab óvárosába, ahol több érdekes program és látnivaló vár ránk.

Praktikus

Banjolban van kerékpár és motorcsónak kölcsönzési lehetőség.

talp alá nem való

Vélemények

"Mi apartmant béreltünk Banjolban, nagyon tetszett a hely, mert nyugalomra vágytunk. Rab város közelsége viszont nagyon kellett, hiszen minden késő délután besétáltunk kajálni az egész napos strandolás után." (2014)

z.m. fotója

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes