ÚTIKRITIKA.HU / Opatija Riviéra / Lovran


hirdetes


útikritikák


Opatija Riviéra / Lovran

Lovran dióhéjban | Hol? | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

b.j. fotója

Lovran dióhéjban

  • Lovran nagyon kicsi, csinos, érdekes városka és van valami sajátos, varázserős bája, főleg az aranyos kikötőjének és kacskaringós főutcájának köszönhetően. A város tele van tipikus Monarchia-beli épületekkel, gyönyörű villákkal és pálmafákkal.
  • Nyugis hely, az ismertebb térségbeli üdülőhelyek közelségében szerényen meghúzódva. A pici központban van néhány boltocska, kávézó és vendéglő. A középkori eredetű óváros pici utcácskáiból szerencsére ki van tiltva az autósforgalom, így nyugodtan bóklászhatunk az utcákon.
  • Magával ragadóan szép a kifejezetten hegyes környező táj, a hegyoldalon még megmaradt illatos, örökzöld babérerdőkkel.
  • Olyanoknak való Lovran, akik nem kizárólag a tengerpart nyújtotta élvezetek miatt utaznak el, hanem kisebb-nagyobb kirándulásokat is terveznek a közeli és picit tágabb térségben lévő izgalmas látnivalókért.

Hol?

A város a csaknem 1400 méter magas Učka-hegy lábánál helyezkedik el, Opatijától délnyugatra 10-15 perces távolságra van (kb. 6 kilométer). A másik „nagyváros” Rijeka mindössze 20 perces autóútra található. Lovran Opatija felől a Maršala Tita úton közelíthető meg, amely több településen fut végig A városon keresztül megy a Rijeka és Pula közötti, nagyon forgalmas és zajos országút, ezért érdemes az országút környéki szállásokat elkerülni.

Vélemények

,, Lovran tökéletes úti cél választásnak tűnik,a magunkfajta kezdő Horvátországi nyaralóknak. Nem túl nagy, de nem is kicsi, nem túlzsúfolt,de van élet, van minden ami kell, nagyon szép a fekvése is,és itt a lungomare sétány,amin ha már csak sétálgat az ember,nem is kell más programot szervezni." (2021)


A város nagyon hangulatos, tiszta. Nagyon sok jó étterem és bár van, a bankkártyàt 99%-ban mindenhol elfogadták, még az óvárosi szuveníres is.
Van buszjárat a városban. Mi egyik nap azzal mentünk át Opatijába. Sűrűn jár ugyanannyiba került oda-vissza kettőnknek mintha parkolást fizettünk volna de sokkal kényelmesebb volt.
32 és 32A számú busz, az óvárosból indulnak és a Tisak-ban lehet jegyet venni.
A víz is nagyon tiszta volt mindenhol. (2022)

k. o. fotója

Ajánlott Lovran-i szálláshelyek (2023):

Hotel Park Lovran

3 csillagos: Hotel Bristol

4 csillagos : Hotel Excelsior, Hotel Villa Vera , Hotel Lovran ,

Más Lovran-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

------------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Villa Atlanta ,

Tengerpart

Lovran strandjainak magas presztízse van a horvát tengerparton. A strandokon általában betonos és kavicsos szakaszok váltják egymást. A tengervíz pedig csodásan kristálytiszta. Egyik leghíresebb strandja a városmagtól Medveja irányában, kb. 800 méterre, a Splendid Hotelnél van. A legnagyobbnak és legjobbnak számító helyi strand a Plaža Kvarner, valamint a Plaža Peharovo nevű kiépített strand mindegyike a kék zászlós kiváló minősítéssel rendelkezik.

A Plaža Kvarner a játszóterei miatt nagyon jó a kisgyermekes családoknak, míg a fák árnyékát is kínáló Plaža Peharovo a tinédzsereknek, huszonéveseknek lehet megfelelő. Egyébként itt, a Plaza Peharovón nyáron éjszakánként lemezlovasok nyomják a zenét a beach bulis tömegnek. A város déli végén található strand fövenye kavicsos, de a víz sekély része homokos és ezért ez is népszerű a gyermekes családok körében. Lovrannak persze vannak még egyéb kis öblei, ahol fürdeni lehet. A strandokon több helyen van röplabda pálya és a kicsiknek csúszdák. Lehet sportfelszereléseket bérelni. A szomszédos Medveja településen is van egy szuper strand: a Hemingway Beach nevű. Sokan még Lovranból is átmennek oda emiatt.

Vendéglátás

Lovran méretéből adódóan nincs túl nagy választék a szolgáltatásokat tekintve, hiszen a helyi lakosok száma alig több mint ezer fő, de nem kell félni: éhesek biztosan nem maradunk!

Lovranban kipróbálhatunk néhány hangulatos sörözőt. A vendéglők közül dicsérik a Riviera nevűt a konyhája és a kiszolgálása miatt. Egyesek szerint a kívülről mutatós, nagymenős Grill Restaurant ár-érték arányban nem igazán jó. Szép a kilátás, de elég magasak az árak az Učka-hegyen lévő, Draga di Lovrana nevű étteremben. Viszont a konyha igazán színvonalas és jók a borok, meg a sütik. A Villa Astrában van a Ferenc József császár nevű étterem. Nekünk magyaroknak különösen érdekes lehet a hangulata a dekorációi és a látványkonyha miatt. Menő séfje kifinomult konyhát dirigál. A helyi strandnál találunk egy korrekt kis pizzériát. A domboldalon is van egy ugyancsak jó pizzás, a Delfino, ahol a tenger gyümölcsei feltétes pizza csúcs finom. A kikötőnél vannak az úgynevezett konoba étkezők (pl. a családias Kali Medveja). A jachtkikötőben van egy pompás fagyizó.

Grill étterem - d.j. fotója

Vásárlás

Lovranban számos vásárlási lehetőség áll a látogatók rendelkezésére. A városközpontban és a környező utcákban számos üzlet, bolt, élelmiszerbolt és ajándékbolt található, ahol a turisták különféle termékeket vásárolhatnak, mint például friss élelmiszereket, édességeket, italokat, helyi kézműves termékeket, kerámiákat, textilárukat és ékszereket. A városi piac is népszerű vásárlóhely, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket, halat és más élelmiszereket lehet vásárolni. Emellett Lovranban több ajándékbolt és kézműves bolt is található, ahol helyi készítésű termékeket vásárolhatnak az érdeklődők. A városban találhatók továbbá kisebb élelmiszerboltok és szupermarketek, amelyek széles választékot kínálnak a mindennapi szükségletek kielégítésére.

k. o. fotója

Szórakozás

A szórakozni vágyók inkább bemennek Opatijába, mert ott aztán van e téren választék.

Látnivalók

Óváros

(Stari Grad)

k. o. fotói

----------------------------

A városban csodásak az osztrák-magyar Monarchia idején - többnyire a 19. század hetvenes éveiben - épült, részben felújított nyaralóvillák, de nagyon szép Lovran főtere is, és a városka parkjaiban a szubmediterrán növényzet érdekes példányait is érdemes alaposabban megnézni. Lovranban vásárlási lehetőségek viszont alig vannak, így aki nézelődni, vásárolgatni szeretne, annak érdemes Rijekába átmenni.

Opatija szinte adja magát, hogy akár többször is felkeressük a nyaralásunk alatt. Ide egy csodás parti úton lehet beautózni. Fel kell készülni arra, hogy Opatijában a parkolás szörnyen nehéz. Érdemesebb ezért inkább buszra szállni és így a tájat is nyugodtabban lehet megcsodálni. Amúgy vannak, akik arra vállalkoznak, hogy a part menti promenádon (a 8-12 kilométer hosszú Lungomare Lovranból az Opatija melletti Volosko-ig húzódik el) gyalogolnak be a városba. Testedzésnek sem rossz, amúgy meg élvezetes a látvány miatt. Lehet például odafelé gyalog menni, visszafelé meg busszal más-más utat bejárva. Opatijában minden nap van piac, azaz bazár, ahol keményen alkudozni kell, mert az árusok magas árról indítanak.

Sok egyéb kirándulási lehetőség kínálkozik a városból, például a közeli Krk-szigetre, vagy ott van a figyelemreméltó Parzin Pazin és a festői Icici Ičići városka is. Jópofa kirándulási lehetőség a kb. 35 kilométerre lévő Hum városka meglátogatása. A világ legkisebb városának nevezik. Pulát is érdemes felkeresni, ez a város másfél óra távolságra van. Aki még nem látta, annak kötelező program (!) a Plitvicei-tavak, még ha 3 órányi távolságra is van. Szenzációs! A lovrani kikötőben be lehet fizetni hajókirándulásokra, amelyek a térség egyes szigeteit (Krk, Cres stb.) célozzák meg.

Aktív pihenés

Találunk itt vitorlázási, sporthorgászati, vízisízési és evezési lehetőségeket is. Az Učka hegyvonulat térségében bámulatosan szép erdőkben lehet kirándulni. Legalább két tucat kijelölt és jelzésekkel ellátott hegyi útvonal kínálkozik - akár alpinista szinten is. Az Učka-hegy természeti parkjában egyébként lovagolni is lehet hozzáértő kísérővel (Bubac-tanya).

Egyéb hasznos információk

  • Lovranban a méretéből és egyéb közlekedési adottságaiból kifolyólag a parkolás gigászi feladattá magasodik. A főút környékén nem ritkák az óriási dugók.
  • A városkában van posta, bank.
  • A 32-es távolsági buszjáratra (pl. Opatija, Rijeka) jegyet Lovranban a kis újságárus kioszkokban lehet venni. Nem szabad elfelejteni, hogy a buszon a jegyet lyukasztani kell. A buszok egy része szó szerint fapados és kissé kényelmetlen, de hát rövidek a távolságok is. A buszjegyek nem drágák, és a menetrendet általában betartják. Vigyázzunk, mert a 32-es járat nem jár egész éjszaka, ha véletlenül elhúzódna a vacsora vagy a buli, ezzel számoljunk.
  • A Hotel Lovranban jutányos áron van masszázs és kozmetikus.

Érdekességek

Feszty Árpád festőnk élete vége felé orvosai tanácsára itt élt, hogy légúti betegségére gyógyírt találjon a rendkívül egészséges, friss helyi tengeri levegőben. Átmenetileg erőre is kapott ettől, de végül a Feszty-körkép alkotója 1914-ben itt Lovranban elhunyt. Minden év júniusában Lovranban cseresznyenapokat rendeznek. Nagyon jópofa, fantáziadús esemény.

k. o. fotója

Olvasmányos linkek

,, Lovranban első dolgunk volt lemenni a kikötőbe, szemügyre venni az ügyes kis motorcsónakokat, halászhajókat, kisebb méretű vitorlásokat, majd betértünk a tavalyról már jól ismert, közvetlenül a kikötő mellett található fagyizóba, ahol 7 kunáért (1 euró) jókora gömböket kaptunk. Sütött a telihold, mi pedig fagyinkat majszolgatva a Lungomare-n elsétáltunk a Plaza Kvarnerig, Lovran legnagyobb strandjáig, ahol Judit lányom úszott is egyet a sötét, de jólesően hűs tengervízben. A Lungomare (más néven Ferenc József sétány) egyébként egy 12 kilométeres tengerparti, kövezett gyalogút. Kis takarító-autóval naponta seprik, porszívózzák, babér és fügefák szegélyezik, ezen sétálva elénk tárul az egész Kvarner öböl, a Rijeka (Fiume) fölött magasodó hegyek, illetve Krk és Cres szigetek. A nagyfiúk legtöbbször azzal szórakoztak, hogy elindultak a kikötőből, és a sétány mentén magasodó sziklákról hajmeresztő szaltókat, fejeseket ugrottak, több méter magasról...

Egyik nap a sétányon gyalog tettük meg az utat Opatijáig (visszafelé busszal jöttünk, kényelmesen), és a legrégebbi és fontos épületek megcsodálásához kitérőt sem kellett tennünk, mert a sétány mentén található a Hotel Kvarner (1884-ben épült) , a Villa Angiolini (Abbázia legrégebbi villája, 1844-ben épült), az Angiolini park, az Opatiját jelképező sirályos lány szobra és sok más, nevezetes, a Monarchiát idéző villa, szálloda.

Vásárolni Lovranban is lehet, én a Konzumot ajánlom, talán itt a legolcsóbb az olívaolaj, a piperecikkek (itt is vannak helyi termékek), lehet kapni ajvárt (aki nem csípősen szereti, keresse a Nepekoc feliratot), illetve érdemes kipróbálni a Travaricát (gyógyfüves szőlőpálinka) is. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

f.j. fotója

k. o. fotói

j. k. fotói

R. Gyuri fotói


 

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA