ÚTIKRITIKA.HU / Kvarner-öböl


hirdetes

útikritikák


Kvarner-öböl

Megközelítése Magyarországról | Szállásokról általában | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Megközelítése Magyarországról

A szombati turnusváltásokhoz igazodva sokan indulnak a horvátországi nyaralóhelyekre szombaton, kora reggel itthonról. Ilyenkor a Kvarner-öböl felé vezető sztrádán nagy a forgalom. A határátkelőn előfordulhatnak dugók (de jó lesz, ha majd egyszer valamikor Schengen-i határ lesz!). Szombatonként az autópálya melletti megállóhelyeken a vécéknél előfordul a sorban állás. Sokaknak ehhez nincs türelmük, és a bokorban végzik el a dolgukat. Ez praktikus és gyors megoldásnak tűnik, de van hátránya is. Mivel sokan így tesznek, hát a bokrok tájékán könnyen válhat kellemetlen meglepetéssé a lépdelés. Sok szálláshelyen szigorúan veszik azt, hogy délután kettő előtt nem lehet elfoglalni a szobát, apartmant. Ezzel kalkulálni kell az odautazás időzítésénél. Nem túl jó idejekorán érkezni és várakozni az apartman előtt, de ha mégis így alakul, tehetünk egy sétát a településen vagy a tengerparton. A Kvarner-öböl térségében általában jó a kisebb utak állapota is. Ilyen tekintetben (is) előrébb van Horvátország, mint mi. Vannak azért kacskaringós, veszélyes utak, főleg a dombokon, hegyekben.

Szállásokról általában

Mivel nagyon sokan apartmant választanak nyaralásuk szálláshelyéül, így az alábbi „kisokos” igen hasznos lehet számukra.

Apartmanok esetében az alábbi kérdésekre tanácsos a nyaralást tervezőnek választ keresnie:

 • Milyen messze van a szállás a tengerparttól? - Nem légvonalban, hanem a gyaloglás vagy az autózás idejét megadva.
 • Milyen távol van a település, város központjától? - Lehetőleg a tényleges településmagot alapul véve
 • A közelben milyen vásárlási és étkezési helyek vannak (boltok, vendéglők, pékség, szupermarket)?
 • Lehet-e egy hétnél rövidebb időre foglalni?
 • Mikor van a turnusváltás?
 • Maximum, minimum hány főre vehető ki az apartman?
 • Kell ágyneműt vinni?

Vannak olyan turisták, akik nem szeretnek előre szállást foglalni, hanem inkább helyben improvizálva akarják megoldani a szállást. Nekik bizony számolniuk kell azzal, hogy a főszezonban már csak hátrányos elhelyezkedésű, vagy eldugottabb, elszigeteltebb helyen lévő apartmanházat találnak a térségben – sok esetben kényszerűségből sokórás ácsorgás után a helyi turista irodától kérve segítséget. Aztán az is kiderülhet, hogy már nem is olyan olcsó az apartman. Természetesen sokan mondják mindezek ellenkezőjét is. Ők a szerencsések.

Néhány egyéb információ a szállásfoglaláshoz

 • Jobb elkerülni azokat a hoteleket, apartmanokat, amelyek nagyon közel vannak a zajos főúthoz.
 • Augusztusban elözönlik a Kvarner-öblöt az olaszok (is). Ők a magyaroknál jóval vastagabb pénztárcával rendelkeznek és sok jó szállást megkaparintanak maguknak.
 • Jó dolog, hogy a térségben az apartmanok tisztaságára alig van bármiféle panasz. A horvát vendéglátók nagyon ügyelnek a tisztaságra.
 • A Kvarner-öbölben elég sok szállás már szeptember közepén bezár.
 • A kempingek általában a parton, többnyire szép helyeken vannak.

Ezen a honlapon többféle, már kipróbált és bevált apartmant és szállodát mutatunk be, amelyeket foglalni  is lehet itt. A szálláshelyek egy része a nagy turistaparadicsomoktól távoli, csöndes kis falvakban vannak. Mivel ezekről a településekről nagyon nehéz tájékozódni akár úti könyvekben, akár a világhálón, ezekről a településekről a lehető legrészletesebb információt szolgáltatjuk, csaknem egyedülállóan. A honlapnak a házigazdája azt is vállalja, hogy a szálláshelyekről őszinte, tárgyilagos válaszokat ad, nem titkolva a szálláshely esetleges „gyengeségeit”. Úgy gondoljuk, hogy minden információt meg kell adni az érdeklődőknek, így a csalódást kizárva egy jól sikerült nyaralás veheti kezdetét.

Úti okmányok

Mint köztudott, Horvátország egyelőre nem része az úgynevezett schengeni térségnek, s ezért a magyar-horvát határ úgymond „külső határnak” minősül, tehát van határellenőrzés, személyi okmányok felmutatása, esetleg vámellenőrzés. Horvátországba be lehet utazni magyar személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel. A belépés csak az utas- áruforgalom számára kijelölt határátkelőhelyeken történhet. A határállomásokon az illetékes horvát szervek saját hatáskörben döntik el, hogy kit igazoltatnak vagy kit nem.

Valamennyi forgalomban lévő, érvényes magyar személyazonosító igazolvány megfelel a beutazáshoz és tartózkodáshoz, a régi típusú, füzet alakú igazolvány és az ideiglenes kártya formátumú is. Lényeges, hogy a horvátországi tartózkodás teljes idejére, belépéskor és kilépéskor is, az érvényességen belül legyen az igazolvány vagy útlevél. Elhasználódott, sérült, nehezen olvasható úti, illetve gépkocsi okmánnyal ne utazzunk Horvátországba (sem). Előfordulhat, hogy egy ellenőrzés során a kétesnek tűnő dokumentumok miatt bűnügyi-technikai vizsgálatot írnak elő, és az okmányokat el is kobozhatják.
A magyar állampolgárok a belépéstől számított 6 hónapos időtartam alatt legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen Horvátországban. A 90 napot meghaladó időtartamnál tartózkodási engedélyt kell kérni az illetékes horvát hatóságtól.

A személyazonosító igazolvánnyal való beutazás Horvátországba nincs korhatárhoz kötve. A horvát idegenrendészeti törvény szerint a 18 éven aluli magyar állampolgárok horvátországi beutazásához NEM SZÜKSÉGES a törvényes képviselő, szülő bármiféle beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) Szükség esetén konzultálni fognak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A problémák elkerülése érdekében ezért a Külügyminisztérium továbbra is javasolja, hogy a 18 éven aluli kiskorú vagy a vele utazó személy vigye magával a szülők hozzájáruló nyilatkozatát. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. Azon kiskorú magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, továbbra is csak érvényes útlevéllel utazhatnak.

A horvát idegenrendészeti törvény értelmében a nem szervezett utazás keretében érkező külföldinek Horvátországba történt beutazását követően 24 órán belül be kell jelentkeznie a rendőrségen, vagy a helyileg illetékes idegenforgalmi hivatalnál. A szervezett utazás keretében érkezőket vagy bejegyzett szálláshelyen éjszakázókat a szállásadó köteles bejelenteni. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, vagy egy-két napos késés esetén általában bevonják a külföldi útlevelét, és a szabálysértési eljárás során pénzbírságot (300 - 3.000 kuna) szabnak ki. A szállásbejelentés elmulasztásával okozott szabálysértési eljárás a rendőrség, vagy a turisztikai felügyelőség az útlevél bevonása mellett feljelentést tesz a szabálysértési bíróságon. Az útlevelet csak a szabálysértési bírság kifizetése után szolgáltatja vissza a hatóság képviselője. A pénzbüntetés befizetése postai csekken keresztül postán és helyi valutában lehetséges.

A szabálysértési eljárásból származó nehézségek:

 • ha a szabálysértés hétvégén történik, a rendőrség bevonja az útlevelet, a bíróság viszont a legtöbb helyen csak hétköznap dolgozik, ezért előfordulhat, hogy a következő munkanap kivárása további kiadásokat okoz,
 • ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű horvát kuna, vagy ha a postahivatalok már zárva vannak,
 • ha a szabálysértés úton hazafelé történik, és a pénzbüntetés meghaladja a rendelkezésre álló pénzösszeget,
 • ha a szabálysértési bíróság határozatának napján a pénzbüntetés nem kerül kifizetésre (és más segítség nem áll rendelkezésre), akkor a pénzbüntetést a bíró több napos elzárásra módosítja.

Gépjárművel történő beutazásnál az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával is.

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes