ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Suha Punta


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Suha Punta

Suha Punta dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Fotóegyveleg

d.j. fotója

Suha Punta dióhéjban

Egyesek szerint Suha Punta Rab-sziget legszebb pontja a csodásan dús zöld, fenyőerdős természeti környezete (Dundo) és a nyaralók paradicsomának számító Kalifront-félsziget egésze miatt. Nagyon szép az öble természetes sziklás partszakasszal és a homokfövenyű stranddal. Az ezerfős helyi lakosságot számláló Suha Punta egy részének megmaradt a hagyományos mediterrán világa, régi házakkal, halászokkal és gyümölcsösökkel, ugyanakkor kialakult egy új rész, egy valóságos turistafalu, apartmanok sokaságával. Vannak, akik nem tartják kellően vonzónak az ilyen mesterséges üdülő településeket és hiányolják azt a romantikus légkört, ami a horvát tengerpart régi városaiban még megtalálható.

Hol?

Suha Punta a Kalifront-félsziget délkeleti részén található. A várostól mindössze 5 kilométerre van a mozgalmas, élettel teli Rab város, ahová be lehet menni szórakozni, nézelődni, nagyobb bevásárlást tenni.

Szállások

Suha Punta alapvetően nyaralótelep, tehát bőven találunk itt szállodákat, bungalókat és apartmanokat. A 2 csillagos, szocreálos Eva és a 4 csillagos Carolina Hotel a két legfelkapottabb szálloda a félszigeten, illetve népszerűek a Suha Punta apartmanok és bungalók is.

Augusztusban rengeteg a német és az olasz turista – egyszerűen imádják Rab-szigetet. Ennek megfelelően tanácsos jó előre foglalni szálláshelyet, és nem bízni mindent a főszezoni improvizálásra.

Ajánlott szálláshelyek (2021):

2 csillagos: Suha Punta Residence (apartmanok, bungalók), Hotel Eva Sunny ,

4 csillagos: Hotel Carolina ,

Tengerpart

A félszigeten betonos járda fut körbe, azon sétálva lehet leltárba venni a fürdés szempontjából szóba jöhető sziklás fürdőhelyeket. Elvétve egy-két aprókavicsos öblöcskét is találni a környéken. A víz kristálytiszta, és viszonylag gyorsan mélyülő. Sokan, főleg kisgyermekes családok elautóznak a 15 kilométerrel odébb lévő, lopari homokos strandhoz (20 kuna parkolódíj). A félszigeten van nudista strand is, kellően diszkrét helyen.

Vendéglátás

A helyi vendéglőkben nyugodtan lehet számítani arra, hogy többnyire friss helyi termékekből főznek, sütnek. A település eléggé izolált, ajánlatos néha napján beautózni Rab városába egy-egy finom vacsorára.

Látnivalók

Suha Puntán nincs „igazi” turistás látnivaló, a természeti szépségek kivételével. Ez egy turistaparadicsom, érdekes programokért, látnivalókért látogassunk el a közeli nagyobb településekre.

Aktív pihenés

Rab-szigeten hat búvárközpont is van - nem hiába, hiszen rendkívül alkalmas a terep a búvárkodásra. A Kalifront-félsziget szép erdős, és nem túl meredek a terep, így idősebbeknek is ideális kisebb-nagyobb kirándulásokra. Érdemes megmászni a 408 m magas Kamenjak-hegyet, amelyről tiszta időben akár 40 km távolságba is elláthatunk. Vadászok kedvenc helye lehet a félsziget; találkozhatunk szarvasokkal és muflonokkal (Ovis musimon).

Fotóegyveleg

d.j. fotója

n. a. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

forest, 2014. 08. 20. 14:43
Eva hotel szocreál és a légkondit sem ismerik, de azért van olyan az ágy és a szoba, hogy az itthonihoz képest 100 méterrel mélyebb és pihentetőbb alvásokat élj át. Ne ezzel foglalkozz, vár rád annyi jó élmény, hogy ezt meg sem fogod említeni ha hazajöttél. A kaja egyébként bőséges, választékos és változatos, még ha sorba is kell állni érte (ha rossz időben mész). Na azért mindenki kivárja a sorát, mert itt nem ismerik a "sorcsináló" hungarikumot, legfeljebb kicsit lökdösik a könyöködet :) és amit kitaláltunk hozzá, még elviselhetőbbé teszi a várakozást: mivel a bor és sör mindig ingyen folyik a fali csapból, sörrel és borral a kezünkben röhögcséltük végig a sorban állást. A strandhelyek a hotel környékén is egész jók, de homokos parthoz kell 40 perc séta, vagy 8 perc autózás mondjuk Kampor végére. Az esti Rab városnézés is csak 40-50 perc sétára van, és ha nem akarsz túrázni egy kis mediterrán városnézésért, hangulatos ám az a kivilágított parti betonjárda is a strand végétől a másik szállodáig. 1 hét barnulásra kiváló hely. Rab egyetlen hátránya a kompozás, de nem csak az ára miatt, hanem mert ha el akarsz húzni a szigetről, 3 óra agresszív pesti-reggeli-M3 dugó érzetű araszolásra kell számítani, mire kompot ér az első kereked. Ergo: ha a szigeten vagy, maradj amíg lehet, van ott elég látnivaló. Ja és még 1! Legyen elég Kunád, mert a HUF/HRK 25%-al (!!!!!) magasabb árfolyamon megy csak nekik a szigeten, plusz a városban mindenhol csak kb 500 HUF/óra áron parkolhatsz. Hidd el, nem találsz ingyen parkolóficakokat, ahol leteheted a kocsit, mint itthon. Nekünk jó volt, pedig a szilvásváradi La'Contessához is volt már szerencsénk. Horvátország a természet miatt szép, ne keress jó, olcsó szállodákat és kedves embereket...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA