ÚTIKRITIKA.HU / Rijeka és környéke / Bakarac


hirdetes

útikritikák


Rijeka és környéke / Bakarac

Bakarac dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

Bakarac - Utazás és nyaralás

Bakarac dióhéjban

Bakarac azon kevés tengerparti települések egyike, amelyiknek alig van érintkezése a tengerparttal, és ami rosszabb, hogy a tengerparti autóút is elválasztja a strandtól. Mindezt leszámítva Bakarac helyes kis falu, ha engedünk az ellenérzésnek, és bekanyarodunk a településre. Bakarac kertekkel, zöldterületekkel ékesített, szőlőültetvényekkel is határolt kis település, amelynek van egy szép strandja. A strand attól függetlenül kellemes és nagyon tiszta vizű, hogy közvetlenül mellette szalad ama autóút, amelyen a Crikvenicai Riviérát közelítik meg a turisták Rijeka felől. Bakarac szép hely, legfeljebb egy kicsi ipari létesítmény közelsége ront picikét a látképen.

Hozzávetőleg háromszáz főt számláló halászfalu, amely a turizmuson kívül a halászatból él. Régen ez a tonhal fogását jelentette. Úgy hírlik, hogy most már a Kvarner-öbölben nincs kifogható tonhal. Hogy a Bakarac-i halászok, akkor manapság mit halásznak, azt kérdezze meg a kíváncsi nyaraló, amikor éppen ott bérel apartmant. A turizmust itt az apartmanok kiadása jelenti, mert más jellegű szálláshely nincs. Az itt nyaralók számára a település részben támaszpont, ahonnan kiindulva felfedezik, élvezik a tágabb környék strandolási, kirándulási és szórakozási lehetőségeit. Bakarac-tól mindössze 2,5 kilométerre fekszik a hatezer lakosú Kraljevica kisvárosa, ahol több bolt és vendéglátóhely is található. Kraljevica is turistatelepülés, bár sajnos az ottani (már nem működő) hajógyár nagyon elrontja a tengerpartot.

Széljárásoknak erősen kitett területen van a település. 2012 februárjában akkora szélvihar (a hírhedt bura) volt a térségben, hogy az szétrombolta Bakarac kempingjét és moteljét. Nem kell aggódni, mert a bérelhető apartmanok biztonságos állapotban lévő házakban vannak, és amúgy is gyorsan helyrehozzák a károkat, hiszen a turizmus az aranytojást tojó tyúk, azaz mindent gyorsan meg kell tenniük, hogy a vendégeket jó körülmények fogadják. És ami még jó hír, hogy a horvátok határozottan állítják, hogy a burának köszönhetően olyan jó a levegő egész évben, hogy sokan ezért költöznek ide, akár végleg is.

Bakarac horvát kiejtése: bákárác (tehát a vége nem cs)

Hol?

A Bakarac-öböl délkeleti részén található a település, a Crikvenica Riviéra északi határa tájékán, Jadranovo-tól 10 kilométerrel, Crikvenicától 17 kilométerrel északra, Rijekától 17 kilométerrel délkeletre. Nem tévesztendő össze a Bakar nevű településsel.

Szállások

Július közepe és augusztus vége között itt se könnyű szállást találni, ha az ember nem foglal jó előre. Jellemzően csak privát apartmanokban lehet itt megszállni. Arra készüljünk, hogy Bakaracban nincs „tengerparthoz közeli” apartman, hiszen ott az autóút, így pár száz métert mindenképp kell sétálnunk a partig.

Tengerpart

Bakaracnak több jó állapotú, kicsi, betonozott strandja van. A déli részen 2-3 db „bátorságlétra” található, amelyről saját felelősségre lehet ugrálni a vízbe (kb. 10-12 m magasságból). Nagyon veszélyes, hiszen sziklás az érkezési pont, így a helyiek általában le szokták fűrészelni a létra első sok fokát, hogy az ember még bakot tartva se tudjon felsegíteni senkit. Őszintén szólva, jobb ez így, hiszen a tengeralj folyton változik, így nem lehet az ember biztos benne, hogy nem ütközik-e neki valaminek egy ilyen magasságból történő ugrás alkalmával. A szárazföldi hátországból sok horvát jön ide fürdőzni. A tengervíz a Kvarner-öböl viszonylatában kicsit hidegebb, mint az átlag. Ez amiatt van, mert a hegyről jövő hideg, de elképesztően tiszta, ivásra nagyon alkalmas forrásvizek itt folynak be a tengerbe.

Vendéglátás

A faluban egyetlen étterem van, amelynek neve nagyon meglepő és találékony: Bakarac. Egyszerű hely terasszal, ahonnan szép a panoráma a Bakarac-öbölre. A felszolgálás barátságos. Sokszor teli van kamionosokkal, mert van a falu végében egy pihenő, és sokan költik el itt az ebédjüket.

Látnivalók

  • A településen egy 18. században épült plébániatemplom áll, ezenkívül a közeli Gradac-hegy csúcsán levő római kori erődítmény (Gradac) elhanyagolt maradványait érdemes megemlíteni.
  • A faluban évente megrendezik a hagyományos halász fesztivált (Ribarska fešta). Ha valaki akkor nyaral ott, akkor azt vétek kihagyni.

Aktív pihenés

A közeli Kraljevicában különböző sportolási lehetőségekre nyílik lehetőség, de egyébként ez a település nem szolgál semmilyen extra programmal. Ha valaki aktív programokat szeretne beiktatni a nyaralásába, akkor érdemes elmenni Crikvenicáig.

Praktikus

Érdemes felkészülni arra, hogy amennyiben itt nyaralunk, a szállás viszonylatában nyugalomra, míg a strandolás szempontjából nagy zajra számíthatunk. Mindent összevetve aranyos hely, de a környéken sok szebb, és nyaralásra alkalmasabb település van Bakaracnál.

Vélemények

"Én megőrültem a kocsiktól, meg a teherautóktól. Olcsó volt a szállásunk, de mi minden nap átjártunk fürdőzni Krkre, Baškara és Crikvenica környékére. Kicsit komplikáltabb volt így, de engem tényleg nagyon zavart a nagy forgalom." (2014)


"Nem volt rossz, mi találtunk egy nyugisabb partszakaszt, ott az ugráló emelvények környékén, sziklás strandszakasz volt, tudtunk búvárkodni is." (2015)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA