ÚTIKRITIKA.HU / Opatija Riviéra / Moscenicka Draga


hirdetes


útikritikák


Opatija Riviéra / Moscenicka Draga

Moscenicka Draga dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

sz. a . fotója

.

Moscenicka Draga dióhéjban

 • Mošćenička Draga mindössze kb. 500 állandó lakosú kis település (Moscenice faluval együtt), kedvelt nyaralóhely néhány szállodával, egy kempinggel és kiadó apartmanokkal. Főszezonban legalább 2500-an nyaralnak itt.
 • Mošćenička Draga-t a Kvarner-öböl gyöngyszemének is szokták titulálni, főként a szép strandjai és a mutatós villái miatt. (Egyébként a település földrajzilag az Isztriához tartozik, de közigazgatásilag nem.)
 • Kellemes, hangulatos hely, de nem annyira formális eleganciájú, mint a némileg sznobosan menő Opatija. Meg persze kisebb a méreténél fogva is sokkal nyugisabb, mint a térség ismertebb, felkapottabb városai. Még a főszezonban sem olyan rémisztően turistás, mint a térség nagyobb városai. Azért van itt is némi zsúfoltság, főleg augusztusban.
 • A dombtetőn (173 méter) lévő óvárosból megkapó a kilátás a tengerre. Príma dolog, hogy nyaranta a települést teljesen mentesítik az autóforgalomtól és lényegében a teljes belső terület gyalogos övezetté válik. Mondanunk se kell, hogy milyen jó ez izgága gyerkőcökkel nyaraló szülőknek, és persze a zajártalom is kisebb így.
 • Olyanoknak való a hely, akik jól ki tudják aknázni a helynek azt az adottságát, hogy fürödni is lehet, meg a hegyen kirándulni is. Szóval az aktív nyaralásra vágyók számára ideális a hely. Amúgy a hangulat oldott és elég rokonszenves, barátságos a helyi és a turista népség is.
 • Bulizós fiataloknak talán nem ez a nyaralóhely a legjobb választás, mert helyben alig van mulatozási lehetőség.
 • Moscenicka Draga kis falu, de a főútvonalon haladó autók és teherautók forgalma zajos lehet, és zavarhatja a csendre és a nyugalomra vágyó utazókat.
 • Hogy ejtik ki a horvátok a Mošćenička Draga-t? Valahogy így: moscsenicská drágá

Hol?

Mošćenička Draga a Kvarner-öböl északi részén található, az Učka Természetvédelmi Park peremén. A település csupán pár kilométeres szakaszon húzódik szét Medveja (Cesara-öböl) és Zagora között. Opatija, Lovran, Rijeka néhány kilométerre van tőle. Opatijától délnyugatra található, kb. 20 km távolságban.

Megközelítése Magyarországról

 • A 21-es számú parti országúton lehet eljutni a településhez. Ez az országút Isztria keleti partján fut végig. E 571-es jelzése van európai útjelzés szerint.
 • Moscenicka Draga elBudapestről közúton 530 kilométerre van (500 km autópálya), 6 órás vezetés non-stop.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A település a kis méretéhez képest elég jól ellátott szolgáltatásokkal

2. Tiszta, rendezett, csinos városka

3. A sűrű erdővel borított dombos háttér hangulatossá teszi a környezetet.

4. A kavicsosságot kellőképpen kompenzálja a víz átláthatósága (miként - ugyebár - a legtöbb horvát tengerparton) 

5. Cuki a kis kikötő, és kellemes a sétány

6. Jó hosszú a strand. Kellemes a víz mentén sétálni, ha a nincs nagy tömeg.

7. Amúgy kellemes a centrum autóktól mentesítése.

8. Ha a szállásunk is helyben van, akkor mentesülünk a turistaként idevezetők parkolási keserveitől. (Ezért is érdemes a szálláshely foglalása előtt a weben ellenőrizni, hogy milyen a strandtól való távolság.) 

Nem tetszett

1.  A strandjain természetes árnyék nagyon kevés van, egy-egy fa itt-ott

2. A strand egyik sziklás végén a nudista övezet lényegét némelyek összetévesztik a meztelen test hivalkodó mutogatásával (pl. a micsodájuk lóbálása) 

3. Augusztusban 9 óra előtt kell érkezni a strandra, hogy egyáltalán le tudjunk telepedni elfogadható tágasságú élettérre.

4. Túl drága a parkolás, drága a napozóágy bérlése.

5. Az autózást kerülve busszal mentünk be Opátijába, de a menetrend nagyon gyérek bizonyult.

6. A centrumba való behajtást korlátozó automata rendszerrel való bajlódás. (Az ottani szálláshoz kellett eljutnunk a bőröndök miatt)

7. A Rijeka-i nagy teherszállítós hajók közeli forgalma miatt a Moscenicka Draga-i vizek is alattomosan szennyeződnek. Nem látszik szabad szemmel, de nyoma marad a fürdőruhán és a gumimatracon. A standon azoknak a hajóknak a látványa kicsit ront a tengeri panoráma idilljén. Érdemes a főstrandról a szörfközpont felé menni, mert onnan szebb a panoráma.

Vélemények

,, A strandjai nagyon szépek, de érdemes felmenni a hegyre, Moscenice óvárosa bűbájos és lenyűgöző a kilátás onnan. 700 lépcsőfokon lesétálhat a partra onnan, akinek jó a térde 😃 A parton csodahelyeket lehet találni a Lungo Maren sétálva is. A Rubin Bisztró és Pizzériában isteni finom a kaja. Rengeteg szép hely elérhető közelségben, mi átkompoztunk Cresre és Losinjra is." (t.i., 2021)

Szállások

Mošćenička Dragaban kb. 2500 vendégágy kapacitás van. Ennek kevesebb, mint fele szállodai szoba és kempinges elhelyezésű, a többi a privát apartman. Két közepes nagyságú szállodája van, amely közül a Marina a közismertebb.

Ajánlott hotelek (2023):

3 csillagos: Villa Kleiner ,

 • Javasolt apartman: Villa Privileggio , Apartments Astrid , Apartment Aleksandar ,

Tengerpart

Moscenicka Draga strandját a Kvarner-öböl legszebb strandjai közé szokták sorolni. A part mentén végig szép sétány húzódik. A városkának csodás kavicsos tengerpartja van, összesen hét, ugyancsak kavicsos stranddal a kb. két kilométeres partszakaszon. A legtöbb strandon a főszezonban nagy a zsúfoltság, de kis szerencsével találhatunk egy-két kevésbé zsúfolt részt.

sz. a. fotója

b. i. fotója

Érdemes valami fürdőszandált vinni, mert a vízbe bemenetelkor vaskos kavicsok, és nagy kődarabok nehezítik meg a lépegetést. Ezért a kellemetlenségért persze itt is kárpótolja az embert az elképesztően szép, finom tengervíz. Déltájban a nap tűzétől a tenger világoskékje fantasztikus látvány.

Lista:

Sipar Beach: Ez tekinthetó a településfőstrandjának, már csak azért is, mert a legnagyobb és leghosszabb. Kavicsos és homokos vegyesen, de a tengerben a kavicsok dominálnak. Fürdőszandál javasolt, de el lehet lenni nélküle is.  Zuhanyozó van. Ha Moscenicka Draga strandjáról írnak, beszélnek, akkor leggyakrabban éppen erről a strandról szónak a vélemények, pedig vannak mások is.

Medveja Beach: Ez egy szép kavicsos strand. A tengervíz még augusztusban is kissé hideg lehet. Vannak szolgáltatások: kioszkok, fizetős zihanyozó és rötyi. Vízi sportos ez-az. A fizetős parkoló a kempingnél található, közel, azaz praktikus. 2022-ben, amikor még kuna volt, ez egy napra 90 kunát kóstált. Euróba ez tán 12 lett.

Jelenšćica Beach: Ez a kis kavicsos, sziklákkal szegélyezett strand a Moscenicka Draga és Brsec település közötti öbölben van. A környéken tán a legromantiusabb strand. A helyiektől tudható, hogy ők ez és az Uboka nevű strandot imádják (sőt bálványozzák) a legjobban. A strand csak gyalog közelíthető meg a Rijeka és Pula közötti közútról letérve, egy erdei úton át. Vannak, akik csónakkal közelítik meg.

Brsec Beach: A megközelítése nem egyszerű. Egy keskeny ösvényen, erősen meredek domborzaton leereszkedve  lehet oda eljutni. De megéri, mert a tenger panorámája a környező hegyekkel a háttérben szemet gyönyörködtető. KIcsi strand, nincsenek árnyékot ajándékozó fák, és nem lehet napozóágyat, napernyőt bérelni. Már nem számít titkos tippnek, mert azért augusztusban itt is tömeg van, sok rikoltozó gyerkőccel. (Pedig a tenger némi vadsága miatt nem is igazán való a hely kisgyermekes családoknak). A kavicsok aprók, a tengervíz csodás. Érdemes korán odajutni, hogy a tömeg érkezése előtt valóban élvenzi lehessen a hely romantikusságát. Ezt a strandot érdemes tesztelni, de ne vigyetek magatokkal túl sok cuccot, mert külünben cipekedős gyalogló a terep.   

Voltunk az Icici strandon, a 7 km-re lévő Medveja strandon, és a 12 km-re lévő Moscenicka Draga strandon, valamint kipróbáltunk pár sétány melletti fürdési lehetőséget. A Medveja strand lett a kedvenc, vadregényes, zöld, csodálatosan szép, tiszta a víz. A strand mögötti kempingben lehet parkolni. Étkezési lehetőség van, de csak büfé jellegű.

A Moscenicka Draga strand is gyönyörű, épületekkel körülvett, kristálytiszta vizű. A strand mögött bárok, éttermek, lehet enni tengeri halakat, kütyüket. Itt volt a legjobb sznorkelezni, rengeteg és különféle hal van. (2022)

Ekkorák - cs.b. fotója

R. Gyuri fotói (szeptember közepén)


Vendéglátás

Az itteni éttermek többségében a választék nagyon hasonló egymáshoz és az árfekvésben sincs nagy különbség. Az olcsóbb kifőzdék jellemzően nem a kikötőben, meg a parton vannak, hanem egy kicsit beljebb. Egyesek szerint Mošćenička Draga legjobb halétterme, a családias Johnson. Olyannyira népszerű ez az étterem, hogy főszezonban egy nappal előre kell teraszos asztalt foglalni. A grillezett halak, a kalamárik, kagylók garantáltan frissek! Vörös vagy fehérbor dukál hozzájuk. A gyerekeknek tudnak improvizálni valami egyszerűbb, szokványosabb ételt. Tény, hogy picit drágább, mint a többi étterem, de megéri betérni ide.

 • Fent Mošćenice-ben van egy teraszos étterem, ahonnan Rijekáig, avagy Krk és Cres szigetekig is jól ellátni. Príma hely.
 • A sétányon számos étterem és kávézó mellett van két fantasztikus fagyizó is. Jó kis kocsma a Sidro meg a Benito. Több pizzás hely és kis talponálló is van a településen.
 • Helyben szinte nincs is esti szórakozási lehetőség, így akik itt nyaralnak és szórakozni akarnak, autóba vagy buszra szállnak és bemennek a környékbeli mozgalmasabb városokba (Opatija, Lovran esetleg Rijeka, stb.).
 • Főszezonban szombatonként a főtéren úgynevezett halászünnepséget tartanak élő zenével (nemzetközi és horvát). Az a jó, hogy a helyiek és a turisták ilyenkor kellemesen keverednek egymással a forgatagban.

Tintahal (calamari) - b. i. fotója

b. i. fotója

Látnivalók

Az óvárosnak igazi halászfalus karaktere van. Kellemes nézelődni a kikötőben, ahol hajók sokasága van lehorgonyozva - turistás jachtok és külön részen normál halászhajók egyaránt. Mošćenička Draga partjainál kora reggel érdemes megnézni a visszatérő halászokat, ahogy a friss zsákmányt módszeresen kirakodják. A sétány egy részén vagy 20 tipikus adriai, patinás villa látványában lehet gyönyörködni. A sétányon festők várják a megrendelőket. Ha az ember éppen a tengerben fürdik és a település felé néz, akkor elbűvölheti a település képe háttérben az 1450 méter magas Učka masszív méltóságteljes hegytömbje.

Ha szerencsés a nyaraló, akkor láthat a tengerben úszkáló delfineket, amelyek a közeli tengeri nemzeti parkból kalandoznak el. A delfinrajok látványa egyben azt is megbízhatóan jelzi, hogy tökéletesen tiszta Mošćenička Draga térségében a tenger vize, ugyanis e kedves, értelmes emlősök kifejezetten tisztaságmániások. Mošćenička Draga felett 173 méter magas, sziklás, színpompás magaslaton áll Mošćenice, egy ezeréves múltú várvároska. Gépkocsival is meg lehet közelíteni, de kb. 700 lépcsőfok megmászásával, kirándulásképpen is meg lehet látogatni a festői helyet. Fentről szinte az egész Kvarner-öblöt belátni.

Aktív pihenés

Mošćenička Draga tengeri környezete kiváló hely búvároknak. Helyben több búváriskola is működik. Ezektől bérelhetünk felszerelést és búvártúrákra is befizethetünk. A búvárkodás itt olyannyira népszerű, hogy mindennap búvárkodókkal teli hajók sokasága indul ki a partról. A profibb búváros a tenger mélyén lévő hajóroncsok felfedezésére mennek, persze szervezett formában.

Praktikus

 1. A településen lévő turista információs iroda előtt van egy buszmegálló, ahonnan távolsági busszal eljuthatunk például Lovranba vagy Opatijába. Opatijába érdemes is inkább busszal menni, mert ott a parkolás nagyon körülményes.
 2. Az autókat a belvárosba vezető út mentén egy sorompós, fizetős parkolóban lehet letenni. Az első fél óra ingyenes, utána óránként kb. 6 kunát (240 Ft) kérnek el. Érdemes a nyaralás költségvetésének készítésekor erre a kötelező kiadásra is gondolni.
 3. Ha strandoláshoz ingyen akarsz parkolni, akkor - 10 óra előtt van egy Ljube Mrakovcica nevű, a GPS által Free parkingként jelölt hely. Igaz onnan 10 percet kell a strandig gyalogolni.. 

Érdekességek

Régen ez a település a hegyen lévő Mošćenice falu halászkikötőjeként funkcionált. Aztán beindult a turizmus, de ide Opatijával ellentétben olyan nyaralók jöttek, akik a pompa, elegancia helyett inkább a helyi meghitt légkör részleteiből akartak ínyenckedni. Konobáknak nevezik azokat a kis étkezőket, ahol hajdan a munkából fáradtan a szárazföldre visszatért halászok kocsmáztak, falatoztak. Manapság ezeken az étkezőhelyeken a turisták is szívesen időznek és élvezik a friss tengeri falatokat.

Fotóegyveleg

Főszezonban 2.

Vissza az elejére


Kommentek

Mihovics József, 2022. 09. 20. 17:12
Szeretném tudni, miért nem ajánlják a négycsillagos Hotel Marina-t????


Punk János, 2015. 08. 17. 09:05
Való igaz! Évek óta eltöltünk it néhány hetet, hiszen telepített lakókocsi van a campinben. Aki pihenni akar, annak lehet ajánlani. Nincs zaj, nyüzsgés, csak nyugalom. A tenger valóban csodálatos.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA