ÚTIKRITIKA.HU / Opatija Riviéra / Moscenicka Draga


Opatija Riviéra / Moscenicka Draga

Moscenicka Draga dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

.

Moscenicka Draga - utazás és nyaralás

.

Moscenicka Draga dióhéjban

 • Mošćenička Draga mindössze kb. 500 állandó lakosú kis település (Moscenice faluval együtt), kedvelt nyaralóhely néhány szállodával, egy kempinggel és kiadó apartmanokkal. Főszezonban legalább 2500-an nyaralnak itt.
 • Mošćenička Draga-t a Kvarner-öböl gyöngyszemének is szokták titulálni, főként a szép strandjai és a mutatós villái miatt. (Egyébként a település földrajzilag az Isztriához tartozik, de közigazgatásilag nem.)
 • Kellemes, hangulatos hely, de nem annyira formális eleganciájú, mint a némileg sznobosan menő Opatija. Meg persze kisebb a méreténél fogva is sokkal nyugisabb, mint a térség ismertebb, felkapottabb városai. Még a főszezonban sem olyan rémisztően turistás, mint a térség nagyobb városai.
 • A dombtetőn (173 méter) lévő óvárosból megkapó a kilátás a tengerre. Príma dolog, hogy nyaranta a települést teljesen mentesítik az autóforgalomtól és lényegében a teljes belső terület gyalogos övezetté válik. Mondanunk se kell, hogy milyen jó ez izgága gyerkőcökkel nyaraló szülőknek, és persze a zajártalom is kisebb így.
 • Olyanoknak való a hely, akik jól ki tudják aknázni a helynek azt az adottságát, hogy fürödni is lehet, meg a hegyen kirándulni is. Szóval az aktív nyaralásra vágyók számára ideális a hely. Amúgy a hangulat oldott és elég rokonszenves, barátságos a helyi és a turista népség is.
 • Bulizós fiataloknak talán nem ez a nyaralóhely a legjobb választás, mert helyben alig van mulatozási lehetőség.
 • Hogy ejtik ki a horvátok a Mošćenička Draga-t? Valahogy így: moscsenicská drágá

Hol?

Mošćenička Draga a Kvarner-öböl északi részén található, az Učka Természetvédelmi Park peremén. A település csupán pár kilométeres szakaszon húzódik szét Medveja (Cesara-öböl) és Zagora között. Opatija, Lovran, Rijeka néhány kilométerre van tőle. Opatijától délnyugatra található, kb. 20 km távolságban.

Moscenicka Draga - városkép

Megközelítése Magyarországról

 • A 21-es számú parti országúton lehet eljutni a településhez. Ez az országút Isztria keleti partján fut végig. E 571-es jelzése van európai útjelzés szerint.
 • Moscenicka Draga Budapestről közúton 530 kilométerre van (500 km autópálya), 6 órás vezetés non-stop.

Vélemények

,, A strandjai nagyon szépek, de érdemes felmenni a hegyre, Moscenice óvárosa bűbájos és lenyűgöző a kilátás onnan. 700 lépcsőfokon lesétálhat a partra onnan, akinek jó a térde 😃 A parton csodahelyeket lehet találni a Lungo Maren sétálva is. A Rubin Bisztró és Pizzériában isteni finom a kaja. Rengeteg szép hely elérhető közelségben, mi átkompoztunk Cresre és Losinjra is." (t.i., 2021)

Szállások

Mošćenička Dragaban kb. 2500 vendégágy kapacitás van. Ennek kevesebb, mint fele szállodai szoba és kempinges elhelyezésű, a többi a privát apartman. Két közepes nagyságú szállodája van, amely közül a Marina a közismertebb.

Ajánlott hotelek (2021):

3 csillagos: Villa Kleiner ,

 • Javasolt apartman: Villa Privileggio , Apartments Astrid , Apartment Aleksandar ,

Nem javasolt: Hotel Marina ,

Más Mošćenička Draga-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Tengerpart

Moscenicka Draga strandját a Kvarner-öböl legszebb strandjai közé szokták sorolni. A part mentén végig szép sétány húzódik. A városkának csodás kavicsos tengerpartja van, összesen hét, ugyancsak kavicsos stranddal a kb. két kilométeres partszakaszon. A legtöbb strandon a főszezonban nagy a zsúfoltság, de kis szerencsével találhatunk egy-két kevésbé zsúfolt részt.

Érdemes valami fürdőszandált vinni, mert a vízbe bemenetelkor vaskos kavicsok, és nagy kődarabok nehezítik meg a lépegetést. Ezért a kellemetlenségért persze itt is kárpótolja az embert az elképesztően szép, finom tengervíz. Déltájban a nap tűzétől a tenger világoskékje fantasztikus látvány.

Főszezonban

Vendéglátás

Az itteni éttermek többségében a választék nagyon hasonló egymáshoz és az árfekvésben sincs nagy különbség. Az olcsóbb kifőzdék jellemzően nem a kikötőben, meg a parton vannak, hanem egy kicsit beljebb. Egyesek szerint Mošćenička Draga legjobb halétterme, a családias Johnson. Olyannyira népszerű ez az étterem, hogy főszezonban egy nappal előre kell teraszos asztalt foglalni. A grillezett halak, a kalamárik, kagylók garantáltan frissek! Vörös vagy fehérbor dukál hozzájuk. A gyerekeknek tudnak improvizálni valami egyszerűbb, szokványosabb ételt. Tény, hogy picit drágább, mint a többi étterem, de megéri betérni ide.

 • Fent Mošćenice-ben van egy teraszos étterem, ahonnan Rijekáig, avagy Krk és Cres szigetekig is jól ellátni. Príma hely.
 • A sétányon számos étterem és kávézó mellett van két fantasztikus fagyizó is. Jó kis kocsma a Sidro meg a Benito. Több pizzás hely és kis talponálló is van a településen.
 • Helyben szinte nincs is esti szórakozási lehetőség, így akik itt nyaralnak és szórakozni akarnak, autóba vagy buszra szállnak és bemennek a környékbeli mozgalmasabb városokba (Opatija, Lovran esetleg Rijeka, stb.).
 • Főszezonban szombatonként a főtéren úgynevezett halászünnepséget tartanak élő zenével (nemzetközi és horvát). Az a jó, hogy a helyiek és a turisták ilyenkor kellemesen keverednek egymással a forgatagban.

Látnivalók

Az óvárosnak igazi halászfalus karaktere van. Kellemes nézelődni a kikötőben, ahol hajók sokasága van lehorgonyozva - turistás jachtok és külön részen normál halászhajók egyaránt. Mošćenička Draga partjainál kora reggel érdemes megnézni a visszatérő halászokat, ahogy a friss zsákmányt módszeresen kirakodják. A sétány egy részén vagy 20 tipikus adriai, patinás villa látványában lehet gyönyörködni. A sétányon festők várják a megrendelőket. Ha az ember éppen a tengerben fürdik és a település felé néz, akkor elbűvölheti a település képe háttérben az 1450 méter magas Učka masszív méltóságteljes hegytömbje.

Ha szerencsés a nyaraló, akkor láthat a tengerben úszkáló delfineket, amelyek a közeli tengeri nemzeti parkból kalandoznak el. A delfinrajok látványa egyben azt is megbízhatóan jelzi, hogy tökéletesen tiszta Mošćenička Draga térségében a tenger vize, ugyanis e kedves, értelmes emlősök kifejezetten tisztaságmániások. Mošćenička Draga felett 173 méter magas, sziklás, színpompás magaslaton áll Mošćenice, egy ezeréves múltú várvároska. Gépkocsival is meg lehet közelíteni, de kb. 700 lépcsőfok megmászásával, kirándulásképpen is meg lehet látogatni a festői helyet. Fentről szinte az egész Kvarner-öblöt belátni.

Aktív pihenés

Mošćenička Draga tengeri környezete kiváló hely búvároknak. Helyben több búváriskola is működik. Ezektől bérelhetünk felszerelést és búvártúrákra is befizethetünk. A búvárkodás itt olyannyira népszerű, hogy mindennap búvárkodókkal teli hajók sokasága indul ki a partról. A profibb búváros a tenger mélyén lévő hajóroncsok felfedezésére mennek, persze szervezett formában.

Praktikus

 1. A településen lévő turista információs iroda előtt van egy buszmegálló, ahonnan távolsági busszal eljuthatunk például Lovranba vagy Opatijába. Opatijába érdemes is inkább busszal menni, mert ott a parkolás nagyon körülményes.
 2. Az autókat a belvárosba vezető út mentén egy sorompós, fizetős parkolóban lehet letenni. Az első fél óra ingyenes, utána óránként kb. 6 kunát (240 Ft) kérnek el. Érdemes a nyaralás költségvetésének készítésekor erre a kötelező kiadásra is gondolni.

Érdekességek

Régen ez a település a hegyen lévő Mošćenice falu halászkikötőjeként funkcionált. Aztán beindult a turizmus, de ide Opatijával ellentétben olyan nyaralók jöttek, akik a pompa, elegancia helyett inkább a helyi meghitt légkör részleteiből akartak ínyenckedni. Konobáknak nevezik azokat a kis étkezőket, ahol hajdan a munkából fáradtan a szárazföldre visszatért halászok kocsmáztak, falatoztak. Manapság ezeken az étkezőhelyeken a turisták is szívesen időznek és élvezik a friss tengeri falatokat.

Fotóegyveleg

Főszezonban 2.

Vissza az elejére


Kommentek

Punk János, 2015. 08. 17. 09:05
Való igaz! Évek óta eltöltünk it néhány hetet, hiszen telepített lakókocsi van a campinben. Aki pihenni akar, annak lehet ajánlani. Nincs zaj, nyüzsgés, csak nyugalom. A tenger valóban csodálatos.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁSFOTÓGALÉRIA