ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget

Rab-sziget dióhéjban | Hol? | Közlekedés | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Vélemények | Fotóegyveleg


Rab-szigeti vakáció busszal

Rab-sziget dióhéjban

Rab-sziget sokak szerint a Kvarner-öböl legszebb szigete. Sokan azért választják ezt a szigetet, mert hallottak a homokos, sekély strandjairól. Jóllehet sokan tudják, hogy a kavicsos, sziklás strandoknál a tengervíz jellemzően szebb, de azért van vonzereje a homokos strandoknak, főként ha kisgyermekekkel utazunk. Rab-sziget némi hátránya, hogy a tengeri fürdőzésen, és a természeti szépségek élvezetén kívül nincs sok jelentős látnivaló, érdekes helyei két-három napon belül felfedezhetők. Ennek oka, hogy a sziget maga meglehetősen kicsi. Tehát Rab-sziget tán inkább olyanoknak való, akik a tengerparti nyaralásnál sokkal többet nem akarnak csinálni, esetleg Rab város óvárosában sétálgatni a keskeny, romantikus hangulatú, fényes kövezetű utcácskákban.

Az aktív nyaralás hívei azért találnak a strandoláson kívül más programokat is, például sok a kirándulási lehetőség. A szépséges természet idilli hangulatát még egzotikusabbá teszi a kabócák monoton zaja. Rab-sziget növényvilága roppant gazdag. Magas pálmafák, kapricserjék, színpompás mediterrán virágok, vadon növő fűszernövények (pl. rozmaring, zsálya, bazsalikom) csodálhatók minden mennyiségben. Amúgy a sziget keleti része meglehetősen sivár, növényzetben szegényes, viszont a nyugati rész buja növényzetű.

A horvát tengerparti strandok toplistáján szerepel egy Rab-sziget-i, konkrétan a Lopar nyaraló településnél található, két kilométer hosszú Rajska Plaža (Éden/Paradicsom Part). Nagyon híres ez a finom-homokos, sekély, kristálytiszta, meleg-vizes (nyáron 28 fok körüli), kifejezetten családbarát strand, ahol zöld fenyők árnyékában is lehet heverészni. Ami többeknek nem tetszik ebben a strandban, hogy nagyon –már-már fárasztóan - sokat kell gázolni a sekély, térdig érő vízben, amíg az ember belebukhat végre a hűsítő, mélyebb vízbe.

A legjobb horvátországi bulizós strandok toplistáján szerepel a Rab várostól 10 kilométerre fekvő Pudarica strand, ahol a nagyon mutatós Santos beach club éjjel-nappali bulijai állnak a középpontban. Rab-sziget jó a sznorkelezési (pipás búvárkodási) lehetőségek miatt is. Igaz a búvárkodás nem éppen a homokos strandoknál lévő vizekben a legjobb. Rab-szigeten a szezon másjus végétől szeptember 20-ig tart. A szezon időtartama egybeesik azzal, hogy mikor lehet a tengerben fürödni. 

Hol?

  • A Rab-sziget nyugati felén van az autóút, így érthetően itt vannak a legjelentősebb települések: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije és Supetarska Draga.
  • A sziget keleti oldalán húzódik a Kamenjak-hegy. Mivel a kamen jelentése kő, könnyen elképzelhetjük, hogy hogyan is fest a sziget keleti oldala...

Vélemények

Mi Rab-szigetre járunk évek óta, azon belül is Supetarska Draga - ba. Nagyon nyugodt kis hely, nincs tömeg. A sziget mérete miatt, az összes település elérhető 10-15 perc alatt, ha kirándulni szeretnétek.

Rab város nagyon hangulatos az óváros gyönyörű. Mi szeptember első hetében szoktunk menni, akkor már tényleg nyugi van, és az árak is kedvezőbbek. A tenger még meleg, és az idő is. Krk-sziget is szép, de nekem kevésbé tetszett. Rab sziget lett a kedvenc! (2022)


Aki pihenni vágyik annak paradicsom Banjol vagy Kampor. Aki nyüzsgést igényel annakott van Rab város vagy Lopar..


,, Supetarska Dragan a strand nem annyira nagy szám. Lopár strandjain viszont minden is van. Lapos homokos part, vizicsúszda, légvárak stb. Bérelhetsz csónakot. Ha a gyerek a vízben magabiztosabb, menjetek át Suha Puntára, ott meseszépek a sziklás árnyas öblök. Ha az asszonyt akarod elvarázsolni, vitt fel Kamenjakra az étterembe ami egy hegy tetején található és a félszigetet belátni." (b.e. , 2021)


,, A szigeten az ívóvíz iható, de nem ajánlott ! Rab szigetet a 80-as évek második felében összekötötték a szárazföldi vízhálózattal . Addig saját forrásaiból kapta az ivóvizet. ami sokszor a csúcsidóben nehézségeket okozott. Most már zökkenőmentes az ivóvízellátás, de mivel mindenkinek más a bélflorája, ezért a palackos víz ajánlott!"


Rab sziget a legjobb! Egész Horvátországban ott van a legnagyobb homokos strand Loparon, de több kisebb homokos strand is van. Rab város is nagyon szép, rengeteg programmal és látnivalóval. Magyarok egyik kedvenc helye Rab sziget. Olyan a hangulata, mintha Magyarországon nyaralna az ember annyi magyar van kint nyáron!


Rab-sziget egy kicsit talán jobban elbűvölt, mint a Krk-sziget. Ennek egyik oka, hogy ezt a szigetet (szerencsére vagy sajnos) nem köti össze híd a szárazfölddel, csak komppal vagy hajóval megközelíthető, ennek következtében jóval kevesebb turista koptatja a több száz éves utcaköveket. forrás


A Rab-sziget egy nagyon különleges helyet foglal el a szívünkben, hiszen itt töltöttük a legelső közös nyaralásunkat. Én ekkor láttam életemben először tengert, és ez volt az első önálló, szülők nélküli, felnőttes utazásom a férjemmel, Jozsóval, aki akkor még csak a barátom volt. 😊 Akkor még teljesen zöldfülűek voltunk az utazásszervezést illetően is, így abszolút spontán módon indultunk útnak, és véletlenül keveredtünk erre a szigetre, de keresve sem találhattunk volna jobb helyet az első nyaralásunkhoz. Egyszerűen tökéletes volt! A mindössze kb. 20 km hosszú és néhány kilométer széles sziget gyönyörű, idilli hangulatú és igazán kompakt, sok programlehetőséggel.

Az aprócska főváros, Rab egy középkori ékszerdoboz, ahol romantikus sétákat tehetünk. A sziget körüli vizeken festői hajókirándulásokra indulhatunk, de akár magunk is bérelhetünk motorcsónakot, amivel bejárhatunk egyes öblöket. A sziget a domborzatából adódóan kiváló kirándulási és túrázási lehetőségeket is nyújt, a kimerítő túrák után pedig kedvünkre lazíthatunk a számos partszakasz valamelyikén, és csobbanhatunk egy jót az Adria kristálytiszta vizében. Noha a partok többsége sziklás vagy kavicsos, egy kis szemfülességgel találhatunk néhány csodaszép, homokos strandot. A sziget legismertebb homokos strandja Lopar, ami egy széles, félkörívben elterülő, homokos fövenyű, sziklafalak által védett és körbezárt öböl. A víz olyan sekély, hogy szinte át lehet gyalogolni egy aprócska szigetre, ami az öböl közepén fekszik, így kisgyerekekkel is abszolút ideális fürdőhely. Ez a strand nagyon szép, ám igen népszerű is.

Egy másik homokos strand a szigeten Kampor, ami hasonló adottságokkal rendelkezik, mint Lopar, de kevésbé felkapott - ez az én személyes és titkos tippem! Nyilván nem olyan fehér homokos, kókuszpálmákkal szegélyezett, trópusi tengerpartokra kell számítani, mint amilyenek például a Seychelle-szigeteken vannak, de azt gondolom, hogy horvátországi viszonylatban a Rab-sziget strandjai a legszebbek közé tartoznak, és az egész sziget megér egy utazást, hiszen itt mindenki megtalálhatja a számítását. Nagyon hamar eltelt az az egy hét, amit a szigeten töltöttünk aktívan és tartalmasan, és azóta is az egyik kedvenc emlékünk. (2022) forrás


Be kell járni az egész szigetet ha már ott vagy!!!
Rab város
Krisztoforó vára
Nagyon szép sziget
Gyönyörű partjai vannak
Viszont sziklás legtöbb de álomszép.
Van homokos part is!!!

Közlekedés

A komp 4 főnek főszezonban 80 kuna, autóval kb.160 kuna.

Rab-szigetnek nincs közvetlen közlekedési összeköttetése a szárazfölddel. A határtól Žuta Lokva-ig végig autópálya van. Žuta Lokvánál kell lejönni az autópályáról Senj irányába, onnan meg kb. 70 perces szerpentines út vezet le a kikötőig (Jablanac). Innen indul a komp, amivel el lehet jutni a szigetre. A kompok szerencsére sűrűn közlekednek.

De: turnusváltós napokon (általában ugye szombat) érdemes előző éjszaka indulni, hogy hajnalban érjünk oda a komphoz, mert így 30-40 perces várakozással megússzuk. Napközben lehet, hogy órákat kell sorban állni a kompnál. Nyáron van kompösszeköttetés Rab-sziget és Krk-sziget között, pontosabban Lopar és a Krk-szigeti Valbiska között. Rab-szigeten mindössze két benzinkút van, mégpedig mindkettő Banjol-nál Rab óvárosához közel.

Ha Rab belvárosban parkoltok, akkor fizetni kell a parkolásért (10, ill. 7 kn/óra). Ha nem akarsz apróval szórakozni, akkor használd ezt az alkalmazást: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.infoart.epk
Mi fent, a dombon szoktunk parkolni (ld. link), ha az óvárosba megyünk. Innen egy kellemes, árnyékos ligeten keresztül vezet le egy gyalogút a kikötőhöz. Itt szinte mindig van hely, ellentétben a többi parkolóval a belvárosban. (A google hotel parkolónak írja, de nem az, sima fizetős közparkoló)
https://goo.gl/maps/RKDq2TpKj7DbgpL57

Szállások

A bérelhető apartmanok és házak zömében a sziget nyugati partján találhatók. Érdemes tudni, hogy Lopar környékén nincsenek apartmanok, itt a San Marino Hotelek (**/***) foglalják el a homokos strand melletti teret. Ez egy nagy komplexum, közepes minőségű, egyszerűen berendezett hotelek csoportja. A minőség ellenére roppant népszerű, főleg gyermekes családok körében.

Banjol központjától kb. 1 km-re helyezkedik el a Hotel Padova, amelynek van medencéje, viszont hátránya, hogy a közvetlen hozzá tartozó strand betonos. Rab városában is vannak szállodák, ilyen az Imperial és a Hotel Istra, ezek kb. 300 m-re fekszenek a strandtól, illetve említésre méltó a központi fekvésű Hotel Rab. Rendkívül népszerű Suha Puntában a Hotel Carolina és a Hotel Eva, ezek egy nyugis félszigeten, közvetlenül a sziklás part közelében fekszenek.

A legtöbb helyen nehéznek tűnhet a tájékozódás, mert vagy nincsenek utcanevek, vagy ha azok vannak is, akkor házszám nincsen. Ha az utcanév mellett a címben azt látjuk, hogy „BB.”, akkor nincsenek házszámok az utcában (BB = bez broja = szám nélkül).

Olyan kicsi sziget, hogy - szerintem - mindegy melyik faluban van a szállás.

Ajánlott szálláshelyek (2023):

4 csillagos: Valamar Collection Imperial hotel (Rab város) , Hotel Padova (Rab város) ,

Rab szigeti apartmanok

Tengerpart

A sziget északi részén sok a homokos strand, a keleti parton a strandok zömében kavicsosak, sziklásak, a nyugati részen meg kövesek.

Lopar egyik oldalán van a bevezetőben már említett, közkedvelt Rajska Plaža strand. Ezt a Kvarner-öböl legszebb strandjai közé sorolják. Hosszan sekély ívzű, homookos fövenyű strand nyugis öbölben. Nagyon jó kisgyermekeseknek. Késő este, éjszaka a strandbulik helyszíne.

A sziget másik oldalán (északi részén) is van egy szép, homokos strand. A szép strandok közé tartozik a Suha Punta-ában levő strand is.

A legjobb horvátországi nudista strandok listáján két Rab-szigeti is szerepel, a Kandarola Beach (más néven English Beach), ami a Suha Punta turista komplexumhoz van közel, és a Loparhoz közeli Sahara Beach.

"A Lopar-i homokos strand (Rajska Plaza) valóban szép, de hátránya, hogy legalább száz métert kell begyalogolni, hogy legalább a térdig érjen a víz. Nyáron nagyon meleg a víz és nem lehet a hőségben a tengerben valamennyire hűsölni. Hátrány az is, hogy nagy az embertömeg. Amúgy a strand homokja eredendően finom, de annyira kitaposott, hogy szinte betonon lépdelve érzi magát az ember. A Rajska Plaza előnye, hogy sok vizi sport lehetőség kínálkozik, és nagy a választék vendéglőkből, bárokból. Lopar másik homokos strandja a Livacina szintén jól ellátott szolgáltatásokkal, de a főszezonban ugyancsak tömkve van. A Lopar-i Veli Mel strandja kevésbé tömegnyomoros, igaz kevés szolgáltatás van és itt is sokáig sekély a víz.

Mi inkább tovább mentünk északi irányban és találtunk olyan sziklás öbölöket, ahol sokkal jobbakat lehet fürödni, mint a kiépített strandokon. A kedvencünk a Suha Punta-i strand volt. Nem is homokos, de nem is kavicsos. Sziklás. Ide azonban mindenképpen kell vinni fürdőszandált. A tengervíz csodásan átlátszó. Gyorsan el lehet jutni a mélyvizig. Csodás a kilátás, a természeti környezet. Az erdő szélén érzi magát az ember. Van több kisebb vendéglő és bár. A Suha Punta-i strand hátránya, hogy a vízben itt is vannak tengeri sünök. A Kampor-i Mel strand homokos, de a víz "kacsausztatós". Egyszer béreltünk egy motorcsónakot és felfedeztünk néhány olyan strandot, amit autóval körülményes vagy lehetetlen elérni: Cerika, Sahara és Dubac. Ezeken soha nincs tömegnyomor." (Robiék, Vista-törzsügyfelek, 2015) 

Pudarica strand (Barbat)

,, A Sahara beachnek annyi. 10 éve a nyugalom oázisa volt, nudisták és fürdőruhások békésen strandoltak egymás mellett, igazi természetközeli paradicsom volt.
Nagyjából ez volt a helyzet ma 11 körül is, aztán elkezdett jönni a tömeg csónakokon. 3 körül az öböl megtelt, ami önmagában még nem lenne gáz, de a proli német is jött, üvöltött a német techno, folyt az alkohol, igazi tapló kocsmahangulat. Amíg nem tesznek ki bójasort az öböl bejáratához, addig a Sahara nálam elesett. 🙁
(Csak azt nem értem miért pont a Saharára jönnek? Ott van mellette több öböl is, a Ciganka pl. simán lehetne ilyen buliöböl, de nem, ezeknek pont a Saharát kell elcseszni. 🙁 )" (r.t., 2021)


,, Mi mindennap felfedező útra mentünk. Este elődöntöttük melyik strand lesz a következő. Barbaton voltunk elszállásolva. A tenger fantasztikus bármely részén a szigetnek. Van ahova gyalogolni kell kicsit és van ahova autóval a strandig majdnem. " (2021)

Vendéglátás

Az éttermek széles listájáról jó szívvel ajánlom a lopari Stella vendéglőt, ahol nagyon kedves a kiszolgálás. Van magyar nyelvű étlapjuk is. Jó a pizza és a tengeri herkentyűs spagetti.

Grillezett kalamari - b.j. fotója

Az édességek közül híres helyi specialitás a mandulás torta – a mandula a szigeten terem. Érdemes azzal számolni, hogy az élelmiszerboltokban és a vendéglátóhelyeken az árszínvonal a magyar áraknak kb. a másfélszerese.

"Az étterem sehol sem olcsó mulatság, mégis megengedhettük magunknak, hogy az utolsó vacsorát egy hangulatos tengerparti vendéglőben költsük el. Rengeteg kaját hoztak ki, és akármilyen finom is volt, a felénél többet senkinek sem sikerült legyűrni. A pincérek kizárólag németül és horvátul beszéltek, a "magyar" étlapon pedig olyan szavak szerepeltek, amiket még soha életemben nem láttam. Kárpótlásul a végén megajándékoztak minket (azaz csak a felnőtteket) némi pálinkával (vagy hasonlóval :D )" forrás


A horvát tengerpart már régóta nem az olcsóságról szól, viszont nekünk és rengeteg más embernek ezzel együtt, sokadszorra is élmény, Rab szigetet meg különösen szeretjük sokszínűsége és relatív közelsége miatt...

Szóval ma is beültünk négyen a szigeten vacsorázni egy kisebb vendéglőbe, ettünk egy kétszemélyes grillhúsos tálat (2-2 csirkemell, tarja, sajttal töltött pljeskavica + 4 cevapcici lepényben + vegyes köret), panírozott tintahalkarikákat hasábburgonyával, grill halat (Orada) mángolddal, sós burgonyával, és ittunk hozzá 2 kis, illetve 1 nagy kólát és 1 pohár sört. Minden jó volt, különösen a cevap és a pljeska, és a mennyiséggel is elégedettek voltunk. A számla végösszege nem kevés, de azt szokták mondani, "egyszer nyaral az ember"...(2024)

Vásárlás

1. DM van Rab városban. Petra, Konzum (tán Studenac is) van, mindegyik jó.

2. Szinte mindenhol lehet kártyával fizetni.

Látnivalók

  • Sokan kirándulnak át a Krk-szigetre és Pagra, hiszen Pag legészakibb csücske, Lun település csupán rövid hajóútra van.
  • Esténként Lopar és Rab város főterén nagy a nyüzsgés, a bazári zsongás. Jó program ott időzni, fagyizni.
  • Rab városban a posta melleti sikátorban van egy kis halpiac.

"Rab város lakossága mindössze 500 fő, de ha jön a nyár, a turisták alig férnek el egymás mellett a sikátorokban. 4 torony található a félszigeten, és ha harangoznak, mintha 4 -ritmusérzékkel nem rendelkező- kisgyerek ütögetné kanállal a tányért. A kedvenc boltunk A Diona Cash & Carry volt, mivel itt egy picit olcsóbbak voltak a dolgok, mint máshol. A fagyijuk 6 kuna, és sokkal krémesebb, mint a miénk." forrás

  • A San Marino-öböllel szemben van egy kis sziget, Lukovac. Érdemes úszva átmenni a szigetre és a dombjának tetejéről visszanézni az öböl szép panorámájára.
  • A környéken egyébként több ilyen kicsi sziget van, pl. a Goli-otok, Grgur és Školjić - ezeket is nagy élmény felfedezni.
  • Kamportól nyugatra található a Kalifront-félsziget, amelyen egy egyedülálló védett magyal erdő található, amelynek a neve Dundo. Ott jót lehet kerékpározni és persze kirándulni.
  • Vannak szigettúrák, amelyeket úgy hirdetnek, hogy üvegfenekű hajókkal mennek. Hát az üvegfenék kicsit túlzás, de a hajó álló helyzetében azért kényelmesen lehet bámulni a tenger mélyét. Főleg a gyerekek élvezik a tengeri állatok látványát - már ha van hozzájuk szerencséjük.
  • Rab város kikötőjében nyáron érdemes megkeresni honfitársunkat, Iszak Istvánt, aki hajóutakat szervez, főleg magyaroknak. A kikötő tájékán a vizitaxisok és más helyiek mind ismerik Istvánt, és megmutatják, hogy merre található. 2015 nyarán a Barba Sime üvegfenekű hajón dolgozik.  Érdekesség egyébként, hogy Rab óvárosának több épületén látható ólmozott üvegablakokat éppen a sokoldalú István készítette. 

,, Mi a Valentino Charternél béreltünk hajót igaz ez jogosítvánnyal vezethető de nagyon szuper volt. Igaz 1 hónappal ez előtt foglaltunk. Lehet, hogy promt nem tud hajót adni.

Kétszer ettünk Rab városban Hevani gyorkajáldában. Egyszerű hely egyszerű ételekkel de ólcsó és friss az étel. Pizzákat ettúnk, csirke nugetts hasábbal, sima burger/sajtburger. Kicsit mi is méregettük elsőre de nem bántuk meg hogy beültünk.

Vizi ugráló van, kettő is. Közel (kb.1km) egymástól. Ha van gyerek. 60kn/óra.

Mi nem jutottunk fel de érdemes Kamenjakból megnézni egy naplementét." (b.a., 2021)


A kikötőből indulnak a kirándulóhajók . Lehet a célok közt válogatni. Van köztük olyan amely egésznapos kirándulásra visz a sziget körül és több öbőlben megáll, fürdési lehetőséget biztosít . Van olyyan amely Cres szigetre hajozik át. Útközben delfinnézés, fürdés. Viszont ott vannak a kisebb bárkák tulajdonosai, akik egyedi programot tudnak ajánlani és ismerik a sziget minden szegletét . Árak ki vannak táblázva illetve egyedi egyeszség szerint. A programmhajók legtöbbjén van magyarul beszélő idegenvezető.

Vélemények

"Szerintem Rab-sziget szebb és kellemesebb, mint Pag-sziget. Pag turista nagyüzemmé vált, és túlságosan is felkapott. Mondjuk nyáron Rab város óvárosa is túlzsúfolttá válik." (P. A., 2014)


"Rab egyetlen hátránya a kompozás, de nem csak az ára miatt, hanem mert ha el akarsz húzni a szigetről, 3 óra agresszív pesti-reggeli-M3 dugó érzetű araszolásra kell számítani, mire kompot ér az első kereked. Ergo: ha a szigeten vagy, maradj amíg lehet, van ott elég látnivaló. Ja és még 1! Legyen elég Kunád, mert a HUF/HRK 25%-al (!!!!!) magasabb árfolyamon megy csak nekik a szigeten, plusz a városban mindenhol csak kb 500 HUF/óra áron parkolhatsz. Hidd el, nem találsz ingyen parkoló ficakokat, ahol leteheted a kocsit, mint itthon. Horvátország a természet miatt szép, ne keress jó, olcsó szállodákat és kedves embereket..." (Forets, 2014)


"Mi Rab város egyik külső övezetében béreltünk házat. Onnan a belváros kb. 15-20 perc kellemes séta volt a domboldalon. Este viszont felfelé kellett kaptatni. Hát csak óvatosan a finom horvát borokkal! Na meg tanácsolom, hogy mindenki alaposan tájékozódjon arról, hogy a ház és a strand, meg a ház és a központ közötti útnak milyenek a domborzati jellegzetességei."


"Rab város belvárosa kicsi, de hangulatos. Mediterrán légkör, szűk utcák, hangulatos éttermek. Van két nagyobb tere, ott esténként néha programok, előadások vannak. Este érdemes a városban tenni egy sétát. Az üzletek és az éttermek sokáig vannak nyitva. Aki szereti a tengeri ételeket, az jól jár: tintahal, különféle halak, rák stb., de persze van más is. Reggelire nagyon finom péksüteményeket lehet kapni a belvárosi pékségekben." (2011)


"Nyilván a sziget jellegéből adódik, de kétszer megpróbáltunk Rab városba bejutni autóval, és lehetetlen volt a dugó miatt, ami a várostól három kilométerre kezdődött." (2011 főszezon)


"Szerintem a Suha Punta a leghangulatosabb strand a szigeten. Fenyőfák, mediterrán fák árnyékában egy gyönyörű kis öböl. Kavicsos, sziklás partszakasz, tehát szükség van úszócipőre, szandálra. Kristálytiszta a víz, búvárkodásra is alkalmas. Suha Punta gyerekekkel is élvezhető. Nehéz parkolni, de maga a strand általában nem zsúfolt." (2011)


"A Lopar-i strand hosszú, homokos tengerparton van. Sok előnye mellett hátránya is van. Nincs egy fa sem. Tehát a napernyő nélkülözhetetlen. Amúgy szerintünk nem olyan nagy szám. De kisgyerekkel ideális homokvárépítős strand. Annak is jó, aki csak simán napozni akar és semmi mást. Erre kitűnő. A strandról át lehet úszni egy közeli apró szigetre. Kellemes testmozgás, némi kihívás jelleggel. Vízibiciklit lehet bérelni. Étterem, büfé van bőven, mindenféle színvonal, árkategória. Láttunk olyan strandokat, öblöket, amik szépek, de elriasztott minket az, hogy nincs semmi árnyék és a hőségben valóságos katlanná válnak." (2011)


"A parton hangulatos, nem túl drága vendéglőkben ebédeltünk. Érdemes kipróbálni a csevapcsicsát, de vannak finom halételek is." (2011)


"Egyik nap kibéreltünk egy kisebb hajót fél napra, egészen megfizethető ára volt. Mi kilencen voltunk gyerekekkel együtt. A tulaj is jött velünk. Eldugott kis öblökbe, háborítatlan partszakaszokhoz vitt el. Egy-két helyen le is horgonyoztunk, s így volt lehetőség úszni, fürdőzni is. Ételt és italt fel lehetett vinni a hajóra, de kérésre a hajó ki is köthet egy part menti étteremnél, ha valaki ott akar ebédelni." (2010)


"Este kisétáltunk a kapun és Rab város központjában voltunk- a kikötőben. Itt kerestünk egy számunkra szimpatikus hajót, amivel másnapra kirándulást terveztünk. szempont volt, hogy ne legyen nagy, legyen rajta napozó rész és ne székeken kelljen ülni. Megtaláltuk: egész napos programot ígért, ebéddel: 150 kuna/ fő árért. Második nap a tökéletes reggeli után szigettúrára: több helyen lehetett fürdeni, sznorizni, majd a nap végén jártunk Pag szigetén is, ott fagyiztunk, kávéztunk és alig vártuk, hogy vége legyen a napnak, nagyon kiszívott bennünket a Nap és a víz!" (2011) forrás


"A nyári hónapokban, így júliusban is szinte minden másnapra jut egy szabadtéri program, hogy még véletlenül se unatkozhasson a kedves vendég. Júliusban pont egy tucatnyi esemény lesz, köztük komoly- és könnyűzenei koncertek, egy gyerekeknek szánt bábszínházi előadás, kiállítás, illetve a hónap végén rendezik meg az ország határain túl is híres Rabske ferije-t, ami egy háromnapos, középkori gyökerekkel rendelkező fesztivál. A sziget visszaröppen a múltba, Rab tele lesz középkori kosztümökbe öltözött alakokkal, és lesz például egy látványos íjászverseny is." forrás


"Rab-szigeten hihetetlen hangerővel zengnek a kabócák. A 4-5 centis ronda barna dögök zajongására a következő hasonlatokat találtuk: köpködős fűlocsoló rendszer, sörös dobozba rizst teszünk és megrázzuk. Este tökéletesen egyszerre, egyik pillanatról a másikra abbahagyják, viszont reggel – egyszerre és – újult erővel kezdik el. Éjszaka a kabócákat 2 madár váltotta fel, akik tökéletes pontossággal 2,5 mp-ként válaszolgattak egymásnak. Szerintünk minden este tudatták egymással, hogy „Élek.” „Én is.”

Rab szigeten macska méretű kutyák, és rengeteg macska él. Nincs ugatás, a nagyobb kutyák mind a turistákhoz tartoznak. Nincs sok bogár, 7 nap alatt 2 db szúnyogot láttam összesen. A szálláson volt egy kiscica, aki egyfolytában nálunk volt. Bement a lakásba, rátelepedett a cuccainkra, ellopta a papucsomat, és az asztal alatt pofozgatta a talpunkat. A Karamellnél (a cicánk) bevált macskaelűzési módszerekre még csak nem is reagált. Végül egy „fordított vámpírképű” kutya üldözte el. (2013)" forrás


"Rab óvárosa egy félsziget csücskében fekszik. A tekergős parti sétány isten tudja hányadik kanyarjában láttunk meg a négy tornyából végre egyet. Sok reményt adott, hogy még ma oda is érünk. A bédekker szerint a Szent Kristóf tér mellett kell kezdeni a sétát. Én ragaszkodtam volna hozzá, de páromat ez egyáltalán nem érdekelte. Nála a sorrend úgy kezdődött: 1. árnyék, 2. árnyék, 3. fagyi. Az én lábam volt törött, a páromra támaszkodtam, hát követtem az árnyékba, közben nyaltuk a fagyit. A két párhuzamos főutca tömve turistákkal.

Csavarogtunk a szűk sikátorokban, ha kijutottunk egy érdekes épülethez, templomhoz, szusszanásként megkerestem a könyvben, hogy tudjuk mit szemlélünk. Először a Nagy Szűz Mária-székesegyházban ültünk le pihegni. A székesegyház előtti árnyas kövön harmonikás kereste a kenyerét. Bent, a tömjén szagban ülve, vidáman doboltuk ujjunkkal a negyven éves olasz slágereket.

Délutánra kőrbe jártuk a várost, eljutottunk a kilátóteraszra, ahol a könyv szerint a legjobb képet lehet készíteni madártávlatból a városról. Ez egy kb. egy méter széles, hosszú magas terasz, azt hiszem a várfal maradványa. Sorban állás volt a panoráma fotózásért. Íratlan szabályként mindenki kb. fél percet töltött el egyedül a terasz legvégén és amikor valaki panorámafotót csinált, amint a masinája a hátrébb várakozó tömeg felé fordult, egy emberként guggoltunk le, hogy ne zavarjuk a panoráma felvételt. Megköszönte és már adta is át a helyét a következő fotósnak. (2014)" forrás,, Horvátországban az egyik kedvenc nyaralóhelyünk Rab szigete. Már immár másodszor jártunk itt, és még biztos visszatérünk!! Mesés hely!
Ahogy már a kompról megpillantom a sziget kopár, de számomra gyönyörű csücskét, egyből egy varázslatos világban érzem magam. Sokszor gondolkodtam már azon, hogy egyszer talán egy szigeten fogok élni, talán pont itt. Mert itt mintha megállna kicsit az idő, és a világban zajló sok gonoszság ide sosem jutna el....
A homokos tengerpart tökéletes, és ez az egyetlen egy, amelyikbe nem félek bemenni, és jókat lehet játszani a hosszú sekély partszakaszon.


,, A szigeten autózva azonban percek múlva kizöldül körülöttünk a táj és gyönyörű látvány tárul elénk. A sziget apró méretei ellenére (22 km hosszú, legnagyobb szélessége 11 km) számtalan természeti szépséggel rendelkezik. Hegyek, völgyek között utazhatunk, tengerpartja változatos. Rengeteg öböl tagolja a partot, hol sziklás, köves, hol pedig finom, sárga homokos hosszú partszakaszokat találunk. Ha a lakókocsis nyaralás során, magányos, romantikus strandolásra vágyunk, számos eldugott öblöcske vár minket, ahol garantáltan magunk lehetünk.
A sziget fővárosa Rab, jelképe a négy harangtorony. Az elbűvölő kisvárosban sétálhatunk a tengerparti sétányon, a kikötőben megcsodálhatjuk a sok-sok hófehér vitorlást, de óvárosában, a szűk, eldugott kis utcákon is sok időt tudunk eltölteni. A bájos kisvárosban minden igényt kielégítő áruházakat, éttermeket, bárokat, szórakozási lehetőségeket is találunk. A teraszokon elhelyezett asztaloknál a mediterrán konyha finomságait, ételeket és italokat is kipróbálhatunk. Kikötőjéből a környező szigetekre és a szárazföldre is könnyedén elhajózhatunk." forrás

A hazafelé út kicsit izgire sikeredett, ugyanis az indulás napján akkora szélvihar kerekedett, hogy ilyet én még nem tapasztaltam. Félelmetessé vált az oly békés tenger, és a kompok sem közlekedtek, amíg meg nem érkezett a nagyobb méretű zárt terű hajó. Még ezt is csak úgy dobálta a zavaros víz. Hosszú várakozás után (5 óra) valamikor este 8-kor fértünk fel egyébként a kompra, és mögöttünk még nagyon sokan vártak...Azért aludni nem szerettem volna ott az úton a kocsiban, gyerekekkel....Azt hittem soha nem jutunk ki a szigetről...Bár titokban ott maradtam volna örökre....:D (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Rab-sziget - több mint lábvíz

Teszteltük a talp reflexzónáit

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 08. 07. 15:28
Galabynak:

Kampornák, a Szent Eufémia kolostorhoz közeli, Soline strandnál lehet parasailinget kipróbálni, ha erre gondolt a viziejtőernyőzés kifejezéssel (ez inkább ejtőernyős vízisízés).


Galaby, 2020. 08. 06. 17:35
Sziasztok !
Aug 19én mennénk Rab ra.
Kérdésem az lenne hol lehet viziejtöernyözést kipróbálni,
Köszönöm elöre is.


úti kritikus, 2019. 12. 17. 13:32
Szabcsinak:

Annyit tudunk, hogy Iszák István idén nyáron a Barba Sime nevű kirándulóhajóra történő foglalásokban munkálkodott. (2019)
A hajó tulajdonosa Maja Jureša asszony, aki nagy valószínűséggel tudja István e-mailes vagy/és telefonos elérhetőségét.

Maja Jureša telefonszáma: 00385 91 896 8679
E-mail: maja.juresa@icloud.com

Vagy ha kint lesznek, akkor ezt a hajót érdemes keresni István megtalálásához.


Szabcsi, 2019. 12. 11. 22:25
Tudja valaki Iszák István elérhetőségét?


Lilla, 2017. 06. 22. 22:36
Június közepén (előszezonban) jártunk Rab szigetén. Az autópályán, és a kompra várakozással sem volt probléma, tudtunk haladni; az időnk is szép volt (27-30 fok).
Szállásunk Kampor településen volt, a Hotel Eva** nevű szállóban (bőséges félpanziós ellátás volt, korlátlan italfogyasztással).
A sziget szép, viszont azt kell mondanom, hogy túl sok látnivaló nincs, legalábbis annyi biztos nem, hogy egy héten keresztül lefoglalja az embert. Annak ajánlanám inkább, aki szeret több napon keresztül strandolni, és nem vágyik más élményre. Mi voltunk Rab városában kétszer is. Egyszer a délutáni órákban (ekkor semmi élet nem volt), és még egy alkalommal este (ezt ajánlanám inkább, sokkal hangulatosabb, az élet is ekkor indul be). Illetve eljutottunk Loparba, megnéztük a homokos strandot. Kerékpárt is vittünk magunkkal, mert olvastam, hogy a szigeten lehet kerékpározni, és népszerű is ez a dolog, de csalódás volt. Kerékpárút egyáltalán nincs, az autók mellett lehet biciklizni a főutakon, amit én személy szerint nem preferáltam; számomra így nincs értelme. Valamint voltak kővel felszórt földutak, amit szintén nem ajánlanék "mezei kerékpárosoknak" (legfeljebb mountain bike-kal).
A horvátok egyébként kedves emberek, de az érezhető, hogy a vendégszeretet nagy része a német turisták felé irányul (nyilván megvan az oka...). Az árak nem elrugaszkodottak, azt mondom, hogy megengedhet magának az ember egy vacsorát, vagy koktélt a strand bárjában. Viszont az bosszantó, hogy parkolni nem lehet úgy, hogy ne kérnének érte aránytalanul sok pénzt. Parkolódíj van reggel 6-tól hajnal 2-ig Rab városában (óránként 12 kuna), a strandoknál, igazából mindenhol. Végezetül annyit, hogy igazán szerencsések, hogy ilyen gyönyörű természeti környezettel vannak megáldva, amit érdemes egyszer mindenkinek látnia.


úti kritikus, 2017. 06. 01. 15:40
Laca B!

Krk felől gyorsabb és még élvezetesebb is. Persze a gyorsabb nagyon attól függ, hogy mennyit kell várni a Valbisk (Krk-sziget)-Lopar komp indulására. Várakozási időt nem számolva ez az első útvonal 66 km és 1 óra 45 perc, míg a szárazföld felőli variáció 107 km és legalább 2 óra 50 perc. Az első variációban másfél óra a hajózás, a másiknál csak 30 perc. Kirándulásnak is beillik a Krk és Rab szigetek közötti hajózás.


Laca B, 2017. 06. 01. 14:31
Sziasztok, Loparba menet érdemesebb Krk felöl kompozni, mint sem a szárazföld felöl, amit mindenki több órásnak írt le? Köszi előre is!


S.Rita, 2016. 07. 25. 19:09
Loparban mi 30 kuna/nap-t parkoltunk a strand környékén.Távolabb nem tudom, mennyibe kerülhet...


Karikáné Edit, 2016. 07. 04. 13:49
Sziasztok!

Most mennénk július végén Rab szigetre. Tudna esetleg valaki magánszállást elérhetőséggel?
Köszönöm.


N.Jani, 2016. 07. 03. 15:03
Szia Niki! Benn Loparban egymást érik a magánparkolók, simán tudtok parkolni. A parkolókból kb 3 perc séta a strand. Tavaly 1 napra 20 kuna volt a parkolás díj.

Üdv.

Jani


Nikolett, 2016. 06. 30. 20:32
Sziasztok. Nem tudja valaki,hogy a Rab szigeten,azon belül Loparban autóval lehet-e parkolni? Ha lehet akkor esetleg,hogy mennyibe kerül? Köszönöm előre is.


úti kritikus, 2016. 06. 26. 11:20
Kedves Anita!
A Valbiska és Lopar közötti kompra az 5 méternél nem hosszabb gépkocsira a viteldíj 225 kuna.


Bakó Anita, 2016. 05. 23. 11:45
Valaki meg tudná írni, hogy mennyibe kerül a komp, ha Krk-ről(Valbiskából) Rabra (Lopar-ba) szeretne jutni az ember?


Rebeka, 2016. 01. 20. 19:13
Kedves Kőszegi József!

Mi is aug. 20-án mennénk idén. Érdeklődnék, hogy milyen volt akkor az idő, főleg a víz hőmérsékletre lennék kíváncsi!
Köszönettel: Rebeka


Kőszegi József, 2015. 08. 17. 18:00
20.an csutortokon indulnek rab szigetre kis csaladommal,es azt szeretnem megtudni hogy milyen most az ido ott,es ha esetleg lehul a levego 25-27 fokra akkor is meleg lesz e meg a tenger?
Kerem a most ott tartozkodo magyarok valaszat/segitseget/
Koszonettel:Kőszegi József


Barbie, 2014. 04. 23. 10:30
Csodálatos nyaralás volt. 2013 augusztus utolsó hetén mentünk, féltünk, mert már hetek óta néztük az időjárás előrejelzést, ami 20-26 fokot, esőt mutatott. Majdnem nem mentünk el. Végül mégis úgy döntöttünk, hogy elmegyünk, amit nem bántunk meg! Senki ne ijedjen meg az időjárás előrejelzéstől, mert ott a 28 fok nálunk kb 32-t jelent. Nagyon kellemes időnk volt, egy éjszaka volt vihar, miután másnap nem tudtunk strandolni, de aznapra is találtunk elfoglaltságot. Robogót béreltünk, egész napra 8 ezer ft-ért, amivel bejártuk az egész szigetet. Kampori, Lopari, Suha puntai strandokon strandoltunk, ettünk az Óvárosban, és reggelente a pékségekben. A pék muffin valami elképesztő! Vízi biciklit béreltünk, kenut, napágyat. A parkolás sajnos nagyon drága, egy hét alatt legalább 25 ezer ft-ot elparkoltunk, mindenképp kell autó a szigetre, mert akadnak távolságok, amiket gyalog nem lehetne megtenni. A kiszolgálás, a szállás fantasztikus volt, és tiszta. Esténként az óvárosban sétáltunk, vettünk szuvenírt, ezt-azt, vacsoráztunk, és kaszinóztunk az Admiral Casino-ban. Üvegfenekű hajóval kihajóztunk éjjel, valóban üvegfenekű volt, de sajnos milliónyi tengeri uborkán, néhány fekete tengeri csillagon, és 30 cm-es halakon kívül egyebet nem láttunk. Mindenkinek ajánlani tudom, nem csalódtunk semmiben.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA