ÚTIKRITIKA.HU / Opatija Riviéra / Opatija


hirdetes


útikritikák


Opatija Riviéra / Opatija

Opatija dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Április végi üresség esőben - Kriszta fotója

Opatija dióhéjban

Opatija mindenkinek tetszeni fog, aki szereti a szépet, hiszen tele van csinos épületekkel, kellemes parkokkal, dús, részben szubtrópusi növényzettel, pálmafás sétányokkal. A helyiek joviális, életvidám, nyitott emberek, jó nyelvismeretekkel. Rengeteg a vendéglátóhely, sok az étterem, a kávéház, a cukrászda. Opatija városmagjában a jellegzetes életkép az, hogy a kávéház teraszán a napfényben üldögél a jó modorú, korosabb főkből álló asztaltársaság, felszabadultan, vidáman cseveg, nézegeti a járókelőket és eszi a finomságokat, iszogat valami finomat, üdítőt, a kiskanállal kevergeti a kávéját. A gasztronómia ínyencei számára is van figyelemreméltó választék. Opatija a maga módján az Adria Nizzája. Késő délután, kora este éli igazán életét.

  • Opatija elegáns, exkluzív nyaralóhely tele még a Monarchia idején épült villákkal, palotákkal és dús mediterrán vegetációval.
  • Opatija történelmi városmagja azért is olyan hangulatos, mert az évtizedek folyamán nem engedtek ide modern épületeket emelni, s nincsenek komor magas épületek. A Monarchia idejéből való villák többnyire kétemeletesek, a szállodák, a paloták, a középületek sem magasak.
  • Opatija (Abbázia) annak okán vált ilyen rendkívül patinás üdülőhellyé, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején ez volt a legfelkapottabb tengerparti nyaralóhely az arisztokrácia, a tehetősek, sőt uralkodók körében is. Manapság sajnos az elegáns díszletek között feltűnik itt-ott a túl gyorsan felkapaszkodott, újgazdag (pl. orosz) turisták faragatlansága, kivagyisága, ízléshiánya. Amúgy feltűnően sok az olasz, az osztrák és a zágrábi.
  • Talán inkább a középkorúak, a valamennyire tehetősek élvezhetik legjobban Opatiját. Korosztálytól, pénztárcától függetlenül olyanoknak is való, akik szeretik, ha a szállás közelében mozgalmas az élet. Opatija nem való bulizós fiataloknak, takarékos költségvetésre ügyelő családoknak, puritánoknak.
  • A nyári átlaghőmérséklet 22 fok körül van, és a komplex mikroklímája okán nincs túl nagy hőség, párás, de nem fülledt a levegő. Sőt a levegő nagyon is egészséges, nem véletlenül épültek ide gyógyszállodák, szanatóriumok.
  • Opatijának nagy előnye, hogy ha esetleg néhány esős napot kifogunk, akkor sem kell fogunk unatkozni, mert a városban bőven van program lehetőség.

Hol?

Opatija a Kvarner-öböl nyugati partján helyezkedik el, az Opatijai Riviérán. Csodás erdők veszik körül várost. Nem csoda, hiszen Opatija az Učka-hegy lejtőjére épült. Az 1400 méter magas hegy jótékonyan óvja a várost az északi és nyugati hűvös szelektől. Mivel a Nap a hegy takarása miatt hamarabb megy le, emiatt a tengervíz kicsit hűvösebb lehet, mint a Kvarner-öböl többi pontján.

.

h.r. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A K und K (osztrák magyar monarchia) időutazás a műemlék épületek révén

2. Példás tisztaság az utcákon, jól szervezett szemételszállítás

3. A lungomare-n sétálni hosszasan

4. Az éttermek és kávézók óriási választéka

Nem tetszett

1. A menő kávéházak teraszán a sok nagyképű, sznob horvát és olasz

2.  Az egészségre káros azbeszt hullámpalák egyes épületek tetején

3. A vízben sznorkelezve látni a tengerfenéken a sok szemetet  

4. A parkolási mizéria

5. A sirályok idegesítőek, mert túl sok van belőlük és visítozó a hangjuk  

6. A betonos strand nem szép

Vélemények

Többféle voltunk már Horvátországban (Isztria déli része, Krk, Rab, Vir, Makarska), de ez a hely igazán elvarázsolt. A Lungomare sétány csodálatos, Opatija előkelő, hangulatos, kicsit itthon érzi magát az ember, mert az épületeken ott a Habsburgok keze nyoma. Tényleg kicsi Monaco! A város kicsi, nem túl zajos, de kellően nyüzsgő. A tenger tiszta, csodálatosan kék. A sétány mellett mindenfelé fürdési lehetőség.

A szállásunk Opatija és Icici között volt a domboldalon. Lépcsőkön pár perc alatt lejutottunk a sétányra, melynek Opatija és Icici közötti szakasza a legszebb. Innét csodálatos volt besétálni a városba. (2022)


Opatiját a ma is belengi a századforduló miliője és hangulata. Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épült villák között sétálva az embernek picit olyan érzése van, mintha Budapesten vagy Bécsben lenne. Természetesen a sós levegő illata, na meg a szökőkutak és pálmafák látványa rögtön jelzi, hogy nem „otthon” vagyunk. Ám az Osztrák-Magyar-Monarchia építészetének lenyomatát és császárkor hangulatát a város a mai napig jól megőrizte.

Opatijában járva természetesen nem maradhat ki a fürdőzés sem, hiszen az elegáns villák mellett a hely kristálytiszta tengerpartjáról is híres. A várost keresztülszelő Ferenc-József sétány mentén több helyen vízbe ereszkedhetünk. A legszebb strand a városban a Slatina, de számos helyet kiépített betonplaccokat, illetve lépcsőket is találunk. (2022) forrás


Kelet-Európa, és benne Horvátország a huszadik század során több kurzusváltást és két világháborút élt át, Isztria területe többször is gazdát cserélt, mindezek ellenére Abbázia ma, a huszonegyedik század elején is nagyon hasonló ahhoz, mint amilyen Ferenc József fénykorában volt.

Régiónkban kevés helyről mondható el, hogy a „boldog békeidőkből” származó épületegyüttes ilyen épségben megmaradt, mint Opatija belvárosában. A máig létező Lungomarén felejthetetlen élmény végig sétálni, és nem csupán az opatijai szakaszon, hiszen az út átvezet Volosko festői halászfalujába, illetve a szintén csodaszép Ičićibe, Ikávba és Lovranba is. (2023) forrás


Szép, arisztokratikus, bámulni való, Lungamorén sétálni csodás, jobb a víz mint Fiumében, szebb a tenger mint Crikvenicán, de nem ide mennék strandolni. Inkább őszi tavaszi program helyszín.

Kicsi,cuki szépség,de minden van. Ha nem a fürdés a fő cél akkor érdekes. Legalább egyszer látni kell.

Az horvát északi part legszebb strandjai mind könnyen elérhetőek Opatijából. (2023)


Szépnek szép,valóban,hangulatos is,de valóban átjàrja,belengi valamiféle sznobizmus, legalábbis szerintem.Nekem kicsivel arrébb Lovran jobban tetszett,barátsàgosabb,a strandok is jobbak szerintem,de ettől függetlenül nem rossz vàlasztàs.Ez olyan dolog,kinek mi jön be,mit tettszik,hisz nem vagyunk egyformák.


A hely építészeti része pazar,főleg ha érdekel a történelem. Azon kívül egy végletekig túlzsúfolt,semmi extra programot vagy érdemi látnivalót nem tartalmazó,fürdőzésre szerintem teljesen alkalmatlan város. Körbelengi a nagy arisztokrata múlt,és igazából most is a pénzesebbek játszótere. Rossznak nem mondanám,érdemes megnézni,de szerintem 1 napos programnak való,nem pedig ottani nyaralásra.


Megközelítése Magyarországról

Budapestről autóval kicsit több, mint 5 óra alatt lehet elérni Opatiját, már persze akkor, ha nincsenek az autópályán nagy dugók. Az 517 kilométerből 501 autópálya.

Szállások

A város magjában egymás hegyén hátán sorakoznak a patinás szállodák, a legnívósabb Milenij-től kezdve, a szocreál beütésű Ambassadoron át, a rózsaszín mignonra hajazó Mozartig. A középkategóriájú, hatalmas Palace-Bellevue Hotel központi helyen, két csodaszép homlokzatú épületben kapott helyet. Opatijában lehet magán apartmanokat is foglalni, ezek általában kicsit távolabb helyezkednek el a tengerparttól, nem ritkán a hegyoldalban. Bár a legtöbb városnál jelzem, itt Opatijában különösen igaz, hogy érdemes mellőzni a helyben történő improvizálást a szálláskeresést illetően. Már csak azért is, mert a parkolási nehézségek miatt fárasztó élménnyé válhat az, hogy minden egyes remélt szálláshelynél külön-külön meg kell küzdeni a parkolási lehetőségért is.

Ajánlott hotelek (2022):

3 csillagos: Hotel Gardenija ,

4 csillagos: Miramar , Palace Bellevue , Bristol, Villa Kapetanovic , Savoy ,

5 csillagos: Ambassador , Bevanda , Design Hotel Navis , MIlenij , Amadria Park Grand Hotel

Ajánlott apartmanok: Apartments Komel ,

Más Opatija-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

---------------------

Nem ajánlott hotelek: Hotel Kristal , Hotel Kvarner , Grand Hotel Adriatica II. , Amadria Park Hotel Agava ,

-------------------------

Opatijában vagyunk. Jeleztük a szállodának, hogy igényt tartunk a parkolóra. Tegnap érkeztünk, nem volt hely. Egy parkoló házba irányítottak, ahol 180 Kuna /nap a parkolási díj. Azzal biztattak, hogy majd ma felszabadul egy hely, és átállhatunk 150 Kuna /nap a szálloda parkolási díja!!!! a tűző napon!!!
Nem vagyunk szarrágók, de kissé sokallom, hogy elmegyünk egy 4* szállodába, és még az eléggé drága parkolási díjat is ki kell fizetni. Maradtunk a parkolóházban, ott legalább hűvös van. Mindezt leszámítva, a szálloda szuper 😊. Remélem találtok megfelelő szállást. (2022, július)

Grand Hotel Palace - Kriszta fotója

Tengerpart

Opatijánál a tengervíz feltűnően tiszta, abból is adódóan, hogy a közelben nincsenek szennyező ipari létesítmények. Még a vízben úszkáló halakat is lehet látni, ezért érdemes itthonról búvárszemüveget, illetve praktikussági okok miatt fürdőszandált vinni. A legtöbb helyen lépcsőn lehet beereszkedni a mély (átlag 2 méteres) vízbe. A tengervíz színének árnyalata az úgynevezett adriakék (tintaszínű). Nyáron 23-25 fok körüli a víz hőmérséklete, de ennél lehet pár fokkal melegebb is. Ha a szél nagyon erős, akkor jó magas hullámok támadhatnak, akár másfél-két méteresek is.

A városban több strand közül lehet választani. Amúgy ezek többnyire nem klasszikus, természetes strandok, hisz a partok lebetonozottak. A betonnak az előnye, hogy nem kell a lábról lemosni a homokot, a papucsból kirázni az aprókavicsokat… na jó, nem kertelek, a lebetonozott strandok elég ridegen néznek ki, csúnya szürke a színük és szerintem az évek során beívódott koszt sem lehet eltávolítani róluk. A parton viszonylag sok az eldobott cigarettacsikk és söröskupak. Gondot okozhat megfelelő illemhely megtalálása, hacsak éppen nem egy közeli hotelben szálltunk meg.

  • Slatina a neve a város szívében lévő legismertebb strandnak. Ez is betonos, egy nagy összefüggő cementteknő. Ez az a strand, amelyet az Opatijáról készült légi felvételeken fodrozódó hullámként látunk. Jó és kényelmes, hogy a víz lassan mélyülő. Gyermekes családok szokták szeretni.
  • A Lido strand Opatija nyugati partszakaszán van és homokkal feltöltött. Jól felszerelt strand, sok sportolási és étkezési lehetőséggel.
  • A sétány (Lungomare) egy pontján található Tomeševac strand részben homokos, részben lebetonozott. Kiváló, kék zászlós minőségű. Természetesen lehet bérelni napozóágyat és napernyőt.
  • Akik az Opatijában történő szállás mellett ragaszkodnak nagyobb, tágasabb aprókavicsos, homokos strandhoz, azoknak ajánlható az autóval gyorsan megközelíthető Ičići (Icsityi). Ott van egy hosszú, aprókavicsos, homokos strand.

,, Lesétáltunk a partra, ahol szembetűnő változásokat eszközöltek, mióta utoljára itt jártunk. A betonozott, központi strandot az önkori egységes nyugágy/napernyő installációval látta el, ami kétségtelenül szebb, mint a korábbi, eklektikus – mindenki hozta a saját kis cumóját – változat, viszont egy újabb lehúzás is egyben. (2021) forrás

Vendéglátás

Az éttermek közül a központi strandnál található Slatina-ban tipikus, szokványos horvát specialitásokat tudunk enni, helyi viszonylatban átlagos áron. Egyesek szerint a legjobb pizzéria, a Ružmarin. Ajánlom a kikötő közelében lévő Bevanda éttermet, amely horvát és olasz specialitásokat kínál. Az osztrák és magyar befolyás áldásos adománya egyébként, hogy mindenhol nagyon jók a sütemények. Este a városban sok a szórakozási lehetőség, de nem annyira diszkók, hanem inkább bárok formájában. A diszkók közül a Disco Seven és a Colosseum az ismertebbek. Opatijában több kaszinó is található.

"Gyönyörű hely, de jóval drágább minden, mint itthon." (2017)


,, A Yachting Clubban vacsoráztunk. Ez egy hangulatos, vízre épült vendéglő a kikötőben, ahol ringatózó csónakok és a tenger látványa mellett fogyaszthatjuk el az ételt. A hely hamisítatlanul átadja a balkáni vendégszeretetet, jókedvű pincérek sürögnek-forognak a vendégek között, akik a Kvarner-régió speciális tészta ételét, a Šurlicat is felkínálják a turistáknak. Ez egy olyan tészta, amit régen még kötőtűre csavartak fel, és amit a mai napig számos módon ízesítenek. Különböző öntetekkel, zöldségekkel tálalják, de aki bátrabb, az megkóstolhatja a rákos, szarvasgombás változatát is. Megéri! (2019)" forrás


,, Hazafelé megálltunk még Opátiában vacsorázni, ha arra jártok a desszertet mindenképp a Kaokakaóban fogyasszátok el. (t.t., 2021)

Látnivalók

Opatijában nagyon sok szép épületet van, érdemes ezeket kicsit jobban szemügyre venni és elmerüli a szépségükben. Az épületek a hajdani, 19. század végi békeidőket idézik fel. Kár, hogy sok épület homlokzata nincs megfelelően felújítva. Ebből is látszik, hogy bár Opatija régi fénye valamennyire megkopott, de még mindig sok szépséget hordoz magában. A város tele van szebbnél szebb parkokkal, a leghíresebb a Park Angiolina, benne a csodálatos Villa Angiolinával és annak gyönyörű virágoskertjével. A központi Szent Jakab park a 15. században lett kialakítva. A turisták jellemző időtöltése, hogy késő délutánonként vagy esténként a vacsora után korzóznak a 12 kilométer hosszú parti sétány, a Lungomare opatijai szakaszán.

Nimfaszobor (nem igazi) sirállyal - Kriszta fotója

Mini kikötő a középkorból - Kriszta fotói

Aki elfárad, megpihenhet a sétányon található kávézók egyikénél. Érdemes elsétálni Lovranba vagy Voloskoba. Ha úgy találjuk, hogy a visszaút már túl hosszú lenne gyalog, akár busszal is visszamehetünk. Helyben be lehet fizetni sokféle hajókirándulásra. Romantikus lelkű nyaralóknak ajánlom az esti sötét idejére szervezett tengeri hajókázásokat.

Aktív pihenés

Opatija jellemzően a párok és középkorúak nyaralóhelye, nem annyira hangsúlyos az aktív időtöltés, bár természetesen itt is sok lehetőség van pl. vízi sportok kipróbálására. Az Učka-hegy kitűnő kirándulóhely, itt lehet lovagolni is.

Praktikus

A városban a parkolás egy őrület, szinte megoldhatatlan feladat. Ennek ellenére (vagy éppen emiatt) a városban nagyon aktívan tevékenykednek a parkoló őrök, és keményen büntetik a parkolási díjat nem fizető, vagy tilos helyen parkoló kocsikat. Állítólag a külföldi autók dolgában szigorúbbak, mint a horvát rendszámúak esetében. Főszezonban inkább csak néhány romantikusabb napot ajánlok itt eltölteni a teljes nyaralás helyett. A főszezonon kívül inkább alkalmas a város a hosszabb tartózkodásra.

Kriszta fotója

,, A kora délutáni órákban értük el Opatiját (Abbázia), és ha már arra jártunk, sétáltunk egyet a parton. Csakhogy ehhez előbb le kellett parkolnunk, ami itt szinte lehetetlen. A jobb helyeket csak kihalásos alapon lehetett megkaparintani, ha mégis találtunk volna parkolót, akkor is csak aprópénzt fogad el az automata, ilyesmink pedig nem volt. Végül be kellett érnem egy olyan parkolóudvarral, ahol csak napijegyet lehetett venni 70 kunáért. (3.500,- Ft)" (Fikatours, 2021)

Kriszta fotója

Busz Rijeka felé - Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

,, Igazából ez egy csendes kis üdülőváros, mindenki teszi a dolgát, és senkit sem érdekel a másik. Ha igazi faszányos strandot akartok látni akkor menjetek a nagy magas szálloda felé. A szállodához érve térjetek le jobbra, és meg tudtok állni egy ingyenes parkolóban. Ne tévesszen meg, hogy kb. 50 méter magasan vagytok a tenger felett, a szálloda bejárata előtt egy katány kis lépcső vezet lefele a tengerpartig.

Ami viszont ott van, azt úgy tudnám megfogalmazni, hogy FULL CHILL! Sziklafalakkal övezett lagúna, a tenger kavicsos és hirtelen mélyül, de szerintem kb. 10 méter mélyre lelátsz a víz alá. Javaslok búvárpipát és búvárszemüveget. A kavicsos belépő után sziklás tenger mindenféle tengeri biszbasszal. Elképesztő! A parton találtok zuhanyzót, öltöző bodegát, és egy pipec kis bárt, ahol emberi pénztárcához mérten tudsz kaját és piát venni. (2019)" forrás

Kriszta fotója

"Opatija nekem ilyen francia Riviéra feeling (nem mintha lettem volna már ott, de ami késik az nem múlik :D) dugig volt gyönyörű szép óriás villákkal és egymást váltották a jobbnál jobb hotelek, hatalmas jacht kikötő, plusz a főutca dugig volt Armani szintű márkák boltjaival. Szóval enyhén szólva nem olcsó, aki óccsóba akarja kihozni Horvátországot az semmiképp ne ide menjen. Amúgy tényleg hangulatos városka, tiszta, gyönyörű macskaköves utcák, parkok, jobbnál jobb éttermek és az éjszakai élet is elég aktív.

A szállás elfoglalása után egyenesen lementünk a partra strandolni. Igazából ez volt az egyetlen, ami illúzióromboló volt, alig lehet találni egy normális szép kavicsos strandod (ami van azok általában hotelek magánstrandjai) hanem az egész le van betonozva, mint a Balatonon, lehet rossz kontextusban használom, de nekem ez a szocreál. Na mindegy kb. 40 perc séta után találtunk egy tűrhető öblöt. Este elmentünk egy sznob, teraszos, tengerre néző étterembe. vállalni a szokásos tengeri gyümölcsös tálat, romi horvát zenét és a horvát bort, ami kivételesen teljesen vállalható volt (elnézést a rajongóitól :D).

Másnap „fish piknik”, ami szerintem kihagyhatatlan annak, aki Horvátországban jár. Egész napos hajókirándulás, reggel indultunk, kezdés welcome drinkkel, majd reggeli, korlátlan üdítő és bor fogyasztás, hesszelés, beszélgetés a hűvös, szellős fedélzeten. Először áthajóztunk Malinskára a KRK szigetre ott töltöttünk 1,5 órát majd halas ebéd a hajón útközben Cres szigetére (a sirályok etetése külön attrakció volt). Na nekem az abszolút szerelem. Horvátország legnagyobb szigete, de a nehézkes megközelíthetősége és kiépítettsége miatt még nem lepték el a turisták. Mi a hajóval Belire mentünk, ami Cres legrégebbi települése (4000 éves). A kis dombra épült csodálatos középkori városka magyar szempontból különösen érdekes, mert a tatárjárás idején itt szállt meg IV. Béla királyunk, akit annyira megszerettek a helybéliek, hogy róla nevezték el a falucskát.

A falu alatt pici gyönyörű strand van és kb. csak annyi turista akik a hajókkal érkeznek. Sajnos idén a városkába nem volt időnk felmenni, de gyerekkoromban már jártam itt és talán az összes hely közül, ahol eddig jártam ez tetszett a legjobban (valószínűleg az is közrejátszott, hogy az volt ez egyik legjobb családi nyaralásom). Egy biztos, ha legközelebb Horvátországi nyaralást választunk, akkor a célpont Cres szigete lesz. :) Aztán hajóút vissza Opatijára közel Cres gyönyörű szikláihoz. " forrás

Kriszta fotója

"A villák a kiegyezés után kezdtek sorra megépülni, és ahogy az ember elindul a Lungomarén (ez egy összesen 12 kilométeres – az Adria legszebbjének tartott – parti sétány az Abbáziával két oldalról szomszédos Lovran és Volosco között), csak azt sajnálja, hogy nincs mindegyikről valahol egy titkos napló, amely elmesélné, hogy mi történt a falaik között." forrás

Kriszta fotója

"Minden várakozást felülmúló élményben részesített az opatijai betonstrand. Amikor a hetvenéves néni bement a vízbe, s szinte egyedüli toplessként billegett át bizonytalanul (ám fedetlen, csoki barna kebleit büszkén viselve) a tömegen, éreztem, hogy különleges nap elé nézek. A hölgy akkoriban, amikor Opatija Abbázia néven még Olaszországhoz tartozott, minden valószínűség szerint tetszetősebb látványt nyújthatott. A szemem rövid mustra után inkább elfordítottam (a fejemmel együtt, noná).

Kezdtem napirendre térni a történtek felett, bár egy valószínűtlenül lassan és bottal is körülményesen vízbe ereszkedő rendkívül kövér, lógó mellű bácsi megint emlékeztetett arra, hogy talán találhattam volna korosztályomhoz közelebb állókkal benépesített partszakaszt is. Annál nagyobbat nyeltem, mikor a bácsi kijött a vízből és tíz perc múlva felvette a melltartóját, egyértelműsítve, hogy ő bizony néni. Az első hölgy közben pucér felsőtesttel feküdt a törülközőjén mozdulatlanul, majd egy váratlan, ám annál öblösebb szellentéssel adta tudtára minden hallótávon belül lévőnek (voltunk jó páran), hogy nem halt meg, csak napozik. Itt már felsejlett bennem, hogy közel a katartikus végkifejlet, de akkor még nem tudtam, hogy mi jöhet még. " forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói (április vége)

1927 nyarán itt volt gyógyüdülésen Móra Ferenc, és írta az Ének a búzamezőkről című regényét. - Kriszta fotója

Miroslav Krleza (1893-1981), a horvát irodalom egyik legjelentősebb alakjának a szobra - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

VViktor, 2022. 08. 10. 16:14
Érdeklődni szeretnék, hogy a (Fikatours, 2021) hozzászólásában olvasható parkoló udvarhoz lehet-e címet kapni? Köszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA