ÚTIKRITIKA.HU / Opatija Riviéra


hirdetes


útikritikák


Opatija Riviéra

Opatija Riviéra dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

Akár egy-két órára is bérelhető kis autók, amivel be elehet járni a környéket - Kriszta fotója (Opatija)

Opatija Riviéra dióhéjban

Az Opatijai Riviérát olyasminek képzeljük el, mint a francia tengerparti Cote d’Azur-t, csak az eredeti, arisztokrata múltjához képest – a kelet-európai hátteréből adódóan – mára néhány fokozattal kevésbé fényes az eleganciája, és a minőség tekintetében is némileg zötyög a turizmus gépezete. De nekünk magyar utazóknak, tán éppen ettől otthonos ez a hely. Egyébként az Opatijai Riviérán rengeteg szép történelmi emléket találunk, amelyek között nagyon sok a Monarchia idejéből származó, magyar vonatkozású emlék. Különleges érzés az is, hogy otthonról autóval ilyen gyorsan mediterrán, szubtrópusi természeti környezetbe csöppenhetünk. Megérkezésünk utáni egyik első programunk feltétlenül az legyen, hogy kimegyünk a térség híres promenádjára (Lungomare).

Voloskoból Opatiján, Ika és Ičići településeken keresztül a lovrani kikötőig vezet ez a 19. században a sziklaszirtekre épített, 12 kilométer hosszú hangulatos parti út. A térségben talán az egyik legkellemesebb időtöltés ezen a sétányon korzózni. A nyaralók séta közben egzotikus növényzettel teli parkok és pompázatos villák mellett haladnak el. A helyiek azt mondják, hogy aki a térséget (Opatijai Riviéra) meg akarja ismerni, annak csak végig kell sétálni ezen a parti úton.

Az Opatijai Riviéra előnyeihez tartozik - azonkívül, hogy itthonról autóval gyorsan, könnyen elérhető -, hogy az aktív nyaraláshoz a szolgáltatások igen nagy választéka áll rendelkezésre. Emiatt és a sok nevezetesség miatt az Opatijai Riviéra látogatottsága egyáltalán nem szűkül le a nyári főszezonra. Tény persze, hogy július közepe és augusztus közepe között tombol a főszezon, de még a téli hónapokban is tele van a környék ide szervezett konferenciákon résztvevő üzletemberekkel. Az Opatijai Riviéra strandjai szépek, bár a víz kissé hidegebb errefelé, hiszen a környék az Učka-hegy ölelésében fekszik, így nem süti a vizet estig a nap. A tengervíz kristálytiszta.

Az Opatijai Riviéra szárazföldjének szépségéhez nagyban hozzájárul növényzeti gazdagsága, azaz a szubtrópusi kaméliák, pálmafák, babérfa ligetek és fenyőerdők. Bárhol is nyaraljon az ember az Opatijai Riviéra területén, a partok mögött húzódó Učka-hegység mindenhol kínál kirándulási lehetőségeket. Ez jó azoknak, akik nem akarnak folyton strandolni, hanem valami aktív pihenésre is vágynak. Kijelölt turista útvonalakat találunk a hegyekben és a hegység legmagasabb pontjáról, az 1400 méter magas Vojak-csúcsról elképesztően szép panoráma nyílik a tenger felé. A térségben a szálláshoz közel lényegében mindenhol akad lehetőség csónakot bérelni és elevezni kis öblökhöz. Vannak szervezett hajókirándulások is, piknikezéssel egybekötve.

Hol?

A földrajzilag Isztria keleti partjához tartozó, 30 kilométer hosszú Opatijai Riviérát sajátos módon többnyire a Kvarner-öböl térségéhez sorolják. Az Opatijai Riviéra térsége délről Brseč-től egészen Voloskoig tart. Volosko néhai halászfalu ma már lényegében beolvadt Opatija városba. Fontosabb városai, amikről részletes leírás is található: Opatija, ami egyben a térség lelke és éke, Lovran, valamint Moscenicka Draga.

Opatija - térkép

Szállások

Az Opatija Riviérán a luxus hotelektől kezdve, a kellemes 3 csillagos szállodákon keresztül, a lepukkantabb 2 csillagos szálláshelyekig mindenfélét találhatunk. A minőséget itt (is) meg kell fizetni, a főszezonban a minőségi hotelek árai az egekbe szöknek. Ám lehet találni kellemes 3 csillagos szállodát, viszonylag jó ár-érték arányban. Opatijában egymást érik a szebbnél szebb homlokzatú villaépületek, melyek majdnem mind egy-egy szállodának adnak otthont.

A privát szobák, apartmanok árai már barátságosabbak, viszont zömmel messzebb vannak a parttól, gyakran elég magasan a hegyoldalban. Voloskoban, Ičićiben és a környék kisebb településein inkább csak magánszállásokat lehet foglalni. Opatijától északra és délre vannak kempingek, ezek a főszezonban dugig megtelnek.

Tengerpart

Bár a legjobb horvátországi strandok általános toplistáin nem szerepel egyetlenegy strand sem ebből a térségből, a szörfösök ranglistáján viszont szerepel Preluk, ami az Opatijához és Voloskohoz közel eső, természeti adottságai révén jó védett öböl.

A térség viszonylatában a legszebb természetes strand – általános vélemény szerint – Mošćenička Draga-nál található. Opatija város központi strandja, a Slatina szépnek nem mondható, viszont híres, és a városi, sétányt érintő környezete miatt legalább érdekes, mozgalmas. Figyelemreméltó Ičići strandja a kiépítettsége, felszereltsége, vízi és parti sportos lehetőségei miatt. Az egész térségben túlnyomórészt a sziklás és betonos partok dominálnak. Gyerekekkel a mesterségesen kialakított picike homokos és aprókavicsos strandokat érdemes látogatni. Ilyen rész van a Slatinán is.

Vendéglátás

A menőbb éttermek Opatija központjában vannak, de azért a térséghez tartozó kisebb városokban is bőven vannak figyelemreméltó vendéglátóhelyek. Viszonylag sok konobát - hagyományos horvát, kocsmás, házias hangulatú kifőzdéket - találunk errefelé, ahol falatozni és borozni is lehet. A térségnek jók és híresek a száraz fehérborai. Ilyen a malvazija nevű fehérbor és a teran nevű vörösbor. A térségben az olcsó borokat nem érdemes megvenni, a palackonkénti 100 kunás ár fölött kezdődnek a jobb borok. Sokak véleménye szerint az itteni fehér borok finomabbak, mint a vörös borok. A mézes pálinkák között is találni nagyon jókat, kiváltképpen Lovranban. A környéken sajnos már nincsenek jó diszkók, mert az elmúlt évtizedben mindegyik áthelyezte magát Rijekába. Nyáron a főszezonban azért van, hogy összegyűlnek a fiatalok Opatija szórakozóhelyein, de ilyenkor is inkább Rijekát preferálják. Mivel késő estig és kora reggeltől jár a 32-es busz a környező települések és Rijeka között, így nem jelent problémát bejutni a sokkal pörgősebb városba.

Látnivalók

Az egész térség rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, amelyek az egyes városok leírásánál külön-külön kerülnek bemutatásra. Ízelítőként annyit elárulhatok, hogy a környék összes települése önmagában egy nagy látnivaló, különös atmoszférával, gyönyörű parkokkal és szebbnél szebb villákkal. Mindezt a sok szépséget a fenséges Učka-hegy vonulatai ölelik körbe, ahol szuper kirándulásokat tehetünk. Érdemes egyszer felküzdeni magunkat valamelyik kilátóhoz, mert a Kvarner-öbölre táruló látvány lélegzetelállító. Foghatunk egy vízi taxit is, amelyek a Riviéra települései között furikáznak, ezekből jól meg lehet figyelni a települések szépségét.

Aktív pihenés

Érdemes kipróbálni a siklóernyőzést (paragliding), azt a hobbisportot, amikor a levegőben lehet siklani ejtőernyővel, motorcsónak által vontatva. Az árak attól függnek, hogy milyen magasba lehet emelkedni, hiszen minél magasabban van az ember, annál pompázatosabb a látvány. Az Opatijához és Volosko-hoz közel eső Preluk-öbölben nyaranta, az észak felöl jövő szeleknek köszönhetően többnyire ideálisak a körülmények a szörfösök számára, különösen, ha napkelte és reggel nyolc között mennek ki a vízre. A Preluk-öböl nyugati részén, az autós kemping közelében a legjobbak a szörfölési körülmények.

Praktikus

  1. Opatijában és a környéken mindenhol borzalmasan nehéz parkolóhelyet találni, ha pedig sikerül, akkor bizony busásan megkérik az árát. Sajnos ez a településekkel járó kellemetlenség, aminek az elkerülésére nem igazán tudunk tuti tippet adni.
  2. Magán apartman foglalása esetén készüljünk föl rá, hogy bár parkolóhelyet sokkal könnyebben találhatunk, viszont szinte biztos, hogy viszonylag sokat kell gyalogoljunk a partig és a központig, mert az apartmanok nagyrészt a hegyoldalban fekszenek.

Vélemények

"Rijeka maradandó nyomot nem hagyott bennem. Egy fél nap is elég rá, talán sok is. Ott megszállni meg szerintem teljesen rossz ötlet. Opatija és Lovran viszont szuper hely. De ha a kettő közül kellene választanom, akkor inkább Lovran. Igaz mindkettő olyan nyugdíjas nyaralóhely. Legalábbis nekem valahogy ez volt az érzésem. Opatijában a betonos strand nem túl szimpi. Medvejában kempingben voltunk. Egyszerű nyaralóhely teljesen. Egyszer jó. Semmi extra, viszont a strandját imádtuk." (2011)

Fotóegyveleg

Lungomare

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2021. 07. 20. 20:28
Zoltánnak: https://rivijera-opatija.hr/


Zoltán Lantos, 2021. 07. 15. 19:25
Konkrétan a "longamare" mentén hol találhatók kempingek -lakóautó- ? Köszi!


úti kritikus, 2021. 05. 29. 10:03
Marian számára:

Az alábbi linken lehet választani kirándulások közül és lehet online foglalni. Egyelőre nem tudom, hogy a hotelben lehet-e kirándulást foglalni, de írtam nekik és várom a válaszukat.


https://opatijaboats.rent/excursions-from-opatija/


Engi Marian, 2021. 05. 29. 08:43
Opatijából induló (délelőttől késő délutánig tartót elsősorban) hajókirándulást szeretnénk: idén június végén szombat vagy vasárnapi napon és nagyobb hajóval:) Hol tudjuk ehhez a jegyeket megrendelni előzetesen? Köszönöm előre is az iránymutatást. Szállásunk a Hotel Kvarner.. esetleg rajtuk keresztül is tudunk foglalni?


úti kritikus, 2019. 01. 19. 16:19
Katalin, e tekintetben a választék hatalmas. helyben könnyen lehet tájékozódni.
Egy példa: egész napos hajókirándulás Krk és Cres szigetek meglátogatásával, 40 euró. Van benne fürdési lehetőség és ebéd is.


Kaluber Katalin, 2019. 01. 14. 07:31
Opatijabol induló hajó kirándulás érdekelne hogy melyik napokon hova lehet hajózni ??


Úti kritikus, 2013. 06. 14. 14:05
Kedves Péter,

a kép a Medveja kemping strandján készült.
Ezen a linken talál bővebb infót és további képeket a kempingről:
http://www.mobilhome-adriatic.hr/en/mobile_home/camp/opatija_medveja/


Suha Péter, 2013. 06. 14. 13:39
A képgalériában látok egy strandot!Kérem árulják el melyik szállodához tartozik a napernyős, nyugágyas, kavicsos strand! Nagyon szeretném a családommal kipróbálni!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA