ÚTIKRITIKA.HU / Kvarner-öböl


hirdetes

útikritikák


Kvarner-öböl

Egészség | Vásárlás és árak | Étkezés | Borravaló | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Vám | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

j. m. fotója

Egészség

A két ország közötti megállapodás alapján a magyar állampolgárok Horvátországban sürgősségi betegellátásra jogosultak az Európai Egészségbiztosítási Kártyával vagy Kártyahelyettesítő Nyomtatvány bemutatásával. A Kártyát vagy a Kártyahelyettesítő Nyomtatványt a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személy részére a lakóhelye szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár adja ki.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy kössön utasbiztosítást az utazás teljes időtartamára! Az utasbiztosítás online is megköthető.

A horvát dohányzási tilalomról szóló törvény értelmében zárt helyiségekben (kávézók, vendéglátó-ipari egységek, szórakozóhelyek, stb.) tilos a dohányzás. Arra a magánszemélyre, aki a tiltás ellenére zárt helyiségben rágyújt, 1000 kuna pénzbírságot szabnak ki az illetékes ellenőrök.

,, Olajszennyezés történt a horvát tengerparton

Nagy erőfeszítésekkel takarítják a horvát mentőalakulatok a rijekai partoknál 2016. május 12-én tengerbe ömlött olajszennyeződést. Az INA horvát olajipari vállalat megerősítette, hogy az olaj a rijekai finomítóból kezdett szivárogni.
A vállalat vezetője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a baleset következményeit 24 órán belül semlegesítik.

A kiterjedt szennyeződés Kostrena járás területén a partoktól a tengerbe nyúlva ötszáz méterig is elér. A mentőalakulatok - akiknek munkáját nehezíti a szélsőséges időjárás és a viharos erejű szél - a helyiek segítségével próbálják meg eltakarítani a víz felszínén lebegő sűrű olajos anyagot, mielőtt komoly katasztrófát okozna az élővilágban.

Mirela Marunic, a járás elöljárója a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ekkora természeti katasztrófára nem emlékszik, amióta a finomító létezik. Hozzátette, hogy elfogyott az emberek türelme és féltik a biztonságukat. A halászok és a turizmusból élő lakosok is panaszkodnak. Marunic szerint a szennyeződések egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méretet öltenek. Az elöljáró úgy véli: a történtek mérhetetlen károkat okoznak nemcsak a járás, hanem az egész Kvarner-öböl turizmusára nézve." forrás

Vásárlás/árak

Horvátországban nagyon finom a fehér kenyér, a paradicsom és a szőlő.

,, A kuna árfolyama általában 38 és 44 Ft között mozog. Nagyon nem lőhetünk mellé, ha marad is váltott pénzünk. De sok helyen fizethetünk bankkártyával is, eddig nem történt velünk semmilyen rossz élmény. (2015)" forrás

Étkezés

A Kvarner-öböl térségében megszámlálhatatlan étterem, kávézó, fagyizó van, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, melyek közt olyan finomságok vannak, mint a báránysült, a tintahal, a kagylók és rákok, isteni sült halak, a burek, a kecskesajt, a finom borok és természetesen a Karlovačko és Ožujsko sörök.

A konobákról:

 • Előkészületben!

Borravaló

Jön!

Közlekedés

Gépkocsival Horvátországban

Horvátországban a közlekedés általánosságban jól szervezett, magas színvonalú és biztonságos. Más kérdés, hogy náluk is jellemző, hogy a gépkocsivezetők, a motorosok és a kerékpárosok közül sokan önkényesen értelmezik a szabályokat, avagy fittyet hánynak azokra.

A gépjárművel történő beutazás során az érvényes vezetői engedély és forgalmi engedély mellett rendelkezni kell a beutazáshoz használt gépjárműre vonatkozó érvényes nemzetközi biztosítási zöldkártyával.

Az útdíjak a fizetőkapuknál fizethetők: készpénzben, (Euró illetve Kuna), hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel. Benzinkutakon jelenleg nem vásárolható ENC készülék.

A főbb vonalakra vonatkozó új útdíjak:

 • Gorican-Zagreb: 41 kn
 • Varazdin-Zagreb: 26 kn
 • Krk szigeti híd díja: 30 kn
 • Zagreb-Rijeka: 69 kn
 • Zagreb-Zadar zapad (nyugat): 121 kn
 • Zagreb-Zadar istok (kelet): 125 kn
 • Zagreb-Sibenik: 154 kn
 • Zagreb-Dugopolje (Split): 181 kn
 • Zagreb-Vrgorac (Dubrovnik): 220 kn

A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

,, Inkább válasszunk alternatív utakat, ezeken többet látnak az országból is:

A1 Zágráb-Split helyett: D1-es főút A 357 km hosszú szakaszon kb 5 és fél óra alatt lehet végigérni, és sehol nem kell útdíjat fizetni.
A1 Zágráb-Dubrovnik helyett: D36, D1 és D8 Ha egészen délre tartanak, pontosan 0 kuna útdíjért kb 8 óra 40 perc és 553 km múlva Dubrovnika érhetnek. Ráadásul több mint 10 ezer forintot lehet vele spórolni.
A1 Split-Dubrovnik helyett: D8 és E65/M2 214 km-t kb 3 óra 40 perc alatt tehetünk meg, és nem kell kifizetnünk a 75 kuna (több mint 3000 Ft) útdíjat Dugopolje és Karamatić közt.
A1-A6 Zágráb-Fiume (Rijeka) helyett: D3 Az út áthalad Fiumén, 3 és fél óra alatt végig lehet érni a 187 km hosszú szakaszon. Az alternatív útvonallal 276 kunát, több mint 11 ezer forintot spórolhatnak.
A3 Zágráb-Lipovac helyett: D2 Körülbelül 5 és fél óra alatt lehet 336 km-t haladni, és összesen 276 kunát megtakarítani.
A4 Zágráb-Goričan helyett: D3 Két óra alatt le is van a 107 km, és 89 kunával több marad fagyira.
A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj helyett: E73, majd D7-es főút 31 kuna spórolás a 90.4 km-en.
A11 Zágráb - Sisak helyett: D30-as főút 1 óra 10 perc lesz az út, 58 km hosszú a szakasz, és nem dobtunk ki 15 kunát az ablakon.
A drágulás egyébként nem mindenhol elkerülhető. Itt a díjemelésben érintett szakaszok listája:
A1 Zágráb–Dugopolje,
A1 Zágráb–Karamatići (Ploče),
A1 Zágráb–Károlyváros (Karlovac),
A1-A6 Zágráb–Fiume (Rijeka),
A4 Zágráb-Muracsány (Goričan),
A3 Zagráb-Lipovac,
A3-A5 Zágráb-Eszék (Osijek),
A11 Mraclin-Lekenik,
Bregana,
Sveti Ilija alagút,
Krk-híd Krk-szigetére. (2017)" forrás

Sebességkorlátozás:

 • Autópálya: 130 km/h
 • Autóút: 110km/h
 • Egyéb utakon: 90 km/h
 • Lakott területen: 50 km/h

Az itthoninál sűrűbb és szigorúbb közúti ellenőrzésekkel kell számolni. Horvátországban. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és főleg a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. Nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, hanem helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők a közlekedés biztonságát nem veszélyeztető kisebb szabálysértések. A közlekedési szabálysértésekért járó részletes pénzbírsági tételekről a Külügyminisztérium ide vonatkozó oldala ad részletes tájékoztatást. Néhány fontosabb tétel a listából:

 • a haladással ellentétes irányban történő vezetés: 5000-15000 kuna
 • elsőbbségadás elmulasztása: 3000 kuna
 • veszélyes helyen történő megállás, parkolás: 300 kuna
 • motorvezető és útitársára vonatkozó bukósisak nélküli vezetés: 1000 kuna
 • ittas állapotban történő vezetés:1000-15000 kuna
 • alagútban megállás/parkolás/megfordulás: 1000-2000 kuna

Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy igen gyorsan intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén.

A hatóságok által elszállított gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül még a közlekedési szabálysértés bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók” szolgálat központi száma (+385 1) 4877-581, a gépjárműveket Zágrábban a Strojarska 14. sz. alatti depóra szállítják, ami a buszpályaudvar mögött található. A „pók” szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.

Közlekedési baleset esetén a teendők:

 • Közlekedési balesetnél mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Amennyiben a balesetnek halálos áldozata is van, a rendőr azonnal elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve maximum 72 óráig azt a rendőrség visszatartja. A rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hoz határozatot a szabálysértési bíró. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során valamennyi részletről a jelenlevő rendőr meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.
 • Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő, hogy a baleset résztvevői kitöltsék az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatványt. Ezen kívül fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!
 • A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosító Nemzetközi Osztályának meg kell kérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, annak tisztázásához kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségtől, illetve az illetékes szabálysértési bíróságtól kérhet meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a külképviseletnek, amelyet az a Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

Robogóra, kishajóra és jachtra vonatkozó speciális rendelkezések Horvátországban

A robogókkal, kishajókkal és jachtokkal kapcsolatos részletes, aktuális előírásokat a Külügyminisztérium ide vonatkozó honlapja tartalmazza.

,, A sebességi korlátokat érdemes betartani, nem egyszer találkoztunk rendőrökkel és traffipax-szal." forrás

Közbiztonság

Horvátországban elég jó a közbiztonság. A legnagyobb gondot az autólopások jelentik. Az utóbbi években ezek száma megnőtt. Még mindig elsősorban a BMW és az AUDI, valamint általában a német márkájú autók ellopása a 'divat'. A poggyászbiztosítással rendelkező turisták meglopása esetén célszerű azonnal rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni. Ha a károsult túl későre halasztja a hatósági intézkedés kérését, akkor már nem lesz lehetősége az ellopott tárgyak jegyzőkönyvbe történő felvételére.

Magyar külképviselet

Magyar nagykövetség Zágrábban:

 • Cím: 10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257
 • Tel: (00)-(385)-(1) 4890-906
 • Ügyelet: 4890-906
 • Fax: 457-9301

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: dr. Iván Gábor

A konzuli védelem jellegénél fogva nem terjedhet ki:

 • a rendőrségi intézkedések módosítására;
 • a különböző szabálysértési bírságok, esetleges gépkocsijavítások kifizetésére konzuli kölcsön nem vehető igénybe.
 • A fentiek miatt javasolt, hogy a horvátországi tartózkodáshoz a tervezettnél nagyobb anyagi fedezettel rendelkezzenek, hiszen a visszaúton is keletkezhetnek nem várt költségek.

Amennyiben a szabálysértő nem rendelkezik a bírság kifizetéséhez szükséges anyagi eszközökkel, javasolt, hogy Magyarországról annak rokonai, barátai, ismerősei részére pénzt utaljanak át, mivel a jelenlegi szabályozás szerint a külképviselet konzuli kölcsönt ilyen esetben nem biztosíthat. A pénzátutalás, illetve pénzfelvétel leggyorsabb módon a Western Union gyors-átutalással lehetséges.

A pénzbüntetések összege szabálysértés esetén minimum 500 kuna, valamint 120 kuna eljárási díj, amihez további tolmácsolási költség (kb. 200 kuna) adódhat.

Vám

A részletes vámrendelkezések a Külügyminisztérium honlapján olvashatóak. Ezek közük az alábbiakban kiemeltük a legfontosabb tudnivalókat:

Vámmentesen vihetők be:

 • a poggyászban nem kereskedelmi természetű tárgyak 1000 kuna értékig
 • 200 db cigaretta
 • 1 liter égetett szesz*
 • 2 liter bor vagy likőr*
 • 50 gramm parfüm és 250 ml. kölnivíz
 • *A 17 évnél fiatalabb turisták dohány és alkohol tartalmú termékek esetében nem vehetik igénybe a vámkedvezményt.

Az 1000 és 5000 kuna közötti értékű vámáru esetében a termékek után egységesen 10% vámot és 22% ÁFÁ-t kell fizetni. 5000 kuna feletti érték esetén az áruk a vámtarifa táblázatban szereplő tételek szerint kerülnek vámolásra.

Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát Horvátországba, de ha 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni.

A horvát fizetőeszköz esetében az egyes személyek a belépéskor, illetve kilépéskor max. 15.000 kunát vihetnek magukkal.

Lőfegyvert és töltényeket, valamint a fegyverviselési engedélyt határátlépéskor a vámhatóságnak be kell mutatni.

Gépjárművek, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen maximum 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében,

 • amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy,
 • amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy,
 • amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére.

Horvátországba szabadon vihető be az Európai Unió tagállamainak területén gyártott húst, hústermékeket és tej, tejtermékeket, személyenként legfeljebb 10 kg mennyiségben.

Csecsemők részére tejpor, bébiétel és más külön szükségleteket kielégítő étel abban az esetben hozható be, ha azokat felbontás előtt nem szükséges hűtőben tárolni, illetve azok csomagolása sértetlen.

Élelmiszert, italt, ajándéktárgyat személyenként összesen 1000 kuna értékben lehet vámmentesen bevinni. Tojás bevitele továbbra sem megengedett.

Az általános forgalmi adó visszatérítése

Külföldi utasok a Horvátországban vásárolt és kivitt áruk általános forgalmi adóját hat hónapon belül visszaigényelhetik az aktuális rendelkezéseknek megfelelően. Erről bővebben szintén a Külügyminisztérium honlapján található részletes információ.

Egyéb hasznos információk

Fontos telefonszámok:

 • Segélyhívó: 112
 • Rendőrség: 192
 • Tűzoltóság: 193
 • Mentő: 194
 • Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987

A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

Háziállatokkal kapcsolatos rendelkezések

A magunkkal vitt házállatokat köteles bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal:

 • A kutya vagy macska esetén rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.
 • Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknősök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök), amelyek exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitele - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet.

Vadkempingezés

A horvát vonatkozó törvény alapján a „kemping és egyéb szálláshely vendéglátó egységek” kategóriába be nem sorolt magánterületen történő kempingezés szabálysértésnek minősül.

A helyszínen a gazdasági ellenőr a kempingfelszerelés tulajdonosának szóbeli határozat formájában 60 napra megtiltja a kempingezést és a kempingfelszerelés felállítását. Az említett határozat azonnal hatályba lép és az ellenőr a kempingfelszerelést (lakókocsi, lakóbusz, sátor, egyéb) pecséttel zárolja. A fenti határozatot az ellenőr köteles a szóbeli határozat meghozatalától számított 8 napon belül írásban is megküldeni az ügyfél részére. Fellebbezni csak az írásos határozatra lehet. A szóbeli határozatban részesülő félnek 24 órán belül lehetősége van írásban kérni a pecsétes zárolás ideiglenes felfüggesztését, hogy az ellenőr jelenlétében a kempingfelszerelésből a romlandó élelmiszereket, személyes tárgyait elvigye, illetve megtegye a szükséges intézkedéseket az esetleges károk elkerülése érdekében. Ezt követően az ellenőr a kempingfelszerelést újból pecséttel zárolja.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonNyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes