ÚTIKRITIKA.HU / Pag-sziget


hirdetes


útikritikák


Pag-sziget

Pag sziget dióhéjban | Hol? | Megközelítése Magyarországról | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Praktikus | Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

R. Gyuri fotója

Pag sziget dióhéjban

A Pag-sziget a horvát tengerpart egyik legfurcsább jellegű szigete - ami a természeti vonatkozását illeti. A sziget egyik oldala ugyanis természetileg kopár, itt-ott csaknem Hold-béli jelleget mutat a növényzet szinte teljes hiánya miatt. A szárazföld, pontosabban a Velebit-hegység felé néző oldalon elvétve akadnak satnya fák, bokrok. Sok a nagyon sziklás rész. Vannak nyaralók, akiket ez a látvány lehervaszt, de vannak olyanok is, akiknek éppenséggel izgalmas ez az egyedi jellegű táj.

A szigetnek azonban vannak bőven szép részei is, mégpedig a nyílt tenger felé eső oldalon. Ezek a szépségek azonban jobbára a tengerhez és az ottani panorámához, látványhoz kötődnek. Például ha bárki a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strandjára kiül és megcsodálja a naplementét és azt, ahogy a sziklák röpke időre rózsaszín ruhát öltenek magukra, bizonyosan átértékeli a Pag-sziget kopárságával kapcsolatos gondolatait.

Na és, ami a nyaralók számára a legfontosabb: a tengerpartján jó, izgalmas és csodálatos strandok vannak. Válogathatunk a bulis strandok, a romantikus partszakaszok és a gyerekeknek ideális homokos strandok között. Ráadásul rengeteg rejtett kis öböl van a csaknem 300 kilométer hosszú teljes partvonalon. Érdemes kiemelni azt is, hogy Pag-sziget partjainak közelében igen jók a búvárkodási lehetőségek.

Ugyan a Pag-szigeten a turisztikai fejlesztések nem alakulnak ideálisan - nyilván a gazdasági okok miatt - és sok a be nem fejezett építkezés, városkái azonban igazán hangulatosak. A hangulatos Pag városnak tagadhatatlanul olaszos a jellege, Mandre település vonzó és pihentető légkörű, a központi Novalja város pedig kellően mozgalmas és az esti programokhoz is ideális. A helyiek jellemzően barátságosak a külföldiekkel, hiszen tudják milyen fontos, hogy a turista megszeresse a szigetet és legközelebb is visszajöjjön. Pag-sziget összességében nyugisabbnak nevezhető, mint a környező horvát nyaralós szigetek.

Van, aki szerint a Pag-sziget szép, de más horvát tengerparti területekhez képest nem elég változatos, s nincs sok látnivaló az olajligeteken kívül, mások viszont határozottan állítják, hogy a szigeten nem lehet unatkozni, és még a tájak vonatkozásában is fellelhetők egészen különleges hangulatúak.

A horvát tengerparti városok lakóinak elegük lett abból, hogy a turisták jelentős része nemcsak a strandon, hanem az utcán is fürdőruhában vagy erősen hiányos öltözetben sétálgat. Ezért arra kérik az önkormányzatokat, hogy bírságolják keményen őket.

A helyzet Pag szigetén a legkaotikusabb, ott ugyanis nemcsak a bikinis lányok zavarják a konzervatív helyieket, hanem a szórakozóhelyekről reggel kitóduló részeg fiatalok is. Egyes helységek már meg is tették a szükséges lépéseket. (2022) forrás

R. Gyuri fotója

Önálló aloldalon írunk ezekről: Metajna, Novalja, Povljana és Vlasici

Vélemények

Megnéztük a sziget északi részén,a Lunban lévő több ezer éves olajfákat. Meglepő, hogy belépőt szednek egy bekerítetlen területre. Görögországban szinte minden hasonló, vagy még extrább hely ingyen van, de még a parkolás is.

Lunról még jó tudni, hogy lehet bérelni vezetővel elektromos autót, ami körbe visz az óriási területen. Talán 6 személyes. Nem árt előre bérelni, mert csak 1 db van és nagy a hőség. Mi nem tudtunk, így gyalooltunk. (Gabi, 2023. július)


Miért nincs növényzet Pagon? A sziget sziklás jellege az erős bura szelek következménye. Ennek oka az a tény, hogy Pag a Velebit-öbölben található, a szárazfölddel párhuzamosan, ahol hatalmas, azonos nevű hegyek emelkednek. Zord kontinentális az éghajlat, nagyok a nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozások. Ez egy éghajlati szakadék a kontinentális éghajlat és az enyhe mediterrán éghajlat között. Emiatt erős bura szelek támadnak itt, amelyek télen akár 220 km/h sebességet is elérhetnek!!! Emiatt itt minden növényzetnek keserves az élete. A természet meglepő! (aji)


,, Pag-szigeten több városban is feltűntek az igénytelen szemetes területek, az építkezésekből megmaradt “cuccok” (2021)


A sziget horvátországi viszonylatban nagyon egyedi, nem tipikus. Nagyon kevés a növényzet, szinte sivatagos a táj, ami sajátos módon némileg egzotikussá teszi. Megvan a maga egyedi varázsa.

Előnyök:

1. Egyedi, földöntúli, Mars-béli tájak, strandok, a nagyon szép, sárgás sziklák és kék öblök kontrasztjai.
2. Városok jó infrastruktúrával, sok szállással, üzletekkel és pubokkal.

Hátrányok: -

Néhány strand keskeny és csúnya (például néhány a sziget délnyugati részén)
Feltétlenül készpénzzel kell rendelkezni, mert még a városi legnagyobb kocsmákban sem fogadnak el kártyát.
A strandok csodálatosak, de a víz alatti élet csak helyenként vonzó - szerintem az amúgy csodálatos Beritnica vagy a Rucica strand közelében lévő vízfenék nem annyira kellemes.

Amúgy Pag-ot látni kell, nagyon ajánlom. (k.j, 2022)


Csak kő kő hátán.nekünk nagyon nem jött be


Imádjuk a sok követ, kagylót, a kristálytiszta vizet.


,, A Pag-szigetet elnézve, akár mintha csak a Holdon lennénk. A táj kopár, hegyvidékes és poros, ezért egyedülálló földrajzi adottságokkal rendelkezik. Ez Horvátország leghosszabb szigete, ahol ugyanúgy megtaláljuk a nyugodt, csendes, eldugott helyeket (Metajna, Lun), mint a nyüzsgő, bulizós partszakaszokat is, ami egész nyáron tömve van fiatalokkal (Zrce Beach). Strandjai lélegzetelállítóak, így tökéletes választás lehet a nyári vakáció eltöltésére. (2022) forrás


Mi az aktív pihenést részesítjük előnyben, és az eldugottabb kis öblöket szeretjük. Igyekeztünk sok mindent felfedezni ezen a varázslatos szigeten, melynek különlegessége többek között panorámája, melyhez kevés hasonló van Európában. Fehér, kopár síkságai és hatalmas sziklái miatt az ember szinte a Holdon érezheti magát. A fehérséget néhány olaj-és fügefaliget töri meg. Főleg sziklás tengerpartját kis öblök színesítik. A fehérség az azúrkék tengerrel együtt tökéletes egyveleget alkot...


Pag-város: Minden egy lépésre van, könnyen elérhetők a kávézók, éttermek, a boltok és a stand is. Az esti programok gyalog elérhetőek. Nem kell kocsiba ülni semmihez, csak ha kirándulni akar az ember, de erre az esetre van az apartmanokhoz közeli parkoló, ahol fix helye van a kirándulásból visszatérőnek. Vannak bérelhető hajóink, amivel fel lehet fedezni a környezetet. Pag város nem a legnépszerűbb Velence kori város Horvátországban, cserébe élhető város, nincs akkora tömeg, mint Dubrovnik, Trogir vagy Rovinj esetében. A hangulat viszont hozza a mediterrán történelmi városok hangulatát. Nagyon jó bázis a sziget felfedezésére. (s.a., 2023)


Pag sziget nekem egy kuriózum. Én csak az "Adria Holdjának" nevezem, kopársága, és ezen tulajdonságának, a tenger kékségével szőtt harmóniájának, hangulatának köszönhetően, melyek többek között a Velebit-csatorna természeti hatásaiból adódnak. Persze, ha keresünk, akkor Pagon is találunk zöldebb területeket. Pl. Povljana-t is érdemes felkeresni. (2023)


Novalja zsúfolt, de a többi kis település nagyon család- és gyerekbarát. Több kis eldugott apró kavicsos part is van, ahol kevesen vannak. De a saját strandjaik is jók, nincs nyüzsi. Pag városról megállapítottuk, hogy eddigi legnyugisabb város, ahol jártunk.


Hol?

A sziget kifejezetten hosszú (kb. 60 kilométer) és keskeny (2 és 10 kilométer között). Az adriai szigetek közül az egyik legnagyobb területű.

Megközelítése Magyarországról

Elég könnyen megközelíthető a sziget, hiszen nem kell kompot igénybe venni. Dél felől, Zadar irányából van egy híd, ami az országút felől könnyen megközelíthető. Ha mégis a kompot választanánk, akkor a szárazföld felől Priznan városkából indulhatunk. Žigljenben köt ki a komp, egy teljesen kopár sziklahegybe fúrt kikötőben, ahonnan kacskaringós utak vezetnek be az egyre zöldülő képet mutató sziget belsejébe.

Szállások

A szigeten több 4 csillagos és elég jó 3 csillagos hotelt találunk. A 4 csillagosok közül elég jó a Hotel Pagus, a Meridijan, a Plaza, és a Luna Island, sőt a Villa Castel is. A 3 csillagosok közül a Tony ajánlható. A szigeten mégis az apartmanos elhelyezés (pl. a Nevenka) a legnépszerűbb, ugyanis a szállodák elég hamar betelnek.

Ajánlott apartman: 

Tengerpart

A szigetnek földrajzi adottsága, hogy a strandok nem néznek egyenes vonalban a nyílt tenger felé, mert többségük a cikkcakkos, szigetnyúlványokkal tarkított partvonal valamelyik kicsi öblében van. A szigeten strandok egy része lassan mélyülő, ami jó a fürdőzők egy részének, de találhatunk gyorsan mélyülő partszakaszokat is, például a Slana strandnál gyorsan mélyül a víz, azaz az úszást kedvelőknek jobb hely. Tengeri sün itt-ott előfordulhat, így érdemes gumicipőt húznunk.

Plaža Ručica - z. a. fotója

A horvát tengerpart legjobb strandjainak listáján szerepel Pag-szigeti strand, mégpedig a hosszan elterülő, kavicsos Zrće Beach, amely a sziget fő turistaközpontjának számító Novalja települése közelében látogatható. A Zrće Beach leginkább amiatt híres, mert ezt tekintik Horvátország legbulisabb strandjának. Ezt figyelmébe ajánlom azoknak a magyar fiataloknak, akik a nyaralást csakis nagy bulizásokkal tudják elképzelni. "Horvát Ibizának" nevezik. Délután kezdődik a strandbuli és hajnalig tart, profi dj-kkel.

A sziget sokszínűségét jelzi az is, hogy ugyanakkor itt van a horvát tengerpart egyik legromantikusabb strandja, mégpedig a Metajna falu melletti Ručica fehérkavicsos strand, aminek a romantikájáról a bevezetőben lehet néhány gondolatot olvasni. Van két kiemelkedően jó homokos strand a szigeten: a csodás, öt kilométer (!) hosszú Sveti Duh és a pedánsan gondozott, kitűnően felszerelt Trincel. Novaljánál a híres Straško nudista strand és kemping nagy népszerűségnek örvend.

"Pag városban volt szállásunk. A városi kicsi, és nem szép strandszakaszán tömegnyomor volt. A műanyag napozóágyak ramaty állapotban voltak. Itt-ott orrfacsaró bűz (ürülék?) terjengett a levegőben. Autóba vágtuk magunkat és Pag városon kívüli strandokra jártunk. Vannak szép kis öblök, hála égnek." (S. H.)


A legszebb strandok Bosanatól Sv. Duhig a Pagi öbölben, illetve Simumitól felfelé a nyílt tengeri oldalon.


Beritnica strand: Védett öböl a szigeten, és csendes, köves part, amely fölé három hatalmas szikla, valamint egy híres mászófal magasodik, amely jellegzetessé teszi. Fekvése miatt igazán különleges, egyed. Aki a természetet szereti, itt igazán otthon érezheti magát. (2022) forrás


Vendéglátás

A sziget ismertségéhez nagymértékben hozzájárul egy gasztronómiai vonatkozás, nevezetesen a pagi sajt (Paški sir). A horvát sajtok közül ez a pikánsan sós, csípős juhsajt a horvátok kedvence. Persze helyi juhok tejéből készítik. A helyiek szeretik huncut módon bizonygatni a külföldieknek, hogy ez a sajt van olyan hatásos, mint a Viagra. Amúgy a sajtot sonkával és olívával, friss házi kenyérrel és jófajta borral érdemes fogyasztani. Nem csak sajtot, hanem túrót is készítenek a tejből. Érdemes megkóstolni a Travarica nevű pálinkafélét, melyet számos gyógynövényből készítenek.

n. e. fotója

A vendéglőkben a tengeri herkentyűkön kívül érdemes kipróbálni a báránysültet, amelyet a szabadban nyárson sütnek. Egyesek szerint Pag-szigeten az éttermek árai magasabbak, mint máshol a horvát tengerparton. A Novalja melletti híres-nevezetes Zrće Beach-en három bulis klub van, a Papaya, a Kalypso és az Aquarius. Nyáron mindhárom lényegében éjjel-nappal működik. A Papaya egzotikus jellegre hajt. Az Aquarius-ban a house zene dominál és vannak medencés partik is. Menő külföldi dj-k is vendégszerepelnek itt. A Kalypso pedig sportosra vette az image-t. A szórakozóhelyekhez kis ingajáratos buszokkal szállítják a party arcokat. A strand sokak szerint olyan, mintha a bulis spanyol szigeten, Ibizán lenne. Van a szigeten azért máshol is jó bulizós hely, például a latinos hangulatú Vanga a zenei tematikus estéivel.

"A horvát tengerpart egyik legnépszerűbb party-klubja (2014-ben hivatalosan a világ 23. legjobb klubjává lett nyilvánítva), a Pag sziget Zrće nevű öblében található Papaya klub idén is szeretné elkápráztatni az odalátogató vendégeket. A nemzetközi fesztiváljairól is híres strand (több mint 20 különböző fesztivált rendeznek itt) ezúttal egy új, az eddigieknél még látványosabb színpaddal rukkol elő. (2014)" forrás

R. Gyuri fotója

Látnivalók

Pag egy nagyon aranyos, kellemes, tiszta város szép óvárossal, hangulatos parti sétánnyala templom teréhez vezető pici utcákkal, sok kis bolttal. A kikötőből sokféle hajókirándulás indul. A meghatározó jelentőségű híd éjszaka csodásan ki van viágítva.

Pag város kikötőjéből sokféle hajókirándulások indulnak, érdemes 1-2 kirándulásra befizetni. A búvárközpontok is szerveznek kirándulásokat a közeli Premuda-szigetre. A Caska-öbölben különlegesen kalandos hangulatú élmény a búvárkodás, mert egy elsüllyedt település után lehet a mélyben kutakodni. A tengerfenéken láthatók kis darabok a romokból. Kulturális, történelmi látnivalók közül kiemelhető a pagi Fejedelmi Palota, a ma is működő Benedek-rendi Szent Margit kolostor, és a sziget legészakabbra eső részén található, Lun nevű, imádni való pici falu az olívaültetvényeivel, szép olajfáival.

Aktív pihenés

  • A szigeten csaknem 100 kilométernyi kiépített bicikliút van. Érdemes hát vinni kerékpárokat.
  • A szigeten vannak egyszerűbb hegymászási lehetőségek is. A búvárkodási lehetőségek nagyon klasszak és a vitorlázók számára is jó hely a sziget.

R. Gyuri fotói

Praktikus

  • Pag-szigeten sokak szerint az ivóvíz nem finom, ha mi is így érezzük, vegyünk inkább palackos vizet.
  • Novalja inkább egy mesterséges turistatelepülés, ahol történelmi nevezetességek nincsenek, viszont ez az a praktikus hely, ahol a kisebb településeken hiányzó szolgáltatások, vásárlási lehetőségek itt megtalálhatóak. Zadarban még több választék kínálkozik a bevásárlás vonatkozásában.
  • Pag városban ingyenes parkolóhelyekből alig van. A fizetőseknél óránként 7 kunát (kb. 300 forint) kell fizetni. A parkolóautomata csak érmét fogad el, azaz erre fel kell készülni.
  • Pag városban csak egy benzinkút van.

Olvasmányos linkek

"Aztán balról láthatóvá válik a még kopárabb Pag sziget sziklás lába, a bevezető híd, a híd elött parkoló és rögtönzött büfé. Sokan megállnak itt, fényképeznek. Mi is szusszanunk, isszuk a látványt. Következő pihenőnket egy jó óra múlva tartjuk. Pag városától 10-12 kilométerre lehetünk. Balról egy tengernyelv, melynek sekély részén tengervizet párologtatnak, hogy a visszamaradt sót begyűjtsék. Nagyon régóta űzhetik itt ezt a mesterséget, a kis párologtató medencék elválasztó zsilipeinél még sok helyen most is látható a régen beépített fa. A csatorna oldala is falécekből készült, csak ott javítják ki, ahol már csaknem bedől. Nem érződik a XXI. század technikája. Ezzel ellentétben, szemközt a hegytetőn jó pár szélerőmű lapátja csapkodja a levegőt.

Pag kikötőjénél állunk meg nézelődni, tájékozódni, felmérni a helyzetünket, és szép lányokat keresni. Nincs sok szép lány, igaz magyarok is kevesen vannak. Tapasztalat, ha szép lányt lát az ember, nagy eséllyel magyar! Kis séta a településen. Sima mészkővel borított keskeny utcák melyek a templomtérre vezetnek. Házak alatt kis üzletek, melyekben bőséggel kapható a helyi giccs. Némelyik bolt célirányosabb: jó esetben talán a helyi őstermelők portékáját árulja. Bor, olivaolaj, kecskesajt, képeslapok, stb.

Pagról két úton lehet Novalja felé menni. Pontosabban: van egy út, a 106-os, melyről le lehet térni egy időre, és káprázatos látnivalókban gyönyörködhetünk, míg nem fordul rá ismét a 106-os útra. Az út csupán egy fehér vonal a térképen, nincs is aszfaltozva sok helyen. Ennek ellenére több autó is jár erre, sőt, kis üdülőtelepek is épültek itt. Egy olyan 200-300 méter magas hegy oldalában vezet, 80-120 méterrel a tenger szintje felett. Balra is szép látnivaló felfelé a hegyen és lefelé is a tenger felé, melynek színe most a halványkéktől a mélykékig változik annak függvényében mekkora a mélység. A part szabdalt, sok pici öböl, lagúna tarkítja. Szinte mindegyiket elfoglalta valaki. Van ahol csak ketten-hárman vannak. (2013)" forrás"Kicsit tartottam Pag-sziget kopárságától, de lenyűgöző látvány, amúgy meg néhol annyi a növény, hogy nem látni a tengert. Érdemes minden zegzugát bejárni a szigetnek, mert tele van eldugott, gyönyörű helyekkel, illetve sziklás öblökkel.Én a hegymászást élveztem a legjobban, mert elképesztő a panoráma fentről. Esténként pedig a hegyoldalban bégető birkák dobják meg a hangulatot :-) Rengeteg gyógynövény, fűszernövény található a szigeten, érdemes belőlük hazavinni, de helyi fűszerkeverékeket is lehet venni az üzletekben. Mi a hídon mentünk át a szigetre, onnan is szép a panoráma, ÉS érdemes megnézni a várromot is. " forrás

Olvasmányos linkek

,, Pagról megoszlanak a vélemények… van aki túl kopárnak tartja, van aki romantikusnak – mi mindkettőnek.

Már az odaút érdekes… mielőtt kiérnénk a horvát tengerpartra, egy hegy alagútján kell átkelni. A hegyen innen – a mi „szárazföld” felöli oldalunkon – a levegő párás, kissé borús, és tombol a zöld növényzet. Leginkább a Jurassik park díszletére hasonlít a táj. Ahogy viszont átérünk az alagúton – azaz kiérünk a tengerpartra – tomboló napsütés vesz körül, és csupa kopár szikla. Pag-ra simán át lehet menni kocsival egy hídon is, könnyű megközelíteni.

A sziget belseje amúgy tényleg kopár: sok a szikla, kecske… igazi holdbéli táj. Nem is lepődtünk meg túlságosan, amikor egy „Vigyázat UFO-veszély” táblával és lezárt területtel találtuk szembe magunkat.

A tengerpart viszont gyönyörű… a víz tiszta, a part hol homokos, hol köves.

A másik ami nekem nagyon tetszett: az ízeltlábúak. Jó, tudom, „őrült biológusként” (…civilben gyerekorvos vagyok) én egész másként tekintek az élőlényekre. De biz’ Isten én ekkora tenyérnyi lepkéket sehol máshol Európában nem láttam! A hab a tortán az apartmanunkban talált szkolopendra volt… őt úgy kell elképzelni mint egy vékonyabb ceruza és egy százlábú keverékét, elől nagy csáprágóval, hátul meg méregtüskével (…a skorpió rokona). Párom mikor megtalálta a lakásban, helyből felugrott az ágyra. (Ez a 2 méteres, másfél mázsás férjemtől higyjétek el szép teljesítmény volt!) Elkaptuk… mármint a szkolopendrát, bezártuk egy dobozba. Nem hagytam megölni, a házunktól messzebb elengedtük.

Pag városa nem kötött le… van pár szép épülete, de semmi különleges. (2017)" forrás


,, Horvátország egyik legkopárabb szigete minden bizonnyal Pag, ahol a kavicsos, sóderes strandok fölé emelkedő hegyek látványa kicsit Krétára emlékezteti az utazót. Érdemes a Zadar felőli, déli – ingyenes – hídon megközelíteni a szigetet, mert így az utunk a csodás hegyek közötti völgyekben kanyarog. Így tettünk mi is a családdal. A kopár hegyoldalakon mindenhol juhok legelésznek, és természetesen fel-felbukkan a főút mellett jó pár sajtüzem is. A szigetlakók igen büszkék a juhsajtjukra, amely friss paradicsomra és uborkára reszelve csodás nyári étel. Ha további finomságokra vágyunk és imádjuk az autentikus, mediterrán hangulatú, ódon városkákat, akkor irány a sziget névadó települése!

Pag város strandja nyáron zsúfolt, de május végén csupán 10-15 helyi lakos fürdőzött a tengerben mellettünk. Sajnos akkor elég sok volt a tengeri sün, így ajánlott a strandcipő viselése, ugyanakkor a part szélén álló teraszon nemcsak a halászhálókban gyönyörködhetünk, de megkóstolhatjuk a városka legfinomabb kávéját is. A strandra egyébként az óvárosból egy kis hídon juthatunk át, ami egy ódon-lakatlan épületekkel teli téren vezet keresztül. Ottjártunkkor már javában készültek a vásárosbódék a romos raktárak mellett, szerintem nyárra itt majd kirakodós piac nyílik. Pag belvárosa keskeny utcácskáival, többszáz éves templomaival, hangulatos tereivel és boltocskáival hasonló a többi horvát városkához, ha valaki szeret régi falak között kóborolni, nem fog csalódni. A városi sétányról jól látható az öböl és a pagi híres sólepárló is.

Mivel május végén Pagon is 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, ezért elindultunk strandot keresni. A szigeten állítólag több homokos strandot találunk, mint Horvátország más részein, de az az igazság, hogy hosszú kilométereken keresztül elnyúló, finomszemcsés, széles fövenyek itt sincsenek. Talán Povljanát lehetne ajánlani a kisgyermekes családoknak, a városka egyik végén egy kavicsos, pálmás strand helyezkedik el, a másik végén viszont homokos öblök bújnak meg a füves dombok alatt. Itt jóval kevesebb a tengeri sün, és tényleg puha homokra lehet leteríteni a törölközőt. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy a strandszervíz, a büfék miért a köves strandra települtek, a homokosra még egy WC sem jutott sehova!? De ha valaki szereti a vadkempinget, annak tetszeni fog.

Magyarországon egyébként a Pag várostól közel 30 km-re lévő Novalját ismerik leginkább a fiatalok, amely óriási bulis strandjaival és diszkóival állítólag Ibiza babérjaira pályázik. Ismerőseim elbeszélése szerint a drog, pia és az alkalmi szex itt sem ritka vendég, valódi modernkori Szodoma. Most májusban még nem üzemeltek a híres bulistrandok, és a köztük ingázó buszjáratok sem közlekedtek. Novalján is csak a helyiek fürödtek a központi kavicsos strandon, illetve nagy hévvel zajlott a sétány karbantartása is a nyári roham előtt. Persze egy tengeralattjárós túrát nem hagyhattunk ki az öbölben: ennyi tengeri sünt és uborkát még életemben nem láttam egy helyen, mint itt a fehér köves, sóderes tengerfenéken. A városban rengeteg az apartman, az étterem, a bár és az üzlet, hiszen az ide érkező fiatalok ezreit nyáron valakinek ki kell szolgálni. Talán az előre látható tömegnyomor miatt, de a vendéglősök és a boltosok már most eléggé unottak voltak, nyoma sem volt vendégszerető kedvességnek.  (2018)" forrás

Fotóegyveleg

R. Gyuri fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Samu Péter, 2019. 08. 07. 10:26
A Trincel strand valóban gyönyörű helyen van csak sajnos nagyon sok az eldobott szemét, cigaretta csikk és mint a heringes dobozban megmozdulni nem lehet.


Bóka Marci, 2019. 02. 21. 12:12
2017 nyarán egy 3 hetes horvát tengerparti bicikli túrám alatt jutottam el a szigetre!5napot/4ejszakat töltöttem a szigeten végig vadkempingezve!
Tényleg rettenetesen kopár, de valahol ez adja a szépségét.A kompátkelés után a sziget belseje fele vezető út mellett van egy szeméttelep,undorító az egész meg a környéke is tekintve hogy elég szeles hely,es a nylon zacskokat meg szemetet viszi ezer fele a szél!Aztán megérkezik az ember Novaljába!Aminek rossz nevet adtak a horvátok,mert ez nem NovALJA,hanem LEGALJA!A városkában eleve nincs semmi kátnivaló kivéve ha a külföldi fiatal részeg hőzöngő bulizó turistahordák annak számítanak!Egy pukkanat az egész hely,a jóízlés határán belül nem lehet róla nyilatkozni!Mindemellett még pofátlanul drága is,viszont érdemben csak itt lehet bevásárolni van pár nagyobbacska szupermarket!Szerintem összesen 3 órát nem töltöttem itt!Ez a varos gyakorlatilag a zrice beachre indulo csőcselék gyűjtőhelye!Inkább metajna fele vettem az irányt!Abban a helyben nem kellett csalódnom,főleg nem a rucica strandban!mese szerű hely engem teljesen elvarázsolt!Egy éjszakát töltöttem a partján!Aztán vissza Novalja,majd mondom ha mar itt vagyok csak megnézem ezt a zrice beachet is,de nem kellett volna.....szeméthegyek,drogos okádó csürhe minden fele még napközben is!Úgyhogy azonnal tovább sveti duh beachre!Szerintem ez a legszebb a szigeten!Sznorkelezni egyszerűen kiváló.Itt is éjszakáztam egyet aztán a part menti gyalogos trailen bicikliztem at Pag faluba,ami maga a tömegnyomor földi megtestesítője!Még csak szépnek sem mondanám a helyet,egyszerűen semmi extra nincs benne!Aztán tovább Povljana fele,na ez mar inkább nekem való!Szép romatikus öblök partszakaszok!Itt is aludtam egyet!majd Miskovici után elhagytam a hídon a szigetet!Összességében nagyon tetszett leszámítva az általam csak legaljának emlegetett részt!


Riha Laci, 2018. 07. 30. 06:12
Most indulunk haza Pag városból.
Mi a Ceska strandra jártunk Pag ból.
Napernyő+vizicipő ajánlott.Víz kristálytiszta.
Pag város nem túl nagy ,nekünk tetszett.
Vendéglátó helyekröl csak pozitívot tudok mondani, minden rendben volt mindenhol.
Parkolás ,mi a Meridijanban laktunk reggeli "közepes alá"a szobák nem rossz, parkolás nem egyszerű de megoldható.
Rendőrt egyszer láttunk.
Voltunk olajfaligetben ami Lunban található. Van egy 1600 éves olajfa amire ha ráteszed kezed v. a talpad érezni az energiáit.
Nekünk tetszett Pag sziget mi visszajönnénk.
Üdv


Barbara, 2018. 06. 25. 21:01
Most jöttünk haza Novaljaról és szerencsére semmi olyan negatívumot Nem tapasztaltunk amiket korábban olvastunk. Fantasztikus hely és ha valaki veszi a fáradságot akkor pár nap alatt bejárhatja a környező falukat-városokat. Mind más-és más gyönyörű különféle strandokkal. Magyar beszédet talán 3 alkalommal hallottunk és többségében horvátokat láttunk a szigeten. Novalja bàja lenyűgöző még a pezsgő nappali- és éjszakai élete mellett is. Fiatalokkal sem volt negatív tapasztalat (éjszaka sem!) A helyiek nagyon kedvesek az árak viszont magasak. Lefelé úton végig autópályán mentünk (első kapunál 47 kunát másodiknál 132 kunát fizettünk ). Hazafelé a 8as úton mentünk végig és azt kell mondanom hogy Pag-szigethez képest mind kiépített turista település, így a két hét múlva esedékes nyaralást is szigetre ttervezzuk .ÖsszességébenPag-sziget különleges és változatos hely csak ajánlani tudom 🙂


Kiss István, 2015. 04. 08. 19:36
Üdv Roland de nem tanállak.Aztán te hogyan tervezed a nyaralást?


Lukács Roland, 2015. 03. 01. 09:12
Oké folytassuk: A nevem Lukács Roland és a profilképem fekete-fehér és egy mesterlövészpuskával fekszek


Kiss István, 2015. 02. 09. 20:54
Helló mindenki,alig várom a nyarat,de szerintem a tenger nem csak nyáron szép.Üdv Roland,de melyik? Folytassuk a csevegést a facebokon.


Lukács Roland, 2015. 01. 28. 15:15
Üdv! Engem érdekelne


Kiss István, 2015. 01. 22. 19:21
Mi az idén mindenképp elmegyünk,és végig utazzuk Pag szigetét.Még nem voltunk ott.Csábítóak a leírások és egyre jobban tetszik a hely.Aki szeretne velünk együtt eljutni és ott nyaralni az jelentkezzen!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA