ÚTIKRITIKA.HU / Rab-sziget / Supetarska Draga


hirdetes


útikritikák


Rab-sziget / Supetarska Draga

Supetarska Draga dióhéjban | Hol? | Szállások | Tengerpart | Vendéglátás | Látnivalók | Aktív pihenés | Fotóegyveleg

cs. p. fotója

Supetarska Draga dióhéjban

A Supetarska-öböl két oldalán önállóan létezik Donja (Supetarska) Draga és Gornja (Supetarska) Draga – így ténylegesen két külön településről van szó. A településeken egymás mellett él a hely hagyományos világa a modern turizmus valóságával. Népszerű hely, amit alátámaszt, hogy sok a visszatérő külföldi vendég. Gornja Draga jól ismert a hobbihajózók körében, mivel itt van a nagyon jól felszerelt ACI Marina kikötőkomplexum. Supetarska Draga szintén vonzza a hobbihajózókat és a búvárokat. Mindkét településnek tiszta, szép homokos strandjai, szélvédett öblei vannak. A strandokra jellemző, hogy sekély, nyugodt a víz. Na persze nem minden strandra jellemző a nyugalom – főleg a főszezonban. A nyaralók rendszerint az első-két nap felfedezőútra indulnak és eldöntik, hogy melyik strand, partszakasz felel meg legjobban az igényeiknek.

Supetarska Draga Rab szigetének egyik legrégebbi helye, amelyet számos lakatlan sziget vesz körül természetes strandokkal. Ha valamelyik szigetre tervez utazást, mindenképp vigyél magával valami ennivalót és elegendő vizet, mivel ott nincsenek bárok vagy éttermek. Nincs más, mint a nap, a tenger és a homok, amit élvezhetsz..
Itt található a sziget legrégebbi bencés apátsága.

Hol?

A Supetarska Draga-öböl, illetve Supetarska Draga két településrésze a Rab-sziget északi részén, Rab város és Lopar között terül el. Donja Draga az öböl nyugati oldalán van és három sziget is tartozik hozzá (Sridnjak, Šailovac, Maman). Gornja Draga pedig az öböl keleti oldalán, a Kamenjak-hegylánc lábánál található, a Lopar felé vezető úton.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Gyönyörű a természeti környezet, csodás a tengervízl

2. Csendes, nyugis környezet

3.

Nem tetszett

1. A vendéglők és a boltok választéka kicsi

2. Többszőr is kedvünk volt bemenni a 7 kilométer távolságban lévő Rab városba, de nem mindig volt kedvünk a parkolással bajlodni vagy a busz menetrendjének gyérségével vagy az átláthatatlanságával.

Vélemények

Mi Rab-szigetre járunk évek óta, azon belül is Supetarska Draga - ba. Nagyon nyugodt kis hely, nincs tömeg. A sziget mérete miatt, az összes település elérhető 10-15 perc alatt, ha kirándulni szeretnétek.

Rab város nagyon hangulatos az óváros gyönyörű. Mi szeptember első hetében szoktunk menni, akkor már tényleg nyugi van, és az árak is kedvezőbbek. A tenger még meleg, és az idő is. Krk-sziget is szép, de nekem kevésbé tetszett. Rab sziget lett a kedvenc! (2022)

Szállások

A Supetarska Draga alapvetően két részből áll. Az egyik a kikötős rész, a másik az inkább a strandolós rész. A szállás kiválasztásánál nem árt megtudni, hogy melyik részen van, mert ettől függ a strandokhoz és bárhova helyben máshova való mindennapos eljutásunk könnyűsége vagy nehézsége.

Supetarska Draga mindkét részén bőséges kínálat van az apartmanokból. Ami a szállodákat illeti, kettőt említenék: a Gornja-i oldalon található a 3 csillagos Zlatni Zalaz szálloda és a 2 csillagos egyszerű, de nagyon vendégszerető Hotel Britanida, amelynek jó az étterme –

Tengerpart

Ahogy a bevezetőben is szerepel, több szép, homokos strandot és szélvédett öblöt találunk itt. A homok ebben a térségben (sem) a szuper fehér finomhomokot jelenti, hanem inkább olyan agyagos homokot.

z. r. fotója

A természetes strandok megközelítése néha bonyolultabb, mint az elsőre látszik, de ne adjuk fel! Némelyek szerint a legjobb strandok a Donja Draga oldalon vannak, annak is a nyugati részén, az öböl végén, Dumići táján. Sokan kultiválják a Donja Draga oldalán lévő kis szigetek részben homokos, részben aprókavicsos vadstrandjait.

A hajók némileg zavarják a nyugodt fürdést.

Néhány helyi strand:

Livačina Beach: Az egyik legszebb strand a környéken, a homokos partszakasz és a tiszta, kristálytiszta víz miatt népszerű.

Gonar Beach: A kavicsos strand egy eldugott öbölben található, és tökéletes hely a pihenésre és a fürdésre.

Petrac Beach: A homokos strand a Petrac öbölben található, amely egy csendes és nyugodt környék a fürdőzéshez és a napozáshoz.

Suha Punta Beach: Ez a strand a számos sziklás öböl egyike, és tökéletes hely a búvárkodáshoz és a snorkelhez.

Matovica Beach: A strand kavicsos, de az öböl védett a szél és az áramlások elől, így a víz nyugodt és ideális a fürdőzéshez.

Vendéglátás

Éttermekkel jól ellátott a Supetarska Draga-öböl. A térség egyik legjobb éttermének számít a parton található Bili As nevű vendéglő. Az ACI Marina kikötőkomplexumban található a Vojko nevű kiváló étterem, ahol a vegyes grilltálat érdemes kipróbálni. Az ACI Marina körül bőséges a bevásárlási lehetőség.

Ajánljuk még: Melita étterem (egy hotelben).

Vojko (ACI Supetarska Draga) két sör, egy chevap körettel, egy mix-grill körettel és két grátisz teranino összesen 36€. Kaja szuper, kiszolgálás szuper, lokáció szuper. (2024)

Látnivalók

A település a sziget egyik legrégebben lakott része, a nevét is egy bencés kolostorról kapta. Érdekes látnivaló lehet a Supetari-völgy felső részén fekvő Sv. Petar kolostor romjainak megtekintése. Ennél viszont minden bizonnyal izgalmasabb dolog búvárszerelésben lemerülni a Sorinj-fok közelében, ahol egy elsüllyedt ókori hajó amfora szállítmányát lehet megcsodálni.

Supetarska Draga számos kulturális és történelmi látnivalót kínál, többek között a Szent Péter templomát, az Uzorita erődöt és az Oštro-szorost.

Aktív pihenés

A búvárkodáson kívül kipróbálhatunk különböző vízi sportokat, vagy kirándulhatunk a környék erdeiben. A térségben sok helyen lehet csónakot bérelni, érdemes azzal átmenni a szemben fekvő három sziget valamelyikére.

Fotóegyveleg

p. e. fotója

k. m. fotója

l. m. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Nyaralás Horvátországban!!! Nyaralás Horvátországban!!!
VISTA akciós ajánlatokSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA