ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia


hirdetes

útikritikák


Szardínia

Szardínia

Szardíniáról bevezető| Milyen a sziget?| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg


Egyik kedvenc strandunk, a délkeleti Porto Guinco - Kriszta fotója (2023 október 10-én, 27 fok, 22 fokos tengervíz)

Az alábbi főoldalon túlmenően az aloldalak ezeken a linkeken:

https://utikritika.hu/szardinia/odajutas-szallasvalasztas,

https://utikritika.hu/szardinia/praktikus_informaciok , 

https://utikritika.hu/szardinia/hatterkep_a_szigetrol

https://utikritika.hu/szardinia/a_sziget_felfedezese

https://utikritika.hu/szardinia/alghero

https://utikritika.hu/szardinia/strandokrol

https://utikritika.hu/szardinia/villasimius

https://utikritika.hu/szardinia/costa_smeralda

https://utikritika.hu/szardinia/autoberlesrol_reszletesebben

https://utikritika.hu/szardinia/cagliari

utikritika.hu/szardinia/cagliari_latnivaloi

Na de, kéretik kezdeni az alábbi főoldal elolvasásával: 


2023: A Wizzair június 12-től szeptember 22-ig közlekedik hetente kétszer (hétfőn és pénteken) Budapest és a szardíniai Alghero között. A repülési idő: két óra.

2023: A Ryanair ír fapados légitársaság június 2-től szeptember 29-ig hetente kétszer (hétfőn és pénteken) repül Budapest és Alghero között. A repülés időtartama kb. két óra.

2023: A Ryanair ír fapados légitársaság január 1-től október 28-ig hetente kétszer (kedden és szombaton) repül Budapest és a szardíniai Cagliari között. A repülés időtartama kb. két óra 5 perc.

2023: Pozsonyból október 26-ig hetente többszőr is jár a Ryanair Alghero-ba. (Parkolás gyalogtávolságra, szabadtéri, de kamerával őrzött, zárt parkolóban egy hétre: 35 euró, 2 hétre 59 euró)


Szardíniáról bevezető

Szardínia olaszul: Sardegna (szárdényá, némi nyomaték a középső szótagon)

Az olasz szárazföld nyugati partvidékétől 187 kilométer távolságban, a sziget észak-déli kiterjedése 206 kilométer, Szicília után a Földközi-tenger legnagyobb szigete, 24090 négyzetkilométer a mérete. Helyi lakosság kb. 1,6 millió.

Szardínia mindössze 11 kilométerre van a tőle északra fekvő Korzikától.

Gépkocsival Budapest Civitavecchia 1190 kilométeres országúti távolság plusz a kompolás nappal 5 óra, éjszaka 8 óra, azután persze Olbiából a kiválasztott helyre eljutás.

Szardínia tulajdonképpen nem drágább mint a szárazföldi Olaszország, ha nem a menő tengerparti nyaralóhelyeken van a szálláshelyünk és kerüljük a nyári főszezont. A szigeten lakók átlagfizetése valamivel kevesebb mint Olaszország északi felén, és az árak ehhez igazodnak. Ha tehát ott étkezünk, vásárolunk, ahol a helyiek, akkor nem találunk borzasztó drágaságot. Ha pl. a Costa Smeralda leghíresebb strandjain a főszezonban parkolunk, napozóágyat&napernyőt bérelünk, akkor horror árakkal találkozunk.  

A szardíniai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.

És az árak? 2023 októberében olyanok, mint otthon.

Lehetőleg mikor menjünk?

Széles ívben kerüljed el Szardíniát augusztusban, mert akkor borzasztó a menő strandokon a tömeg és piszok drágaság van. Augusztus legelején egész Olaszországban szinte egy csapásra kezdődik a vakáció (Ferragosto) és ez okozza ezen a szigeten is a tömegnyomort.

Szardínia meglátogatására a legjobb időzítés a korai és a késő nyár, hónapokra pontosítva: május, június és szeptember. Ilyenkor olcsóbbak a szálláshelyek is. A július és főleg az augusztus (európai iskolai szünet ideje) telt házat jelent a szigeten, sok helyen tömegnyomorral, magas szállodai árakkal, zsúfolt strandokkal, és megterhelő hőséggel.

Milyen a sziget?

Szardínia inkább a nyugalmasabb nyaralásokra vágyóknak és gyermekes családoknak való. Bár vannak a nagyobb településeken szórakozóhelyek, Szardíniából nem csináltak olyan buliszigetet, mint amilyen Ibiza vagy bizonyos mértékben Mallorca és Rimini. Kicsit nyers, markáns, egyedi desztináció, egyszer mindenképpen érdemes meglátogatni.

Olaszországban itt vannak a legszebb és legtisztább strandok, a tengervíz színe csodálatos, a hőmérséklete bizony nem meleg. Csak június közepétől október közepéig van 20 fok feletti átlagos vízhőmérséklet, igazán kellemesen meleg általában csak augusztusban a tenger. Hosszas pancsolásra langyos tengervízben nem érdemes számítani május előtt és október vége után.

A Tripadvisor nemrégiben ranglistát tett közzé Európa 10 legjobb strandjáról és a 8. helyezett a Stintono-i La Pelosa. Ugyanezen ranglista szerint a La Pelosa az olaszok körében a második legkedveltebb strand.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett


Elképesztően szép öblök, tengervíz, a Pittulongu strand homokjának finomsága

Sajátos, érdekes tájképek, érintetlen természet, bukolikus falusi miliők

Finom, markáns ízekkel teli helyi specialitások, pl. a porcheddu (nyárson sült süldő) vagy a Culurgiones (ravioli jellegű, sajttal töltött tészta)

Az északkeleti sarkon, Costa Smeralda (Smaragdpart) eleganciája, tündöklő szépsége

A vidéki szárd emberek szikársága, különlegessége

A misztikus megalitikus építmények, a nhurágik, és a velük kapcsolatos találgatások izgalmassága - történelmi emlékek, régészeti leletek megbecsültek, nagy élmény volt a nuraghe kultúra maradványait megtekinteni

Villasimius térségében a Porto Gionco és a Spiaggia Simisius strandok szuer kellemessége (októberben)

A tengervíz áttetszősége a Chia strandnál, vagy La Pelosa strandja Stintino város közelében

Alghero és a kisebb Bosa, valamint Castelsardo az aranyos középkori falu

Tengeri kajakos túra

A települések tisztábbak, mint az olasz átlag.

A  Bosa és Alghero közötti parti út szépsége, valamint maga Bosa

A nyugati parti Bosa - Kriszta fotója

A Porto Teulada és Chia közötti SP71 út szépsége

Orgosolo falu falfestményei

Cagliariban a Villanova negyed hitelessége, nyugalma

Október második hetében a 27 fokos nappali hőmérséklet és a 23 fokos tengervíz

Nem tetszett

Az augusztusi turistatömeg

Elég vacak a tömegközlekedés

A felkapott helyeken az eszement árak

A parkolási problémák a városokban, az utakon a hirtelen keresztbe futó vad- vagy haszonállatok, a hajtűkanyarok, a helyiek nagyon vadul vezetnek

A szél ereje

A helyiek nem nagyon tudnak angolul

A Costa Smeraldán a rongyrázás, a sznobság, a sok mesterkéltség

Autóbérlés nélkül megpróbálni felfedezni a szigetet

Rengeteg graffiti mindenhol, márványoszlopokon, látványosságok kiemelt helyein is, utcákon, bárhol, szemét az utcákon, tereken

Nagyon gyorsan közlekednek az autók, figyelni kell a gyalogosoknak nagyon, és mindenhová bemehetnek, még oda is, amit jobb lenne sétálóutcának nyilvánítani

Kis adag főételek nem olcsón.A boltok, éttermek úgy nyitnak ki, ahogy akarnak. Ahol előző nap még 17 órakor kinyitottak, másnap már nem. Tervezhetetlen volt a konkrét helyen való vacsorázás, volt hogy a szél miatt, eső miatt bezártak, vagy ki sem nyitottak

A nyugati partról a keleti partra a sziget belsejében szárazságot, láttunk, sok helyen leégett tarlót, itt ott egy-egy locsolt területet. Lehangoló látvány volt.

A strandoknál a parkolók fizetősek, és így is többnyire 10 óra előtt megtelnek.

A szieszta időben nagyon kevés helyen lehet étkezni, amúgy sok étterem vasárnap és hétfőn zárva tart.

A sziget kb. 600 strandja közül van egy tucatnyi, ami annyira felkapott, hogy a nyaralók közel fele ezek valamelyikét biztos meglátogatja, ami kellemetlen tömeget teremt. A túlságosan felkapott strandokra csak meghatározott számú látogatot engednek be.

Nem annyira jó a szárd kaja, mint az olasz. Cagliari vendéglőiben alig akadnak halételek.

Angolul nagyon kevesen beszélnek,még ha meg is értik,olaszul kérdeznek vissza😬
Nekünk összességében az volt a tapasztalatunk,hogy turisták által még inkább az érintetlenebb helyek közé tartozik,rengeteg olasz nyaral Szardínián. A külföldiek meg, ha jönnek alkalmazkodjanak,nem sok segítséget, kedvességet adnak(nem úgy,mint a görögök)😛
De ezek ellenére,mégiscsak pozitív az élményünk,sikerült egy nagyon jó szállást,apartmant kifognunk. (re, 2022)


2022. július: A strandokon nem voltak idegesítően sokan. Összességében azt hiszem többet vártam, nagyon jó volt, de ahhoz képest, hogy évek óta vágytam erre, nem emelkedett ki a többi nyaralás közül.

Legtöbbet a parkolásra és innivalóra kötöttünk. A parkolás átlagosan 5-8 euró volt egy napra, kis italok 2,5-3 euró.
Étel-ital isteni minden, de mi más lehetne az olasz.


Indokoltan ismert a tényleg nagyon karibi-szerű strandjairól a sziget. De ne hagyjuk magunkat ettől teljesen félrevinni az ismerkedést, mert Szardínia jóval több és különb mint szép strandok sokasága. Egy lenyűgöző, sokszínű sziget ősi kultúrával, érdekes önazonossággal, nyelvvel, Ez utóbbi uganis nem az olasz, hanem a szárd; és még ebből is van több dialektus a szigeten!. Évezredes történetére nagyon büszke nép él e szigeten.


Ami Szardínia mellett szól a többi mediterrán nyaralóhellyel szemben, az a csoda szép tengerpart és az isteni szárd ételek!!!!! Hátránya, hogy a dolgok kicsit nehézkesen történnek... Legalábbis a sziget déli részén nincs még kiépülve az az idegenforgalmi infrastruktúra, amit az utazó más mediterrán szigeteken megszokott. Vagy azoknak ajánlanám, akik egy szuper, sok szolgáltatást nyújtó szállodában élvezik a gyönyörű tengerpartot, és elmennek egy-két szervezett kirándulásra, vagy azoknak, akik szeretik a kalandos felfedező túrákat.


Tetszett: a tengerparti városok közül Olbia és Alghero, a hegyi városok közül Nuoro, Lanusei és Loceri utcácskái, sikátorai, a természeti látnivalók közül paratölgy ligetek a sziget északi részén, és a sziklás tengerpartok, az eldugott kis öblökkel.


Valóban egyediek a strandok, a táj nagyon hasonló a Peloponnészoszhoz. Csodaszép a rengeteg színes leander mindenütt. Megéltem már hasonló tájat, és strandokat is Görögországban, de ott más a hangulat. Itt nem volt hangulat, semmilyen sem, ami megfogott volna, és ezért mondom azt, hogy nem kell feltétlenül visszamennem, de ebben semmi negatív nincs most. Remekül éreztük magunk, szép volt, jó volt, de egyszer elég volt. forrás


Odavoltam a szárd konyháért (itt ettük életünk legjobb halételeit és tésztaféléit!), az érintetlen, fehér homokos tengerpartokért, a partokon magasodó, bronzkori nuraghe-kért, a kissé lepukkant Cagliariért.


Egyszer jó volt ott, de nem az a hely, amibe beleszerettünk. Vissza nem akarunk már menni. A strandokon tömegnyomor volt. 


A közbiztonsággal semmi baj nem volt! Turistacsapdák: a reptereken sok kisebb-nagyobb autóbérlő cég kínálja magát, érdemes inkábbismertebb nemzetközit választani, nem a helyi kisebbeket!

Egy hét - tíz napnál ne legyen kevesebb az ott töltött idő, mert bőven van mit nézni.

Érdemes kerülni a kicsit zsúfoltabb (és nyilván drágább, plusz sokszor túl forró) június-augusztus közti időszakot.

Néhány olasz szót/mondatot érdemes előre betanulni. Másztunk hegyet, voltunk tengerparton, agroturismoban, de 2 napot nagyvárosban is. Egyiket sem érdemes kihagyni!" (Dani & Szilvi)


Cagliari - Villanova negyed - Kriszta fotója


A strandok 80%-ánál fizetni kell a parkolásért. Legolcsóbb 60 Cent volt egy órára, majd 1,20, illetve legdrágább egész napra 12 Euro!

A strandokon a napozóágyak iszonyú drágák: 16-24 Euro között két ágy és egy ernyő. A helybéliek mindent visznek, összecsukható nyugágyat, ernyőt, hűtőtáskát, még kempingasztalt is. :-)


Összességében nagyon vegyes a benyomásunk, többet vártunk azt hiszem, talán főképp azért, mert szuperlatívuszokban beszélnek Szardíniáról, számunkra picit rejtve maradt ennek az oka.

A szigeten 1100 km-t tettünk meg (a benzin 1,9 eur körül van/l) Csodálatos a part sok helyen, tényleg Seychelles-Maldív szintű szinte, ez a sziget számunkra a természetről szól, de azon túl nem kaptunk többet.

Az utak sok helyen rossz állapotúak, nem tiszta a környezet lakott területeken, sok az elhanyagolt terület.

Kevés a kultúra, nekünk talán ez hiányzott. Partról partra járni, kiépítetlen partok okán nomád körülmények miatt saját napernyővel javarészt, stb- ez tud cihelődős- fárasztó lenni a sokadik napon (pedig mi nagyon nem egy resortban a medence mellett fekvő utazók vagyunk), ebből állt a java része az útnak.

Hiányzott esténként egy szép, hangulatos kisvárosban sétálni és vacsizni- mi anno ezt imádtuk pl. Szicíliában, ez ahhoz képest egysíkúbb volt, de ettől függetlenül jó volt pihenni, látni, milyen ez a sziget. (2022)


Kisgyermekeseknek ajánlom Szardíniát, több sekély, tehát gyerekbarát parton jártunk.  Úgy vettük észre, nagyon kedvelik ott a gyerekeket, mindenki mosolygott, integetett, pacsizott velük, volt pár kedves szavuk hozzájuk.


Ha lehet, senki ne válassza azt a hetet, amire augusztus 15-e is esik, mert ez az olaszoknál ünnepnap, és mint később a szállásadónk elmondta, aki teheti ilyenkor az egész hetet kiveszi szabadságnak, majd a 10-20 tagú családok a tengerpart felé veszik azt irányt. 15-én gyakorlatilag egy tűt nem lehetett leejteni a parton, eszméletlen sokan voltak, és este a városban szintén alig lehetett mozdulni, étterembe bejutni pedig teljességgel lehetetlen volt, mint kiderült, hetekkel azelőtt lefoglalták az asztalokat. (2023)


Olvasmányos linkek

,, Szardíniára ma már megy fapados, úgyhogy ha nem akarunk annyit döcögni, akkor repülhetünk egyszerűen a mór beütésű Alghero-ba is. De ha nem tartunk az olasz autópályáktól, akkor válasszuk inkább az autós megoldást, olcsóbban fogunk kijönni, mert mint a legtöbb szigeten, Szardínián is méregdrága az autóbérlés. K

Mi 5 napot töltöttünk a szigeten, ebbe Cala Gonone, Nuoro, Orgosolo, Porto Cervo, Sassari, Costa Smeralda, Castelsardo, Alghero, Bosa, pár Nuraghe és beach trail és a Neptun-barlang fért bele.

Kicsiknek tűnnek a távolságok, de autózni bizony kell, mert keskenyek és kanyargósak az útvonalak. Szardínia ideális túra és kerékpár útvonalakat is biztosít.

A beach trail nevezetű strandtúrákat nem szabad kihagyni, nagyon jópofa, hegyen-völgyön átvezető könnyű, közepesen nehéz gyalogutak kötnek össze olyan öblöket, ahol a madár sem jár. Bakancsot azért vigyünk magunkkal, nem egy papucsbarát övezet ez sem.

Sziget révén kerüljük a főszezont, inkább áldozzuk be a fürdést, de cserébe élvezzük magunkban a látnivalókat. Mi májusban voltunk, ekkor még hideg volt a víz, de már nagyon jó idő kinn, úgyhogy napozni, megmártózni lehetett, cserébe turista minimális. (2017)" forrás


Mivel a szárd emberek alapvetően alacsonyak – és a többségük vékony is –, ne lepődjünk meg, ha például szűk zuhanykabinnal találjuk magunkat szembe, s úgy általánosságban semmi sem lesz túl tágas. Ehhez már – hogy a gyönyörű Algherónál maradjunk – az óváros keskeny sikátoraiban bolyongva hozzászokhatunk. Persze ha egy igazi olasz fagyival nyitunk, azt nem mérik szűken! Számítsunk rá, hogy két gombóccal jól fogunk lakni, és a végére mindenünkről pisztáciát meg étcsokit (vagy amit kértünk) fogunk törölgetni, nyalogatni, hogy az utánozhatatlanul eredeti ízekből egy csepp se vesszen kárba. Ha utána mégis belénk férne még egy fekete, azaz tintahaltintás spagetti is – megszórva a szigeten különösen kedvelt bottargával, vagyis sózott, szárított halikrával (parmezánsajt mellett vagy helyett) –, úgy fogjuk érezni, mintha máris beleharaptunk volna a tengerbe. Ínyenceknek leszaladhat mellé egy friss caprese saláta is. forrás


Szardínián az élet lassan halad, ahogyan azokon a vidékeken szokott, ahol a perzselő nap magasról szórja sugarait, és emiatt az emberek tettvágya és munkakedve viszont alacsonyan marad. Az üzletek általában 9-10 óra között nyitnak, de nemsokára be is zárnak, hogy teret engedjenek a nyár közeledtével egyre hosszabbodó déli sziesztának. Ez az itt élő emberek szent intézménye, a szokásnál erősebb, szinte törvény.

A Szardínián utazgató külföldi napközben hiába keresgél nyitva tartó benzinkutat vagy zöldségest, szinte bizonyos, hogy sehol nem talál. Délután 5 óra tájban indul újra az élet, először az ajándéküzletek nyitnak ki, majd szép sorban a többi. Este 9-10 felé viszont még mindig pezseg az élet, a hangos olasz családok ilyenkor kezdenek el vacsorázni, az utcán rohangáló kisgyerekek hallani sem akarnak lefekvésről, és az éttermek pincérei magasabb fordulatra kapcsolnak. Jóval éjfél után csendesedik el minden, hogy az éjszaka rövid intermezzo legyen a másnap előtt. (Vista Magazin)


Ha Szardíniára esik a választásod, készülj fel arra, hogy a sziget óriási. Még ha az alapterülete papíron kisebb is, mint mondjuk nálunk a Nyugat-Dunántúli régió, kizárt, hogy egy hét, vagy akár tíz nap alatt bebarangold az egészet. Legalábbis, ha szeretnél közben gyönyörködni a csoda szép tájakban, pihenni, kikapcsolódni és napozni, akkor semmiképpen se rohand végig az egészet. (Vagy maradj kint legalább egy hónapig, hogy a legtöbb apró öblöt és zegzugos kisvárost felfedezhesd, és minden finomságot végigkóstolhass, akárcsak Julia Roberts az Ízek, imák, szerelmekben.) forrás

Fotóegyveleg

Nomen est omen - V. jancsi fotója

Cagliari - Kriszta fotója

A nyugati parti Bosa - Kriszta fotója

Alghero - Jachtkikötő és - távolabb - az óváros - Kriszta fotója

Costa Smeraldán a kedvencünk, a Capriciolli  strand - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes