ÚTIKRITIKA.HU / Maddalena-szigetvilág


hirdetes

útikritikák


Maddalena-szigetvilág

A Maddalena-szigetvilágról röviden |Tetszett&Nem tetszett|Vélemények|Odajutás|Fotóegyveleg

A Maddalena-szigetvilágról röviden

Olasz neve: Arcipelago di La Maddalena

A Maddalena-szigetek a Szardínia északnyugati partjaitól (Costa Esmeralda) keletre találhatók, a Bonifacio-szoroson, Szardínia és Korzika között. Olbia városból 50 perces kompozással lehet eljutni oda.

A szigetcsoport hét jelentősebb szigetből áll: La Maddalena, Caprera, Budelli, Santo Stefano, Santa Maria, Spargi, Razzoli, plsu vannak még kisebb szigetei.  A La Maddalena a legnagyobb sziget, és sok látogató csak ennek meglátogatására korlátozza a szigetcsoport felfedezését.

A szigetvilágnak összesen több mint 180 kilométer hosszú partvonala van, és több mint 300 strandja. Némelyiküket a világ legszebb stradjai közé szokták sorolni. 

A szigetvilág nemzet park státusú, azaz védett terület van azzal a céllal, hogy a szigetvilág természeti kincseit és biodiverzitását kellően megvédhessék. A parkban védett állatfajok élnek: pl. a tengerfenék közelében élő nagyméretű, gyönyörű kagylófajták, valamint a part közelében úszkáló/lebegő, áttetsző tapogatófonalú világító medúzák (Pelagia noctiluca) , iránytű medúzák (Chrysaora hysoscella), valamint álcserepesteknősök, kérgesteknősök (ezek a teknősök a környező strandokon fészkelnek, és a part közelében táplálkoznak), valamint palackorrú delfinek, közönséges delfinek (időnként láthatók a park környéki vizekben).

A Maddalena-szigetek híresek lenyűgöző strandjaikról, pl. a Spiaggia Rosa (Rózsaszínű Strand), a Spiaggia del Cavaliere, a Cala Corsara és a Spiaggia Testa di Polpo, amelyeknek kristálytiszta a vize és bársonyos a homokfövenyük.

A szigetvilág kiváló lehetőségeket nyújt a vízi sportok kedvelőinek. A vitorlázás, a kajakozás, a szörfözés és a búvárkodás népszerű tevékenységek arrafelé.

Kulturális örökség: A szigeteken láthatók régi tengerészeti épületek és elhagyott katonai erődítmények, és hagyományos életű falvak.

                                                     Homokpad, letaglózó tengerszínek - V. Jancsi fotói

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A La Maddalena szigeten a Spiaggia di Bassa Trinita (strand) fehér dűnéinek és a felejthetetlen türkizkék tengerszíneinek összhatása

Nem tetszett

1.

Vélemények

A legnagyobb, a La Maddalena sem hatalmas sziget, keményen épp 16 km² „nagyságú” és ez a legnagyobb a szigetcsoport tagjai közül. A mellette lévő Caprera (kecskés sziget szó szerint – de egyetlen kecskét sem hallottunk vagy láttunk) már sokkal kisebb és a Giardinelli szigetecske pedig csak 1 km².

Bejártunk három szigetet (Maddalena, Giardineli és Caprera), és megnéztünk nagyon sok tengerpartot.

Kedvenc partot nem tudnék kiemelni, mindegyik fantasztikus volt, de Maddalena szigetén az tetszett nagyon, hogy az egymás mellett sorakozó öblök mind mások voltak. Volt fehér homokos, sárga homokos, köves, sziklás tengerpart is, a víz viszont mindegyiken kristálytiszta volt. forrás

Odajutás

A Maddalena-szigetek (Arcipelago di La Maddalena) a Szardínia északi partján találhatók, és népszerű úti célok a szépségük, kristálytiszta vizeik és természeti látványosságaik miatt. A leggyakoribb és legegyszerűbb módja a Maddalena-szigetek megközelítésének a Szardínia szigetéről a komppal vagy a hajóval történik. Itt van néhány információ a megközelítésükről:

Olbia kikötőjéből: A legtöbb turista az Olbia nevű városból indul a Maddalena-szigetekre. Olbia városában található a legközelebbi nemzetközi repülőtér és kikötő. A kikötőből több komp és hajójárat is indul a különböző szigetekre, beleértve La Maddalenát is. Az utazás időtartama attól függ, hogy melyik szigetre szeretnél menni, de általában egy óra körüli időre számíthatsz.

Palau kikötőjéből: Palau is egy népszerű kiindulópont a Maddalena-szigetek eléréséhez. Palau településében található egy kikötő, ahonnan szintén indulnak kompok és hajójáratok a különböző szigetekre, beleértve La Maddalenát is. Az utazás időtartama rövidebb lehet, mint az Olbiából való indulás esetén.

Hajókölcsönzés: Ha inkább függetlenül szeretnéd felfedezni a Maddalena-szigeteket, lehetőséged van hajót vagy vitorlást bérelni. Ezzel a módszerrel maximális szabadságot kapsz a szigetvilág felfedezéséhez, és magad döntheted el, melyik szigeteket látogatod meg.

Fontos, hogy a komp- vagy hajóútra előre foglalj jegyet, különösen a nyári szezonban, mivel ebben az időszakban nagy a kereslet. A Szardínián történő utazás előtt mindig ellenőrizd az aktuális komp- és hajójáratokat, valamint az indulási és érkezési helyszíneket a legfrissebb információkért.

V. Jancsi fotója

                                               Cala Gavetta kis kikötőváros - V. Jancsi fotója

Strandok

Cala Coticcio

A Maddalena szigetcsoport második legnagyobb szigete, a Caprera egyik apró öble a Cala Coticcio fehér homokkal, kristálytiszta tengervízzel. Ide szintén a tenger felől hajóval vagy túrázva juthatsz el. Kb. 1 órát vesz igénybe a túrázás (csak odaút), de mindenképp megéri, hiszen ritka szépségű partszakaszról van szó. A főszezonban a reggeli órákban kell érkezni, hiszen egy nagyon kicsi öbölről van szó, 20 törölköző és már megtelt! forrás


La Cinta San Teodoro

A la Cinta San Teodorón található, Szardínia északkeleti partján. San Teodoro kedvelt nyaralóhely, nem véletlenül. A strand lassan mélyülő és áttesző tengervize ideális családoknak kisgyerekekkel. De ezt a fehér homokos álomstrandot nagyon sokan szeretnék látni, és strandolni rajta, ezért nyáron a La Cinta is nagyon tele van, míg októbertől, mikor eltűnik a tömeg, kiválóan alkalmas tartalmas sétákra, hiszen kb. öt km hosszan terül el. Háttérben a Tavolara-sziget fokozza a táj szépségét, nem beszélve a strand melletti lagúna flamingóiról, melyek gyönyörű látványt és hatalmas élményt nyújtanak. forrás

Fotóegyveleg

Magyar jelenlét - Minden vízbe mártott test ... - V. J. fotója

V. Jancsi fotói

s. b. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes