ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Szardínia - vegyes


hirdetes

útikritikák


Észak-Szardínia - vegyes

Costa Paradiso|Capo Testa|Neptun-barlangok|San Pantaleo| Arzachenai régészeti terület| Cala Napolitana| San Teodoro| Stintino

Castelsardo - n. l. fotója

Costa Paradiso

Costa Paradiso egy gyönyörű üdülőhely és település Szardínia északi részén. Az elnevezése ("Paradise Coast" vagy "Mennyország partja" fordításban) már önmagában utal arra, hogy milyen lenyűgöző természeti szépségekkel rendelkezik a terület. Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni Costa Paradiso-ról:

 A Costa Paradiso híres lenyűgöző tengerpartjairól és a kristálytiszta tengeréről. Az itt található strandok között megtalálhatók homokos, kavicsos és sziklás partszakaszok is. A tengerpartok kiválóak napozáshoz, úszáshoz, búvárkodáshoz és más vízi tevékenységekhez.

A területet körülölelő természetvédelmi területek és védett övezetek rendkívül gazdagok különböző növény- és állatfajokban. A látogatók itt gyakran túráznak, kirándulnak és élvezik a természet közelségét.

Costa Paradiso kiváló helyszín a kikapcsolódásra és a sportolásra. A vendégek élvezhetik a helyi éttermeket, üzleteket és bárokat, valamint számos sporttevékenységet, például teniszt, vízisízést és lovaglást.

  A Costa Paradiso területén található üzletekben lehetőség van helyi kézműves termékek, kerámia és szuvenírek vásárlására.

 Jóllehet Costa Paradiso egy viszonylag kisebb település, mégis találni lehet néhány bár és éttermet, ahol élvezheti az esti szórakozást.

Az üdülőhelyen kempingezési lehetőségek is vannak, valamint apartmanok, üdülőházak és villák bérlése is elérhető.

Costa Paradiso közel található a La Maddalena-szigetekhez és más gyönyörű szardíniai helyszínekhez, így könnyen lehetőség van kirándulásokra és a környék felfedezésére.

Costa Paradiso olyan hely, ahol a természet és a tenger közelségében pihenhet és feltöltődhet. A gyönyörű táj, a tengerpartok és a számos szabadidős tevékenység lehetősége vonzza a látogatókat, akik el szeretnék tölteni a nyaralásukat ezen a csodálatos szardíniai területen.

Nagyon érdekes kis nyaralóközpont a hegyek között, egy sorompóval lezárt területen. Az egész település mintha egy mesevilág lenne, a házak szardíniai stílusban vannak beépítve a sziklák közé, hogy szinte alig láthatóak, nem törik meg a táj varázslatos egységét. Ezen a helyen igazán sok szép öböl, kirándulóhely van, így mi is túráztunk a környéken, annak felfedezésére. A vörös partszakaszon kb. 60 km-en lehet sétálni a partvonalon.

Túrát Costa Paradiso öböl érintésével Cala Tinnari öbölig tettünk, a túraútvonal változatos volt, homokos és sziklás helyek váltották egymást.

Costa Paradiso öböl lépcsőn és sziklába vájt úton közelíthető meg, a tenger erősen hullámzott itt, a hangja borzongató volt. Amikor a lépcső végén megláttuk a Paradisoi csodaszép öbölt, azt már tudtuk megint egy paradicsomi helyre érkeztünk. A háttérben hegyek, a hegyek között kanyarog egy kis folyó, majd eltűnik a sziklák közt, a tengert már nem éri el. A sziklák vörösek, a part rózsaszínű homok, mely színét feltehetőleg a vörös sziklák fényében kapja, s ez éles kontrasztot képez a kristálytiszta türkiz tengerrel. A partszakszon sok mediterrán szekfű elvirágzott fehéres bolyhai adnak még szebb látványt. forrás

Capo Testa

Capo Testa egy csodálatos természeti terület és félsziget Szardínia északi részén. Ez a terület híres lenyűgöző sziklaformációiról, a kristálytiszta tengeréről és a gyönyörű környezetéről. Itt van néhány dolog, amit érdemes tudni Capo Testa-ról:

A Capo Testa híres a lenyűgöző sziklaformációiról, amelyek fantasztikus tengeri kilátással párosulnak. Az erősen erodált kőzetek számos különböző formát öltenek, például íveket, lyukakat és barlangokat. A legismertebb szikla a "Roccia dell'Orso" vagy "Medve Szikla," ami egy medve fejére emlékeztet.

  Capo Testa körül számos csodálatos tengerpart található, amelyek homokos és sziklás részekből állnak. A partokon tiszta és kék víz található, ideálisak a fürdőzéshez és a napozáshoz.

  A tengerpartokon lehetőség van vízi sportok űzésére, például búvárkodásra, snorkelre, kajakozásra és szörfözésre.

Capo Testa remek hely a természetjárás és a túrázás szerelmeseinek. A területen kijelölt túraútvonalak találhatók, amelyeken felfedezheti a gyönyörű tájat és a tengerpartot.

A területen néhány történelmi és kulturális emlék is található, például régészeti leletek és ókori romok.

  Capo Testa környékén vannak kempingezési lehetőségek, így a természet közelségében tölthet éjszakákat.

 Azok számára, akik szeretik a fotózást, Capo Testa kínál lenyűgöző fotózási lehetőségeket, különösen a naplemente és a sziklaformációk tekintetében.

Környezetivédelem: A terület része a Capo Testa-Testa Cerasa természeti védőzónának, amelynek célja a természeti környezet megőrzése és védelme.


Capo Testa

Következő úticélunk volt ez a kis félsziget Észak-Nyugat Szardínián, mely igazából egy hatalmas kőrengeteg, közepén egy világító toronnyal. A világító torony itt is katonai létesítmény, tehát nem látogatható. Csodálatos hely, megbabonázó látvány. Ezen a helyen készült az egyik legnépszerűbb szardíniai fotó, melyet gyakran háttérképként tesznek ki, mi is lefotóztuk. A parkolás itt sem volt egyszerű, több km-es útszakasz mindkét oldalán végig álltak az autók, a kis félszigeten viszont nem tűnt fel az a nagy embermennyiség, őszintén szólva alig láttunk embereket, feltehetőleg elvesztek a sziklák közt.

Capo Testáról szabad szemmel is látható a korzikai Bonifáció városa, annak meredek fehér mészkősziklái. A két sziget itt van egymáshoz legközelebb, mindössze 12 km a köztük lévő távolság. A sziget északi részén jellemző Mistral szél erősen fújt a félszigeten. A szél által formázott sziklák több esetben állatokat formáztak. A sziklák között elbarangoltunk sokáig, kőtömböket másztunk meg, alattuk bújkáltunk. Mint sok hely a szigeten, ez is mesébe illő volt.  forrás

N. L. fotója

Neptun-barlangok

A szardiniai Neptun-barlangok, vagy más néven Grotte di Nettuno, lenyűgöző természeti képződmények, amelyek Szardínia partjainál találhatók. Ezek a barlangok népszerű turisztikai célpontok, és lenyűgöző látványosságokat nyújtanak a látogatók számára. Íme néhány fontos dolog, amit tudni kell róluk:

Elérhetőség: A Neptun-barlangok Szardínia nyugati partján, Alghero város közelében találhatók. A barlangokat a szárazföldi részről vagy a tenger felől is megközelíthetik a látogatók.

Barlangok felfedezése: A barlangokhoz való eljutás két módja van. Az egyik a tengeri út, amikor hajóval vagy hajóval közelítik meg a barlangokat a tengeren keresztül. A másik lehetőség a szárazföldről való megközelítés, amikor a barlangok bejáratához lépcsőkön vagy lifttel lehet leereszkedni.

Csodálatos kőzetformációk: A Neptun-barlangokban gyönyörű kőzetformációkat találhatunk, például cseppköveket, sztalagmitokat és sztalgmitokat. Ezek a formációk évmilliók alatt alakultak ki a víz és a kőzetek kölcsönhatásaként.

A Neptun-tó: A barlangokban található Neptun-tó egy nagy, földalatti tó, amely kristálytiszta vízzel és fantasztikus tükröződéssel rendelkezik. Ez a tó egyik fő látványossága a barlangoknak.

Tájékoztató túrák: A barlangok látogatásához gyakran vezetett túrák állnak rendelkezésre. Az idegenvezetők segítségével részletes információkat kaphat a barlangok történetéről és kialakulásáról.

Nyitvatartás és időszakos lezárások: Fontos megjegyezni, hogy a Neptun-barlangok időszakosan lezárhatnak időjárási viszonyok vagy más okok miatt. Érdemes előre tájékozódni az aktuális nyitvatartási időkről és a látogatás lehetőségeiről.

Fotózás és emlékek: A barlangokban való fotózás gyakran engedélyezett, de érdemes ellenőrizni a szabályokat a látogatás előtt. Ne feledje, hogy hozzon magával kényelmes cipőt és megfelelő öltözködést, mivel a barlangokban lehet, hogy nedves és csúszós területek is vannak.

San Pantaleo

San Pantaleo egy festői kis falu Szardínia szigetén, Olaszországban. A falu a sziget északi részén, a Costa Smeralda nevű területen található, és lenyűgöző természeti környezetben fekszik. Itt van néhány fontos dolog, amit érdemes tudni San Pantaleo-ról:

Gyönyörű környezet: San Pantaleo a hegyek és a tenger között fekszik, és csodálatos panorámát kínál a környező tájra. A hegyek és sziklák lenyűgözőek, és a közelben található strandok is gyönyörűek.

Kulturális értékek: A faluban található néhány régi épület, köztük egy kis templom is, amelyek a sziget kulturális örökségének részét képezik. San Pantaleo híres a kőfaragó hagyományairól is, és a kőfaragásban jártas művészek itt is élnek és dolgoznak.

Piactér: A faluban található piactér híres a heti vásáráról, ahol helyi termelők kínálják eladásra saját termékeiket, például friss gyümölcsöket, zöldségeket, kézműves cikkeket és szuveníreket.

Turizmus: San Pantaleo egyre népszerűbb turisztikai célpont lett az elmúlt években, különösen azok számára, akik el szeretnék kerülni a nagyobb üdülőhelyek zsúfoltságát. A falu egy csendes és békés menedéket nyújt a látogatóknak.

Túrázás és szabadidős tevékenységek: A környező hegyek ideálisak túrázásra és kirándulásokra. Sok turista élvezi a természetjárás és a kerékpározás lehetőségeit a környéken.

Kulturális események: San Pantaleo időnként kulturális eseményeknek és művészeti kiállításoknak is helyet ad, amelyek bemutatják a helyi művészek munkáját és a sziget kulturális életét.

Hangulatos (autentikus?) utcák, szép főtér, kézműves üzletek. Sétáltunk kb. 1 órát.

Arzachenai régészeti terület

Gondoltam egy kis történelem és kultúra. Na ha van amit megbántunk, az ez volt! Pedig nagyon vártam, de sajnos nagyon nem érte meg. A területen belül 7 építményt lehet megnézni. 1 db 4€, mind a 7 db 20€. Te döntöd el, hogy hányra és melyikekre mész. Nem tudom a többi milyen, mi az 1-3-ra fizettünk be (10€/fő, a neten szerintem fent van melyik melyik), azok voltak a közelünkben. Ezek közül egyikre sem érte meg! Sem a pénz, sem az idő.

Cala Napolitana

v. b. fotója

San Teodoro

Esténként csodás érzés a tengerparton a lenyugvó napban gyönyörködni, de azért 7 napon keresztül elég monoton program ez. Mást pedig nem nagyon lehetett csinálni San Teodoro partvidékein. Az éttermek elég korán bezártak, a szórakozóhelyek skálája pedig kimerült a kis helyi pizzériákban, kávézókban. Röviden összefoglalva, ha nyüzsgő éjszakai életre vágysz és ősrégi látnivalók romjaira – akkor Szardínia NEM a te szigeted. Legalábbis az észak-keleti régió biztosan nem. forrás

Stintino

Stintino Észak-nyugaton a sziget végénél az északi irányban kinyúló földnyelven fekszik, ezt a stradot választottuk városnézésünk utáni pihenésre. Európa Polinéziájának is nevezik, a szépsége állítólag vetekszik az Indiai óceán gyöngyszemeivel.

Ezen a fölnyelven találhatók Szardínia egyébként leghíresebb strandjai, a La Pelosa és Stintino, mindkettő a toplisták élén áll az európai ranglistán. Stintino szépsége magával ragadó volt, de azért a tömeg és néhány helyen a szúrós sziklás part megviselte a lábakat. A homokos részen a sekély víz kedvező gyerekesek számára, csodaszép áttetsző víz van itt, s a vízben árusok is tologatták kis kocsijaikat. Mi sokáig nem tudtunk megmaradni a nyugodt fürdőzésnél és napozásnál, átsétáltunk a nuraghi kis szigetére. A víz nem volt mély, de a sziklák cipő nélkül - de még cipőben is - elég szúrósak voltak, kicsit kikezdték a lábunkat, de azért megérte. forrás

Capo Caccia

Egyik legnépszerűbb látványosságot mi sem hagytuk ki. Capo Caccia egy kicsi félsziget, mely Algherotól északra található. A félsziget belsejében található a Neptun barlang, olaszul a Grotta del Nettuno. Ez egy cseppkőbarlang, ahova 600 lépcsőn lehet lejutni (és fel is), ami sokakat elrettent. Maga az út is csodálatos és kicsit szédítő, néhol a szikla peremén, főként sziklába vájt úton kell haladni. Szardínia egyik legszebb természeti képződménye és leglátogatottabb helye, ami Alghero, a sziget legfelkapottabb városának közelsége miatt is jellemző. A séta a barlangban idegenvezetővel óránként indul. forrás

Fotóegyveleg

Castelsardo - Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes