ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia


hirdetes

útikritikák


Szardínia

Egészség| Helyi közlekedés| Étkezés|Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek |Egyéb praktikus információk| Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Egészség

A csapvíz a városokban, a nyaralóhelyeken iható, a nyersebb vidéki térségekben nem teljesen biztonságos.

Nincs sehol sem nyilvános wc. Autópálya mellett gyakran van olyan kiálló, hogy nincs sem lassító, sem gyorsító rész a sávhoz. Van egy tíz méteres kiálló, amibe állj ki 120-szal úgy egyből és gyorsíts be a közlekedők közé ismét egy helyből 120-ra. Ezekben a kiállókban állnak meg a férfi autósok és minden zavartatás nélkül a védőkorlátra húgyoznak. A strandokon egyáltalán nincsenek wc-k, ahol van strandbár, ott van lelakatolt dixi klotyó, de oda csak a kiszolgáló mehet. Így mindenki a bozótba megy, ezért a parkolóktól a strandig vezető ösvények nyilvános wc-k, idatlan bűzzel. Egy nő ha menstruál, készüljön fel a legrosszabbakra, bozótbeli dugaszcserére.


A Chia beachen a fiam weeverfishre (egyfajta sárkányhal) lépett, nagyon fájt, darázscsípesre emlekéztető a helye, meleg homokba kell dugni, fenisztil, és 1-2 óran belul elmúlik, folyamatosan enyhül a fájás.


Ne szedjétek puszta kézzel a fügekaktusz termését, mert megszúrhatjátok a kezeteket. Nyaranta ugyanis a szigeten az útszélen nagyon sok helyen látni fügekaktuszt. Nem szabad azonban puszta kézzel leszedni azokat, mert a gyümölcsökön finom tövisek vannak, héján alig látható tüskékkel. Legjobb olyan ággal leszedni, aminek a végén háromágú villa van. Szedés után dörzsöld le a kezedet valamivel.

Helyi közlekedés

Autóval

Szardínián kacskaringósak az utak és nem tudsz gyorsan menni az autóval. Ezért aztán hiába van egymástól két falu 40 kilométerre, mégis másfél óra oda az út. Ráadásul sok az 50-es tábla és a rendőr is.

Az utak ingyenesek, nincs sehol autópályadíj. A látnivalók zsúfoltak, nincs ingyenes parkolás.

Ha valaki nem akarja végig a lábát lógatni, akkor kell autó. A kisebb autó praktikusabb a szigeten, mert kanyargósak az utak, szűkek a sávok, főleg a kanyarokban, és az olaszok nem annyira szeretnek jobbra tartva vezetni.


A helyiek nagyon kedvesek voltak, de életveszélyesen, örülten vezetnek. Ezek nem normálisak.

A benzinkutaknál ki van írva, hogy hány euró a benzin, de ha a benzinkutas végzi a tankolást, akkor hipp-hopp valamicsével növekszik a benzin ára. Viszont sok kútnál nincs sosem kiszolgálás, hanem automatába kell bedugni a pénzt, és ha nem tudsz olaszul, akkor nehézzé válik a dolgod.


"Létezik tömegközlekedés, de mi autóztunk, ami praktikusabb is volt. Érdemes minden lehetőségnél tankolni, mert kevés a benzinkút, és megtanulni használni a kezelő nélküli kutakat, mert van olyan kút, ahol egyáltalán nincs személyzet. Itt kártyával vagy a bankjegyet az automatába csúsztatva lehet tankolni, elsőre szokatlan lehet. Ahol van kezelő, ott is érdemes egyedül tankolni, mert drágább a személyzet által beletankolt benzin(!). Az utak jók, bár a parti utak kegyetlenül kanyargósak, kis távolsághoz is sok idő kell (pl. Villasimius-Cagliari). Csillagtúránál érdemes korán kelni, mert azért vannak távolságok, és reggel egyrészt kisebb a forgalom, másrészt kevésbé van meleg. Egy jó és friss autóstérkép nélkül senki ne induljon el." (Cs. Kriszti)


Mivel a híres helyek eléggé messze helyezkednek egymástól, szerintem mindenképp érdemes bérelni autót. Pláne, hogy nagyon kanyargósak az utak. Én nem tudom buszon hogy birtam volna ki:D. A vezetés rendben van, nem katasztrófa mint pl. Rómában. (2022)


"A tájékozódás az utakon nehézkes, sok egymással párhuzamosan futó út száma ugyanaz, és nem tudod, hogy éppen melyiken vagy. Sokszor nem egyértelmű az sem, hogy milyen "státuszú" úton vagy (autópálya hivatalosan nincs Szardínián), ez persze az olaszoknak mindegy, ők mindenhol 130-al mennek. Autót érdemes bérelni, mert a vasúthálózat rövid, s bár busszal minden településre el lehet jutni (van ahova csak napi kétszer!), a természeti látnivalók nem megközelíthetőek. A nagyobb városokban jó a buszközlekedés, de ott sétálni érdemes.

Autóbérlésnél figyeljünk arra, hogy melyik céget választjuk és próbáljuk meg betartani a sebességhatárokat, mert a rendőr a turistákat hamarabb előveszi mint a helyieket... (a rendőr a 20-as táblánál fog állni!) és amint meglátják a bérelt autót, természetesen azonnal heves érdeklődést fognak mutatni függetlenül attól, hogy éppen a sziesztájukban zavartuk-e meg őket és hogy kommunikálni úgysem tudnak velünk..." (Dani&Szilvi)


,, A repülővel érkezők az úticéltől függően (sziget déli vagy északi része) válasszák desztinációként Cagliarit vagy Olbiat.
Az autós tripet választók Genovából és Livornoból is kompozhatnak. Aki a sziget deli részére kiváncsi inkább, annak ajánlott Arbataxba vagy Cagliariba kompozni.

Szardínia szigetén mindenképpen ajánlott az autó, tehát aki repülővel érkezik gondoljon az autóbérlésre, hacsak nem akar egyetlen strandon dekkolni. A sziget tele van gyönyörű öblökkel, ahova a sziget infrastrukturája nem biztosítja az eljutást. (Zsófi, 2016)


"Mivel a kirándulni vágyó turisták kénytelenek valamilyen közlekedési eszközt bérelni, jó magasak a bérlési díjak! Nekünk a motorbérlés során volt kellemetlen tapasztalatunk is. Sajnos a robogóik nincsenek túl jó állapotban, egyik este, a szállásunktól kb. 30 km-re, a világért sem akart elindulni…Az éjjel-nappal hívható asszisztencia vonalon egy üzenetrögzítő jelentkezett. A helyiek hihetetlenül kedvesek voltak, minden trükköt bevetettek, és valahogy hazajutottunk!" (K.P. )


Kereszteződéseknél roppant óvatosnak kell lenni, mert egyáltalán nem biztos, hogy az elsőbbségi jogunkat tiszteletben tartják a keresztben haladó gépkocsik, motorok vagy mopedek.


"Találkozik egy-két meglepetéssel, megoldásra váró feladattal a sziget felfedezésére vágyó utazó….Nekünk ilyen volt például az autóbérlés. Szombaton késő este érkeztünk meg Costa Reibe, vasárnap felkerestük a nyaralóhely egyetlen autóbérlő cégét, de persze zárva volt. Másnap reggel ismét hiába próbálkoztunk, hosszas kérdezősködés után kiderült, hogy csak napi 2 órát van nyitva, 17 és 19 óra között (nem viszik túlzásba a munkát). Délután újra visszatértünk, immár harmadszor! Már önmagában az is sikerélmény volt, hogy nyitva találtuk J Ám foglalható autó csak péntektől lett volna, mi pedig szombat reggel már hazafelé vettük az irányt….Már kezdtünk teljesen elkeseredni, mikor jött a mentő ötlet, a motor! J Végül robogót béreltünk, azzal mentünk be pl. Cagliariba is, végig a szerpentinen, csodálatos volt, a látvány mindenért kárpótolt!!!!!

Aki kevesebb kalandra vágyik a nyaralás során, keresse Petrei Emese idegenvezetőnket, aki nagyon kedves, készséges és felkészült!" (Petra, 2016)


Rendőrök: hemzsegnek mindenhol. Lézerrel csak egyszer láttuk őket, lemeszelték a közvetlenül előttünk haladót (ez volt a mi szerencsénk). A parkolóhelyek körül folyton ott vannak, azonnal felírnak mindenkit, aki nem fizetett parkolódíjat vagy lejárt a cetlije.


A tömegközlekedés szinte nullával egyenlő a szigeten. Volt, hogy nem szerettünk volna autózni, inkább mindenki a társaságból fogyasztott volna alkoholt. Nos, ez is kemény akadályokat jelentett. A buszok összevissza járnak, a menetrend semmit sem számít. Gyakorlatilag már 20perce ott vártunk a menetrend szerinti buszra, amikor úgy döntöttünk nem várunk tovább. El is indultunk haza, amikor hirtelen feltűnt a busz… Még szerencsére pont felfértünk rá.

Visszafele taxizni szerettünk volna. Taxit a semmiből leakasztani lehetetlenség volt. Egyszerűen nem volt egy taxis társaság sem az északkeleti részen San Teodoro környékén ahol megszálltunk. Olbiából kellett volna taxit hívnunk, de ő is csak 1,5 óra múlva érkezett volna. 23:50-kor este mondanom sem kell, hogy semmi kedvünk sem volt tovább várakozni rájuk. És amikor rákérdeztünk az árra, akkor meg pláne elvetettük az ötletet. Így esett meg, hogy gyalog kellett haza sétálnunk. Maga a séta nagyon vicces volt, de szegény 60 éves édesapám nem így képzelte el a nyaralását, az is biztos. forrás


Tankolás. Nem minden esetben egyszerű. Vasárnap nincs benzinkutas a kutaknál, hanem automatákba kell fizetni. A legtöbb helyen nem engednek magadnak tankolni, viszont ha kiszolgál a kutas, 10 centtel többet fizetsz a benzinért!


Különböző utazóblogok ugyan azt javasolják, hogy tankolj magadnak, ha ugyanis a személyzet teszi ezt meg helyetted, drágább lehet a benzin. Itt pár centes eltérésekről lehet szó, ha azonban egyedül próbálod megoldani a dolgot, sokkal rosszabbul járhatsz.

A legtöbb töltőállomásnál ugyanis a szieszta idejében nincs benzinkutas, és előfordulhat olyan is, ahol egyáltalán nincs ember, még a boltban sem. Helyettük automaták vannak kihelyezve, melyek sok esetben kizárólag olaszul tudnak. Ki van írva, mennyibe kerül egy liter üzemanyag (körülbelül 1,4 euró), de ehhez tudnod kell, mekkora a kocsid tankja, és azt is, hogy pontosan hány liter benzinre van szükséged.

Ha nagyon amatőrnek tűnik a gépezet, csak annyi pénz dobj be, amennyit tényleg bele fogsz tankolni az autóba, mert egyáltalán nem biztos, hogy a szerkezet visszaad! Bankkártyás fizetésnél pedig előre zárolnak egy bizonyos összeget, (mondjuk 100 eurót), de ha leállítod 10 liter után, akkor nyilván annak az árát fogják csak levonni. De te erre már csak a szálláson jössz rá, amikor lesz wifid és ellenőrizni tudod az egyenlegedet. Szóval ez tényleg maga a pokol.

Ha csak olyan partokat választasz ki, ahová kocsival lehet eljutni, lemaradhatsz azokról a káprázatos helyekről, melyek távolabb esnek az országúttól, csendesebbek, és amelyeket sokszor csak gyalogosan lehet elérni. Ne fordulj vissza, ha azt látod, egyszer csak nincs tovább az út, mindig nézd meg, hová mennek a helyiek, illetve a napernyőkkel felszerelt nyaralók!

Hagyd nyugodtan az út mentén a kocsid, és fedezz fel a neves turistacélpontok helyett inkább kisebb, de pompázatos, elrejtett helyeket! Mert ha egyszer a lábaddal mászod meg az öböl előtti hegyet, hihetetlen csodákat találhatsz a másik oldalán.forrás


Autóbérlés

Főszezonban előzetes foglalás nélkül nehéz lesz autót bérelni.

Lehetőleg ne közvetítő cégek vagy pl. Ryanair oldalán foglaljatok, mert rengeteg a rossz tapasztalat (ez, az itt kötött ès kèsőbb a kölcsönző cèg àltal semmisnek tekintett biztosìtàsra is igaz).

Érdemes kerülni a túl olcsó ajánlatokat (és a Goldcart), illetve figyelni a kisbetűs részekre, főleg ami a hitelkártyák elfogadásáról szól (dombornyomott igazi hitelkartya, sofőr nevère stb..)!! Minden héten sokan maradnak gyalogosan és a befizetett összeg sem nagyon szerezhető vissza.

Parkolás

A strandoknál nagyon felháborított minket, az, hogy a strandok hatalmas többségénél olyan parkolóba jutsz el, ahol   óránkénti 1,50 eurót vagy napi 8-12 Eurót kell fizetni a parkolásért. Tehát a strand hiába van ingyen, az ingyenes parkolás sehol nem megoldható, rá vagy kényszerítve sokat kifizetni.


Szardínia gyönyörű sziget, viszont véleményem szerint a turisztikai infrastruktúrán azért van még mit fejleszteni… A legtöbb beach-en parkolódíjat kérnek (amivel nincs is gond), viszont kiépített parkoló nincs. A felkapottabb helyeken nehéz parkolóhelyet találni. A strandokon kevés a vendéglátóhelyek száma, az illemhelyekről nem is beszélve…
A parkolójegyek meglétét és a parkolás szabályosságát még a legeldugottabb helyeken is ellenőrzik! forrás


Nyugi, nem kell mindenhol fizetni, de az északi, észak-keleti régióban és a Costa Smeralda partjainál bizony jellemzők a fizetős parkolók. Hidd el, az a rosszabb, ha csak parkolóóra van kirakva, mert akkor időnként vissza kell sétálnod a partról, hogy bedobj még néhány eurót, és drágábbra is jön ki úgy, mint egy előre váltott napijegy esetében.

A kevésbé ismert, eldugott partoknál egyébként ingyenesen megállhatsz. forrás

Nyájas útakadály közútakon - s.i.

Távolsági buszok

A tömegközlekedés finoman szólva kaotikus és kiszámíthatatlan. Mi Costa Reiből próbáltunk buszal eljutni Caglariba, a sziget fővárosába. Előre kinéztük a menetrendet, megvettük a buszjegyet a sarki újságárusnál, időben kiértünk a buszmegállóba, majd fél óra várakozás után elkezdtünk érdeklődni a helyiektől, hogy vajon miért késik a busz.

Nem kis erőfeszítésünkbe került (minden olasz tudásunkra szükség volt), mire kiderítettük, hogy ami mindenütt gondosan ki van függesztve, az a nyári menetrend, viszont szeptember lévén már a téli van érvényben. Ám a téli menetrendet még senki sem látta…

Egy nagyon kedves helyi néni azt javasolta, hogy ne aggódjunk, várjunk türelemmel, mert 1-2 órán belül biztosan jön a busz……Szóval, feladtuk. Mentünk inkább lábat lógatni a tengerpartra!

Aki szeret jönni-menni, annak autóbérlés abszolút ajánlott és nélkülözhetetlen! A motorbérlés is jó ötlet a rövidebb kirándulásokhoz, de az útviszonyok miatt csak tapasztalt sofőröknek!" (Petra)


Jó tömegközlekedés: buszok és vonatok pontosak, jó csatlakozások, tiszta eszközök, udvarias személyzet. Baruminiből hazafele nem volt jegyünk. és az utolsó aznapi járattal jöttünk Cagliariba. A sofőr szólt, hogy a közeli bárban tudunk jegyet venni. De nem hagyott ott, ahogy Magyarországon tennék, hanem megvárta míg megvesszük a jegyünket. Hasonlót láttunk a vonatállomáson. 2 külföldi turista későn vett jegyet az automatából, indult volna a vonat, de megvárták őket. Buszsofőröket le lehet inteni ott is, ahol nincs buszmegálló.

Vasúti közlekedés

Szardínia szigetén a vasúti közlekedés nem olyan fejlett, és sűrű, mint Olaszország szárazföldi részén.

A szardíniai vasútvonalak északról délre és nyugatról keletre kötik össze a szigetet a két legfontosabb tengellyel, úgyis mint az Olbia - Cagliari és Sassari - Chilivani. Ha Olbiából Cagliariba szeretnél vonattal utazni, bizonyos járatokon Ozieri/Chilivani között át kell szállni, de vannak közvetlen járatok is. Emellett más fontos városok, mint például Golfo Aranci, Porto Torres, Iglesias, Carbonia és Lanusei is csatlakoznak Szardínia vasúti hálózatához.

A menetidő viszonylag hosszú, viszont a viteldíjak olcsók.


v. k. fotója

Robogóval

A motorbérlés is jó ötlet a rövidebb kirándulásokhoz, de az útviszonyok miatt csak tapasztalt sofőröknek!"

Kerékpárral

Szardínia változatos területeket kínál a kerékpárosok számára, beleértve hegyvidéki ösvényeket, dombokat, tengerparti utakat és vidéki utakat. Ez lehetővé teszi, hogy különböző típusú kerékpározási élményeket élvezhessenek.

A kerékpározás során lenyűgöző kilátásokat élvezhet a tengerparti sziklákra, a hegyekre, a vidékre és a gyönyörű tájakra.

De: A főutakon és turisztikai területeken jelentős forgalom lehet, ami növelheti a balesetek kockázatát. Érdemes kisebb forgalmú utakat választani, ha lehetséges.

Néhány területen meredek emelkedők és lejtők lehetnek, ami kihívást jelenthet a kevésbé tapasztalt kerékpárosok számára.

Az időjárás szélsőséges lehet, ami befolyásolhatja a kerékpározási terveket. Nyáron a meleg és a napégés, míg télen az esős vagy hideg időjárás lehet problémás.

Néhány területen korlátozhatják a kerékpározást, különösen a forgalmasabb vagy veszélyesebb útszakaszokon.

Különösen távolabb eső területeken nehézkes lehet a vízforrásokhoz és ellátáshoz való hozzáférés.

Szardínia szinte egész évben ideális terület a kerékpárosok, hegyikerékpárosok és a versenykerékpár-rajongók számára. A sziget északi részén található, gránitsziklás Gallura térség, a keleti parton a Baronia és a Cagliari melletti Monte Arcosu tölgyerdői különösen népszerűek a hegyikerékpárosok körében. A versenykerékpárosok élvezik az alacsony forgalmú, kihívásokkal teli tengerparti és hegyi utakat.

Komptársaságtól függően 20 euró körüli díjért vagy akár ingyenesen is magával viheti kerékpárját a Szardíniára tartó kompokra. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha kerékpárt az autó tetőcsomagtartóján szállítja.

Étkezés

2023: Közepes árszintű vendéglőben 2 főnek 3 fogásos étkezés kb. 60-70 euró körül.

Érdemes apartmant választani, és kihasználni a grillezési lehetőséget, mert nagyon finomak a halak, tengeri herkentyűk és húsok is. Állítólag olyan jóízű az ottani állatok húsa, hogy csak só kell rá, semmi egyéb fűszer. A boraik között is vannak nagyon finomak, helyi viszonylatban ne olyan drágán (10 EUR/palack körül).


"A helyi specialitások (kecske, bárány) nekünk nem jöttek be, de amúgy a mediterrán konyha minden más része igen (sajtok tömkelege, olíva, zöldség-gyümölcs)! Érdekes, hogy ők reggelire szinte csupa édeset esznek (piskótákat, kekszeket, lekvárral, hatalmas adag édes kávéval), rájöttünk, hogy ez valószínű az egészséges életmód része, mivel így nem délután/este terheled a szervezeted cukorral." (Dani&Szilvi, 2016)


, Spaghetti con la bottarga. Mindenképpen kóstoljuk meg. A legjobb bottarga ugyanis Szardíniáról származik. A minőség a part menti sós tavaknak köszönhető, ahol a pérhalak májustól meghúzódnak. A szigeten szeptember végétől halásszák őket, ennél fogva a friss bottarga tavasszal és kora nyáron a legízletesebb, és a színe is ilyenkor a legszebb." forrás


A szigeten én nem voltam még olyan helyen ahol ha a kilátás (extrém) különleges akkor a magas árak mellé igazán jó konyha társulna.

Tenger gyümölcsei bőségtál - V. Jancsi fotója

Itt is van kifli! - Ata fotója

Vásárlás

Eszméletlen finom a friss gyümölcs, főleg őszi- és sárgabarack, érdemes venni, ha valaki szereti őket

A kenyér fura, de nem más, mint az összes többi mediterrán országban megszoktuk. Szárd lapos fehér kenyér vagy egyéb fajták, főleg fehérk enyér van csak. Frissen isteni ropogós ciabatta szerű, de másnap szöget lehet vele verni a falba, harmadnap ölni is lehet vele, ha valakinek a fejére esne :-) Nejlonzacskóba csomagolva másnap még ehető, de gumiállagú lesz. Drága és estefelé már nem lehet kapni. Amúgy minden üzletben lecsomagolva vagy a hentespultnál frissen is.

Vigyetek elegendő naptejet, és egyéb kozmetikumot, mert pokoli ára van. Nekünk az utolsó két napra fogyott ki naptej és testápoló is, de inkább kipréseltük még az utolsó cseppeket is, minthogy vettünk volna. Kisebb üzleteknél nem is néztük, de az Auchanban egy Nivea naptej 16 Euro volt (Németországban 4-ért van) és egy mini flakon (fele annak, amit használok) Garnier testápoló 8 Euro lett volna, míg itthon (Németországban) 3 Euro.


"Az üzletek általában 9-10 óra között nyitnak, de nemsokára be is zárnak, hogy teret engedjenek a nyár közeledtével egyre hosszabbodó déli sziesztának. Ez az itt élő emberek szent intézménye, a szokásnál erősebb, szinte törvény.

A Szardínián utazgató külföldi napközben hiába keresgél nyitva tartó benzinkutat vagy zöldségest, szinte bizonyos, hogy sehol nem talál. Délután 5 óra tájban indul újra az élet, először az ajándéküzletek nyitnak ki, majd szép sorban a többi.

Este 9-10 felé viszont még mindig pezseg az élet, a hangos olasz családok ilyenkor kezdenek el vacsorázni, az utcán rohangáló kisgyerekek hallani sem akarnak lefekvésről, és az éttermek pincérei magasabb fordulatra kapcsolnak. Jóval éjfél után csendesedik el minden, hogy az éjszaka rövid intermezzo legyen a másnap előtt.

A kisvárosokban, általában az óvárosi főtér közelében, vagy a szűk sikátorokban találunk egy-két remek pékséget, melyek illata már messziről csalogat. Szardínián híresek a fura alakzatot öltő kenyerek, melyek persze nagyon ízletesek is." forrás


Valóban nagyon drága minden, és ezt az önellátós szállásainkon keresztül jól érzékeltük, hiszen mindent magunk vásároltunk be. Legolcsóbb volt az EuroSpin nevű üzlet, hatalmas választék pedig, az Auchanban van, de az is piszok drága, amúgy minden iszonyat drága. 


Cigarettát csak "Tabacchi"-ban, azaz dohányboltban lehet venni. Ezek este már nincsenek nyitva, vannak többnyire előttük automaták - Figyelem! Az dohányautomatába helyi (olasz) egészségbiztosítási kártyát kell betenni, csak akkor ad ki cigit. Párom ezt akkor tudta meg egy helyitől, amikor már befalta az automata az 5 Eurósát. De a helybéli segített neki, az automata kiadott egy számlát, amivel másnap a boltban ki lehetett váltani a cigit.


Szárd nyúlhús - 9 euró/kg. a piacon - Ata fotója 

Szórakozás

Aki féktelen bulizásra vágyik, annak Szardínia nem jó választás! Az esték csendesek, hangulatos kis éttermek, isteni ételek várják az utazót, de este 10 közül megáll az élet (legalábbis szeptemberben).

Vannak azért a szigeten térségek, városok, ahol pezseg az éjszakai élet, persze csak a turista szezonban: Costa Smeralda, San Teodoro, Santa Teresa di Gallura, Alghero, Villasimius.

Közbiztonság&Kellemetlenségek

A szigeten jó a közbiztonság, csupán a legnyilvánvalóbb óvatossági szabályokat kell betartani, pl. az autók ülésein ne hagyjunk értéktárgyakat. A strandokon ne hagyjunk értékeket őrizetlenül. A természetben nem kell aggódni, nincsenek a szigeten mérges kígyók. Kellemetlen dolog az, hogy a száraz nyarakon gyakran fordulnak elő erdő- és bozóttüzek. Állítólag szándékos gyújtogatások állnak ezek hátterében (pásztorok közötti viták és telekspekuláció).

aji

Minket szerencsére nem ért semmilyen negatív élmény. Esténként is sétáltunk be a városba, de kizárólag kivilágított utcákon, a sötét partra nem mentünk le.


Közbiztonság: Jó! A strandokon is jónak éreztük, sehol sem volt úgy, hogy lopástól féltünk volna. Rengeteg rendőr van, még biciklis rendőröket is láttunk, akik a strandra is kijöttek és nézelődtek, megbüntették azokat, akik a védett, elkerített homokdűnékre mászkáltak. Megjegyzem, hova menjen a jónép pisilni, ha nincs wc sehol?


Figyelem: Cagliariban skorpiót talált a fiam. Már nem élt az állat, de jelezte egy helyi idős néni, hogy attól még ne érjünk hozzá!


Egyéb praktikus információk

CAGLIARI - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

Cím: Via Sonnino 139, 09127 Sardegna, Italy - Telefon: +39-070-668-522
E-mail: consolatoungheriasardegna@hotmail.it - Tiszteletbeli konzul: Dr. Gábor Pinna

Turisták tucatjait büntették meg az elmúlt napokban Szardínián, mert homokkal, szikladarabokkal vagy kagylókkal a poggyászukban próbáltak meg hazatérni nyaralásukból a páratlan strandjairól híres szigetről. A vámhatóság 41 személyt sújtott háromezer euróig terjedő bírsággal a sziget érintetlen strandjainak megdézsmálása miatt, az utazóktól. Ezer kilogramm homokot, követ vagy tengeri kagylót koboztak el.

Egyes turisták az interneten bocsátják áruba a szardíniai tengerparti zsákmányt, közte érintetlen strandok különleges színű homokját, megteremtve egy új, ökológiailag veszélyes feketepiacot.

Egy 2017-es helyi jogszabály célja megakadályozni, hogy turisták milliói hordják el a sziget javarészt még érintetlen strandjainak ritka homokját. Az utazóktól elkobozott homokot lehetőleg visszajuttatják arra a partszakaszra, ahonnan elvitték. (2021)" forrás

Fotóegyveleg

Porto Cervo - jachtkikötő  - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes