ÚTIKRITIKA.HU / Castelsardo


hirdetes

útikritikák


Castelsardo

Castelsardo

Castelsardo-ról bevezető| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás |Parkolás| Étkezés| Vásárlás| Egyéb praktikus információk| A vár| Katedrális| Doria erődítmény| Spiaggia di Lu Bagnu |Más látnivalók Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Castelsardo-ról bevezető

Lakosság (2023-ban): 5600

A város Szardínia északi partján, egy öbölben (Golfo dell'Asinara) található. A kisváros magaslatra épült.

A település neve magyarra fordítva: szárd vár

Castelsardo a nevét a várost csaknem átívelő, hatalmas középkori várról kapta. Ez a város legjelentősebb látványossága, és lenyűgöző kilátást nyújt a környező tájra és a tengerre.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Valóban gyönyörű a citadella-szerű várból a kilátás

2. A kisváros kikötőjében (Marina di Castelsardo) a sétálás, kávézó teraszára kiülés

Nem tetszett

1. Kicsit túl van lihegve

Vélemények

Eleinte féltünk, hogy nem éri meg a nap közepén 30 fokban felkaptatni az emelkedőre, ám az útközbeni és a fenti látvány minden izzadságos mozdulatért kárpótolt. Színes házikók, fiókáikat nevelő sirályok, girbegurba utcácskák kínáltak igazi „elveszős” kalandot. forrás


Castelsardo a festői óvárosáról híres, amely a tengerből meredeken kiemelkedő hegy oldalában fut körbe. Castelsardo az egész sziget egyik legszebb, legjellegzetesebb települési látnivalója. Bármely útról is érkezünk, a várfal tövében kialakított remek panorámájú parkoló teraszra érkezünk, onnann szűk, kanyargós utcákon, meredek lépcsőkön bolyonghatunk a vár felé, a város sikátorain keresztül. A vár bejáratának közelében sziklába erősített márványtábla őrzi a két világháború itteni hősi halottainak neveit. Castelsardo igazán hangulatos kisváros, párját nem találtuk az egész szigeten. Itt kóstoltuk meg a Gelatot, az olasz fagyit, amely állítólag Szardínián az egyik legfinomabb és a legkrémesebb. forrás


Az északi parton elindultunk Castelsardo felé. Az útról megpillantottunk egy nagy homokos strandot hullámokkal Platamona-nál. A hatalmas partszakaszon alig volt rajtunk kívül valaki. Habár az idő szeles volt, a víz viszont kifejezetten meleg, így a gyerekek boldogan ugrándoztak a hullámokban. Castelsardo belvárosához közel, kinéztünk egy ingyenes parkolót. Miután már egy hete pizzázni szerettünk volna, végre itt találtunk egy megfelelő helyet. Nyitásig még sétáltunk egyet a vár körül a belvárosban. Fentről igazán pazar a kilátás! A De Frassau pizzériában isteni tésztát és pizzát vacsoráztunk. (2023)

Odajutás

Autóval, busszal, esetleg óceánjáró hajóval. Legtöbben autóznak, így a várhoz közeli 15 parkolóhely gyorsan elfogy. Csak a kékkel jelölt helyekre szabad beállni, a sárgás, barnás felfestésű helyek a helyieké. A parkolás fizetős, 1 óra 1 euró 2023-ban.

Parkolás

1. Mindenhol fizetős. A sziesztát szezonon kívül a fizetős helyeken is tartják, de attól még mindnekinek tanácsos parkolójegyet venni.

2. Parcheggio Gratuito (ingyenes): Via Porto Turistico

3. Parking Via Zurulia - Via Zirulia

Így könnyű vagy csak így lehet - Kriszta fotója

Étkezés

A Ristorante Il Bounty nevű étteremben akartuk megkóstolni a helyi specialitást, a culurgiones nevű szardíniai, krumplis-sajtos raguval töltött, paradicsomszósszal és parmezánnal borított tésztát. Mivel a teraszuk tele volt, csak nekünk kinyitották a pincében a dísztermet, ahol kellemes hűvös várt. Étteremben sosem csináltunk még ilyet, de kétszer kértük ki ugyanazt a fogást, azaz repetáztunk…forrás

Vásárlás

Kézműves piaci utca

Helyi kézművesek és művészek által készített hagyományos szardíniai termékeknek és kézműves tárgyaknak szentelt utcája. Helyi hímzéseket, kerámiákat, fonott kosarakat és  más kézműves termékeket árulnak.

Az utcában található boltok és műhelyek a hét minden napján nyitva vannak a turistaszezonban. A nyitvatartási idő azonban változhat, és az évszaktól és az egyes üzletektől függően eltérhet. Általában a legaktívabb időszak a nyári hónapokban van, júniustól augusztusig.

"Eléggé szentendrés, de nagyon aranyos és fotogén a belváros.Kr 2023"

Egyéb praktikus információk

             Aki a purgatóriumba képzeli el túlvilági létét, az itt előfelvételizhet, mármint a várnegyedbeli via Purgatoriumban - Kriszta fotója

A vár

A város központjában található a Castelsardo Vár, ami a középkori emlékekben gazdag város jelképének számít. A vár tetejéről lenyűgöző kilátás nyílik a környező területekre és az Északi-tengerre. A várban múzeum is található, amely bemutatja a város történetét és kulturális örökségét.

5 euró a belépőjegy. A múzeum kihagyható.

Jobb 16 óra után menni, mert, akkorra már távoznak az óceánjárós tömegek.

A városka a várból - Kriszta fotói

Kriszta fotói

Óváros

Kriszta fotói

Katedrális

Cattedrale di Sant'Antonio Abate

A város főterén, a Piazza del Duomo-n található a Katedrális (Cattedrale di Sant'Antonio Abate). A 16. század végefelé épült. Homlokzata később barokk stílusban lett átépítve. A katedrális belső tere impozáns.

Doria erődítmény

A Doria Erődítmény (Roccia dell'Elefante) egy hatalmas sziklatömb, amit egy elefántfej formájához hasonlítanak. A szikla alatt egy barokk szobor található, amely a város védőszentjét, Szent Antalt ábrázolja.

Spiaggia di Lu Bagnu

Castelsardo közelében található ez a gyönyörű, homokos partszakasz.

a. v. fotója

Más látnivalók

1. A városban található a Muzeo dell'Intreccio Mediterraneo (Földközi-tengeri Szövés Múzeuma), ahol a hagyományos szardíniai kosarak és szövetek készítésének folyamatát mutatják be.

2. Sa Pedra Niedda: Ez egy hatalmas bazaltkő szikla a tengerparton, ami népszerű fotótéma és látványosság a turisták körében.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes