ÚTIKRITIKA.HU / Szardínia


hirdetes

útikritikák


Szardínia

Repülés| Érkezés| Kompozás| Szállásválasztás| Ajánlott szálláshelyek| Fotóegyveleg

Tartalom előkészületben

Repülés

Érkezés

Cagliari reptérre

Cagliari Elmas repülőteréről vonattal 7 perc alatt benn voltunk a városban. A vonatút valóban egy szempillantás alatt eltelt, azonban azzal kalkulálni kell, hogy a tranzitból kilépve a vasútállomás nem kis távolság. Lemértük. Futólépésben 9 perc, bár egész jól kitáblázott, így lehet megdönteni ezt az időnket. Semmi gond, ha nem sikerül, netán lekésitek a vonatot, átlagosan 15 percenként közlekedik és 1,30 EUR egy útra a jegy. Automatából kell megvásárolni és még a peronon kihelyezett kezelőknél érvényesíteni felszállás előtt. forrás

Alghero-i reptérre

A helyi tömegközlekedéssel 13 perc alatt a szállásunknál lehetünk, mindössze 1 euróért. Azt tudtuk, hogy a menetrendet nem kell túl komolyan venni, azt már kevésbé, hogy a buszmegállókat sem 😊.

Még itthon letöltöttük a DropTicket alkalmazást, és meg is vettük a jegyet, így azzal nem kellet ott bajlódnunk, mert ahogy láttuk, néhány honfitársunknak a jegyvásárlással is meggyűlt a baja. Tehát kimentünk a terminálból a 34 fokos melegbe, sehol egy árnyékot adó fa, vagy beálló, egy buszmegállót láttunk ugyan, de ott csak a távolsági buszok voltak kiírva.

Vissza a terminálba, kerestünk egy infópultot, ahol egy rendkívül barátságos, kedves fiú megnyugtatott, hogy az az egy buszmegálló lesz az igazi, így visszamentünk oda. Az tény, hogy ott egyre nagyobb volt a tömeg, de mindenki tanácstalanul toporgott, menetrend szerint a busznak már jönnie kellett volna, de nem jött, a nap meg csak sütött, de türelmesen vártunk.

Aztán megérkezett végre a busz, amire természetesen nem fért fel mindenki, nekünk szerencsénk volt, pont ott állt meg, ahol mi várakoztunk, így feljutottunk. Tavalyi, ciprusi nyaralásomból tudtam, hogy a sofőrnek felszálláskor jelezni kell, hogy hol szeretnénk majd leszállni, mert a buszon se kijelző, se információs tábla nem volt, a megállókat fölösleges számlálni, mert akár 2 megálló között is megáll, tehát szóltunk a sofőrnek, aki kiabált is amikor odaértünk, így sikerült a megfelelő helyen leszállnunk. (2023)


Alghero város reptere nem bővelkedik a kitáblázott információkban, így a velünk a fedélzetén landoló magyar gép utasai már a reptérről a városba induló busz megállóját keresve „csapatépítő tréningen” vehettek részt. A kézzel-lábbal elmutogatott helyi segítségnek hála végül meglett a busz, és az is kiderült, hogy automatából vagy mobilos alkalmazáson keresztül jegyet előre venni kell rá, a sofőrnél nem kapható. (2022) forrás

Kompozás

A legrövidebb kompozási lehetőség Civitavecchia (csivitávekkiá) és Olbia között van, nappal 5 óra, éjszaka 8 óra.

3-szor voltunk komppal Szardínián.
1.út. Livorno - Olbia Grimaldi Lines árra nem emlékszem (2017.)
2. út. Livorno - Golfo Aranchi Corsica Ferries árra nem emlékszem (2019).
3.út Genova- Olbia (2022). GNV 4 felnőtt, 1 gyerek plusz autó, plusz 4 ágyas kabin 410 euró. Ez nagyon jó ár, viszont már januárban foglaltuk.
A három hajótársaság közül a GNV volt a legfapadosabb, viszont elvitt a célállomásra! 😊 Hosszabb is volt az út. Egyébként mindig éjszaka kompoztunk! Nekem az a leglogikusabb. Este felszállunk, alszunk... reggel felkelünk és ott vagyunk! 😊 Nem kell 6-7 órán keresztül a tengert bámulni!


A komp elképesztő áron van Livorno-ból Olbiába, viszont ez csak akkor van így, ha a gyorsabb megoldást választjuk és a pár óra alatt odaérkezővel megyünk. Azonban van olyan verzió is, ami lassabban pöfög a tengeren, így az éjszakát a kompon tudjuk tölteni, és ezzel spórolunk egy szárd szállást, na így már nem is olyan vészes a helyzet. Ráadásul rosszabb éjszakát is el tudok képzelni, mint egy kompon a Tirrén-tenger közepén. (2017)" forrás


A kompon nagyon szorosan kell parkolni, és mindenki húzza be a kéziféket, mert a viharos tenger bizony dobálja a nagy hajót is és az összes kocsit annak a gyomrában. Nem szabad a kocsit beriasztani, mert a hullámoktól egész éjjel mehet a riasztó. Mi nem vettünk kabint, vittünk polifoamot és hálózsákot, és a bárban feküdtünk le a földre és a bokszokba, mint sok egyéb más utas. Érdemes időben érni a komphoz, hogy hamarabb lehessen leállni a hajó gyomrában és menni fel valami kényelmes és félreeső zugot keresni.


Ha Magyarországról utaztok Szardíniára, akkor jó eséllyel Algheróba érkeztek repülővel, vagy Olbiába komppal. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az utazás megszervezésének kardinális pontja a repjegy vagy a komp lefoglalása, mert főszezonban pofátlanul magasak az árak, akármelyiket is választjuk. Vegyétek figyelembe, hogy az olasz közösségi közlekedés nem egy leányálom már a félszigeten sem, a szigeten meg pláne ne számítsatok jól kifundált vasúti vagy egyéb összeköttetésre a városok, látnivalók között. Magyarul: létszükséglet az autó, úgyhogy vagy repülő+bérelt kocsi, vagy autó+komp kombóban gondolkodjatok. A Szardíniára tartó kompok Genova, Piombino vagy Livorno kikötőjéből indulnak (azaz délebbről is, Civitavecchia, Nápoly, stb., de magyarországi kiindulóponttal azért ezek már elég nehézesek). A jegyeket a különböző társaságok a Moby, a Sardinia Ferries, a Tirrenia vagy a Grimaldi Lines honlapján foglalhatjátok.

A hajó indulás előtt kb. két órával illik a kikötőben lenni, ahol szép katonás rendbe parkoltatnak le, hogy amikor befut a komp minél gyorsabban, adott sorrendben lehessen felmenni rá, és becentizni a kocsit a benti parkolóhelyére.

Ha éjszaka utaztok, foglaljatok kabint, ne ezen az 50 eurón múljon az üdvösség. Sokan spórolnak a kabinnal, és a folyosókon leterített matracokon, a bár kanapéján kinyitott hálózsákon vagy a fedélzeti nyugágyakon alszanak…keleti kényelem, nyugati izgalom. A nappali utat simán ki lehet bekkelni a fedélzeten is, van medence, bár, étterem, shop, de az sem megvetendő, ha csak 8 órán keresztül bámuljuk a hajó nyomdokvizét. (2017)forrás

Van kompközlekedés Szardínia és Korzika között is (Santa Teresa di Gallura és Bonifacio) - V. Jancsi fotója

Szállásválasztás

Árszintben van mindenféle. A felső szinten említhető érdekességként, hogy a Costa Smeralda-n van olyan szálláshely (nem is egy), ami egy éjszakára kétezer euróba kerül. Az olcsó szinten vannak a kempingek, a kiadó szobák. Dicséretes, hogy a szigeten nem épültek olyan szörnyű betonos hotelkolosszusok, mint a Costa del Sol-on.

Főszezonban megfizethető, normális kinézetű szállást emberi áron találni szinte egyenlő a lehetetlenséggel. Ha esetleg mégis jó áron bukkannánk rá egy szállásra, akkor vagy kilométerekre lesz a tengerparttól, vagy egy omladozó épület alaksorában egy kis egérlyuk lesz, vagy pedig rosszabb esetben mindkettő. Amit mindenképp hozzá kell tennem, hogy augusztusban jártunk a szigeten – az olasz turisták főszezonjában. Gianni, a szállásadónk elmondta, hogy ha szeptember végén, október elején érkezünk, akkor jelentősen olcsóbb lett volna már a szállásunk. forrás


Cagliari a városi émlényt keresőknek - Villasimius a búvároknak - Costa Rei a családoknak - Pula a szuper strandjai és a régészeti emlékek miatt - Carloforte, mert nagyon egyedi hely - Oristano, mert nem túl turistásA különböző weboldalakon mindent nagyon jól el kell olvasni, az apróbetűs részt is, hiszen ott gyakran nagyon fontos információk vannak leírva, amik felett sokan átsiklanak.

Sokan átsiklanak a nem apróbetűs infók felett is, ahogy a napokban olvastam az egyik magyar nyelvű oldalon, ahol kétségbeesve panaszolta valaki, aki az interneten több szállást is lefoglalt, annak tudatában, hogy azokat majd ingyenesen lemondhatja…és nem vette észre, hogy az egyik szállás nem lemondható, viszont ő azt is le szerette volna mondani. Próbált írni az internetes portálnak, meg magának a szállásadónak is, de (egyenlőre) senki nem válaszolt.

Ilyen esetben nem kell csodálkozni, hogy a hotelek nem reagálnak, nincs kötelességük válaszolni, amikor ők egyértelműen odaírták a foglalási feltételeket. Ha valaki azt félreolvassa, nem a szállásadó hibája, és nem lehet tőle jóindulatot elvárni és panaszkodni rá. Ill. panaszkodni lehet, de nincs értelme.

Vagy a másik gyakori eset, amikor előfoglalással lefoglalják a 30%-kal olcsóbb szállásokat, hiszen ez az alacsony ár első látásra rendkívül vonzó. De az is oda van írva, hogy ezt a foglalást nem lehet már módosítani, vagy ingyenesen lemondani, pont ezért ilyen olcsó! Ennek ellenére sokan mégis reménykednek ennek ellentétében.

Saját tapasztalat és az olvasottak alapján tudom, hogy az is előfordulhat, hogy a nyaralás alatt történik valami az utazókkal, pl. baleset, ami miatt kénytelenek haza utazni, és felháborodva követelik vissza a szállás díját, hiszen nem tudták kiélvezni az ottlétet, és nem fogyasztották el a lefoglalt étkezéseket. A hotel azt a szobát, amit a vendégeknek hirtelen el kell hagyniuk, nem tudja már eladni, és amúgy sem vállal felelősséget a szállodavendégek esetleges balesetére vagy egyéb gondjára. Ahhoz külön biztosítást kell kötni, és majd a biztosítótól követelni a pénzt.

Tanácsaim szardíniai szállások foglalásánál:

Ne bízz vakon minden weboldalban, ami szállást kínál.
Mindent olvass el figyelmesen, a legapróbb részletekig.
Ne foglalj idegen nyelven, amit nem értesz tökéletesen.
Ne reménykedj a foglalási feltételek megváltozásában vagy a szállásadó jóindulatában.
A “gyanúsan” alacsony árnak mindig oka van, keresd az okát!

forrás


Ha nem akarsz kétnaponta összepakolni és minden cuccoddal újra és újra felkerekedni, válassz olyan szállást, ami könnyen elérhető a reptérről, vagyis amelynek közelében megy autóút. Ez tényleg fontos, ugyanis a tömegközlekedés, ahogy a legtöbb mediterrán országban igencsak kaotikus, vagy van, vagy nincs, vagy jön, vagy nem, vagy nem férsz fel rá. Ha autóval szeretnéd bejárni a szigetet, fontos, hogy ne az egyik csücsökben szállj meg, mert akkor iszonyú sokat kell majd vezetned, hogy átjuss mondjuk a keletiről a nyugati partra, esetleg északról délre.

Lehet, hogy a GPS szerint csak 100 kilométer lesz a távolság az általad kiválasztott városok között, de a rossz minőségű utak, a kacskaringós szerpentinek és a hatalmas hegyek miatt igencsak lassan fogsz haladni. Így ha nem akarsz naphosszat egy bérelt autóban csücsülni, érdemes legalább abban a régióban szállást foglalnod, amelyiket a leginkább meg szeretnéd nézni! forrás

Ajánlott szálláshelyek

3 csillagos:

4 csillagos:

5 csillagos:


Agroturismo

Tetszett a falusi turizmus, amire a szigeten egyre több család vállalkozik. Itt kifogástalan minőségű panzióban lakhatunk a család birtokán, a természet lágy ölén, reggel a szobák mellett elhaladó legelésző birkanyáj hangjaira ébredhetünk, és reggelire/vacsorára a birtokon termelt gyümölcsöt, zöldséget, sajtot, húst szolgálják fel.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes