ÚTIKRITIKA.HU / Autóbérlésről részletesebben


hirdetes

útikritikák


Autóbérlésről részletesebben

Autóbérlés Szardínián

2023:

Szardínián az autóbérlés jelentősen megdrágult. Ezt maguk a kinti  autóbérlő cégek a bérautók készletének lassú bővülésére és/vagy a Covid utáni bizonytalasággal próbálják magyarázni. Ha a maga árak dacára autót szeretnénk bérelni, akkor nem árt észbe vésni néhány tényezőt:

A legfontosabb: A főszezonban (július és augusztus) előre kell foglalni, nem lehet abban reménykedni, hogy a szigetre érkezésünk után majd keresgélünk, mert könnyen autó nélkül maradhatunk.

Nem szeretnek deposit/hitelkártya terhelés nélkül autót bérbe adni. Ha belegondolsz, te sem szívesen adnád oda a saját autódat mindenféle biztosíték nélkül. A hitelkártya alatt a valódi, hitelkerettel megtoldott hitelkártyát értik. Amire a "debit" szó van írva, azt nem fogadják el.

Hol és hogyan foglaljunk bérautót a szardíniai utazásunkhoz? 

1. Egy Magyarországon működő, nemzetközi cégcsoportot felkeresve, akár személyesen is, de telefon, e-mail segítségével az indulás előtt magyar nyelven intézheted a bérlést. Előnye, pl., hogy rögtön kapsz választ minden kérdésedre, magyarul.

Másik lehetőség a külföldi internetes portálokon való böngészés, online kiválasztás szintén előre. Lehetőségek: a légitársaság, vagy a szállásfoglaló gyűjtőoldal, a bérbe adó cégek direktben megkeresése online, egyéb bróker gyűjtőoldal használata.

Viszonylag új, egyre sikeresebb létező lehetőség: Car sharing (https://www.playcar.net/)   www.auting.it.  Láthatóan léteznek egész jó árú autók, igaz a kínálat nem bőséges. De - első ránézésre - rugalmas az ügyintézés, biztosítás, ingyenes lemondás az árban ..stb.

2. Ne csupán az ár alapján válasszunk bérautót, hanem az állagát is tartsuk fontosnak. Egy beragadt váltókar miatt 2 napot egy helyben toporogni, mert nem találsz szervizt, amit esetleg magadnak kell intézni, nem ismered a környéket vagy esetleg nem beszéled a nyelvet, nem kapsz azonnal csereautót/bedöglik a légkondi…hát …ezek nagyon kellemetlen és az utazást is megkeserítő pillanatok lehetnek.

3. Mik szükségesek az ajánlatkéréshez, foglaláshoz?

A gépkocsi felvételének és leadásának időpontja: (dátum, óra, perc).
(Nyilván választhatsz olyan formában is, hogy egy hetes nyaralás alatt csak egy két napra bérelsz autót, amikor is a szállásodtól távolabbi látványosságot tervezel megtekinteni, esetleg az utolsó pár napra, amikor már az elutazás transzfer járatának is használod a bérelt autót.)
A gépkocsi felvételének és leadásának helyszíne: Általában ez egy és ugyanaz, de lehetséges opció, hogy Cagliari repülőterére érkezel, ott veszed át a bérelt járművet és Olbia repteréről utazol el, így a leadás helyszíne már Olbia lesz. Ekkor mindig egy extra kb. 50-80 euróval többre számíts az árban.

Milyen kategóriájú autót szeretnél az utazáshoz:
Itt döntően a méret számít. Kis-, közepes-, nagy kategória felosztás többnyire. Csomagok és utasoktól függően. Ajánlott a kicsi és a közepes kategória. A sziget útjai szűkek, a parkolók és parkolóházak felfestései még szűkebbek.

A gépkocsi vezető életkora és a fizetésnél használt kártya is befolyásolhatja a kapott árajánlatot. Általában 65 felett az ár erősen emelkedik.

Mit veszel figyelembe a kapott árajánlaton?

Minden esetben van egy alapár, mely tartalmazza a:
- korlátlan kilométer használatot
- reptéri illetéket
- üzemben tartási díjat

Az alapár nem tartalmazza a
- üzemanyagot a megtett kilométerekre
- az önerőt törés, lopás és egyéb károk fedezetét (erre külön biztosítást kell kötni)
Tulajdonképpen, ha kiválasztottad a neked tetsző alapárak közül a legszimpatikusabbat, illetve a céget, már foglalhatod is a gépjárművet.

Mi kell hozzá?
- személyi okmány (útlevél vagy személyi igazolvány)
- legalább egy éve érvényes jogosítvány
- minimum betöltött 21. életév
- esetek 95%-ban dombornyomott hitelkártya.

4. Megvan a kiválasztott autó, de jóóó már csak az átvétel van hátra…… na de…tulajdonképpen itt kezdődik az egész autóbérlési mizéria legkellemetlenebb része. A BIZTOSÍTÁS!!!


A fent leírtak alapján ez csak alapár!!, melyben nincs biztosítás. Ha van benne biztosítás, akkor is rád fognak tukmálni egy ennél is jobb biztosítást, mert az eredeti biztosítás az vacak. Szerintük. Emiatt, a bérbeadó cég az átvételkor egy visszatérítendő nagyobb összeggel terheli meg a hitelkártyát (kaució), ami lehet 800-2500 euóoig terjedő összeg, az autó kategóriájától függően lopás / töréskár esetére. A dombornyomott hitelkártyán ennek az összegnek a hitelkereten belül rendelkezésre kell állnia a bérlés időpontjában. Amennyiben a bérautóval nem történik semmi, úgy abban az esetben az összeg terhelése a gépjármű leadástól számított pár napon/héten  belül megszűnik.

Mi az, ami a tapasztalatok alapján ebben az esetben a problémát okozhatja?

A kaucióra visszatartott összeget egy dombornyomott hitelkártyán akarják lefoglalni, mellyel sok utazó nem rendelkezik, illetve nem elég a hitelkeret, illetve nagyon fontos az is, hogy ennek a hitelkártyának mindig a gépkocsivezető nevén kell lennie.
Van megoldás? IGEN

Az alapár mellett egy teljes ( full )biztosítási szolgáltatást vásárolhatsz. Kb. 150-220 euró plusz összegért / 7 nap. (Ez sosem visszatérítendő még akkor sem, ha az autót egyben sérülésmentesen visszük vissza.)

Mi az előnye ennek a nem kevés összegnek, mellyel többet fizetünk az alapárnál?

Nem kell feleslegesen parkoltatnod a pénzedet a hitelkártyádon, valamint a visszatérítendő biztonsági letét/önerő az esetek 99% -ban nulla lesz. (az autón történt kisebb sérülésért több száz EUR összeget is felszámíthatnak, de így egy totálkárnál sem kell egy fillért sem fizetnünk.)
Itt megjegyzendő, hogy a megköthető biztosításoknak is több szintje van.
A “0” EUR önrésszel rendelkező szintektől egészen a 1500-2000 EUR önrész szintig.

Fontos tudni, hogy amennyiben biztosítással bérelted autódat, abban az esetben is egy tanknyi üzemanyag összeget lefoglalnak kaució, óvadék címen…. Amennyiben látja, hogy az istennek sem kötsz biztosítást, akkor elkezdi ajánlgatni a 0/24-es azonnali segélyvonalat, amit erre az időre potom 11.- euróért igénybe vehetsz. És akkor csak nézel, majd sóhajtva feladod. Vigye a 11 euróját, csak adja már ide azt az átkozott kulcsot.

Egy kis tanmese, amely tapasztalat útján íródott:

Képzeld el a sort, mely a repülőgép leszállása után vár rád a váróban, az autóbérlős cégek pultjai előtt. Az utazók csak a megérdemelt, kifizetett bérautót szeretnék átvenni. Nem probléma nekik, ha megterhelik a hitelkártyájukat, nem akarnak többet fizetni, nem akarnak full biztosítást (max.alapot) …csak hadd menjenek. De nem.
A pultnál dolgozók nyomást próbálnak gyakorolni mindenkire, minden eszközzel, hogy a teljes biztosítást, illetve a saját biztosításukat kösd meg a gépkocsira nem pl a Ryanair oldalon vásárolt olcsóbb opciót. Engedsz nekik? megkötöd? …vagy nem kérsz biztosítást...? Az utóbbi esetben nem túl kedvesek veled. Még az is előfordulhat, hogy a bérautót személyzet nélkül, a sötétben tudod átvenni és mivel már késő van, nyaralsz, mennél, fáradt vagy a repülőút után …, elsiklasz amellett, hogy az autón az átvételt igazoló (azon megjelölt, a bérlő cég által tudott, elismert hibák listájával) dokumentumban nem szereplő karcok, sérülések is találhatóak, de ezt te nem veszed észre. Ezeket visszavételkor felveszik okozott kárnak és már buktad is az ajánlott biztosítási opció árának többszörösét. Amennyiben megkötöd az alapárhoz a teljes biztosítást, úgy mindenki nyugodt. Neked nem kell aggódni, hogy mi történik (természetesen inkább semmi) a bérautóval, a szolgáltató pedig nem ugrál a nyakadon.

Nem beszéltünk arról a lehetőségről, amikor az autóbérlés minden költségét a helyszínen, készpénzzel fizeted. Ebből van a legkevesebb és inkább az ad hoc, foglalás nélkül csak megérkeztem és bérlek típusra jellemző. Ez a lehetőség 2023-ban gyakorlatilag nem létezik már.


Interneten előre foglaltam bérautót a Sicily by car autókölcsönzőtől (Rómában is tőlük béreltünk és elégedettek voltunk). A reptéri terminál mellett található a kölcsönző cég (ott, ahol az összes többi).

Hitelkártya nélkül is lehet tőlük autót bérelni (a foglalási folyamat során be lehet jelölni, hogy fizetés hitelkártya nélkül), természetesen feláras.

És természetesen ennél a cégnél is tolják rád a biztosítást, így nem árt előzetesen tájékozódni, hogy mi mire nyújt fedezetet.

Az ügyfél kiszolgálási rendszerükben van egy kis probléma, ami abból adódik, hogy a pult 8 órakor nyit, ezért (gondolom) akik az éjszakai/kora reggeli géppel érkeznek azok már sorban állnak és várnak…

Mi 08:30 körül landoltunk és kb. 2 óra volt, mire át tudtuk venni az autót. De nyaralni mentünk, pont nem siettünk sehová… és egy magyar sráccal jól elbeszélgettünk várakozás közben.

(Az autófelvételi pont konténerei előtt van napernyő bérlési lehetőség, 5 euró/db, korlátlan időtartamra. Gondolom az autókban hagyott napernyők, de jól jár mindenki…forrás


Szardínián, amint lekanyarodsz a főútról egy ámulatba ejtő strand irányába, a legtöbb esetben először fel kell menned egy kisebb dombra. Aztán szépen leereszkedsz a másik oldalán, és ha szerencséd van, telepítettek az út végére parkolót. Mert, ahogyan az a térképen is látszik, az utaknak egyszer csak végük van, és még az is megeshet, hogy nincs helyed megfordulni, akkor pedig marad a lejtőn felfelé való tolatás 1.3-as motorral. Na, az tényleg nem annyira vicces! (Ha bizalmatlan vagy az autóbérlést illetően, válassz olyan céget, amelynek van magyarországi képviselete, így ha bármi probléma lenne utólag, itthon, személyesen is eljárhatsz az ügyedben!) forrás


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes