ÚTIKRITIKA.HU / Portugália


hirdetes

útikritikák


Portugália

Portugália dióhéjban | Bevezető | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Kedvencünk: Guimarães középkori óvárosa  - Kriszta fotója

Portugália dióhéjban

Portugálul: Portugal (kiejtés: purtugál)

 • Portugália az Ibériai-félsziget nyugati végében terül el, 92 400 négyzetkilométeren, tehát picivel kisebb, mint Magyarország. Lakossága viszont 10,2 millió (2024-es becslés), tehát picit népesebb, mint hazánk (9,7).
 • Államformája köztársaság, fővárosa Lisszabon. Pénzneme az euró.
 • A portugálok 85 százaléka katolikus (az aktív templomba járás akítvabb az ország északi részén, mint délen)
 • Észak-déli irányban a legnagyobb távolság 562 kilométer, kelet-nyugati széltében 350 kilométer a legnagyobb távolság.
 • Portugália fővárosa, Lisszabon 2470 kilométer távolságban van Budapesttől.
 • Portugália az Európai Unió és a NATO tagja.
 • Időeltolódás: ott mínusz egy óra az itthonihoz képest.
 • Budapest és Lisszabon között a repülési idő kb. 3 óra 50 perc.
 • Portugália a legrégebbi európai ország változatlan határokkal (1139 óta).
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1060 euró - (Magyarország: 886 eurónak megfelelő HUF) 
 • A portugáliai fogyasztói árak kb. 6 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak.
 • 2024. április: 1 liter benzin 1,72 euró
 • Leggyakoirbb vezetéknév: Silva
 • Lisszabon régebbi város, mint Róma. Időszámításunk előtt 1200 táján főniciaiak lakták elsőként.
 • Portugália az 6. a FIFA ranglistáján (2024. április)

 Portugália időjárása:

Portugália - Időjárás

Bevezető

Honlapunk egyedi úti kritikus műfajához nem illene, hogy itt a bevezetőben Portugáliáról szokványos turisztikai propagandaszöveget, közhelyes, unalmas prospektusdumát vagy wikipédiás adathalmazt zúdítsunk az olvasóinkra. Hasznosat akarunk közölni és nem csábítót.

Portugália meglátogatása bizony a magyar utazók többsége számára repülést igénylő program. Budapesttől Lisszabonig az út 3089 kilométer, amit pihenő nélkül autóval kb. 29 óra leforgása alatt lehetne megtenni. Mivel Portugáliában sok érdekesség busszal, vonattal körülményesen közelíthető meg, adódik, hogy egy " repülj és vezess" jellegű utazást érdemes inkább tervezni. Az autóbérlés időkerete viszont alaposan megfontolandó, mivel például Lisszabonban nem előny, hanem inkább nyűg gépkocsival közlekedni. Minden turistás utazás tervezésénél alaposan fel van adva a lecke, hogy mi fér bele az adott napmennyiségbe. Csupán óvatos és nem tévedhetetlen kísérletet merünk tenni arra, hogy ez ügyben ötletet adjunk.

Négy-öt napos utazásba legfeljebb Lisszabon és közvetlen környékének (Cascais és Estoril, Sintra) meglátogatása fér bele. Ha ezen kívül még Észak-Portugália is benne van a tervben, akkor minimum 8-10 napra van szükség és akkor merő rohanás az egész utazás. Sokan ezért két külön utazásra (Lisszabon és környéke, majd aztán Észak-Portugália) bontják Portugália felfedezését. Más tészta, ha az elképzelésben még nyaralás is szerepel.

Porto - katedrális - kriszta fotója

A jobb portugáliai nyaralóhelyek az ország déli, mediterrán részén vannak. Bár Portugália nem hatalmas ország (csaknem épp akkora, mint Magyarország), de azért álljon itt támpontként néhány fontosabb távolsági adat ahhoz, hogy fogalma legyen az olvasónknak az autózások időigényességéről.

Lisszabontól az északi Porto-ig az út 317 kilométer, és ez kb. 3 és fél órás autózást jelent. Igaz a két város között van ok megállásra a látnivalók miatt (pl. Coimbra). Viszont az északi országrészben még Portotól északabbra is el kell menni, ami plusz 1 órás távolság. A másik irányban, dél felé, Algarve térsége Lisszabontól ugyancsak 310 kilométer körüli távolság, azaz hozzávetőleg három órás autózás. És akkor még nem kalkuláltunk azzal, hogy az ország belseje felé, a spanyol határ irányában is vannak érdemleges látnivalók, például Évora (Lisszabontól 132 kilométerre). Általános, de nem szentnek tekinthető vélemény szerint az április, május, június, valamint szeptember, október és november első fele a legideálisabb idő Portugália meglátogatására. Vannak, akik szerint áprilisban a legszebb a természet és a legkellemesebb az időjárás.

A portugáliai utazást fontolgató magyarok többsége már megjárta Európa ismertebb desztinációit, pl. Olaszországot, Franciaországot, Spanyolországot. Tapasztalataink szerint Portugália nem csupán nagyon távol van tőlünk a kontinens nyugati szélén, hanem kevés is a magyarok fogalma arról, hogy mit remélhetnek Portugália meglátogatásától. Szinte senki sem bánja meg, hogy az átlag 3 óra 15 perces repüléssel eljutott Portugáliába és megnézte Spanyolország ibériai kis szomszédját. Portugália utazás utáni megítélése persze nagyon vegyes, hiszen az utazók érdeklődési köre, utazási szokásai is nagyon eltérnek.

Pusztán érdekességként és vitát, ellenvéleményeket felpiszkálóként közzé teszünk egy tucatnyi idézetet, Portugáliát megjárt utazóktól. Hangsúlyozzuk, hogy az idézetek nem képviselik feltétlenül a honlap készítőinek véleményét, értékrendjét! A honlap részletes tartalmában viszont bőségesen tálaljuk a tényszerű információkat, azért ott is megtűzdelve érdekes, hasznos vonatkozó véleményekkel.


Porto - Kriszta fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lisszabon annyira vonzó, hogy visszatérünk akárhányszor
 2. Az elképesztő kulturális és történelmi örökségből adódó hatalmas turisztikai választék
 3. A déli klíma, a sok napsütés
 4. A Convento da Ordem de Cristo Tomar városában
 5. Madeira szigete virágba borulva
 6. Óbidos, időutazás a 13. századba
 7. Jó a domborzat a kerékpáros túrázásokhoz
 8. Évora, a műemléképületek miatt
 9. Coimbra egyetemi városi légköre
 10. Porto (pedig, a Ferinek nem jött be)
 11. Strand műfajban: a Falesia 
 12. Meglepően sokan és jól tudnak angolul

Nem tetszett

 1. Ha nem szereted a halat akkor a helyi konyhát nem találod különösebben változatosnak
 2. Vidéken és a városokban is sok helyen rossz állapotúak a közutak (a magyarországi helyzetnél azért nem rosszabb), a portugálok vadul vezetnek
 3. A portugálok zárkózottsága a külföldi turisták irányában, angolul kevesen tudnak
 4. Bérelt (vagy saját autó nélkül), az országon belüli távolsági közlekedés túl komplikált
 5. A vidék sok helyen annyira nyugis, hogy már unalmas
 6. A helyiek mindenhol cigiznek, itt-ott az éttermekben is dohánybűz
 7. Spanyolországban azért a turista látnivalók nagyobb durranások
 8. Algarve a főszezonban - zsúfoltság, britek
 9. A nagyvárosok körüli utakon a közlekedési dugók
 10. Lisszabonban a zsebtolvajok és kellemetlen utcák
 11. Robbantott csirke, szinten minden helyi csirke étel alap problémája

Vélemények

"Portugália tartalmas utazási élmény volt, mert érdekes a helyi emberek karaktere, bőven van kulturális, történelmi vonatkozású látnivaló, sok a szép táj, és folyton csorog az ember nyála, amikor rábámul a vendéglői teraszokon étkezők előtti tányérokra. Az volt izgalmas, hogy igazából nem tudtuk előre elképzelni magunknak Portugáliát és emiatt valahogy egzotikusabb élmény volt az egész sok más európai ország meglátogatásához képest. Van abban valami titokzatos, ahogy ez az ország ott Európa délnyugati végében meghúzódik a maga egyedi jellegzetességeivel, miközben éppenséggel elözönlik a kíváncsi turisták milliói. A nevezetességeket bejárva elképedtünk, hogy hajdan micsoda elképesztően monumentális birodalom indult ki egy ilyen pici helyről."


"A mindössze 8 napos portugáliai utazásból igazán maradandó élmény Lisszabon volt és a Duoro-völgy. Lisszabon egésze tele van érdektelen, sivár, lepukkant részekkel, viszont van három-négy olyan része, ami szenzációs. Ezeken a szuper kis övezeteken belül viszont érdemes rengeteg gyaloglással aprólékosan körülnézni. Fő kedvencem a Bairro Alto. Jobban tetszett, mint az igazi óváros, az Alfama. A Duoro-völgy még nagyobb durranás volt, mert nem számítottam arra, hogy ennyire lenyűgöz egy borvidék, miközben nem is vagyok oda a borért."

Kriszta fotója


"Körülnéztünk Portugáliában úgy, hogy a turistáskodás mellett legyen néhány nap tengerparti nyaralás is. Az egész utazást követően úgy éreztem, hogy nem igazán érdemes Portugáliában időt pazarolni fenékáztatásra. Délen a tengerpart zsúfolt és nem is igazán szépek a nyaralóhelyek. Lisszabon közelében a tengerparton a strandok nem különlegesek. Viszont az átlagos élményt jelentő nyaralás helyett jobb lett volna több időt tölteni Lisszabonban, meg az ország északi részén. Na, majd legközelebb."


"Sok helyen jártam Európában, és ideje volt elmenni Portugáliába is. Tetszett, de mégis olyan érzésem van, hogy végül is csak kipipáltam ezt az országot. Nem hiszem, hogy visszamegyek Portugáliába, leszámítva Madeirát, mert az biztos valami egészen más, és az érdekel. Lisszabon igazán hangulatos, baromi szép tengeri panorámák vannak a dombokról, jó a kaja, de a portugál emberekkel kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Egymás között nagyon közvetlenek, barátságosak, de az volt az érzésem, hogy a külföldiek irányában nem nyitottak. A szolgáltatásokban legfeljebb valami művigyort nyomnak a turistákra, mert kell a pénzük, de igazi vendégszeretetnek én nem érzékeltem a jelét. Mellesleg a kiszolgálás többnyire nagyon lassú, és a pincérek gyakran szórakozottak, Az ottaniak kinézetre sem jönnek be nekem. Na, eltekintve a kevertektől. Nem tudom, hogy milyen esélyekkel nyomulnak annyira a pasik a turista csajokra. Spanyolban háromszor is voltam, különböző helyeken és az ütősebb."


"Mind Lisszabonban, mind Portóban a turistás helyeken zavaróan sok a kéregető, meg a feka zugárus. Nem lehet kellően kiélvezni a néznivalókat, mert ezek rontanak az összképen. Itt-ott van néhány rossz arcú alak is, és akkor az ember rászorítja a kezét a táskájára."


"Nem bántuk meg, hogy beleerőszakoltuk a rövid programunkba Portót. Nem egy nagyvilági hely, egyszerűségében viszont van valami aranyos. Este klassz volt sétálgatni a méltóságteljes Dom Luis hídon. Nappal érdemes volt megismételni, ment a hídról annyi mindent lehet látni. Elmentünk borkóstolóra, de inkább a körítés, meg a hangulat volt az érdekes, mint a túl édes portói."


"Nagyon sok a látnivaló és jó turistáskodni kellemes napos időben. Ahogy hallottam, itt az egész év folyamán lehet számítani a jó időjárásra. Mi ősszel voltunk, és nem volt sehol elviselhetetlen tömeg. Algarve-től eltekintve mindenhol olyan markánsan egyedi, portugálos volt az életkép, és ez megragadja az embert. Különleges ország, furcsa, érdekes, meg nem túl gazdag ahhoz, hogy egy magyar utazót nyomassza az irigység. Legfeljebb azt irigyeltem, hogy a helyiek nem tűnnek olyan lehangoltnak, mint a magyarok. Pedig, ahogy olvastam, nekik is meg vannak a súlyos belső problémáik. Lisszabonban is látni olyan utcákat, ahol csomó bolt be van zárva, és valamiért sok az üres lakóház (magas lakbérek, felújításhoz való pénz elfogyása?)."


"Mi külön Észak-Portugáliát céloztuk meg. Furcsán vegyes élmény volt az egész. A turistás helyeken, pl. Portoban, vagy a szentendrés jellegű Óbidosban nagy a zsúfoltság, sok az étterem, a kávézó, de még sincs valahogy jól kitalálva a látogatók lenyűgözése. Portonak hosszú homokos tengerpartja van, ami nincs kellően élettel feldobva, pedig nyáron láttuk.

A Douro-völgy számomra nem volt nagy szám. Tudom, hogy sokan el vannak ájulva tőle. Szerintem, nem igazán mediterrános. A kellemetlen meglepetés az volt, hogy vidéken mennyire szegényes a turisztikai infrastruktúra. Nehéz találni éttermet. Unalom ül mindenen. A helyiek nagyon befelé fordulva élnek. Pont az ellenkezőjére számítottam. Szó se róla, a tájak szépek, csak valahogy az összkép nem olyan szenzációs. Van kivétel! A semmi közepén található Monsanto egy elbűvölő kis falu sziklák között kivájt utcákkal. Olyan Flintstone családos a feeling. Megállt ott az idő. Az egész észak-portugáliai utazásnak ez lett számomra a legemlékezetesebb pozitív élménye!"


"Én imádom a halat, a nejem egyáltalán nem eszi. Kis vendéglőkbe jártunk, mert azok hangulatosabbak és hitelesebbek. Csakhogy az étlapok választéka nagyon uniformizált. Nincsenek nagy eltérések, legfeljebb a konyha minőségében, az elkészítések módjában. Én mindig találtam magamnak jó halételt, a nejemnek nehézkes volt találni valami fogára valót. Nekem ízlett a nemzeti eledelük, a bacalhau, azaz szárított tőkehal. Vannak külföldiek, akiket zavar a hal erős, intenzív szaga. Nem mondom, hogy nekem a szag inkább illat volt, de számomra az íz volt a lényeg, és az tök jó volt. Az asszony meg ette azt a sóletszerű, sonkás babos ételt, mert arra rászokott. A végén rendre létrejött a házastársi harmónia a rizspuding közös élvezetében."


"Lisszabonba beleszerettem. Kevés ilyen szép és izgalmas fekvésű várost láttam Európában. Valahogy megnyugtatóan keveredik a műemlékvárosi jelleg a lüktető mai világgal. Lépten-nyomon valami elbűvölő kis életkép tárul az ember elé. Meredek lépcsős utca, bájos sarki vendéglő, hangulatos erkélyek, cukrászdák fahéjas krémesekkel.

Persze felszálltunk a legendás 28-as villamosra és tág szemekkel, folytonos mosollyal néztünk ki az ablakon átérezve azt a nosztalgiát, amit a portugálok érezhetnek a régmúlt idilljéről. Mikor már kicsit kifáradtunk a nagyvárosi végtelen járkálástól, buszra szálltunk és kimentünk Sintra-ba, ebbe a varázslatos üdülővároskába. Nagyon elegánsak a paloták, villák. Jó kis program. Csak félóra Lisszabontól."


"Érdekes dolog, hogy az ország és a lakosság nagysága szinte pontosan megegyezik Magyarországgal, mégis nehéz az összehasonlítás. Nekik ott a tengerpartjuk, a teljesen más történelmük. Feltétlenül vidámabb hely, mint Magyarország, ez mindig feltűnik, akárhányszor érkezem is Portugáliába. És a sok napsütés miatt minden más színben látszik."


"Az árak európai viszonylatban nem drágák, a magyar árszínvonalhoz hasonló. Olcsóbb, mint sok európai desztináció. Hosszú tengerpart, szép strandok, de nagyon hideg víz! Nem kellemes, maximum a szörfösöknek és aktív pihenést keresőknek javaslom. Nyáron sem mindig éri el a 20 fokot a víz hőmérséklete, kimondottan kellemetlen fürdeni benne. Nagy csalódás lehet annak, aki nem készül erre."


"Télen is nyáron is gyönyörű Luzitánia, évek óta, rendszeresen visszajárok, mert remek a klíma, az óceán lenyűgöző,a parton végig 6-8 méteres pálmafák. Lisszabon tele van műemlékekkel, minden városrésznek megvan a jellegzetessége. Aki egyszer tüzetesen végigjárja a várost, nem fog csalódni. A Duoro-völgytől Belémig rengeteg érdekes, lenyűgöző táj és látvány fogadja a látogatót." (Fekete Jani)


"Amit érdemes Portugáliában:

 • legalább egy éjszakát eltölteni egy Pousadában

 • részt venni egy borkóstolón a Douro-völgyben

 • hajókázni Porto városában

 • hőlégballonozni Alentejo felett

 • szörfleckét venni Nazar környékén

 • úszni egyet a kristálytiszta vízben, majd napfürdőzni az arany homokon Algarve partjainál

 • eltölteni egy napot a mesebeli Sintrában

 • végignézni a naplementét Monsraz várfalán ücsörögve

 • szardíniát és tonhalat enni, egy tengerparti étteremben, akár minden nap egy újabb változatban

 • elfogyasztani egy ízletes sertés vacsorát valamelyik alentejoi városkában

 • kísérletet tenni arra, hogy végigkóstoljuk a sajtokat és a péksüteményeket (nem fog sikerülni)

(Gerda)


,, Obidos--Nazare
Obidos kb. 1órányi autóútra van Lisszabontól, ide tömegközlekedéssel nehéz eljutni. Ajánlott autót bérelni vagy helyi irodában programra befizetni. Igazi autentikus portugál kis város egy domb tetején. Sétálóutcáján helyi árusok kínálják a portékájukat. Itt érdemes megkóstolni a híres portugál meggylikört, a Ginjat. Különlegessége, hogy kis csokipohárban adják, amit a végén megehetünk. A kóstoló ára szinte mindenhol 1€. Obidosnak van egy vára is, ami ma már szállodaként funkcionál, viszont a várfal körbesétálható a turisták számára. Egyébként a várban tartják minden évben a híres csokifesztivált, a középkori és a karácsonyi fesztivált.

Nazare, tengerparti halászfalu, aki jó és finom halat szeretne enni, annak itt érdemes egy haléttermet kipróbálni. Csodaszép sziklaszirtekkel határolt km hosszú, arany homokos tengerpartja van. Jó időben érdemes egy strandolást is beiktatni. Nazare felső városrésze Sitia, ahonnét lenyűgöző panoráma tárul elénk a partszakaszra. Jó időben libegővel is fel lehet menni és érdemes is." (T. Krisztina, 2017)


,, Szerintem Portugália a finomságokra érzékeny emberek országa. Annyi mélység, szeretet és őszinteség van ebben a kis országban, hogy aki egyszer személyesen is megtapasztalta, az egészen bizonyosan egy kicsit mindig visszavágyik oda.

Nekem példaértékű, hogy az egykori hatalmas Portugália milyen megható alázattal viseli azt, hogy apróra zsugorodott. A szomorkodás, a soudade mellett nyitottság, kultúra, tartás és valamiféle nemes egyszerűség mégis a mindennapok része tudott maradni. A benne lakóktól még szerethetőbb az ország, minden részletében van valami kedves és méltósággal teli apróság, a nagyszívűségről nem is beszélve." forrás


,, Portugáliáról nem mondható el, hogy első osztályú a bor, mint Spanyolországban, világhírű a gasztronómia, mint Franciaországban, tele lenne felbecsülhetetlen ókori kultúrával, mint az olaszoknál, de mégis van valami leírhatatlan dolog, ami engem nagyon megfogott ebben a városban, ebben az országban. Talán az állandó nyüzsgő közélet és a helyiek pozitív kisugárzása teszi ezt. (2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"Porto - szerelem első látásra

Óriási lelkesedéssel vágtam útnak, sosem jártam még Portugáliában korábban, és csak néhány kép élt a fejemben, főleg Lisszabonnal kapcsolatosan: a szokásos villamos-domb-kockakő kombó. Mondjuk úgy, teljesen tiszta lappal indultam.

Porto volt az első úti cél, nekem pedig szerelem első látásra. Porto – éppúgy, mint Lisszabon-, dimbes-dombos és apró kockakővel van kirakva minden egyes utcácskája. Úgyhogy nyugodtan hagyjuk otthon a tűsarkút és tangás papucsot, vegyük fel a legkényelmesebb cipőnket és kezdődhet a popsi erősítés. Több száz lépcsőfokot fogunk majd megmászni- azoknak, akik legalább annyira aggódnak a kalóriák elvesztése miatt mint én, aggodalomra semmi ok, a híres pudingos kosárkák majd pótolnak minden elvesztett energiát. Napi 5 öt alatt még az ágyból sem ajánlott kikelni!

Portóban érdemes minden tömegközlekedési eszközt kipróbálni, mert egészen különböző arcát mutatják meg a városnak. Bár sajnos elég turistás, azért mégis érdemes felszállni az 1-es villamosra, ami kivisz majdnem egészen az óceán-partig és visszarepít az időben, hiszen a kocsik múlt-századi jellegén semmit sem változtattak. Úgy dübörög, hogy csak kiabálva lehet beszélgetni és ha nem kapaszkodik eléggé az ember, majdnem biztos, hogy kirepül az ablakon. A villamos vezetők valószínűleg veterán Forma 1-es versenyzők, mert úgy nyomják neki, hogy minden percben azt várja az ember, hogy szegény vilinger kettészakad. Kihagyhatatlan élmény!

Bár sosem gondoltam, hogy valaha is igent mondok az uncsi, löttyedt turistáknak való sétahajókázásra, több órányi lépcsőzés után egy jéghideg Super Bock-ért (helyi sör) és egy ülőhelyért mindkét sajgó lábamat odaadtam volna. Úgyhogy a 15 eurós ajánlat, mely hajókázást, libegőzést és egy portói borospince-látogatást foglal magában nekem jó ajánlatnak tűnt. A hajóról kényelmesen végigvizslattam a Douró mindkét partját díszítő színes kis házakat és azt a konklúziót vontam le, hogy a portugál valószínűleg Európa legtisztább népe, mert sehol ennyi száradó ruhát nem láttam a világon. A libegőből már látni a borospincéket és a kissé modernebb, Vila Nova da Gaia negyedet.

A pincelátogatás számomra kifejezetten érdekes volt, valamiért mindig is vonzott a dohos pinceszag és a borászat tudománya. Sajnos a portói borok nem hoznak lázba, de azért illedelmesen végigkóstoltam a borászat büszkeségeit. Tudom, hogy óriási nagyképűség ez részemről, de sajnos a portugál vörösborok számomra messziről sem közelítik meg a spanyol minőséget, ezért ahogy azt Mórickától tanultam, erről inkább ne is beszéljünk. Kifejezetten finomnak találtam viszont a vinho verde-t, ami szó szerint zöld bort jelent. Nem kell megijedni, ez csak a bor fiatalságára utal, kifejezetten friss, habzó jellegű bor, a nagy melegben mindig jólesik.

Porto számtalan látnivalót kínál, két helyet azonban mindenképp kiemelnék: a Livreria Lello könyvesboltot, mely valószínűleg a világ legvarázslatosabb helye (nem véletlenül forgatták itt a Harry Potter könyvtár jeleneteit) és a Mercado do Bolhao piacot, ahol kötelező degeszre enni magatokat parázson sült csirkével vagy tőkehallal 4 euróért!

Két nap után Porto vidékies hangulatát felváltottam a lisszaboni pezsgésre. Itt sokkal inkább dübörög az élet. Az utcán ötpercenként ajánlanak hasist, marihuánát, kokain és miegymás, nem is értem mit néztek ki belőlem a kis pöttyös nyári ruhámban! A Bairro Alto negyedben hömpölygő tömegek próbálnak választani a temérdek bár, diszkó és élőzenés kocsma között. Az egy négyzetméterre jutó fél literes mojito vödörrel felfegyverzett gyerekarcú tini néha meghaladja a tűrőképességet. Aztán végre megtalálod a kilátót amiért megmásztál egy kisebb Everestet és boldogan huppansz le a kőpadra. Mégis béke van.

Lisszabon kevesebb látnivalót nyújt mint Porto, ezért nem gondolom, hogy különösebb útmutatásra lenne szükség. Néhány piszok jó éttermet azonban mindenképp ajánlanék: a csirke-király Casa da India (Rúa Loreto 51) kihagyhatatlan. Fejenként 11 euróból bőségesen megvacsorázhatunk és az árban már az innivaló is benne foglaltatik. Mindig zsúfolásig van, ezért ha vacsorázni szeretnénk, vagy menjünk korán (este 8 körül) vagy későn (10 tájékán), mert asztalt foglalni sajnos nem lehet. A tökéletes ebédlőhely a Principe do Calhariz (Calçada do Combro 28-30), mely egy meglehetősen nagy vendéglő, így majdnem biztos, hogy találunk asztalt és ahol a husi minden változata mennyei. Vigyázat, szombaton zárva tartanak! Ebéd után pedig csak néhány lépést kell sétálnunk a dizájnos FlowerPower bárig (Calçada do Combro, 2), ahol zamatos gyümölcslevekből olyan fincsi koktélokat készítenek, hogy hirtelen azt érzed, Lisszabon mind a hét dombját azonnal megmásznád. Na, ez azért talán túlzás…

A sok városnézés után jólesik megmártózni a habokban. Én Cascais-ban vertem tanyát és onnan autóztam minden nap valamelyik paradicsomi praia-ra (tengerpart). Cascais egy kicsit puccos üdülőnegyed, nem kevés újgazdaggal és golfpályával, viszont innen nagyon könnyen megközelíthető Guincho, Cabo da Roca (Európa legnyugatibb pontja), Praia Grande, Praia das Maças és Szintra is.

Ha újratervezhetném az utam, egyetlen dolgon változtatnék, mégpedig Szintrára minimum két de inkább három napot szánnék. Mesebeli városka, gyönyörű várakkal és palotákkal. Mivel nekem csak pár órám volt, így a Palacio da Pena-n kívül semmi másra nem jutott időm, ez viszont egy okkal több, hogy visszatérjek még. Érdemes a helyi buszra jegyet váltani 5 euróért, ez érinti az összes kastélyt és bármikor leszállhatunk, majd visszaszállhatunk rá. Ha ügyesen tervezünk, reggel 9:30-10:00 között olcsóbban juthatunk belépőhöz a kastélyokba és még az óriási tömeget is elkerülhetjük.

Szintrát semmiképp nem ajánlott hétvégi programnak szánni, mert rengeteg a látogató, a buszon nincs sem levegő sem ülőhely, és minden bejárat előtt egymást tapossák az emberek. A hűs kastélykertek és mesebeli paloták hétköznap igazán élvezetesek, mikor nem csámcsog a füledbe három turista miközben egy padról figyeled a mókusokat. Választhatunk kombinált belépőt, ami két vagy három kastély látogatására jogosít és jóval olcsóbb mintha egyenként váltanánk jegyet. Az árak egyébként elég magasak, a Palacio da Pena-ba 13 euro volt a belépő, de minden centet megért a látvány. " forrás


"Óbidos: Nagyon hangulatos, városfallal körbevett település. Ha valaki Lisszabonban jár, érdemes felkeresnie akár egy napos kirándulás során. A busz Lisszabonból a Campo Grande állomástól indul. Az út kb 1 óra, a diákjegy ára pedig 6,5 euró. Óbidosra elég egy fél nap, úgyhogy ugyanazon a napon érdemes Peniche-re is ellátogatni, ami a szörfösök kedvelt helye. Szép a part, több kilométer hosszú a strand, ahol jót lehet akár sétálni, túrázni is. Óbidos-Peniche útvonal 3,2 euróba kerül busszal. (2015)" forrás


,, Lisszabon: Az LX Factory-ban a helyi fiatal vállalkozók és kézművesek prezentálják magukat. Megtalálható az egyedi bútoroktól kezdve ruhákon, szuveníreken át a kézműves hamburgerekig minden. Én egy hot-dog mellett tettem le a voksom, persze egyedi, helyi ízekkel újragondolva. Ezután pihenésképp kiültünk bámészkodni a partra. A GIGÁSZI híd továbbra is bámulatba ejtett. Ha már ilyen szép a kilátás akkor fel is kaptunk Martinnal egy-egy elektromos rollert és a parton végig száguldva egészen a Time Out Market-ig meg sem álltunk. Aki szereti a hasát, annak ez a hely telitalálat, mivel az összes komolyabb étterem képviselteti magát mini verzióban. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Porto - K. Zsuzsa fotója

V. Jancsi fotója

Estoril - o. k. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 01. 02. 16:45
Lüsziennek:
A reptérről a metróval az Oriente megállóig (6 perces út, és a metró 10 percenként jár). Az Oriente pályaudvarról vonaton elmenni Santarem-ig (egy órás menetidő, óránként van járat). Santaremből taxival 11 perc Azoia, 9 kilométer, a viteldíj kb. 5 euró.


Bacsik Lüszien, 2023. 01. 02. 14:36
Érdeklődöm, tömegközlekedéssel hogyan lehet eljutni Lisszabon repteréről Azoiába! A válaszokat köszönöm!


Gyereide, menj oda, 2019. 10. 11. 19:16
A közutak állapota sokkal jobb, mint itthon, leszámítva azt a pár falut, ahol még mindig macskaköves a főút is. Egyáltalán nem vadulnak a közlekedésben, az olaszhoz képest egy álom. De még az magyarhoz képest is kiszámítható és egyenletes. Érdekes, az angollal mi mindenhol boldogultunk. Sehol nem néztek ránk értetlenül. Mi autóval mentünk és életünk egyik legélvezetesebb útja volt.


úti kritikus, 2019. 09. 22. 18:50
Anita!

Ezt ajánlom. Nagy a választék, biztos. Mindenképpen jobb itthonról foglalni.

https://www.rentalcars.com/CountryLandingPage.do?countryCode=US


Anita, 2019. 09. 18. 12:59
Sziasztok! Tud valaki segíteni, Faro reptérről szeretnénk autót bérelni. Melyik kölcsönzőt ajánljátok? Online vagy helyben foglaljunk?


úti kritikus, 2019. 09. 16. 10:22
Franciskának:
Valójában december a legcsapadékosabb hónap Lisszabonban, de hát november végén már lehet ebből ,,részesülni". A novemberi esőkre jellemző, hogy jön egy nagy zápor, ami azonban nem tart egy óránál tovább. Ilyenkor a turista szimplán beül egy vendéglátóhelyre vagy egy templomba. Esőkabátot persze kell vinni. Persze van rövid gyenge eső is, meg olyan is, hogy több napig nem esik egyáltalán vagy csak éjszaka. Gyakori a ködös idő. Manapság ugyebár lehetetlen két hónap távolságára bármit jósolni. Február nem jó alternatíva. Ha már, akkor március, ami tényleg jobb lehet mint a november vége.


Franciska, 2019. 09. 14. 12:34
Kedves Úti Kritikus!
November végén szeretnénk Lisszabonba látogatni,viszont sokak szerint ez a legesősebb hónap.A kérdésem az lenne,hogy ezek általában napokon át folyamatosan tartó esők vagy csak enyhébb záporokat kell ilyenkor elképzelni? Esetleg érdemesebb lenne minden szempontból február,márciusban menni?
Előre is nagyon köszönöm a választ!


úti kritkus, 2019. 06. 11. 08:31
Istvánnak:

Nem tiltott, kivéve a barlangba bemenetelt és ott a kiszállást. Amúgy hullámokra nagyon figyelni és tájékozódni életmentősnl, ha van az adott parton.


Kovács István, 2019. 06. 10. 08:57
T úti kritikus ! Segíts ! Tudsz - e róla , h saját gumicsónakot engedik - e használni a tengeren természetesen part közelben Lagos - Faro közelében ?


Kovács István, 2019. 05. 01. 07:51
Sziasztok ! Segítsetek ! Aki nyaralt már Lagos , vagy Faro környékén látott - e a tengeren 3 - 4 személyes gumicsónakot ? Szerintetek megoldható - e a sziklákat megfelelő távolságból gumicsónakkal körbe járni ???


úti kritikus, 2019. 03. 07. 16:31
Dóri,

én sem találtam pont olyan túrát, csak ezt, ami árban kb. stimmel, igaz ez részben buszos.
Helyben rengeteg program iroda van és biztos találni olyat, amin libegő is van.

https://www.getyourguide.com/porto-l151/48-hour-bus-river-cruise-and-visit-to-port-wine-cellars-t170190/?referrer_view_id=ffa346a8d1405ffed7fd65af147b5310&referrer_view_position=4


Dóri, 2019. 03. 07. 13:48
Siasztok!

Itt a cikkben említ valaki egy hajós-libegős-borkósolós csomagot, ami engem nagyon érdekelne, de nem találok ilyet, van esetleg tuti tippetek?


úti kritikus, 2018. 02. 13. 06:45
Katalin:


Metrójegy 60 eurócent, busz, villamos: 50 eurócent

https://en.metrodoporto.pt/pages/397


úti kritikus, 2018. 02. 13. 06:33
Kedves Katalin!
Ugyebár manapság az időjárási prognózis kockázatos műfaj. Szerintem kb. 16-18 fok lesz nappal, estére viszont szükség van pulóverre, kiskabátra. Márciusban nem kizárt az eső, szóval esőkabátot tanácsos vinni.


Malamudasz Katalin, 2018. 02. 12. 20:59
Tisztelt Szerkesztő! Március 9-től leszünk Portóban. Érdeklődni szeretnék, hogy kb. milyen időjárásra lehet számítani? Problémánk van azzal, hogy milyen ruházatot vigyünk magunkkal az egész napos városlátogatáshoz. Ezenkívül, hol találunk aktuális közlekedési árakat? Válaszát köszönöm előre is. üdvözlettel: Malamudasz Katalin


Antal Erika, 2018. 01. 07. 01:09
Kedves szerkesztő! Az érdekelne, hogy Portóból - saját, vagy bérelt autó nélkül - hogyan jutunk el Coimbrába és onnan Lisszabonba. Vonat, vagy busz iránt érdeklődtem a neten, de nem találtam semmit. Kösz a választ előre is, Erika


Mátraházi Zsuzsanna, 2017. 11. 16. 14:56
Tisztelt Üzemeltetők!

Egyetlen hibára hívom fel figyelmüket a "higgye" felszólítást így, hosszú "gy"-vel kell írni.
Amennyiben igénylik,helyesírási kérdésekre is specializálódott cég átnézi a honlapjukon található teljes szöveganyagot.

Üdvözlettel:Zsuzsanna


úti kritikus, 2017. 10. 08. 17:40
Janka!
Lisszabon meglátogatására minimum 3 napot érdemes szánni.


úti kritikus, 2017. 10. 08. 17:37
Janka!
Hosszú évek tapasztalat alapján március elején Algarve régiójában a nappali legmagasabb hőmérséklet 20-21 fok körül mozog. Este lehűlhet a levegő 13-14 fokra, sőt éjszaka akár 10 fok alá is, azaz kell vinni pulóvert, dzsekit vagy hasonlókat. Sok eső nincs.
65 év felettiek 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak vonatjegyet Portugáliában. Elég megmutatni az útlevelet vagy a személyit, hogy ellenőrizhessék a születési dátumot.


Janka, 2017. 10. 08. 14:55
Az utazási kedvezményt Portugáliában belüli vonatos utazásra szeretnénk igénybe venni.


janka, 2017. 10. 08. 14:54
Szeretnék választ kapni a következőkre:
A déli vidéken március elején milyen az időjárás? Ha vonattal szeretnénk menni, hol lehet kiváltani és mennyiért az utazási kedvezményre szóló kártyát (65 év feletti)?
Lisszabonban hány napot érdemes eltölteni, ha szeretnénk megnézni az érdemes látnivalókat?


sanyika, 2017. 06. 07. 22:31
*higgye
(népművelés rovat és bocs)


Adam Ba, 2017. 05. 23. 01:51
Kedves Kati,

Az autóbérléssrl kapcsolatban kérdezném hogy melyik cégnél és milyen feltételekkel foglalt? Köszönöm!


Kempelen Kati, 2017. 04. 27. 23:49
Portugália csodás, de lehetőleg repülő, kocsibérlés - egyéni szállás és élményszerzés útján legalább 3 alkalommal 10-14 napot kell eltölteni. Mi Lissabon - Cascais - Sintra - Obidos - Evora - Setubal körrel kezdtük . Másik évben Madeiran jártunk. 3. alkalom Porto - fel Santiago de Compostelaig - - Pontevedra, Vigo . lefelé Barragem nemzeti park Vieira, Braga - Porto kört jártuk végig sok élménnyel. Most májusban Faro-ba repülünk és Algarvet járjuk végig megunhatatlan. Az autópályák jól kiépítettek, autókölcsönzéssel nem volt gond. Mindenfajta és kategóriáju szállás van volt egy két felülmúlhatatlan szállásélményünk laktunk malomban a domb tetején Setubálnál, voltunk delfinlesen. Laktunk Vieranál egy rejtett ódon kőházban egy igazi vidéki posuadaban, Portoban a híd közelében a parton egy régi igazi portói házban - amitől 100 méterre indult a felvonó a városközpontba. Az árak kb Mo. színvonalon vannak - az ország rengeteg úticélt kínál hegyi kirándulásra, óceán partján, régi városok látogatására, de Faroból aki hosszabb időre megy Sevilla felé is el lehet indulni. Nekem Portugália növényzete, hangulata Dél-Amerikát idézi - mindenkinek ajánlom szeretettel


úti kritikus, 2017. 04. 24. 22:14
Szia Edit!
Megalapozatlanul rémisztettek el októberi lisszaboni látogatástól. Az év folyamán van legalább 5 olyan hónap, amikor több szokott lenni az eső, mint októberben. 24-26 fok az átlagos nappali hőmérséklet abban a hónapban. OK, tény, hogy gyakran szeles az idő, de ez egy tengerparti város, és nem tornádó szokott lenni. Szerintem menjetek idén. Persze nem tudom garantálni, hogy tuti nem lesz eső, és nem fúj semmi szél. Manapság nem lehet hagyatkozni a sokéves statisztikákra, lásd nálunk a múlt heti cudar idő, havazás.


SEdit, 2017. 04. 24. 21:18
Néhány éve voltam Portugáliában június elején. fantasztikus élmény volt. Most az október 23-i hosszú hétvégén szeretném megmutatni barátnőimnek Lisszabont, de elrémisztettek, hogy olyankor nagyon szeles és esős az idő.
Várjunk jövő tavaszig?


Milan, 2017. 02. 27. 23:06
"Mivel Portugáliában sok érdekesség busszal, vonattal körülményesen közelíthető meg, adódik, hogy egy repülj és vezess (fly&drive) jellegű utazást érdemes inkább tervezni."

Ez így nem igaz! Mi csak vonatoztunk és egyéb közösségi közlekedési eszközöket használtunk, de odaértünk, ahová akartunk, akkor, amikorra terveztük és nem kellett órákat várakoznunk. Portoból Lisszabon, Faro (Alfa Pendularral vagy Intercidades-szel), esetleg Lagos (1 átszállással, de ua. a vágányra jön be a csatlakozó járat) vonattal kényelmesen elérhető. A Calatrava tervezte Oriente pályaudvart egyébként sem szabad kihagyni Lisszabonban, de Cabo de Roca sincs messze Cascaisból busszal és Sintra felől sem több fél óránál. Kb. 4 € a buszjegy egy kulturált buszra... De aki vezetni szeret nézelődés és útközben tervezgetés helyett, az menjen csak autóval, legalább nem lesz zsúfoltság a vonaton és a buszon. :)


Milan, 2017. 02. 27. 22:41
Ezek az aktuális tömegközlekedési árak Lisszabonban 2017 februárjában:
http://www.carris.pt/fotos/editor2/tarifas_a4_horizontal_carris_fev2017_outlines.pdf

Zapping típusú jeggyel csak 1,25 € a "vonaljegy", ami 60 percig érvényes átszállásokkal. Na most Budapesten nekem kb. 45 perc bejutni a melóhelyre 2 átszállással és az 3 x 1,13 € lenne jegyekkel, átszállójeggyel némileg olcsóbb, de kétszer annyi, mint Lisszabonban... Szóval csak ésszel emberek, ésszel!


glazar, 2015. 12. 07. 23:08
Az, hogy angolul kevesen tudnak: én megcáfolnám. A magyaroknál sokkal jobban beszélnek angolul a portugálok. Ez mondjuk talán köszönhető annak is, hogy Portugáliában nem szinkronizálják a filmeket, Spanyolországban viszont igen.


glazar, 2015. 10. 10. 21:13
Én idén nyáron voltam önkéntes Lisszabonban 2 hónapig. Budapesthez mérten kimondottan drága. Elég meredek az 1,40 eurós metrójegy. Bérlet nélkül az orális kielégülés Lisszabonban utazni, mert nagyon drága. Van kártyám, de azzal rohadt gyorsan lemennek az utazások, főleg, hogy H-P munka volt. Amikor szabad voltam, akkor megnéztem Alfamát, Belémet, Cascaist, Caparica Sao Joaót, Óbidost, Fátimát, Cabo da Rocát, Sintrát, Oeirast, és még jó néhány helyet. Annyira szép Portugália, hogy sokkal több magyarnak kéne oda elmennie. Mégis imádom Lisszabont, mert multikulturális, rengeteg afrikai ismerősöm lett. Angolai, bissaui és zöld-foki. A bissauiak poliglottok!


ttocra, 2014. 10. 15. 17:31
2012-ben voltam egy horgász világbajnokságon Portugáliában, annak is Alentejo vidékén.
Ez nagyjából az ország közepén lévő Tejo folyó (mely Lisszabonnál ömlik az Atlanti óceánba)alatt fekszik, délről pedig Algarve régió határolja (mely inkább "strandvidék").
Alentejo dimbes-dombos tájegység(szőlőültetvényekkel, paratölgyekkel /parafa/, állatcsordákkal).
Mi Cabeção nevű faluban (Vila de Cabeção) szálltunk meg és a versenyek után délutánonként barangoltuk be a számunkra érdekesebb városokat.
Setúbal Lisszabon alatt fekvő óceánparti város, szép strandokkal (pl Praia de Figuerinha)és gyönyörű hegyvidékkel (Serra da Arrabida), és jó éttermekkel.
Évora várost mi templomvárosnak hívtuk, hiszen nagyon sokféle és szép templomot láttunk ott.
Érdekes volt, hogy utunk során nagyon sok városban láthattunk várat (pl Arraiolos, Montemor o Novo).
A szállásadó falunkban egyik este kimentünk a főtérre és a helyiekkel nagyon jól elszórakoztunk. Angolul, portugálul kommunikáltunk, mi kínáltuk a hazai pálinkát, ők a helyi borokat. Ennek emlékét őrzi még ma is a helyi kocsmában egy magyar mez! :) Néhány embert megismertem ott, akikkel tartom még most is a kapcsolatot.
Finom, könnyű halételeket ettünk, mondjuk szokatlan volt a nehéz köret hiánya (krumpli, rizs), de ezeket kárpótolta a sokféle ízletes saláta.
Személy szerint engem megfogott Portugália, a sok régi épületével, az Azulejo díszes csempéivel, a szép vidékeivel.


fekete jani, 2013. 11. 25. 22:07
Télen is nyáron is gyönyörű luzitánia .évek óta rendszeresen vissza járok, mert remek a klima az oceán lenyűgöző,a parton végig 6-8méteres pálma fák. Lisszabon tele van műemlékkel,minden városrésznek megvan a jellegzetessége.Aki egyszer tűzetesen végig járja a várost,nem fog csalódni.
Duoro-völgytöl , Belémig rengeteg érdekes,lenyügözö táj és látvány fogadja látogatót.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA