ÚTIKRITIKA.HU / Portugália


hirdetes

útikritikák


Portugália

Egészség | Étkezés | Borravaló | Vásárlás | Közlekedés | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Pasteis de Nata - Földvári András fotója

Egészség

A magyar állampolgár kiutazása előtt feltétlenül váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a magyarországi lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél. Azok a személyek, akik Magyarországon biztosítottak vagy egészségügyi ellátásra jogosultak, az Európai Gazdasági Térség egy másik tagállamában is jogosultak a tartózkodásuk tervezett idejére, és egészségi állapotukra tekintettel orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra. Az orvosilag szükséges ellátások körének meghatározása tagállami hatáskörben történik, amelyről kétség esetén az ellátást nyújtó orvos dönt. Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. A magyar állampolgár a portugálokkal azonos, teljes körű ellátásra jogosult. A portugál állami egészségügyi ellátás színvonala alacsony, kiegészítő biztosítás nélkül kockázatos az utazás. Ezért javasolt az utasbiztosítás megkötése, különösen a gyerekkel utazó családok számára. A portugál állampolgárok, a munkavállalók és családtagjaik általában rendelkeznek kiegészítő magánbiztosításokkal, vagy tagjaik az állami egészségügy egy adott alrendszerének (pl.: közszolgálati, rendészeti dolgozók egészségbiztosítási rendszere), cserébe magasabb színvonalú ellátást kapnak.

Étkezés

Ha van a szállodában reggeli, azt ki kell használni alaposan. Egyébként az étel Portugáliában finom és bőséges általában. Gond csak azzal lehet, hogy az éttermek szeretnek 3 és 7 között zárva tartani, így néha azzal kell beérnünk, ami van. Az átlagos éttermek nem drágábbak, mint itthon, sőt! Aki a csirkét szeretni, biztosan látni fog az étlapon valamilyen helyi csirkés csodát. Általában bárddal össze-vissza aprított csirkéből főznek egy hihetelenül tartalmas levest, ebből a húst tálalják külön is. Rossz ránézni, pedig sokszor isteni finom. Édességekkel prímán el vannak látva, érdemes a pastel de nata mellé egy kávét is inni, mert szeretik a kávét és finomat is főznek.

"Kalória bevitel szempontjából a nyaralás egy török all inclusive szállodában, fogyókúrás tábornak számít, egy Portugáliában eltöltött héthez képest. Reggelire a tojáson, szalonnán és szendvicseken kívül ellenállhatatlan péksüteményeket kínálnak édes és sós változatban. Valamint sajtokat. Mennyei sajtokat! Krémes camembert-szerű, kanalazható, fehér csodákat, és a halvány sárgától a narancsig, minden árnyalatban pompázó lágy és kemény szeleteket. Egészen eddig azt hittem, hogy Franciaország a sajt nagyhatalom, de a szupermarketben rá kellett jönnöm, hogy tévedtem. Több soron keresztül, hegyekben álltak a gusztusosan csomagolt, kerekded korongok és helyes kis dobozok. Ahogy a különböző szalámik, kolbászok is. Ezek közöl a legismertebb a choriso, mely a messze földön híres portugál disznóhúsból készül.
Az utóbbi termékek nagyrészt az ország középső részéről, Alentejoból származnak, ahol az éhes fekete disznók nem csak álmodnak a makkról, hanem rendszeresen fogyasztják is azt. Állítólag ennek köszönhető az itteni sertések fenséges zamata.

Az éttermekben mindig kerül az asztalra pár szelet kenyér vagy zsemle, egy kis doboz vajjal, melyet előételként fogyaszthatunk, míg a rendelésünkre várunk vagy akár a levesekhez, melyeket a portugálok is kedvelnek. Népszerű a „kőleves”, melybe mindent belefőznek, a káposztaleves, és – különösen Alentejoban – a korianderleves. Ebédre és vacsorára is főtt ételeket esznek, általában több fogást, borral kísérve, desszertként pedig tömény, márcos süteményeket. Bár nagyrészt egészséges dolgok kerülnek a tányérokra – hal, olívaolaj, olajbogyó, saláták, gyümölcsök, – a menüsor vége mindig rontja a WHO statisztikákat, ugyanis az étkezés rendszerint erős kávával és cigarettával zárul, akár este 11-kor is, ha hosszúra nyúlik, vagy kései a vacsora. A portugálok szenvedélyesen szeretik a presszókávét, amit napi 4-5 csészével fogyasztanak." (Gerda, 2014)


"Mit esznek a portugálok? Előételnek általában olívabogyót, rákot, sajtot, szardínia- vagy tonhalpástétomot szervíroznak kenyér kíséretében. A gomolyasajthoz hasonló queijo frescót sóval, borssal meghintik. Előfordul, hogy desszertként az északi hegyvidéken készült sajt, a queijo da Serra, vagy a déli juh- és kecskesajt (queijo de ovelha/cabra) kerül terítékre. Már évszázadok óta nagyon kedvelt, laktató és tápláló eledel a kukoricakenyér.

Levesek: Sokszor csak utolsó fogásként kínálják fel a leveseket, amikor a vendég még éhes maradt. Portugáliában teljesen ismeretlen a rántás fogalma; nem rántanak, nem habarnak. A levesek sűrítése úgy történik, hogy a legfőbb hozzávalókat (ami általában répa, krumpli, hagyma, olívaolaj, fokhagyma, esetleg zöldbab stb.) összeturmixolják. Hagyományos levesük a caldo verde, a káposztaleves, kedvelt a sopa de agriőes, ami vízitormából készül, és délvidéken a gazpacho, a hideg zöldségleves, ami ugyanolyan népszerű itt is, mint a szomszédos Spanyolországban.

Halak: A portugál étrendből szinte kihagyhatatlan fogás a hal. Gyakori látvány az utcákon, hogy az étterem előtt faszénparázson sülnek a különböző halfilék, szardíniák, kardhalak (peixe espada/grelhada). A tőkehal, a bacalhau, a portugál konyha nemzeti eledele. Sóban tárolják, ezért felhasználása előtt jó néhány órát, néha egy egész napon át vízbe kell áztatni. Egy legenda szerint ennek a halnak legalább 365-féle elkészítési módja létezik, amit egy valamirevaló portugál háziasszonynak ismernie kell. Így a tőkehalat az év minden napjára másféleképpen tudják elkészíteni. Gyakran készítik sütőben tejszínes mártással (bacalhau de nata), grillezve (bacalhau grelhado), esetleg főzve (bacalhau cozido) vagy sült krumplival, tojással keverve (bacalhau a braz). Érdekesség, hogy ehhez a halhoz kísérőitalként a megszokottal ellentétben nem fehérbort, hanem vörösbort kínálnak.
Kedvelt fogásuk a caldeirada de peixe, ami többféle halból készül, és átmenetet képez a leves és a főétel között.

Húsok: Jellemző a húsfélék natúr sütése, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezik, esetleg petrezselyemmel, oregánóval megszórják, és grillen vagy sütőben elkészítik.
A nehezebb ételeket többnyire északon, Porto környékén fogyasztják. Az egyik ilyen egytálétel a cozido a portuguesa (egy nagy vegyestál, amiben van hús, kolbász, burgonya, káposzta stb.), vagy a feijooda, egy sóletszerű sonkás, babos étel. A melegebb déli területeken, Lisszabon környékén jobban kedvelik a könnyedebb halakat, húsokat grillezve.

Édességek: Desszertjeik meglehetősen édesek, ami az erős arab hatásnak is köszönhető. A sütemények gyakori alapanyaga a mandula, a mandulaméz és a füge. Legismertebb édességük a pastel de nata, a vaníliakrémmel töltött, fahéjjal megszórt leveles kosárka, vagy az ünnepi lakomák estéjén tálalt arroz doce, a rizspuding." forrás


"Az óceán bőségesen ellátja az országot finomságokkal. A tengeri herkenytűkön túl Portugália egyik nemzeti eledele az ibériai fekete(lábú) sertés, de itt tartózkodásunk alatt kitűnő steakeket is ettünk. Nem elhanyagolható a sangria és a bor sem, míg az étkezést megelőzően felszolgált étvágygerjesztő szintén mennyei. Ha szeretünk az árakkal kísérletezni, itt a helyünk, ugyanis helytől függően meglehetősen nagy árdifferenciát tapasztalhatunk. Van, ahol az étvágygerjesztőként felszolgált fokhagymás répa-olajbogyó-vaj-pástétom-kenyér ötösfogatáért egy eurót, máshol hármat vagy ennél is kevesebbet kell fizetni, attól függően, hogy a hegyekben eldugott faluban vagy nagyvárosban étkezünk. Persze a lokáció nemcsak az árak színvonalát, de a nyitvatartási időt is befolyásolja: a nagyobb városokban leheletnyivel lazábban kezelik a kérdést, míg a kisebb falvakban, eldugottabb településeken - tapasztalatunk szerint - sokkal inkább ragaszkodnak a tradícionális étkezési időhöz. Eszerint ebédelni leülni fél háromkor már késő van. Ne lepődjünk meg tehát (mi meglepődtünk), ha kettő-fél három körül már közlik velünk, hogy ebédelni nem tudunk már. " forrás


,, Akárhová mentünk, a halételeken és a steak-en kívül semmilyen jellegzetes portugál fogást sem találtunk. Ami azt illeti, a steak tükörtojással, sült krumplival és salátával nem igazán jellegzetes, s mivel relatíve drágán árulták (9-10€), inkább nem kóstoltuk meg. Ami a halakat illeti, minden déli- és mediterrán országban hasonlóan készülnek. Talán a sütemények között volt több, amilyet nálunk nem kapni, például a pasta de nata, melyet a legtöbb utazós oldalon ajánlanak, illetve a hozzá hasonló, vaníliasodóval/krémmel töltött egyéb sütemények. Az egyetlen helyi étel egy sült marhahússal töltött szendvics volt, mely a bifana névre hallgat. Átlagosan 1€-ba kerül, és nagyon finom, éhenhalás ellen – 1-2 óra erejéig – tökéletes. Amit még tudok ajánlani, azok a sajtok. Mi egy étteremben előételként kaptunk helyi sajtot, isteni finom volt, valami remek fűszerezéssel!

Ami az italok illeti, jellegzetes portugál nemzeti ital nincs, kivéve a portói bort (bár ez voltaképp az angolok találmánya. A helyi és mindenhol reklámozott sör – a párom szerint – borzalmas (én nem iszom sört). Sörösök itt hátrányban. Ahogy már fentebb írtam, a jó kávézásnak itt nagy kultúrája van és valóban nagyon-nagyon finom kávét adnak mindenhol. Aki számára a kávézás több, mint egy puszta élénkítő ital fogyasztása, az itt dúskálni fog remek aromájú fekete italokban. Napindítónak egy eszpresszó, kiegészítve valamilyen helyi süteménnyel, tökéletes választás és nem mellesleg nagyon hangulatos a kávézók teraszán ücsörögni, szürcsölni a kávét és nézni a várost. (2017)" forrás


,, Portugáliában az élelmiszerárak hasonlóak, mint nálunk. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy két hetes itt tartózkodásunk alatt csak elvétve láttunk a nálunk minden sarkon előforduló Aldit, Lidl-t vagy egyéb "idegen" élelmiszerüzletet vagy kínai boltot. A helyi üzletlánc a Minipreço névre hallgat és a felirat zöld háttér előtt található, könnyű messziről felismerni. Nagyon finom és jó minőségi termékeket árulnak, mi felvágottat, pékárut, zöldséget és gyümölcsöt egyaránt itt vettünk. Nem meglepő módon számos spanyol terméket is árultak, mi is vettünk például spanyol kolbászt (chorizo) és sajtot is – a Dia spanyol márkájú élelmiszerek voltak a legjobb áron, viszont minden nagyon jó minőségű volt. 120 gramm csomagolt kolbász 1€, 1 db nagy méretű "kockazsömle" 19 cent, 1 liter 50%-os mangólé 89 cent, 15-20 dkg csomagolt sajt kb. 2-2,3€, 1 csokis muffin 1€, zöld húsú paprika kb. 2-3€/kg, fél kg száraz tészta 1,8-2,5€. McDonald's-ot, Starbucks-ot és egyéb "műagyag poharas" helyet alig-alig láttunk. Itt nem divat drága pénzért, 12 egy tucat helyeken műanyag (és szerintem szemétre való) "ételeket és italokat" fogyasztani. Sokkal jellemzőbbek a helyi kis éttermek, bárok, kávézók.

Ó, a kávé! És a sütemények! Ezek külön fejezetet érdemelnének. Portugáliban a kávé nem csak frissítő ital, hanem a kultúra része. Minden kocsmában és kávézóban már reggel sorakoznak sorban a pulton a gusztusos, porcelán eszpresszós poharak. Itt nincs olyan, hogy bécsi kávé meg melange – eszpresszó, capucchino, tejeskávé, illetve a helyi erős fekete, a bica, és pont. Helytől függően 1 sütemény és 1 kávé (együtt) 1,5-2€ körül mozog. A mi rekordunk költségügyileg a szállásunktól egy sarokra (és kb. 15 méterre) lévő pékség volt, ahol 2 nagyobb és 2 kisebb sütiért, illetve 2 kávéért 4,2€-t fizettünk! Ezért Magyarországon fele ennyit tudtunk volna fogyasztani – és méghozzá minden nagyon ízletes volt, amit kaptunk! Ráadásul mindezt 10 perc sétára a városközponttól. (2017)" forrás

Borravaló

 • Éttermekben a szolgáltatás értékének 5-10%-a az ajánlott borravaló, ami nem kötelező. Kávézókban vagy bárpultnál kevesebbet szokás adni. Portugáliában a szerviz díj (servico) általában nincs belefoglaltatva a szállodai és éttermi számlákba.
 • A szállodában a londinernek elég 1-2 eurót adni, böröndönként.
 • A taxisoknak felkerekíthetjük a viteldíj összegét, vagy adhatunk 10 százalékot. Az északi országrészben kevésbé várják el a borravalót. Még az is előfordul, hogy a vendég után rohannak az asztalon borravaló célra otthagyott aprópénzzel.

Vásárlás

Globalizáció van, minden kapható, ami otthon is. Sőt, divatos cuccokból még több is.

Közlekedés

Érdemes autót bérelni és azzal körbejárni az országot. Annak ellenére, hogy a benzin nem olcsó. 2019-ben egy liter 95-ös 1,44-1,6.- euró körül van.

Portugáliában a közutak elég jó állapotban vannak. Uniós pénzekből hatalmas fejlődést értek el az utóbbi sok-sok év folyamán. Sok a fizetős út, de jók és nagyon jól karban tartottak. A google maps elég pontos, csak a hegyekben hord néha félre. Rengeteg a benzinkút. Ami teljesen elképesztő, az, ahogy a körforgalmat imádják. Szinte nincs normális kereszteződés, mindenhol ott üldögél egy körforgalom. Nyilván a balesetveszély csökkentésére.Annak, aki az ország belsejében autózik fel fog tűnni, hogy a legváratlanabb helyeken egyszer csak feltűnik egy magányos lámpa és a falu elején megállítja az autóst. vicces, mert semmifunkciója nincs, csak ez. Annak, aki behajt a lakott területre drasztikusan lecsökkenti a sebességét. Ezzel a falu lakóinak életét védi. Amikor a falut elhagyjuk, a párja ott fog integeti a szembe jövő sávban.

"Az utak mennyisége és minősége vonatkozásában pedig Portugália világbajnok; szerintem az egy főre eső aszfaltozott utak hossza legalábbis dobogós helyezésre érdemesíti őket. Egy példa: a Lisszabon és Portó közötti mintegy 280 km-t meg lehet tenni két (!) autópályán, amelyek egymástól mintegy 40-50 km-re gyakorlatilag párhuzamosan futnak, aztán van egy kiváló minőségű főút (errefelé Kelet-Közép-Európában már autóútnak hívnák az ilyet), majd az utazni vágyó rendelkezésére áll egy harmadik típusú út is, úgy 20-30 km-re fut párhuzamosan az előbbiekben említett főúttal, talán egy kicsit kanyargósabb, de ugyanolyan kifogástalan minőségű burkolattal…" forrás

Portugáliában a közlekedési szabályok betartása esetlegesebb (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon. Évente mintegy 900-an halnak meg Portugáliában, közúti balesetben. A közúti szabályokra ügyeljünk, mert a portugál közlekedési rendőrök éberek. Sok turista tapasztalja meg ezt a helyszíni bírságok formájában. Ha az autós nem hajlandó fizetni, akkor akár le is foglalhatják a gépkocsit! Megengedett véralkoholszint: 0,50 mg/ml. Hasznos információ, hogy nem csak az elülső, hanem a hátsó üléseken is kötelező a biztonsági öv használata. Kötelező az elakadásjelző és láthatósági mellény, de bérautónál remélni lehet, hogy ez amúgy is megvan.

Megengedett sebességhatárok:

 • Autópályán a megengedett maximális sebesség: 120 km/óra.
 • Az IP és IC jelzésű utakon a maximális sebesség: 100 km/óra
 • az „N” és az „M” jelzésű kisebb utakon pedig 90 km/óra
 • Városokban, agglomerációkban: 50 km/óra.
 • Ahol sebesség korlátozó tábla van, ott pedig pontosan annyi.

Autót csak 21 év feletti személyek bérelhetnek. 1 évnél fiatalabb jogosítványra egyes helyeken nem adnak ki bérelt autót. A magyar nagykövetség szerint nemzetközi jogosítvánnyal lehet a magyaroknak autót vezetni Portugáliában. A vonat- és buszközlekedésről további információk később!

Portugáliában nem szokás az autóstoppolás, s ezért nem is ajánlott közlekedési mód.

Portugáliában 2 autópálya üzemeltető cég van:

 • Brisa, mely 1100 kilométeren 11 autóutat üzemeltet, észak-déli és nyugat-keleti irányban. A – autópálya, IP – főútvonal. A főútvonalak nem fizetősek! A 24 órás asszisztencia telefonszáma: 808 508 508
 • Autoestrada do Atlántico, mely Leira városát köti össze Santarémmel (A15) és a Lisszabon közelében levő Sacavémmel (A8). A 24 órás asszisztencia száma: 261 318 777.

A legfontosabb útvonalak:

 • A1: Lisszabon –Porto
 • A2: Lisszabon – Algarve tengerpart (Albufeira)
 • A3: Porto – Északon a Spanyol határig
 • A 4 / IP 4: Porto – Braganca
 • IP 5: Aveiro – Viseu – Guarda – Spanyol határig
 • A 6: Lisszabontól keletre a Spanyol határig (Badajoz)
 • A 22: Az algarvei tengerpart mentén a Spanyol határig

Ezeket folyamatosan karbantartják és a pályahasználók számának növekedésétől függően, kiszélesítik. Általában 40 kilométerenként van pihenőhely, összesen 25 db. A pálya mentén 2 kilométerenként elhelyezett segélyhívó telefonokról ingyenesen hívhatják az asszisztenciát. A kiszállási díj 25 EUR, a munkadíj pedig félóránként 12,5 EUR.

A portugál autópályákon a megtett kilométerek függvényében kell az autópálya díjat fizetni a kapuknál. A zöld V betűvel ellátott kapuhoz (Via Verde) ne hajtsunk, mert ez a „bérleteseknek” van fenntartva. A többi kapunál kártyával illetve készpénzzel tudunk fizetni, ha ebben segítség kell, akkor a narancssárga emberkét ábrázoló kapuknál tudunk fizetni az automaták helyett.

Biztonságos és praktikus autóbérlés nagy választékból itt. Autóbérléshez természetesen érvényes jogoítvány, dombornyomott bankkártya kell. Az okozott károkra/tankolásra/ bármire előre zárolnak egy összeget a kártyán, amit általában csak a bérautó leadása után több héttel oldanak fel. A készpénzes deposit nem divat. Érdemes tisztázni a bérbeadóval, hogy a kocsi benzines-e? Utána ezt ellenőrizni, maj csak ezután tankolni. Szintén érdemes előre megvenni az autópálya matricát, főleg, ha nagy autózásokat tervezünk. A pályadíj nem olcsó és a bankkártyákat sokszor elutasítja az automata. Kezelő meg néha van csak, aki segít, míg az autó mögött türelmetlen helyiek édesanyánkat emlegetik méltatlanul. Aki a bérautóhoz megveszi előre a pályadíjat, mindenképpen figyeljen arra, hogy ezt a számlán is feltüntessék és, hogy a díj minden szakaszra érvényes legyen. Az alkalmazottakat néha kicsit noszogatni kell, de megéri az előrelátás. Annak, aki nem vette meg előre érdemes sok aprót tartania magánál.

A közlekedési táblák megfelelnek a nemzetközi előírásoknak.

,, A távolságokat és az utazás színvonalát figyelembe véve, megállapítható, hogy Portugáliában nagyon olcsó a távolsági utazás, jobban jöttünk ki így, mintha kocsit béreltünk volna, hiszen nem 1 felesleges bérelt napunk lett volna. Ráadásul elvész az ország ilyen területű megismerése is! Mivel a párommal mindketten imádunk vonatozni, ezért nem kavart nagy vitát ezt a kérdést eldönteni. Igaz, több utánajárást igényel, viszont cserébe több élményt is kapsz, legalábbis szerintem! Persze vannak helyszínek, ahova mégiscsak elkél valami jármű, ezért 1-2 napra azért érdemes bérelni valamit. (2017)" forrás

Itt egy tanulságos autóbérlési kálváriáról olvashatunk

Szórakozás

Fado-este

Lehet előre foglalni ilyenre, itt

Közbiztonság

Portugália alapvetően jó közbiztonságú országnak nevezhető, leginkább Lisszabonban van kitéve a turista a zsebtolvajlásnak. A zsúfolt helyeken ügyeljünk a táskánkra, az értékeinkre. Hasznos információ, hogy a bérelt autó ülésein ne hagyjunk holmikat, táskákat, értékeket. A bérelt autó ajtóit vezetés közben is tanácsos zárva tartani. Lisszabonban a Rossio pályaudvarnál van külön turista rendőrség. Hivatalnokai több nyelven is beszélnek. A fővárosban gyakran szólítják le a turistákat kábítószer értékesítők. Elég az egyszerű „No”, vagy fejrázás és a díler odébbáll.

A lisszaboni tömegközlekedési eszközökön, főleg a metrón bandák garázdálkodnak, és turistáktól lopnak el, vagy rabolnak el értékeket. Módszerük: 5-10 fős csoport szorosan odaáll a külföldi mellé, lökdösődnek, egy-két bandatag eltereli a turista figyelmét, a többiek meg kirabolják. Ha gyanús figurákat látunk csoportosan, akkor próbáljunk tőlük távolságot tartani. Lisszabonban fokozott éberségre van szükség a népszerű 16-os és 28-as villamosokon, valamit a zsúfolt pályaudvarokon és metróállomásokon. Legjobb, ha az értékeinket, úti okmányainkat egyszerűen otthagyjunk a hotelben, és ott is inkább a széfben. Az utóbbi időkben a tolvajok nem csak a pénzre, hanem az útlevelek megszerzésére is összpontosítanak. Semmiképpen se tartsunk városi programoknál magunknál egy helyen pénzt, útlevelet, bankkártyát! Az útlevél elvesztését vagy ellopását azonnal jelentsük a helyi rendőrségen és kérjünk jegyzőkönyvet. Ez kell az úti okmány pótlásához. A szálláshelyen győződjünk meg arról, hogy éjszaka a szobaajtó és az ablak záródik.

Nem közbiztonsági probléma, ám kellemetlenség, hogy a nagyvárosokban, főleg Lisszabonban a parkolók területén ácsorognak fickók, akik elég erőszakosan pénzt koldulnak cserébe a "navigálási segítségükért". Vagy próbáljuk őket lerázni, vagy adjunk egy 50 centest, hogy békébe hagyjanak minket. Annyi biztos, hogy ők nem a parkolási társaság emberei és bármennyit adunk nekik, attól még meg kell fizetni a hivatalos parkolási díjat.

Kockázatok:

Magyar külképviselet

Lisszaboni magyar konzulátus:

Cím: Calcada de Santo Amaro 85. Alcantara
1349-042 Lisbon

E-mail cím: mission.lis@mfa.gov.hu
Telefonszám: +351213645928 vagy +351213630395
További telefonszámok

Konzul: dr. Tamás Kinga

Egyéb hasznos információk

Nyitva tartási idők:

 • Bankok: hétfő-péntek 8.30-15.00
 • Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00
 • Bevásárlóközpontok: 10.00-23.00 vagy 23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó
 • Állami múzeumok: 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00
 • A múzeumok általában hétfőn zárva vannak, de van néhány kivétel. Pl.: Sintrában a Pena palota, ami szerdán nem látogatható.
 • A turisztikai hivatalban vagy a zöld számon érdemes előre informálódni.
 • Zöld szám turisták részére: 0800 296 296

Elektromos feszültség: 220 V

Telefonálás: Magyarország hívószáma Portugáliából: +36. Hungary Direct: 0080000360036 (Portugáliából ingyenesen hívható bármely magyarországi szám, a hívás árát az otthon hívott fél fizeti).

Országos ünnep- és munkaszüneti napok:

 • január 1.
 • április 25. húsvét péntek
 • május 1. Pünkösd
 • június10.
 • augusztus 15.
 • október 5.
 • november 1.
 • december 1., 8. és 25.
 • A helyi munkaszüneti napokról a helyszínen kell tájékozódni.

Pénznem: Euró, 1 EUR = 100 cent. Nemzetközi hitelkártyák a legtöbb szállodában, étteremben elfogadottak. Bankautomata mindenütt található, a készpénzfelvételnek napi limitje van (120-150 € ), a tranzakciós díj kb. 4-5 EUR.

Fotóegyveleg

 

Vissza az elejére


Kommentek

Antal Erika, 2017. 12. 28. 15:18
Áprilisban készülünk egy hétre, Lisszabonban és Portóban foglaltam szállást, vonattal vagy busszal utazgatnánk. Mit válasszunk, mi a jobb, olcsóbb, vagy megbízhatóbb? Köszönöm! Erika


Úti kritikus, 2017. 03. 14. 11:27
Az autókölcsönző irodában meg tudják mondani, hogy az autópálya használat elektronikus rendszeréhez mit kell venned. Azt is megmondják, hogy mit kell tenni, amikor átmész spanyol területre, ahol ez a transponder elektronikus leolvasós rendszer már nem érvényes. Itthon is automatikus rendszer ellenőrzi, hogy van-e matricánk. Az ottani ehhez hasonló, csak fejlettebb.


Takács Amarilla, 2017. 03. 14. 11:13
Faroba megyünk 4 napra, szeretnénk autót béreln, bejárni a déli partot, átmenni Sevillaba. Valami transpondert olvasok több helyen, de nem igazán értem, akkor hogyan van ez a kapus rendszer. Ki tud segíteni???


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes