ÚTIKRITIKA.HU / Porto és Észak-Portugália / Braga


hirdetes


útikritikák


Porto és Észak-Portugália / Braga

Braga dióhéjban | Hol? | Szállások | Látnivalók | Vendéglátás | Praktikus | Vélemények | Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Braga dióhéjban

Lakosság (2024-ben): 121,000

Braga kedves, festői, levegős, tipikus "portugálos" város. Egyetemi városnak tűnik, azaz tele van fiatalokkal és ezáltal mozgalmas az élet, legalábbis a tanév időszakában, tehát nem nyáron.Jóllehet Braga Portugália harmadik legnagyobb városa, a turisták szempontjából kicsi város, mivel minden érdemleges látnivaló gyalogtávolságra van egymástól. Bragát a portugál Rómának hívják (Portugália Vatikánjának mégsem nevezhették el!), elsősorban a templomok sokasága, a katolikus vallás erőteljes megjelenése, a gyakorló hívők kiemelkedő aránya miatt. Ezek után nem meglepő, hogy Bragában a nevezetességek zöme templom. Van három-négy, amit semmiképpen sem illik kihagyni (lásd látnivalók). Ha a városban járunk, magunk is meggyőződhetünk arról, hogy az egyházi műemlékek felújítására, karbantartására itt van elég pénz.

Van egy mondás Portugáliában: „Porto-ban dolgoznak, Coimbra-ban tanulnak, Bragában imádkoznak”. A portugálok maguk Braga-t egy mélyen konzervatív, a vallásos hagyományokat, értékeket nagyon erősen őrző városnak tekintik. Ezzel nincs ellentmondásban az, hogy ugyanakkor fiatalokkal, fiatalos lendülettel teli város. Amúgy a vallási eredetű népünnepeken (romarias) lehet leginkább tetten érni, hogy a szent, vallásos elemek Bragában (is) milyen békésen keverednek profán, nagyon is világias, itt-ott huncut, pikáns elemekkel.

Braga egyik kiemelkedő turista látványossága a Bom Jesus do Monte, amely egyben Portugália legnevesebb építményeinek egyike. Bragától keletre, 5 kilométer távolságban dombtetőn áll ez a katolikus zarándokhely. 581 lépcső visz fel a dombtetőn álló templomhoz. A dombtetőről csodálatos panoráma is élvezhető, és sétálni lehet a környéken. A park területén 4 szálloda is található (Hotel Lago 3*, Hotel do Parque 4*, Hotel Elevador 4* és Hotel do Templo 4*), valamint egy tó, ahol pár euróért csónakot is bérelhetünk. A park érdekessége az 1882 óta üzemelő, Európában egyedülálló, vízzel működtetett sikló!

A természet kedvelőinek, akiknek nem túl szűk az utazás időkerete, pompás lehetőség, hogy Braga meglátogatását kombinálhatják egy csodálatos helyi nemzeti park, a Parque Nacionalda Penada-Geres meglátogatásával. Nagy park, rengeteg kiránduló ösvénnyel, változatos természeti látványosságokkal, vízesésekkel, jó éttermekkel.

Hol?

Braga 53 kilométerre található Portotól. Vonattal 70 perc alatt lehet eljutni Portoból Bragába. Bragában az autós turistának tanácsos elkerülni hétköznap a helyiek munkába menetelének, vagy hazatérésének időperiódusát. Ilyenkor nagy a közlekedési dugó.

Szállások

Az autóval utazók Braga meglátogatásakor megfontolhatják azt, hogy nem magában a városban szállnak, meg, hanem Braga közelében, valahol nyugisabb környezetben. Például a Hotel Golden Tulip Falperra**** csak 5 km-re van a várostól – és milyen más a környezet! A közeli Amaresben, Bragától csak 16 kilométerre van teljes elszigeteltségben egy fantasztikus szálláshely, a Pousada Santa Maria do Bouro, ami régen kolostor volt. Valóságos időutazás ott megszállni, na persze a modernkor elvárásainak megfelelő helyzetben.

Észak-Portugáliában is dilemma sokak számára, hogy szokványos hotelben vagy a markánsan helyi jellegű, nem hotelnek épült, többnyire kolostorokból, vidéki urasági kastélyokból átalakított pousadák valamelyikében legyen a szállás. Utunk során egyszer érdemes kipróbálni egy pousadát – nagy élmény! Bragában a legmenőbb hotel az 5 csillagos Melia Braga Hotel & Spa. A szerényebb szállodák közül jó választás lehet a 3 csillagos Basic Braga by Axis vagy a Caranda Hotel, mely a város központjában található. A 2 csillagos szállodák (mint pl. az Ibis) már kockázatos választások. Sajnos elég sok a panasz rájuk.

Helyi közlekedés

Az utcán parkolás: Braga belvárosában lehetőség van az utcán parkolásra, de a parkolóhelyek korlátozottak, és az árak változóak lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy az utcán parkoláshoz általában parkolójegyet kell váltani a parkolóautomatáknál.

Parkolóházak: Braga számos parkolóházzal rendelkezik a város különböző területein. Az árak változóak lehetnek attól függően, hogy melyik parkolóházat választják a látogatók, és milyen hosszú ideig kívánnak parkolni.

Ingyenes parkolóhelyek: Braga külvárosi területein lehetőség van ingyenes parkolásra a városi tömegközlekedési járatokat vagy a kerékpárkölcsönző szolgáltatásokat használva.

Autóbusz

A jegyeket általában a buszsofőrtől lehet megvásárolni, de az utasoknak ajánlott pontos összeggel rendelkezniük, mivel a sofőröknek nincs mindig visszajáró pénzük. Az árak változóak lehetnek, attól függően, hogy milyen távolságra utazunk, vagy milyen hosszú ideig kívánjuk használni a buszközlekedést.

Étkezés

Néhány olyan ételspecialitást, amelyek Bragában különösen népszerűek:

Cozido à Portuguesa: Ez egy hagyományos portugál étel, amely sokféle húsból, zöldségből és babfélékből készül. Általában vastag levesként szolgálják fel, és rendkívül ízletes.

Arroz de Pato (rizses kacsa): Ez a hagyományos étel, amely kacsahúsból, rizzsel, kolbásszal, zöldségekkel és olajbogyóval készül.

Francesinha: Ez az ízletes szendvics különösen népszerű a városban. Egy szelet sült sonkát, kolbászt és marhahúst tesznek rá, majd sajttal borítják, és fokhagymás paradicsom szószban tálalják.

Caldo Verde: Ez egy hagyományos portugál zöldségleves, amely káposztából, burgonyából, hagymából, olajbogyóból és kolbásszal készül. Általában rizzsel vagy kenyeret adnak hozzá.

Bacalhau: A portugál bacalhau vagy száraz tőkehal az ország egyik legismertebb étele. Bragában a tőkehalat többféle módon készítik el, például pörkölve, főzve, vagy sütve. Általában krumplipürével vagy zöldségekkel tálalják.

Látnivalók

A városban

 • Sé katedrális, ahol több stílus keveredik a romántól a barokkig. Itt található Portugália első királyának, D. Alfonso Henriques szüleinek sírja. Annyira antik a katedrális, hogy a portugáloknak, sőt a világ összes portugál nyelvű népének van egy ilyen kifejezése a régi dolgokra: „Régebbi, mint a bragai Sé”.

Kriszta fotói

 • Praca da República (a Köztársaság Tere) a város szívében.
 • Capela dos Coimbras: a Coimbra család kápolnája sok-sok szoborral.
 • St. Frutuoso kápolna, a 7. századból, vizigót stílusban épült.
 • Arco de Porta Nova: 1512-ben épült városbejárat. Ezzel kapcsolatban is van egy elterjedt portugál kifejezés. „És de Braga” ezt mondják akkor, amikor valaki elfelejti maga után becsukni az ajtót. A szólás abból ered, hogy a bragai városkapu, az Arco de Porta Nova volt az első olyan portugáliai városbejárat, amelynek nem volt zárásra való kapuja.
 • Palácio dos Biscainhos: 16. században épült nemesi udvarház.
 • Palácio do Raio / Casa do Mexicano.

A környéken

 • Bom Jesus zarándokhely, amelynek a látogató szempontjából szinte nem is a barokk stílusban épült templom együttes a lényege, hanem a monumentális gránitlépcső megmászása. Többnyire sokan vannak a lépcsőn, mivel ez egy nagy turistalátványosság azon kívül, hogy a mélyen hívő portugálok számára zarándokhely.

           A centrumból taxival kb. 8 euró, vagy a 20-25 percenként közlekedő 2-es busszal (vagy a bérautóval).

           UNESCO Világörökség!

Kriszta fotói

 • Tibaes kolostor
 • Sameiro szentély: Mária kultusz második központja Fátima után.
 • Falperra: Santa Maria Madalena templom, rokokó stílusban épült.
 • Fonte de Ídolo (idol kút) román kori szoborral a Kr. e. 1. századból.
 • Cividade: Római fürdő romjai.

Vendéglátás

Az egyik legjobb bragai étterem, a Brac, ahol néha este van élőzene is. Minőségi a konyha, helyi specialitásokkal, amilyen például a kacsás rizs. A kávéházak közül a legnevesebb a marha és disznóhússal töltött helyi specialitásról elnevezett Frigideiras. Mivel kávéházról van szó, a hagyományos kávéházi választékot is megtaláljuk benne. Rengeteg gyorsbüfé között válogathatunk, aminek a választéka tökéletesen megfelel egy gyors ebédnek. Mivel a városban sok a diák, így elég nagy a választék szórakozóhelyekből. A helyiek szerint az egyik legjobb bulihely az Insolito.

Praktikus

 • Bizony sok étteremben az étlap csak portugálul olvasható. Némi találékonyság szükségeltetik e probléma megoldásához.
 • Bragában érdemes igénybe venni a közhasználatú mélygarázsokat.
 • A városban bérelhető kerékpár. Sokan biciklivel járják be a várost. Lehet egy órára és egy napra is bérelni.
 • A városban vannak olyan bevásárlóközpontok, amelyek késő estig nyitva vannak. Ezek közül a legnagyobb a Braga Parque.

Sétálóutca - Kriszta fotója

Vélemények

"Külön Észak-Portugáliát céloztuk meg turistáskodásra. Voltuk Porto-ban Guimaraes-ben, a Douro-völgyben és Bragában. Nos, az egész 6 napos utazás élményei közül számomra a legemlékezetesebb a bragai Bom Jesus do Monte templom meglátogatása volt, pedig számomra az utazás igazán nem csak a templomlátogatásokról szól." (2011)


"Semmiképpen sem szabad kihagyni a Bom Jesus zarándokhely lépcsősorát, melyen nem könnyű felsétálni, de megéri a csempékkel díszített képek és a lélegzetelállítóan szép panoráma miatt. A sikló is jó mulatság, de télen csak hétvégén van nyitva. Jobb elkerülni a vallási ünnepeket, mert ilyenkor nagyon sokan vannak!"


"Nagyon jó polipos rizst ettünk a központban levő Adega Malhoa étteremben, és nem is volt drága!"


"Bragába látogató Harry Potter rajongókat szeretném arra emlékeztetni, hogy a kviddics nemzetközi versenyében van egy Braga-i csapat is, Bragai seprűflotta (Braga Broomfleet) néven."


"Erre a környékre mondják, hogy Portugália szülőhelye. Az ő reconquista-juk innen indult a középkorban. Braga és Guimaraes is tele van műemlékekkel, érdemes fél-fél napot rájuk áldozni. Hangulatos belvárosaik vannak."


"Viana do Castelo a spanyol határ közelében van, kellemes a belvárosa, egy órányi sétát megér. A város feletti dombon van egy szép templom, ahonnan csodálatos a kilátás a környékre, nem szabad kihagyni.”


"Szerintem Portót érdemes kiegészíteni 1-2 nappal úgy, hogy meglátogatjuk a spanyol oldalon Santiago de Compostelát, mert gyönyörű város és sokat hozzáad az úthoz. Útban oda pedig bele lehet tenni az itt nevezett városokat." (2011)


Kriszta fotója


"Egészen a Sé-ig visz a srác, akinek szörfdeszka volt a kocsijában. Hamar végigjárjuk. A katedrális szép, gazdagon díszített orgona és egyszerű belső.Sétálóutca is rendben van, végén nagy park és turismo. Találunk rendezett ám túl sokszínű parkot kis ívekkel és pingo doce supermercado-t. Zsemle, mortadella és szőlő, irány a bom jesus busszal. Bom jesus egy hegyi egyházi cucc, ezer milliárd lépcső (vagy sikló, há há) visz fel templomhoz. Sikló egy euró, bőven megéri és rohadtul okosnak tartjuk magunkat, hogy nem másztunk lépcsőt csomagokkal. Fent van ugye a templom, ilyen-olyan szökőkút (giganagy aranyhalakkal), kilátó és miegymás. Lefelé aztán ilyen gyönyörű lépcső van cikcakkban. Minden cikkben kápolna olyan nevekkel, hogy Jézus kezének a bütyke (keresztre feszítésének helye, stb.), cakkban pedig valamilyen érzéki kút. Hallás, látás, szaglás, tapintás, ízlelés. Egy arc általában és abból a részből jön a víz, ahogy érzel. Újabb kápolnák és a lépcső alsó fele már hosszabb cikkekből és cakkokból áll az erdő sűrűjében. Nevetünk a felfelé gyaloglókon." forrás


"Braga fő látnivalóinak többsége egyházi. Nem is töltöttünk sok időt az összes felfedezésére. Mindössze a robosztus székesegyházba mentünk be. Régen az mutatta meg egy város nagyságét, hogy mekkora templomot épít. Braga gazdag volt, mert hatalmas templomot húztak fel. Több kapuja is volt, azonban mára ezek közül csak egy-kettő maradt meg. A sétálóutca bájos. Vasárnap révén itt már nyitva voltak az éttermek, és tudtunk enni tengeri kaját. Én kardhalat, KPM asszem polipot, vagy tintahalat, vagy vmi ilyesmit. (2015)" forrás


,, Idegenvezetőnk szerint Braga az egyik leggyorsabban fejlődő város. Az egyetemi képzésnek köszönhetően sok cég telepedett ide. Elmentünk a spanyol-portugál nanotechnológiai központ modern épületei előtt, ahová 54 országból érkeztek munkatársak.
Először felmentünk a hegyre. A tetőn lévő Santuário do Bom Jesus do Monte spirituális szentély Portugália legszebbjei közé tartozik. Gyönyörűen karbantartott kertjeiben virágzik a sokszínű japán rózsafa és virít a sok kiültetett virág. A neoklasszicista templomot Carlos Amarante építette a 18. század végén. A templomhoz a híres barokk cikk-cakkos 648 lépcső vezet 116 méteres magasságig. A lépcsősor mellett útközben kis szökőkutak és szobrok mellett kell végigmennie a zarándoklónak vagy térden állva. Az idegenvezetőnk Luis szerint még ma is sokan így zarándokolnak fel a templomhoz. Aki fentről akarja hosszabban is nézni ezt a gyönyörű kilátást, ezt az elbűvölő tájat, annak több luxusszálloda áll rendelkezésére. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes