ÚTIKRITIKA.HU / Ribatejó régió / Tomar


hirdetes


útikritikák


Ribatejó régió / Tomar

Tomar dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények | Hol? | Látnivalók | Szállások | Vendéglátás | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Tomar dióhéjban

Amiért Tomar (ejtsd Tumar) várost a turisták figyelemre méltatják, az egy látnivaló: a Convento de Cristo (Krisztus-kolostor) nevű erődítmény- avagy várszerű kolostor. Ez a keresztes hadjáratokban oly aktív Templomos Lovagok Rendjének portugáliai központja volt a 12-16. században. A valóban unikumnak számító műemlék az UNESCO kulturális világörökségének része. Lélekben is tanácsos felkészülni arra, hogy a várba vezető út nagyon meredek. A rengeteg látnivaló mellett is minimálisan 3-4 órát kell szánni a műemlék bejárására. Főleg az épületek külső díszítettsége méltó a figyelemre. A központi épületek jó állapotban vannak, de egyes melléképületek restaurálására bizony még sok pénzt kell költeni.

kr

Már a főépület bejárata is lenyűgözi a látogatókat. Gyönyörű a bástya jellegű körtemplom, a kerengők, a mívesen faragott ajtókeretek, a díszes ablakok, valamint a kertben díszes csempékkel borított padok. Az erődítmény masszív tömegére ránézve megérthetjük, hogy miért nem tudta soha senki erőszakkal bevenni. A turisták magát a várost nem méltatják különösebb figyelemre, pedig ez egy festői, komótos légkörű, álmos, biztonságos kisváros bájos kis főtérrel, aminek az idilli nyugalmát legfeljebb a kutyák folytonos ugatása zavarhatja meg. És akkor a kiváló és olcsó vendéglőit még nem is említettük.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A kolostor méltán híres ablaka, a Janela de Capitulo (zsenelá tü kápitolo)

kr

2. Ismerkedés a Mánuel-stílussal, ami a késő gótika és a korai reneszánsz sajátos változata

3. Ez az érdekes templomrészlet a Convento de Cristo-ban

kr

4. Mivel elmentünk Fatimába és ahhoz közel van Tomar, így nem bántuk meg a kitérőt

5. A 6 eurós belépődíj korrekt (figyeljünk a kedvezményekre!)

6. Valóban hangulatos kisváros

7. A Convento-ba való gyalogos felmenetel könnyebb és rövidebb volt, mint azt gondoltuk a visszajelzések alapján

8. Szuper ötlet volt, hogy a kilenc órás nyitásra ott voltunk a Convento-ban, mert így csak utánunk jött a turistacsoportos özön - sokkal jobb volt tömeg nélkül végigjárni

Nem tetszett

1. A Tomar-i Convento de Cristo nem akkora durranás, hogy kötelező legyen megnézni

2. A Convento nagy része nincs restaurálva, igaz ennek előnye is van, mert így szakadtabban valamennyire hangulatos is

3. Este Tomarban 7 előtt a vacsoráző helyek választéka szűk

Vélemények

"Egész Portugáliából a Tomar városában lévő, erődítményszerű Convento de Cristo fogott meg legjobban. Egy egész napot rászántunk, hogy minden szögletét bejárjuk és egy gyönyörű padon fogyasztottuk el ebédre csomagolt szendvicsünket, a kolostor kertjében." (2014)

Kriszta fotója

"A főtéren található Salsinha Verde étteremben mindössze 5,5 Euróért kiadós menüt ettünk." (2013)


"A Serpa Pinto sétálóutcán láttunk egy gyönyörű kék csempével borított ablakot. Érdemes sétálás közben odafigyelni a részletekre, sok szép dolgot láthat az ember." (2014)

Hol?

Tomar Lisszabontól autóval 138 km-re van (112 km ebből autópályán), ez átlagos sebességgel 1 óra 50 perc alatt tehető meg. A1-es autópályáról kell letérni az N113-as útra. Ha a várhegy tetején lévő kolostorhoz testedzésként gyalog akarunk felcaplatni, akkor praktikusabb lerakni a kocsit már a városhatár tájékán, a várhegy lábánál lévő parkolóházban. A gyalogos megközelítés esetén (is) szükség van sportcipőre, mert a felfelé vezető út régi, durva kavicsos. A kényelmesek felhajthatnak a dombtetőre is, mert van parkoló a kolostor közvetlen közelében is.

Látnivalók

  • A Convento a 12. század közepén épült védelmi céllal a mórok által folyamatosan jelentkező veszély miatt, akik egyszer meg is próbálták bevenni a várat, de ez nem sikerült nekik. A templomosok a mórok elleni küzdelemben való részvételükért cserébe a portugál uralkodóháztól földet és némi politikai autonómiát kaptak.
  • A ma is látható építmények és épületbelsőket többnyire a 16. században alakították ki, amikor már a védelmi funkciót felváltotta a békés élet kényelmi és díszítési igénye.

Kriszta fotója

  • A Templomos Lovagok Rendje a keresztes hadjáratokban a „hitetlenek” elleni küzdelemben jeleskedett. A Szentföld-i küzdelem elbukott, Portugáliában ellenben - Spanyolországhoz hasonlóan - sikerült kiszorítani a mórokat. A Rend a kezdetektől fogva a pápának tartozott hűséggel és ez konfliktusokhoz vezetett a portugál királyi házzal, bármennyire volt az maga is katolikus. A templomosok az idők folyamán a hadviselésről áttértek egy békésebb foglalkozásra: főleg üzleteltek, azaz a kard helyett pénzt kezdtek el forgatni. Franciaországi társaikkal ellentétben, Portugáliában ezt a profilváltást elég jól tűrte a királyi udvar, de azért a 14. század elején a templomosok függetlenségét felszámolták és bepasszírozták őket egy olyan lovagrendbe, ami fölött a portugál uralkodó gyakorolt ellenőrzést. Mondhatni cserébe, a következő két évszázadban igen sokat költött a királyi udvar a tomari várra. No, ezért is van ma annyi látnivaló és megtekintésre érdemes építészeti szépség.

Kriszta fotója

  • A kolostor két kiemelkedőnek tartott részlete: egy különlegesen míves, sokat fotózott ablak (Janela de Capitulo) és a Charola nevű kápolna. A közelben levő, 6 km hosszú Pegoes vízvezeték látta el a kolostort vízzel a 16. században.
  • Tomarban található Portugália legrégebbi, 1430-ban épült Zsinagógája, amit utoljára 1497-ben, a zsidók kiűzése előtt használtak rendeltetésének megfelelően. Itt van a zsidó múzeum is, melyben 15. századi sírkövek és tárgyak találhatók.
  • A várost keleti és nyugati részre osztja a Nabao folyó. A legtöbb látnivaló a nyugati oldalon, a Praca da República tér környékén található. Innen indul ki a fő sétálóutca, a Rua Serpa Pinto, és itt található a Sao Joao Baptista templom. Két hídon lehet átkelni a folyón, a Ponte Velha-n és a Ponte Nova-n. A híd keleti oldalán van a város védőszentjének, Santa Iria-nak a temploma.


,, A városka azonnal magával ragadja az embert. Ez persze szinte valamennyi luzitán településre igaz, ahol a szemünk előtt elevenedik meg a középkor. A templomosok fénykora után sem következett hanyatlás, hiszen a város a 15. században, Tengerész Henrik uralkodása alatt is fontos szerepet töltött be. 2013-ban a brit Guardian napilap Portugália legszebb településének választotta. (2016)" forrás

Szállások

Ha Tomarban szeretnének megszállni, mi a 4 csillagos Hotel dos Templarios szállodát tudjuk jó szívvel ajánlani, igaz a reggeli nem parádés. (Krisztának a kávé sem ízlett.).

Vendéglátás

A Bela Vista étteremben érdemes kipróbálni a folyami pisztrángot. A város legjobb éttermének azonban a Chico Elas számít a maga egyszerűségével és nagyszerűségével. Helyi specialitásokat is kínálnak, például gombás nyúlsültet és angolna-becsináltat. A Piri/Piri étteremben megkóstolhatjuk a portugál sült csirkét csípős szósszal. Finom házi sütemények kaphatók a Café Docaria Estrelas de Tomar nevű cukrászdában.

Ajánljuk még a Tropical cukrászdát, ahol jó a kávé és a pastel de nata három méretben is kapható. 

kr

Imádtuk - kr

Praktikus

Érdemes a várlátogatás előtt begyűjteni a turista információs irodában egy-két térképet, brosúrát.

Kriszta fotója

Érdekességek

A 17. században épült Sao Francisco kolostorban egy Gyufa Múzeum található, ahol a világ 104 országából származó, 43 ezer gyufásdoboz van kiállítva. Korlátozott a látogathatósága, de itt található Portugália talán legrégebbi zsinagógája. Az oda vezető keszekusza kis utcák miatt is megéri megkeresni. A várostól 20 km-re, a Tagus folyó kis szigetén látogatható Almourol vára, ami nagyon jó állapotban maradt meg, 1171-ben építette Gualdim Pais templomos lovag. A 4 évente megrendezett Szent Lélek ünnepén (Festa Dos Tabuleiros), fiatal lányok hosszú sora vonul fel virággal és kenyérrel telepakolt tálcákkal a fejükön. Ilyenkor több, mint hatezer látogató özönli el a várost és nagyon nehéz szabad szállást találni.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

Furcsa: a jobboldalon tényleges szószék, vele szemben csak festett - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes