ÚTIKRITIKA.HU / Centró régió / Fatima


hirdetes

útikritikák


Centró régió / Fatima

Fátima dióhéjban | A csoda | Látnivalók | Hol? | Szállások | Vendéglátás | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

kr

Fátima dióhéjban

Lakosság (2021): közel 8 ezer

Fátima a franciaországi Lourdes és a lengyelországi Czestohowa mellett Európa legjelentősebb zarándokhelye, Mária-kegyhelye. Fátima meglátogatása felkavaró, izgalmas, tolongós, sokféle érzést kelteni képes élmény. Mélyen vallásosaknak, a csodában kételkedő hívőknek, katolikusoknak, más vallásúaknak, ateistáknak egyaránt érdekes, függetlenül az élmény által keltett érzelmek, érzések különbözőségétől.

Fátima egy témáról szól: Szűz Mária 1917-ben többször, csodaszerűen megjelent három pásztorlányka előtt. E legenda alapján vált a hely zarándokhellyé. A város jelentősebb építményei mind arra szolgálnak, hogy az ide látogató zarándokok elmélyíthessék a csodához kapcsolódó hitüket és ezt lehetővé tevő szolgáltatásokhoz jussanak. Rengeteg belföldi és külföldi turista látogat Fátimába nem zarándoki minőségben, hanem kíváncsiságból. Az érdeklődés függetlenné válik attól, hogy a csoda tényleges megtörténtéről mi a látogató személyes véleménye.

Portugál kiejtésben az első szótagon van a hangsúly (fÁtima).

kr

Vélemények

,, Fatima, vallási hely, tulajdonképpen a hívők városa. Aki nem vallásos, annak nem biztos, hogy érdemes ide ellátogatni. Akit érdekel, az viszont mindenképpen nézze meg. Van egy régi bazilika illetve egy hatalmas tér, ahol minden órában különböző nyelven van Szent mise. Építettek a hívőknek egy modern bazilikát is, rossz idő esetére, ami szerintem illúzió romboló és egyáltalán nem illik bele a környezetbe." (T. Krisztina., 2017)

kr

A csoda

1917-ben Fatima közelében három helyi kis pásztorlánykának március 13-án, s ezt követően még ötször megismétlődően látomásai voltak. Ezekre a látomásokra a katolikus egyház 13 évvel később azt deklarálta, hogy azok a Szűzanya jelenései voltak. A 7 és 10 év közötti életkorú gyerekek egy nap, a nyáj őrzését megszakító déli imájuk után sugárzó fényt láttak. Egy rózsafüzért tartó női alak jelent meg előttük és egy tölgyfa tetejéről közölte velük, hogy az égből jött. Még ötször ismétlődött meg a gyerekeknek ez a látomás. A jelenések folyamán a női alak beszélt is a gyerekekhez és rajtuk keresztül bűnbánatra, vezeklésre, imára és engesztelésre szólította fel az embereket, sőt mindenféle történelmi jóslatokat, vágyálmokat osztott meg velük.

1917. október 13-án valamiféle Napcsoda is történt a jelenés színhelyén és annak legalább hetvenezer szemtanúja volt. A szemtanúk azt bizonygatták, hogy „a Nap hirtelen tarka színekben táncolni kezdett és csaknem leesett a Földre”. Azóta is találgatják a csodában nem, vagy halványan hívők, hogy milyen valós természeti jelenséget vélhetett a tömeg csodának. A szemtanúk között volt egy egyetemi professzor, aki aprólékosan leírta az általa látott jelenséget, és általa is hihető, hogy valóban valami különlegeset, furcsát láthatott a tömeg.

kr

Látnivalók

Lenyűgöző méretű a zarándokhely főtere: kétszer nagyobb, mint a római Szent Péter tér. Kell is a tágas tér, hiszen évente több mint hat millióan keresik fel, melynek fő látnivalója a Nossa Senhora do Rosário bazilika. A zarándoklat kezdetét jelentő kapu és a bazilika között tán félúton áll a Jelenési kápolna, amely pontosan a jelenés színhelyéül szolgáló tölgyfa helyére épült. Érdekes figyelni azokat a zarándokokat, akik e szentélyig vezető utolsó nyolcszáz métert térden csúszva teszik meg a tér fényes márványlapjain. A kápolna félig nyitott és körbeveszi egy szárny, ahol folyton égnek a zarándokok által kitett gyertyák. A csoda főszereplőinek, a három gyereknek a szobrai is itt láthatók. Sírjuk meg magában a templomban van. A három gyerek közül az egyik egészen 2005-ig élt egy kolostorban apácaként. A teret körbevevő árnyas ligetekben zarándokok százai piknikeznek, sziesztáznak, társalognak. Önmagában érdekes a turistának ez a látvány. Mindennap van mise, sőt éjszakai körmeneteket is tartanak.

Önmagában az is érdekes, hogy ez az egész Fátima város a jelenés helyén, egy Cova da Iria nevezetű kis falu melletti birkalegelő helyére épült fel. Az épületek között nincsenek műemlékek, mert gyakorlatilag minden a 20. század harmincas évei után épült. Most is vannak jelentős építkezések a város külső területein, tehát Fátima egyre nagyobbá válik. Nem meglepő, hogy a csoda kezdettől fogva és egyre inkább kereskedelmi cikké vált. Rengeteg ajándékbolt árul kevésbé vagy nagyon giccses, a csodához kapcsolódó portékákat. Többségük műanyag gagyi, tán Made in China. Hihetetlen, de az áruk között focimez is van – ami valljuk be, csak nagy képzelőerővel köthető össze a fátimai csodával.

A kommersz csúcsa, hogy egy auditóriumban (Fatimae) rendszeresen vetítenek egy musical jellegű filmet a csodáról! Az El Milagro de Fatima című filmet a Dominikai Köztársaságban készítették és spanyolul beszélnek benne, de van portugál és angol felirat is. Érdemes megnézni, mert érdekes, furcsa, nyilván sokak számára megmosolyogtató is. A film javára írandó, hogy a csoda főszereplőit, a három kis pásztort természetes gyerekekként ábrázolja.

Amúgy a csodában mélyen hívő zarándokok közül is sokan fejcsóválva nézik a „csodaipar” vadhajtásait.

Alapvető elvárás az ideérkező turistákkal szemben, hogy akik nem zarándokként érkeznek Fátimába, tartsák teljes tiszteletben és semmivel se zavarják a zarándokok hittel teli rituáléját.

kr

Hol?

Lisszabontól autóval 128 km-re van Fátima (118 km autópályán). Átlagosan ez másfél órás utat jelent autóval.

Szállások

Természetesen a zarándokok millióinak fogadására jelentős szálláshelyipar alakult ki, jóllehet sokan csak nappalra és egy napra jönnek ide. Az igazat megvallva a szálláshelyek inkább jeleskednek az áhítatos elnevezésekben, mint a jó ár-érték arány biztosításában. Sok vendégtől kap jó kritikát a 3 csillagos Cruz Alta Hotel. Ajánljuk még: a 4 csillagos Hotel de Fátima és a 3 csillagos Luna Fátima.

Vendéglátás

Az éttermek a zarándokokra, turistákra specializálódtak, s lényegében nem találni olyan vendéglátóhelyet, ahol a látogató ténylegesen helyi lakosokkal keveredhet.

Praktikus

A bazilikában a zarándokok állandó áramlása, menete miatt nem illik megállni és nézelődni. Tisztes lassúsággal előre kell haladni, hogy ne torlódjék fel vészesen a tömeg.

kr

Érdekességek

A fátimai csoda valóságtartalmának firtatásától függetlenül, történészek egy része hangsúlyozza, hogy 1926 után a sokak által istentelennek tekintett baloldali köztársasági kormány bukása után a hatalomra jutott fasiszta diktátor, Salazar és az őt lelkesen támogató portugál katolikus egyház nagyon is érdekelt volt a csodatörténet felkarolásában. A katonai rendszernek és az egyháznak is kellettek olyan szimbolikus dolgok, amelyek révén megpróbálhatták maguk mögé állítani azokat a néptömegeket, akik korábban hosszú ideig az ateistának tartott baloldali pártokkal rokonszenveztek. Nem véletlen, hogy az egyház a csoda után 13 évvel, 1930-ban kezdte propagálni a fátimai csodát. A „fátimai Szűz” 1936-ban egész Portugália patrónája lett.

Több magyar vonatkozása is van a legendának. Az egyik pásztorlány, Lúcia bizalmasa egy Fátimában élő magyar pap, Kondor atya volt. Állítólag Lúcia a halála előtt Kondor atyának (http://w3.hdsnet.hu/fatima/kondor.htm) mondta el a jelenéskor hallott történelmi jóslatokat. A Fátimában található Magyar Keresztút az 1956-ban külföldre menekült magyarok kezdeményezésére és adományaiból épült fel. A fátimai Szűzanya tiszteletére helyezték el Magyarország legnagyobb, hat méter magas Mária-szobrát a Soroksár - Újtelepi Szent István templom 41 méter magas tornyán.

Fotóegyveleg

kr

Vissza az elejére


Kommentek

LazarG, 2017. 08. 09. 21:49
Nem vagyok vallásos, nem járok templomba. De egyszer eljutottam ide is. Csak úgy, meg akartam nézni, miért dicsérik. Most így őszinte leszek, nem ájultam el a helytől. A busz a szentély mellett áll meg, van pár bolt meg étterem és aztán a zarándokhely. Olyan az egész, mintha odamontázsolták volna. Az, hogy lekövezték az egészet meg egy auditoriumot csináltak egy templomból, azért furcsának tartom. Én vagyok ilyen földhözragadt, hogy a szentélyt, ha már annyira híres, nem közteresítjük, hanem meghagyjuk úgy, ahogy az 1917-ben állt?


BataLaszlo, 2015. 11. 23. 22:05
Fatimában jártam, 2015.október 8-9.-én kerékpáros ZarándoklatOMM 74-75.napján. Velem három csoda is történt itt: közel 4700km után, amit Varsóból idáig tettem meg magyarul köszöntött Zsuzsa és megismertem BO is, aki angol zarándok volt, mindketten szállást kaptunk a Zarándok Szálláson, ahol hangot hallottam, majd jelenést is láttam, ezek együtt megmentették az életemet és végezetül inteencióm fő része meghallgatásra került, sajnálom, hogy az európai és világbékéére vonatkozó intenciós kérésem eltörpült az egészség és gyógyulás mellett, amit kértem asszonyomnak és barátaimnak. Utam folytattam és Batalha + Nazare szinte elfelejtett székesegyházait és kolostorait is meglátogattam, majd október 13-án repülővel tértem vissza Varsóba. Különös számomra és hihetetlen, hogy éppen a jelenés 98. évfordulóján robbantottak az ISIS terroristái. Fatima alakja az Iszlámban közismert és tisztelt! A szent pápa II.János Pál is ide látogatott az Őt ért merénylet után, sőt a golyót elhelyezték Fatima koronájában, akkor is egy tévesen hivő követett el merényletet, de terve nem sikerült, mert megbocsátott neki a pápa. Bizom abban, hogy a Bataclan-ban Párizs mellett történtekkel befejeződnek az Európai Kultura és civil lakosság elleni támadások. Európa megbocsát és az imámok, akik uszitanak ma megnyugszanak és ráébrednek, hogy a megbocsátás és békés egymásmellett élés az Iszlámnak Koránban foglalt eleme. Egy az Isten és Ő közös a Föld minden lakója számára, még abban az esetben is, ha ebben vannak akik nem hisznek. Minden harcot, kárt, rombolást, amit Isten nevében követtek el valaha is ellene vivtak és ha gondosan végig elemezzük ráébredünk, hogy ma sem változott a helyzet. A halált a Sátán szülte! Nekünk embereknek az élet juttatott, sőt egy igéret is, hogy feltámadunk! A halál csupán büntetés az eredendő bűnért, mert a kezdetben még hitetlen és tudatlan ember nem tudta megkülönböztetni a Sátánt és az Istent. Vajon ma megtanultuk már a leckét? Kivánom mindenkinek, hogy elmélkedjen ezeken a kérdéseken. Remélem a jovő évi ZarándoklatOMM ismét egy békés, határoknélküliEurópában ugyanolyan barátságosan tehetem meg, mint az ideit. laciB


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes