ÚTIKRITIKA.HU / Algarve / Faro


hirdetes


útikritikák


Algarve / Faro

Faroról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Egyéb praktikus információk| Látnivalók| Strandok| Közeli látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Az óvárosi gyalogos övezet - Kriszta fotója

2024. június elejétől a Ryanair is közlekedik Budapest és Faro között, hetente kétszer.

Faroról dióhéjban

Kb. 54 ezres a lakossága (2023-as becslés), a legnépesebb város Algarve térségében. Nincs közvetlenül a tengerparton. Nagy területen terül el.

Faro nem egy turista desztináció, nyaraló település, hanem egy közönséges, hétköznapi város jelentős kikötői élettel. Persze ettől még nagyon is lehet érdekes, de csak akkor, ha a látogató nem keres turista nevezetességeket, szokványos nyaralós miliőt, hanem az átlagos, hiteles dél-portugál életre kíváncsi.

Nem is idegesíti a piros szín, sőt ... - Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Az óváros megér néhány órás látogatást

2. Azért jó volt látni egy nem turistás várost az Algarve régióban

3. Faro-tól pár kilométerre az Almancil nevű faluban egy belül bőségesen azulejo-s falakkal megáldott templom, még a plafon is aziulejo-s  - megérte a kis kitérőt!

4. Olhão kisváros Farotól kb. kilométerre a halpiacával, aminek épületét Gustave Eiffel tervezte

5. Egy apró, lakatlan homoksziget, a Rio Formosa Nemzeti Parkon belüli Ilha Deserta meglátogatása

6. Nincs tele brit sörivók által uralt bárokkal (mint Albufeirában)

Nem tetszett

1. Őszintén? Nyugodtan ki lehet hagyni Faro meglátogatását. Annyi szebb hely van a térségben!

Vélemények

,, A város látnivalóit mi egy nap alatt bejártuk, bár csak a központból gyalog elérhetőkre fókuszáltunk (a telefonom szerint 7 km-t gyalogoltunk aznap), így a várban, az óvárosban jártunk, illetve megnéztük a Csontkápolnát is (2 euro a belépő), ami egyetlen kápolnahelyiséget jelent, az Igreja do Carmo templom udvarában. Jó tudni, hogy ez a hely vasárnap és szombaton délután zárva van. Az Igreja do Sé (a katedrális) egy nagyon kedves kis téren áll a Centro Histórico (történelmi városközpont) frekventált részén, mellette vonzó teraszos étterem, átlagos ételekkel és árakkal, kedves pincérekkel. Egy ebédet vagy vacsorát érdemes itt elkölteni, és közben hallgatni a harangok játékát (és a percenként érkező, leszálló repülőgépek hangját - ugyanis Faro-ban a reptér olyan fekvésű, hogy az érkező gépeknek el kell repülniük már nagyon alacsonyan haladva a belváros felett, így üldögélés közben meg lehet figyelni, milyen járatok érkeznek, mert szabad szemmel is olvashatók a légitársaságok nevei a gépeken). A sétálóutcák, a kikötő, a parkok is nagyon vonzóak, hangulatosak. A kávézók kellemesek, a fagyi finom :) (2017)" forrás


,, Rajongok az öreg, régi városokért, ezért Faro lett az egyik kedvenc helyem errefelé. Rengeteg étterem, kávézó található a sétálóutcában, valamint sok a látnivaló és strandolni is lehet.  forrás

Odajutás

Ha Lisszabonból szeretne eljutni Faro-ba, akkor a legjobb módja az autó vagy a busz használata. A legtöbb autókölcsönző cég kínál autóbérlési lehetőséget Lisszabonban, és a Faro-ra vezető út nagyon jó minőségű autópályákkal van ellátva. A távolság kb. 280 km, így autóval kb. 2,5-3 óra alatt lehet eljutni Faro-ba.

A másik lehetőség a busz használata. A Rede Expressos és a EVA Bus cégek közlekednek Lisszabonból Faro-ba, és az utazás időtartama általában 3-4 óra között van. Az autóbuszjáratok árai változóak, attól függően, hogy milyen típusú szolgáltatást választ, és milyen előrejelzéssel foglalja le a jegyét.

Lehetőség van repülővel is eljutni Faro-ba, de erre általában csak azok a látogatók választják, akik távolabbról érkeznek Portugáliába, és nem szeretnének autót bérelni vagy busszal utazni. A repülőút időtartama általában rövid, kb. 1 óra.

Szállás

Egyéb praktikus információk

1. Parkolás

A Largo Combatentes da Grande Guerra (Pontinha)  sugárútnál, az óvároson picit kívül, a birósági főépülettel (Tribunal) szemben van egy biztonságos földalatti parkoló, aminek ez a neve: Parque de estacionamento Saba Pontinha.

2. Tömegközlekedés

,, A városban autóbuszhálózat van, 15 vonalon közlekednek a járművek. A buszok igen kiválóak, légkondicionáltak (és többnyire használja is a sofőr a klímát), nincs nagy tömeg, és kényelmes a jármű. Többnyire pontosan közlekednek. Érdemes felkészülni arra, hogy hétvégén, ünnepnapokon igen ritkán járnak a hétköznap 15-20 percenként közlekedő járatok is. A busznak általában nem kell inteni (ahogy az ország más részeiben ez szokás), ha a megállóban állsz, és ráutaló magatartásodból kiderül, hogy felszállnál (tehát nem mélyedsz a könyvedbe akkor is, amikor a busz már odaért), akkor megáll gond nélkül.
Jegyet a felszálláskor lehet venni a buszsofőrtől, 2,25 euró az ára egy vonaljegynek. A busztársaság honlapján írnak további lehetőségekről is, de mi nem találtuk meg azt a pontot sem a buszpályaudvaron, sem máshol a városban, ahol ezek megvásárolhatók lennének, minden információs ponton csak a fedélzeti jegyet mondták nekünk. Így nem nagyon olcsó a buszközlekedés, de olcsóbb, mint a taxi :)
Sajnos a Google ebben a városban nem tud útvonalat tervezni tömegközlekedésre, így nagyon nehéz a honlapon levő sematikus térkép és a városban ilyen buszmegállójelzések mellett kitalálni az átszállási pontokat és lehetőségeket. (2017)" forrás

Látnivalók

Katedrális (Se)

,, Faro híres katedrálisa, a Se, változatos történelmet tudhat maga mögött. Egy római templom helyén épült, ami később mecset lett. Román-gótikus stílus jellemzi, de nagyon szép barokk orgonával büszkélkedhet a katedrális. Érdemes felmennünk a teraszára is, ahonnan csodálatos a kilátás az egész városra." forrás

Óváros

,, Faro óvárosa – a cidade velha – igazán hangulatos hely, ahol érdemes “kicsit elvesznünk” a macskaköves utcák útvesztőjében. Az Arco da Vila boltíves kapuján átlépve az építészeti stílusok egyvelegében találjuk magunkat. Számos földrengés pusztított a városban, ezért is kellett sokszor újjáépíteni. Sajnos az angol bombázások is nyomot hagytak a városon." forrás

Strandok

Praia de Faro: Ez a strand a város legnagyobb és legnépszerűbb strandja, és egy hosszú homokos partszakasz mentén terül el. A strand kiváló lehetőséget kínál a napozásra és a fürdőzésre, és számos bár és étterem található a közelben.

Ilha Deserta: Ez a strand az Algarve egyik legelrejtettebb és legromantikusabb strandja, és csak hajóval vagy komppal érhető el. A homokos partszakasz és a tiszta víz a strand kiváló lehetőségét kínálja a napozásra és a fürdőzésre.

Ilha da Culatra: Ez a sziget egy másik gyönyörű strandot kínál, amely csak hajóval vagy komppal érhető el. A homokos partszakasz és a kristálytiszta víz tökéletes helyszínt biztosítanak a nyaralók számára.

Praia do Barril: Ez a strand egy gyönyörű öblön található, és a homokos partszakasz mentén egy régi halászfalu nyomait is megtalálhatjuk. A strand kiváló lehetőséget kínál a napozásra, a fürdőzésre és a piknikezésre.

Praia de Tavira: Ez a strand a régió egyik legnépszerűbb strandja, és homokos partszakaszokkal és kék vizű tengerrel rendelkezik. A strand tökéletes helyszínt biztosít a napozásra, a fürdőzésre és a sportos tevékenységekre, mint például a szörfözésre és a kajakozásra.

Közeli látnivalók

Almancil falu közelében az Igreja Matriz de São Lourenço (templom)

Vasárnap zárva van! 2 euró/fő a belépőjegy, de megéri. Kicsi, de izgalmas. Tilos bent fotózni. Nem értettük, hogy miért.

kr

Tilos a templomban fotózni, na de a Kriszta mégis....

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes