ÚTIKRITIKA.HU / Portugália


hirdetes

útikritikák


Portugália

Repülőjegy | Szállásválasztás | Ajánlott lisszaboni hotelek | Úti okmányokFotóegyveleg

.

kr

Repülőjegy és repülés

Budapestről a portugál fővárosba legegyszerűbben, azaz közvetlenül, átszállás nélkül a TAP-pal vagy a Wizzairrel repülhetünk.

Ha nagyon szerencsések vagyunk, és időben előre gondolkodtunk, akkor megcsíphetjük a Swiss 49 000Ft-os árát, zürichi átszállással (1,5 óra körülbelül). Nem könnyű ilyen áron helyet találni. Az Air France / kLM akciókat is érdemes figyelni, mert akár 54 000Ft-tól is vásárolhatunk repjegyet, amszterdami vagy párizsi átszállással. Az említetteken kívül még számos variáció létezik (német, francia, bécsi átszállás) árban felfelé. Ezekről részletesebb információt ezen a linken talál.

Lisszabonban a repülőtérről bejuthatunk a városba taxival, busszal vagy metróval. Annak, aki valami miatt nem szeretne egyedül/gyerekekkel maga intézkedni, ajánljuk az előre rendelhető transzfereket.

Szerencsére a Wizzair üzemeltet járatot már Portóba is.

Portugálián belül érdemes vonatozni, ha csak egy egyszerű utat kell megtennünk. Autót bérelve kalandozni vagy, nagyon kalandvágyóknak távolsági buszra ülni.

"A lisszaboni az egyik legbarátságosabb repülőtér, ahol valaha megfordultam, kétségkívül a lisszaboni. Elegáns, letisztult stílusának, emberléptékű méreteinek, és remek boltjainak köszönhetően nagyon kellemesen töltöttük itt az indulás előtti óránkat. Kevés olyan reptéri shop van, ahol ennyi helyi specialitást, mutatós szuvenírt lehet vásárolni, ráadásul elfogadható áron. Így az se essen kétségbe, aki inkább nézelődéssel, semmint ajándékok hajkurászásával töltötte portugál napjait (vagy a túlsúly miatt nem fért több portói és ginja a bőröndjébe). Itt pótolhatja a hiányosságokat.

Jó idő esetén nagyon látványos a repülőút a TAP portugál légitársaság gépén. Odafelé, ha nappal utazunk a Balaton után az Alpokat, az osztrák tavakat és Svájcot csodálhattuk volna meg fentről – de a kora hajnali indulás miatt csak a tavak körvonalai és a nagyobb városok látszódtak, - igaz, gyönyörűen kivilágítva. Visszafelé már másik útvonalon repültünk, keresztül Spanyolországon, majd a Földközi-tenger fölött és ez alaklommal már világosban láthattuk Nizzát, Monte Carlot, sőt a Mont Blanc csúcsát is a repülőgép ablakából. Mire letöröltem pár képet a fényképezőm teljesen megtelt memóriakártyájáról, hogy a pazar fény kavalkáddal búcsúzó naplementét is megörökítsem, megérkezett a steward is az utolsó pohár portugál vörösborunkkal, hogy azzal koccinthassunk még egyet a felejthetetlen emlékekre. Mire kiürült a pohár, már meg is érkeztünk Budapestre.(Müller Gerda, 2014)

Szállásválasztás

Nyugodt szívvel megállapítható, hogy Portugáliában a szálláshelyek ár-érték arány tekintetében többnyire korrektek. Nyilván a kategóriától függő szinten, de rendben van a tisztaság, a kényelem, a gondoskodás.

Portugáliában sokféle szállástípus közül lehet választani. A turista gyakran találkozik azzal a szóval, hogy quinta, ami leginkább farmnak fordítható le, de van némi fogadó jellege is. Ezek vidéki udvarházak, amelyeket átalakítottak hotellé. Nagyon divatos szálláshelytípus, jellemzően hangulatosak, idilliek, és személyes jellegű a vendégekkel való törődés. Portugáliában sok helyen van fizető vendégszolgálat, azaz privát lakásokon való megszállás. A kiírás ez: alugam-se quartos (kiadunk szobát). Helyi turisztikai hivataloknál is adnak tájékoztatást róluk.

Valóságos fogalom egy másik szálláshely típus, a romantikus pousada, ami a spanyol paradorokhoz hasonlítható. Ezek műemlék épületekben kialakított, elegáns szállodák, többnyire állami irányítás alatt állnak. Érdekes módon 5 napban maximalizálják a tartózkodás idejét.

"A pousadák (ejtsd: pozádák) történelmi épületekből, várakból, kastélyokból, kolostorokból kialakított, városi vagy természetközeli luxusszállodák, melyeknek három fő kitételnek kell megfelelniük: meg kell őrizniük az épület eredeti jellegét, közvetíteniük kell a portugál tradíciókat, hagyományokat a vendégek felé, a szobák kialakításánál pedig törekedniük kell egy bensőséges légkör megteremtésére, hogy a lakóik maximálisan otthon érezzék magukat. Kialakításuk során a környezet is fontos szerepet játszik. A hotelek régen állami kézben voltak, de mára mind a Pestana csoport irányítása alá tartoznak. Hivatalos, csillaggal jelölt besorolásuk nincs, de megfelelnek az erős 4 vagy akár az 5 csillagos színvonalnak. Közös jellemzőjük, hogy kevés szobával rendelkeznek, és nagy hangsúlyt fektetnek az igényességre és a minőségre, nem csak a berendezésnél, hanem a kiszolgálás és vendéglátás területén is, különös figyelmet szentelve a helyi gasztronómiának és a minőségi boroknak. Én úgy gondolom, hogy a Portugáliába tett látogatás nem lehet teljes legalább egy, ilyen szálláson töltött éjszaka nélkül. Én az evorai-t ajánlanám a figyelmükbe, mely tényleg egy igazi ékszerdoboz!" (Porutgáliai szállások foglalásában is segédkező Müller Gerda, Vista Mammut, )

Általános tanács: Tisztázni kell előre, hogy a szállásért fizetett összeg tartalmazza-e a reggelit (pequeno almoco) is. Van, ahol benne van az árban, és van, ahol nincs. A magyar turisták többsége szállodát foglal, mégpedig előre. Ebben van is ráció, mert a helyben improvizálásnak lehetnek hátrányai is, például a drága idő pazarlása, ha hosszasan kell keresgélni erősebb turistás szezonokban, hétvégéken, felkapott zónákban. Vannak nagy számban olyan portugál szálláshelyek, amelyek a június és október közötti időszakban, valamint a húsvéti ünnepek tartamára 30-50 százalékkal magasabb árakat kínálnak.

Lisszabonban több mint háromszáz hotel található. A legolcsóbb árakat az alacsony szezonban adnak, novembertől márciusig. Ha április és október között utazik, és különösen, ha hétvégi napok is beleesnek, akkor jó előre foglalni kell, mert aztán vagy a kevésbé jutányos ajánlatok maradnak, vagy/és a rossz minőségűek. Július, augusztus és szeptember Lisszabonban a csúcsszezon. Ilyenkor ne reméljünk kedvező árakat. A középes és a magasabb kategóriájú hotelek esetében jobb árat lehet elérni utazási iroda, vagy internetes foglalás révén, mint betámasztva személyesen a recepcióhoz.

Ha lisszaboni hotelt választunk, akkor érdemes tájékozódni arról, hogy milyen környéken, negyedben van a hotel. A Bairro Alto negyed-ben lévő hotelek környékén nyüzsgő éjszakai élet van, mint a Baixa, a Rosario térségében esténként és hétvégeken szinte kihalttá válnak az utcák. Az Alfama, Graca, Castelo negyedi szálláshelyek esetén pedig, számítani kell a dombra fel, dombra le erőfeszítéseivel. A Marques Pombal és a Saldanha zónájában a hotelvendégeknek eléggé el kell viselni a sűrű autóforgalommal járó zajhatásokat (még csukott ablak mellett is). A lisszaboni szálloda kiválasztásánál óriási segítséget kínál az, hogy az úti kritikus sok-sok vendég tapasztalata alapján több kategóriában is ajánl hoteleket. Az ajánlott hotelek nevére rákattintva kisebb értékelést is olvashat. Ezek olyan információk, amiket a hotelek a honlapjukon nem közölnek.

Ajánlott lisszaboni hotelek

  • 2 csillagos: Do Chile, DAH, Ibis Lisboa José Malhoa, Dom Sancho I.
  • 3 csillagos: VIP Executive Zurich, America Diamond’s , Sana Reno, Dom Carlos Park, Principe Lisboa, Embaixador, Dom Carlos Liberty, Botanico, RomaTravel Park Lisboa, Lisbon City
  • 4 csillagos: Mundial, Altis Suites, Lx Boutique, Sana Lisboa, HF Fénix Lisboa, Tivoli Oriente, Internacional Design, Aviz, Tivoli Jardim, Olissippo Oriente,Vincci Baixa, Altis Prime, Acores Lisboa, VIP Executive SaldanhaRadisson Blu Hotel Lisbon, Inspira Santa Marta, , Clarion Suites Lisboa
  • 5 csillagos: Avenida Palace, Tiara Park Atlantic Lisboa, Tivoli Lisboa, Altis Avenida

Bármilyen portugáliai szállás ügyében kifejezetten érdemes ide fordulni.

,, A portugál szálláshelyekről tudni érdemes, hogy a nem nagy lánchoz tartozó vagy magas "csillagozású" hotelek, motelek, panziók esetében a mosdó/fürdő gyakran a szoba része. Úgy kell érteni ezt, hogy a szobában az egyik sarokban - jobb esetben függönnyel vagy paravánnal elválasztva - helyezik el a wc és mosdó/zuhanyzó kombóját. Ez a mi számunkra eléggé szokatlan, így az ember olyan szállást igyekszik keresni, ahol ez nem így van, de mégse fizet ki egy vagyont érte. Ilyen volt a hostel, ahol csak azzal kellett megküzdeni, hogy a külön helyiségben levő fürdőnek nem volt ajtaja. De legalább külön volt :) (2016) forrás

Úti okmány

Portugália és Magyarország is része az úgynevezett Schengen-i terület-nek, azaz ha Budapestről vagy Bécsből repülünk Lisszabonban, érkezéskor a repülőtéren nincs is útlevél ellenőrzés. Magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra csak érvényes útlevélre vagy személyi igazolványra. A magyar állampolgárok 90 napig tartózkodhatnak Portugáliában mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül. A 14 év alatti kiskorúak számára is igényelhető személyazonosító igazolvány, így európai utazásaikhoz nem feltétlenül szükséges az útlevél kiváltása.

Portugáliába egyedül utazó, 18 évét be nem töltött kiskorú vagy fiatalkorú esetében a portugál idegenrendészeti szervek kérik a szülők vagy a gyám által aláírt és a budapesti portugál nagykövetség konzuli osztályán hitelesített, portugál nyelvű beleegyező nyilatkozatot, amely tartalmazza a gyermek személyi adatait, utazásának időpontját és célját, továbbá a gyermekre Portugáliában felügyelő személy adatait. Javasolt, hogy a kis- és fiatalkorúak lehetőleg szülői felügyelettel, illetve gyám vagy más felnőtt kíséretében utazzanak.

Magyar állampolgár 90 napon túli tartózkodásához, munkavégzéséhez az EU állampolgárok részére rendszeresített tartózkodási engedélyt kell a lakóhely szerint illetékes portugál önkormányzatnál (Câmara Municipal), vagy az okmányirodákban (Loja do Cidadão), vagy a SEF-nél (Külföldieket Ellenőrző és Határőrizeti Hivatal –www.sef.pt) igényelni. A regisztrációs igazolást 5 évre, vagy a tartózkodás időtartamára állítják ki, ha az rövidebb, mint 5 év, költsége 15€.

A regisztrációhoz érvényes személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges, valamint a kérvényezőnek igazolnia kell, hogy:

  • Munkaszerződéssel rendelkezik, vagy önfoglalkoztató (vállalkozó)
  • Rendelkezik a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel saját maga és családja számára
  • Tanulmányok folytatását bizonyító okirattal rendelkezik és rendelkezik a megélhetéshez szükséges fedezettel (ez lehet például egy magán egészségbiztosítás).

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes