ÚTIKRITIKA.HU / Algarve


hirdetes


útikritikák


Algarve

Algarve dióhéjban | Vélemények | Hol? | Szállások | Tengerpartok | Vendéglátás | Egyéb hasznos információk | Történelem | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Praia da Falesia (Albufeira közelében) - Kriszta fotója

.

Algarve dióhéjban

A Wizzair repül dél-portugáliai Faroba, azaz az itt bemutatott térségbe. Hetente egy járat közlekedik, mégpedig szombatonként. Oda-vissza jegyet már kb. 25 ezer forinttól lehet kapni. Nem rossz. A repülés időtartama: 3 óra 40- 3 óra 55.

Oda 15.15 - 18.10, vissza: 18.50. 23.30.

2024. június elejétől a Ryanair is közlekedik Budapest és Faro között, hetente kétszer.

Algarve tengerpartja a legmenőbb partszakasz Portugáliában. Strandok, öblök sokaságából lehet válogatni. Van mindenféle partszakasz: homokos, aprókavicsos, sziklákkal szabdalt. A nyaraló persze leginkább a választott szállodához legközelebb eső parton tölti idejének javát. Remek a térség klímája, mert bár közel van az afrikai partokhoz, a nyár kellemesen meleg, nincs elviselhetetlen forróság. Télen pedig, az itthoni lágy tavasz hőmérsékletére lehet számítani. Sokak szerint a déli tengerparti Algarve térség külön világ Portugálián belül. Más ritmusa van az életnek, teljesen alkalmazkodva ahhoz, hogy nyaranta britek, spanyolok, németek, hollandok és hazaiak tömegei özönlenek ide vakációzni, lustulni, vigadni. Bizony nagyüzemi jellegű a turizmus a maga előnyeivel és hátrányaival.

Algarveben előny a nyaralók igényeihez igazodó infrastruktúra fejlettsége, hátrány a túl sűrű beépítettség, a települések zsúfoltsága, a turisztikai fejlesztések évekkel ezelőtti túlhajtottsága miatt. A település eredeti harmóniája, jellege csaknem eltűnt. Sok a fantáziátlanul megtervezett, mogorva hotel és apartmanház. Túl sokan jönnek túl kicsi területre. Főszezonban kényelmetlenül nagy a tömeg, drágaság van. Hasonló egy kicsit ahhoz, amilyenné a spanyol Costa del Sol egyes részei silányultak le. A pihenésen és fürdőzésen kívül számos lehetőség van a szabadidő aktív eltöltésére: lovaglás, biciklizés, tenisz, vízi sportok és az egyre népesebb tábort vonzó golf. A régió egyik kiemelkedő Golf szállodája a Sheraton Pine Cliff 5*, ahol az unatkozó feleségek kedvéért egy SPA-t is kialakítottak.

A golfosok körében csak Arany Háromszögként emlegetett Vale de Lobo, Quinta do Lago és Vilamoura a legnagyobb ügyességet és tudást igénylő pályák a régióban. Vilamoura védett öble tökéletes terep a vízi sportok szerelmeseinek. A déli országrész több más okból is látogatásra érdemes. Aki nem szereti az embertömeget az ne időzzön Albufeira térségében, hanem látogasson inkább Algarve keleti és nyugati részére, mert ott sokkal nyugisabb. A turizmus nagyüzeméből kiszabadulva Lagos és Faro között a parton felfedezhetők bájos kis települések, sziklákkal szegélyezett csodás, nyugis strandok. A térség délnyugati vidéke természetesebb, vadabb, kevésbé fejlesztett, mint a többi.

Meglátogatásra érdemes városok a sok utazó által magasztalt Tavira a hangulatos óvárosával, az életvidám Faro és a kozmopolita Lagos. A zsúfoltság csakis a főszezonban probléma. Nyilván a nyári iskolai szünethez is igazodnak a tömegek. Augusztusban teljesen megtelnek Algarve felkapottabb helyei. Ilyenkor jobb ezeket a helyeket elkerülni. Fél Portugália és Lisszabon itt tölti a szabadságát. Úgy tűnik fél Anglia is, mert messze angolból van a legtöbb itt nyaranta. Ebből adódóan sokan beszélnek itt angolul. Aki azonban megteheti, a főszezon előtt vagy után látogasson ide, mert akkor adott a nyugalom, a szállások olcsósága és a csodás köves-sziklás tengerpart szépségeinek nyugis élvezete. Májusban például totál jó strandidő van. Nem mintha ilyenkor azért a dél kihalt lenne. Mivel itt október és április között sincs igazán hideg, Algarve térsége megtelik észak- és nyugat-európai, ráérős nyugdíjasokkal. Vannak idősek, akik állandó jelleggel idetelepednek a napsütés miatt. Algarve térségének legnagyobb városa a 40 ezres lakosságú Faro, ahol jól lehet bevásárolni. A legismertebb nyaraló településnek Albufeira számít. Zajos, bulis, zsúfolt egy hely.

Autót bérelni nagyon érdemes, nagyban könnyíti a közlekedést és nélkülözhetetlen, ha valaki a nyaralások kívül mást  is szeretne itt esetleg csinálni. Vigyázni kell az autópályák fizetősek és sok itt a csak elektronikusan fizethető szakasz. A matricát ezekre a hataár átlépésekor lehet csak megvenni vagy online. Persze rengeteg külföldi belegyalogol abba a hibába, hogy nem veszi meg előre. Nos, büntetnek. Más kérdés, hogy néha akkor is, ha az utas előrelátó volt és a kölcsönzőben megvette a matricát előre mindenre. Ez van, az autópálydíj Portugáliában komplikált.

Lagos környéki sziklás part - fotó by Elter

Albufeiráról részletesebben itt

Vélemények

"Albufeirában az volt az érzésünk, hogy teljesen megszállták a britek. Az tuti, hogy többen vannak ott, mint maguk a portugálok. A szolgáltatások totál rá vannak cuppanva a britekre. A reggeli nem is lehet más csak British Breakfast. Nem egy unalmas üdülőváros, az biztos. Elképesztő mennyiségű söröző, bár, ajándékbolt. Olcsóbbak az árak a mellékutcákban lévő boltokban. Este nagyon beindul az élet. Az utcák megtelnek hangos zenével, Nappal, ha már elegünk volt a zsúfolt strandokból, akkor 10 perc alatt el tudtunk autózni kisebb, nyugisabb, aranyosabb strandokra. Ilyen volt például a Praia da Falesia."


"Algarvében lényegében nem lehet és nem érdemes mást csinálni, mint nappal heverészni a strandon, éjszaka meg bulizni. Pár napot ezzel el voltunk, de aztán meguntuk és húztunk fel észak felé valami igazi Portugáliát látni."


"Nem sok portugállal lehet találkozni arrafelé, de akikkel dolgunk volt, azok udvariasak, szívélyesek, életvidámak. Egyáltalán nem találkoztunk hangoskodó, kötekedő helyivel. Nagyon gyerekszeretők, és képesek türelmesen foglalkozni a kicsikkel. A helyiek köpcösebbek, sötétebb bőrűek, mint az észak-portugálok. Nem szeretnek sietni és szúrós pillantásokat vetnek a külföldire, ha az bármit siettetni akar."


"A nagyobb nyaralóhelyeken vigyázni kell a turistának a táskájára, mert sok a zsebtolvaj. Mi széfben tartottuk az értékeinket, de a szállodánkban egy vendégnek kilopták a pénztárcáját a tatyójából."


"Az Algarve-t elárasztó angol nyaralóknak vannak hibáik. Fiatalon és csoportban elég irritálók, hangosak és rengeteget isznak. De talán még mindig jobb, mintha ugyanennyi orosz nyaralna itt. Az zavaróbb lenne." (2012)


"Albufeirában a strandolás után esténként érdemes sétálgatni. Hangulatos hely, sok kis utcával. Főszezonban alig lehet az utcán haladni, olyan sokan vannak. Aki autóval érkezik, az parkolóházakban tudja lerakni az autót, mert a belváros csak a gyalogosoké. Ha nem itt lakunk, akkor is érdemes egyik délután ide benézni és estig maradni. Aki kerülné a zsúfoltságot, az éjszakai életet, az semmiképpen ne válassza Albufeirát, vagy mindenképpen egy külső részét." (2011)


"Szerintem a régió adminisztratív fővárosa, Faro érdektelen hely. Itt van a reptér, azaz sokan ide érkeznek, de az autóbérlés után többnyire gyorsan tovább is állnak. Külön ott nem érdemes megállni, érdemes egyszerűen kihagyni a programból. Sajnos Algarve keleti részén nem voltunk, de mondta valaki, hogy Tavira nagyon jó hely. Ha valaki minimum egy hetet eltölt itt a tengerparton, akkor szerintem érdemes bérautóval átmenni Spanyolországba, Sevillába. Gyönyörű város és megéri az utat. Kb. 2-2 és fél óra alatt el lehet oda jutni autóval." (2011)

Hol?

A térség lényegében három övezetre osztható, úgy is, mint a Kelet (Sotavento), a Nyugat (Barlavento)és a Costa Vicentina. Algarve partszakasza kelet és nyugat közti részen 155 kilométer, északi irányban 52 kilométer. Algarve Európa délnyugati részének a végső csücske. Az Algarve-i Sagres egy pontját maguk a portugálok a „világ végének” nevezik. Ott van Európa legdélebbre eső pontja. Lisszabonból mondjuk Albufeirába az autós utazás 2 óra 45 perc. 256 kilométert kell megtenni (ebből 243 kilométer az A2 autópályán). Mindenképpen javasolt autót bérelni, hacsak nem akar valaki egész idő alatt a szállodában és a környéken rostokolni.

Szállások

Más Algarve-i szálláshelyek választéka itt - hotelscombined.com

Tengerpartok

 • A majdnem 200 km-es tengerpart 50 EU-s kék zászló tanúsítványt kapott, mely a strandok kiváló minőségét jelzi. Algarve-ben a strandok többnyire tiszták.
 • A Lagos és Albufeira térségében lévő népes strandokat főként nagyon takarítják, de persze előfordul szemét, hisz a nyaralók napközben elszórnak ezt-azt. A németek kevésbé, a britek annál inkább.
 • Jó dolog, hogy a part mindenhol ingyenes, nem szednek belépőt. Egész napra lehet bérelni napozóágyat. Az árban jellemzően bennfoglaltatik a napernyő is. Teljesen jól működik az is, hogy leterítünk egy nagy strandtörölközőt a homokba. A part közelében keményebb a homok, jól lehet rajta feküdni.
 • Papucsot, strandcipőt vinni kell, mert szélesek a strandok, s mire az ember leér a vízhez, addigra leéghet a meztelen talpa.
 • A strandoknak (nyilván nem a vadstrandoknak) létezik zárórája. Utána inkább ne fürödjünk, mert itt-ott másnap reggelig a hotelekből szennyvizet önthetnek a tengerbe.
 • A térség legmenőbb strandja, a Praia da Rocha. Algarve leghosszabb strandja Portimao városánál található.
 • Szinte mindenkinek ajánlott program a hajózás. A nagyobb strandokon be lehet fizetni öböl- vagy barlangnéző túrákra, nem rossz családi program.

Az alábbi partszakaszokat ajánljuk kisgyermekes családoknak: Odeceixe, Arrifana, Ferragudo, Carvoeiro. A legszebbnek mondott strandok közé sorolják a Praia da Marinha-t (más néven Praia Dorada), amely Carvoeiro és Armacao de Péra között félúton található, Lagoa település közelében. Nyugodt vizek és a tengerből kiemelkedő látványos sziklaformációk teszik annyira kellemessé és széppé. A sziklákkal szabdalt öblökben homokos a part. Remek strand az Alagerve nyugati részén található, Portimao és Lagos között a Praia de Alvor. Van egy hosszabb sima, homokos szakasz és egy olyan rész, amit sziklaképződmények szabdalnak kis homokos öblökre. Hangulatos, szép. Bőven van lehetőség enni, inni, mert kb. 200 méterenként van valamilyen vendéglátó egység.

A nagyon rendbe szedett kis település, Vilamoura strandja is nagyon szép. Itt sok drága szálloda van, és a szolgáltatások is minőségiek, egyben drágák. Ha valaki itt szeretne strandolni, de mondjuk olcsóbb szállodára vágyik, akkor a szomszédos Quarteria jó megoldás lehet. Ott van például az általunk nyugodt szívvel javasolt, 3 csillagos Dom Jose Beach Hotel. (Szállodaértékelést is csináltunk róla) Amúgy ott is kellemes a part. A csaknem néptelen és gyönyörű homokos strandokat keresőknek ajánlható a Praia da Bordeira strand Carrapateira településnél. Ugyancsak tömegmentes és kellemes beach az Ilha da Barreta nevű Faro közelében. Taviránál, a spanyol határ közelében hosszú, széles homokos strandok sorakoznak.

Kriszta fotója

"Algarvén a kedvenc strandom a Praia do Zavial. Lenyűgözően szép, természetes, tágas strand nagyon kevés emberrel. A kisfiunkat szabadon hagyhattuk kószálni a nagyon finom homokon, mert teljesen belátható a terep. Van egy kis étterem is, ahol jó helyi portugál kaját adnak. Naplementéig ott maradtunk, annyira kellemes volt."


"A tenger hideg. Nyáron is. Tavaly júliusban többször próbálkoztam, hogy ússzak egyet a tengerben, de nem sikerült. Egyszerűen nem esik jól, annyira hideg a víz. Maximum térdig lehetett bemenni. Kisgyerekkel egyébként nagyon kellemes időtöltés kint lenni a szép, hosszú homokos partokon. Rengeteget lehet sétálni, homokvárat építeni, focizni. Mindig volt egy kis kellemes szellő, ami enyhítette a forróságot."

Vendéglátás

Akinek fontos az éjszakai bulizás, annak Albufeira vagy Portimao ajánlható. Albufeira amúgy is Algarve turisztikai fővárosa. Remek kis hely sétálgatásra, vacsorázásra, és persze mulatni. Tele van szórakozóhellyel. Portimaoban is vannak szórakozóhelyek, de kevesebb, mint Albufeirában.

"Sok helyen találkoztam a parton is faszénen sütött kis halakkal. A helyiek másik nagy mániája a szardínia. Azt mondják, hogy május-június táján a legjobbak, mert ilyenkor kövérek és ízletesek. Szinte minden formájában finom. Ilyenkor helyi kis éttermekben (tasca) érdemes ilyet enni. Armacao de Pera egyik kis utcájában ettem így szardíniát, ami abból állt, hogy volt alap köret, kenyér a tányéron, a pincér pedig addig hozta az újabb kör szardíniákat, amíg le nem állítottuk. És elég olcsó volt, kb. 15 euró fejenként, bor nélkül."

Egyéb hasznos információk

 • A csapvizet nem ajánlatos fogyasztani! Lehet kapni a szupermarketekben 5 literes ivóvizes kannákat.
 • Aki nem csak a szálloda tengerpartján akar fürdőzni, hanem látni is szeretne a környékből valamit, annak itt is ajánlatos autót bérelni!

A térségben van hazánknak egy tiszteletbeli konzulja: Fernando José Caeiro Pessoa d'Almeida

"Algarve régió déli partszakaszán könnyen lehet tömeg közlekedni. Napi több járat is közlekedik Faro és Lagos között. A buszjegy viszont elég drága. Albufeira és Armacao de pera között illetve Armacao de pera és Portimao között is 4,1 eurót fizettem egy útért. A nyugati partszakasznál már nehézkesebb a tömegközlekedés, hiszen arra fele nincsenek nagy települések, viszont azt hallottam, hogy a táj annál gyönyörűbb, úgyhogy aki Sagrestől menne észak fele, annak érdemes autót bérelni. (2015)" forrás

Albufeira

Róla részletesen itt

Leleményes műanyag palackos, környezetvédelmi installáció Albufeirában - Kriszta fotója

Faro

Róla részletesen itt

,, Faro az első megállónk, Algarve központja. Ide érkeztünk mi is Lisszabonból, ahogy turisták ezrei özönlenek ide a szezonban. Bár ez itt nem a Földközi tenger medencéje, hanem az Atlanti óceán, mégis jellegében, stílusában, ételeiben, szokásaiban, klímájában mediterrán. Augusztus a legzsúfoltabb hónapuk, ne is ajánlgassuk senkinek, hogy akkor jöjjön, győzködött Krisztina. Szinte egy komplett autófolyam olyankor az országút, és sehol nem tudnak rendes kiszolgálást adni. Májustól októberig dühöng a nyár, de március-április is igazi nyár egy északi embernek. Tudják, hogy a gyerekek iskolai szünete és a szabadság kiadások időpontja augusztus, ennek megfelelően a tömeges turizmusé is. Faro a légikikötője miatt forgalmas, innen általában kocsival mennek tovább különböző kisvárosokba, falvakba, nyaralótelepekre. A városban nem lehet strandolni, mert a strandja tíz kilométerre van a várostól, kinn a vízben. A különböző kis szigetekre, 7- 10 Euróért visznek ki a kis hajók. Azért egy négytagú családnak azzal kezdeni a reggelt, hogy csak a strandra 40 pénzért mennek ki, nem hangzik túl jól." forrás


,, Faro egy kedves város, ahová szintén szívesen visszatérnék több időre. Naponta kétszer van egy ingyenes/becsületkasszás városnézési programjuk, Arco da Vila előtti találkozási ponttal. Nem kell előre bejelentkezni, véletlenszerűen gyűlnek ott össze az emberek, akiket egy piros esernyős idegenvezető vezet körbe a városban. Én egy délutáni városnézésre mentem, és annak ellenére, hogy az egyetlen érdeklődő voltam akkor, az idegenvezető ugyanúgy megtartotta a több mint két órás idegenvezetést, ami alatt rengeteget mesélt az ország, az Algarve régió és a város történelméről, mindezt roppant élvezhetően, valamint minden kérdésemet megválaszolta, amelyek főként a portugál nyelvvel voltak kapcsolatosak.

A túra végén egy kis tasakba lehetett betenni annyi összeget, amennyit gondolunk. 5 eurót tettem bele, és nem elég kifejező, ha azt mondom, hogy igazán megérte. Egyszerű és élvezhető módja annak, hogy rövid idő alatt megismerjük Farót annyira, amennyire csak lehet. Az idegenvezető nemcsak történelemről mesél, hanem útközben megmutatta a szerinte legjobb éttermeket, cukrászdákat, bárokat is. Vele kóstoltam meg a híres nevezetes Pastéis de nata süteményt, amit kivétel nélkül minden portugál és nem portugál ismerősöm ajánlott. Finom kis süti, de nem mondanám óriási különlegességnek, inkább az állaga miatt szeretik: belül krémes, pudingos, kívül ropogós tészta. (2018)" forrás

Lagos

Történelem

 • A térség történelme hihetetlenül gazdag. A mórok révén az iszlám itt tartott ki a legtovább az ibériai félszigeten. A múlt hangulatait talán túlságosan is elnyomja a turizmus modern világa, a sok fantáziátlan toronyépülettel, a szállodák bődületes mennyiségével. A hajdani halászfalvak – mint Albufeira, Carcoeiro és Portimao – ma már menő nyaralótelepek. A turisták szerencsére találhatnak bőven romantikus, idilli, múltat kellemesen idéző életképeket, A piacok hangulata bűbájos, az illatok izgalmasak.
 • Algarve térsége a régi történelmi időkben is egyfajta különélésben kapcsolódott Portugáliához. Volt idő, amikor a koronás uralkodók magukat Portugália és Algarve királyának titulálták. Algarve amúgy annyit jelent, hogy „nyugaton” (az Al Garbh arab szóból).

Olvasmányos linkek

"Algarve területén nincsenek fizetős strandok. A szabad strandok hosszan elnyúló partjai hol homokos, hol sziklákkal szabdaltak, itt-ott barlangokat rejtenek, másutt zegzugosak, ahol a lagúnák olyanok, mint egy-egy gondosan ápolt belső kert. A tartomány fő természeti látványossága a Szent Vince-fok (Cabo da São Vicente), Európa délnyugati csücske, a hatalmas sziklafal tetején álló világító toronnyal, amelynek fénye 90 kilométer messzeségből is észlelhető. Nem messze egy 14. századi romba dőlt Szent Ferenc-rendi kolostor áll." forrás (érdekes világ)


"Lagos: A Bensafrim folyó partján álló, 14. századi fallal körülvett városban, a szépen kövezett utcák, elbűvölő templomok és kisebb plázák bájos összevisszaságával találhatja szemben magát az utazó. A bárok, társalgók, és mindenféle igényt és ízlést kielégítő éttermek sokasága szolgálja ki a vendégeket, amikor az éjszakai élet átveszi a város fölötti uralmat. Az ősi falakon kívüli területet végeláthatatlan homokos tengerpart borítja, amíg el nem ér a parti öblökig. Előkelő helyet foglal el Portugália történelmében, ugyanis Lagos volt számos legendás tengerészeti felfedezésnek a kiindulópontja." forrás


"Faro felé haladva beugrottunk Estoi-ba, hogy megnézzük nevezetességét, a rokokó stílusban épült (1830) Palacio de Estoi-t. Már az első tulajdonos fehérre és rózsaszínre álmodta meg a palota homlokzatát, amit - szerencsére - azóta sem változtattak meg. A vakítóan kék ég alatt lenyűgöző látvány. Faro Algarve fővárosa. A néhány évvel ezelőtt újjávarázsolt belváros patinás házaival, mozaikkal kirakott sétálóutcájával és elegáns üzleteivel bármelyik európai nagyváros éke lehetne. Délután itt nagy a nyüzsgés. Persze mediterrán módra: kávézgatva, diskurálva, lazán, ráérősen. A teret nyugati oldalon bezáró püspöki palota narancsfái már április végén roskadoznak a terméstől. Aki arra jár, szakít egy-egy gyümölcsöt." forrás


"Bár a csendesebb őszi hónapokban kevesebb étterem tart nyitva, de választék akad bőven, és a személyzet ilyenkor kevésbé elfoglalt, ezért mindig szívesen mesélnek az életükről. A kávézóknak itt külön személyisége van, és a hangulatodtól függően megtapasztalhatod Faro klasszikus vagy épp legmodernebb arcát. A mindig nyüzsgő Pasterlaria Bijou egy hangulatos kávézó, amely olyan regionális különlegességeket kínál, mint pl. a "Dom Rodrigo" és a "Florentinas". A Bonjour Creperiában elkölthetsz egy finom reggelit, a Dos Irmaos rusztikus éttermében pedig megkóstolhatod a cataplanában készült ínycsiklandó finomságokat. A város egyik legnépszerűbb sétálóutcája a Rua de Santo Antonio remek butikokkal és szuvenír standokkal - a legtöbb üzlet vasárnap kivételével minden nap nyitva van 10-től 19 óráig. Shoppingolás után irány a csodálatosan hosszú, aranyhomokú városi strand (Praia de Faro), ahová helyi buszokkal, illetve kerékpárral is eljuthatsz. Ha Faróban jársz, kihagyhatatlan úti cél a gyönyörű Ilha Deserta, ahol Algarve legérintetlenebb strandjai találhatók." forrás


"Általában azt mondják, hogy Algarve-ban csak strandolni lehet és feküdni a parton. Ez nem igaz. Az aktív pihenést kedvelők is könnyen találhatnak elfoglaltságot, hiszen jelzett túraösvényeken lehet túrázni, illetve a bátrabbak befizethetnek kajakozásra is. Egyéb fizetett csónakos utakat is kínálnak.  " forrás


"Algarve Portugália legdélibb tartománya, ahol elvileg a világ legszebb strandjait lehet megnézni. Szeptemberben is még 40 fokok repkedtek, az élet lassú, nyugis, az árak szintén kedvezőek. Nem csak tengerparton való fetrengést lehet itt csinálni, hanem túrázni, kirándulni is a part mentén. A tömegközlekedés a városok között viszonylag jó, de északabbra, a part mentén, ahol nincsenek települések egyáltalán nem közlekednek buszok, ezért az eldugott, vadregényes partszakaszokat érdemes egy bérelt autóval felkeresni. De akinek erre nincs pénze az se fog csalódni, hiszen a könnyen megközelíthető helyek is csodálatosak." forrás


,, Algarve-ba készülve egyetlen jó tanácsot adhatok: Ne nyáron! Akkor ugyanis tele van, főleg angolokkal. Tavasszal és ősszel viszont még nyugodt, érintetlen, és épp' ezért gyönyörű. Áprilisban még csak éledezik a tengerpart. Az árusok, az éttermek és a bárok már kitelepültek, van, ahol még a napágyakat festik, javítják a mólókat, de a délutáni napsütésben sütkérező helyiek, és a ráérősen sétálgató turisták már a közelgő nyarat idézik. " forrás

Fotóegyveleg

Villamoura környéki strand - fotó by Elter

Praia da Falesia - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes