ÚTIKRITIKA.HU / Porto és Észak-Portugália / Guimarães


hirdetes


útikritikák


Porto és Észak-Portugália / Guimarães

Guimarães dióhéjban | Közlekedés | Szállások | Látnivalók | Vendéglátás | Praktikus |Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

.

Guimarães dióhéjban

 • Guimarães (ejtsd kb. Gimárejns vagy Gimáráis) az észak-portugál országrész egyik legszebb városa, azaz vétek kihagyni, ha éppen abban a térségben turistáskodnak. Sőt, össze is kapcsolhatják Porto és Braga meglátogatásával.
 • Tulajdonképpen Guimarãesnek nincsenek egy külföldi számára konkrét, világhíres, szenzációs látnivalói. A rövid látogatásra érkező turistának elég spontán sétálgatni, beszívni a város középkori, reneszánszos hangulatát, nézegetni a helyieket, akik mosolygósak, melegszívűeknek, visszafogottaknak tűnnek. A sétálást zavartalanná teszi az, hogy az óváros lényegében autómentes. Feltűnően sok a fiatal. Állítólag ez Európa legfiatalabb városa, ahol a lakosság fele 30 év alatti.
 • A város kicsit hasonló jellegű, mint Porto, de minden picibb, nyugisabb verzióban. Ha csak jelzőkkel illetnénk Guimaraest, ezt írnánk: romantikus, elbűvölő, pompa nélküli és méltóságteljes, időutazós.
 • Történelmi emlékekben való gazdagságát megalapozza, hogy Guimarães volt az ország első fővárosa, sőt Portugália itt született meg (aqui nasceu Portugal)a 12. században, így a nemzet bölcsőjének is nevezik.

163 ezer lakosával Guimarães nem egy nagyváros, jól áttekinthető, bejárható akár egy nap alatt gyalogosan is. Festői óvárosa, történelmi központja jó állapotban van és nagyon hangulatos a szűk, kanyargós kis utcákkal, fénylő, virágos, szökőkutas picike tereivel, a régi, szépen restaurált, néhai tehetős nemesi és nagypolgári lakóházaival. Tiszta, zöld területekben gazdag a város, ahol este az érdekesebb házak szépen ki vannak világítva. Guimarães óvárosa egyébként az UNESCO Világörökség része.

Guimarães az a város, ahol illik beleolvasni az útikönyv Portugália történelemről szóló részébe. Ehhez vannak bőven beülni való, napsütötte, teraszos éttermek, bárok, kis kávézók. Március és szeptember között a legkellemesebb idelátogatni.

,, Az óváros a lényeg, a többi semmi különös. Az óváros csodás. Bejárható kb. 2 óra alatt. A libegőt viszont nem ajánlom, mert fentről a kilátás nem érdekes." (aji, 2019)


"Északon a városok közül Porto-n kívül Guimarães tetszett a legjobban. Az óváros tényleg csodás, főleg az apró részleteivel, zugokkal, az értékes kövekkel felépített palotákkal, izgalmas templomokkal. Napközben, késő délután tele van élettel. Meglepett viszont az, hogy késő este mennyire kihalttá válnak az utcák. A turisták lézengenek, keresik a mozgalmasságot, de ehhez kellene a helyiek tömege. Furcsa, hogy egy mediterrán országban az emberek ennyire korán bezárkóznak otthonaik falai közé. " (2011)


"Az óváros olyan, mint egy élő múzeum. Ahányszor utazási emlékemben előjön Guimaraes, önkéntelenül elmosolyodok. Jó, hogy nincs akkora turistatömeg, amitől már élvezhetetlenné válik a történelmi légkör. Az óvárosi, nem igazán nagy, a régi házak aranyosak a tipikus, virágokkal teli balkonokkal. Vannak élénk színűek is. Ezekből a házakból a legcukibbak a Praca do Toural (tér) közelében vannak. A gyaloglást megkönnyíti, hogy az óváros sík területen van. A kastély és a Paco dos Duques az óvároson kívül van, de még mindig gyalogtávolságon belül. Tehát az egész város meglátogatását könnyen meg lehet oldani gyalogszerrel." (2011)


--

Largo República do Brasil - A kínai turistákat csak a magukról készített fotózás érdekli - Kr


"Nekem Guimaraes jobban tetszett, mint Braga. Aranyosabb, barátságosabb, lazább. Mindössze egy bajom volt, de arról nem a város tehet, az, hogy júliusban voltam ott és nagy hőségben nehezebben ment a gyaloglás. Folyton beültünk valahová hűsölni, sörözni. A Superbock sört megkedveltem."

kr

Közlekedés

Legjobb a gépkocsit az óvároson kívül leparkolni, mert bent a történelmi városrészben erre nincs semmi legális esély. Az óvárostól 5 perc gyalogtávolságra már vannak parkolóhelyek. Sokan a város meglátogatásának egyszerűbb módját választják, azaz Portoból vonattal vagy busszal jönnek ide – az utazás kb. 1 óra. A pályaudvar a város déli részén van. Onnan az óváros gyalog 15 perc. Porto távolsága 48 kilométer, míg Braga csupán 20 kilométer Guimarães-től.

tuktuk - kr

Szállások

A legnagyobb élményt jelentő szálláshely a Pousada de Guimarães, Santa Marinha, amely egy 12. századi kolostorból lett kialakítva. A luxushotel kicsit kieső helyen van, de nem gond az autóval utazóknak. Nagyon jó városközponti, 4 csillagos szálloda a Hotel Guimaraes és a kicsit kintebb lévő, ugyancsak 4 csillagos Villa Hotel Guimarães. A maga szerény kategóriájában jó ár-érték arányt képvisel a 2 csillagos Hotel Mestre de Avis. A 3 csillagos kategóriában jó választás lehet a Hotel Fundador.

Látnivalók

 • Az óvárost a kilencvenes években nagy, átfogó munkával állították helyre és az egész nagyon ízlésesre, hitelesre sikeredett. Az egyik fő látnivaló a Praca de Oliveira (Olajfa tér). Sok olajfára ne számítson a látogató, csupán egy látható a téren és azt is 25 évvel ezelőtt ültették. Annál inkább látványosabbak a téren álló csodálatos épületek.

kr

 • Szinte kötelező nevezetesség a Nossa Senhora da Oliveira katedrális, melyet Szűz Mária tiszteletére emeltetett I. Joao király, beváltva ezzel az Aljubarrota-i csatában tett fogadalmát. A templom mellett látható egy gyönyörű kő kereszt.
 • A dombtetőn, a 10 században épült várban éltek Dom Alfonso Henriques ősei generációkon keresztül. Impozáns látványt nyújt a városból, fentről pedig, csodálatos a kilátás a városra és környékére.
 • San Miguel kápolna: a várból lefelé jövet könnyű elsétálni a 12. században épült kápolna mellett, de érdemes figyelni, mert ebben a román stílusú kis kápolnában keresztelték Portugália első királyát. A padló a hazáért halt lovagok sírköveivel van borítva.
 • A 14. századi Sao Domingos templom kolostora ma a régészeti múzeumnak ad otthont.
 • A Paco dos Duques de Braganca a 15. században épült, stílusa hasonlít az észak-európai palotákéhoz. Az épület a 19. században laktanyaként szolgált, utána pedig üresen állt, amíg a 20. század közepén fel nem újították és azóta múzeumként üzemel. A múzeumban gyönyörű perzsaszőnyegek láthatók.
 • A Museu Alberto Sampaio éjszaka is nyitva van. Kicsi, kellemes múzeum, sok szép középkori egyházi kegytárggyal.
 • Jó program felvonóval (Teleférico) felmenni a 600 méter magas Penha hegy tetejére és onnan lenézni Guimaraes teljességére. Érdemes 2-3 órát kalkulálni csak erre a programra. Maga a felvonós utazás nem több 15 percnél egy úton. Csak jó időben érdemes elindulni, hiszen a panoráma ekkor élvezhető igazán. Lefelé jövet a legszebb a látvány a felvonó kabinjából.
 • A hegycsúcsra fel lehet jutni hosszas gyalogos kirándulással, vagy autóval, de nem érdemes, mert a Teléferico sokkal jobb buli. Nyaranta a nagy hőségben azért is érdemes felmenni a hegy tetején lévő parkba, mert ott valamivel kellemesebb a hőmérséklet, frissebb a levegő. Fontos infó: télen hétköznap a Teléferico nem működik.

,, A Városi Piac és környéke, közismertebb nevén „A tér”, Guimarães városképének meghatározó, egységes része, mely elnevezését a piactérről kapta. A régi piactér nagyon kiváltságos és központi elhelyezkedéssel büszkélkedhetett, mely kiválóan megközelíthető, nagyon közel van a Toural térhez és a történelmi városközponthoz." forrás

Vigasztaló Szűzanya Templom (Igreja de Nossa Senhora da Consolação) - V. Jancsi fotója

Vendéglátás

Guimarães tele van cukrászdákkal. Még az egyszerű croissant-juk is igazán figyelemreméltóan finom. A város egyik leghelyesebb cukrászdája a Pasteleria Nova Camir (Largo Toural 105.). A sütik frissek és a hely roppant hangulatos. A portugálok bica-nak, expresso-nak nevezik a kávét. Érdemes így kérni. Bor dolgában a régió büszkesége a vinho verde (vinyu vérd), azaz zöld bor, ami valójában enyhén szénsavas, üde fehérbor. Csak azért nevezik zöldnek, mert friss, kissé kiforratlan az íze. A sör is népszerű az északi régióban. Portugália tán legnépszerűbb sörmárkája, a Superbock a térségben készül.

Praktikus

 1. Nehéz tanácsot adni egy magyarnak arra, hogy egyáltalán miként kell kiejteni a város nevét (kb. Gimárejns). Az utolsó szótag a fő gond, mert a benne lévő két magánhangzó egy nehezen elsajátítható orrhangos (nazális) produkció.
 2. Érdemes jól bereggelizni, mert délig nem lehet találni nyitva tartó étkezőhelyet. Délelőtt legfeljebb szendvicset vagy sütit tudunk enni, meg persze az élelmiszerboltokból akármit.
 3. Érdemes érkezéskor megkeresni a város két turista információs irodájának valamelyikét és feltankolni részletes térképpel, brosúrákkal. Az egyik iroda az óvárosban van, egy, amúgy is meglátogatásra érdemes téren (Praca de S. Tiago).

Olvasmányos linkek

,, Középkori utcácskákon gyalogoltunk le a városka központi teréig. A Santiago tér körben a faerkélyes házaival nagyon hangulatos, tipikus mediterrán. Nyáron, vagy jó időben nagy lehet itt az élet. El tudom képzelni a különböző nyelveken előadott hangzavart. A kis bárok székei már kinn áztak a téren. A teret körbeölelő kicsi színes házak a faerkélyeikkel már kíváncsian leskelődnek." forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotói

V. Jancsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes