ÚTIKRITIKA.HU / Lisszabon környéke / Sintra


hirdetes


útikritikák


Lisszabon környéke / Sintra

Sintra dióhéjban | Megközelítés | Látnivalók | Szállások | Vendéglátás | Hasznos információk | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

v.j. fotója

Sintra dióhéjban

A turisták többsége a lisszaboni utazásukkal köti össze a közeli vonzó kisvárosok: Sintra, Cascais és Estoril meglátogatását. Ez hasonló, mint amikor Budapesten kívül Szentendrére is elutazik a turista. A három város közül Sintrában van a legtöbb látnivaló. Nem véletlenül része az Unesco kulturális világörökségének. A város elegáns, extravagáns és mégis valahogy harsányságtól mentes. A városháza kinézete, stílusa tulajdonképpen jellemzi egész Sintra-t. Olyan a tornyos, fantáziadús épület, mintha egy mesekönyvből lépett volna ki. A várost még a rómaiak nevezték el „Cynthia”-nak, a hold istennőről.

Érkezéskor az autókázás, vonatozás után érdemes bemelegítésképpen belvárosi sétával indítani, kávézgatni, picit leülni, mielőtt sor kerül a Nemzeti Palota, a Mór vár és a Pena Palota meglátogatására. Picit strapás program, de megéri a fáradtságot, a jellemzően szeles idő elviselését, mert a Pena Palace valóságos mesevilág, a mór várnak romantikusan szép a környezete, és az onnan nyíló panoráma egyszerűen lenyűgöző. Sintra régi, elegáns villái réges-régen nyaralók voltak. Jellemzően a nyári lisszaboni hőség elől jöttek ide a módosabb fővárosiak, mert itt szellősebb, s - ezáltal - hűvösebb az idő. Ma a villák egy része hotelként, panzióként funkcionál.

A húszas években épült a kaszinó, mivel a lisszaboni polgárság már nem csupán a pihenést, hanem a szórakoztatást is elvárta Sintrától. A város ugyanakkor kedvenc nyaralóhelye volt sok-sok művésznek, írónak, költőnek. Lord Byron és a dán meseíró, Andersen is az itteni idilli, s egyben varázslatos környezetben mélyült el gondolataiban, hagyta magát ösztönözni, ihletni az írásra. Az angol költő egyenesen "dicsőséges édennek" nevezte Sintrát. Jó tanács! Sintrára érdemes egy teljes napot szánni, de akinek kevés ideje van, összekötheti egy óceánparti villámlátogatással is. Érdemes figyelembe venni, hogy hétvégéken és a nyári hónapokban nagy a tömeg.

Sintra kiejtése portugálosan: szintra, erősen hangsúlyozott i hanggal

v.j. fotója

Megközelítés

Lisszabonból autóval Sintra 32 kilométer, amiből 22 kilométer autópálya. Átlagos sebességgel ez 37 perces utazást jelent. Nagyon sokan vonattal látogatnak el a Sintra-hegy lábánál fekvő városba. A CP nevű vasúti társaság által üzemeltetett vonalon elég sűrűn, kb. félóránként közlekednek járatok a lisszaboni Rossio nagypályaudvarról. Lisszabon kártyával ez a járat ingyenesen vehető igénybe. Egyébként cca20 euró az oda-vissza jegy.  A vonatok nagyon kulturáltak, gyorsak, az út kb. 1 órás. A sintrai kirándulás tervezésekor vegyük figyelembe, hogy sok látnivaló csak délután 5-ig van nyitva. Sintra központjától kb. 5 perces sétára található a vonatpályaudvar. Mellette helyezkedik el a buszpályaudvar is, ha esetleg innen még más városokba szeretnénk utazni. Az óceánpartra, Cascais-ba kb. óránként mennek buszok. Az utazás úgy egy óra.

,, Sintrába vonattal lehet eljutni a Rossio vasútállomásról. Maga a vasútállomás épülete is nagyon szép. Miután bementünk, beálltunk az igen csak hosszúra nyúlt sorba, de szerencsére sok pénztár üzemelt, 15-20 perc alatt sorra kerültünk. Közben felváltva kinéztünk a pályaudvar kis teraszára, ahonnan szép kilátás nyílik a Szent György várra. A pénztárnál szembesültünk azzal, hogy kénytelenek vagyunk egy harmadik Viva viagem kártyát venni a vonatjegyekhez, ugyanis az egyiken még az érkezéskor megvásárolt jegyek voltak rajta, a másikon pedig a tegnapi 24 órás jegyünk még érvényben volt. Kérdeztük, hogy ez utóbbit nem lehetne-e törölni róla, már úgyse használjuk. Nem, nem, azt lehet… Így hát egy újabb kártyával gazdagabban felszálltunk a Sintrába tartó vonatra (vonatjegy 2,2 euró/fő/út). Egyébként elég gyakran járnak a vonatok, 10-20 percenként napszaktól függően. (2017)" forrás

Helyi közlekedés

TukTuk - k.p.fotója

Ez még érdekesebb városnéző jármű - k.p. fotója

Látnivalók

A belvárosban áll a Sintra Nacional Palace (Nemzeti Palota), amit érdekes, kúp alakú kéményei miatt már messziről fel lehet ismerni. A palota tele van szép bútorokkal, festményekkel, s van egy gyönyörű azulejos (festett csempe) szobája. Nagyon érdekes a konyha is, a hatalmas kéményeivel. Lisbon kártyával ingyenesen be lehet menni. Ehhez be kell menni először a pénztárba, s ott adják át a belépőjegyet.

A Nemzeti Palota előtti kis térről indulnak a buszok fel a hegytetőre: a Mór várhoz és a Pena Palotához (Palacio de Pena). Lehet gyalogolni is, de ezt csak a nagyon vállalkozó szelleműeknek ajánljuk és csak jó időben, mert egyrészt hosszú az út, másrészt fáradtságos, mert nagyon meredek. Körjáratként közlekednek a „várbuszok”, olyanok, mint itthon a Budai Várban. Elég sűrűn járnak, általában reggel kilenc és délután öt óra között.

A Palacio de Pena-ba a belépő ingyenes a Lisszabon kártyával, de a kertjébe sajnos belépőt kell venni. Mivel a palotába magába csak a kerten keresztül lehet eljutni, ezért mindenképpen meg kell venni a belépőt, amit a palota kerítésén kívül, a buszmegállóval szembeni kis pavilonban árulnak. A palotában a Lisbon kártya bemutatásával szintén jegyet adnak, ezt a belépésnél az őr ellenőrzi. A Palacio de Pena-ban csodaszép kiadványokat árulnak a pénztár melletti kis szuvenír boltocskában. Fényképezni lehet, csak a vakuzás tilos.

v.j. fotója

A Palacio de Pena és a Mór Vár pár percre van egymástól gyalogosan. Érdemes a Pena palotával kezdeni, mert a mór vár területének bejárása fárasztóbb, s utána jól esik a buszban pihenni pár percet, amíg leér az ember a hegyről. A palota közelében van a Challet Biester, mely a város egyik leghíresebb villája, itt forgatták ugyanis Roman Polanski, a Kilencedik kapu című filmjének egyes jeleneteit. Sintrától csak 9 km-re van egy érdekes kolostor. A sziklába vájt szerzetesi cellák falát parafával borították, ezért a „Parafa Kolostor” becenevet kapta. Ha bérelt autóval megyünk Lisszabonból, útba ejthetjük a Queluz-t (keluz), ahol 1 óra alatt kényelmesen bejárhatjuk a palotát.

Szállások

Sintra látogatói többnyire valamelyik lisszaboni hotel támaszpontjáról érkeznek, de vannak olyanok, akik szívesen szállnak meg a nagyvároson kívül. Javasoljuk az Estoril-i 4 csillagos Vila Galé Estoril Hotelt. Estoril mindössze 18 kilométerre van Sintrától (autóval 23 perc). Természetesen tudunk segíteni Sintra-i hotelek lefoglalásában is, mégpedig tárgyilagos hotelértékelést nyújtva.

Vendéglátás

Olcsó és nagyon rokonszenves étkezési lehetőség van egy bolttal kombinált kávézóban: Pendoa comércio de artesanato a neve (rua da Pendoa, 14-es ház). Ugyancsak olcsónak mondható a Taverna dos Trovadores (praca D. Fernando II., 16-os ház). Picit magasabb árszintű a nagyon hangulatos, kicsi vendéglő, a Tulhas (rua Gil Vicente). A Pateo do Garrett-ben jó áron ehetünk menüt, amiben a bor is benne van! A Sintra-i cukrászdák specialitása a kicsi, nagyon tömény túrós-mandulás sajtkosár (queijadas, kiejtés: kezsádás) és a vaniliás-mandulás krémmel töltött, nagyon édes tésztapárna (travesseiros, kiejtése: trávezéjrusz). Ezek megkóstolására talán a legjobb hely a roppant népszerű, legendás hírű Casa Piriquita cukrászda (rua das Padarias).

Hasznos információk

  1. Tanácsos Sintra nevezetességeinek meglátogatása előtt feltankolni némi harapnivalóval, innivalóval, mert a Pena Palace és a Mór vár környékén nincs étkezési lehetőség.
  2. A turistainformációs iroda a Praca da República-n (tér) van.
  3. Minden év júniusában és júliusában a város palotáinak egy részében jelentős balett- és zenei fesztivált tartanak, hatvan éve tartó hagyományként.
  4. A Sintra-i taxik sokkal drágább tarifával dolgoznak, mint a lisszaboniak.
  5. Sintrának egyedülálló mikroklímája van. Valamivel hűvösebb, felhősebb, és ködösebb, mint Lisszabon, ám a felhő és a köd gyorsan mozog, nagyszerű fotólehetőségeket kínálva. forrás

,, A vonatról leszállva máris turistainformációk tömkelegében találtuk magunkat és kaphatóak is voltunk egy nagyon jó kis ajánlatra. A tervünk az volt hogy busszal felmegyünk a hegytetőn található szivárványszínű Palácio de Pena kastélyhoz, ám ettől sokkal jobb programba botlottunk. 80 EUR-ért kölcsönöztünk egy cuki kis kétszemélyes elektromos járgányt. A szolgáltatás tökéletes: megkaptuk a térképet a megszámozott megállókkal, leírással az egyes látnivalókról és a telefonba bejátszották az útvonalakat. Wifit, telefontöltőt szintén adtak a csomaghoz, így nem kellett attól félni, hogy lezabálja a kirándulás az internetet, vagy hogy lemerül a telefon. Kis hegyi utakon közlekedve jutottunk el egyik megállótól a másikig. Mivel nagyon sok a látnivaló, nem tudtunk mindenhol elidőzni, de jóval több megállót iktattunk be, mint a buszos verziónál terveztük. (felvidéki csavargók, 2019)" forrás

Vélemények

"Mi a Mór vár oromzatán találtunk szélcsendes helyet, ahová letelepedtünk piknikezni. A belvárosban van számos hangulatos zöldség-gyümölcsös és ott vásároltunk be a szabadtéri falatozáshoz. Tanácsolom, hogy a sintrai útra mindenki melegen öltözzön fel, mert a Pena Palace teraszain borzasztóan fúj a szél, a mór vár pedig tulajdonképpen egy rom és néhol az is igen szeles."


"Jó, kényelmes sportcipőt kell felvenni Sintra meglátogatásához. A mór vár romjaihoz vezető út meredek és kockaköves."


"Sintra tele van ajándékboltokkal. Sok szuvenír parafából van. Ugye Portugália nagyon a parafa országa. Lehidaltam a meglepetéstől, hogy mi mindent csinálnak parafából. Még parafa retikül is kapható!"


"Lisszabonnal érdemes összekötni, egy fél nap elég rá. HÉV-vel is elérhető. Fontos és érdekes látnivalók: Pena Palota, Mór vár, Monserrate-kert. A kisváros sikátoraiban, a mór vár alatt érdemes egy kicsit bolyongani. Vannak apró boltok, ahol sokféle szuvenír kapható. A főszezonban nagyon turistás."


"Sintrában annyi a látnivaló, hogy mindenképpen érdemes 1 napot rászánni, mert a csodálatos kertekkel és parkokkal övezett kastélyok és kúriák meglátogatása önmagában pár órát igényel. Nekünk sajnos csak 1 óránk volt itt, így egy kellemes séta keretében kívülről néztük meg a sokat ígérő Palacio da Regaleira-t. Mindenképpen vissza szeretnék jönni, hogy ezeket a palotákat közelebbről is megnézhessem, és a kertekben barangolhassak. Sintra klímája tényleg különleges és nagyon frissítő volt a majdnem 30 fokos Lisszabonnal szemben." (Szilvi, 2013. június)


"Aki már unja a homokot és a hullámokat, az menjen a hegyekbe és kocsikázzon egyet a Serra da Arrábida lélegzetellító panorámaútjain Setúbál és Sesimbra között vagy töltsön el egy felejthetetlen napot az ország legromantikusabb városában Sintrában. Alig fél órára Lisszabontól és egy rövid autóútra az óceántól ködbe burkolódzó magas hegyek ölelésében találjuk meg ezt az elbűvölő kisvárost, mesébe illő, elvarázsolt kastélyaival és mézeskalács udvarházaival, melyek hol itt-hol ott bukkanak fel a környező mohás aljú erdőkön átvezető, kacskaringós utak mentén. Itt a nagy buszból átültettek minket egy kisebbe, majd egy még kisebb hogy elérhessük célunkat, a csúcson ülő Pena Palotat. Útközben, az ablakon kilesve szinte vártam, hogy a farönkök mögül előbújjanak a törpék. Az egész helyet egyfajta varázslat lengi körül. Valami olyan, amit csak Skócia vagy Írország legendákkal átszőtt tájain tapasztal az ember. Sintrát a 8. század környékén alapították. A 19. században vált a királyok nyári rezidenciájává, művészeti központtá, majd a tehetősebb portugálok lakhelyévé. Sok lisszaboni vásárolt itt nyaralót, hogy a meleg, zajos, nagyvárosi nyárból, elmenekülhessen a hűvösebb, csendesebb, madárcsicsergéssel átszőtt, nyugodt, vidéki életbe.

A hegység második legmagasabb csúcsára épült Pena Palotát körülvevő parkot és erdőt több, mint 500 különböző fajta fa alkotja, melyek a világ különböző pontjairól származnak. Ez a kaotika jellemző az épületre is, melyről számos stílus és érdekes elem köszön vissza. Színes tornyok, kupolák, íves átjárók, felvonóhidak, csipkézett mintázatok, rácsos ablakok, kagylókból kirakott díszítőelemek, bohókás elegye jellemzik a kastélyt, melyet II. Ferdinánd építtetett a 19. században, a Mánuel király által alapított kolostor helyén. Megőrizte a kápolnát és a harangtornyot, a szerzetesek egykori celláit pedig nagyobb szobákká alakíttatta. Az épületnek ez a része rózsaszín. Később hozzá építtetett egy új szárnyat még nagyobb termekkel. Ez okkersárga. Az eklektikus palota kívülről jobban hasonlít Disneyland jelképéhez, mint egy konszolidált, uralkodói rezidenciára. A belső tér még mindig úgy látható, ahogy a királyi család hátrahagyta, amikor 1910-ben elhagyta a palotát. Állítólag tiszta időben gyönyörű a panoráma, nagyon messze el lehet látni innen. Ezt most nehéz volt elképzelnünk, mivel az épület körvonalait is alig tudtuk kivenni a sűrű ködben, ami szép lassan eloszlott, ahogy visszaereszkedtünk a városba. Kár, hogy nem volt időnk egyet sétálni a központban és betérni a kis üzletekbe. Sintrában a vidéki báj már szinte tapintható. De nem a giccses módon, hanem minden finomságával és szerethetőségével. Jó lett volna itt még sokáig elidőzni." (Gerda, 2014)


,, Szuper 1napos program lehet Sintra-Cabo de Roca és Cascais.
Sintraba a helyi Hév-vel lehet könnyedén eljutni, az állomás a város központjában van, ahonnét a nevezetességek akár sétálva is elérhetőek. A jegy kb. 2-3€. Aki nem szeretne sétálni, annak van lehetősége pl. tuk-tukkal körbejárni a várost. Rengeteg kirándulást és programot kínálnak az állomás környékén a turistáknak. Sintra egy kis város, tulajdonképpen egy sétálóutcája van, de nagyon hangulatos, olyan Szentendre feeling. Itt található a Pena palota és a Nemzeti palota is.

A Hév állomástól indul a közvetlen buszjárat Cabo de Rocához. Ez a kontinentális Európa legnyugatibb pontja. Csodás kilátásával és lenyűgöző sziklafalaival hatalmas élmény az utazónak. 30€ -ért akár oklevelet is állítanak ki arról, hogy itt jártunk.

Innét szintén busszal lehet továbbutazni Cascais-ba a tengerparti üdülővárosba. Érdemes megnézni a "pokolszája" sziklabarlangot illetve sétálni a kellemes hangulatú kisvárosba vagy akár meglátogatni a helyi strandot.
Cascais-ból hévvel jutunk el Lisszabon központjáig, az utazás kb. 40 perc Estoril város érintésével, akit érdekel akár le is szállhat ennél az állomásnál. A jegy kb. 2,5€." (T. Krisztina, 2017)


,, Én megragadtam a 8 éves korom szintjén, ezért kellett találni magamnak valami Disneyland-féleséget Portugáliában. Szerencsére ennek az országnak van erre spéci megoldása itt Sintrában. (Sz. Ádám, 2018) 


,, Sintrát egyszer érdemes látni. De csak egyszer. Mert óriási a tömeg, nyáron a városközpontban nem férnek el egymástól az emberek, és a kiránduló egy ponton eljut oda, hogy nem tud továbbmenni, csak a nyakát nyújtogatva fogadja be a látványt… de még ezen a ponton is bőven van mit befogadni. (2018)" forrás


,, Sintra. Mesebeli erdők, kastélyok, vízesések. Olyan érzés itt sétálgatni, mintha tényleg egy tündérmesébe csöppentünk volna. Convento dos Capuchos, Vila Sassetti, Monserrate Palota. Egy kis ékszerdoboz Lisszabontól fél órára. (m.h., 2019)

Olvasmányos linkek

"Sintra egy rövid sétával elérhető, ahol az első látványosság a Nemzeti Palota. Mivel alacsony költségvetésen voltam, ezért úgy döntöttem, hogy csak kívülről nézem meg a palotákat és megpróbálom gyalogosan megközelíteni a többit is. Ez később kiderült, hogy nem igazán jó ötlet, mivel a látványosságok elég messze vannak egymástól, több km távolságra. A Palacio da Pena-hoz felsétáltam a hegyre, de oda is vagy 1 óráig tartott felmenni. Végül úgy döntöttem, hogy inkább visszabuszozok a városba, mert annyira nagy turista lehúzás van itt, hogy erre nekem nincs keretem, de még a buszjegy is marha drága volt. (2014)" forrás


"Sintrába érkezve a látogatók többsége bal felé indul el az állomástól… nem véletlenül, mert erre van a 15.-16. században épült királyi palota, melynek két kúpos konyhai kéménye már a vonatról leszállva is látható. A konyha mellett a legvonzóbb részletek itt egyes szobák plafonján található… és persze itt is azulejo-k sokasága várja a látogatót, ezek értékét tovább növeli, hogy itt alkalmazták őket először. A szemközti hegyen jól látszik a Mórok kastélya, de a másik fő célpont eme hegynek túloldalán látható, a romantikus stílusban átépített - és belülről is legalább ennyire megkapó - Pena-palota képében. Aki akarja, gyalog is megmászhatja a hegyeket, hogy ide eljusson, de a főbejáratig busz is jár. Mindez szép és érdekes, de mit adhat Sintra egy közlekedésbarátnak a pályaudvarán kívül? Erre a választ akkor kaphatjuk meg, ha az állomástól jobbra fordulunk… a közeli sétálóutca másik végén van – kissé elrejtve, a közeli körforgalom bal oldalán – a helyi villamos végállomása. Ez az 1000 mm-es vonal viszont nem városi közlekedési eszköz, hanem Praia da Macás-ba, az óceán partján lévő kis falucskába vezet ki. (2013)" forrás


"Sintra városára nyáron nyugodtan kirakhatnák a megtelt táblát. A fővárostól alig 30 kilométerre lévő királyi rezidencia elsőrangú turisztikai célpont. A hegyekkel körülvett város meredek utcáin mindenütt villák, hotelek sorakoznak. Felettünk pedig egy mór vár bástyái őrizték a hegycsúcsot. Sintra hangulata és zsongása minket is magával ragadott. A városközpontban a Palácio da Vila fordított tölcsérre emlékeztető kéményeivel kitűnt a pompás épületek tömegéből. A magaslatról könnyen beláthatók a város meredek utcácskái, jellegzetes házai és csodálatosan zöld kertjei. Késő délutánra járt az idő, ezért a hegyek között lévő Pena Palotához már nem kaptattunk fel. (2015)" forrás


,, Elvonatoztunk Sintrába, ami szintén a világörökség része, kész földi paradicsom. Ez volt a portugál uralkodóknak a nyári rezidenciája. Mesebeli paloták, gyönyörű kilátás és figyelemreméltó múzeumok vannak itt. Egy hirtelen ötlettől vezérelten béreltünk egy kétszemélyes, picike elektromos autót, hogy ezzel járjuk be a látnivalókat. Szegény Kriszta kezdte és hát a hatalmas forgalomban és rendes autók között nem volt egyszerű a közlekedés pláne elindulás dugóban, hegymenetben. Annak ellenére, hogy ő sokkal jobb sofőr eléggé rástresszelt, tehát én vettem át a volánt, amit nagyon élveztem. A kocsiban volt útvonaltervező és azt követve mi megnéztük a Pena palotát, Sintra nemzeti palotáját és a Moorish várat. Ahogy anyukám mondaná, Sintra az egy kis ékszerdoboz.:) Nagyon ajánlom mindenkinek akár több napra is. Mi tuti visszamegyünk. (2016)" forrás


,, A kocsiban volt útvonaltervező és azt követve mi megnéztük a Pena palotát, Sintra nemzeti palotáját és a Moorish várat. Ahogy anyukám mondaná, Sintra az egy kis ékszerdoboz. Nagyon ajánlom mindenkinek akár több napra is. (2016)" forrás


,, Az egykori királyi rezidenciára minden klisé igaz, ugyanis tényleg olyan, mint egy elvarázsolt erdő, tele szürreálisan eklektikus rezidenciákkal, kertekkel és palotákkal. Ez az UNESCO Disneyland tényleg rabul ejti a legszőrösszívűbb turistát is, egy idő után azt várná az ember, hogy az egyik bokorból maga Mickey egér bukkan elő és mondja portugálul, hogy keziccsókolom, miközben Mary Poppins a nyakában ül és Sangriát iszik.

Persze a központban is érdemes eltölteni néhány percet, de az igazi kaland a hegyen kezdődik, amire akár gyalog is felmászhatunk. Sintrához közel még cuki házakat találunk, de ezek hamar elfogynak éa a Pena palotáig csak az aszfaltút mellett lehet zarándokolni, ami a buszok és száguldó tuk-tukok mellett nem a legmeghittebb túraútvonal.

Cserébe készülhetünk a látványra, ugyanis minden kanyarban más szögből rajzolódik ki előttünk a portugál cifra palota kontúrja, és minden szögből epikus látványt nyújt ez az építészeti eye candy, ami egyszerre reneszánsz, mór, gótikus... a lista hosszasan folytatható.

Érdemes napnyugtára időzíteni az érkezést, a látvány pompás, szóval nagyon kell vigyázni, hogy hirtelen felindulásból ne kérd meg a csajod, vagy valaki más kezét, aki épp a közeledben van.

Idő hiányában nekünk sajnos csak a Pena palota fért bele, de az épületet körülvevő parkkal együtt (amely további kis kincseket rejt) ez is remek délutáni program. (2016)" forrás


Egy napot töltöttünk el Sintrában, ahova kivonatoztunk. Sintrában busszal közelítettük meg elsőként a Pena palotát. 10 Euróért lehet buszjegyet venni, ami egész nap érvényes a paloták között közlekedő járművekre. A Pena palotába megvettük előre az online jegyet, ami pontos időpontra szólt. A „belépési időig” még volt kb 40 percünk, így a kert felfedezésével kezdtük. Ami hatalmas, meg persze gyönyörű, így a végén igencsak kapkodni kellett a lábunkat, hogy időben érkezzünk a palota bejáratához. Elég nagy volt a tömeg a palota belső tereiben, több helyen várakozni kellett. A palota udvarában, külső részében aránylag eloszlott a tömeg, itt is sokat időztünk.
Ezenkívül a Quinta da Regaleira kastélyra illetve inkább annak hatalmas, elvarázsolt kertjére volt időnk. Nagyon különleges hely, a legtöbben a beavatási kutat igyekeztek felfedezni, lefotózni. (2022)

v.h. fotója

,, A városközponttól sétálva jutottunk el Quinta de Regaleira-ba. A birtok egy gótikus-romantikus stílusú kastélyból, egy parkból és egy kápolnából áll. Egy gazdag portói kereskedőcsaládhoz kötődik, de több tulajdonosa is volt később. A park bejárása önmagában is egy többórás program: barlangok, kis vízesések, titkos padok és tornyok közt lehet elveszni. A kastély kívülről és belülről is meseszerű!

A park egyik hegymagaslatán fekvő Palácio Nacional de Pena pontosan olyan, mint ahogy egy színes, arab hatású palotát elképzelnék egy disney rajzfilmben. Ha nem akartok sok pénzt költeni, lehet olyan jegyet is venni, ami csak a külső körbejárásra jogosít fel, bőven megéri. (2017)" forrás


,, A királyi palota, a városháza és a régi városrész egyéb szemrevaló villái a vasútállomás közelében vannak, ám a legszebb és legkülönlegesebb kastélyok, építmények szanaszét, a környező hegyoldalakon találhatók. Éppen ezért a legtöbben autót bérelve vagy szervezett buszos kiránduláson érkeznek Sintrába és járják végig a kastélyokat, bár láttunk olyanokat is, akik gyalog vágtak neki a csúcson magasodó Pena Palotának, illetve utóbb kiszúrtuk, hogy az „alsóvárosból” menetrend szerinti busz is felvisz oda. Mi egyébként egy kis elektromos járgányt béreltünk, amihez adtak térképet a legjobb kilátóhelyekkel, így jártuk és fotóztuk végig a sintrai építészeit kísérleteket. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Palácio Nacional da Pena - b.t. fotója

Palácio Nacional da Pena - Viktor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

stitch, 2017. 08. 14. 08:56
8 euro? nézz meg egy sz@ros titanic kiállítást, oda mennyi a beugró, rögtön át fogod értékelni :)


glazar, 2015. 09. 03. 20:16
Nagyon-nagyon drága város Sintra. Viszont szép. Pár percre laktam innen. A nyolceurós beugrót pofátlanul soknak tartom. Aki szeret sétálni, ugorjon be ide.


Bálint, 2014. 01. 31. 11:50
Lehet már fényképezni a Palacio de Pena-ban csak a vakut nem lehet használni. 2014 januári információ.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Lisszabonba Repülőjegyek Lisszabonba
Olcsó repülőjegyek Lisszabonba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes