ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


hirdetes


útikritikák


Seychelle-szigetek

Seychelle-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Seychelles vagy Mauritius? | Mikor érdemes utazni? | Vélemények | Fotóegyveleg

.

Az elvárásoknak megfelelően, dekoratívana víz fölé hajol a pálmafa - f.j. fotója

.

Nem árt tudni: A Seychelle-szigeteken az év keresztmetszetében a január és a február a két legcsapadékosabb hónap!

Május és október vége között van a száraz évszak.

Az oltott, oltatlan és részben oltott látogatóknak 2022. december 01-től NEM kell oltási igazolás és NEM kell negatív PCR teszt a beutazáshoz!


Seychelle-szigetek - Coral Strand Hotel **** - Mahé

Seychelle-szigetek dióhéjban

franciás kiejtés: szésel

Földrajzilag Afrikához tartozik, de jellegében nagyon eltér az afrikai országoktól. A Seychelle-szigetek Afrika keleti partjainak vonalában helyezkednek el, de attól jó nagy távolságban. A szárazföldi Afrika területén hozzá legközelebb (1344 kilométer) a szomáliai főváros, Mogadishu áll, 

Mindössze 455 négyzetkilométer földi területe van, de a tengeren maga az ország  egymástól jó nagy távolságban szétszórt szigetekből áll. A turizmus szempontjából 3 sziget játsza a főszerepet: Mahé fősziget, Praslin és La Digue.

Lakossága: 999 900 fő (2023-as adat). A főszigeten él a lakosság 90 százaléka. Egy főszezoni hónapban (pl. február) kb. 35 ezer turista - úgymond - egészíti ki a lakosságot, amelynek kb. háromnegyede római katolikus (a mozlimok 1%-ot tesznek ki). A lakosság 90 százaléka kreol (a francia gyarmatosító telepesek és az ide kényszerített fekete-afrikai rabszolgák keverékei), a mulattokra jellemző bőrszínekkel. 95% írástudó.

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 610 euró

Fővárosa, Victoria 6794 kilométerre található Budapesttől. 

Hivatalos nyelvek: a seychelle-i kreol, a francia és az angol. A Seychelle-i rúpia a hivatalos fizetőeszköz. 

Magyar állampolgároknak nem kell vízum.

A trópusi szigetes egzotikus nyaralást fontolgató magyarok körében a Seychelle-szigetek gyakran előfordulnak, legtöbbször az azonos térségben lévő Mauritius lehetséges alternatívájaként. Sokan vannak, akiket a jól csengő név mellett vonz az, hogy a karibi vagy délkelet-ázsiai utazással ellentétben nem túl nagy az időeltolódás (télen +3 óra, nyáron +2 óra). Igaz a repülési idő a Seychelle-szigetek esetén sem csekély (európai átszállóhelyről kb. 9 óra).

Pajer Dani fotója

Milyen Seychelles?

A legtalálóbb pozitív jelzők talán ezek: paradicsomi, virágoskertes, idilli, békés, romlatlan, tiszta. Negatívak: drága, eseménytelen, buli-mentes, kevés éttermes, túl elszigetelt. Bizony Seychelles luxusnyaralásra pozícionált ország, a stratégiájuk az, hogy ne legyen tömegturizmus, és aki jön, az érezze magát kiváltságosnak, exkluzív élmény részesének. A szállodaárak és a helyi kiadások magasak, mert mindent költséges ideszállítani, másrészt a magas árfekvéssel is meg akarják szűrni a látogatókat. Egyáltalán nem jellemző, hogy ide hátizsákos turisták jöjjenek, bár léteznek a középrétegeknek való viszonylag olcsóbb szálláshelyek is. Aki eljut a Seychelles-re, az csaknem biztos elalél a természeti szépségektől, az édenkerti szigetvilágtól. A tenger, a strandok nem okoznak csalódást: káprázatos színek, finom homokok, csodás növényzet, természeti szépségek. Az egész tényleg egy álomvilág, persze elsősorban a turistáknak, mert a helyieknek azért nem ideálisak az életkörülményei. Rengeteg programlehetőség van (pl. szigettúrák), és a választékról képet lehet formálni a főbb szigetekről szóló fejezeteinkben (Mahé, Praslin, La Digue). Nagy távolságok nincsenek. A legnagyobb sziget, Mahé valamivel kisebb, mint Buda!

Seychelles ajánlott nászutasoknak, szerelmespároknak, teljes nyugalomra vágyó házaspároknak, kisgyermekes családoknak, a szép, virágos természetet, környezetet értékelőknek. Nem igazán való aktív, nyüzsgős nyaralásra vágyóknak, tizenéveseknek, bulizós baráti társaságoknak.


Seychelle-szigeteken a Seychelles-i rúpia (SCR) a hivatalos fizetőeszköz.

(A linkekre rákattintva láthatóvá válnak a friss árfolyamok)

Seychelles-i hotelek foglalhatók itt is - hotelscombined.com - több mint a booking.com

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A turizmus stratégiájukban erős a környezetvédelemre helyezett hangsúly
 2. A strandok szépsége, a tengervíz színei, átlátszósága varázslatos, édeni feeling
 3. A Baobab pizzéria a strand-homokos "padlójával", a Beau Vallon strandon
 4. Reggel kimenni  partra és nézni, ahogy a halászok a tengerről visszaérkeznek a halzsákmányukkal
 5. A sziget déli partvidékének strandjait végiglátogatni (ott lakni nem érdemes az elszigetelt jellege miatt), ott nagyon szép az Anse Louis nevű, nyugis, békés strand. 
 6. Sznorkelezés a Sunset Beach-nél
 7. Az Anse Lazio, Praslin szigeten, ez a világ egyik legszebb strandja!
 8. La Digue, ami még szebb mint Mahe, sőr Pralinnél is
 9. A Beau Vallon strandon az esti mozgalmasság (a helyiek sütögetnek)
 10. Nem fürdés szemponjából, hanem látványos, romantikus tengerparti fotók vagy videók készítéséhez Mahe szigeten a három legjobb: a Police Bay, Petite Police és a Anse Intendance

Nem tetszett

 1. Nagyon magasak az árak, 30-45 százalékkal magasabbak, mint Mauritiuson, pedig az sem egy olcsó hely!
 2. Időnként az óceán túl sok moszatot (algát) hord ki a partokra
 3. Autóbérlés nélkül komplikált a sziget felfedezése, viszont a baloldali forgalmat az elején nehéz megszokni
 4. A keskeny hegyi utakon vezetni
 5. Mahé szigeten az utak mentén nincs járda és így a sötétben életveszélyes gyalogolni!
 6. A fővárosban 17 óra után a legtöbb bolt bezár
 7. A távolsági buszok menetrendje nem megbízható, a buszozás kissé kalandos
 8. A szigetek közi katamaránozás során hatalmas hullámok miatt a hányás
 9. Közismerten nagy snorkel és búvár központ. Amit viszont én tapasztaltam, hogy ahol jártunk, a partok körül szegényes volt a víz alatti világ (vagy inkább nem is volt). A sziklás területeken itt-ott látni szebb halakat, de az erős hullámok miatt nem javasolt arra úszkálni. Igazi snorkeles helyekre csak hajóval juthatunk el. forrás


Gyalogtúrára el kell menni, de sportcipő ajánlott, az ingyenes és a fizetős is nehéz, de teljesíthető és csodálatos.

A növénykertbe a Coco De Mer (óriás kókusz) és az óriás teknősök miatt mentünk, de a belépő drága és Praslin vagy La Digue szigeten mindkettő ingyen is látható. A Coco de Mer erdőbe a belépő extra drága, kb 3 órás program, de csak itt terem a földön, ha ki hagyjátok a nemzeti növénykertet, akkor ez jobb program, de az erdő autóból is látható, konkrétan átszeli az országút.

Internet egy nehéz kérdés, otthoni roaming extra drága, már otthon le kell tiltani. Reptéren, boltban lehet venni eldobható SIM kártyát, de mi online vettünk az olcsóbb egy db virtuális SIM-et, és az egész család arról kommunikál. Ez 7 napig érvényes és 1Mb. A szállásokon van nag ysebességű internet, de ezt jobb előre a foglaláskor egyeztetni. Éttermekben, bárokban van, vásárlóknak, de nagyon gyenge a színvonal.

Seychelle egy tengerparti cél, de annyi a látnivaló, hogy izgalmas, érdekes családoknak is romantikát kereső pároknak is, csak ajánlani tudom. (2023)


Tetszett:

1. Álomszerű strandok, olyanok amilyeneket mindig is szerettem volna előben látni (személyes kedvencem Anse Patates!)
2. A self catering bungalók legtöbbje tágas, klimatizált és tökéletes állapotban van
3. WIFI sokkal több helyen van mint azt gondoltam volna
4. A tenger tisztasága, mesés kék árnyalatai és a sok színes, soha nem látott formájú, méretű hal

Nem tetszett:

1. La Digue szigeten az élelmiszerboltokban uralkodó káosz, kellemetlen szag, a selejtes és nagyon csekély áruválaszték, penészes zöldségek, hütőn kívül tárolt tejtermékek, stb.
2. Az utcai kaja árusok kínálata is gyér és nem valami finom
3. Nagyra nőtt csótányok az utcákon sötétedés után
4. Áprilisban nagyon meleg a tenger
5. A helyiek legtöbbje elég barátságtalan
6. Ráják lapulnak a Cot D'or strandjanak homokjaban, amelyek állítólag rendszeresen okoznak kisebb, időnként pedig - ahogy a mi esetünkben is - komolyabb sérüléseket.

(Nóra, 2017)


Pénznem Seychelles rúpia, amit érdemes váltani a városban/bankban, de nem a reptéren!
SIM kártyát vegyetek a reptéren a GPS /internet miatt! kb 30-40€
Minden kurv@ drága! mert magas az adó.
Arra kell készülni, hogy semmi sem olcsó!
pl.1 dobozos sör a boltban 3,5€ , ami Bécsben 1€

Mindenki arra kíváncsi mennyi, az annyi
...csak nagy vonalakban tudom, de 2fő/3 sziget/17 nap/repjegyekkel, szállásokkal, autóbérléssel, komp jegyekkel, 2hajókázással, étkezéssel, mindennel együtt 5000€ betakarta! De elhihetitek ennél olcsóbban nem lehet kihozni! Viszont minden €-t megért!
Mi mindenkinek ajánljuk! Valami álomszép volt! (o.b., 2023)


,, A szigetek varázsát a természet adja. A partokon púderszerű fehér homok, dús, trópusi növénytakaró a hegyoldalakon. Nem engedélyezett napozóágyak vagy éttermek kitelepülése a homokos partra, a bungaló típusú szállodák belesimulnak a környezetükbe. A természet élvezetét, a pazar kilátást semmi sem zavarja.

Mivel kevés a szálloda ezért soha sincs tömeg. A partokon alig lézengenek a turisták. Mindig találni olyan partszakaszt ahol egyedül lehet lenni.

A világ legszebb szállodái épültek itt: Four Seasons, Maia Resort, Banyan Tree. Mivel a partok közstrandok, bármelyik luxusszálloda öblében lehet fürdőzni. A kapunál regisztrálni kell és utána golfautóval leviszik a vendégeket a partra.

Az időeltolódás csak 3 óra, gyorsan lehet akklimatizálódni.

Mahé szigetéről komppal egy napos kirándulás keretében Praslin és la Digue is felfedezhető.

Az árak magasak szállás, kirándulás és étkezés tekintetében is, de megéri elmenni. Ilyen lehetett az Édenkert ! (agnes.csiszar@vista.hu, 2018)


,, Harsányzöld növényzet, azúrkék óceán, finomhomokos gránitsziklás tengerpartok, színes trópusi halak és fülig érő szájú helyiek - tényleg.

A déli szélesség 4. és 10. foka közt egy elég nagy területen terül el, összesen 115 sziget több csoportban, összesen 459 négyzetkilométeren (Budapest mínusz két nagy kerület). 30 lakott szigeten összesen 94 ezren élnek, de csak 3 jelentős: a legnagyobb Mahé, tőle 40 km-re Praslin és vele szemben 5 km-re La Digue; ezek környékén is elég sok kis sziget van, nagy részük látogatható, egy részükön 1-2 szállodával. A belső szigetek gránit alapkőzetűek, de a külső szigetek, pl. a helyi teknősökről híres világörökségi Aldabra a Maldívhoz hasonló korallból épült atoll belső lagúnával.

A nemzetközi reptér Mahén található, de innen az Air Seychelles-lel Praslinra is vannak rendes járatok, ill. helikopterrel a kisebb szigetekre is el lehet jutni. Hajóval Mahéról Praslin 1 óra, La Digue közvetlenül szintén, La Digue és Praslin közt 20 perc az átkelés. Mahéra Pestről a törökökkel, a Qatarral és az Emirates-szel is el lehet jutni, vagy Bécsből az Ethiopiannel kicsit olcsóbban, délutáni érkezéssel (a közel-keletiek úgy tudom reggel érkeznek).

A hőmérséklet egész évben 24-30 Celsius (a legjobb július-augusztus, a legmelegebb április), egész évben magas páratartalommal. Októbertől februárig elég csapadékos (évi 2900-3600 mm), de ezen kívül is előfordulhat rövidebb eső.

A helyiek nagy többsége a franciák által az ültetvényekre behozott rabszolgák leszármazottja, volt némi keveredés is (bár a többségen nem látszik) ezért kreolnak hívják magukat, a nyelvüket és a kultúrával kapcsolatos dolgokat. Hatodikig kreolul (a franciából származó egyszerűsödött nyelvtanú fonetikusan írt nyelv), utána angolul tanulnak, ezért mindenki elég jól tud angolul és a turizmusban dolgozók franciául. Van egy kb. 10 ezres indiai kisebbség is, a nagy részük kereskedik (pl. nagyon sok boltot ők csinálnak), illetve kb. ezer kínai. Lazák, vidámak, kedvesek, udvariasak, nem a pénz motiválja őket. Sok a gyerek és a fiatal.

Elég nagyok a jövedelmi különbségek, van aki a parton alszik és van aki Ferrarival jár dolgozni, de a turizmus sokat javított a helyiek életszínvonalán - nincs "harmadik világ" érzésed, jók az utak, iható a vezetékes víz, szépek a házak, az emberek tiszták, szépen öltözködnek, a buszon okostelefonon messengereznek stb. A kaják is jók, a halak és a polip mellett csirkét, marhát, sertést és rengeteg gyümölcsöt (banán, kókusz, papaja, kasszava, mangó, breadfruit) esznek. A helyi konyha fűszeres, az egyik nemzeti étel a chicken/fish/octopus curry.

Látnivalók: a kulturális/épített örökség nem túl jelentős, én ezek közül Victoriát láttam (piac, hindu templom, anglikán templom, pár kicsi múzeum) és La Digue-en a L'Union Estate ültetvényt. Érdekesek a régi kreol stílusban épült házak, ez La Digue-en látható a legjobban. Seychelle-re viszont a természet miatt kell menni: a híres gránitsziklás strandok (az Anse Lazio Praslinon és a Source d'Argent La Digue-en WORLD CLASS, de Mahén és néhány kis szigeten is vannak fantasztikusak) és a helyi flóra és fauna miatt. Praslin fő attrakciója az Anse Lazio mellett a Vallee de Mai parkja (Unesco), ahol egy endemikus (csak itt élő) coco de mer (tengerikókusz) erdő van - ez egy különleges pálmafaj, aminek a furcsa alakú diója (kb. mint egy nagy fenék) akár 20 kilós lehet. A belépő 7 000 Ft, ami még Seychelle-ön is soknak számít, de a faj megőrzése mellett az aldabrai tekiket is ebből a pénzből menedzselik - a két Világörökségi helyszínt egy szervezet gondozza.

A kicsi szigetek közül több valamilyen rezervátum, pl. tengeri állatok vagy valamelyik madár élőhelye. Igazi snorkelling paradicsom, én csak a szálloda strandján barátkoztam a halakkal, de min. 30 különböző halfajat láttam, mindenféle színben és formában. A híresebb snorkelling helyeken közönséges cserepesteknőst és (planktonevő) cetcápát is lehet látni, meg még sok mindent.

Az emberre támadó cápák nem jellemzőek, 1963 után 2011-ben volt 2 halálos eset, de azóta sem. A nagy strandokon van kihelyezett David Hasselhoff. Aki szeret túrázni, az Mahén a legmagasabb hegy körüli Morne Seychellois Nemzeti Parkban tud, elég sok útvonal van.

Szállások: a self-catering apartmanoktól kezdve a B&B-ken keresztül a négy- és ötcsillagos resortokig és a private island luxury villákig minden van, akár 60 euró/szoba/éjtől a csillagos égig. Érdemes minél előbb foglalni, én ugyanazért a szobáért indulás előtt 3 hónappal foglalva 2-2,5x annyit fizettem volna Mahén. Én egy praslini óceánparti B&B-t próbáltam ki, az teljesen rendben volt, és Mahén az Avani Seychelles Barbarons Resortot FP-n - ez egy 3 éve felújított szép öbölben lévő négycsillagos szálloda, szép és jó, de nem kiemelkedő.

Árak: a helyi pénz a rúpia, 1 rúpia kb. 19-20 HUF. Buszjegy 7 rúpia (légkondis 15, de az csak a mesében létezik), víz 20-30 rúpia, üdítő 30 rúpia. Éttermekben a főételek 200-400 rúpia közt vannak, egy 0,33-as sör pedig 85 rúpia, nagy üveg víz pl. 55 rúpia. Az éttermek egyértelműen a turistáknak vannak, a helyiek a nagyobb településeken szoktak take-away éttermekben enni, ahol 100 rúpia alatt is vannak kaják. A legtöbb bolt elég kicsi és csak piák illetve pár kaja (keksz, chips, gyümölcsök) kapható bennük. Sok az ATM és a forgalmasabb helyeken pénzváltók is vannak, de én pl. Praslinon euróban fizettem ki a szállásomat.

Tömegközlekedés: nem az igényes turistáknak való, régi és szakadt buszokkal csinálják. Nekem viszont nagy élmény volt, mert közben lehet figyelni a helyieket. Úgy csinálod, hogy megvárod a megállóban (elég sűrűn vannak) a buszodat (a menetrend változtatásának jogát fenntartják - én egyszer hétvégén majdnem 1 órát vártam), felszállsz, kifizeted a sofőrnek a 7 rúpiát, a szerpentineken pedig kapaszkodsz és imádkozol. Ha le akarsz szállni, megnyomod a gombot, ha nincs gomb, akkor azt kell kiáltani a sofőrnek hogy "devant". A megállók egy része csak egy úttestre felfestett BUS STOP felirat, nincs külön leállósáv sem. Nagy bőrönddel a turistákat nem engedik fel a buszra, csak hátizsákkal, ezért a transzfereket taxival vagy a helyi szolgáltatóval kell intézni. Egy 10 km-es taxi 364 rúpia (az alapdíj 100). Kocsit is érdemes bérelni, sok kis kölcsönző van, általában csak A vagy B kategóriás kocsikkal. Rendesen, lassan és türelmesen vezetnek - a bal oldalon.

Konklúzió: nagyon szép és érdekes hely, maradandó élmény. Afrika, amilyennek a kontinensen is kellene lennie. Különösen ajánlom nászutasoknak, "már minden láttunk" utasoknak, a botanikai érdeklődésűeknek, illetve azoknak, akik búvárkodni vagy snorkellezni szeretnének. (Pajer. Dani, 2018)


A fősziget, ami egyértelműen más, mint La Digue, nem is szabad ugyanazt keresni! Adott a forgalom, kiépültebb, nem olyan lassú az élet (de nem is annyira felgyorsult, mint itthon), a hegyek és a dzsungel impozáns! ⛰️ A partok javarésze szélesebb (de itt sem turistás; déli rész) és sok helyen "finomhomokosabbak", mint La Digue-en. Nekünk kimondottan a déli területet javasolták Rékáék, mert az északi részen elvileg jóval több a turista, akikre mi viszont nem vagyunk igazán kíváncsiak😁

Aki a túrázást-erdőjárást helyezi előtérbe, itt megtalálja a kedvére való traileket🥾 Morne Blanc, Copolia, Mare Aux Cochons, Ansa Major, Sauzier vízesés, stb. Mahé időjárása sokkal kiszámíthatatlanabbnak bizonyult, minden napra jutott több-kevesebb eső🌧️ Volt, ami 20 percig tarott, majd ismét káprázó napsütés, de volt, ami rákezdett 13:00-kor és reggelig abba sem hagyta. Ehhez képest, La Digue-en összesen kétszer kaptunk esőt, de azokat is csak este/éjjel, reggel már nyoma sem volt az esőfelhőknek. Persze ebből a tapasztalatból aztán semmit sem lehet kikövetkeztetni, lehet, hogy épp csak így alakult, de Mahé-n, amint elkezdett esni, megnéztem a radart és La Digue-en nem igen mutatott felhőt 📡😬 Kedvenc partjaink itt: Baie Lazare, Anse Takamaka, Anse Intendance. Ha tehetitek, látogassatok el a Takamaka rum lepárlóhoz/birtokra is! 🥃 (2023)

k.n. fotója

,, Fővárosban a piac érdekes, a Takamaka rum 'gyár' és a sziget közepén található teaüzem. Autót béreljetek és útközben a teaüzem felé van egy nagyon szép vízesés. Lehet fürödni és ugrálni :) (elpé, 2019)


.. Harsányzöld növényzet, azúrkék óceán, finomhomokos gránitsziklás tengerpartok, színes trópusi halak és fülig érő szájú helyiek - tényleg. A déli szélesség 4. és 10. foka közt egy elég nagy területen terül el, összesen 115 sziget több csoportban, összesen 459 négyzetkilométeren (Budapest mínusz két nagy kerület). 30 lakott szigeten összesen 94 ezren élnek, de csak 3 jelentős: a legnagyobb Mahé, tőle 40 km-re Praslin és vele szemben 5 km-re La Digue; ezek környékén is elég sok kis sziget van, nagy részük látogatható, egy részükön 1-2 szállodával. A belső szigetek gránit alapkőzetűek, de a külső szigetek, pl. a helyi teknősökről híres világörökségi Aldabra a Maldívhoz hasonló korallból épült atoll belső lagúnával.
A nemzetközi reptér Mahén található, de innen az Air Seychelles-lel Praslinra is vannak rendes járatok, ill. helikopterrel a kisebb szigetekre is el lehet jutni. Hajóval Mahéról Praslin 1 óra, La Digue közvetlenül szintén, La Digue és Praslin közt 20 perc az átkelés. Mahéra Pestről a törökökkel, a Qatarral és az Emirates-szel is el lehet jutni, vagy Bécsből az Ethiopiannel kicsit olcsóbban, délutáni érkezéssel (a közel-keletiek úgy tudom reggel érkeznek).
A hőmérséklet egész évben 24-30 Celsius (a legjobb július-augusztus, a legmelegebb április), egész évben magas páratartalommal. Októbertől februárig elég csapadékos (évi 2900-3600 mm), de ezen kívül is előfordulhat rövidebb eső.
A helyiek nagy többsége a franciák által az ültetvényekre behozott rabszolgák leszármazottja, volt némi keveredés is (bár a többségen nem látszik) ezért kreolnak hívják magukat, a nyelvüket és a kultúrával kapcsolatos dolgokat. Hatodikig kreolul (a franciából származó egyszerűsödött nyelvtanú fonetikusan írt nyelv), utána angolul tanulnak, ezért mindenki elég jól tud angolul és a turizmusban dolgozók franciául. Van egy kb. 10 ezres indiai kisebbség is, a nagy részük kereskedik (pl. nagyon sok boltot ők csinálnak), illetve kb. ezer kínai. Lazák, vidámak, kedvesek, udvariasak, nem a pénz motiválja őket. Sok a gyerek és a fiatal. Elég nagyok a jövedelmi különbségek, van aki a parton alszik és van aki Ferrarival jár dolgozni, de a turizmus sokat javított a helyiek életszínvonalán - nincs "harmadik világ" érzésed, jók az utak, iható a vezetékes víz, szépek a házak, az emberek tiszták, szépen öltözködnek, a buszon okostelefonon messengereznek stb. A kaják is jók, a halak és a polip mellett csirkét, marhát, sertést és rengeteg gyümölcsöt (banán, kókusz, papaja, kasszava, mangó, breadfruit) esznek. A helyi konyha fűszeres, az egyik nemzeti étel a chicken/fish/octopus curry.
Látnivalók: a kulturális/épített örökség nem túl jelentős, én ezek közül Victoriát láttam (piac, hindu templom, anglikán templom, pár kicsi múzeum) és La Digue-en a L'Union Estate ültetvényt. Érdekesek a régi kreol stílusban épült házak, ez La Digue-en látható a legjobban. Seychelle-re viszont a természet miatt kell menni: a híres gránitsziklás strandok (az Anse Lazio Praslinon és a Source d'Argent La Digue-en WORLD CLASS, de Mahén és néhány kis szigeten is vannak fantasztikusak) és a helyi flóra és fauna miatt. Aki szeret túrázni, az Mahén a legmagasabb hegy körüli Morne Seychellois Nemzeti Parkban tud, elég sok útvonal van." (bono)


,, A világ legcsodálatosabb helye, és ezt bátran állítom! 12 napot töltöttünk ott. Elképesztő színek, béke, figyelem, nyugalom, ízek! Minden adott, ami a feltöltődéshez, kikapcsoláshoz kell.

Mahé-n száll le a repülő, de az a sziget, még nem az igazi Seychelles. Szép tiszta a part, kevés a turista, de a színek itt még nem érvényesülnek. Amit érdemes megnézni Mahén a Takamaka rum factory, a mellette lévő étterem és kert mögötte, illetve elmenni kocsival a sziget aljába, és felmenni a vízeséshez. Az aljában lévő parkolóban mellénk szegődött egy tökéletes angol tudással beszélő kreol fiú, aki imitt-amott eltűnt, hozott nekünk fahéjat a fáról, és megmutatta a háromféle kókuszt, mindent megehettük, és megihattuk. A vízesésénél sima papucsban ugráltunk a köveknél.

La Digue és Praslin az igazi Seychelles!!! Hajóval Praslin egy óra- ha tengeri beteg vagy kemény lesz, mindenképp fentre vegyél jegyet!!! - , repülővel, mindössze 10 perc. Odafelé hajóval, vissza kis repülővel jöttünk. 15 fős a repülő, óriási élmény volt! Praslin és LaDigue maga a paradicsom! A halak a lábad között úszkálnak, káprázik a szemed a színektől, a csodás bazalt sziklák hihetetlen keretet adnak mindennek, gazon nő az orchidea, a banán, a kókusz! La Digue nagyon pici, kb 3 km hosszú összesen, érdemes biciklit bérelni, a kikötőben azonnal lehet, és érdemes jobbat, mert e régiek igen rozogák. A botanikus kertben itt van belépő, be kell!!! menni, itt vannak az óriás teknősök, a vanília ültetvény, és az a partszakasz, ahol a bounty reklámfilm is készült. Biztosan visszamegyünk még ebbe a földi paradicsomba!

Példaértékű, amilyen tisztelettel és békével élnek együtt a természettel. Sehol sincs műanyag és szemét, csak papír szívószál, és textilzsák, a szobában újratölthető csatos üvegben hozzák a vizet. Az állatok nincsenek bántva, így nem félnek és nem agresszívek, beszállnak az ember közé, a rákok kijönnek a partra. Kérlek ha mész, ne simogasd a teknőst, ne ülj rá a hátára-sajnos láttunk ilyet más nemzet turistáitól - mert ha megsérül a bőre, a védelmének annyi. Az emberekkel egymás iránt türelemmel vannak, és hihetetlen alázattal a turista felé, hiszen belőlük élnek. (g.b, 2020)


,, Minden túlzás nélkül maga a csoda ez a sziget. Voltunk kirandulni La Digue és Praslin szigetén,szépek voltak a strandok, de nekünk Mahé a kedvencünk. Béreltünk autót és megyünk mindenfelé. A kedvencünk a Botanikus kert Viktóriában, strand tekintetében pedig az Anse Interdance és a kis bár a parton. Ez a rész pont olyan amilyennek Seychelles-t megálmodtuk. (v.i., 2021)


,, Mi 15 napból csak egyet  töltöttünk La Digue szigetén, és nekünk ennyi elég volt a tömegből 😃 A nagy kedvenc Praslin volt, mert eszement csodás partok vannak, és ezernyi kirándulóhely, emellett joval kevesebb ember, nem annyira turistás. Ha újra mennek, sem töltenék La Digue-en sokkal több időt.. szóval szerintem simán érdemes a nagy szigetekre koncentrálni." (2022) 


,, Mahe akkor jó, ha szeretnél egy kis "európai" autós túrázását is, mert autóval elmehetsz eldugodtabb, távolabbi strandokra, át lehet vágni a hegyen, elmenni ide-oda. Benne van az autóval szétnézünk élménye, megállunk itt-ott, több a piac, kisbolt, stb... halárus a parton hajnalban, stb. La Digue abszolút mint egy kis minitelepülés, csak a bicaj, este mobilllal világítva visszapedálozva a szállásra, Praslinon közepesen a kettő közötti, nyugisabb, de autózol, és nagyon szelősek a strandok. Mahen sok strandon vannak kifejezetten sokan is, La Diguen találhattok leginkább "üres", pár emberes strandokat. +Praslinon van a Valle de Mai nemzeti park, oda azért érdemes benézni." (s.l., 2022)


Seychelles vagy Mauritius?

Sokan kérdezik ezt. Nos, Mauritius a mozgalmasabb, nagyvilágiasabb, mint Seychelles. Seychelles-en a hotelek kevésbé menők, s inkább a hangulatra összpontosítanak, nem a szolgáltatások bő választékára. Mauritiuson több a szórakozási lehetőség, Seychelles aranyosabb, talán romantikusabb. (A Seychelles-i emberek szerint Mauritius egy „fertőzött medence”.) Mindkettő luxus desztináció, de Seychelles esetében inkább olvasni olyasmit, hogy „a Föld utolsó édenkertjeinek egyike”. Seychelles-en a helyiek sokkal visszahúzódóbbak, félénkebbek, mint a mauritiusiak. Seychelles sokkal színesebb a sok virág miatt, Mauritius az emberi környezet vonatkozásában érdekesebb. Mauritiuson több a vásárlási lehetőség, Seychelles e tekintetben szegényesebb kínálattal bír.

Mikor érdemes utazni?

Egész évben jó az idő. Aki csak napozni, nyaralni akar, annak az bármikor jöhet. Vannak, akik szerint április és május, mások szerint február és április között a legjobb ide utazni. A május és szeptember közötti időszak jó azoknak, akik szeretnének többet kirándulni, sétálgatni. Júniusban, júliusban és augusztusban a tengervíz gyakran hullámos, ami miatt a strandok a moszatokkal szennyezettebbek (főleg Mahé sziget déli partjainál és Praslin szigeten). Áprilisban, májusban, októberben és novemberben lehet a legideálisabb körülmények között búvárkodni (scuba). A délkeleti monszun időszakban, május és szeptember között van a legkevesebb eső, és ilyenkor nincs nagy hőség. Szempont persze, hogy mely szezonokban a legmagasabbak és legalacsonyabbak a hotelszoba árak. Az európai turisták persze a tél elől decemberben és januárban jönnek ide a legnagyobb számban, és ilyenkor a legmagasabbak a hotelszoba árak. Viszont ilyenkor gyakoribb az eső. Júliusban és augusztusban is főszezon van ilyen szempontból.

Seychelle szigetek időjárása

Vélemények

,, 3 szigetre jöttünk nyaralni, La Digue, Mahe és Silhouette. Az igazi Seychelle érzést nekem csak La Digue és Silhouette adta meg. Mindkét kis szigeten a saját kis villa, a kinti eső zuhany a gyönyörű partok, növények maga a táj olyan mint a mesében. Silhouette mindent visz azzal, hogy a házunk, a kertünk az óceán. Ez az igazi éden, az igazi szerelem! (2021)


"Szerintem, már önmagában egyetlenegy látványért is érdemes volt Seychelles-re elutaznunk. Voltunk néhány egzotikus nyaralóhelyen, de a tengerparti strand többnyire nem volt olyan, mint amiről az ember igazán álmodik. Varaderoban túl keskeny volt a strand, Balin egyáltalán nem tetszett a tengerpart, na Thaiföldön láttunk csodás helyeket, de nem volt olyan csodás a parti növényzet. Seychelles-en nem egy strandon voltunk, ahol a látkép az volt a valóságban, amit megálmodtunk. Nem csupán a tenger színei bűvöltek el minket, hanem a parti homok fölé izgalmasan nagy dőlésszögben hajló pálmafák és a sötét színével és szoborszerűen lecsiszolódott alakzataival méltóságteljes óriás gránitsziklák. Mennyi sok helyen a világon állítják, hogy a strand homokja fehér. Na kérem, számomra a Seychelles-i utazás után a fehér szín meghatározásában ez a szigorú etalon. A legkomolyabban írom, hogy sokszor meghatódva álltunk mezítláb a parton és sóhajtozva csodáltuk a bűvöletes látványt. A naplementés álomvilágot inkább nem próbálom leírni, mert biztos giccsesre sikeredne a dumám. Engem sokan jóindulatú embernek tartanak, nos hát a soraim olvasóinak azt kívánom, hogy legyen részük abban a mesében, amit mi ott láttunk." (Gábor, 2012)


"Szerencsémre a világ sok helyén láttam csodás tengerpartokat, mégis a Seychelles tudott nekem e vonatkozásban lenyűgöző élményeket nyújtani. Nekem a Mahé szigeten a Petite Anse volt a nyerő. Nagy mázlisták azok, akiknek telik az itt elhelyezkedő Four Seasons hotel szobaárára. A Petite Anse e hotel privát strandja, azaz aki nem hotelvendég, annak ügyesen be kell jutnia. Megéri. A Petite Anse melletti Anse Soleil is baromi szép, és itt van egy vendéglő, ahol szuper tengeri herkentyűket lehet enni."


"Ott létünk folyamán gyakran volt az idő felhős és valamennyi eső volt mindennap. Az eső miatt ügyesen kellett időzíteni a strandokat felfedező kirándulásokat. Nagy szívás rátalálni egy csodás strandra, ahol aztán nem lehet kellemesen ellenni az eső miatt. Átmentünk Praslin-re. De jól tettük. Voltunk már Mauritiuson, Karib-szigeteken, Zanzibáron, de olyan álomszép strandot, mint az Anse Lazio, még sehol nem láttunk. Mondjuk a Maldívon nem voltunk még."


"Mi voltunk a Maldívon és rá két évvel utaztunk Seychelles-re. A tenger vize és a part mindkét helyen gyönyörű. Seychelles mellett szól azonban, hogy itt nincsenek az élmények egy apró szigetre összeszorítva. Lehet autózni, hajózni, kompozni ide-oda. Szóval változatosabb, érdekesebb, többféle emberrel lehet találkozni. A Maldívon a kis szigeten minden helybéli hotelalkalmazott volt, itt meg lehet helyi népekkel együtt strandolni."


"Szerettük a Seychelles-t, de meg kell állapítanom, hogy azért az itteni strandok, a tengervíz nem annyira mesés, mint a Maldívon. Igaz élvezetesebb egy ilyen viszonylag nagyobb szigeten nyaralni, mint a Maldív valamelyik picurka hotelszigetén." (Kati, 2013)


"Mi a Seychelles-szigeteken tartottuk az esküvőnket, a párommal csak mi ketten, és életünk legcsodálatosabb élménye volt, melyhez nagyban hozzájárult a környezet is. A Seychelles-t választottuk olyan szempontból, hogy a kinti házasságot itthon honosítani lehet, valamint a hely szépsége is fokozza a romantikát. A Le Meridien Barbaronsban már nagyon profik esküvők terén, tengerparton mondani az esküt, tortával, fotóssal, kertben szedett plumeria virágcsokorral. Fantasztikus élmény, ha visszatekernénk az időt és újra választani kéne, ismét ezt választanánk. Praslin és La Digue talán még szebb és érintetlenebb mint Mahé, így érdemes oda is átkirándulni, viszont ezen a két szigeten a szállodákon és tengerpartokon kívül más nagyon nincs. Mahéről átmenni ezekre a szigetekre komppal lehet, vagy Praslin-re repülővel az Air Seychelles belföldi járataival kis propelleres gépekkel, ami alig drágább mint a komp viszont csak 15 perc, és fantasztikus élmény fentről látni a szigetvilágot, a kristálytiszta tengert.

Mahé felfedezéséhez jók a helyi buszok is, Praslin-en érdemes autót bérelni a könnyebb közlekedésért és hogy tuti ne késsük le a visszaúti gépünket, hajónkat. Viszont baloldali közlekedés van és elég keskenyek, meredek lejtősek az utak, akinek itt lenne az első alkalom baloldalon vezetni, kétszer gondolja meg, mivel a károkozásért kemény pénzeket kell fizetni. A helyiek akár autóban akár busszal, de gyorsan és megszokásból mennek. Amivel muszáj még számolni, azok a homokban élő kis apró vérszívók (sandfly), amik ott csípik, ahol érik az embert. Mindenkinek ajánlom a Seychelles-t, aki nem mozgalmas, hanem pihenős, ráérős teljes kikapcsolódásra vágyik." (Gabi, 2013)


,, A kellemes hangzású nyelv, a Seselwa Kreol francia gyökerekkel, angol és kevés más nyelvi behatással formálódott.
A különlegesen ízletes ételek túlnyomó többségében a szigeteket körbevevő Indiai-óceán halaiból, rizsből, zöldségekből és gyümölcsből készülnek. Az egyik jellegzetes fűszer a curry, amihez a Seychelle-szigeteken gyakran kókusztej is társul. A legkiválóbb minőségű halételek közül az egyik legnépszerűbb a grillezett vörös márna.
A Seychellois zene és tánc is jellegzetesen indiai óceáni hangulatú. A Seychelle-szigetek lakosai, éppúgy, mint a föld többi kreol népe, szeretik élvezni az életet. Legyen szó ételről, italról és zenéről, a legtöbb Seselwa partner a szórakozásban. Mindezek mellett kevésbé kapkodó és stresszes életet élnek, mint az európaiak. A trópusi hőségben egyébként sem kifizetődő a felesleges rohanás.
A Seychelles szigeteket elkerülik a ciklonok, távol esik a földrengés, cunami, és terrorveszélyes területektől. A politikai helyzet stabil, a szárazföldön nincsenek mérgező állatok, és a trópusi övre kifejezetten jellemző fertőző betegségek sem ütik fel a fejüket.
A szigeteken jó a közbiztonság, egész évben kiegyensúlyozott és kellemes klímája van. Az óceán is többnyire 30 fokos, és az év nagy részében nyugodt, körültekintéssel nem jelent veszélyt még gyerekek számára sem. (2017)" forrás


,, Helyben beszerzett térképünk alapján akár körbe is járhattuk volna a szigetet, de ez nekünk nem sikerült: egyszer csak elfogyott az út előlünk. Ez persze távolról sem akadályozott meg abban, hogy szebbnél szebb néptelen öblöket fedezzünk fel, s hogy időnként megálljunk egy képeslap-fotó vagy egy álomszerű fürdőzés erejéig. Útközben persze a pálmafák között megbújó villák, apró keresztény templomok, és helyi iskolák mellett vezetett utunk, s miután éppen kora délutánra hajlott az idő, azt is megtudhattuk, hogy Seychelles-en bizony még mindig kötelező a régi gyarmati időket idéző iskolai egyenruha. Ráadásul valamennyi intézmény más-más színű és fazonú öltözetet vall magáénak, így a helyiek könnyen megállapíthatják, ki hol koptatja az édeni iskolapadokat. (2019)" forrás

Hasznos és/vagy érdekes kommentek olvashatók a fotóegyveleg alatt/után!!!

Fotóegyveleg

Magyar öröm - K.A. fotója

Pajer Dani fotója

Cs. E. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Szabó Mihály, 2023. 07. 12. 19:52
Mi júliusban vagyunk a szigeteken, és nagyon tetszik az éghajlata. Minden reggel esőre ébredünk de pillanatok alatt melegszik az idő, strandolásra tökéletes. Napközben sem megy 30C fölé, túrázni, barangolni is ideális. A víz 28-29C, órákat nem, de jókat lehet benne fürdőzni. Bolt mindehol van, sok európai termék kapható, kevésbé a felvágottak, ha ellátás nélküli szállást foglaltok ajánlott otthonról hozni (vákuum csomagolt, konzerves változatban). Mahé Praslin útvonalat repülővel tettük meg, ami nem volt sokkal drágább mint a hajó, de egy óra hánykolódás helyett 10p repültünk, fel szállással és landolással együtt is 15p volt és egy fantasztikus élmény. Praslin LA Digue csak hajóval tehető meg, de az út 10-12 p, és szinte végig védett öblökben megy, mi vettünk gyógyszert nem ettünk mert a nyári óceàn nagyon hullámzik, de olyan laza volt az út hogy közvetlen a vissza út előtt ebédeltünk és simán élveztük a hajó utat. Éttermekben is ettünk, kb 10eFt/fogás a ktg (350-500 SCR) de napi szinten “take away” büfékben vásárolunk meleg ételt, ahol 125-250 SCR ktg/étel, igazán finomat nem ettünk sehol, nem ez lesz a gasztro túra. Bankkártyát szinte mindehol elfogadnak sőt sok helyen csak azt, de legjobb ha € hoztak magatokkal, azt jól váltják (1€=14;5 SCR). A parti homok csodásan puha, vízi cipő nem kell! Autót kötelező bérelni, a szállodáknak van transzfere, de ha magán úton utazol autó szükséges, nekünk a házigazda bérelt 45€/nap ktg. Az üzemanyag olcsó, talán semmi más a szigeten. Gyalog túrára el kell menni, de sport cipő ajánlott, az ingyenes és a fizetős is nehéz de teljesíthető és csodálatos. A növénykertbe a Coco De Mer (óriás kókusz) és az óriás teknősök miatt mentünk, de a belépő drága és Praslin vagy La Digue szigeten mindkettő ingyen is látható. A Coco de Mer erdőbe a belépő extra drága, kb 3 órás program, de csak itt terem a földön, ha ki hagyjátok a nemzeti növény kertet, akkor ez jobb program, de az erdő autóból is látható, konkrétan át szeli az országút. Internet egy nehéz kérdés, otthoni roaming extra drága, már otthon le kell tiltani. Reptéren, boltban lehet venni eldobható SIM kártyát, de mi online vettünk az olcsóbb egy db virtuális SIM-et, és az egész család arról kommunikál. Ez 7 napig érvényes és 1Mb. A szállásokon van nagysebességű internet, de ezt jobb előre a foglaláskor egyeztetni. Éttermekben, bárokban van, vásárlóknak, de nagyon gyenge a színvonal. Seychelle egy tengerparti cél, de annyi a látnivaló, hogy izgalmas, érdekes családoknak is romantikát kereső pároknak is, csak ajánlani tudom.


Iwona, 2020. 04. 28. 19:56
Karácsonykor látogattuk meg a szigeteket (Mahé, Praslin, La Digue). Esőben, napsütésben egyaránt szép látnivalókban volt részünk. Aki inkább vizuális, útleírás helyett a mellékelt linket használva megtekintheti ott készült videónkat a legfőbb látványosságokról: https://youtu.be/js8vwAbP-Cc


Szandi, 2019. 05. 16. 09:36
https://www.facebook.com/groups/2391300531142043/
Facebook csoport ha valakinek segítség kell :) vagy megosztaná másokkal az élményeit :)


Gábor, 2019. 04. 18. 13:42
Úti élmények az objektivitás teljes kizárásával.
https://fikatours.blogspot.com/2019/04/seychelle-szigetek.html


úti kritikus, 2019. 04. 05. 09:07
Vikinek: NEM KELL


V.Viki, 2019. 04. 05. 09:06
Tisztelt Utikritika! Érdeklődni szeretnék, hogy ha Bécsből indulunk Seychelle-re és Etiópiában szállunk át, szükséges/előírás ebola elleni (vagy bármilyen) oltás beadatása?
Köszönöm szépen!


úti kritikus, 2019. 04. 04. 10:56
Viktória!
Azért nem talál a neten robogó bérlési lehetőséget, mert a hatóságok a szigeten nem engedélyezik a robogók bérelhetőségét. Ez amúgy azért van, mert az utak keskenysége, domborzata miatt, a kanyarok miatt balesetveszélyesnek tekintik a robogók használatát, nyilván korábbi rossz tapasztalatok alapján.


Gále Viktória, 2019. 04. 04. 10:03
Tisztelt Útkritika!
Érdeklődni szeretnék, hogy Mahe szigeten van lehetőség robogó bérlésre? Ha igen, milyen ár körül? Csak autó bérléssel kapcsolatban találok információt. Előre is nagyon köszönöm!


Balázs, 2019. 03. 13. 18:10
A paradicsom 4 percben, ahogy mi láttuk!:)

https://youtu.be/LYKMlRBuzRw


Viktória, 2019. 02. 01. 10:09
Nagyon köszönöm a választ!


úti kritikus, 2019. 02. 01. 09:13
Viktória,
Ha nem hagyja el a repülőteret, akkor természetesen nem kell vízum.Május megfelelő hónap a sznorkelezéshez. A június, július, augusztus a problémásabb e tekintetben.
Mahe szigeten rengeteg programlehetőség van: bérautóval kötetlenség nélkül csak úgy bejárni a szigetet (főleg a dél egzotikus, romantikus), csodás strandokra ellátogatni (pl. Baie Lazare, Anse Takamaka, Anse Intendance, Police Bay, Anse Forbans, Anse Royale & Anse Soleil),erdei túrázás (pl. Trois Frere Nature Trail vagy Copolia Trail), Sans Souci Road, naplementekor fürdeni a tengerben Beau Vallon strandon,a főváros, Victoria meglátogatása, Sauzier-vízesés, Éden-sziget, átmenni Pralin-ra és La Digue-re,sznorkelezés a Sunset Beach-nél. Sok minden, nem?
Cetcápával úszásnak októberben, novemberben van szezonja. Akkor jönnek közel a szigethez.


Viktória, 2019. 02. 01. 08:24
Tisztelt Útikritika!

Érdeklődni szeretnék, hogy Ethiopian Airlines-szal utazunk májusban Seychelle-szigetekre, átszállással Addisz-Abebaban. Van-e valami különleges előírás, hogy gond nélkül átutazhassunk Etiópián? Ehhez kell vízum?
Továbbá olyan kérdésem lenne, hogy májusban jó az idő snorkelezéshez? Azt olvastam, hogy május szárazabb, de viszonylag "hűvösebb" hónap.
Valamint érdeklődnék, hogy Mahé szigetén milyen programlehetőségek vannak? Létezik-e pl. ilyen, hogy cetcápával úszás? :)
Előre is köszönöm a segítséget!


David, 2019. 01. 02. 11:44
Sziasztok!
Mi júliusban kötöttünk ott házasságot, mert mindkettőnk vágya tengerparti esküvő volt. Csak szuperlatívuszokban tudunk róla beszélni és valóban igaz az, hogy ha oda eljutsz, nem akarsz máshová menni... :)
Összevágtam egy kis videót a nászutunkról, akit érdekel nézze meg, beszéljenek helyettem a képek:
https://www.youtube.com/watch?v=DXKlEAZWcNk


North Coast, 2018. 11. 11. 14:54
Jártam már sok szép tengerpartos helyen a világban, de a Seychelle-szigetek egyelőre mindent visz. Mahé-Praslin-La Digue és az a néhány sziget, amire elvisznek a hajókirándulások során: olyan látvány és élményorgia, amit nem sok egyéb úticél tud túlszárnyalni. Minimum két hétre van szükség a fenti hármas felfedezésére. Mahén és Praslinon autót kell bérelni! Az árak londoni magasságokban, de ez van, az óceán közepén nincsenek étel és italgyárak. Mindhárom sziget a partok felfedezéséről szól, aki csak napozni akar, az menjen inkább valamelyik hazai strandra. Meglepően közvetlenek az állatok, nem menekülnek az embertől, mint Európában. Sokszor a halakat sem lehet levakarni magadról! A helyiek 99%-a vidám, segítőkész. A saját nyelvükön kívül beszélik az angol és francia nyelvet. Zömmel keresztények, nagy élmény a helyi templomokban elkapni egy istentiszteletet vagy egy templomban tartott ünnep próbáját. Mindenképpen ajánlok egy előzetes beach feltérképezést a neten, ebben nagy segítség a seyvillas dot com weboldal. Képek, videók, egyéb infók szigetek szerint.


úti kritikus, 2018. 09. 05. 10:28
Captain J!

Beau Vallon térségében ajánlom keresni a szállást, mert ott van a legtöbb búvárkodással kapcsolatos lehetőség. Felhívom a figyelmedet arra, hogy a szigeten a kezdők vagy a nem gyakorlott búvárok számára a bevezető vagy a felfrissítő oktatás a szigeten roppant gyenge színvonalú és a tanfolyamok résztvevőinek vízbeli biztonságára nem ügyelnek kellőképpen. Ha igazán profi vagy, akkor ez a figyelmeztetés nem annyira lényeges.


Captain J., 2018. 09. 04. 13:08
Kérdésem: a sziget melyik részén van jelentősebb búvár élet? Hajóról, partról, bérlés ...stb
Hová érdemes hotelt foglalni, hogy ne kelljen a búvárbázisok miatt sokat utazni ?
Köszönök a tanácsokat


Balázs, 2018. 06. 25. 15:36
2018 áprilisában töltöttünk a párommal és 8 éves fiúnkkal 2 hetet Mahén és LaDigue-en. Fantasztikus volt, már most indulnék vissza.
Többen is írták, és én is csak egyetérteni tudok vele: Mahén érdemes autót bérelni, megéri! Jól bejárható így a sziget, nem érdemes csak a szálláshelyünkhöz legközelebb lévő strandra kijárni, mert minden strand más, és óriási különbségek vannak. Javaslom, hogy ne szállodába, hanem appartmanba menjetek (lényegesen olcsóbb), bőséges a választék a booking-on! Nem kevés pénzt spórolhattok így. Számomra Mahé érdekesebb és szebb is volt, mint LaDigue, bár a Union Estate parkban található Source dArgent strand tényleg fantasztikus. De ettől a strandtól eltekintve Mahén sokkal több és jobb strandok vannak. Ha legközelebb megyek, biztos Mahét választom, esetleg egy pár napra átmegyünk Praslinra, mert ott még nem jártunk.
Mindent előre otthonról lefoglaltunk (szállások, autó, komp, transzfer...), minden gond nélkül. Nem is javaslom, hogy ott helyben rögtönözzön aki oda utazik, mert anyagilag biztos, hogy rosszabbul fog járni, vagy mondjuk nem kap jegyet a kompra, mert tele van...
Kb. nyugat európai árakkal kell számolni, az éttermi árak talán még ennél is magasabbak, de a take away-ekben is jó a kaja, illetve mi főztünk magunknak.
Aki teheti, ne hagyja ki!


Alexandra, 2018. 03. 07. 16:55
Elképesztő felejthetetlen csoda! A Seychelles-Maldív kérdés nálunk egyértelműen Sey felé hajlik bár a kettőt nem igen lehet összehasonlítani. Aki csak pihenni szeretne csodálatos környezetben az menjen a Maldívra aki pedig igazi csodára vágyik és szereti az aktívabb nyaralást az a Seychelle-re. Egy dolgot tudok felhozni ami nem tetszett azok pedig az árak. Elképesztően drága minden sajnos de ez a maldívon is így van csak annyi különbséggel hogy ott befizethetsz all inclusive és nincs más költeni valód. Az emberek, az állatok, a táj, a hangulat, az óceán mind fölülmúlhatatlan. Remélem minél többen eljutnak majd ebbe az igazi paradicsomba!


Tünde, 2017. 01. 03. 06:08
Seychelles (Mahén voltunk)nekem a legnagyobb marketing átverés,amivel találkoztam. Üres sziget erős francia árszínvonallal.Elhanyagolt partok,két part kivételével se egy wc,se egy bár. Abszolút semmi.Be lehet fizetni erősen eltúlzott áru hajótúrákra,hogy történjen valami.Nekünk,akik szeretnek jönni- menni,látni,felfedezni,kalandozni, ez messze nem a paradicsom. Az óceán meleg,az idő nagyon jó ( karácsony,szilveszter), a természet szép,és pont. Többet semmit nem tudok mondani róla,nem jelent ennél többet ez az üresség.


Zoltán, 2016. 07. 30. 17:35
Kedves Éva!
A seyferry.com oldalon lehet vásárolni a Cat Cocos hajóira jegyet (Praslin-La Digue: 14 euro), vagy helyben a jegypénztárnál. Szerintem nem érdemes fakultatív programra befizetni. Mi kerékpárral egy nap alatt körbejártuk ezt a gyönyörű kis szigetet, másnap pedig a csodaszép partokon pihentünk. A kikötőben lehet a helyiektől kerékpárt bérelni. A legszebb partok és az egyéb látnivalók a kikötőből jobbra indulva érhetőek el. A világhírű partok előtt van egy kis parkjuk, melynek bejáratánál belépőt szednek, de csak így lehet megközelíteni.
Üdv: Zoltán


Éva Éva, 2016. 07. 25. 14:35
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? mennyire érdemes programokra befizetni, ha a La Digue-nél leszünk? Drága a komp? Nem találok oldalakat ahol árat találnék erre vonatkozóan. Érdemes inkább magunk elintézni a programokat? Köszönöm. Üdv Éva


klarissza rammer, 2015. 10. 14. 17:06
seychelle -szigetekre szeretnenk utazni

hol erdemes olcson repulojegyet es szallast szerezni


fernand, 2015. 07. 16. 13:30
helló
Mi vagyunk a társulás a befektetők számára; Mi mindenki rendelkezésére bocsátott a hitelek, visszafizetése legfeljebb 15 éve az éves kamat 3 %-át. Bárki, aki keres egy fix havi jövedelem alapján a hitel. Tőke használható hitelezésre a rövid és hosszú távú 2000 Euro-10000000 euró minden ember komoly, becsületes, és a jó erkölcs, a hitel ajánlat, további információért kérjük, írjon e mail: doms.henri.fernand@gmail.com


marie, 2015. 07. 16. 13:30
hitel ajánlatok között komolyan gyors, különösen

Én vagyok az egyén, aki pénzügyi kölcsönök a rászorulóknak. Kap egy $500 millió kész $100 000 valaki képes visszafizetni, a 3 %-os kamattal. Beruházások nyereséges projektek is elvégezheti. Ha személyzet kész újraéleszteni a projekttevékenységek, vagy vásárolni egy lakást, legyen szíves kapcsolat én ha tud ad több részlet-a hitel megszerzéséhez követendő eljárásról. Kapcsolat: marie.brigitte.pine@gmail.com


úti kritikus, 2015. 04. 29. 16:35
Kedves Alsó!
Az északi parton, s leginkább a fő strandolós helyen a Beau Vallon-öbölnél az étkezési lehetőségek árfekvésben jelentősen különböznek. Olcsón a strandokon lévő imbisz-büfékben lehet enni. Egy egész grillezett (friss)hal fincsi hagymás szósszal leöntött rizzsel, salátával, egy adag kb. 1300 forintnak megfelelő rúpiába kerül (hétvégén a tömeges kereslet miatt minden kaja drágább). Ezen a strandon a nagy kedvencünk a Baobab nevű pizzéria volt. Egyszerű strandvendéglő (mezitláb ülhet a vendég a lábát a homokon pihentetve, kellemes élőzene, és kemencében sült pizza. A sziget viszonylatában nem drága. Hétvégéken nagy a tömeg, mert a helyiek nagy számban tódulnak erre a strandra és a Baobab egyszerű asztalai is elkelnek. A szállodák éttermei méregdrágák.


úti kritikus, 2015. 04. 29. 14:49
Kedves Alsó!
Mahe szigetről korszerű, gyors hajók (valamiért katamaránoknak nevezik) lehet átjutni Praslin-re és La Digue-re is. Cat Cocos a neve a hajótársaságnak. Új, kényelmes, nagy kapacitású (kb. 470 utas) hajók közlekednek. Mahe (Inter Island Quay, Victoria) és Pralin (Praslin Quay/Baie Sainte Anne Jetty) között napi három hajójárat közlekedik (60 perc), Mahe és La Digue (La Passe Quay/Jetty ) között kettő. A La Digue szigetre közlekedő hajójárat megáll Pralin kikötőjébe 20-30 percre, és a teljes menetidő így másfél óra. Egy útra a komp menetjegye Pralin-re 17 ezer forintnak megfelelő rúpiába kerül, La Digue 21 ezer forintnak megfelelő rúpiába.
A másik kérdésre is megy a válasz. Úti kritikus


Alsó, 2015. 04. 29. 13:32
Augusztus első felét Mahen töltjük. A sziget északi részén fogunk lakni. Csak reggel is ellátásuk lesz. Tudni szeretnénk, elfogadható áru és finom ételeket hol tudunk majd enni? I még fontos lenne, hogy Praslin, esetleg La Digue mivel és mennyiért érhető el legegyszerűbben és legolcsóbban? Köszönöm a válaszokat.


parafa, 2014. 09. 08. 22:23
Nagyon javaslom a gépkocsi bérlést és azzal járni be a szigetet. Igaz keskenyek az utak és az út mellett mindkét oldalon mély betonozott esőárok van, ami azért elég ijesztő. A fő szigetet viszont csak kocsival tudod bejárni, egyik fantasztikus strandtól mehetsz a másikig, és mindenhol szinte egyedül vagy. De a hegyeken kilátókat, vízeséseket is láthaszt. Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy számomra megdöbbentően sok volt a parton a szemét ! Láttunk egy olyan öblöt, ahova a helyiek mentek ki vasárnap. Egész családok hűsöltek, főztek a parton, egy álomszép türkizzöld öbölnél. Praslinra repülővel érdemes átmenni, tisztább mint Mahe. Praslinról viszont áthajózni La Digue-ra szintén nagy élmény. Mikor mi voltunk (júliusban) hatalmas hullámok voltak, olyan volt mintha hullámvasúton ültünk volna. La Digue parja bár valami hihetetlen, viszont a túristák száma is az. Érdemes lehet ott tölteni néhány napot és korán, még a turista invázió előtt végig járni a legszebb részeket. Az egész utazás felejthetetlen volt. Egyébként júliust nem ajánlom az utazásra, mert elég sokat esik az eső, és elég nagyok a hullámok, fürödni, csak a védettebb öblökben lehetett.


Koritsánszky Nelli, 2014. 02. 19. 22:28
Sziasztok!
Nászútra szeretnénk menni Seychelle-szigetekre. Tudnátok szigetet,szállást ajánlani? A repülőjegyet honnan érdemes beszerezni?
Köszi
Nelli


Viceroy, 2014. 01. 12. 12:35
Kedves "Olvasók" ! Seychelleket azoknak javaslom, akik szeretik a természetet és a természetességet. Én nagyon kedvelem az emberek nyitottságát, a tenger gyümölcseinek valamint a trópusi gyümölcsök bőségét- a gyümülcsök és a halak egy részét a Maldív szigetekre odaszállítják, mert ott nem mindegyik terem meg-. Mindegyik nagyobb szigeten sok strandolásra alkalmas partszakasz van, más-más tulajdonságokkal, érdemes mindegyiket "végigtesztelni".
Összegzés : 1994 óta ide térek mindig vissza.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes

FOTÓGALÉRIA