ÚTIKRITIKA.HU / Seychelle-szigetek


hirdetes


útikritikák


Seychelle-szigetek

Mit vigyünk? | Egészség | Pénz | Árak és vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

.

Pajer Dani fotója

Mit vigyünk?

  1. Szúnyogirtót mindenképpen vigyünk a Seychelle-szigetekre, mert ott hatásosat nem tudunk könnyen beszerezni. Amúgy az ottani szúnyog apróbb, mint az itthoni, és nem is fáj annyira a csípés helyén. Többek szerint nem vészes ott a szúnyoghelyzet.
  2. Naptejet is hasznos otthonról vinni, mert a helyben kapható indiai importos termék nem tűnik jó minőségűnek.
  3. Nagy karimájú kalap, sapka szükséges, mert erős a nap sugárzása.
  4. Gyógyszereket még a fővárosukban is be tudunk szerezni, ám biztonságosabb itthonról vinni, mindent, ami kellhet.
  5. Sznorkel felszerelést helyben is lehet venni, de talán jobb ezt is otthonról vinni.
  6. Seychelle-en az angol dugaljakat használják, vigyünk átalakítót a töltőkhöz. Ha elfelejtettük, akkor a szálloda recepcióján lehet megpróbálni kérni, hátha tartanak egy-kettőt. A feszültség 230 V.
  7. Bolt mindenhol van, sok európai termék kapható, kevésbé a felvágottak, ha ellátás nélküli szállást foglaltok ajánlott otthonról hozni (vákuum csomagolt, konzerves változatban). (2023)

Egészség

Hasznos tudni, hogy semmilyen kötelező védőoltásra nincs szükség a Seychelle-szigetekre való belépéshez, kivéve, ha valaki sárgalázzal fertőzött területről érkezik. Hepatitis A védőoltás javasolt. Hasmenés előfordulhat, de nagyon ritka. A csapvíz elméletileg fogyasztható, viszont borzasztóan klóros, ezért pocsék ízű. Érdemesebb palackozott vizet fogyasztani.
"Chikungunya"-vírus: A szúnyogcsípés útján terjedő vírus ellen védőoltás jelenleg nincs, de a vírus maga nem halálos, gyenge egészségi állapot esetén a legrosszabb esetben magas lázzal járhat. A járvány elszórtan alakult ki. Legutóbb 2005/2006-ban volt jelentősebb "Chikungunya"-vírus járvány. Naptej és szúnyogok riasztására alkalmas krém használatát javasoljuk.

Az egészségügyi ellátás minimális, a központi kórház Victórián található, ennek száma: + 248 438 8000, a mentőt a 999-es számon lehet hívni. Magyar állampolgároknak baleset-betegség- és poggyászbiztosítás kötése javasolt.

,, Mit ne csinálj? Ne menj fel a nedves csúszós sziklákra, mert könnyen eltörheted a bokád. Jártunk a kórházban is, minden téves volt, amit az ottani orvos mondott, szóval nagyon nem ajánlom."


A közterületi vécék (pl. buszpályaudvar, reptéri, hajókikötői, plázák stb.) teljesen tiszták, higiénikusak. A partok egy részén viszont nincs semmi szolgáltatás, így vécé sem. Ezeken a helyeken a természet adta lehetőségekkel (és a magunkkal vitt papírkészlettel) kell élni... (2024)

Pénz

2023: Bankkártyát szinte mindenhol elfogadnak sőt sok helyen csak azt, de legjobb ha eurót hoztok magatokkal, azt jól váltják (1€=14;5 SCR)

Az ország pénzneme a seychelle-i rúpia, melynek váltópénze a cent (1 rúpia=100 cent). A bankjegyekből a 10, 25, 50, 100 és 500 rúpiás van forgalomban, míg érmékből az 1 és 5 rúpiás, valamint a 1, 5, 10 és 25 centes. 1 euró 17-20 seychelle-i rúpia közt mozog általában. Már a repülőtéren lehetséges pénzt váltani, viszont jobban járunk, ha keresünk utcai pénzváltókat, ahol mind a reptéri, mind a szállodai árfolyamoknál jobban lehetséges helyi pénzhez jutni. A legjobban Mahén válthatunk, ott nagyobb a verseny az utcai váltók között, mint a kisebb szigeteken. A helyi napilapban idegen nyelv ismerete nélkül is kisilabizálható, hogy éppen melyik váltóhelyen van a legkedvezőbb árfolyam.

Seychelle-szigeteken számos helyen számolnak euróban, illetve néhány helyen amerikai dollárban, és el is fogadják ezeket a valutákat bizonyos szolgáltatások ellenértékeként. Azért inkább tanácsos arra kalkulálni, hogy érdemesebb helyi pénzben fizetni. Érdemes kiszámolni, hogy milyen valutában a legkedvezőbb kifizetni a számlát, ha adnak lehetőséget mind rúpiában, mind külföldi valutában történő fizetésre.

Bankkártyát is elfogadnak több helyen, mint szállodákban, éttermekben és autókölcsönzőkben vagy akár élelmiszerboltokban. ATM-eken keresztül csak rúpiához juthatunk, de ATM-et Mahén, Praslin-en és La Digue-en is találunk. Vigyázat, a Beau Vallon-ban található ATM-ek csak Visa-t fogadnak el.

A helyi reptéri pénzváltónál nagyon figyeljetek, mert minket ezer rúpiával meg akartak rövidíteni, mikor euróra visszaváltottuk. Csak azért nem sikerült neki, mert olvastam, hogy legyünk résen, sokakkal előfordult már. (20233)


,, Vagy legyen kéznél sok euró, vagy számolni kell azzal, hogy elég szabadosan váltanak. A taxi 150 euró volt ugyan, de mi scr-ben fizettünk 2500-at. Ami végül is kb 162 euró volt. De ezt mindenhol tapasztaltuk. A kirándulások ára általában euróban van meghatározva." (ka, 2019)


,, Mi odakint vettünk fel automatából rúpiát és csak azzal fizettünk vagy bankkártyával. Utolsó nap egy-két helyen kártya helyett készpénzzel fizettünk, így csökkentettük a rúpia mennyiségét, mert hazahozni nem érdemes! Végül a maradék rúpiát elköltöttük hazafelé a duty free-ben két liter Takamakára, ami 620 rúpia (310 literenként). Ha eurót váltasz rúpiára, akkor szerintem kétszer buksz a váltáson. (k.j., 2021)


,, Eurót a legtöbb helyen elfogadnak, étteremben is, ha előre szólsz. Ahogy mindenhol, itt is inkább a helyi valutával érdemes mozogni. Bankkártyát is sok helyen elfogadnak, de az utcai árusok, piacosok, büfék és kisboltok miatt szükség lesz a készpénzre.
Bankautomatát a reptéren egyből találni, de a fővárosban és egy-egy nagyobb központban is akad bőven belőlük. A Google a barátunk. A helyi váltók is normális árfolyamon dolgoznak.
Kipróbáltuk mindet: a Revolut, a Vivid és a Curve is jó árfolyamon vált a megadott limitig és ingyen tudunk felvenni velük pénzt az ATM-ekből. (A reptériből is! Nem kell aggódni.) (2022)" forrás

Árak & Vásárlás&Étkezés

Ha hátizsákosként érkezünk Seychelle-re, akkor akár 70-80 EUR/nap összegből ki lehet jönni. Természetesen ebbe semmi urizálás nem fér bele, sem étteremben étkezés, sem drágább szálláshely, csupán egy olcsó vendégház vagy apartman. Ahogy nőnek az igények, úgy szükséges a büdzsének is bővülnie kell, főleg ha valaki szeretne kirándulásokra befizetni, vagy sportolási és szabadidős tevékenységeket igénybe venni. Azok jelentősen megdobhatják a költségeket.

Az átlagos, nem drága étteremben egy ebéd vagy vacsora 10-20 EUR/fő/alkalom körül kóstál borral, a középkategóriásban már 25-30 EUR/főbe. A 0,33-as víz kb. 0,65 EUR, az ekkora kóla 0,85 EUR, míg a korsó helyi csapolt sör 2,3 EUR. A boltokban a sört 280 ml-es (!) üvegekben árulják, 23-28 rúpiát kérnek érte, plusz 2 rúpia betétdíjat. A bor meglehetősen drága, a legolcsóbb is 100-150 rúpiától indul. Ha szupermarketben vásárolunk, egy liter tejért vagy egy másfél literes ásványvízért 1,3 EUR-t, fél kiló kenyérért 1 EUR-t kell fizetnünk.

Az üzemanyag 1,3 EUR/liter.

Éttermekben is ettünk, kb 10eFt/fogás a ktg (350-500 SCR) de napi szinten “take away” büfékben vásárolunk meleg ételt, ahol 125-250 SCR ktg/étel, igazán finomat nem ettünk sehol, nem ez lesz a gasztrotúra. (2023)


Akik jobb szeretik a self-cateringet, ne búslakodjanak, mert minden szigeten rengeteg apartman foglalható így, a boltok árai sem olyan vészesek. Egy márkás fogkrém pl. 900 Ft, helyi sör úgy 1.000 Ft. Mars csokit 200 forintért, a literes ásványvizet pedig 250 forintért vettük, benzin literje ~550 Ft volt. A bárokban és a hotelekben is egy koktél 170-220 rúpia, tehát 4.300-5.700 Ft közt mozgott🍹A készételek esetén az éttermek kétszer-háromszor drágábbak egy takeaway büfénél, amik amúgy teljesen jó minőségben, finom kajákat adnak. Ezeknél mindenhol van csirke, polip, hal, curry-s ételek, de hamburger is🍔 Takeaway árak a 120-200 rúpiáig terjedtek, 3.000-5.000 Ft.
Naptejből vittünk valami hazai, 50 faktoros drogériást, amit izzadó habtestem 2 perc alatt ledobott, így semmit nem ért kb.🫠 Az ott vásárolt, 60 faktoros Skin Doctor márka sokkal jobb volt, már csak állagra is☀️ Amit nekünk javasoltak, az a Nu Skin terméke, legközelebb azt viszünk, köszönjük az ajánlást🥰
Amíg el nem hagytam egy vad biciklis menet során, volt nálam egy kisebb törölköző is kéznél az arctörléshez, szerintem ez is hasznos (volt) (2023)


7 éjszakát töltöttünk Mahén a fő szigeten, a Jamelah Beach Guest House-ban, majd átkompoztunk  (90perc) Praslinra 5 éjszakára a "Diamond Pláza"-ba és végül tovább kompoztunk (30 perc) La Digue -ra még 4 éjszakára az Ylang Ylang Self Catering-ben szálltunk meg .
Két szálláson volt reggelink a harmadik különálló házban mi főzünk magunknak, ami nem baj!
Jobban jártok ha főztök! ..mert a Gastronomie nem az erősségük!  Jót nem ettem a 2 hét alatt! és az EU minőség /színvonal azért hiányzott! Étteremben mirelit pizzát adtak és egy vagyonba került! Ettem büdös grillezett halat, ami elvileg friss lett volna és tojásos-szalonnás-ananászos hamburgert is. Hát ezek után én inkább gyümölcsön éltem minden nap! (o.b., 2023)


,, A Beau Vallon-i öbölben minden szerdán helyi vásár van a La Plage étterem környékén. Könnyű megtalálni, csak keresni kell a helyiektől hemzsegő helyet. Érdekes hangulata volt annak, hogy elvegyülhettünk velük, és az ételek is kimondottan olcsók és ízletesek. Jól lehetett lakni 100 euró alatt..." (ka, 2019)


2022-: Árak: éttermekben eddíg 3 főre 30-50 000huf között költöttünk(tengergyümölcsei,helyi specialitások stb.) Nyilván fele ennyiből is simán jól lehet lakni- de most nem csak ez a cél (nálam).
Ízek,ételek: elképesztően finom (fűszeres)kreol konyha van ( indiai,afrikai,tengeri és húsos ételek keveréke),van sok kínai étterem is- ezeket nem annyira javaslom(mi nem voltunk,de itt levő barátaink mind panaszkodtak)-ennek oka szerintem,hogy itt autentikusabb a kínai étel,mint nálunk (nálunk európaiasítva van).
Akinek egyik se jön be- annak simán van isteni pizza,vagy angolkra jellemző szendvicsek! (r.a.)


Kicsi és szegény szigetországként mindenből importra szorulnak. A távolság és transzport miatt pedig még magasabbak az árak. A választék minimális, mindenből egyféle van. A kisboltok hangulata olyan, mint nálunk a 80-as, 90-es években. Akik ezidőtájt nőttek fel, azoknak élmény lesz bemenni ezekben a közértekbe (vagy rémálom.) Arra számolhatunk, hogy minden 1,5-2x annyi, mint itthon. A „luxus termékek” háromszoros áron vannak (pl. az alkohol). forrás

Szupermarketek Mahén Victoria körül vannak, a sziget többi részén kisebb üzleteket találunk.

Mahéban, Viktória mellett van egy STC Hypermarket nevű bolt, ami valahol egy Spar és egy Tesco között van méretben.

Praslin-en csak kisebb boltok vannak, melyek kínálata meglehetősen korlátozott. La Digue-en egy nagy szupermarket van, ahol mindenfélét árulnak, bár drágábban, mint a kisebb üzletekben.

Nagyon finom és olcsó a banán!

Aki az északi parton száll meg, annak ajánljuk, hogy szerdán látogassa meg a Beau Vallon strandon lévő, alkalmi éjszakai piacot.

Ajánlani tudjuk a Beau Vallon térségben ezeket az éttermeket: La Plage, La Perle Noir, Boat House. Az Eden Island félszigeten jókat lehet koktélozni.

Esti ételfesztivál a Beau Vallon parton - d.p. fotója

"Sir Selwyn Selwyn-Clarke Market:  Aki igényes Seychelle-i portékát szeretne hazavinni, annak mindenképp érdemes ellátogatni Victoriában a piacra. A piac az 1840-es években jött létre, akkoriban a helyi halászok itt adtak túl az aznapi fogáson, ezt a szokásukat ma is megtartották, így rengeteg különböző hal és tengeri herkentyű található az asztalokon, a halas pultok tőszomszédságában pásztorgémek lesik a maradékot, Victoria kikötőjében van egy nagy fészektelepük, ott cseperedő fiókáiknak hordják az eleséget.

Manapság nemcsak hal, de szinte minden más is megtalálható a piacon, itt tudunk kedvező áron hozzájutni a legegzotikusabb helyi gyümölcsökhöz, a legillatosabb helyi fűszerekhez, és még temérdek más mindenhez is.
Maga a piac egy szabad légterű, de tetővel fedett kellemes bevásárló hely, a helyiek is itt szerzik be a jó minőségű szigeti portékát, így ők vannak többségben. Bár a turisták körében is kedvelt a hely, itt azért még eredeti kreol nyüzsgésben lehet részünk. Aki halat akar venni, annak korán kell jönnie, a legjobb fogás reggel cserél gazdát. A zöldség, gyümölcs, fűszer sorok azonban délutánig roskadoznak a jobbnál jobb árutól. Itt aztán mindent megtalálunk, amit csak a környéken megterem, nemhiába, ez az ország legnagyobb piaca.

A helyi banánok több fajtáját is árulják. Vannak amik evésre jók, de vannak kifejezetten sütésre, főzésre valóak. Az érettségi szint is különböző, attól függően hogy ki mit és mikor akar majd csinálni a felvásárolt banánnal. A banánhoz hasonlóan a papaya-t is éretlenül árulják, így kevésbé van esélye megsérülnie, otthon 2-3 nap alatt beérik és megpuhul, olyankor már csak nehezen szállítható. Sok a különleges trópusi gyümölcs is, találtunk már itt pl. jackfruit-ot (Artocarpus heterophyllus) is, de ez esetben a graviola fa (Annona muricata) gyümölcse, a soursop keltette fel a figyelmünket.

Amit viszont akár hazavinni is érdemes az a fűszer, rengeteg jó minőségű trópusi fűszert árulnak kezdve a curry-vel, szegfűszegen és helyi vanílián át egészen a szerecsendióig itt minden megtalálható. Mi a jól bevált vaníliából, valamit a belőle készült kivonatból tankoltunk fel, ez mindig hatásos ajándéknak bizonyul a borús Európában ragadt barátainknak.

Nem túl bizalomgerjesztő fiolákban árulják a kókuszolajat, de a minősége kiváló, és harmadannyiba kerül, mint az ajándékboltokban díszesre csomagolt adagok. Ezen kívül a csomagunkból soha nem hiányozhatnak a Takamaka rumok, melyeket mindig jeles alkalmakra és nagy ünnepekre tartogatunk, féltve őrzünk. (2015)" forrás

Frissen sültek - t.s. fotója

Árak: a helyi pénz a rúpia, 1 rúpia kb. 19-20 HUF. Buszjegy 7 rúpia (légkondis 15, de az csak a mesében létezik), víz 20-30 rúpia, üdítő 30 rúpia. Éttermekben a főételek 200-400 rúpia közt vannak, egy 0,33-as sör pedig 85 rúpia, nagy üveg víz pl. 55 rúpia. Az éttermek egyértelműen a turistáknak vannak, a helyiek a nagyobb településeken szoktak take-away éttermekben enni, ahol 100 rúpia alatt is vannak kaják. A legtöbb bolt elég kicsi és csak piák illetve pár kaja (keksz, chips, gyümölcsök) kapható bennük. Sok az ATM és a forgalmasabb helyeken pénzváltók is vannak, de én pl. Praslinon euróban fizettem ki a szállásomat.(bono, 2018)


Ajándékbolt - f.n. fotója

,, A járvány és a visszaeső turizmus sok éttermet átmeneti vagy végleges bezárásra kényszerített. A hotelek éttermei általában mindenki számára nyitva vannak, de sajnos szinte sehol sem lehet a covid miatt foglalni. Ahol lenne rá lehetőség, ott a „külsősöknek” nem engedik.
Az északi öböl partszakaszán, Beau Vallonban találjuk a legtöbb éttermet. A sziget többi részén csak elvétve van egy-egy.

Del Place

Sok telefonálás, bezárt hely, és „külsősöket nem fogadunk” után a Del Place Restaurant volt az egyetlen a környékünkön, ami nyitva volt este és foglalni is lehetett. Óriási szerencsénk volt, hogy ezt a helyet választottuk, mert azon kívül, hogy...

...kiváló volt a kaja, és csodaszép az étterem, a közvetlen a tengerre épült teraszról Mahé legszebb kilátása nyílik. (2021) forrás

Közlekedés

Mahén és Praslin autót béreltünk. Jobb kormányos és baloldali közlekedés van! Komoly szakadékok és árkok az út szélén!
La Digue-on biciklit lehet csak bérelni, amit érdemes is! Vagy van taxi.
2 egyéni fakultatív hajóutunk volt foglalva. Az nagyon megéri! Plusz szigeteket látogatsz. (o.b., 2023)


Mahén már más a helyzet, ott nincs bicaj, de lehetőségetek van buszozni🚌, taxizni🚌 vagy autót bérelni🚙; mi utóbbit választottuk, egy újabb Hyundai i10 Grand-ot kaptunk. Aki hozzám hasonlóan szereti a japán autókat, annak még öröm is lesz a jobbkormányos móka, én nagyon éltem a dolgot!🇯🇵🔰 Igaz, egyszer meg kellett fordulnom egy kis egysávos leágazó utcán, majd visszamenni a kétsávos főútra, ami hirtelen úgy megkavart, hogy végül szembe mentem egy busszal 👏 De ezt az egy incidenst leszámítva minden simán ment, hamar hozzászoktam, viszont Adélt szerintem pisztollyal sem lehetett volna rávenni, hogy vezessen. A sávok keskenyek és a legtöbb helyen nincs szalagkorlát, az utak mellett pedig általában rögtön vízelvezető árok található, úgyhogy erre figyeljetek⚠️ Borzasztó sok hajtűkanyarral fogtok találkozni és többször előfordult, hogy nem fértünk volna el egymás mellett a busszal/kisteherrel, mert pl. belógott egy szikla, így valakinek satufékeznie kellett, de pont a kanyarok és keskeny utak miatt nem fogtok gyorsan haladni, időben meg tudtok állni ⛐ Hozzáteszem, sok szakaszon épp útszélesítés zajlik, úgyhogy valószínűleg a közeljövőben kicsit kényelmesebbek lesznek a sávok🚧 Átlag kb. 40-nel lehet menni, s mire egy egyenesben felgyorsítanátok 70-ig, már jön is a következő kanyar, amiket sokszor kb. 15-20-szal lehet csak bevenni🐌 Ha épp akkor közlekedtek, mikor a gyerkőcök mennek haza az iskolákból, akkor rájuk (is) nagyon figyeljetek egy-egy kanyarból kiérve, mivel járda hiányában alapból az úttesten futkorásznak, és persze gyerekek lévén néha lökdösődnek-kergetőznek😁🚸 A legtöbb szakaszon nincs a buszmegállókhoz kialakított öböl, csupán egy fehér BUS STOP felfestés van az úton és, mivel járda sincs, így az emberkék ott ácsorognak, teljesen lazán🚏 A buszok a menetrendeket nem mindig tartják, mi is vettünk fel egy stoppoló bolgár házaspárt, akik már 25 perce várták a buszt⏳ (2023)


Autót - kvázi - kötelező bérelni, a szállodáknak van transzfere, de ha magán úton utazol autó szükséges, nekünk a házigazda bérelt 45€/nap ktg. Az üzemanyag olcsó, talán semmi más a szigeten. (2023)


A szigetek között a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a Cat Cocos Jetty, alias „komp”, ami valójában egy gyors katamarán utasszállító. Több helyen olvastuk, hogy sokak rosszul lesznek rajta az út során🤢 Mi sem oda, sem visszafelé nem tapasztaltunk problémát és más utasoknál sem volt gond, ám fontos tényező, hogy nekünk kegyes volt az időjárás mindkét alkalommal, nem volt nagy hullámzás🌊 Aki tart attól, hogy problémás lesz az útja, tud vásárolni itthoni, de ottani gyógyszertárban is motion sickness elleni szereket💊 Ami itt rossz tapasztalatunk volt, hogy a feladott bőröndöket úgy dobálták és vágták földhöz, mintha nem lenne holnap, volt, akinél a kerék is letört🧳 Ezen felül, a mahé-i leszállást követően konkrét mosh pit alakult ki a csomagátvételi terület körül, ez viszont már az utasok/turisták idiotizmusának volt betudható, nem a személyzeté. Ha nem siettek sehová, várjátok meg, míg elül a tömeg🙄 (2023)


Hasznos információ, hogy a taxi út a reptérről a kikötőbe 20 EUR, Beau Vallonba kb. 40-50 EUR. Ha merünk vezetni, béreljünk autót, mert olcsóbb, mint taxizni. A bérelt autóval óvatosan közlekedjünk. A magyarnak az első órákban bizony nehézséget okozhat az, hogy jobb kormányos autóval jobboldali vezetés van fordított körforgalommal. Mindig ügyelni kell arra, hogy az út baloldalán közlekedjünk! Vagy buszozhatunk, a buszjegy 5-7 rúpia. A buszok jelentik a Seychelles-en a tömegközlekedést. Olcsók, de menetrendjük többnyire kiszámíthatatlan és nehezen követhető. Legdrágább helikopterrel menni La Digue-re, egy út több mint 800 EUR-t kóstál. Repülni is lehet Mahé és Praslin között, 200 EUR felett van az irányonként 15 perces út ára.

Komp közlekedik Mahé és Praslin, illetve Praslin és La Digue között. Az előbbi 50-60 perces út, míg az utóbbi 15-30 percet vesz igénybe. Mahé és Praslin között napi 4-5 járat van, míg Mahé-La Digue között 1 direkt, de Praslin-i átszállással több lehetőség is van. A kompon 3 osztály közül lehet választani, az economy main cabin a tengerszinten van és zárt, az economy class upper cabin feljebb van, nyitott, de a felcsapódó víz ellen védett, és a legmagasabb a business class, ami 15 EUR-val drágább, de annyival nem jobb.

A Mahé-Praslin útvonalra 50 EUR/út az ár, de ha nem retúrjegyet veszünk, 10 EUR felárat kell fizetnünk. Érdemes retúrt venni, mert egyszer megváltoztatható a jegy dátuma ingyenesen. A Mahé-La Digue útvonalért 63 EUR-t kérnek. Praslin és La Digue között 5-8 járat közlekedik naponta, az egyirányú jegy 16-17 EUR, a retúr 26-27 EUR. 12 év alatti gyerekek féláron, a 2 év alattiak pedig ingyenesen utazhatnak.

,, Mi komppal közlekedtünk mind a Mahe-Praslin, mind a Praslin-La Digue útvonalon. Mivel szélmentes ez az időszak, nincsenek nagy hullámok. (Júliusban, augusztusban gyomorforgató a kompozás a feltámadó szél miatt.) Emiatt a hőség is nagy. 31 fokban a „feels like” hőmérséklet 41 fok volt." (ka, 2019)

Praslin-en és La Digue-en kitűnően lehet kerékpározni. Egy bringa egy napra 10 EUR-ba kerül. Az előbbi szigeten 2 helyen, míg az utóbbin több helyen lehet bérelni. Mindig ellenőrizzük a fékeket, váltókat és a gumikat, és nem árt egy zseblámpa, ha éjjel is tekernénk, mert nem nagyon van a drótszamarakon világítás.

Ne keressünk robogó bérlési lehetőséget, mert mindhárom szigeten be van tiltva.

,, Mahé sziget körbejárásához autót béreltünk, annak ellenére, hogy a jobbkormányos és jobboldali vezetés a fordított körforgalmakkal riasztó és megszokhatatlan furcsaságnak tűnt. De hogy tovább nehezítsük feladatunkat, kirándulásunkhoz egy „buggy” kisautót szemeltünk ki, melynek légkondicionálója a minden irányból beáramló meleg szél volt. Matchbox-hoz hasonló járművünknek ugyanis nem volt sem teteje, sem ablakai, de még ajtaja sem, hangja viszont annál inkább. Az első nagyobb kanyarnál aztán a centrifugális erő és a gyorsulás elméletben sokkal bonyolultabbnak és persze unalmasabbnak tűnő összefüggése is megvilágosodott előttünk, hiszen az ajtók hiánya miatt néha attól lehetett tartani, hogy az útszéli pálmák közé repülünk. Bájos trópusi járművünk mégis a legpraktikusabb közlekedési eszköznek bizonyult: ha ugyanis megálltunk nézelődni vagy fotózni, nem kellett ajtókkal bajlódunk, így valóban csak gyorsan kiugrottunk járművünkből. (2019)" forrás


,, Első dolgunk az volt, hogy átvegyük a bérautót, amit még otthon lefoglaltunk. Semmi iroda vagy egyéb luxus, a cég  (embere fogadott az utas kijáróban, és kikísért a parkolóban várakozó Hyundaihoz. Az I30-as éppen csak annyival volt nagyobb egy gokartnál, hogy elfért benne a poggyászunk, viszont csak 35 dollár volt egy napra.
A hotelünk a sziget másik felében volt, ezért mindjárt az első napon kipróbálhattam, milyen egy szűk hegyi szerpentinen autózni jobb kormányos kocsiban, amikor az út szélén lövészárok méretű vízelnyelők vannak. Isteni." (2019) forrás


A buszok Mahen és Praslinon kb. 15 percenként járnak mindenhol. 7 rúpia/fő/irány Mindegy, hogy hány megállót mész, ennyiért átvisz a sziget a másik oldalára is. (2019)


Mahé nagyjából negyed akkora, mint Budapest. 30-40 perc alatt keresztül autókázhatunk a szigeten. Vulkanikus eredetű, lényegében egy hatalmas hegy az egész, ezért kacskaringós, szűk hegyi utakra számítsunk. A biciklizés emiatt nem csak veszélyes, de komolyabb erőnlétet kíván, főleg a magas páratartalom és hőmérséklet miatt. Buszok sűrűn járnak, de a turisták a járvány miatt nem használhatják. Egyébként meg totál kiszámíthatatlanok, jelzések nincsenek, ha le akarsz szállni pontosan tudnod kell hova mész és időben szólni. A közel százéves járművek pedig nem túl bizalomgerjesztők.

Ha nem egy ötcsillagos hotel all inclusive ellátására és egésznapos henyélésre fizetünk be, és szeretnénk felfedezni a szigetet is, mindenképp béreljünk autót. Valamikori brit gyarmat révén jobbkormányos a közlekedés. Általában nincs nagy forgalom és bonyolult kereszteződések, sok helyre gyorsabb és könnyebb is autóval eljutni. Sok turista bérel emiatt autót, akik egyébként is elővigyázatosabbak. A kacskaringós utakon az egész szigeten sehol sem lehet 40-50 km/óránál gyorsabban menni. Saját tapasztalatból mondom, a „másik oldalt” pár kilométer után meg lehet szokni. Nekem is ez volt az első, sőt a páromat is sikerült rávenni. Azért javaslom az automataváltós kocsit, sokat tud segíteni.

Bérlés akár a helyszínen

Mi kifejezetten automata váltós autót foglaltattunk, persze nem azt kaptuk. Így a „tanácsadó” által szereztt 10%-os kedvezményünk ugrott, mert másik cégtől kellett kérni. A bérlés a helyszínen pofonegyszerű volt. A reptéren van tíz kioszk, a szimpatikusnál kifizeted a bérlést készpénzben (egyforma áron dolgozik mind, alkudozni lehet) és hozzák is az autót. Egy kártyaszámot azért felírnak, de a típusa mindegy. Biztos, ami biztos alapon körbe fényképeztem a gépet, de áradt belőlük a seychelle-i kedvesség, nem az a hírhedt szivatós kölcsönzős mentalitás várt. Kilenc napra 300 euró volt a bérlés. Benzinkút a reptér mellett van. A benzin árak megegyeznek az itthonival. A benzinkutakon kártyával is lehet fizetni. (2022)" forrás

f.j. fotója

Tömegközlekedés: nem az igényes turistáknak való, régi és szakadt buszokkal csinálják. Nekem viszont nagy élmény volt, mert közben lehet figyelni a helyieket. Úgy csinálod, hogy megvárod a megállóban (elég sűrűn vannak) a buszodat (a menetrend változtatásának jogát fenntartják - én egyszer hétvégén majdnem 1 órát vártam), felszállsz, kifizeted a sofőrnek a 7 rúpiát, a szerpentineken pedig kapaszkodsz és imádkozol. Ha le akarsz szállni, megnyomod a gombot, ha nincs gomb, akkor azt kell kiáltani a sofőrnek hogy "devant". A megállók egy része csak egy úttestre felfestett BUS STOP felirat, nincs külön leállósáv sem. Nagy bőrönddel a turistákat nem engedik fel a buszra, csak hátizsákkal, ezért a transzfereket taxival vagy a helyi szolgáltatóval kell intézni. Egy 10 km-es taxi 364 rúpia (az alapdíj 100). Kocsit is érdemes bérelni, sok kis kölcsönző van, általában csak A vagy B kategóriás kocsikkal. Rendesen, lassan és türelmesen vezetnek - a bal oldalon.
Konklúzió: nagyon szép és érdekes hely, maradandó élmény. Afrika, amilyennek a kontinensen is kellene lennie. Különösen ajánlom nászutasoknak, "már minden láttunk" utasoknak, a botanikai érdeklődésűeknek, illetve azoknak, akik búvárkodni vagy snorkellezni szeretnének. (bono, 2018)


Buszos tömegközlekedés: Tíz napja vagyunk Mahén , és már a második négynapos bérletet koptatjuk. Busszal sok helyre el lehet jutni, de tudni kell , hogy ez sok kompromisszummal jár ! Az első, hogy nagyon szűk a belső tér. Nem véletlen kéri a busztársaság, hogy csak kis méretű csomaggal szállj fel. !! Ezzel saját magad és a helyi utastársaidat is megkíméled. Zsúfoltak a buszok. Ha beteltek az ülőhelyek csak a folyosó cca.40 cm-es sávjában tudsz utazni , továbbá ha valaki hátulról le akar szállni neki is itt kell kijutnia. Néhány autóbusznak van hátsó ajtaja is ez némileg könnyít a helyzeten. A sofőrök eszement módon vezetnek!!! A megálló előtt ötven méterrel még a gázt nyomja ! 😱 A kanyarokban sem fogják vissza magukat, ennek ellenére biztonságban éreztük magunkat, de nagyon kell kapaszkodni 👍😉 Viszont soha egyetlen szóváltást nem hallottunk, mindenki türelmes volt és segítőkész. A minap egy zsúfolt buszra szálltunk fel és egy helyi Öregúr az ölébe vette az egyébként nem nagy hátizsákunkat 🤗👍hogy normálisan tudjunk kapaszkodni a középső soron.(Ö.I., 2024)

távolsági buszon - t.s. fotója

Ha nem akarsz méregdrágán taxizni akkor keresd a Pirate taxikat. A helyiek érteni fogják. (Ezek nem hivatalos taxik, feketén dolgoznak, olcsón. Előre fixálni kell az árat! Nem volt semmi gondunk velük.)


Ittas vezetés: hivatalosan 0,08% a megengedett. Turistákkal valószínűleg nem túl engedékenyek. Ellenben a helyiek gyakran lépnek a megengedett szint fölé. Így éjszaka nagyon óvatosnak kell lenni. Ha netán feltorlódott a sor mögöttünk, inkább húzódjunk le és engedjük el azokat, akiknek nagyon sietős. Egyébként mi egyszer sem láttunk rendőrt. forrás


Az autóbérlésnél átvételkor fényképezzétek körbe a járgányt, majd javaslom, hogy álljatok meg az első benzinkúton és fújjátok fel gyári értékekre a gumikat. A mieinkben a 2.3 bar helyett kósza 1.6-1.7 volt⛽ A gyári értékeket valamelyik B oszlopra belül felragasztva, vagy a kesztyűtartót kinyitva, bentre felragasztva találjátok. Az se érjen váratlanul, ha az ablaktörlőlapátok már rég cserések, illetve, hogy ablakmosó-folyadék helyett pusztán víz van a tartályban💦 A lapátokat, ha nagyon silányak már, jelezzétek a bérbeadónak és vagy kérjetek tőle újakat vagy alkudjatok le a bérleti díjból, majd egy kúton/autósboltban vegyetek rá egy szettet, különben egy heves esőben esélytelenek lesztek! Sok bérelt autót láttunk ilyenkor félreállni

Közbiztonság

Az ország látogatóinak nincs aggódni valója a közbiztonság vonatkozásában. Százszor jobb, mint Kenyában vagy Dél-Afrikában. Szimplán be kell tartani néhány alapvető szabályt. Hasznos információ, hogy a Seychelle-szigeteken soha ne tartsunk magunknál nagyobb mennyiségű készpénzt és az útlevelünket, annak jobb helye van a hotelben, a széfben. A strandon és kiránduláskor különösen figyeljünk az értékeinkre, mert a zsebtolvajlás gyakori. Mivel kevés szállodának van igazán privát strandja, ezért tanácsos a partra nem kivinni személyes értékeket, pénzt. A jobb hoteleknek vannak biztonsági emberei a strandon is. Beau Vallon népszerű strandjain hétvégén, meg nyáron sok a nép és ilyenkor tényleg vigyázni kell a holmikra. A kirándulások folyamán is szükséges némi óvatosság, de csak annyi, mint bárhol általában szokásos. A bérelt autó ülésein ne hagyjunk értékeket. Tolvajlások előfordulhatnak, rablás nem. A fővárosnak vannak éjszaka rossz közbiztonságú utcái, de mi a fenét keressen a turista ott és olyankor? Sötétedés után ne sétáljunk elhagyatott helyeken és tengerpartokon. Bérelt autóval ne parkoljunk kókuszpálmák alatt, mert a lepotyogó kókuszdiók kárt tehetnek a kocsiban. Hasznos tudni, hogy büntetik a drogok, fegyverek és pornográf anyagok birtoklását.

Mahé környéke dombos terület nagyon szűk védőkorlát nélküli utakkal. Ezeken a területeken óvatosságot javaslunk. Mellékutak használatát és éjszakai vezetést nem javaslunk. Az ittas vezetés az egész szigetcsoporton jellemző, ezért messzemenő körültekintést javaslunk a gépjárművezetőknek.

Egyéb hasznos információk

1. Drón: Lehet drónozni, de engedélyköteles max 60 méter magasságban, a reptér 15 km-én belül viszont tilos! A drón használatának napján bejelenteni szükséges a légi forgalom irányítónak a 4384000/4384001 telefonszámon.
A következő információkat kell megadni: Drónozás pontos helye, időtartama, magassága.

2. Dohányosoknak hasznos infó, hogy a seychelles-i reptéren, miután már bementek a kapukhoz/terminálba, nem tudtok rágyújtani, mivel sem smoking lounge, sem kültéri helyiség nincs kijelölve erre a célra.

3. Helyi SIM kártya vásárlás: Két szolgáltató, az Airtel és Cable & Wireless közül tudtok választani, árban azt hiszem, egyezők, neten úgy olvastam, hogy a C&W-nek jobb a lefedettsége, úgyhogy azt választottuk és nem is volt probléma. 15 gigás mobilnetes kártyát vettünk 25 euróért, ám bőven elég lett volna a 3 gigás is🌐 Úgy, hogy Mahé-n sokszor használtuk az online navit is, jóformán 1 giga adatot használtunk csak el. Az ellenőrzés nekünk hamar megtörtént, utána le tudjátok tölteni akár pdf-ben is, QR kóddal ellátva a dokumentumokat, de én a pesti reptéren csak a böngészőben megnyitottam az oldalt, ott kiírta zölddel, hogy „VALID” és ennyi elég is volt a hölgynek✔️ (2023)


4. Reptéri csomagmegőrző: A reptér bal végén ahol a helyi kis gépek indulnak (domestic flights). A Coffe club kávézó mellett fel kell menni és balra van egy pult az a csomagmegőrző. Egy napra 10 euró a nagy 5 euró a kis csomag. Este 11ig van nyitva

3. Amivel érdemes készülni:
‌-naptej 100 faktoros 2 flakon 2 emberre, 50+-os volt nekünk, de a férjem is leégett,akinek alapjáraton barna bőre van, napozás utáni, barnulást segítő krémet nagyon ajánlom, második nap rák vörös lettem😅, de másnapra bebarnultam
-akciókamerát tesztelni otthon(vízállóságot is), nem jó akármilyen sd kártya bele
-kinti sim kártyánál ellenőrizzétek a credit balance-t,(vettem új sim kártyát még itthon,amin elvileg volt net aztán kiderült,hogy mégse,gondolom az angol nyelv miatt volt anno félreértés amikor kint megvették) credit balance kódok:
airtel: *123#
cable& wireless:#125#
-vizicipő Decathlonos kb. 5000 ft, tökéletes volt vizben, szárazföldön, mászáshoz
-mobiltartó bringára, kocsiba hasznos lehet
-konnektor átalakító
-kis hűtőtáska


Dokumentumok: mindig legyen nálunk minden, de tényleg MINDEN legalább offline formában a telefonon. Akár bérlésnél, programoknál is kérhetnek bármit. Úgy mint útlevél, jogosítvány, szállásfoglalásunk visszaigazolása, oltási igazolás sőt még a visszafele tartó repülőnk foglalási igazolását is előszeretettel kérik el.
Az országba való belépéskor egy kérdőívet kell majd kitöltenünk a szokásos egyszerű kérdésekkel.
A turista vízum ingyenes, de jelenleg van egy eü-s regisztráció, ahová a negatív PCR eredményt is fel kell tölteni minden egyéb foglalási adattal. Ennek a jelenlegi díja 10 euró. De ez folyamatosan változik!
Sim kártyát 5-6000 forintért tudunk venni. Wifi minden szálláson, étteremben, kávézóban van. Ha pedig a Google Mapsban elmentjük a sziget térképét a navigációt is megoldhatjuk mobilnet nélkül.
A benzin ára ugyanannyi, mint itthon. Előre fizetsz és annyit tankolnak. Kártyával is tudsz minden kúton fizetni. (2021)" forrás

Magyar külképviselet

Sem magyar nagykövetség, sem konzulátus nincs az országban. Amennyiben probléma merülne fel, akkor az Európai Uniós államok konzulátusain lehet segítséget kérni. A legközelebbi magyar konzulátus Kenyában található.

Van viszont egy tiszteletbeli konzul, aki a kenyai konzul felügyelete alatt ténykedik: Anna Butler Payette (a hölgy ott élő magyar, és Magyarországon is született).

  • Cím: Kingsgate Travel Centre, Victoria, Mahe, Seychelles
  • Előhívó: (248) Telefon: 292-811 - Fax: 292-899 - E-mail: anna@7south.net

Valamint helyi magyar turisztikai képviselőként  Miklós Krisztina  (7South helyi utazásszervező cégnél)

A Seychelle Köztársaságnak van Budapesten tiszteletbeli főkonzulja: Kiss László

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2022. 09. 12. 10:36
Varga Jánosné számára: 18 éven felüliek bevihetnek 200 darab cigarettát személyes használatra. Nem teljesen világos, hogy ez a korlátozás egy személyre vonatkozik-e vagy együtt érkezők összességére.


Varga Jánosné, 2022. 09. 11. 19:15
Kerdezni szeretnem, cigarettat lehet e bevinni, vagy elveszik? Előre is köszönöm a választ!


Varga Gréta, 2020. 02. 17. 11:03
Azt szeretném kérdezni, hogy alkoholt lehet-e bevinni a szigetre vagy elveszik a repülőtéren? Ha lehet akkor pedig mennyit? Előre is köszönöm a választ.


Miklos Krisztína, 2019. 06. 13. 21:30
Helló mindenkinek! Csak jelezni szeretném,hogy helyi magyar képviselőként dolgozom kint Mahe szigeten és nem idegenvezetőként.
Üdv Krisztína


molnarmate88, 2019. 04. 17. 20:32
Sziasztok! Nekünk Mahén lesz a szállásunk, viszont szeretnénk megnézni La Digue és Praslin szigeteket.Hogyan járnak a kompok vagy előre le kell foglalni? köszi előre is!


Gále Viktória, 2019. 03. 22. 10:40
Üdv!
Nagyon sokat olvastam az autóbérlésről a szigeteken. Azt szeretném kérdezni, hogy robogót is tudunk bérelni? Ha igen, az kb. milyen ár körül mozog egy hetes intervallumra? Előre is köszönöm a választ!


Viola, 2018. 06. 03. 07:28
gyümölcsöt nem lehet bevinni, tölem elvettèk a reptèren.


L Dori, 2018. 04. 23. 10:07
Üdv!
Afelől érdeklődnék, hogy Anse Aux Pins környékén lesz a szállásunk. Oda megy helyi járatos busz, vagy mindenképpen intéznünk kell egyéb módon transzfert?
Illetve Etiópiában fogunk átszállni. Kell bármilyen vízum az ottani átszálláshoz?
Előre is köszönöm! :)


úti kritikus, 2018. 02. 27. 18:17
Kedves Dorina!

A Seychelle-szigetek egészség, higiénia szempontjából nem problémás a 2. trimeszterben lévő terhes nőnek. Kötelező oltás nincs, a javasoltakat ki lehet nyugodtan hagyni. Ami valamennyire kockázatos az a hőség és a magas páratartalom.
Itthon orvosával kell konzultálni, de elsősorban a repülés miatt. A második harmadra még szokták engedélyezni.


Papp Dorina, 2018. 02. 27. 17:17
Az lenne a kérdésem, hogy várandósként a második trimeszterben mennyire kockázatos célpont a Seychelles szigetek? Járványok tekintetében máshol dengue-lázat is olvastam, de összességében általában biztonságosnak ajánlják a szigeteket.
Köszönettel, Dorina


úti kritikus, 2016. 10. 04. 12:42
Kedves Erika!

A bevihető élelmiszerekre vonatkozó korlátozásokról csak annyit tudok, hogy a kereskedelmi mennyiséget korlátozzák. Kereskedelmi mennyiségnek tekintenek magyar forintba átszámolva kb. 65 ezer forintnyi értékre becsülhető élelmiszert. Késztermékekkel jellemzően nincs gondjuk.


Erika Sara Hölzl, 2016. 10. 02. 20:44
Tisztelettel kérdeznèm, hogy milyen élelmiszerekre vonatkozik beviteli tilalom a Seychelles szigeteken? Köszönettel


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes