ÚTIKRITIKA.HU / Praslin


hirdetes


útikritikák


Praslin

Praslin dióhéjban |Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Közlekedés| Látnivalók és programok | Praslin-en megszállni | Fotóegyveleg

.

Anse Boudin - cs.v. fotója

Praslin dióhéjban

Praslin (ejtsd Prálen) szigete sokkal nyugisabb, mint Mahé. Itt a tengerszínek színválasztéka még varázslatosabb, a strandok álomszerűen szépek. Már önmagában a tengeri kókusz (coco de mer) nevű őshonos pálmák látványa miatt is érdemes odalátogatni. Elképesztő magasak és óriásiak a levelei. Szenzációs látvány. A világon csak itt nőnek természetes környezetben. Még jó, hogy a formás, ámbár méretes női ülepre hasonlító diója csak éjszaka esik le, mert van köztük nyolcvan kilós is.

Felejthetetlen romantikus élmény egy párnak Praslin-en kimenni egy olyan öbölbe, ahol nincs senki más. Márpedig a szigeten nem nehéz ilyen magányos öblöt találni.

Mindössze 38 km2-nyi területével a szigetcsoport második legnagyobb szigete. Mahétól 44 km-re fekszik északkeletre. Belső repülőjárattal 15 perc alatt elérhető, de komppal is csak néhány óra.

6500 állandó lakosa mellett évente turisták ezrei keresik fel. Ez nem is csoda, hiszen gyönyörű strandjai és partszakaszai vannak. Közülük három (Anse Lazio, Anse Georgette, Anse Volbert) nemzetközi hírű.

A 2011-ben történt két cápatámadás után komoly megfigyelőrendszert építettek ki és most már teljesen biztonságos a fürdőzés a sziget strandjain. Közlekedni legegyszerűbb taxival vagy bérelt autóval. Ha megéheznénk, akkor vagy kövessük a helyieket, és üljünk be a Coco Rouge-ba, ahol pompás halakat adnak vacsorára. Baie St. Anne-ben találjuk. A másik, sokak által kedvelt hely a La Goulue anse Volbert-nél, ahol a kreol és francia konyha keverékének legjobbjait fogyaszthatjuk el a szellős teraszon.

A strandok nevében az Anse pont azt jelenti, hogy strand. Többek szerint az Anse Lazio a legszebb.

"Háttér információ: Szállodai szakmai körökben általános a vélemény, hogy Praslin szállodái ár-érték szempontból rosszabbak, mint Mahe és La Digue hoteljei. Egyszerűen túlárazottak. Az éttermi árak nagyon magasak, de ha valaki szereti a finom, friss halakat, azért jól jár."

------------------------------------------------------------------------------------

"Vigyázat! Május és november között a sziget északnyugati oldalán (Grand Anse tágabb térsége) a strandok fövenye jellemzően tele van hínárhulladékokkal."  

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

1. Anse Volbert és Anse Lazio térségeiben a jó éttermi választék

2. Nagyon szép a természet

3. Anse Lazio, a tán legszebb strand ott

Nem tetszett

1. Mahé főszigethez, de még La Digue-hez képest is a szupermarketek ellátottsága gyenge

2. A szállodák ár-érték arány többnyire nem igazán jó

Vélemények

,, Az egyik, meglepően szürkefelhős reggelen úgy döntöttünk, katamaránnal indulunk a szomszédos Praslin szigetére, amely az ígéretek szerint még az eddigieknél is csodálatosabb élményt nyújt. Seychelles ezen második legnagyobb szigete a Világörökség része, ahová másfél-kétórás hajóúttal érkeztünk, de választhattuk volna a húsz perc alatt átérő Air Seychelles légitársaság szigetközi járatát is. Praslin állítólag az egyetlen hely a Földön, ahol megtalálható a Coco de Mer (tengeri kókusz) pálma, mely több mint 200 évig is élhet. A legendás méretű és formájú – a legtöbbek szerint kerek női hátsóra hasonlító – termés azonnal a védett, és hihetetlenül sűrű pálmaerdőbe csalogatott, ahol összesen 4 000 tengeri kókuszpálma található.

A nemzeti parkban őskori hangulat uralkodott, az óriási pálmafák és a szobányi nagyságú pálmalevelek között még a legerősebb napsütésben is félhomály derengett, a furcsa zajok közül kiszűrhettük a fekete papagáj kopácsolását. És végre, az erdei ösvényen feltűnt egy a híres tengeri kókuszok közül, méghozzá egy szigorú arcú, egyenruhás erdőőrnő fején. Bizony, a nemzeti park munkatársai a pálmaerdőben bóklászva és fülüket hegyezve egyenként szedegetik össze a hatalmas dörrenéssel lezuhanó, ölnyi méretű, helyenként a húsz kilót is meghaladó, védett kókuszdiókat.

A világ legnagyobb kókuszdiója után a Földgolyó legszebb strandjára is kíváncsiak voltunk. Független szakértők a világ legszebb tengerpartjaira szavazva a Praslin szigeti Anse Laziot az első öt közé sorolták. S valóban, a szikrázó fehér korallhomokos, pálmákkal szegélyezett partot óriási türkizkék hullámok nyaldosták, miközben az élőkép hátterét természet faragta gránitsziklák tették tökéletessé. Gazdagon kínált ebédünket a part mögött húzódó pálmaligetben költöttük el, mondani sem kell, hogy közben örökkévalónak kívántuk e néhány itt töltött órát. (2019)" forrás


,, Praslinon északon vannak szép strandok. A halászok minden délután friss halakat árulnak a kis placcokon az út mellett. Ha van lehetőségetek vegyetek és süssétek meg. Szép a sziget közepén található nemzeti park, érdemes megnézni." (elpé, 2019)


Praslin fő attrakciója az Anse Lazio mellett a Vallee de Mai parkja (Unesco), ahol egy endemikus (csak itt élő) coco de mer (tengerikókusz) erdő van - ez egy különleges pálmafaj, aminek a furcsa alakú diója (kb. mint egy nagy fenék) akár 20 kilós lehet. A belépő 7 000 Ft, ami még Seychelle-ön is soknak számít, de a faj megőrzése mellett az aldabrai tekiket is ebből a pénzből menedzselik - a két Világörökségi helyszínt egy szervezet gondozza. A kicsi szigetek közül több valamilyen rezervátum, pl. tengeri állatok vagy valamelyik madár élőhelye. Igazi snorkelling paradicsom, én csak a szálloda strandján barátkoztam a halakkal, de min. 30 különböző halfajat láttam, mindenféle színben és formában. A híresebb snorkelling helyeken közönséges cserepesteknőst és (planktonevő) cetcápát is lehet látni, meg még sok mindent. Az emberre támadó cápák nem jellemzőek, 1963 után 2011-ben volt 2 halálos eset, de azóta sem. A nagy strandokon van kihelyezett David Hasselhoff. (bono)


Akik tavasszal jönnek, azoknak tanácsoljuk, hogy este senki ne lépdeljen a tengervízben!
A párom rálépett egy rájára. Jól meg is csapta a lábát. Kórház lett belőle, hál Isten nem kellett varrni.
De szóltak nekünk hogy szezon van így a ráják és a rákok miatt este senki se menjen be a vízbe, romantikus sétára se!
(Praslinban történt, 2022- márciusában)

Odajutás

Mahé Praslin útvonalat repülővel tettük meg, ami nem volt sokkal drágább mint a hajó, de egy óra hánykolódás helyett 10p repültünk, fel szállással és landolással együtt is 15p volt és egy fantasztikus élmény. (2023)


,, A gyorshajó Praslinra nagyon hányós😏1.15 perc volt a hajóút- Nagyon hullámzott és nagyon sokan rosszul voltak, pedig a fedélzeten nyitott térben voltunk😊 (B-6 vitamin,v Daedalon azért nem árt!)

A sziget azonban mindenért kárpótol.

Előre foglaltunk a Cat Cocos honlapján. A fedélzeten nyitott helyre vettem jegyet. Egy felnőtt 70 Euró oda-vissza. (m.i., 2022)

Közlekedés

Autóbérlés javasolt (35 Eur/nap), tömegközlekedés még nem használható turisták számára.

,, Mi autókölcsönzés helyett helyi taxist kértünk fel, hogy vigyen körbe minket a szigeten. Ismét csak a fiam miatt, hogy a délutáni alvásból legyen is valami. Igaz, 150 euró volt, de nagyon jó befektetésnek bizonyult. Az egész szigetet bejártuk délután 3-ig, mindenhol megállt, ahol kértük, sőt, még pancsolhattunk is. Türelmesen megvárta, amíg befejeztük, amit szerettünk volna. Ráadásul olyan útszakaszok is voltak, ahol a hajam égnek állt volna, ha én vezetek. Nagyon szűk utak korlátok nélkül, mindezt a bal oldalon. Sokszor még neki is satufék kellett, hogy elkerüljön egy-egy balesetet." (ka, 2019)

Látnivalók és programlehetőségek

Vallée de Mai

Egy völgy tele hatalmas, 40 m magas kókuszpálmákkal (ez az a bizonyos coco de mer) és orchideákkal. Ez a terület az UNESCO természeti világörökségének a része! Három gondozott csapás közül választhatunk, a leghosszabbon 3 óra alatt lehet végigmenni. Az északi túra egy magaslati ponton is átvisz, s onnan mesés a kilátás a völgyre. A fontosabb fajoknál információs táblákat találunk. Állatokra ne nagyon számítsunk – néhány énekesmadár és papagájok kivételével. Baie St. Anne-ból egy rövid autóútra található, kb. 5 mérföldre a sziget belseje felé. Víz nélkül ne induljunk el! Érdemes a fényképezőgépet a tokjában tartani, mert a magas páratartalom miatt a lencse bepárásodhat.

A belépő 20 EUR/350 rúpia, ami elég borsosnak tűnhet, viszont tényleg egyedi a látnivaló, és mondhatni kötelező, ha valaki a szigeten jár. Csak készpénzzel lehet belépőt vásárolni. 12 év alatti gyerekek ingyen látogathatják. A látogatóközpontban van mellékhelyiség és kávézó. Lehet bérelni vezetőt 8 EUR/főért min. 4 fő esetén, ez egy másfél órás túrát jelent. Nem kötelező a vezetés, neki lehet vágni egyedül is az erdőnek, adnak hozzá egy kis füzetecskét a bejáratnál. Esős időben is kitűnő programlehetőség, mert a fák alatt nem érezni az esőt. Egy jó cipő nem árt a kiadós sétához, mert csúszósak lehetnek az ösvények. Érdemes korán érkezni, ilyenkor kevésbé zsúfolt a park, és több állatot látni.

,, A 450 eurót érő kókuszdió lelőhelye. Csak regisztrált coco de mar-t lehet kihozni az országból. Ellenőrzik a reptereken. Ha valakinek az a heppje, mint nekem, azaz karácsonyfadíszeket gyűjt mint szuvenírt, akkor itt a park boltjában meg tudja venni kb 15 euróért. Egy üveggömben üveg pálmafa." (ka, 2019)

Anse Lazio

A nagyon finom, fehér homokos strandot türkizkék víz öleli errefelé, méltán a világ egyik legszebb strandja és a sznorkelezők paradicsoma. Hamisítatlan a hangulata, bár egyre több turista keresi fel évente, bizonyos időszakokban kifejezetten zsúfolt. Tényleg a képeken lévő gyönyörű strandot kapjuk, csak sok emberrel. A naplementéért érdemes lesétálni, addigra már elmegy a strandolók nagy része haza. Vagy érkezzünk egy reggeli úszásra 10 előtt, akkor miénk lehet a partszakasz! Nem kiépített, sem zuhanyzásra, sem átöltözésre nincs lehetőség. Árnyékot viszont lehet találni eleget, és van két étterem is (a Bonbon Plume-mal többen elégedettek), bár meglehetősen drágák és nem a legjobbak. Javasolt inkább piknikezni hozott anyagból, kérésre a szállodában is készítenek nekünk piknikkosarat.

cs.v. fotója

Sajnos szeles időjárás esetén nem nagy élvezet az úszás, mert nem kellően védett a partszakasz. Itt történt annak idején a cápatámadás. Azóta hálót feszítettek ki, amin nem tanácsos kiúszni, bár az úszómester nem figyelmezteti azokat, akik ezt megteszik.

A szigetről bárhonnan elérhető taxival (az út nem a legjobb), sőt a taxis visszajön értünk egy előre megbeszélt időpontra is, ha megkérjük, de parkolóhelyet is találunk, ha véletlenül autóval érkeznénk. A busz Anse Boudinnál tesz le, onnan számítsunk egy hosszabb sétára a strandig: 30-40 perc dombra fel és le. Az értékeinkre kifejezetten figyeljünk, mert sajnos elfordulnak zsebesek a környéken. Érdemes ide eljönni, de ha nem szeretünk több száz másik emberrel strandolni, ne ezt a strandot válasszuk!

,, Az Anse Lazio szerintem a legszebb part Praslinon. Ilyen elképesztő kék vízben én még nem fürödtem. Órákig tudtam volna ringatózni a hullámokon. Plusz poén volt, hogy egy kis csónakot sodort a partra a víz – mint kiderült, Indiából tévedt oda szegény. Még a rendőrség is kijött megnézni. " (ka, 2019)

----------------

Anse Lazionál kristálytiszta a víz, jobb szélén érdemes sznorkelezni a kövek mentén. (2021)

Anse Georgette

Sokan szebbnek tartják Anse Lazionál, mert még megvan a természetessége és vadsága. Igazi eldugott paradicsom! Nagyon nehezen megközelíthető, mivel a Constance Lemuria Hotel partszakasza. Csak előzetes regisztrációval lehetséges bemenni (legalább 24 órával korábban kell jelezni, a legtöbb szállásadó szívesen segít benne), mivel korlátozzák a látogatók számát (a belépés ingyenes). Autóval kb. 500 m-re a bejárattól lehet parkolni (érdemes amúgy megpróbálni behajtani a szálloda területére, legfeljebb visszazavarják az embert a vendégparkolóba), a szálloda recepcióján kell a neveket bemondani, majd minden esetben a szálloda golfpályáján kell átkelni a strandra. Ez egy nagyjából 20 perces séta. Egészében mintegy 30-40 perc odajutni, és a terep eléggé dimbes-dombos. Nem érdemes nehéz cuccokat vinni. Az út végig a napon visz, nem árt előre bekenni magunkat naptejjel. A hotel vendégei szerencsések, mert őket elektromos kisautókkal leviszik a strandra. Érkezni 9:30-tól lehet.

Anse Georgette - d.p. fotója

A víz hirtelen mélyül. A tenger itt hullámosabb, mert nincs zátony a part előtt, de talán ez az egyetlen negatívum. A homok nagyon finom és vakítóan fehér. Érdemes elegendő ételt és italt magunkkal vinni, mert itt nincs semmi ilyesmit kínáló egység a szálloda bárját kivéve. Csak egy fiúcska árul gyümölcsöket. A kirándulóhajók egy része megáll itt, lehetőséget adva a fürdőzésre, de ez nem adja vissza azt az érzést, amit a part felől érkezve egy átstrandolt nap adhat itt nekünk. Aki ki akarja kerülni a regisztrációt, az a hegy felől (Mont Plaisir) is megközelítheti a strandot. Az út elég csúszós és rosszul jelölt, kb. 1,5 órás séta. Viszont cserébe a hegyről gyönyörű a kilátás a kisebb szigetekre.

,, Az Anse Georgette szerintünk az egyik legszebb strand. Két módon megközelíthető. Az egyik, hogy a szállásadó bejelent adott napra és a Constance Lemuria bejáratánál bejelentkezve besétálsz kb 1 km-t a golfpályán át, vagy még a szálloda előtt jobbra van egy út, ott indul az Anse Georgette Trail. Ez egy hosszú és végig napon vezető, nem túl könnyű útvonal, de szép a kilátás. (2021)


Anse Georgette-re mentünk, IRTÓZATOSAN jó strand. TÖK üres volt az egész. (ott voltunk már reggel 9-10 előtt sztem :D) forrás

Anse Volbert

Családoknak is pompás part sekély, meleg vízzel, hófehér homokkal, ami azonban helyenként koralltörmelékes lehet. A pálmafák mindig képeznek egy árnyékos részt. Vannak kisebb éttermek és üzletek. Anse Lazionál kevésbé zsúfolt, mindig lehet találni egy nyugalmasabb részt. Sajnos bizonyos időszakokban hínáros a part és a víz, ami sokat elvesz a séta- és úszásélményből. Az öböl mivoltának köszönhetően a víz csendes. A naplemente nagyon szép innen, és jókat lehet sétálni a parton is. Szép a kilátás St. Pierre szigetére.

Anse Volbert - d.p. fotója

Soha ne fizessünk be gyanúsan olcsó kirándulásokra, amiket helyiek kínálnak, mert sok közte az átverés! Indulnak innen St. Pierre-re és Curiese-ra túrák, de lehetőleg vagy a szállodában, vagy megbízható helyen fizessünk be rájuk. Parkolni az út mellett lehet. A busz is bárhonnan elvisz minket 5 rúpiáért utanként és fejenként, csak szóljunk a sofőrnek, hogy hova megyünk. Az értékeinket ne hagyjuk őrizetlenül, mert errefelé is előfordulnak zsebesek, és vigyünk szúnyogirtót szükség esetére.

Van valami "múzeum" errefelé, de azt hagyjuk ki, mert totál érdektelen.

Anse La Blague

,,, Elbűvölő hely minden csiga-, kagylógyűjtőnek. Emiatt nem egyszerű a vízben gázolni. Gyakorlatilag a víz hemzseg a kincsektől, beleértve a koralldarabokat is. Állítólag kihozható az országból a korall (bár én kételkedem), de azokhoz nem nyúltunk." ka, 2019)

Anse Boudin

Na ez strandnak nem nagy szám, de innen indulnak ilyen olcsó kis halászhajók a túloldalon lévő másik szigetre (Curieuse), ahol vannak a tortoise-ok azaz a szárazföldi teknősök. INNEN érdemes menni ilyen kishajóval megnézni költséghatékonyan a túloldalt, és akkor kb időben is rugalmasabb az egész a teknősökkel! forrás

George Camille Gallery

A sziget művésze alkotott hazájában, Londonban és Párizsban is. Fő témája a kreol élet színességének szemléltetése és a természeti szépségek megörökítése. A galériája az Anse Volbert Casino de Ilets-ban található. Csak rajongóknak ajánlott, vásárolni is lehet belőlük.

Black Pearl Ltd.

Itt a lehetőség megtanulni, hogyan is jön létre a gyöngy. Minden, amit a gyöngykagylók tenyésztéséről tudni lehet. A farmon megcsodálhatjuk az akváriumokban lévő gyöngykagylókat és meg is érinthetjük az egyik medencében lévőket. Természetesen a helyszínen van vásárlási lehetőség. A reptérnél találjuk meg.

-----------------

,,
- - Vallé de Mai belépő 350 SCR/fő, idegenvezetés nincs (van a bejáratnál helyi, aki körbevezet 50 Eur-ért).
- Fond Ferdinand (aki mintkettőbe megy érdemes ezzel kezdeni) Belépő 150 SCR/fő, van benne kötelező idegenvezetés is. Nagyon szép kilátóponthoz visz fel. H-P van nyitva és fix időpontban indulnak a túrák (9:30,11:00,12:00,13:00,14:00), ami kb 2-3 órás. Mindkét Nemzeti Parkban a fő látványosság a Coco del Mer.
- Curieuse Island 100 Eur/fő a BBQ-s program, de érdemesebb csak taxi boat-ra befizetni (40 Eur/fő). Szállásról kocsival elvisznek a kishajóig, onnan pedig a teknősök szigetére és a megbeszélt időpontra érted mennek, utána pedig még van egy megálló snorkelezésre St. Pierrenél. Olcsóbb és szabadabb mozgásteret ad." (2021)

Praslin-en megszállni

Természetesen sokkal nagyobb élmény Praslin-en megszállni, hiszen mélyebb élményt lehet szerezni, mint simán egy kirándulás révén. Aki Praslin-ben akar megszállni, annak az alábbi szállodákat ajánljuk 2022-re:

  • 2 csillagos: L'Hirondelle Self Catering Guest House, Beach Villa Guest House ,
  • 3 csillagos: Indian Ocean Lodge ,
  • 4 csillagos: Village du Pecheur , L'Archipel , Guesthouse Colibri
  • 5 csillagos: Le Domain de La Reserve , Raffles Seychelles , Constance Lemuria

-----------------------------------------

Nem ajánljuk: Les Lauriers Eco Hotel , Dhevatara Beach Hotel ,

--------


,, Cote d'Or Chalets

,, 1 recepcióból, 7 hangulatos, teraszos bungalóból és hátul egy nagy, modern főépületből áll. A kert szépen gondozott, virágos, természetesen pálmafás, kicsi de kellemes. A bungalók nagyon hangulatosak, ízlésesen berendezettek, kifejezetten tágasak. A nappali és a hálószoba is a teraszra nyílik. Én nem bántam meg hogy bungalót választottunk nem pedig erkélyes szobát a főépületben, mert meghittebb, autentikusabb. Az első 4 bungalóban azonban napközben zavaró lehet az utca túloldalán lévő építkezés zaja. Este csak a madárcsicsergés töri meg a csendet.
Minden nap takarítanak, törölközőt cserélnek. Az internet 50 (!!!) euróba kerülne, de a strandon a Cafe des Artsnál van ingyenes, nyitott hálózat.
Fizetni a szállásért vagy hitelkártyával vagy készpénzben, euróban lehet. A helyi pénzt nem fogadják el.

Vendéglátók:

Az előre megbeszéltek alapján taxit küldtek értünk a kikötőbe. Udvariasak de nem túl közvetlenek. Érkezéskor nem sok infót adtak, még azt sem mondták, hogy a reggeli hol lesz (hátul a főépületben). De mindenben segítenek, abszolút korrektek, csak kérni kell.

Reggeli:

Nagyon kicsi a választék, de ami van az elég finom. Húsféle nincs, sem tojás, sem sajt. Pirítós, vaj, jam, méz, croassaint, vaníliás csiga, muffin, gyümölcsök, cornflakes, joghurt, kávé és gyümölcslé.

Strand:

A kapun kilépve jobbra fordulva már látjuk is a partot, 1 perc séta egy füves kis mezőn keresztül. Az itt található parti éttermet messze el kell kerülni, egyrészt a személyzet barátságtalansága másrészt a nagyon silány koktéljaik miatt. A strand szép, de ha a kapun kilépve nem jobbra, hanem balra fordulunk, és lemegyünk az utca végén talalható strandra, az még szebb. Ez sincs messze, csak 2-3 perc séta. Az itt található étterem (Cafe des Arts) kifejezetten elegáns, a koktélbár italai pedig finomak és a személyzet is nagyon kedves és figyelmes. A víz fölé benyúló pálmafák, a csodálatos, tiszta, azúrkék víz és a szemközti gyönyörű szigetek izgalmas látványt nyújtanak. Napágyakat napi 75 SR-t lehet bérelni.

A víz sajnos nagyon sekély, konkrétan át lehet gyalogolni St Pierre szigethez de még így is inkább úszva ajánlott közlekedni a homokban lapuló ráják miatt. A férjem lábát, bár fürdőcipőt viselt, azon keresztül is megmarta egy, ami egy nagy, mély, erősen vérző sebet és kórházat jelentett. Állítólag ezek a sziget strandjainál mindenhol előfordulhatnak, bár legtöbbször nem okoznak ilyen komoly sérülést.

A víz hőmérséklete nekem kellemetlenül meleg, nem jelent igazi felfrissülést.

Környék:

Vannak ATM-ek, élelmiszerboltok elég jó választékkal, 1-2 szuvenirbolt és 5-6 étterem. Sok a kóbor kutya de nagyon barátságosak, a nyaralók közül sokan szívesen játszanak velük a strandon. :) Nagyon nyugis hely, több nap után viszont már unalmassá válhat a környék.

(Nóra, 2017. április) "

------------------

- A szállásunk Diamond Plaza volt Grande Anson. Óceánra néző kilátással és reggelivel, mellette egy nagyon jól felszerelt bolttal és a közelben egy nagyon jó étteremmel. Itt a part mindig füves/hínáros és sok a kikötött hajó, akit ez zavar, érdemesebb a másik oldalon, Anse Volbertnél szállást foglalni. (Cs. K. HH., 2021)

Fotóegyveleg

Grand Anse - d.p. fotója

Anse Lazio - d.p. fotója

                                                                                                                                    Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Seychelle-re Repülőjegyek Seychelle-re
Olcsó repülőjegyek a Seychelle-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes