ÚTIKRITIKA.HU / Óceánia


hirdetes

útikritikák


Óceánia

Óceánia dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Óceánia dióhéjban

Óceánia a kidolgozás folyamatában van, addig is olvashat az egyes szigetekről a bal oldali menüben a kidolgozott szócikkekben!

Óceánia a Földünknek egy óriási területe, ahol inkább a Csendes-óceán vizei, mint szárazföldi határok választanak el egymástól külön országokat. 

Ennek a csak tulajdonképpeni jelzővel ellátható kontinensnek a három legnagyobb területű országai: Ausztrália, Új-Zéland és Pápua Új-Guinea. E három országot a honlapunk külün tárgyalja, ebben a fejezetben mi a kisebb szigetországokat taglaljuk külön-külön.

Földrajzilag hivatalosan Óceánia három hatalmas övezetből áll: Polinézia, Mikronézia és Melanézia.Polinézia Új-Zélandtól északra és keletre terjedő terület. Mikronézia lényegében az Óceánia Egyelítőlől északra lévő térségét jelenti, míg Melanézia az Egyenlítőtől délre eső területen, az Ausztrália és Polinézia közötti terület nagy részét foglalja magában. 

Földrajzilag Polinéziához tartozik Francia-Polinézia, a Cook-szigetek, a két Szamoa (az egyik az amerikai), Tonga, Tuvalu, Niue, Norfolk, és Hawaii is. Melanéziához tartozik a Fidzsi-szigetek, Új-Kaledónia, a Salamon-szigetek és Vanuatu. Mikronéziához tartozik a Mikronéziai Szövetségi Államok, Guam, Kiribati, a Marschall-szigetek, Nauru, az Észak Maiana-szigetek és Palau. 

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Jön!

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

Jön!

Olvasmányos linkek

Mikronézia, Melanézia, Polinézia - Egy térség, amiről keveset tudunk...

Csendes-óceán. Déli félteke. Ausztráliától keletre, Dél-Amerikától nyugatra. Szigetcsoportok. Nészosz. Görögül sziget. Régészeti leletek alapján elmondható, hogy a Csendes-óceán szigeteinek nagy része már időszámításunk előtt 1-3000 évvel is lakott volt, de a hivatalos verzió szerint már 50.000 évvel ezelőttről is vannak nyomok. Időszámításunk szerint 300 körül érkeztek az első polinéz hajósok az óceán déli szigeteire. Valószínűleg Délkelet-Ázsiából indultak és a Húsvét-szigetek és Hawaii érintésével érkeztek meg Francia Polinézia északi részére, a Marquesas-szigetekre. Innen terjeszkedtek jó 500 évvel később délre, a Társaság-szigetekre (Tahiti, Moorea, Bora Bora, stb), majd a X. század körül Új-Zélandra.

Tipikus polinéz, kéttörzsű kenukat használtak, amely még ma is a helyváltoztatás egyik kedvelt eszköze, bár ma már ötvözik a modern technikával. A csónak nagyobbik részében ülnek az utasok, a vele párhuzamosan épített kisebbik hajótest pedig egyensúlyozásra szolgál. Így volt lehetséges az európai nagy vitorlások előtt évszázadokkal átszelni az óceánokat a nagy hullámzás ellenére. Az óceánon a csillagok állását, a Nap mozgását, a hullámokat és a szélirányt, valamint a madarak repülési irányát használták tájékozódáshoz.

Az európaiak Magellan vezetésével 1521-ben tűntek fel először, aztán az 1700-as években hollandok, britek, spanyolok és franciák látogatták meg a szigeteket. A felfedezést követően eredetileg az egész Csendes-óceáni szigetvilág Polinéziaként élt a köztudatban, de 1831-ben egy francia hajós javaslatára az Európánál jóval nagyobb kiterjedésű szigetvilágot 3 részre különítették. Ő nevezte el a nyugaton fekvő, kisebb szigeteket Mikronéziának, az ettől délre fekvő, etnikailag eltérő szigetcsoportokat Melanéziának. Az összes maradék sziget pedig, mely Hawaii-tól a Húsvét-szigetek és Új-Zéland érintésével a Polinéz Háromszöget alkotja, megtartotta a Polinézia nevet. Ez kb. 1000 szigetből áll. A mai mikronéz kultúra a melanéz, filippínó és polinéz keveredés eredményeként alakult ki.

Melanézia - Fekete-szigetek

Kultúrája és nyelve nem egységes, erős keveredés tapasztalható a maláj és új-guineai hatásokkal. A régió őslakosai két csoportba sorolhatók: pápuák és ausztronézek. A szigetcsoport tagjai hallomás alapján is ismertebbek, mint Mikronézia. Ide soroljuk Pápua-Új-Guíneát, a Salamon-szigeteket, Fidzsit, Vanuatut és Új-Kaledóniát (mely Franciország területe). Pápua-Új-Guíneában a világon egyedülállóan 841 nyelvet beszélnek. A nyelv tehát már egy országon belül se egységes. Hát még az egész régióban. Fidzsi lakosai azzal tűnnek ki, hogy 1890-ig emberevők voltak, a Salamon-szigetek pedig önmagában is 990 szigetből áll, és állatvilága is különleges (majomfejű repülő róka). És mindenképp meg kell említeni Vanuatut, ahonnan a bungee jumping ered (és ahol a Survivor sorozatokat forgatták). Az ugrás eredetileg vallási szertartás része volt. A 10-15 méter magasból, szőlőindákból font kötéllel leugró férfiak haja megérintette - így megtermékenyítette - a földet, ott, ahová a Yam-gyökér ültetvényt szánták. Ma már persze ez is csak turisztikai látványosság.

Polinézia - Sok-szigetek

A Hawaii, Húsvét-szigetek és Új-Zéland által határolt Polinéz Háromszög közel 1000 szigetével a legismertebb a 3 szigetvilág közül. Nem kell bemutatni az amerikaiak kedvelt nyaralóhelyét, Hawaiit, de az talán nem köztudott, hogy korábban Sandwich-szigeteknek hívták. Az Unesco Világörökségi listáján is szereplő, Húsvét vasárnapján felfedezett Húsvét-sziget a rajta magasodó kőszobrokkal szintén ismert úticél. Közigazgatásilag Chile fennhatósága alá tartozik. Új-Zélandról sem tudok túl sok újat mondani, hacsak azt nem, hogy neve maori nyelven Hosszú fehér felhő földje. Szamoa (korábbi nevén Navigátor-szigetek) érdekessége, hogy a dátumválasztó vonalon helyezkedik el, és egy furcsa dátumugrással büszkélkedhet. 2011. december 29-én másik időzónába lépett az ország, így december 29-e után másnap 31-e következett. A Cook-szigetek vadregényes tájairól egyszer majd személyesen számolok be :) Tonga pedig, ami Barátságos-szigetek néven futott korábban, köztudottan (?) Magyarország nagy barátja... (Egyéb érdekességek itt és itt.)

Francia Polinézia

A Franciaország fennhatósága alá tartozó Francia Polinézia a maga kb. 200 szigetével csak egy része Polinéziának, de még így is simán lefedi egész Európát a terület nagyságát tekintve (4167 km2). Lakói francia állampolgárok, a terület Franciaország tengerentúli területének számít. Összesen körülbelül 270 ezren lakják. Az európaiak megjelenésekor (XVI.sz.) Polinézia még saját ősi vallással és királlyal rendelkezett, de a spanyol misszionáriusok partra szállása, majd az angol és francia hittérítők tevékenységének következtében a békés Pomare király menekülni kényszerült, a lakosság meg lassan kereszténnyé vált.

Adminisztratív területei:

 • Marquesas-szigetek

 • Társaság-szigetek, mely két alterületre osztható:

 • Szél-szigetek (Iles du Vent)

 • Szél-alatti-szigetek (Iles Sous-le-Vent)

 • Tuamotu és Gambier szigetek

 • Ausztrál-szigetek

A fő sziget, Tahiti a Szél-szigetek egyike. Polinézia teljes lakosságának 68%-a él Tahitin. Fővárosa Papeete, de a legnagyobb városa mégsem ez, hanem Faa'a, ahol a nemzetközi reptér található (Papeetétől pár km-re). Lakóinak több, mint fele tiszta polinéz származású, de sok a keveredés a betelepült európaiakkal (főleg franciák) és kínaiakkal. A kínaiak több hullámban telepedtek meg a szigeteken. Először úgy 200 éve, mikor a kissé fjú helyi munkaerőt váltották fel a szorgalmas kis munkások, aztán később a gyöngytermelés fellendülésével a precíz és tapasztalt kínai kagyló-szakértő-vendégmunkások meghívásával és azok haza-nem-utazásával szaporodott el az ázsiai lakosság. Ma majdnem minden vegyesbolt kínai kézben van, valamint a polinéz konyha jellegzetes ételei is erősen hajaznak a kínai büfék kínálatára.

A hivatalos nyelv a francia és - szerencsére - az utóbbi években egyre jobban terjed újra a polinéz nyelv is. Miután az 50-es évektől büntették az iskolákban az egymás közt anyanyelvükön beszélő diákokat, sok családban csak franciául tanították a következő generációkat. Aztán a 90-es évektől - a turizmus terjedésével - újra igény támadt a hagyományok ismeretére és az ősi nyelvre. Végülis nem azért utazik ilyen messzire egy európai turista, hogy úgy érezze magát, mint a Francia Riviérán.

A polinéz nyelv nem egységes. Nagyon sok nyelvjárása van, melyek egymás számára szinte teljesen érthetetlenek (ilyen nyelvjárás a Hawaii is). ABC-jük csupán 13 betűből áll. Öt magánhangzó és f, h, m, n, p, r, t, v. De egyes nyelvjárásokban például R helyett L betűt használnak.

Fontosabb kifejezések:

 • Ia orana - Jó napot!

 • Mauru-uru - Köszönöm

 • Aita pea pea - Nem számít (no problem)

 • Nana - Viszlát!

 • Tama'a maita'i - Jó étvágyat!

 • Manuia - Egészségedre!

 • Maeva - Isten hozott!

Aki behatóbban akarja tanulmányozni a nyelv hétköznapokban használt szerkezetét, próbálkozzon a repülőgépek 3 nyelvű biztonsági útmutatójával. Puhipuhi : - ) (2013)" forrás

A szigetcsoport részei közül talán még a Marshall-szigetek a legismertebbek, azon belül is a Bikini-atoll, melyről a ruhadarab a nevét kapta. Banabáról, Kiribatiról és Naururól nagyjából én is most hallok először, holott Kiribatin található a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe, a Phoenix-szigetek, Nauru meg ugyan első pillantásra jelentéktelen, de nekik legalább van légitársaságuk, ami találó és humoros neve miatt érdemelne említést: Our Airline (A mi légitársaságunk) :-)

Fotóegyveleg

Mikronéziai srác - fotó by Elter

Kiribati - férfi - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Kcicó, 2023. 01. 10. 15:52
Akinek Francia Polinézia az álma (mint nekem volt az egyik, gyerekként), de nem akarja eladni a lakását, hogy repülőjegyet vegyen, repüljön a Cook-szigetekre. A táj ugyanolyan, a tipikus, polinéz, csipkézett hegyek, mint Hawaii-n, kékesfehér víz, ugyanolyan polinéz arcok, még a nyelv is hasonló, fűszoknyás hulatáncosok. Viszont kevesebb a turista és relatíve olcsóbb (nos a repjegyek 2023-ra már sajnos elszálltak valahová a Mars felé).
A főváros (fő sziget) Rarotonga nagyon kicsi, pár óra alatt szerintem körbeautózható. Emellett ott van Aitutaki, amit nem szabad kihagyni, beszéljenek a google képek. Az emberek kedvesek, simán lehet stoppolni. Legutóbbi információim szerint az országban egyetlen mozi van, és az Raro-n.
Érdekesség:
Tom Neale: Az egyszemélyes sziget c. könyve Suwarrow lakatlan szigetén "játszódik" (igaz történet-nem látogatható)
A Cook szigetek hivatalosan a Magyarországtól legtávolabb fekvő szárazföld a bolygón. (Szóval ha átfúrnánk azt, ide lyukadnánk ki? :) Ezt nem mindenki mondhatja el magáról! :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes