ÚTIKRITIKA.HU / Új-Kaledónia

Új-Kaledónia

Új-Kaledónia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Egészség | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Noumea | Grande-Terre | Ile des Pins | A világörökségi lagúnáról | Hienghéné | Lifou-sziget | Strandok | Egyéb látnivalók | Búvárkodás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Ile aux Canards (A Kacsák szigete) - b.c. fotója

Csak a hatóságok által javasolt, monitorozott vízekbe szabad fürödni, hogy a cápáknak ne váljunk célponttá.

Új-Kaledónia dióhéjban

Új-Kaledónia Franciaország egyik tengerentúli területe, a Csendes-óceánban, az Óceánia térségéhez tartozó Melanézia része. Ausztráliától észak-keletre és Vanuatutól délnyugatra fekszik. 19 060 négyzetkilométernyi területéből 18 575 négyzetkilométer tenger, és a földterület mindössze 485 négyzetkilométer, Budapestnél valamivel kisebb. A lakossága kb. 293 ezer fő (2023-es adat).

 • Fővárosa Nouméa csekély 15 984 kilométerre van Budapesttől.
 • Francia a hivatalos nyelv. A hivatalos pénznem nem az euró, hanem az óceániai frank, avagy CFP (XPF).
 • A terület francia neve: Nouvelle-Calédonie (nuvell káledoni), az angol neve: New Caledonia.
 • Magyar állampolgároknak nem kell a belépéséhez vízum, jóllehet a Franciaországhoz tartozása révén nem minősül Európai Uniós területnek. (még jó hogy...)

Új-Kaledónia lagúnája az UNESCO természeti világörökségének a része. Ez a világ legnagyobb lagúnája: 23 ezer négyzetkilométeres a területe. A lagúna egyes szakaszainál a szárazföldtől való távolság csupán néhány kilométer, máshol viszont akár 65 kilométeres a távolság. Növényzete és állatvilága egyedülálló a világon: több, mint ezer különböző hal és 6500 egyedülálló gerinctelen tengeri élőlény.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Anse Vata-ból vizi taxival elmenni a Kacsák-szigetre (Ile aux Carnards) strandolni, piknikelni és sznorkelezni
 2. A 2 napos (egy éjszakás) program a szuper romantikus Ile des Pines-en (Mandulafenyők szigete), ott a Kuto strand homokjának elképesztő finomsága
 3. Az őshonos kanak nép érdekes kultúrájának a tanulmányozása
 4. Lifou-szigeten az elképesztően fotogén Luengoni-öböl
 5. A brutálisan messzi Óceánia egy földjszeletén totál autentikus francia pékségben totál igazi bagettet és sütiket enni, hát ez csúcs egy olyan édesszájúnak, mint én

Nem tetszett

 1. Mint Franciaországban, itt sem szeretnek angolul beszélni, vagy nem akarnak erőlködni, vagy tényleg nem is tudnak
 2. Sok bolt és turista nevezetesség zárva tart vasárnapon kívül még hétfőn is (hétfőn miért?)
 3. A fősziget (Grande-Terre) és rajta a főváros és környéke túlfejlett, s nincs óceániai romantikus feeling, pláne a nikkelbányákkal és a közlekedési dugókkal (a francia autómárkák dominálnak)

Vélemények

"Nem tett rám mély benyomást Új-Kaledónia. Igaz csak pár napot töltöttem ott, tehát nem szerezhettem átfogó képet róla. A főváros túl franciás, de vidéken sem éreztem annyira az igazi óceániai jelleget. Óceániában számos szigeten jártam és ennél vannak sokkal egzotikusabbak, a térség kulturális jellegzetességei tekintetében jóval hitelesebbek." (K. E., 2016)


,, Ázsiai utazásaim során hozzászoktam az éktelen koszhoz és a szemét különös tárolásához, éppen ezért döbbenten láttam a kikötő, Noumea parádés tisztaságát. “This is no Asia”.

Mi a Tjibaou centert akartuk látni, ami a melanéz / kanak őslakos kultúrát öleli fel. Sajnos a belépéskor vetített film csak franciául megy – persze mi voltunk az egyetlen nézők és a világon semmit sem értettünk a filmből, viszont a felvételek érdekesek voltak. Utána erős benyomásokkal telve sétáltunk a sok ösvényes, paradicsomi helyen.

A kitaposott kanyargós utakon, amelyet nagyon vékony ágú, fenyőszerű fák szegélyeztek, vadregényes helyek bukkantak elő. Mellettük bandukoltunk le a kék minden árnyalatát felvonultató tengeröbölhöz. Ezt azonban néhány helyen, csak kissé bukdácsolva, gázolva tudtuk megtenni a mangrove fák között. De mivel a hőmérő felkúszott 38*C fokra, egy rövid gasztroó élmény után (a hűsöléskor akadtunk össze néhány helyivel, akik szinten ide tartottak – kávézni, beszélgetni vagy kulturálódni ), megint úton voltunk. (2020)" forrás


,, Itt, Kaledoniában szezonnak számít a okt–dec. száraz, meleg évszak , jan.-márc. meleg, csapadékosabb hónapok (ami a ciklonok hónapja is) … Fantasztikus hely és egész évben látogatható, még ciklonok ellenére is pompás úti cél. A többi óceániai szigettel ellentétben itt jobboldali közlekedés van – ami autóbérlésnél néhányunknak előnyösebb.

Aki ide készül, annak javaslom a szállást mielőbb lefoglalni, mert igencsak kedvelt üdülőhely a franciak, ausztrálok, de az amerikai utazók körében is. Nyilván elővételben jutányosabb is. (2020)" forrás

Odajutás

 • Ausztrália keleti nagyvárosaiból, Syndey-ből, Melbourne-ből és Brisbane-ből közvetlen járatokkal 2-3 óra alatt el lehet jutni repülőn Új-Kaledóniába.
 • A Tontouta repülőtér 45 percre van a fővárostól, Noumeától. Az Arc en Ciel nevű busztársaság közlekedik a repülőtér és a főváros központja között.

Időjárás

Ott júniusban és júliusban van a tél! Olyankor nincs nyaralós idő, de a 20 fok körüli nappali átlaghőmérséklet azért kellemes. Az ő nyaruk (a mi telünk) folyamán sincs kellemetlen forróság, jellemzően 30 fok körül napközben.

Csapadékosság szempontból négy, hőmérséklet szerint két szezonjuk van.

Két száraz szezon: a hosszabb szeptembertől novemberig, a rövidebb áprilisban és májusban. Két esős szezon van: egy hosszabb, nagyobb decembertől márciusig, és egy kisebb június és augusztus között.

A meleg szezon négy hónapnál kicsit hosszabban tart, decembertől április közepéig, a "hűvösebb" meleg szezon május közepétől szeptemberig tart. A "hűvösebb" valójában 20-23 közötti nappali hőmérsékletet jelent. Ez a helyieknek hűvös.

Szállás

 • Ne vállaljuk azt a kalandot, hogy szállásfoglalás nélkül érkezünk Nouméába! Legalább az első egy-két éjszakára foglaljunk itthonról előre.
 • Noumeában a szobaárak nagyon magasak, vidéken mérsékeltebb az árszint.

Egészség

 • Az Új-Kaledóniába utazáshoz nincs előírva kötelező oltás.
 • Színvonalas az egészségügyi infrastruktúra, elvégre francia területről van szó.

Helyi közlekedés

Furcsa módon nem lehet utcán taxit leinteni. Vagy meg kell keresni a taxis drosztot, vagy telefonon kell rendelni.

Étkezés

 • A dél-óceánai étkezési kultúra találkozása a franciával.
 • A fővárosban vannak japán és vietnami éttermek is.

Egy kiadós helyi specialitás. a bougna - l.s. fotója

Vásárlás

Ajándékvásárlás ügyében a fővárosi piacon található a legnagyobb választék. Főleg mik? igazgyöngyökből és kagylókból készült ékszerek, faragványok, színpompás öltözékek, kókuszdióból készült ez-az.

,, Egy megindító pillanat…

a párom mindenhol vásárol (és postázza is ) képeslapokat . Itt is ez volt a terv, azonban helyi pénzünk nem volt. A melanéz eladó hölgy nem igazán tudta mit kezdjen sem az amerikai, sem pedig az ausztrál dollárral. Rövid tépelődés után, legyintett, kivette a saját (!) tárcájából a pénzt, bedobta a bolti kasszába, majd mosolyogva átadta a képeslapot, egy csókot dobott a párom felé jelezve, hogy megoldotta a dolgot. Majd ezután a számára értéktelen világvalutát bocsánat kérően visszaadta, hogy sajnos ennek “mon petit “ (kicsikém) amúgy sincs értéke . Csodálatos emberek vannak a világon ….(2020)" forrás

Noumea - Anse Vata - szuvenírek - m.o. fotója

Elter Karcsi fotója

Közbiztonság

Lopások inkább a fővárosban jellemzőek. A bérautónk ülésein ne hagyjunk értékeket. Amúgy új-Kaledónia a turista számára biztonságos. Politikai jellegű utcai villongások előfordulhatnak. Ilyenkor jobb távolmaradásunkkal "tüntetni". Rablások nincsenek, viszont a részegeket, a kocsmai környékeket tanácsosabb elkerülni, nehogy egy verekedés véletlen szenvedő alanyává váljunk. Új-Kaledóniában nincs terrorveszély.

Egyéb hasznos információk

 1. Új-Kaledónia és Magyarország között az időeltolódás 9 óra (annyival van ott később).
 2. Az útlevelünk legyen érvényes a tervezett kilépésünktől számított 3 hónapon belül!
 3. 1 magyar forint egyenlő 0,39 francia pacific franc (XPF)
 4. 1 euró egyenlő 119,33 francia pacific franc (XPF)

Noumea

(kiejtés: numéjá)

Kb. 100 ezres város.

Elter Karcsi fotói

Grande-Terre

Grande-Terre messze a legnagyobb sziget Új-Kaledóniában a 17 ezer négyzetkilométerével. A hosszú és hegyes szigetet egy korallzátony védi. Új-Kaledónia fővárosa, Nouméa Grande-Terre déli részén fekszik egy védett öbölben.

Ile des Pins

(A fenyőfák szigete)

Az Ile des Pins, vagyis a Fenyősziget egy kis sziget Új-Kaledónia területén. A szigetet gyönyörű, kék vizek és fehér homokos strandok veszik körül, és a turisták körében az egyik legkedveltebb úti cél Új-Kaledóniában.

Az Ile des Pins-tól északra található a híres Oro-öböl, amely a sziget egyik leglátogatottabb helyszíne. A látogatók élvezhetik a kristálytiszta vizet és a sziget szépségét, és búvárkodhatnak vagy snorkelkedhetnek a korallzátonyokban.

A szigetnek több nevezetessége is van, köztük a Vao falu, amely egy kis halászfalu a sziget déli részén, és ahol a turisták megismerhetik az őslakos kanak kultúrát és életmódot. A sziget felfedezésére kínálkozik lehetőség a magasba emelkedő N'Ga-hegy, amely egy gyönyörű kilátóval rendelkezik a környező tájra.

Az Ile des Pins a karibi szigetvilág hangulatát idézi, de mégis sajátos, egyedi kultúrával rendelkezik. A helyiek barátságosak és vendégszeretők, és a sziget egy kivételes helyszín, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy eltöltsenek egy kényelmes és nyugodt időt a trópusi paradicsomban.

Ez még nem fenyőfa ... g.t. fotója

A világörökségi lagúnáról

,, Legutóbb, amikor itt voltam, volt egy kis eldugott lagúna rész, ahova jártam pihenni és búvárkodni is. Amikor útnak indultam, egy tábla állított meg, miszerint abba az irányba nem lehet tovább haladni, mert ’veszélyes’. Azt tudni kell, hogy ezen a helyen előfordulnak mérges vízisiklók (fekete-fehér színűek) és cápák is. (Annyira mélyre azért nem szoktam beúszni, hogy találkozzam velük. Kivéve egyszer, amikor a nagy korallzátonynál búvárkodtam.) Mivel nem voltam egyedül, ezért úgy döntöttünk, hogy tovább haladunk keresve az érintetlen lagúnát. Ez fél óra sétára van a kikötőtől. Útközben több helyen is megálltunk képet készíteni és gyönyörködni a tájban. A hőmérséklet lehetett vagy 30 fok, talán még több is.

Menet közben több autó is elhaladt mellettünk, szerencsére egyik sem állt meg kérdezősködni. De végül a hallottak alapján sikerült megtalálni a partot. Szerencsére találkoztunk két másik emberrel, akik ismerték a helyet. Eltöltöttünk itt pár órát. Én szinte végig a vízben áztattam magam, annyira jó volt. Az is lehet, hogy előző életemben hal voltam, azért vonz annyira a víz látványa. Órákig el tudnék úszkálni benne. De ennek szerintem senki nem tudna ellenállni. (2018)" forrás

Hienghéné

Kajakos kirándulással érdemes felfedezni.

Hienghène Új-Kaledónia keleti partjainál található egy kis falu és az azonos nevű öböl, amely a turisták körében egyre népszerűbb úti cél. A település a világörökség része, és a helyi kultúra és természeti szépségek gazdagsága miatt különleges hely.

Az egyik legjelentősebb nevezetesség a sziklás Heipua-szirtek, amelyek az öböl közelében találhatóak. Ezek a sziklák a helyi kultúra és legendák fontos szereplői, és a látogatók gyönyörködhetnek a természeti szépségükben és tanulmányozhatják a helyi kultúrát.

A turisták számos tevékenységet végezhetnek, mint például a túrázást, búvárkodást, vízi sportokat, valamint a helyi falvakat és kultúrát felfedezhetik. A falvakban a látogatók megismerhetik a helyi lakosok életmódját és hagyományait, valamint élvezhetik a kulináris élvezeteket, beleértve az ízletes helyi halételeket is.

Hienghène és környéke természeti szépségei és kulturális öröksége miatt kivételes helyszín Új-Kaledóniában

Lifou-sziget

Lifou-sziget egy kis sziget Új-Kaledónia keleti partjainál, a Loyalty-szigetek része. A sziget lenyűgöző természeti szépséggel és kulturális örökséggel rendelkezik, és kiváló úti cél a trópusi szigetek szerelmeseinek.

A sziget fehér homokos strandjai a turisták körében nagyon népszerűek, a látogatók élvezhetik a kristálytiszta vízet és a trópusi növényzetet. A tengerparton számos vízi sport tevékenység közül lehet választani, beleértve a búvárkodást, a snorkelinget, a kajakozást és a szörfözést.

A sziget egyedülálló kulturális életének és hagyományainak felfedezésére is lehetőség van, és a turisták megismerhetik a helyi lakosok életmódját és hagyományait. A helyi falvakban élő emberek barátságosak és vendégszeretők, és szívesen mutatják be az életüket és kultúrájukat a látogatóknak.

A turisták számos nevezetességet is felfedezhetnek a szigeten, mint például a Jinek-öböl, amely egy rejtett üreg a sziklákban, és amelyhez egy meredek, de gyönyörű túra vezet. A látogatók meglátogathatják a Notre Dame de Lourdes kápolnát és a helyi piacokat is.

Strandok

A fősziget, Grande-terre strandjai nem annyira szépek, látványosak, mint a terület egyes szigetein.

,, A kisebb szigetek, ahol lehorgonyoz a hajó, Mare, Lifou és Isle of Pines. Itt mindig a part közelében maradok, annyira gyönyörű a víz. Teljesen magával ragadnak a színek, még akkor is, amikor esőre áll az idő. Ezeken a helyeken nincs sok túrázási lehetőség. Ami főnek számít, az a könnyűbúvárkodás és a szigettúra. Szóval, ha valaki a pihenést részesíti előnyben az aktív programokkal szemben, annak tökéletesek ezek a helyszínek.

A türkizkék vizet és a fehér homokos tengerpartot megpillantva, egész nap csak ott akar maradni az ember és gyönyörködni a szépségében. Ilyenkor tényleg olyan, mintha csak egy álomban lennénk, pedig, nem. Ez is a valóság része.

Mare szigetén található egy ’természetes akvárium’, amiről nem sokan tudnak (vagy tudnak, csak épp nem jutnak el addig). A hajóról mindenki egyenesen a tengerpart felé (Yejele Beach) veszi az irányt. Nekem sikerült ezt a rejtett helyet is felfedeznem, az érintetlen természetet (Natural Aquarium). A hajótól, mindössze 45 perc sétányira helyezkedik el, ami nagy melegben azért hosszúnak számít. Táblák is mutatják az utat. És a látvány kárpótol mindenért.

Lifou szigetén lehetőség van barlangban is úszni. Nem egyszerű megtalálni ezt sem, de ahogy mondani szokták, aki keres, az talál. A barlang a katolikus templom után található, kb. negyed óra sétányira a kikötőtől. Mélysége 7 méter, vize kristálytiszta és felfrissítő. (2018)" forrás


,, A Citrom-öböl (Lemon Bay) felé vettük az irányt. Semmi kétség, a hazaiak kedvenc helye…. A strand tökéletes, nincsenek napernyők, viszont vannak hatalmas őshonos fák, magas pálmák amelyek árnyéka igen jól jött ilyen melegben. A Korall-tenger kristálytiszta kék vize csaknem 28*C volt , így nagyon nehezen vettünk búcsút. (2020)" forrásEgyéb látnivalók

Búvárkodás

Földrajz

Új-Kaledónia egy szigetország a Csendes-óceán délnyugati részén, kb. 1200 kilométerre Ausztráliától. A szigetek összterülete mintegy 19 ezer négyzetkilométer. Az ország fő szigete, Nagy-Kaledónia (Grande-Terre) a legnagyobb sziget és az ország gazdasági, politikai és kulturális központja.

Az ország északi részén a szigetek vulkanikus eredetűek, a hegyekben több vulkán található, beleértve az aktív Mount Yasur-t is. A déli részeken azonban korallzátonyok találhatók, amelyek gazdag élővilágot és gyönyörű fehér homokos strandokat biztosítanak.

Az országban gyönyörű természeti szépségek találhatók, mint például a Világörökség részévé vált korallszigetek a Loyalty-szigeteken, a Doumer szigetek és a szigetország egyéb részein található trópusi erdők, vízesések és hegyi tavak.

Történelem

1851-ben egy egykori brit tengerésztiszt, későbbi szantálfa kereskedő hozott itt létre egy kereskedelmi állomást. 3 évvel később egy ugyancsak francia tengerésztiszt, Tardy de Montravel már egy kikötővárost alapított, Port de France néven. 12 évvel ezután lett e kikötőváros neve Noumea, ami ma Új-Kaledónia fővárosa. Nagy gazdasági változást hozott a 19. század utolsó harmadában, hogy olyan értékes természeti kincseket találtak, mint az arany és a nikkel. A franciák pénzéhes bevándorlása és a befektetési vágy meglendült. A 19. század nyolcvanas éveinek elején azonban három forgószél szétrombolta a fából összetákolt házakat. A mai Új-Kaledónia szigetein egészen 1880-ig létezett a kannibalizmus, ami azonban nem harci rituálé volt, hanem "kiegészítő táplálékról való gondoskodás".

Régi tradicionális kunyhó - Elter fotója

Manapság

Folyamatos a feszültség az öshonosok és a franciák között. Az öshonosok közül sokan függetlenednének a franciáktól, persze a most élvezett előnyök elvesztése nélkül. A lakosság kb. 45 százaléka öshonos, avagy kanak, míg az eruópaiak egyharmadot tesznek ki. Az európaiak nagy része itt született. 

Új-Kaledónia gazdag bányászati ​​kincsekben, különösen nikkelben és kobaltban, amelyek kiemelkedően fontosak az ország gazdasági növekedéséhez. Emellett a turizmus is fontos iparág, mivel a szigetország rendkívül szép tájakat és kulturális örökséget kínál.

Noumea kikötője - Elter fotója

A helyiekről

Új-Kaledónia lakossága nagyrészt a kanak, az őslakos lakosokból áll, akik a francia gyarmati korszak előtt őshonosak voltak a szigeten. A francia befolyás alatt azonban az országban jelentős francia közösség alakult ki, és a francia nyelv lett az ország hivatalos nyelve.

A turistákat rendre meglepi, hogy a főszigeten milyen sok az ott élő, vagy dolgozó fehér ember. Persze többségük francia, de sok az ausztrál, akik a az ausztrálok által menedzselt bányáknak dolgoznak. Előfordul, hogy az utcán az ember alig lát melanéz, öshonos embert.

"Új-Kaledónia őslakói, a kanak-ok 3 ezer évvel ezelőtt jöttek ide a Salamon-szigetekről. A kanakok szentként tisztelik az anyaföldet, a természet iránti kapcsolatuk már-már érzelmes. Mindazonáltal manapság már teljesen beépült életükbe a modern civilizáció. Autóval közlekednek, mélyhűtőjük van, tévét néznek. A természet iránti mély tisztelet hagyománya azért megőrződött. Úgy képzelik, hogy őseik lelke bármely fában, kőben lakozhat. A kanakokok közül a mai időkben sokan ügyes üzletemberek és aktívan részt vesznek Grande-Terre északi részén a különböző turista projektekben. Négy klánjuk van a fősziget északi részén. Mindegyik klánnak meg van a maga törzsi jele. Kényesen ügyelnek arra, hogy saját területükre senki ne lépjen be a tulajdonos engedélye nélkül." (G.E.)

Helyi pár - f.e. fotója

Turista etikett

1. Ha a helyiekkel komunikálunk, akkor mosolyogjunk, ne emeljük fel a hangunkat, és tanúsítsunk tiszteletet. 

2. Ne lepődjünk meg, ha mélyen a helyi ember szemébe nézünk, és ő ezt nem ugyanígy viszonozza. Szégyenlőségből, udvariasságból tartózkodnak attól, hogy nagyon megbámuljanak. Az erős kézfogást sem szokták erős kézfogással viszonozni.
3. Ne öleljük meg őket, csak ha nagyon jó kapcsolat alakul ki. Azt se szeretik, ha megérintjük a hajukat.
4. Az idősek és a nők iránt különösen nagy tiszteletet kell mutatni.

Érdekességek

 1. Új-Kaledóniának nincs saját nemzeti lobogója. A francia trikolór van helyette.

Olvasmányos linkek


Fotóegyveleg

Mare-sziget - m.o. fotója

Óceánjárók gyakran állnak meg itt - Elter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Zoli77, 2019. 03. 24. 13:50
Marcell: Te egy észlény lehetsz. Fogalmad sincs mi van ott, de osztod az észt.
Van normális orvosi ellátás, utak, infrastruktúra. Egy távoli kis szigeten. Azt hiszem mi is jobban járnánk ha egy francia gyarmat lennénk... :)


Marcell, 2018. 11. 07. 10:53
Igen azt gondolom sokkal jobban járnának a Franciák nélkül .Termeszetesen ha az ottani politikusok is úgy állnának a dolgokhoz.Annyira egyébként nem ismerem a helyzetet,viszont a nagy nyugat semmit nem tesz úgy ,hogy nekik abból nem legyen óriási hasznuk.


ajitotoja, 2018. 11. 05. 14:07
Marcell! Szerinted pl. Haiti jól járt a függetlenséggel? Komolyan azt hiszed, hogy Új-Kaledónia jobban fejlődne a franciák nélkül? Helyettük jönnének a kínaiak gazdaságilag uralkodni. Oszt az jobb lenne az ottani szegényeknek?


Marcell, 2018. 11. 05. 13:59
Sokkal több pénzt visznek el a szigetről,mint amennyit adnak!!Nem jótékonyságból vannak ott !


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS