ÚTIKRITIKA.HU / Szamoa


hirdetes

útikritikák


Szamoa

Szamoa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Apia | Látnivalók | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Az elvárásoknak megfelelően - m.o. fotója

Szamoa dióhéjban

 • Az óceániai Szamoai Független Állam területe 2831 négyzetkilométer. Korábban Nyugat-Szamoa volt az ország neve.
 • Kb. kétszázezren lakják, többségében polinéziai eredetű népek. Fővárosa, Apia 16 130 kilométerre van Budapesttől. A főváros az Upolu szigeten található.
 • Szamoa 9 szigetből áll, s ezek közül 5 lakatlan.
 • Szamoa Ausztráliától (pontosabban Sydneytől) keletre fekszik, 4320 kilométerre. A Fidzsi-szigetektől keletre található, 1141 kilométer távolságban. Szamoa Hawaiitól délnyugatra fekszik, 4161 kilométerre.
 • 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén magyar állampolgároknak nem kell vízum Szamoába.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Meredith
 • Átlagos havi fizetés (2022-ben): 920 USD

A nemzeti lobogójuk - m.o. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Opulu főszigeten a vidéki egyszerű élet látványa kunyhókkal, falvakkal és azok szerény, de érdekes templomaival
 2. Opulu fősziget délkeleti partján az álomszép, paradicsomi Lalomanu strand
 3. Sok természet, népi kultúra, és főleg totál, szinte idilli nyugalom, sajátságos harmónia
 4. A helyiek természetes kedvessége, vendégszeretete, aranyos kíváncsiskodásai
 5. A To Sua lagúna hihetetlen zöld színű vizében lubickolni
 6. Az esőerdőkkel beborított hegyek misztikus látványa
 7. A szigetet átszelő Cross Island Road-on autózni és itt-ott megállni a teljes csend közegében
 8. Átmenni komppal a még nyugisabb Savai'i szigetre, ami könnyen bejárható
 9. Apia központi piacának mozgalmassága és az apró kunyhós boltocskák 

Nem tetszett

 1. Illúzióromboló a fővárosi boltokban a gagyi kínai gyártmányú árukat, szuveníreket látni
 2. Sunyi a napsugár arrafelé, baromira leégett a bőrünk , vigyázat!
 3. A bérelt autóval megküzdeni a baloldali kormányzással, és a közutakon keresztbe közlekedő haszonjószágokkal
 4. A helyi távolsági buszokon (mert azt is használtunk) fülsüketítően dübörögtetik a zenét
 5. Sok a kóbor kutya és némelyikük túlságosan fenyegetően, vicsorgóan, csaholva viselkedett velünk. 
 6. Két strandon se sikerült fürödni a nagy hullámok miatt.
 7. A jobb strandok családi tulajdonban vannak és fizetősek.

Vélemények

Elter Karcsi fotója

Repülés

Szamoára többek között a Virgin Australia (Virgin Samoa) valamint az Air Pacific közlekedtet Ausztráliából és Új-Zélandból járatokat (bővebben: www.virginaustralia.com, www.airpacific.com). Az egyes szigetek között a szamoai légitársaság járatai biztosítanak összeköttetést (www.samoaair.ws).

Érkezés

Szamoa nemzetközi reptere a Faleolo Airport. APW kódra hallgat, és Upolu szigetén található, a fővárostól (Apia) 40 kilométerre. A járatok a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland, Ausztrália, USA és Amerikai Szamoa irányából közlekednek. Repüli a Fiji Airways, az Air New Zealand, a Qantas, és a Virgin Australia.

A repülőtér a főút mellett található. Amennyiben értelmes időben érkezik a géped, van esélyed leinteni egy buszt a főúton, csak fel kell sétálni odáig. Ez a nappali órákban, este hattal bezárólag lehetséges, kivéve vasárnap, mert akkor nem közlekednek a buszok. Menetrend nincs, de a helyiek tudják, hogy nagyjából mikor jön a következő. Ha inkább taxiznál, arra is van lehetőség, az érkezőket mindig várják a taxisok a reptér kijáratánál. A repülőtér-Apia táv kb. 70 tala (9000 Ft). Illetve a nagyobb autóbérlőcégeknek is van irodája, ha már a kezdetektől autóznál.

Fontos! Sosem szoktunk reptéren pénzt váltani, de Szamoa azon helyek közé tartozik, ahol ez javasolt. Nem váltanak rossz árfolyamon, és nem kérnek hozzá az útlevélen kívül semmit. A városban csak bankfiókokban lehet váltani, de ott papírozásra kell készülni.

Sim kártyát is érdemes már a reptéren vásárolni, mert a wifis szálláshelyek ritkák, mint a fehér holló. A Vodafone és a Digicel képviselteti magát az országban többféle csomaggal. (2023) forrás

Szállás

A strand kunyhók (beach fales) jelentik leginkább az olcsó és ugyanakkor élvezhető szálláshely kategóriájáz Szamoán. Ezen a honlapon például lehet ezekről a kunyhókról tájékozódni. Átlagár egy éjszakára kb. 8 ezer forintnak megfelelő helyi pénz.

Jóllehet nincs a szigeten nagy hotelválaszték, azért az elszigetelt helyeken improvizálhatuink szállás ügyben. A falvakban be lehet kéredzkedni családok otthonába is.

Szamoán az utóbbi években sok hotel, resort, vendégház épült.  

Egészség

Samoa maláriamentes. Dengue láz időnként terjed. Mindazonáltal használjunk szúnyoghálót és szúnyogírtó szereket. 

Amúgy a szigeten nincsenek mérges rovarok, egyéb álllatok. A százlábúak viszont nagyon fájdalmas csípéseket tudnak okozni. A tengeri fürdéskor figyeljünk, hogy ne okozzanak vágási sérülést nekünk az éles csigaházak, tengeri sünök, tűzkorallok. 

Csak palackozott ivóvizet igyunk. Olcsó és mindenhol kapható. Kockázatos inni a kava nevű ceremoniális itókáikból, mert vannak, akik allergiásak valamelyik összetevőjére.

A fővárosban két kórház is van, és egy-egy két kisebb településen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2019. december:

Őrizetbe vettek Szamoán egy oltásellenes idiótaságokat terjesztő "aktivistát", mert idiótaságokat terjeszt a védőoltásokról. Például a kanyaró elleni védőoltásról, amellyel teljes mértékben megelőzhető lett volna a szigeten októberben kirobbant kanyarójárvány, amely két hónap alatt már 63 emberéletet, javarészt kisgyermekek életét követelte.

A járvány miatt vészhelyzetet hirdettek a szigeten, és kötelezővé tették a lakosság immunizálását. A kanyaró nagyon fertőző, de teljes mértékben megelőzhető betegség, amely súlyos szövődményeket okozhat, ezért különösen fenyegeti a kisgyerekeket, illetve a legyengült szervezetűeket.

A hatóságok őrizetbe vették Edwin Tamasesét, akit a kormány elleni bujtogatással gyanúsítanak. Tamasese a Facebookon hőzöngött a védőoltás ellen, ami helyett teljesen haszontalan és értelmetlen népi gyógymódokat ajánlott, például papayalevél kivonatát. A kormány kötelező oltásporgramját pedig "a népünk elleni legsúlyosabb bűncselekménynek" nevezte, és azt a baromságot terjesztette, hogy a megbetegedett gyerekeket C-vitaminnal is elég kezelni.

A szamoai kormány tájékoztatási minisztere, Afamasaga Rico Tupai szerint az oltásellenes aktivisták összeesküvés-elméleteikkel akadályozzák a kormányt a járvány elleni fellépésben. Szerinte több gyermek is azért vesztette életét, mert az oltásellenesek propagandája miatt szüleik csak az utolsó utáni pillanatban vitték őket kórházba. ". forrás

Közlekedés

Baloldali a közlekedés (nemrég óta). A közutak meglepően jó állapotban vannak.

Busz: Szamoa szigetén a busz az egyik leggyakoribb közlekedési forma. A fővárosban, Apia-ban és a sziget más részein is elérhetőek a buszjáratok. A buszok gyakran nem követik szigorú menetrendet, de általában olcsóbbak, mint a taxi.

Taxi: A taxi egy másik népszerű közlekedési mód Szamoa szigetén. A taxiállomások találhatóak a repülőtereken és a főbb városokban. Általában nem követnek szigorú menetrendet, de a turisták általában bármikor rendelhetnek taxit.

Autóbérlés: Az autóbérlés egy másik lehetőség a sziget felfedezésére. Az autókölcsönzők megtalálhatóak a repülőtereken és a főbb városokban. Az autókölcsönzés árai változóak, de általában nem túl drágák.

Kerékpár: Szamoa szigetén lehetőség van kerékpár bérlésére is, ami egy környezetbarát és egészséges közlekedési forma. A kerékpárok bérlése általában olcsóbb, mint az autókölcsönzés.

Gyalogosan: Szamoa szigetén a gyalogos közlekedés is lehetőség, főleg azoknak, akik kisebb távolságokat szeretnének megtenni. A szigeteken található strandok, vízesések, parkok és egyéb látványosságok könnyen megközelíthetőek gyalogosan.

Fontos megjegyezni, hogy a szigeteken nincs vasúti közlekedés és a közlekedési lehetőségek változóak lehetnek, attól függően, hogy melyik szigetet látogatják a turisták.

j.m. fotója

Fapados buszbelső - d.l. fotója

Esztétikus országút - cs.j. fotója

Étkezés

. Íme néhány helyi specialitás, amit érdemes lehet kipróbálni, amikor Szamoa szigetén tartózkodik:

Palusami: A palusami egy hagyományos szamoai étel, amely tarólevelekbe tekert szalonnát és kókusztejet tartalmaz. A palusami ízletes és tápláló fogás, amely a szamoai konyha egyik legismertebb étele.

Oka: Az oka egy másik hagyományos szamoai étel, amely tarógyökérből és kókusztejből készül. Az oka édes és ízletes, és általában főételként fogyasztják.

Fa'ausi: A Fa'ausi egy hagyományos szamoai desszert, amelyet rizsből, kókuszcukorból és kókusztejből készítenek. Az édesség hasonló a rizsfelfújt-hoz, és gyakran kókuszreszelékkel díszítik.

Kava: A kava egy ital, amelyet a szamoai kultúrában hagyományosan az ünnepek alkalmával szolgálnak fel. Az italt gyökérből készítik, és enyhén nyugtató hatása van.

Vailima: A Vailima a szamoai sörfőzde helyi söre. Az édes ízű és lágy sör az egyik legnépszerűbb ital Szamoa szigetén.

A fővárosban meglepően sok nívós nemzetközi konyhás étterem található, mivel nagy számban élnek ott ausztrál, amerikai és más fehér szakemberek (expatek).

Ilyesmi az előzmény - Elter Karcsi fotója

Túl van a nehezén - r.p. fotója

Ebéd lapuleveleken - h.k. fotója

Pénzváltás és vásárlás

Szamoán a hivatalos fizetőeszköz: tālā (tala).

Sarki kisbolt -cs.j. fotója

Szórakoztatás

Helyi fesztiválok: Szamoa szigetén gyakran rendeznek fesztiválokat, amelyek alkalmat adnak arra, hogy megismerje a helyi kultúrát és ételeket, valamint zenét és tánctársulatokat élvezhessen. Az éves Teuila Fesztivál az egyik legnagyobb és legismertebb fesztivál Szamoa szigetén, amelyen az ország kultúrája és hagyományai kerülnek előtérbe.

Éttermek és bárok: Az éttermek és bárok kiváló helyek az esti szórakozáshoz Szamoa szigetén. Az éttermekben hagyományos szamoai ételeket lehet kipróbálni, és gyakran élő zenét játszanak. A bárokban általában koktélokat és helyi söröket lehet kóstolni, és élő zenét játszanak.

Mozi: Szamoa szigetén vannak mozik, ahol az esti órákban filmeket vetítenek. Az éjszakai programlehetőség lehet egy jó film megnézése.

Strandon sétálás: A szigeteken gyönyörű strandok találhatóak, és az esti órákban is élvezhetők. A strandokon sétálva élvezheti a tenger hangját és a kellemes szélcsendet.

Szállodák és üdülőhelyek: A szállodák és üdülőhelyek általában szórakozási lehetőségeket kínálnak a vendégeiknek. A vendégek általában élő zenét és táncosokat láthatnak, valamint esti programokat is szerveznek.

Fontos megjegyezni, hogy Szamoa szigetén az éjszakai élet általában korán kezdődik és korán ér véget, és hogy a szigeteken van egyébként nagy hangsúly az életmód és a kikapcsolódás lassabb tempójára.

Turista show - d.l. fotója

l.v. fotója

Közbiztonság

Samoa alapvetően jó közbiztonságú. Nagyon ritka a bűneset, és még ritkább olyan, amit turista szenved el. Lopások nagy ritkán előfordulhatnak, rablás szinte kizárt.

Biztonságunkra a legjellemzőbb veszélyt legfeljebb a fővárosi kóbor kutyák jelenthetik. Nem támadják meg az embert, csak szimplán kellemetlennek érezhetjük falkában vonulásukat. 

Egyéb hasznos információk

Az internet-hozzáférés viszonylag jó. Azonban fontos megjegyezni, hogy az internet-hozzáférés minősége változó lehet, és a sebesség függ az adott helyen elérhető infrastruktúrától.

Az internet-hozzáférés leggyakoribb formája Szamoa szigetén a Wi-Fi, amelyet a legtöbb szálloda, kávézó, étterem és turisztikai attrakciók is kínálnak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Wi-Fi-jelek nem mindig erősek és stabilak, és az internet-sebesség változhat, különösen a távolabbi régiókban.

Az internet-hozzáférés másik lehetősége a mobil adatkapcsolat, amelyet a különböző mobil szolgáltatók kínálnak. Azonban a mobil adatkapcsolatok drágák lehetnek, és a szigeteken található adótoronyok száma korlátozott lehet.

SIM kártya lelőhely - s.m. fotója

Apia

Az Apia városközpontja kis és könnyen bejárható, és rengeteg üzlet, étterem és kávézó található. A városban található az ország legfontosabb kulturális és történelmi látnivalói is, mint például a Samoa Múzeum, amely bemutatja a sziget történelmét és kultúráját.

Az Apia város környékén számos természeti szépség található, például a Palolo-tó és a Papaseea-szurdok, amelyek gyönyörű látványt nyújtanak. A város körül számos strand és tengerpart található, ahol a turisták élvezhetik a sziget nyugodt és csendes életmódját.

Az Apia városi piac is nagyon fontos a turisták számára, ahol a helyi ételeket, kézműves termékeket és szuveníreket lehet megvásárolni. A piac a város kulturális központja, és ideális hely a sziget hagyományos konyhájának megismeréséhez és az autentikus helyi ételek megkóstolásához.

Az Apia város éjszakai élete is élénk, és rengeteg bár és étterem található a városban, ahol a turisták élő zenét és tánctársulatokat élvezhetnek.

Nyüzsgő, fülledt főváros. Remek éttermekkel rendelkezik, és nincs hiány olcsó, egyszerű szállásokból sem, ezért bázisnak is ideális a környék felfedezéséhez. Van néhány látnivaló a városon belül és a környékén is. Ha nem a reptéren béreltél autót, akkor itt van a legnagyobb esélyed ezt elintézni. Főszezonban mindenképp javasolt az autót még érkezés előtt lefoglalni, mert ilyenkor nagy a kereslet és kevés az autó. Ha készpénzt szeretnél felvenni, azt szintén itt intézd el, a sziget többi részén nem igazán vannak ATM-ek. (2023) forrás

Katedrális - Ohotin Viktor fotója

Mauzóleum - Ohotin Viktor fotója

Apia központja - Elter Karcsi fotója

A parlamentjük - Elter Karcsi fotója

Látnivalók


To Sua Ocean Trench, Szamoa


A szamoai utazás kötelező látnivalója. Ez a hely már akkor felhívta magára a figyelmünket, amikor először rákerestünk az országra a neten. De mi is ez? A To Sua tulajdonképpen „óriás úszólyukat” jelent. A To Sua Ocean Trench egy hatalmas, 30 méter mély, vízzel teli mélyedés. Egy megszilárdult lávaalagútban alakult ki, aminek egy része később beomlott. Az így kialakult lyuk az alagúton keresztül összeköttetésben van az óceánnal. Ez okoz a vízben egy viszonlyag erős áramlást, illetve az árapály jelensége is érezhető. Egy hatalmas, meredek létrán lehet lemászni úszni a kristálytiszta, hűs vízben. A gyengébb úszók segítése érdekében egy kötél fut a víz felszínén végig faltól falig, ebben lehet kapaszkodni, hogy ellenállj az áramlásnak.

To Sua Ocen Trench, kötelező szamoai látnivaló
Területe parkosított, szépen karbantartott, mosdóval és öltözővel felszerelt. A To Sua mellett több mélyedés is van, de nincs mindegyikben víz. A hely piknikezésre, pihenésre is kiválóan alkalmas, a fale-kat igénybe lehet venni, mi is az egyikben eszegettünk két úszás között, és gyönyörködtünk a kilátásban. Bikini és fürdőruha a kiírás szerint csak a vízben használható, azt kérik a látogatóktól, hogy a medencén kívül takarják magukat. Ehhez egy kendő vagy egy lenge ing tökéletesen megfelel.

Belépő: 15 tala/fő

Hétfőtől szombatig 8.30-tól van nyitva, érdemes korán érkezni, ha tömeg nélkül szeretnéd élvezni a helyet. Mi reggeli után, 9 körül érkeztünk, egy kisebb csoport ekkor indult tovább, így egy rövid ideig csak mi voltunk a területen. Később sorra érkeztek kisebb-nagyobb családok, csoportok. (2023) forrás

Ohotin Viktor fotója

Strandok

A Lalomanu Beach az Upolu sziget déli partján - o. j. fotója

Pancsolás - h.k. fotója

cs.j. fotója

Földrajz és időjárás

Szamoa szeizmikusan aktív területen fekszik, szökőárak, földrengések, vulkánkitörések bármikor előfordulhatnak. Az ország a trópusi ciklonövezetben fekszik, novembertől áprilisig ezért különösen indokolt tájékozódni a várható időjárásról, illetve a trópusi viharok esetén szükséges teendőkről (bővebben: www.samoa.travel). Indulás előtt tanulmányozza a WHO honlapját (www.who.int/eng), valamint az ausztráliai meteorológiai szolgálat, illetve a szamoai turisztikai szolgálat honlapját (www.bom.gov.au, www.samoa.travel).

,, A csapadékmennyiség, továbbá a kedvező talaj és éghajlati adottságok következtében, és az emberi beavatkozástól megkímélt őserdőben számos érdekes növényre, és szépséges virágra lel az idelátogató külföldi. A lepényfafélék családjának Szamoán elterjedt képviselőjét a helyiek gmelinának hívják, és hüvelyes termését a madarakkal együtt az emberek is fogyasztják. A pulu (a gumifa ) között már alig lehet találni érintetlen példányt, mert kérgét a helyiek bemetszik, hogy a kicsurgó nedvből az itt népszerű krikettmeccsekhez gumilabdát készítsenek.

Sűrű kúszónövények veszik közre a hatalmas levelű mahagónit. A nemzetközi kereskedelemben keresett értékes trópusi faféleséget az 1970-es években ültetvényeken kezdték el termeszteni, és innen elterjedve már a szamoai erdőkben is megtelepedett. Az Ausztráliából származó eukaliptuszfa és a tiki (tikfa) is mesterségesen került Szamoára. A palánktörzsű tikfa felismerésében leginkább a levelei segíthetnek. A mosoi endenikus sehol másutt nem élő növény, amit virágzása idején Szamoán igen csak kedvelnek, ugyanis a belőle nyert illatanyagból kókuszolajjal keverve kedvelt illatszer készíthető. A növény magvai pedig a Szamoára eljutott egy-két galamb és gyümölcsevő denevérfaj kedvelt csemegéje.

Szamoa gyönyörű virágai és a vegetáció más képviselői között sok az endemikus (csak itt található ) növény, amely a kontinensekről idáig eljutó fajok hosszú időn át tartó elszigetelt fejlődésének eredménye. A folyók, a patakok a vidéki településeken nemcsak mulatság helyszínei, hanem egyúttal a család természetadta mosókonyhái. Szorgos asszonyok itt mossák tisztára az otthon ruhatárát és a konyhai edényeket." forrás

Szelelőlyukak - Elter Karcsi fotója

Történelem

Az első ide jövő európaiak a hollandok voltak, a 19. század első felében. A 19. század legvégén a területét amerikai és német övezetre osztották. A német övezet 1914-ben új-zélandi fennhatóság alá került, majd 1962-ben függetlenné vált, s ebből lett Szamoa. A szigetek másik, keleti fele USA-hoz tartozik, Amerikai Szamoa néven.

,, Nyugat-Szamoa fővárosa Apia, a második legnagyobb szigeten, Upolun fekszik. A 35 ezer lakosú Apiában a hétköznapok egyformán kezdődnek. A forgalmat leállítják, és elindul szokásos útvonalán a helyi rendőrzenekar, felvonják az önállóságot jelképező zászlót, mely az ország 1962-ben kivívott függetlenségét hivatott demonstrálni, miközben a zenekar a nemzeti himnuszt játsza.

Szamoa a 2. világháború óta Népszövetségi Mandátum, majd 1946-tól ENSZ gyámsági területként Új-Zéland felügyelete alá tartozó országban büszkén emlegetik, hogy a csendes-óceáni térségben a 2. világháború után itt vívták ki először a teljes önállóságot.

Szamoán a 2. világháború után sem honolt békesség, mert a szigeteken francia, angol, amerikai és német érdekeltségek ütköztek, s zárófejezeteként 1899-től a németek kapták meg Szamoa két legnagyobb szigetét: Savait és Upolut, míg az amerikaiaknak jutott a mai Amarikai Szamoához tartozó szigetek. Szamoát a németek 15 évig uralták, mert a németeket 1914-ben elűzték a bevonuló új-zélandi csapatok." forrás


,, Szamoán a legnagyobb becsben tartott személy Róbert Luis Stewenson. A betegeskedő világhírű skót regényíró 1890-ben az orvosi javaslatra Szamoára költözött, ahol éppen akkor az európai hatalmak közötti véres csatározások folytak a szigetek birtoklásáért, melyben ő a szamoaiak oldalára állt.

Abban az időben a palangik (a fehér emberek) olyan lények voltak, akikről azt hitték, hogy a mennyországból jöttek, mert egy régi legenda megjósolta a különleges emberek és az általuk hozott új isten eljövetelét. Ezért voltak akkoriban a fehér idegenek olyan sikeresek az őslakosok között. Mindannyian újdonságot jelentettek a szamoaiak számára, s ezen palangik egyike volt R. L. Stewenson. Járta az országot, megismerte, majd megszerette azok lakóit, akikre nagy hatással volt, s ezért őt nagyon megbecsült személyként tisztelték." forrás

Manapság

Szamoának kicsi, de viszonylag jól működő gazdasága van. 2009-ben volt egy szökőár, ami sok kárt okozott, valamint egy átmeneti gazdasági válságot is átélt, de már ebből kilábalt. A gazdaság éltetője az, hogy a külföldön (főként Új-Zélandon, Ausztráliában és az USA-ban) dolgozó szamoaiak jelentős pénzeket utalnak haza a hozzátartozóiknak. Az utóbbi években növekedtek a turizmusból származó bevételek.

Elter Karcsi fotója

,, Az országban hagyományos önellátó mezőgazdaság folyik, de a pénzgazdálkodás még nem elégé fejlett. Ez azt jelenti, hogy saját fogyasztásra termelnek különféle terményeket. Az utolsó 30-40 évben bekövetkezett fejlődéssel a gazdaságot próbálják alárendelni a nemzetközi kereskedelemnek, és igyekszenek abba bekapcsolódni. Jövedelmük elsősorban a mezőgazdasági termeléstől függ: főleg a banántól, koprától, kakaótól valamint a fakitermeléstől.

Apia utcáin sétálva és látva a modern autók sokaságát, nem is hinnénk, hogy Polinézia egyik legszegényebb országában járunk. Az autók többsége a Szamoán is honos polinéz hagyomány által került az itt élők tulajdonába. Miszerint a családban minden közös, és a külföldön dolgozó szamoai kötelességének érzi, hogy a teljes vagyonát megossza az otthon maradottakkal. E szokás következtében nem is nagyon láthatunk Szamoán koldusokat, mert az egyén kiterjesztett családjának tagjai ezt a szégyent nem engedhetnék meg maguknak. A Szamoán megházasodó idegentől, mint az új családba költözőtől szintén elvárják vagyonának megosztását, mint a család többi tagjától.

A gyümölcs- és zöldségpiac kínálatát és árait tekintve Polinézia legjobb bevásárló helyeként van számontartva. Bár Nyugat-Szamoa trópusi egyenlítői éghajlati övben fekszik, így a trópusi gyümölcsök mellett a pultokon mérsékelt övi növényt is találunk. Ez annak köszönhető, hogy Upolu és Savai legnagyobb hegyei 1000 méter fölé nyúlnak, és a magasabb zónákban uralkodó hűvösebb klíma megengedi, mint pl.: a káposzta vagy az uborka termesztését.

Szamoán az angol mintán épülő parlamenti rendszert a szamoai viszonyokhoz igazították, ami azt jelenti, hogy bár minden 21 éven felüli szavazhat, de a jelöltek kizárólag a kibővített családok főnökei, vagyis a mataiok lehetnek." forrás

A helyiekről

Nyugodtaknak, kiegyensúlyozattaknak tűnnek a látogató számára. Ritkán látni veszekedő helyieket. Lazák, szeretik erős hangsúlyozással azt mondani, hogy nincs probléma (no problem). Sok nő hord a füle mögött virágot, szóval ez nem amolyan turista-show jellegű szokás.

,, Szamoán mindkét nembeli a test tisztaságára igen sokat ad. Ezt illetően felvetné a versenyt bármilyen európaival, aki a tisztaságra nagyon ad. A lovagiasan gondolkodó szamoai férfi a nővel (a feleségével) csak a könnyebb házi teendőket engedi elvégezni, ezzel kíméli felesége testi épségét. Azzal pedig, hogy nője szívét és kegyét megnyerte, még nem nyert végleges jogot felette. A megsértett, az álmos, a fáradt díva (feleség) új és újabb hódítást igényel.

Szamoán a felnőttek számához viszonyítva feltűnően sok a gyerek. A lakosság fele 15 évnél fiatalabb. Az ifjaknak már zsengekorban meg kell tanulniuk a szamoai élet legfőbb irányelvét, a tiszteletet pl. az ainga (a kiterjesztett család), a mataiok (ezen családok főnökei), a pule-k (egy-egy település vezetői) vagy a közösségi életében hozott szabályok iránt.

Szamoát erősen vallásos emberek lakják. A népesség fele a Kongregacionalista, negyede a Katolikus, 12% Metodista, a maradék főleg a Mormonhit követője, de Upolun még a különleges Bahai vallás hívőinek is van temploma.

Az egyházak előretörése ellenére titokban sok szamoai manapság is számontartja a maga aitui-ját ( totemét), amely lehet: hal, madár, vagy más szentként tisztelt állat. Gongütésekkel adják hírül Szamoán a templomi szertartás vagy az esti áhítat kezdetét, melyet szá - nak neveznek. Az idegennek(palanginak), ha ekkor téved egy településre, meg kell állnia, és csendes üldögéléssel kell a mindennapos ima végét kivárnia, melynek befejezését ugyancsak gongütések jelzik. Szokásaik közé tartozik, hogy a misére vagy szertartásokra a legszebb lavalava-t ( Mindkét nem által viselt szoknyakendőt) illik felvenni, s a szertatások végeztével visszakerül a családi ruhatár díszhelyére . " forrás

Laza néptáncosok - m.o. fotó

m.o. fotója

Elter Karcsi fotója

Turista etikett

1. Meglepően konzervatívak a helyi népek. Nyilvános helyeken kerüljük a csókolózást, nagyon erotikus ölelkezéseket. Nemhogy a nudista fürdőzést, de még a toplesst is tiltják.

2. Ha családnál vendégségben vagyunk, akkor állva ne beszéljünk a házigazdákhoz, csak amikor már helyet foglaltunk, leültünk.

3. Utcán, közterületen ne falatozzunk.  

4. Sértés bárkinek a feje felett bármit átnyújtani. Felnőtt fejét ne érintsük, ne ütögessük, még jópofizásként se. 

5. A turista hölgyek lehetőleg kerüljék a térdük és a válluk szabadon hagyását.

6. Konfliktus, vita esetén se emeljük fel a hangunkat, ne viselkedjünk akár pozitív, akár negatív érzelmeket túlságosan kifejezően.

7. A pontosság nincs benne a kultúrájukban. Ne kezdjünk el méltatlankodni, ha megbeszélt időpontra valaki nem érkezik pontosan.

Olvasmányos linkek

" A szigetország éghajlata trópusi, ezért egész évben 20-30 fok közötti hőmérséklet uralkodik. Legmelegebb, egyúttal legpárásabb időszaka decembertől márciusig tart. Viszont esőzésre az év bármely szakaszában számítani kell. Okosan csomagoljon, aki ide látogat.

Gyönyörű homokos partjaival könnyen leveszi az embert a lábáról és szintén nagyon jól jön az utazóknak, hogy a főként turizmusból élő országban rengetegen beszélik az angolt.

Dátumugrás, avagy hogyan veszítettek el egy napot...:

A nemzetközi dátumválasztó vonal egy képzeletbeli vonal a Föld felszínén, ami a földrajzi keleti hosszúság 180°-a mentén halad észak-déli irányban, hogy a különböző dátumú területeket elválassza egymástól. Egy adott szigetcsoportnak joga volt eldönteni, melyik zónához tartozzon, így alakult ki egy szép cikkcakkos vonal, melytől keletre egy nappal korábbi dátum érvényes, mint a nyugati felén levők.

Érdekesség Szamoán, hogy 1892-ben a nyugati oldalról a keletibe lépett az ország, majd 2011-ben fordítva, ezáltal kimaradt a 2011. december 30-i nap, ugyanis december 29-én lépett új időzónába az ország és másnap 31-e következett. A váltással az Ausztráliával és Új-Zélanddal folytatott kereskedelmet szerették volna segíteni, amit az eddig érvényben levő időeltolódás megnehezített.

A kiesett pénteki napra az alkalmazottak megkapták a bérüket, míg a bankok kamatot nem számíthattak fel rá.

Még egy apróság, amiben eltér Amerikai Szamoától, ahol nem tértek át a másik időzónába.

Ha a szilveszteri kikapcsolódás helyszínéül Szamoát választjuk, a bolygón elsőként durranthatjuk a pezsgőket, 13 órával korábban, mint az itthon maradottak. :) (2016) " forrás

Ananászevés - l.v. fotója

,, Az ország tíz szigeten helyezkedik el és úgy 190 ezren lakják. ennek a közösségnek kb. 1-5%-a fa’afafine. Így hívják azokat a férfiúi testben nevelkedett nőket, akik a fent említett harmadik nemet alkotják. Az elnevezésük is erre utal: a fa’afafine szó ugyanis „nőies”-et jelent. A fa’afafine-ok esetében általában már gyermekkorban észreveszi a környezet, hogy a kisfiúk bizonyos női tevékenységekre jobban fogékonyak, jobban érdeklődnek a lányos játékok iránt, otthonosabban mozognak a női szerepekben. Így elkezdik őket lánynak nevelni, pontosabban szólva engedik azt, hogy a kisfiúk feminin oldalukat szabadon megéljék. A számoa-i felnőttek ebben semmi betegeset, szégyenleteset nem látnak. Ahogy abban sem, hogy ezek a fiúk később, mivel nőként fogadják el őket, a lányokhoz hasonlóan a férfiakhoz vonzódnak. Ezeket a lányos fiúkat a fa’afafine-ok csoportjába sorolják, így egy elfogadott számoa-i társadalmi-kulturális kategóriát kapnak, és a probléma „le van tudva”. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Ilona Nemeth, 2021. 05. 07. 13:36
csodalatos kepek koszonom


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes