ÚTIKRITIKA.HU / Palau


hirdetes

útikritikák


Palau

Palau dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Strandolás | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Palau fővárosában az 1949-ben alapított Mindszenty High School (katolikus középiskola) diákjainak egy kis csapata (a Cardinals) magyar zászló mögé áll fel, kvázi Magyarországot képviselve egy ENSZ-napi parádén. - L. N. Reklai fotója (2022. október) 

Palau dióhéjban

 • Palau egy Csendes-óceáni ország, a Fülöp-szigetektől keletre, Indonéziától északkeletre. A köztársaság államformájú szigetcsoport az Egyesült Államok társult állama. Mindössze 458 négyzetkilométer a területe, lakosság kb. 18,200 (2022-es becslés).
 • Palau fővárosa Ngerulmud, ami a világ legkisebb lélekszámú fővárosa: 390 fő. Ngerelmud a Melekeok szigeten fekszik, 11 247 kilométerre Budapesttől.
 • Az angol és a palaui a hivatalos nyelv. A lakosság nagy része mikronéz, melanéz és ausztronéz eredetű, de sokan vannak a japán, a kínai, a koreai és fülöp-szigeteki ősökkel rendelkezők. A lakosok vallása: keresztény és egy helyi hitvilág, a modekngei.
 • Palauban az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Palauba, amennyiben tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot.
 • Palau a turisták számára elsősorban a búvárkodás szempontjából érdekes. Sima strandolásért nem érdemes odautazni.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Tellei

Elter Karcsi fotója

Palauban a déli lagúna sziklaszigetei az UNESCO természeti és kulturális világörökségének a részét képezik.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Jellyfish Lake (tó) mágikus színei
 2. Kajak túra sznorkelezéssel egybe kötve (Sams Tour)
 3. A jól gondozott Long Beach, közel Koror központjához
 4. Jó választás volt Kororban a Penthouse Hotel, mert a legtöbb turista szolgáltatás és éjszakai élet arrafelé van. 
 5. Kifogtunk egy engedély nélkül fuvarozó sofőrt, aki nem kért sok pénzt.
 6. Sikerült ellenálltunk, hogy meg kelljen kóstolni a gyümölcsevő denevér húsával készült levest.
 7. Eléggé jó közbiztonságú hely
 8. A Ngardmai-vízesés
 9. Szuper néptáncos show műsorokat láttunk.
 10. A Rock Islands Southern lagúna számtalan kék és türkiz árnyalata

Nem tetszett

 1. Aggódnuk kellett a sós vízben élő krokodilok miatt (aztán a találkozás kölcsönös érdeklődés hiányában elmaradt)
 2. Februárban voltunk és többszőr elmosta a programunkat a zivatar
 3. Sok szép partrész csak csónakkal érhető el
 4. Tartottunk attól, hogy találkozunk sósvizi krokodillal. A találkozó a kölcsönös érdeklődés hiánya miatt elmaradt.
 5. Záporok többszőr is keresztbe tettek a programjainknak (február)
 6. Több szép partszakasz csak csónakkal érhető el.
 7. A United Airlines-en kínált silány ennivalók
 8. Éjszaka taxit fogni
 9. Nem lehet tömegközlekedésre számítani, legfeljebb a hotel által kínált ingajárati buszokra.
 10. A legtöbb helyen nincs járda.

Vélemények

,, Palaun jártunk 2017. januárjában. A Jellyfish Lake-ben az összes medúza elpusztult! Kb 11 millió példány! A tó vize annyira savas, hogy a bőrt megmarja! Állitólag 4-5 éven belül regenerálódik. Szóval, ha valaki ezt szeretne megnézni, ne menjen!(Csányi László, 2017. )

Repülés

Palau nemzeti légitársasága, a Palau Airways Taivan fővárosába, Taipei-be közlekedtet rendszeresen járatokat.

,, A United Airlines annak érdekében, hogy spóroljon a repülőkön, a Hawaii – Guam járatot ’belföldi’ járatnak keresztelte át, mivel hogy USA területen belül repülsz, így a majdnem 8 órás úton kapsz egy zacskó ropit, meg kétszer innivalót. Gratula United… De persze ha meg drágábbak lennének a jegyek akkor meg az miatt nyünnyögnék :)

Mivel ők az egyetlenek akik ezekhez a szigetekhez szállítanak, így sok lehetőséged nincs. Max, ha Japánon keresztül próbálsz meg repülni, hogy ’nemzetközinek’ számítson a járat, de kinek van kedve extra 3 órát repülni két nyámnyila szendóért, amit egyébként meg tudsz venni $20-ért. (2017)" forrás

Szállás

,, Az első tanács bárkinek, aki ide utazik, hogy akármi történik, csak és kizárólag a ’Koror’ térségben keressen szállást. (személyes ajánlásom a The Penthouse Hotel). Lényegében itt van élet, itt vannak a boltok, itt van az összes turista szolgáltatás. Majdnem az összes hotel itt található, az éttermek és a kikötő is és az éjszakai élet is ide összpontosul.

Mivel az utazást rohanva kellett megszerveznem (4 nappal indulás előtt), csúcs-szezonban ráadásul, nem nagyon volt lehetőségem választani a szállások közül. Az egyetlen hotel, aminek még kifizethető volt az ára, az az Airai hotel volt. Ez bár gyönyörű, a semmi közepén van, és ha AKÁRMIT akar az ember csinálni akkor 20 perc vezetés minimum. Taxi nincsen, szóval inni és bulizni elég nehézségesen szervezhető, és egyetlen turista szolgáltató sem jön ki érted (amit pl. megtesznek, ha akármelyik Koror hotelben laksz és befizetsz valami túrára).

Van egy étterem és egy vízi park ami kb. 30 perc szórakozást biztosít és egy bár, aztán csókolom. (2017)" forrás

Egészség

Hepatitis A oltás jól jöhet, mert Palaun a vízivás vagy éelmiszerfogyasztás révén fertőzés következhet be.

Érdekesség: 2020-tól fogva betiltják a naptejek és egyéb UV-szűrős kozmetikai készítmények használatát  Palauban. Az intézkedés oka, hogy a naptejekben található vegyi anyagok egy része károsítja a korallokat, illetve veszélyes a halakra, a hínárokra és a tengeri sünökre is.

Közlekedés

Palaun nincsenek nyilvános tömegközlekedés (busz vonat stb.). Néhány szálloda üzemeltet ingajárati buszokat (shuttle bus) A és B pont között.  Néhány wellness szolgáltató transzfert biztosít vendégeinek. Vannak heliyek akik svarcban taxiznak. Egy-egy bárnak akadhat megbízható irivát söfőrje, aki taxi jellegű szolgáltatást nyújt. A viteldíjak elfogadhatóak. 

Babeldaob-sziget - ilyen jó közutak vannak. - S.V. fotója

Étkezés

Palau számos étkezési lehetőséget kínál, és az éttermek többsége az olasz és a mediterrán konyhát képviseli. A helyi éttermek és kávézók általában kis és hangulatos helyek, ahol kóstolhatók a helyi specialitások.

A következők néhány tipikus palau-i étek és specialitások:

"Pasta alla Gallurese": Ez egy helyi tésztafajta, amelyet gyakran pulykahússal és paradicsomszósszal tálalnak.

"Zuppa Gallurese": Ez egy gazdag húsleves, amelyet szeletelt kenyérrel és sajttal tálalnak.

"Seadas": Ez egy édes desszert, amely tésztából készül, és ricotta sajttal és mézzel van töltve.

"Bottarga": Ez a tengeri halak (tonhal vagy tokhal) sózott és szárított tojása, amelyet általában az olasz tésztafélékhez használnak.

"Porceddu": Ez a helyi sertéshúsétel, amelyet füstölt és sült állapotban tálalnak.

A helyi ételek és italok mellett Palau számos jó étteremmel is rendelkezik, amelyek kínálják az olasz konyha egyéb ételeit, valamint a tengeri ételeket is. A kávézók és bárok kiválóak a reggeli kávé és croissant vagy az esti koktél élvezetéhez is.

Tamau: Palau-i édesség specialitás, ropogósra sütött krokettek  - .J.E. fotója

Vásárlás

A legtöbb bolt és üzlet a fővárosban, Kororban található, de vannak boltok és piacok szinte minden szigeten. A helyi piacokon és boltokban lehet találni különféle helyi ételeket, italokat, kézműves tárgyakat és ruhákat.

A turisták gyakran vásárolnak helyi kézműves tárgyakat, mint például a tradicionális palau-i kosarakat, szőtteseket, festményeket, ékszereket és ruhákat. Az üzletekben és a piacokon kapható termékek ára általában arányos a minőséggel és a munkával, amelyet a termék előállításához használtak.

Palau egy szép, de drága utazási célpont.

Szórakozás

Vízi sportok: A szigetvárosokban és a tengerpartokon lehetőség van különféle vízi sportok kipróbálására, például búvárkodásra, snorkelingre, jet ski-re és a kajakozásra.

Horgászat: Palau kiváló hely a horgászatra, és lehetőség van különféle halak, mint például a tonhal, a mahi-mahi és a wahoo horgászására.

Túrázás és hegymászás: Palau-ban találhatóak hegyek, amelyek túrázóknak és hegymászóknak kínálnak kihívásokat.

Kulturális programok: Palau híres a gazdag kulturális örökségéről, és az utazók számos kulturális programon vehetnek részt, mint például a táncházak, a helyi kiállítások, vagy a Palau Múzeumok Lelőhelye.

Éjszakai élet: Palau-ban számos éjszakai bár és klub található, ahol élő zene és DJ-k tánctérre csábítják a vendégeket.

Nemzeti parkok: Palau híres a tengeri nemzeti parkjairól, amelyekben a látogatók élvezhetik a búvárkodást, a snorkelinget és a természetvédelmi sétákat.

Pihenés a tengerparton: Palau-ban gyönyörű tengerpartok találhatóak, ahol a látogatók élvezhetik a napsütést és a pihenést a homokon.

Néptánc - S. V. fotója

Közbiztonság

 • Palau elég jó közbiztonságú ország. Koror belvárosában akár éjszaka sem kockázatos járkálni az utcákon. Persze azért a mindenhol szokásos alapvető elővigyázatosságokat be kell tartani Palaun is.
 • Palaun az alkotmány tiltja a fegyverviselést. Még a lőszer birtoklását is büntetik.
 • A turista biztonságát tán az veszélyezteti leginkább, hogy az utcákon nincsenek járdák, még Koror belvárosában is sok helyen így van.

Egyéb hasznos információk

1. Van Palau-n egy tiszteletbeli magyar konzul!: Mrs. Leilani Ngirturong REKLAI

Cím: PRA Happy Landing Building 1st Floor Rm. 2
Madalaii Koror 96940
Palau

E-mail cím: palauhoncon.hungary@gmail.com
Telefonszám: +6807751004

Ügyfélfogadás: 8:00 órától 16:00 óráig (hétfőtől-péntekig)

Felügyelő külképviselet: a manilai magyar nagykövetség)

2. ,,Jótanács: Mindig kérdezzétek meg, hogy kell e valami engedélyt kérni a programhoz / helyszínhez ahova mentek egy turisztikai szolgáltatótól, vagy helyitől.

Külön engedélyek vannak a búvárkodáshoz, horgászathoz, a Medúza szigetekre, a cápa menhelyhez, a kő-szigetekhez...(2017)" forrás

Látnivalók

Palau - közösségi ház - fotó by Elter

Ngardmau-vízesés - fotó by Elter

Palau - Koror - Mindszenty gimnázium! - fotó by Elter

Strandok

Palau szigetein rengeteg gyönyörű strand található, amelyek valóban varázslatosak. A legtöbb strand homokos, de vannak olyanok is, amelyek kavicsosak vagy sziklásak. Az alábbiakban bemutatunk néhányat a legismertebb és legnépszerűbb strandok közül:

Long Island Beach: Ez a homokos tengerpart a Palau-szigetcsoport egyik legszebb strandja. Tiszta, kristálytiszta vízrel és fehér homokkal rendelkezik.

Ngermid Beach: Ez a strand Koror közelében található. Egy nagyon nyugodt hely, ahol a látogatók élvezhetik a homokos partokat és a gyönyörű türkizkék vizet.

Nikko Bay Beach: Ez a strand a Palau szigetén található, és egy nagyon népszerű hely a búvárkodás és a snorkeling rajongói számára. A part homokos és kavicsos, a víz pedig kék és tiszta.

Ngemelis Island Beach: Ez a strand egy szigeten található a Palau-szigetek csoportjában. Az egész sziget és környéke gyönyörű, a tengerpart homokos, a víz pedig kék és tiszta.

Carp Island Beach: Ez a strand a Palau-szigetek egyik legkedveltebb strandja, és egy igazi paradicsom a látogatók számára. A tengerpart homokos, a víz pedig kristálytiszta és kék.

Földrajz

Palau 340 szigetből áll, amelyek azonban csak egy kis része lakott. A legnagyobb szigetek Koror és Babeldaob, ahol a legtöbb lakos él.

Palau domborzata változatos, a szigetország hegyvidéki területekkel, síkságokkal és szigetekkel tarkított. A szigetek egy része hegyes, a másik része pedig laposabb, míg mások kifejezetten sziklásak. A legnagyobb sziget, Babeldaob vulkanikus eredetű, és hegyes terepű, ahol a legmagasabb pont a 242 méteres Ngerchelchuus csúcs. Koror szigete azonban a leglaposabb terület, és itt található Palau legnagyobb városa, Koror City.

A szigeteket korallzátonyok körülveszik, amelyek a legmagasabb szigeteken egészen az óceán fenekéig leereszkednek. A szigetek tengerpartjai homokosak vagy kavicsosak lehetnek, de a part menti területek nagy része sziklás. Palau domborzata változatos és látványos, és a látogatók élvezhetik az egyedülálló szigetvilág szépségeit és az izgalmas szabadidős tevékenységeket, mint például a búvárkodást, az utazásokat, az erdőjárásokat és a hegymászást.

Jellyfish Lake: Palau egyik legérdekesebb látványossága a Jellyfish Lake, ahol a látogatók úszhatnak a tengeri uborkákból álló hatalmas csapatok között. A Jellyfish Lake egyedülálló ökológiai jelenség, és csak Palau-ban található.

Rock Islands: Palau Rock Islands hihetetlenül szép szigetvilága, amely egyedülálló formái és elszigeteltsége miatt kiemelkedő jelentőséggel bír. A Rock Islands a Világörökség része, és az egyik legcsodálatosabb hely a Palau-szigeteken.

Palau - trópusi táj - fotó by Elter

Pálmafa utca - H.M. fotója

Időjárás és éghajlat

Palau klímája trópikus magas páratartalommal és 27 fokos átlaghőmérséklettel. Odautazásra a legkedvezőbb időszak a november és április közötti hónapok, mert olyankor az északkeleti passzátszelek viszonylag kevesebb esőtömeget visznek arrafelé. A május és noveber közötti monszun időszak heves esőzésekkel jár. 

Történelem

Az első lakosok: Palau szigetein már több mint 3 000 éve élnek emberek. A szigeteket elsősorban mikronéziai népek lakják, akik az óceán által szétválasztott szigetcsoportokon éltek.

Spanyol gyarmatosítás: A spanyolok a 16. században érkeztek meg Palau-ra, és gyarmatosították a szigeteket. Az 1898-as spanyol-amerikai háború után azonban a szigetek az Egyesült Államokhoz kerültek.

Japán uralom: Az első világháború után Japán vette át Palau uralmát. A második világháború idején a szigetek stratégiai fontossággal bírtak, és az amerikaiak végül 1944-ben felszabadították őket a japánok elleni háborúban.

Függetlenség: Palau 1994-ben vált függetlenné az Egyesült Államoktól. Azóta az ország gazdasága és infrastruktúrája folyamatosan fejlődik, és az ország turisztikai desztinációként is egyre inkább felkerül a térképre.

Palau - 2. világháborús légvédelmi ágyú maradványai - fotó by Elter

Manapság

A térség országaihoz képest Palauban magas az életszínvonal. Fő bevételi forrása a turizmus. A turisták többsége Japánból, Tajvanból, Dél-Koreából és az USA-ból érkezik. A társulási szerződés alapján közvetlen pénzügyi támogatást kap az Egyesült Államoktól. E forrásokat a költségvetési kiadások finanszírozására és az infrastrukturális beruházásokra használják fel. A tonhalra épülő halászat a lakosság élelmezése szempontjából is meghatározó jelentőségű.

Palau parlamentje - fotó by Elter

Hagyományos, törzsi gyülésre használt építmény - S.V. fotója

Társadalmi célú tábla szövege (palaui nyelvről lefordítva): A vacsora mindig jó alkalom a gyermekeink nevelésére - s.v. fotója

A helyiekről

Palau lakóira hagyományosan jellemző a vendégszeretet. A helyiek példás toleranciával viszonyulnak ahhoz, hogy a turisták más kultúrához, hagyományokhoz szoktak.

,, A palauiak egy nagyon kemény nép. Önfejűek, öntudatosak és nagyon zárkózottak. Fontos számukra a tisztelet és ’státusz’. " forrás

Palau-i kislány - fotó by Elter

Élvezték, hogy fotózzuk őket - U.G. fotója

Olvasmányos linkek

,, Ma már Palaun szinte mindenki az idegenforgalomból, esetleg a kókuszdió-termesztésből él, így érthető, hogy a kis állam nagyon szeretné óvni búvárparadicsomait és korallképződményeit. Az idei évtől kezdve az országban nem szabad használni és értékesíteni az oxibenzon-tartalmú kozmetikumokat.

A tiltás összesen tíz olyan összetevőt sorol fel, amelyek közül bármelyik megléte kizárást jelent , mert azok veszélyesek a természetre - hirdette ki Tommy Remengesau elnök.

A kutatások szerint évi több ezer ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést, a 2021-re ígért tiltásra máris több kozmetikai cég azzal reagált, hogy "minden mentes", vagyis a korallokat nem károsító, de mégis védelmet jelentő napvédőszereket fejleszt ki.
(2019)" forrás

,, Ahhoz, hogy horgászni tudj venni kell egy engedélyt valami turisztikai boltban, ami 1 hétig érvényes. Külön engedély kell búvárkodni, meg ha természetvédelmi környezetbe mész. De az azért el kell mondanom, hogy a palaui önkormányzat nagyon jól felismerte, hogy nekik a turisztika a legfőbb vonzerejük és az így befolyt pénzeket visszaforgatják a turisztikába. Takarítják, felújítják a helyeket, egyre több turisztikai táblát találsz kint, nyomtatott brosúrákát mindenféle nyelven (nem, Magyar nincs) és bizony foglalkoztatnak egy turisztikai rendőrséget is aki az orvhalászokat / búvárokat / kajaktúrákat figyeli… Meg néha eltévedt kínai halászhajókat tessékelnek ki a halban gazdag területekről.

És higgyétek el, jobban járnak, ha a rendőrség kíséri őket ki, mert ha a helyi erők találnak rád a tilosban akkor nagyon pórul jársz. Legutóbb 3 halászhajót, amit a helyiek találtak meg… Nos… a halakat visszaengedték, a döglötteket szétosztották a helyi lakosok között, a kínai halászokat „kicsit megregulázták” majd összekötözve otthagyták őket a nagykövetség előtt (Palaun van egy)… a hajók… nos azok közül kettő véletlenül kigyulladt és porig égett, a harmadik (ami fémből volt) elsüllyedt, a búvárok nagy örömére mert pont egy olyan helyen tette, ahol amúgy nem volt semmi és most lehet roncsot merülni… A kínai állam persze próbálta játszani a sérültet és egy-két katonai hajót is kiküldött körbenézni, amikor is a Dél-Korea, USA és Japán úgy döntött, hogy gyakorlatoznak egyet a baráti Palau tengerében, ami számukra stratégiai fontosságú. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Palau-i diák - fotó by Elter

Palau-i kislány - fotó by Elter

Meglepő középület - Karesz fotója

Nem használt napolajat - G.A fotója

Ballabás Sándor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2018. 08. 05. 16:43
Zsolt,
Még az ott járt magyar ismerősünk sem tudta kinyomozni, igaz éppen iskolaszünet volt és senkit nem talált a gimiben. Annyit tudunk csak, hogy ez egy katolikus egyházi iskola és egy katolikus egyházi hős személy nevét találták méltónak a középiskola elnevezésére.


Bátki Zsolt, 2017. 10. 12. 22:21
Miért Mindszenty az utolsó magyar hercegprímás a középiskola névadója?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes