ÚTIKRITIKA.HU / Nauru


hirdetes

útikritikák


Nauru

Nauru dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Hajós megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

k.m. fotója

Nauru dióhéjban

 • Nauru egy óceániai szigetország, amely elsősorban korábbi jelentős foszfátkitermeléséről ismert. Mindössze 21 négyzetkilométer területű és közel 11 ezren lakják (2023-as adat).
 • Hogy mennyire pici az ország, azt szemlélteti, hogy a szigeten körbevezető út mindössze 19 kilométer.

F. J. fotója

 • Nincs is hivatalos fővárosa, a kormányzat (a parlament) székhelye a yaren nevezetű körzetben van. Nauru államformája a parlamenti köztársaság. A pici ország a (Brit) Nemzetközösség (Commonwealth) tagja.
 • Naurun a hivatalos nyelv a naurui, de a legtöbben (csaknem mindenki) tudnak angolul is. A lakosság 90 százaléka keresztény.
 • A magyar állampolgároknak kell vízum Nauru meglátogatásához. Ezt helyben is meg lehet kapni. Szükség van ehhez az útlevélen, és a visszaútra szóló repülőjegyen kívül egy hotelfoglalást bizonyító dokumentumra, avagy egy Naurun élő, lakó személy valamiféle kötelezettségvállaló nyilatkozatára, meghívójára. A turista vízum 30 napra szól és 100 ausztrál dollárba kerül.
 • Nem könnyű egy Nauru-utazás megszervezése, mert mind a repülőjegy foglalás, mind a szállás biztosítása meglehetősen körülményes, internet mindenhatósága ide-oda. Nauru a világ egyik turisták által legkevésbé látogatott országa. A kevés (évente max. 200) turista nagy részét éppen ez vonzza oda.
 • Baloldali a közlekedés.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nauru elszegényedésének dacára az emberek nagy része életvidám
 2. Turistával nem lehet találkozni, csak Ausztrália által idetoloncolt menekültekkel, és itt dolgozó külföldiekkel (ausztrálok, új-zélandiak)
 3. Egészen elképesztően más, fényes, csillagos arrafelé az égbolt
 4. Az aranyos kis fatemplomok
 5. A csodaszép homokos vagy koralltörmelékes strandok
 6. Hogy repülőgép landolásakor vagy felszállásakor lezárják a közutat. (mondjuk, naponta egyszer)

F. J. fotója

Nem tetszett

 1. Az Ausztrália által Naurura kényszerített menekültek táborának szomorú látványa
 2. Látni Nauru elszegényedését, ami a foszfátüzlet alkonya miatt következett be
 3. A túl sok kóbor kutya a partokon
 4. A sziget belseje holdbéli táj, plusz foszfátkitermelő helyek, vagy azok maradványai, szóval, nem annyira romantikus
 5. Foszfátipari épületek, berendezések roncsai rondítják a strandok látképét 

F. J. fotója

A foszfát hajókra való felrakásához használt mozgószalagok roncsai - F. J. fotója

6. A partot a legtöbb helyen korallzátonyok tarkítják, úszásra nem nagyon alkalmas.

F. J. fotója

Vélemények

Nauru (évente körülbelül 200 látogató)

Nauru a világ legapróbb köztársasága, területe 21 négyzetkilométer. A világ egyetlen országaként nincs fővárosa. Vannak kisebb szigetek odakint, de ezek szorosan kapcsolódnak néhány nagyobb országhoz. Így Nauru megtartja a legkisebb független köztársaság címét. Ez a tény elég magyarázat arra, hogy miért olyan ritkán látogatják az országot, de van még ennél is több. Naurunak van nemzeti légitársasága, az Our Airline, amely méretét tekintve csodálatra méltó, bár érdemes megemlíteni, hogy más légitársaságok nem repülnek oda. Az országba való belépéshez a látogatóknak vízumot kell szerezniük. Egy utazás Nauruba bonyolult projekt. A strandok azonban gyönyörűek, és kétségtelenül az egyik legprivátabb hely a világon, így ha valódi elzártságra vágyunk, semmi sem lesz alkalmasabb, mint Nauru.

Nauru zászlója - b.t. fotója

Repülés

Egyedül az Our Airline légitársaság (az Air Nauru utódja) kínálkozik Nauru repülővel való megközelítésére.

A reptér főépülete - F. J. fotója

Az ex- Nauru Airlines flottájának zöme itt látható - F. J. fotója

Hajós megközelítés

Nauru két kikötője nem alkalmas nagyobb hajók fogadására. A mégis ide közlekedő hajók a parttól távolabb horgonyoznak le, és onnan motorcsónakkal hozzák a partra az utazókat.

Szállás

Naurun tulajdonképpen csak két hotel közül választhatunk: van egy drágább, meg egy olcsóbb. Az sziget északi részén van egy szupermarket, ahol van néhány kiadó vendégszoba.

Nauruban van egy Hotel Budapest! Tán az első tulajdonosnak volt magyar kötődése, de ez sem biztos. Jelenleg szállodát Nauru kormánya bérli, hogy itt szállásolják el a vendégeiket és külföldön lakó hivatalnokaikat. Állítólag a hotelnek volt egy-két magyar vendége is.

Egészség

Ne igyunk csapvizet, mert a tengervizet sótlanító üzemük eléggé korszerűtlen és az sem biztonságos, hogy a házak tetején elég vacak tartályokban gyűjtik az ugyancsak ivóvíznek szánt esővizet.  

A sziget elszigetelt elhelyzkedésének és kis méretének dacára eléggé elfogadható az egészségügyi ellátás. A szigeten két kórház is működik. Ha a turista komolyabban megbetegszik, vagy súlyosabb balesetet szenved akkor azért inkább Ausztráliába szállítják át. Megfelelő betegségbiztosítással kell rendelkeznünk, hogy a légszállításért ne kelljen egy vagyon pénzt kifizetnünk.

A trópusi betegségeket illletően Nauruban nincs veszély. Hepatiti B oltás azért ajánlott. Ajánlatos alaposan védekeznünk a szúnyogcsípések ellen, hogy ne kapjunk valami vacakabb betegséget.  

Közlekedés

Naurunak mindössze 41 kilométernyi közúti hálózata van. Ebből a 41 kilométerből csupán 29 kilométer aszfaltozott. Ebből a 29 kilométerből 17 kilométer a szigeten körbemenő parti, keskeny út.

Közlekedésrendészeti propaganda - Börtön járhat az ittas vezetésért - F. J. fotója

Étkezés

A legtöbb élelmiszert Ausztráliából importálják. hajókon, repülőgépen 6-8 hetenként jönnek szállítmányok. A szigeten a turista talál nemzetközi étkeket, még gyakrabban kínai kaját. A helyi ételek meglehetősen egyszerűek. A legjobban a friss halakkal és tenger gyümölcseivel járunk. Az éttermekben tálalnak sok ilyesmit.

Erősen sózott sült hal - F. J. fotója

A többnyire dagi helyiek bezzeg a halnál is jobban szeretik a sonkákat. Nagy húsevők.

Az éttermekben nem szokás a borravalózás.

Szerény étterem és vegyesbolt - F. J. fotója

Pénzváltás

Az ausztrál dollárt használják. Bankkártyával való fizetések nagyon korlátozottask. 

Vásárlás

Nauruban egyáltalán nem szokás az alkudozás. 

Közbiztonság

Nauru békés sziget. rendkívül ritka a bűnözés és még ritkább, hogy turista legyen a szenvedő alany. A repülőtér közelében van a fő rendőrállomás. 

Egyéb hasznos információk

1. Nem csupán az éttermekben, hanem egyéb szolgáltatásoknál sem szokás a borravalózás.

2. 

                    Ez egy postahivatal, ahol a személyzet éppen hátul szunyókált, és fel kellett ébresztenem őket. F. J. fotója

Látnivalók és programlehetőségek

Misszionáriusok által emeltetett kongregacionalista (autonóm gyülekezeti) templom - F. J. fotója

Buada lagúna

Buada Lagoon egy édesvízi tó, amely a sziget belsejében található, és a sziget egyik fő természeti látnivalója. A tó környezetét sűrű növényzet és a sziget őshonos madárfajainak otthona jellemzi.

A sziget belsejének meglátogatása

Holdbéli a táj.

A Nauru-sziget belső része vulkanikus eredetű, és jellemzően sziklás és kopár. A sziget szélessége mindössze 5 km, így a belső rész nem túl nagy területet foglal el. Az éghajlat trópusi, a sziget általában forró és párás, és kevés csapadék esik. Az éves átlaghőmérséklet kb. 28-30 Celsius-fok.

A sziget belső részén található a Buada-lagúna, amely egy édesvízi tó, és a sziget legfontosabb természeti látnivalói közé tartozik. A tó környékén dús növényzet található, és a tó a sziget őshonos madárfajainak otthona.

A sziget belső része a foszfátbányászat miatt súlyos környezeti károkat szenvedett az évtizedek során. A bányászat miatt sok terület kopár és kiürült, és a sziget felszíne jelentős mértékben megváltozott.

Nauru szigetén a turizmus a fő bevételi forrás, és a sziget számos tengerparti üdülőhelyet kínál a látogatóknak. Azonban, ha valaki a sziget belsejét szeretné felfedezni, akkor az ökoturizmus lehet a legjobb választás. A madárturizmus és a kirándulások a Buada-lagúna környékén jó lehetőségeket kínálnak arra, hogy közelebbről megismerjük a sziget természeti kincseit.

Strandok

Ronave Beach

Anibare Bay Beach

Az Anibare Bay Beach Nauru-n található, és a sziget egyik legismertebb strandja. Az öböl szép homokos stranddal rendelkezik, és a tenger vizének színe csodálatos kék árnyalatú. A látogatók itt fürdőzhetnek, napozhatnak és élvezhetik a nyugodt környezetet. A strand közelében kávézók és éttermek találhatók, ahol a látogatók étkezhetnek és frissítőket fogyaszthatnak. Az Anibare Bay Beach a helyiek és a turisták egyaránt kedvelt célpontja Nauru-n.

Földrajz és időjárás

 • A szigetet körülvevő korallzátonyok védik a tenger felőli veszélyektől (pl. cunami).
 • A sziget nemzeti jelképe a hajósmadár (fregatta aquila). A helyiek nagy becsben tartják őket.

A sziget közepe úgy néz ki, mint egy karsztos síkság. - F. J. fotója

Cunami menekülési út felfelé - F. J. fotója

Haragszik az égbolt - F. J. fotója

F. J. fotója

Történelem

Nauru történelme nagyon szorosan összefonódik a sziget természeti kincseivel. A szigetet először a németek fedezték fel 1798-ban, de a hivatalos német gyarmati jelenlét csak 1888-ban kezdődött, amikor a Német Császárság megszerezte az ellenőrzést Nauru felett. A németek értékes foszfátlerakatokat fedeztek fel a szigeten, és megkezdték a bányászatot, amely Nauru gazdaságának alapját jelentette.

Az első világháború után az első számú hatalom Nagy-Britannia és Új-Zéland kezébe került, a 2. világháború folyamén japán kézre került. majd az ENSZ 1947-ben az ausztrál és az új-zélandi igazgatás alatt helyezte Naurut, amíg 1968-ban a sziget függetlenné nem vált.

Az 1960-as évek és az 1970-es évek között a sziget gazdasága virágzott, amikor a foszfátbányászat nagyjából 80% -a a világ szükségleteit kielégítette. Azonban az erőforrások kimerülése és az árak csökkenése miatt Nauru gazdasága a 2000-es években elkezdett hanyatlan

Japán ágyú, amivel hajdan a szövetségesekre lőttek - F. J. fotója

2. világháborús japán bunker maradványa - F. J. fotója

A foszfátot a belterületről a tengerpartra szállító vasút sínjének a maradványai. F. J. fotója

Az egykori elnöki rezidencia, amit örjöngő tüntetők 2001-ben felgyújtottak egy, a foszfát utáni korszakban mindenki jólétét biztosító alap elsikkasztása miatt. - F. J. fotója

Manapság

A sziget állapota ma nehézkes, a gazdasági és társadalmi kihívások súlyosak. A népesség többsége egészségügyi problémákkal küzd, és az ország számos infrastrukturális hiányossággal és pénzügyi problémákkal szembesül.

Nagyon szorosak a kapcsolatok Ausztráliával, ennek minden előnyével, de hátrányával is. Ausztrália erre a szigetre is deportál illegális bevándorlókat. Persze fizet Naurunak ezért az ,, őrző-tároló szolgáltatásért". 2020-ban kb. 900 embert (férfiakat, nőket és gyerekeket is) őriztek Naurun. Főleg afgánok, irániak és sri lankaiak. Korábban az amerikai bevándorlási hatóságok szemezgettek az itteni táborokból, de Trump elnökké válása után ezt beszüntették. 

Tönkrement, őrizetlen üzem enyészik - F.J. fotója

A helyiekről

,, Nauru vezeti toronymagasan a WHO világ legkövérebb országai toplistáját: a felnőtt lakosok átlagtömege 100 kiló, a túlsúlyosak aránya a férfiak között 97, a nőknél 93 százalék. Az elhízottak aránya 71%, ez 30 feletti testtömegindexet jelent. A testtömegindexét ön is kiszámolhatja például itt, de hogy legyen mihez viszonyítani: 30-as BMI azt jelenti, hogy valaki 175 centis magasság mellett 92 kilót nyom. Na ennél kövérebb Nauru bő kétharmada. A járványszerű elhízás egyenes következménye, hogy a lakosság 40 százaléka cukorbeteg.

cs.j. fotója

De hogyan alakulhatott ez ki egy igazi trópusi paradicsomban?

Naurun a bennszülöttek évezredekig pont úgy éltek, mint Polinézia többi szigetén: halásztak (vadászni nem vadásztak, mivel a szigeten egyetlen emlős állat sem honos), kókuszt és trópusi gyümölcsöket termesztettek, és kicsattanóan egészségesek voltak. Az idill egészen a 20. század közepéig tartott, amikor a 2. világháborúban a japánok elfoglalták a szigetet, az ausztrálok felszabadították, aztán a helyiek kikiáltották a függetlenséget, és eközben valaki észrevette, hogy a sziget nagy része azért lakhatatlan, mert a területének 90%-át több méteres foszfátréteg borítja. Ami egyébként teljes egészében tengeri madarak évszázadok alatt összegyűlt ürülékéből származik.

A hatvanas évektől a külszíni fejtéssel kitermelhető foszfát hatalmas pénzeket hozott az országnak, amit még tetézett, hogy az ország hamarosan adó- és pénzmosó paradicsommá is változott. Az adókat teljes egészében megszüntették magánemberek számára. Volt például időszak, amikor bárki alapíthatott hivatalosan elismert bankot Naurun, ehhez kizárólag 25 ezer dollárt kellett letennie, és semmi mást nem kértek tőle. A hetvenes években Naurun volt a világon a legmagasabb az egy főre jutó GDP. A hatalmas pénzekkel az állam különféle, improvizáltnak tűnő befektetésekbe fogott, például szállodaláncokat vett Ausztráliában, és nemzeti légitársaságot indított. Egy időben annyi Boeingjük volt, hogy az ország lakosságának 20%-át fel tudták volna ültetni rájuk.

A hirtelen jött gazdagsággal nem csak az állam nem tudott igazán mit kezdeni, de az állampolgárok sem. A nauruiak abbahagyták a munkát, mert nem volt szükségük rá a megélhetéshez. Ma az ország lakosságának 90%-a munkanélküli. Aki dogozik, annak 95%-át az állam foglalkoztatja. A helyiek felhagytak a halászattal és a gyümölcsök fogyasztásával, és rákaptak az Ausztráliából behozott ételekre, ijesztő mennyiségben kezdték el fogyasztani például a cukros üdítőitalokat. Mivel a kövérség hagyományosan a jólét, a megbecsültség, és a magas társadalmi rang jele volt, senki sem aggódott igazán, amikor a teljes lakosság elkezdett ijesztő ütemben hízni.

Mostanra a foszfátbányák nagyrészt kiürültek, a felhalmozott tartalékok elfogytak, a GDP fejenként 5000 dollárra zuhant vissza (ez Kongó és Szváziföld szintje, a magyar adat negyede). Az ország a csőd szélén áll, ausztrál segélyből tartja fenn magát. A sok kövér naurui meg csak néz egymásra, hogy ez az egész hogy történhetett. (2016)" forrás

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

k.m. fotója

b. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Arora András, 2019. 12. 03. 12:15
https://www.hopefornauru.org/
https://www.facebook.com/hopefornauru/

Nauruba sok Ausztráliába illegálisan belépni próbálkozó migránst küldtek, a táborokban az állapotok katasztrofálisak. A fent linkelt oldalakon lehet adakozni a főleg afgán, srí lankai menekülteknek pólót, alsóneműt, pénzt, stb. (le van írva a honlapra, hogy mit).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes