ÚTIKRITIKA.HU / Amerikai Szamoa


hirdetes

útikritikák


Amerikai Szamoa

Amerikai Szamoa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Pago Pago, a főváros | Látnivalók és programok | Strandok | Történelem | Manapság | Helyiekről | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Pago Pago a hajóról - b.e. fotója

Amerikai Szamoa dióhéjban

 • Amerikai Szamoa az Amerikai Egyesült Államok fennhatósága alatt álló, önkormányzat nélküli terület.
 • Hawaii és Új-Zéland között félúton helyezkedik el ez a szigetcsoport, ami 5 vulkáni és két -korallszigetből áll.
 • Ez a terület nem tévesztendő össze a tőle délnyugatra fekvő Szamoától, ami egy független ország.
 • 55,100 fő a lakossága (2023-as adat). Amerikai Szamoa fővárosa Pago Pago, ami 16 231 kilométerre fekszik Budapesttől.
 • Az Amerikai Szamoa legnagyobb és legnépesebb szigete a Tutuila.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Repülőgépről az atollok egészen képrázatos alakzata és főleg színvilága
 2. Szuper a Two Dollar-Beach (pláne ilyen vicces névvel)
 3. Jópofa Pago Pagoban megnézni egy vasárnap délelőtti istentiszteletet meglátogatni és megcsodálni az asszonyok színes kalapjait

Nem tetszett

 1. Itt is az a baj, hogy túl erős a nyugati, az amerikai hatás és ettől nem kellően egzotikus az élmény (halfeldolgozó üzem, McDonald's, túl jó állapotú közutak stb.)
 2. Kár, hogy Tutuila szigeten nincs körbe vezető út (azért egy nap alatt felfedezhető ez a fősziget)
 3. Sajnálnivalóan és brutálisan túlsúlyosak az emberek, főleg a pasik.
 4. A rossz állapotban lévő kóbor kutyák sokasága

Vélemények

,, A turista - ha egy napnál több időt tölt itt - valószínűleg nem tudja megúszni, hogy ottléte idején Pago Pagoban ne essék az eső. Kárpótlásképpen a tenger víze mély, sötét smaragd színt kap. Kevés a turista a szigeten, így itt meglehetősen békés és nyugodt a látogatás. Az utak mentén kis templomok, a part mentén halászhajók állnak.

Az Amerikai Szamoa nem egy komfortos turista desztináció. Egyrészt mert kicsi a szállodai kapacitás, másrészt az itteni halfeldolgozó üzem szaga a sziget jelentős hányadán facsarja az ember orrát. Pago Pago, és az egész sziget egy nap alatt kipipálható. " (aji, 2021)

Odajutás

 • Jóllehet van nemzetközi repülőtere, de nemzetközi járat ide csak Hawaiiból (Honolulu) jön és a szomszédos Szamoából (Apia).

Pago Pago nemzetközi repülőtér - cs. a. fotója

 • Hébe-hóba jár erre ilyen-olyan komp.

Időjárás

Az Amerikai Szamoa éghajlata trópusi, meleg és nedves, egész évben magas hőmérséklettel és magas páratartalommal. A legmelegebb hónapok a december és az április közötti időszak, amikor a hőmérséklet általában 27-32 Celsius-fok között van. Az esőzések általában az év nagy részében eloszlanak, de a legmagasabb csapadékmennyiség általában november és április között van.

Az Amerikai Szamoába az év bármely szakaszában utazhat, mivel az időjárás egész évben meleg és nedves. Azonban az év meghatározott időszakai lehetnek jobb időjárási feltételekkel az utazáshoz. A legjobb időszak az utazáshoz az a júniustól októberig terjedő időszak lehet, amikor a csapadék mennyisége csökken és az időjárás kiszámíthatóbbá válik. Azonban ebben az időszakban is előfordulhatnak esőzések és viharok, és fontos, hogy kövesse az időjárás-előrejelzést.

Az Amerikai Szamoán időjárásában előfordulhatnak tájfunok, különösen a nyári és az őszi hónapokban. Fontos, hogy tisztában legyen az időjárás-előrejelzéssel, és kövesse az összes figyelmeztetést és tanácsot a helyi hatóságoktól. Az Amerikai Szamoa Kormányzata rendelkezik egy sürgősségi figyelmeztető rendszerrel, amely figyelmezteti a lakosságot, ha szükséges.

Szállás

Az Amerikai Szamoa szálláslehetőségei változatosak és különböző árkategóriákban érhetők el az utazók számára. A szigeteken több szálloda, üdülőközpont, vendégház, motel, apartman és Airbnb szálláshely található. Az árak változóak lehetnek, az olcsóbb lehetőségektől kezdve az exkluzív luxusszállodákig.

Az Amerikai Szamoa szigetén található szállodák és üdülőközpontok többsége a tengerpart közelében található, és különböző szolgáltatásokat kínál az utazók számára, mint például medencék, spa, éttermek és bárok.

Az Airbnb-n és hasonló oldalakon számos kisebb magánszálláshely, mint például stúdiók, lakások, bungalók és villák találhatók. Ezek lehetővé teszik az utazók számára, hogy közelebb kerüljenek az amerikai szamoai helyi kultúrához, valamint otthonosabb környezetben élvezhessék az utazásukat.

Az Amerikai Szamoa lakosai szintén kínálnak vendégszeretetüket és lehetőséget, hogy otthonukban maradhassanak a vendégek. Ezek a vendégszobák gyakran az otthonuk részei és a szigeteken az ilyen vendégszobákat „fales” néven emlegetik. A fales általában fából készül, nyitott oldallal és nyitott fedéllel, így az utazók közvetlenül az érintetlen természethez közel élvezhetik a tartózkodásukat.

Helyi közlekedés

Az Amerikai Szamoa nem rendelkezik fejlett tömegközlekedési rendszerrel. Az autók, taxik és autóbérlés a leggyakoribb módja a közlekedésnek a szigeteken.

Az autókölcsönzési lehetőségek elérhetők mind a repülőtereken, mind a szállodáknál és az utazási irodákban. Az autókölcsönzés ára változó lehet, attól függően, hogy milyen típusú autót bérel, és mennyi ideig tartja használatban. Fontos megjegyezni, hogy az Amerikai Szamoa bal oldali közlekedést alkalmaz.

A taxik kényelmes alternatívát jelenthetnek, ha csak rövid távokra szeretne közlekedni. Az árak változóak lehetnek, attól függően, hogy hol található a célállomás, milyen távol van és mennyire forgalmas az adott útvonal.

A helyi buszközlekedés nem túl fejlett, és csak nagyon korlátozott menetrendű járatok állnak rendelkezésre. A helyi buszok főleg az Agana és Tafuna területeken közlekednek, és az útvonalak nem túl gyakoriak vagy megbízhatóak. Az autóbérlés vagy taxi bérlés általában jobb megoldás, ha könnyedén szeretne közlekedni a szigeteken.

Étkezés

Egyik legismertebb helyi étel az "umu", amely egy hagyományos szamoai földalatti sütőben készült étel. Az umu többféle húst és zöldséget tartalmaz, amelyeket a forró kövekre helyeznek, majd lefedik és hosszú órákig sütik.

A "palusami" egy másik szamoai specialitás, amelyet az érett tarólevelekbe csomagolt kókusztejben főzött tarógyökeres tészta és hússal készítenek.

A "panipopo" egy édes kókuszos kalács, amelyet a kókuszméz és a kókusztej ízesít.

A "sapa sui" egy szamoai húsleves, amelyben hússal, kókusztejjel, babérlevéllel és más helyi fűszerekkel készítik.

A "fa'alifu fa'i" egy szamoai zöldséges étel, amely zöldségekkel, kókusztejjel és más fűszerekkel készül.

Egyéb hasznos információk

1. Az internet hozzáférés és a WiFi elérhető az Amerikai Szamoa-szigeteken, de az infrastruktúra nem túl fejlett és a sebesség gyakran lassú lehet.

Az internet-hozzáférés többnyire a szállodákban, üzletekben és éttermekben áll rendelkezésre. A wifi-t ingyen vagy díjfizetés ellenében lehet használni. Azonban a sebesség változó lehet, és a szigeteken található eldugottabb területeken gyakran nincs internet-hozzáférés.

Az Amerikai Szamoa nem rendelkezik nagy városokkal, így nem lehet azonosítani egyetlen helyet sem, ahol az internet hozzáférés vagy a wifi jobb lenne, mint másutt. Az internet hozzáférés minősége és a wifi sebessége változó lehet, attól függően, hogy hol tartózkodik a szigeten és milyen szolgáltatást választ.

Pago Pago, a főváros

A helyiek kiejtésében ez így hangzik: pongo pongo.

Pago Pago az Amerikai Szamoa fővárosa és legnagyobb kikötője, ahol az amerikai csendes-óceáni flotta is rendszeresen megfordul. A város a Tutuila szigeten található, és körülbelül 3 000 lakosa van.

Pago Pago egy kis, de vibráló város, amely kevert kultúrával rendelkezik. A helyiek barátságosak és vendégszeretők, és szívesen megmutatják a környékbeli látványosságokat az utazóknak.

A város főbb látnivalói közé tartozik a Pago Pago kikötő, ahol a hajók és a halászati tevékenységek központja található. A városban több piac és árus áll rendelkezésre, ahol helyi termékeket, ételeket és italokat lehet vásárolni.

Pago Pago nevezetes látnivalói közé tartozik az Mt. Alava kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A város számos múzeumot is kínál, ahol a turisták megismerhetik a helyi kultúrát, történelmet és hagyományokat.

A városban található szállodák, éttermek és üzletek széles választékát kínálják az utazóknak. Az ételek és italok között megtalálhatók a helyi specialitások, valamint az amerikai konyha is.

b.e. fotója

Látnivalók és programok

Az Amerikai Szamoa egy gyönyörű és izgalmas hely, amely tele van látványos turisztikai látnivalókkal és programlehetőségekkel.

Amerikai Szamoa fő látnivalói közé tartozik a Nemzeti Park, ahol a turisták élvezhetik a szigetek lenyűgöző természeti szépségét. A park területén találhatók tengerpartok, mészkőbarlangok, dombok és hegyek, amelyek számos kirándulási lehetőséget kínálnak.

Amerikai Szamoa a vízi sportok kedvelőinek is számos lehetőséget kínál. A szigeteken búvárkodás, snorkeling, szörfözés, halászat és más vízi sportok űzhetők. Az Amerikai Szamoa körüli tengerpartok azon kevés helyek egyike, ahol a tenger élővilága még érintetlennek számít.

Az Amerikai Szamoa turistáknak számos kulturális élményt is kínál, beleértve a helyi fesztiválokat és rendezvényeket. Az ételek és italok közül a helyi specialitások, a kókuszdió és a friss halak különösen kiemelkedőek.

A szigeteken találhatók helyi piacok, ahol az utazók megvásárolhatják az egyedi, helyi termékeket és kézműves tárgyakat. Az amerikai szamoai múzeumok is érdekesek lehetnek a turisták számára, mivel segítenek megismerni a helyi kultúrát és történelmet.

Strandok

Van egy nagyon furcsa szokás Amerikai Szamoán. Vasárnap több strandon nem szabad strandolni, mert ezen a napon templomba illik menni és otthon a családi körben időzni (ott is van KDNP?).

Történelem

Az időszámításunk előtti évezredben a polinéz ősemberek telepedtek le ezekre a szigetekre. Régészeti leletek alapján megállapították, hogy a törzsek nyugat felől Indonézián, a Fidzsin és Vanuatun keresztül hajóztak (csónakáztak?) el ide. Az első európai, aki ide eljutott egy holland ember volt, Roggeveen. 1899-ben a németek annektálták Nyugat-Szamoát. A keleti szigetcsoport amerikai adminisztráció alá került 1900-ban. A legnagyobb sziget, Tutuila fő-fő törzsfőnökei simán átadták a területüket az USA-nak. (Feltehetően anyagi csábítás is szerepet játszott e készségességben.) . Az amcsiknak kellett egy tuti katonai támaszpont a stratégiai céljaikhoz.

Biztos a lábbelin lehetett spórolni...

Manapság

Az Amerikai Szamoa egy kis szigetközösség a Csendes-óceánban, amelynek gazdasága és életmódja nagyon eltérhet az USA többi részétől.

Az Amerikai Szamoa gazdasága nagyrészt az Egyesült Államoktól függ, és a szigeteken található kikötők jelentősége miatt a kereskedelem fontos szerepet játszik a helyi gazdaságban. Az élelmiszeripar is fontos szerepet játszik a szigeteken, és a helyiek számos helyi élelmiszerrel és itallal büszkélkedhetnek, amelyek az utazók számára is érdekesek lehetnek. Azonban az Amerikai Szamoa gazdasága általában nehéz helyzetben van, és az életszínvonal is alacsonyabb, mint az USA többi részén.

Politikailag az Amerikai Szamoa területileg kiterjed az USA-ra, de nem tagja az Egyesült Államoknak, és nincs szavazati joguk az elnökválasztáson. Az Amerikai Szamoa helyi politikai helyzete békés és stabil, és az amerikai területi kormányzat irányítja a szigeteket.

Az Amerikai Szamoa életmódja egyszerű és relaxált, és a helyiek értékelik a hagyományos életmódot. A szigeteken találhatók helyi piacok, ahol a lakosok gyakran árulnak helyi élelmiszereket és kézműves termékeket. A családi élet és a baráti kapcsolatok fontos szerepet játszanak a helyi kultúrában, és a helyiek barátságosak és vendégszeretők.

Amerikai Szamoa gazdaságának legjelentősebb területe a tonhalkonzervek készítése és kivitele. 

Helyiekről

Nagyon vallásosak, valamint rendkívül büszkék hazájukra. Szamoa az ő nyelvükön annyit jelent, hogy ,, Áldott föld".

Annak ellenére, hogy a túlsúlyosság nagyon jellemző rájuk, a várható élettartam 75-ös átlaga nem is olyan rossz.

t. f. fotója

Érdekességek

 1. 2009-ben volt egy nagy cunami, ami súlyosan megrongálta a fővárost és Leone települést.
 2. Itt húzódik éppen a dátumhatár, ami olyan furcsaságot teremt, hogy aki a szomszédos Nyugat-Szamoa fővárosából, Apiából Amerikai Szamoa fővárosába repül, akkor egy napot visszarepül az időben. Ellenkező irányban viszont az utazó elveszt egy teljes napot.
 3. Amerikai Szamoa 2016-tól 100%-ban napenergiából tartja fenn magát. Napelemek + 60db Tesla Powerpack akkumulátoregység, amik 3 napra elegendő energiát tárolnak. 

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

b. b. fotója

Helyi izompacsirták besegítenek egy autómósó népszerűsítésébe - b.b. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes