ÚTIKRITIKA.HU / Tuvalu


hirdetes

útikritikák


Tuvalu

Tuvalu dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Gyerekek Funafuti városban - h.k. fotója

Tuvalu dióhéjban

 • Tuvalu a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő ország, Pápua Új-Guineától keletre és Új-Zélandtól északra, félúton Ausztrália és Hawaii között. A térségben van a Salamon-szigetek, Nauru, Kiribati, Szamoa, Fidzsi és Vanuatu. Tuvalu 9 lakott és számtalan lakatlan szigetből avagy atollból áll. Pedig, az ország neve, a Tuvalu, éppenséggel annyit jelent, hogy nyolc sziget együtt.
 • Tuvalu fővárosa Funafuti, ami csekély 15311 kilométerre van Budapesttől.
 • Tuvalu 26 négyzetkilométer területű, 11 900-an lakják, mégpedig polinéz eredetű emberek. Az ország államformája: alkotmányos monarchia a Brit Nemzetközösség tagjaként.
 • Tuvaluban a hivatalos nyelvek: a tuvalui és az angol.
 • Tuvaluban a hivatalos fizetési eszközök az ausztrál dollár és a tuvalui dollár.
 • Magyar állampolgároknak nincs szükség vízumra, ha 90 napnál nem maradnak tovább Tuvaluban.
 • Nincs sok turista. Évente legfeljebb 1600 (többnyire a térségből). 
 • Olyan kicsi a sziget, hogy két óra alatt körbe lehet járni a teljes partvonalát.
 • Tuvalunál országként csak a Vatikán, Monaco és Nauru kisebb. 
 • Tuvalun üdvözléskor szokásos az arcokkal egymáshoz nagyon közel hajolni és a közelséget kihasználva kvázi megszagolni egymást.
 • A leggyakoribb vezetéknév: Apinelu

A tuvalui szó, a talofa - nehezen találtuk ki  - annyit jelent, hogy Üdvözlégy - Földvári András fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Tuvalu börtönének egyetlen rabja, aki éppen a kókuszpálma tetején töltötte szabadságvesztését
 2. Megnyugtató, hogy nincsenek mérges kigyók, mérges pókok, veszett kutyák
 3. Olyan kevés a turista, hogy nincsenek szuvenítboltok, amiket én mindenhol utálok (kivéve, amikor eredeti, ötletes portékákat kínálnak)
 4. A Funafuti Conservation Area-ba az egynapos túra és végre igazán tiszta tengervizet élvezni

Nem tetszett

 1. A tengerben rozsdásodó, elhagyott koreai hajóroncs lehervasztó látványa
 2. Hatalmas konténerekben gyűjtik össze az üres innivalós dobozokat és csak találgatni lehet, hogy hová vezet ez a tárolási mód.
 3. Sok a szúnyog és a légy
 4. A wifi használat jellegzetesen problémás
 5. A falusiak nem törődnek környezetük szemetességével

o. j. fotója

Vélemények

,, Baromi jópofa, hogy a repülőtér bekerítetlen kifutópályáján gyalogosok, motorosok, autósok közlekednek, és légoltalmi szirénával figyelmeztetik a népséget, hogy tünjenek el onnan. Igaz ez ritkán történik, mivel a Fiji Airways csak hetente kétszer landol itt." 


A gyönyörű alacsonyan fekvő szigetekből álló Tuvalu a világ 4. legkisebb országa. Rendkívül távoli, valahol Hawaii és Ausztrália között található a Csendes-óceánon, ez egy kis darab a csendes paradicsomban. A légkör pihentető, a napsütés soha nem ér véget. Úgy hangzik, mint egy hely, amit a turisták szeretnének, igaz? Nos, biztosan így lenne, ha Tuvalu nem lenne mindentől olyan messze. Van egy repülőtér, de a járatok ritkák, és Tuvalu csak a Fidzsi-szigetekkel van összeköttetésben. A szigetek közel olyan alacsonyan helyezkednek el, mint az óceán, így a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés komoly gondot okoz ott. (2022)

Repülés

 • Repülővel Fidszi-szigetekről, Sydneyből vagy Honoluluból lehet Tuvaluba eljutni, oda-vissza jegy kb. 1500 USD. .
 • Hetente két repülő érkezik, úgyhogy az idő nagy részében a leszállópálya kitünően szolgál sportpályaként.

Fociznak a reptér kifutópályáján - Földvári András fotói 

Szállás

Ajánlott szálláshely: Filamona Moonlight Lodge (Fongafale)

Egészség

 • Funafuti főszigeten van egy kórház. na és van legalább egy fogorvos is.
 • Javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, ami fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.
 • Tuvalun nincsenek tavak vagy patakok. Ivóvizet a tengerből nyernek, amelynek tárolása körülményes.

Közlekedés

Baloldali a közlekedés. A szigetek között kompok közlekednek. Összesen csak kb. 10 kilométer aszfaltozott út van.  

A közút 50 méterre van az óceántól - mindkét oldalról - cs.j. fotója

Étkezés

Friss halat lehet enni minden mennyiségben, mindenhol. Főleg a szálláshelyeken (lodge) vannak éttermek. Ezekben lehet enni olaszt, indiait, kínait. Szerintünk inkább halat érdemes enni.

A legelterjedtebb főételük a Fish&Taro.  A taro egy gyökérszerű zöldség, ami hasonlít a krumplira. Szóval ez az étel náluk olyan mint a Fish&Chips.

Pénzváltás

A szigeteken nincsen bankjegyautomata, a hitelkártyák elfogadottsága korlátozott, ezért fontos, hogy a látogató elegendő készpénzt vigyen magával.

A portré változni fog.

Nemzeti Bank - cs.j. fotója

Vásárlás

Nem nyitottak a bankkártyák iránt. Nincs egyetlenegy ATM se a szigeten.  Készpénzes fizetésre rendezkedjünk be. Elvileg van tuvalui dollár, de mindenhol az ausztrál dollárt használják.

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság, hisz a menekülési lehetőségek behatároltak. Ha problémák adódnak, akkor az a részegség vagy a családi perparvarok számlájára irható.

Haderő - m.z. fotója

Egyéb hasznos információk

1. Tuvalun a homoszexualitást törvényben tiltják. A meleg turista párok kényelmetlenül érezhetik magukat ott. 

Tuvalun az 1995-ös Büntető Törvénykönyv tiltja a homoszexualitást, és az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot büntetni lehet akár 14 év börtönnel. A törvény azonban csak nagyon ritkán kerül végrehajtásra, és Tuvalu kormánya gyakran személyes szabadságjogokat védő álláspontot foglal el.

A törvényt az ország tradicionális és vallási értékei miatt hozták meg, amelyek sok tekintetben homofóbok, és a homoszexualitást tabunak tekintik. Azt is fontos megemlíteni, hogy a legtöbb tuvalui ember barátságos és vendégszerető, és nem mindenki támogatja a homoszexualitás büntetését.

Látnivalók

Tuvalu egyik legismertebb látványossága a Funafuti Fősziget települése, ahol a Tuvalu Kormányzóság épületei, a Funafuti Nemzeti Stadion és a Funafuti Főiskola található. A település központi része a szigetország kereskedelmi és kulturális központja, és számos üzletet, éttermet és szállodát találhatunk itt.

Tuvalu turisták számára leginkább a tengerparti strandokat kínálja, például a Funafuti Lagoon strandot, ahol a korallzátonyok és a trópusi halak élővilága tekinthető meg a snorkeling és a búvárkodás szerelmeseinek. A Tuvalu körüli vizekben található számos korallzátony, amelyek szintén népszerűek a búvárok és a sznorkelerek körében.

A Tuvalu kulturális öröksége is érdekes lehet a turisták számára. A szigetországban számos hagyományos tánc és ének létezik, amelyeket a Tuvalu Fesztiválon és más kulturális eseményeken lehet megtekinteni. A Tuvalu Kulturális és Természeti Örökség Központ is egy látogatható hely, ahol a Tuvalu hagyományait és történelmét mutatják be.

Végül, Tuvalu az utazók számára a nyugodt kikapcsolódást kínálja egy kis szigetországban, amely elszigeteltsége miatt a tökéletes hely a stresszmentes vakációhoz. A szigetek békés és barátságos lakói, a trópusi éghajlat és a kristálytiszta vizek mind-mind hozzájárulnak a turisták kellemes élményéhez Tuvaluban.

                                                                      Funafuti-atoll - Elter Karcsi fotója

Földrajz és időjárás

 • Tuvalun párás, forró a klíma. Március és október között enyhébb az időjárás. Az esős évszak novembertől februárig tart.
 • Gondot okoz az óceán vízszintjének emelkedése, valamint a ciklonok. Nem gond, hanem végzetes veszély az, hogy az óceán vízszintjének emelkedése miatt Tuvalu szigetvilága, az egész ország akár el is tűnhet a jövőben.
 • Csak egy méter és eltűnik Tuvalu
 • Tuvalunak régebben Ellice-szigetek volt a neve. Tuvalu a világ egyik legkisebb országa.
 • A disznók, a kutyák és a szárnyasok csak a 19. századba kerültek ide. A terület egyetlen öshonos emlőse a polinéziai patkány.

Történelem

Tuvalu a Gilbert- és Ellice-szigeteki brit gyarmat része volt 1892-től. 1975-ig a Gilbert-szigetekkel (amely jelenleg Kiribati) közösen igazgatták. 1978-tól független alkotmányos monarchia, élén a brit uralkodóval, mint államfővel, akit a főkormányzó képvisel.

Böskét cipelik a brit korona hűséges alattvalói.

Manapság

Tuvalu mind pici méreténél, mind szűkös erőforrásainál fogva hátrányos helyzetben van. A lakosság nagy része a halászatból és a mezőgazdaságból é., Ezenkívül bérbe adják az ország internetes domain-nevét (.tv), valamint a halászati jogokat. Jelentős bevételi forrás származik a külföldön élők hazautalásaiból. A gazdasági fejlődéshez nagymértékben hozzájárulnak az elsősorban Ausztráliától, Új-Zélandtól és Nagy-Britanniától, újabban Japántól, az EU-tól és Tajvantól kapott segélyek. A turisták száma elenyésző.

Földvári András fotója

A helyiekről

Lazák, ugyanakkor udvariasak, figyelmesek. Jól láthatóan erős a társadalmi szolidaritás. Nem egy hetvenkedő népség, visszafogottan viselkednek az idegenek jelentlétében. Bár angolul jól tudnak, szégyenlősen használják, ha turistákkal kell kommunikálniuk. 

A hőség miatt sokan sziesztáznak kora délutánonként (,,csendes óceáni edzésnek" nevezik jópofán).

A lakosság 97% a vallását tekintve úgynevezett kongregacionalista, ami egy önálló kálvinista közösség Tuvalu Egyház néven. 

A lakosság a hétköznapi kommunikációban a tuvalu nyelvet használja, de angolul mindenki tud, mert az a második hivatalos nyelv.

Turista etikett

1. Nagyon adnak a vallásos szokásokra. Nem lehet étkezésnek nekifogni asztali imádság nélkül.

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Közéleti asszonyságok - k.j. fotója

Közösségi étkezés - k.j. fotója

Olyasmi, mint nálunk a kanásztánc bottal, vagy nem. - k.j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

TUVALU, 2019. 11. 28. 12:53
https://www.youtube.com/channel/UC8IM6YQ2g4GpE2A8JdAdaRA/featured


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes