ÚTIKRITIKA.HU / Cook-szigetek / Aiutaki

Cook-szigetek / Aiutaki

Aiutakiról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés|Egyéb hasznos információk|Strandok|Lagúna túrák|Sznorkelezés&búvárkodás|Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

v.m. fotója

Aiutakiról dióhéjban

Aiutaki a Cook-szigeteken belül egy szigetcsoport. 

A Cook-szigeteket meglátogató turisták közül sokan kombináljáj Rarotongához Auitaki meglátogatását. Ugyanis Aiutaki romantikusabb, idillibb sziget, mint a kommercializálódott Rarotonga.

A világ legjelentősebb utazási nyomtatott és online magazinjaiban a világ legszebb lagúnáinak top10 listájában tuti benne van mindig Aiutaki! Íme egy példa.

A főszigeten kivüli kisebb szigetek egy részét motunak nevezik nem islandnek. 

Aiutaki vizeiben szuper a sznorkelezés. Az igazán szuper terepekra kirándulások keretében lehet eljutni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A világ legszebb lagúnái itt vannak (nem csak én szerintem), a lagúna túra hatalmas élmény volt 

2. Rarotongához képest egzotikusabb, titokzatosabb (jó értelemben véve)

3. A víz annyira kellemesen meleg

4. Ez a hely még nincs elrontva - addig kell odamenni, amíg ez még így van! 

5. A One Foot Island

Nem tetszett

1. A sok korallfej, vizi növény, tengeri uborka stb. miatt búvárszandált kellett felvenni a vízben a lagúnában megtett gyalogos kirándulásokon

2. Sok helyen égetnek ilyen olyan hulladékot és galád módon szennyezik a levegőt egy ilyen meseszép helyen

3. A kőhalak miatti kicsi para (ugyanis veszélyes a mérgük és nehéz őket meglátni

4. Úszáshoz a lagúnák nagyon sekély vize nem megfelelő

Vélemények

,, Az élet Aitutakin csodálatosan fesztelen tempóban mozog. Még a helyiek is átrepülnek ide Rarotongából, akár csak egy napra is, hogy felüdüljenek. A lagúnát hagyományos külvillás kenuval is meg lehet közelíteni, olyan ráérõs tempóval. Sietni itt úgy sem illik, felhívnánk magunkra a figyelmet.

Nyugalmas, felüdülõ lubickolás, aztán meglátogatni a helyi profi horgászokat, akik szakértelmükkel, trükkjeikkel bevezetnek a horgászat, halászat titkaiba, és közben különféle történeteket mesélnek. Ezek a momentumok felejthetetlen élménnyé válnak.

Azoknál a szigetecskéknél, ahol a szigetek külsõ pereme a lagúnák szélén van, ott ki tud kötni a sétahajó. " forrás

Odajutás

Napi háromszor közlekedik Rarotonga és Aiutaki között az Air Rarotonga. Repülési idő: 50 perc.

Air Rarotonga Aiutaki repterén

kcicó fotója

,, Beszállunk a 15 fős repülőbe. Aki fél a repüléstől, annak nem ajánlom. Zúg, imbolyog, szűk a tér, és olyan törékenynek tűnik." forrás

kcicó fotója

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

2 csillagos: Hotel Paradise Cove

3 csillagos: Ranginul Sunset Villas

4 csillagos: Hotel Etu Moana

5 csillagos: Hotel Pacific Resort Aiutaki

Helyi közlekedés

A néhány aszfaltozott forgalmasabb utat leszámítva csendes hangulatos földutak hálózzák be a szigetet. forrás

Bérautó

Bicaj

Étkezés

Csapvizet ne igyunk, csak palackozottat.

Egyéb hasznos információk

1. Bulizosok ne menjenek Aiutakira. Nincs éjszakai élet, bulizás. Nyugis hely.

2. Aiutakin a közbiztonság annyira jó, hogy csak az kerül e téren bajban, aki kifejezetten törekszik valami balhéra, azaz hülye.

3. Szúnyogok vannak, malária nincs.

Strandok

One Foot Island

O’otu Beach

Lagúna túrák

Sznorkelezés&Búvárkodás

Egyéb programlehetőségek

Te-Poaki-O-Rae

Vasárnapi mise

Olvasmányos linkek

,, A szigeten nagyon lelassult életet élünk. Aitutaki is kínál 3-4 turista programot. Van Island Night (maori zene, tánc), sétahajókázás, kulturális sziget túra. Az utóbbi kettőn biztosan részt veszünk. Emellett engem érdekel a búvárkodás, de a felkavart víz erre most nem alkalmas. Várjuk, hogy elcsendesedjen a szél és a tenger.
Ezen túl azonban nincs más csak a természet, a tenger, a csatangolás. Csend és nyugalom. Nincs tv, nincs játszótér. Fel kell találnunk magukat. A gyerekekkel a parton szedett kincsekből barkácsolgatunk.

Aitutakin kb 1700 ember él, de mindenféle felekezet működik: presbiteriánus, adventista, jehova tanúi, katolikus, mormon. Minden étkezés előtt közös asztali áldást mondanak a turista hajókon is. (2016)" forrás,, Az egyház támogatásával egész mozgalom alakult a vasárnapi repülők ellen. Vasárnap nem járnak még a sétahajók sem a lagúnán, és minden zárva, kivéve az egyik legjobb bolt, a Neibaa's, mert annak a tulajdonosa adventista, és ezért ők szombatonként zárnak be, vagy pontosabban aznap csak este 6-tól nyitnak ki. A vasárnapi nyugalmat követelő lakosság ehhez hasonló táblákkal nyilvánítja ki a véleményét mindenfelé." forrás

Fotóegyveleg

v.m. fotója

kcicó fotója


Kommentek

Tom Neale, 2018. 06. 28. 16:53
"Csapvizet ne igyunk, csak palackozottat." - Főzzünk belőle teát, ha tehetjük és onnantól fogva nyugodtan igyuk! Rarotongán nyilvános vízcsapoknál általánosan megoldott az ingyenes hozzájutás a tisztított, szűrt ivóvízhez. Ezeket a víznyerő helyeket a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Olyat is tapasztaltam, hogy a szokott "ok-tanúsítvány" helyett valamelyik csapnál hivatalos figyelmeztetés volt kitűzve, miszerint a víz jelenleg kizárólag forralás után iható. Aitutakin (ahol 2016-ban nem voltak még a raróihoz hasonló kiépített víznyerők) pedig több szállásadó is rendelkezik a szimpla (és működő) forralásnál elegánsabb fertőtlenítési lehetőséggel pl. tökéletes vízszűréssel és uv-s fertőtlenítéssel.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 16:42
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. "2. Sok helyen égetnek ilyen olyan hulladékot és galád módon szennyezik a levegőt egy ilyen meseszép helyen" - A szemétszállítás, sőt a szelektív hulladékgyűjtés is megoldott a szigeten. Az ott töltött hónap alatt soha nem tapasztaltam olyan jellegű szemétégetést, ami Magyarországon dívik. Valóban sok felé füstölnek, de az kizárólag a lehullott, elszáradt növényi részek elégetését jelenti (a népszerű bbq-zás mellett) ;-). Ez is a fentebb nagyon helytállóan említett általánosan jellemző rendezettséggel és tisztasággal függ össze.


nord-east, 2017. 12. 20. 23:21
Meseszép sziget!
2017 márciusában sikerült eltölteni 5 napot ezen a paradicsomi szigeten.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS