ÚTIKRITIKA.HU / Cook-szigetek / Aiutaki


hirdetes

útikritikák


Cook-szigetek / Aiutaki

Aiutakiról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett|Vélemények| Odajutás| Szállás|Helyi közlekedés| Étkezés|Egyéb hasznos információk|Strandok|Lagúna túrák|Sznorkelezés&búvárkodás|Egyéb programlehetőségek| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

v.m. fotója

Aiutakiról dióhéjban

Aiutaki a Cook-szigeteken belül egy szigetcsoport. 

A sziget hossza körülbelül 12 km, szélessége pedig 10 km, területe pedig körülbelül 18 km².

A sziget legnagyobb távolsága az északi és déli csúcsai között körülbelül 5 km, így a látogatók könnyen bejárhatják a szigetet gyalog, kerékpárral vagy autóval is. Az Aitutaki-szigetet körülölelő lagúna hossza körülbelül 15 km, és a szigetet körülbelül 45 perces csónakúttal lehet körbefutni.

Összességében az Aitutaki-sziget egy kis és könnyen bejárható sziget, ahol a legtöbb látnivaló gyalogosan vagy kerékpárral megközelíthető. A szigeten nincs szükség nagy távolságok leküzdésére, így a látogatók a nyugodt tempóban felfedezhetik a szigetet, élvezve a lassú és pihentető szigeti életet.

A Cook-szigeteket meglátogató turisták közül sokan kombináljáj Rarotongához Auitaki meglátogatását. Ugyanis Aiutaki romantikusabb, idillibb sziget, mint a kommercializálódott Rarotonga.

A világ legjelentősebb utazási nyomtatott és online magazinjaiban a világ legszebb lagúnáinak top10 listájában tuti benne van mindig Aiutaki! Íme egy példa.

A főszigeten kivüli kisebb szigetek egy részét motunak nevezik nem islandnek. 

Aiutaki vizeiben szuper a sznorkelezés. Az igazán szuper terepekra kirándulások keretében lehet eljutni.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A világ legszebb lagúnái itt vannak (nem csak én szerintem), a lagúna túra hatalmas élmény volt 

2. Rarotongához képest egzotikusabb, titokzatosabb (jó értelemben véve)

3. A víz annyira kellemesen meleg

4. Ez a hely még nincs elrontva - addig kell odamenni, amíg ez még így van! 

5. A One Foot Island

Nem tetszett

1. A sok korallfej, vizi növény, tengeri uborka stb. miatt búvárszandált kellett felvenni a vízben a lagúnában megtett gyalogos kirándulásokon

2. Sok helyen égetnek ilyen olyan hulladékot és galád módon szennyezik a levegőt egy ilyen meseszép helyen

3. A kőhalak miatti kicsi para (ugyanis veszélyes a mérgük és nehéz őket meglátni

4. Úszáshoz a lagúnák nagyon sekély vize nem megfelelő

Vélemények

,, Az élet Aitutakin csodálatosan fesztelen tempóban mozog. Még a helyiek is átrepülnek ide Rarotongából, akár csak egy napra is, hogy felüdüljenek. A lagúnát hagyományos külvillás kenuval is meg lehet közelíteni, olyan ráérõs tempóval. Sietni itt úgy sem illik, felhívnánk magunkra a figyelmet.

Nyugalmas, felüdülõ lubickolás, aztán meglátogatni a helyi profi horgászokat, akik szakértelmükkel, trükkjeikkel bevezetnek a horgászat, halászat titkaiba, és közben különféle történeteket mesélnek. Ezek a momentumok felejthetetlen élménnyé válnak.

Azoknál a szigetecskéknél, ahol a szigetek külsõ pereme a lagúnák szélén van, ott ki tud kötni a sétahajó. " forrás

Odajutás

Napi háromszor közlekedik Rarotonga és Aiutaki között az Air Rarotonga. Repülési idő: 50 perc.

Air Rarotonga Aiutaki repterén

kcicó fotója

,, Beszállunk a 15 fős repülőbe. Aki fél a repüléstől, annak nem ajánlom. Zúg, imbolyog, szűk a tér, és olyan törékenynek tűnik." forrás

kcicó fotója

Szállás

Ajánlott szálláshelyek:

2 csillagos: Hotel Paradise Cove

3 csillagos: Ranginul Sunset Villas

4 csillagos: Hotel Etu Moana

5 csillagos: Hotel Pacific Resort Aiutaki

Helyi közlekedés

A néhány aszfaltozott forgalmasabb utat leszámítva csendes hangulatos földutak hálózzák be a szigetet. forrás

Bérautó

Az Aitutaki-sziget kis mérete miatt nincs szükség autó bérlésre, mivel a legtöbb hely könnyen megközelíthető gyalogosan, kerékpárral vagy akár segway-jel is. Az Aitutaki-szigetet a látogatók általában gyalog vagy kerékpárral fedezik fel, és ezek a módszerek ideálisak arra, hogy felfedezzük a sziget látnivalóit és élvezzük a szép környezetet.

Az Aitutaki-sziget utak kis méretűek és nyugodtak, és a közlekedés általában nem jelent problémát a turisták számára. A sziget utak jó állapotban vannak, de az utak szűk és néhol homokosak is lehetnek, így a kerékpárosoknak és gyalogosoknak érdemes körültekintőnek lenniük.

Ha a látogatók szeretnének autót bérelni, az is lehetséges, de a lehetőségek korlátozottak. Az autók bérlése drága lehet, és az autók száma korlátozott a szigeten. Az autók bérlése lehetővé teszi, hogy felfedezzük a szigetet saját tempónkban, de a legtöbb látogató számára a kerékpáros vagy gyalogos felfedezés a legjobb választás.

Bicaj

Étkezés

Az Aitutaki-sziget egy kis sziget a Csendes-óceánban, ahol a helyi konyha elsősorban a tengeri ételekre épül. A szigeten számos étkezési lehetőség áll a látogatók rendelkezésére, beleértve a helyi éttermeket, kávézókat, kocsmákat és street food standokat.

A helyi specialitások közé tartozik a paki, ami egy pörkölt taro (egyféle trópusi gyökérzöldség), a rori (egyfajta főtt taro, hasonlóan az édeskrumplihoz), a poke (nyers hal saláta), a kuru (pörkölt kókuszdió hús), a rawa (sült hal) és a ika mata (nyers hal saláta). Ezeknek az ételeknek az íze egyedi és különleges, amelyeket érdemes megkóstolni, ha a szigeten járunk.

Az Aitutaki-szigeten található számos étterem, ahol a látogatók élvezhetik a helyi ételeket, valamint nemzetközi ételeket is. Az éttermek többsége a tengerparton helyezkedik el, és lenyűgöző kilátást nyújtanak a tengerre. Emellett, a szigeten találhatók helyi piacok, ahol friss halat, gyümölcsöket és zöldségeket lehet vásárolni.

Ha a látogatók kíváncsiak az Aitutaki-sziget hagyományos ételeire, érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat az éttermekben vagy az üdülőhelyeken, ahol a sziget konyhájának legjobb ételeit kínálják.

Csapvizet ne igyunk, csak palackozottat.

Egyéb hasznos információk

1. Bulizosok ne menjenek Aiutakira. Nincs éjszakai élet, bulizás. Nyugis hely.

2. Aiutakin a közbiztonság annyira jó, hogy csak az kerül e téren bajban, aki kifejezetten törekszik valami balhéra, azaz hülye.

3. Szúnyogok vannak, malária nincs.

Strandok

One Foot Island

One Foot Island, avagy a helyi nevén Tapuaetai, Aitutaki atoljának legismertebb és legszebb szigete. A Cook-szigeteki szigetvilágban található, és híres a gyönyörű homokos strandjáról, a kristálytiszta vízéről, valamint a környező korallszirtek szépségéről. Az egykori bálnavadászok egyik támaszpontjaként szolgált, ma azonban turisták százai látogatják meg, akik élvezik a pihenést a paradicsomi környezetben. A szigetet a világ legjobb strandjai közé sorolják, és rengeteg különleges élményt kínál, mint például a homokra írt üzenetek, az egyedülálló fafedeles postahivatal, vagy a helyi lakosok által készített friss koktélok. A sziget látogatása csak hajóval vagy helikopterrel lehetséges, és nagyjából 10-15 perces hajóútra fekszik Aitutaki főszigetétől.

O’otu Beach

Ez a homokos strand kristálytiszta, kék lagúna mellett található, amely ideális a fürdőzésre, a búvárkodásra és a sznorkellingre. A part mentén számos szálloda és üdülőhely található, így az itt tartózkodók élvezhetik az egész napos pihenést és a vízi sportokat is. Az O'otu Beach emellett híres a lenyűgöző naplementéiről, amelyekről gyakran készülnek képek és videók.

Lagúna túrák

Az Aitutaki-sziget körülbelül 15 km széles lagúnával rendelkezik, amely lehetővé teszi a számos vízi sport és túrák kipróbálását. Néhány lehetőség a következők:

Búvárkodás és snorkelling: A kristálytiszta vízben megcsodálhatja a korallzátonyokat, a színes halakat, és az egyéb tengeri élőlényeket. Több búvárkodási és snorkelling túrát is szerveznek az Aitutaki-szigeten.

Sziget-hopping túrák: Egy csónakos túra, ahol körbejárják a szigetet, és megállnak különböző helyeken, hogy felfedezzék a látnivalókat, beleértve a kisebb szigeteket is.

Horgásztúrák: Az Aitutaki-szigetek környékén rengeteg hal él, így a horgászoknak kínálnak halásztúrákat is, ahol lehetőségük van tonhal, barracuda és egyéb halak fogására.

Naplemente túrák: Csónakos túra, amely a sziget körül halad, miközben élvezheti a lenyűgöző naplementét a Csendes-óceánon.

Vitorlázás: A lagúnának köszönhetően az Aitutaki-sziget egy ideális hely a vitorlázásra is.

Kajakozás: Sok üdülőhely kajakokat is kínál a vendégeknek, hogy felfedezhessék a sziget körüli vizet.

Sznorkelezés&Búvárkodás

Az Aitutaki-sziget egy fantasztikus hely a sznorkel- és búvárkodás kedvelőinek. A szigetet körülölelő lagúna kiváló lehetőséget nyújt a tengeri élet megfigyelésére.

A sznorkel- és búvárkodás terén az Aitutaki-sziget két fő helyszínnel rendelkezik: a nagyobb, külső korallzátony és a belső lagúna. Az elsődleges korallzátonyhoz csónakokkal juthatunk el, ahol a mélyebb vizekben lehet búvárkodni, a sekélyebb részeket pedig a sznorkellezők számára ajánlják.

A külső korallzátonyban a látványos korallszirtek, a színes halak, a teknősök és a cápák élnek, amelyek megfigyelése fantasztikus élményt nyújtanak a búvároknak. A belső lagúna viszont sokkal sekélyebb, így ideális hely a sznorkelkedésre és a könnyed búvárkodásra is. A lagúna sokféle tengeri életet tartalmaz, beleértve a színes halakat, az örvénylő rájákat, a polipokat és még sok más tengeri élőlényt.

A szigeten búváriskolák is működnek, ahol a kezdők és haladó búvárok is képezhetik magukat. Emellett a búvárkodáshoz és sznorkelhez szükséges felszerelést és eszközöket is bérelhetők az üdülőhelyeken vagy a búváriskolákban. Összességében az Aitutaki-sziget egy fantasztikus hely a sznorkel- és búvárkodás szerelmeseinek, és garantáltan emlékezetes élményt nyújt mindenkinek.

Egyéb programlehetőségek

Te-Poaki-O-Rae

A Te-Poaki-O-Rae egy híres szikla az Aitutaki-szigeten. Ez a szikla az Aitutaki-sziget legmagasabb pontja, és egyike azon kevés helynek, ahonnan a teljes szigetet és a körülötte lévő kristálytiszta lagúnát lehet látni. A szikla neve a "homlokfedőjének tartója" jelentést hordozza, és arra utal, hogy a sziget hagyományos vezetői itt ülték az ősi szertartásaikat, ahol a szikla csúcsa megérintette homlokukat.

A Te-Poaki-O-Rae látványos kilátást nyújt az egész szigetre, és érdemes felmászni a csúcsára, hogy élvezhessük a fantasztikus panorámát. A sziklához vezető út kissé meredek és köves, de a túra nagyon szép és megéri a fáradtságot. Az út során találkozhatunk a helyi növény- és állatfajokkal is.

A Te-Poaki-O-Rae a helyi kultúra szerves részét képezi, és fontos helyszíne a hagyományos szigeti ünnepeknek és szertartásoknak. Ez egy fontos látnivaló az Aitutaki-szigeten, amelyet érdemes felkeresni, ha az utazás során erre van lehetőségünk.

Vasárnapi mise

Az Aitutaki-sziget egy kis közösségi sziget, ahol a helyiek nagyon büszkék kulturális örökségükre és hagyományaikra. Az Aitutaki-szigeten élők nagy része keresztény vallású, és vasárnaponként a misére jár. Az Aitutaki-szigeten tartott vasárnapi misék nagy élményt nyújthatnak a turistáknak is.

A vasárnapi misék az Aitutaki-szigeten nagyon színes és hagyományosak. A helyiek gyönyörű énekhangjáról és zenei képességeiről ismertek, és a mise alkalmával énekelnek és zenélnek. A helyi nők gyönyörű hagyományos ruhában, a pukurau-ban és a pareu-ban jelennek meg a misén, míg a férfiak formális ruhában, a teretere-ben.

A vasárnapi mise alkalmával a helyiek nagyon barátságosak és vendégszeretőek, és nagyon örülnek annak, ha a turisták csatlakoznak hozzájuk. Az Aitutaki-szigeten tartott vasárnapi mise látogatása lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerüljünk a helyi kultúrához és az itt élő emberek mindennapi életéhez. Ezenkívül, az Aitutaki-szigeteken a vasárnapi mise látogatása az egyik legjobb módja annak, hogy megismerjük a helyi életet és a sziget kulturális hagyományait.

Olvasmányos linkek

,, A szigeten nagyon lelassult életet élünk. Aitutaki is kínál 3-4 turista programot. Van Island Night (maori zene, tánc), sétahajókázás, kulturális sziget túra. Az utóbbi kettőn biztosan részt veszünk. Emellett engem érdekel a búvárkodás, de a felkavart víz erre most nem alkalmas. Várjuk, hogy elcsendesedjen a szél és a tenger.
Ezen túl azonban nincs más csak a természet, a tenger, a csatangolás. Csend és nyugalom. Nincs tv, nincs játszótér. Fel kell találnunk magukat. A gyerekekkel a parton szedett kincsekből barkácsolgatunk.

Aitutakin kb 1700 ember él, de mindenféle felekezet működik: presbiteriánus, adventista, jehova tanúi, katolikus, mormon. Minden étkezés előtt közös asztali áldást mondanak a turista hajókon is. (2016)" forrás,, Az egyház támogatásával egész mozgalom alakult a vasárnapi repülők ellen. Vasárnap nem járnak még a sétahajók sem a lagúnán, és minden zárva, kivéve az egyik legjobb bolt, a Neibaa's, mert annak a tulajdonosa adventista, és ezért ők szombatonként zárnak be, vagy pontosabban aznap csak este 6-tól nyitnak ki. A vasárnapi nyugalmat követelő lakosság ehhez hasonló táblákkal nyilvánítja ki a véleményét mindenfelé." forrás

Fotóegyveleg

v.m. fotója

kcicó fotója


Kommentek

Tom Neale, 2018. 06. 28. 16:53
"Csapvizet ne igyunk, csak palackozottat." - Főzzünk belőle teát, ha tehetjük és onnantól fogva nyugodtan igyuk! Rarotongán nyilvános vízcsapoknál általánosan megoldott az ingyenes hozzájutás a tisztított, szűrt ivóvízhez. Ezeket a víznyerő helyeket a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Olyat is tapasztaltam, hogy a szokott "ok-tanúsítvány" helyett valamelyik csapnál hivatalos figyelmeztetés volt kitűzve, miszerint a víz jelenleg kizárólag forralás után iható. Aitutakin (ahol 2016-ban nem voltak még a raróihoz hasonló kiépített víznyerők) pedig több szállásadó is rendelkezik a szimpla (és működő) forralásnál elegánsabb fertőtlenítési lehetőséggel pl. tökéletes vízszűréssel és uv-s fertőtlenítéssel.


Tom Neale, 2018. 06. 28. 16:42
A forrásként idézett Dél tengeri útinapló társszerzőjeként szólnék hozzá egy picit. "2. Sok helyen égetnek ilyen olyan hulladékot és galád módon szennyezik a levegőt egy ilyen meseszép helyen" - A szemétszállítás, sőt a szelektív hulladékgyűjtés is megoldott a szigeten. Az ott töltött hónap alatt soha nem tapasztaltam olyan jellegű szemétégetést, ami Magyarországon dívik. Valóban sok felé füstölnek, de az kizárólag a lehullott, elszáradt növényi részek elégetését jelenti (a népszerű bbq-zás mellett) ;-). Ez is a fentebb nagyon helytállóan említett általánosan jellemző rendezettséggel és tisztasággal függ össze.


nord-east, 2017. 12. 20. 23:21
Meseszép sziget!
2017 márciusában sikerült eltölteni 5 napot ezen a paradicsomi szigeten.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes