ÚTIKRITIKA.HU / Vanuatu


hirdetes


útikritikák


Vanuatu

Vanuatu dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Port Vila | Egyéb látnivalók | Strandolás | Búvárkodás | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Port Vila-i család - h.k. fotója

Vanuatu dióhéjban

 • Vanuatu egy óceániai ország, 12 200 négyzetkilométeren. Kb. 210 ezer lakója van.Az ország 83 szigetből, illetve szigetcsoportból áll. 1980-ig az országot Új-Hebridáknak nevezték. Vanuatu Ausztráliától keletre, Új-Kaledóniától északra (nem messze), Fidzsitől északnyugatra fekszik. Vanuatu a Csendes-óceánban, az Egyenlítő és a Baktérítő között terül el. Az ausztráliai Brisbane városától kb. kétezer kilométerre található.
 • Az ország államformája köztársaság. A lakosság nagy része melanéz eredetű. Az ország tagja a Brit Nemzetközösségnek.
 • Vanuatu fővárosa Port Vila (kb. 40 ezer lakos), ami 15 660 kilométerre van Budapesttől.
 • A hivatalos nyelvek: angol, francia és a helyi bislama. Az emberek többsége keresztény vallású, azon belül is a presbiteriánus és az anglikánus felekezetek a legnagyobbak. Emellett van néhány kisebb keresztény felekezet és helyi szokásokból, hitrendszerből eredő vallási meggyőződések is. Az őslakos lakosság többnyire a kultikus természetvallásukat követi.
 • Vanuatun az emberek nagyon változatos külsejűek lehetnek, és ez részben abból adódik, hogy az országban számos etnikum él együtt. Az őslakos lakosság általában a melanéziai népekhez tartozik, akik általában sötét bőrűek, fekete hajúak és barna szeműek. Azonban az utóbbi években a keveredés és a bevándorlás miatt egyre nagyobb a különböző etnikumok keveredése, így a Vanuatun élő emberek külseje is változatosabbá válik.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Vanuatuba, amennyiben 90 napnál rövidebb ideig maradnak ott.
 • Májustól októberig tart a száraz évszak, azaz ilyenkor a legjobb odalátogatni. Novembertől áprilisig tart az esős időszak. Az esős időszakban a szokásosnál is több a szúnyog. December és március között ciklonszezon is van. Évente átlagban kétszer-háromszor fordul elő ciklon.
 • Leggyakoribb vezetéknév:Tari
 • Vanuatu általában magasabb árszintű ország a csendes-óceáni régióban, de nem feltétlenül számít a legdrágábbnak. A turizmus fokozatosan növekszik az országban, így az árak is változóak és függnek az adott szolgáltatások minőségétől és helyétől. Általánosságban elmondható, hogy a szigeteken található termékek és szolgáltatások drágábbak lehetnek, mint a fővárosban, Port Vilában.

Fő látnivalók:

 • A természet, az ott élők tanulmányozása kultúrantropológiai megközelítésben
 • A strandok. Sokan jönnek ide búvárkodni, mert a megbámulható tengeri élővilág szuper
 • Vanuatun két olyan hely található, amelyek különösen különlegesek és vonzóak a turisták számára. Az egyik az Ambrym szigeten található Marum vulkán, amelynek krátere látványos lávafolyamokat produkál. A másik különleges helyszín a Pentecost szigeten található, ahol a helyi fiatal férfiak bungee jumping-jumpot hajtanak végre a lábukhoz kötött szőnyeg segítségével, amely hagyományos tavaszi rituálé.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A hagyományos táncok bemutatói
 2. Az érintetlen természet, gazdag fauna (tengerben és a madarak) és flóra
 3. Amilyen harmóniában élnek a helyi népek a természettel
 4. Tanna szigetén a Yasur-vulkán (ami évente egyszer ki is tör)
 5. Champagne Beach

Nem tetszett

 1. Nagyon időigényes egyáltalán eljutni oda (35-40 óra)
 2. Az infrastruktúra fejletlensége miatt kényelmetlenségeket kell bevállalni (pl. a szálláslehetőségek választéka szűk)
 3. A turistáknak táncikáló öreg nénik fedetlen keblei - már elnézést

Vélemények

"Elöljáróban: drága, sydneyi árak, ami azért elég meglepő, tekintve hogy a szolgáltatások messze hátrányba vannak Ausztráliától/Európától (1 AUD = kb. 88 vatu. 1 vatu = kb. 2.33Ft). Port Vila-ra fél óránál nem érdemes többet szánni... :), a helyiek pedig beszélnek angolul és franciául is. Taxi helyett érdemes használni a "buszokat", amik kisbuszok, ha nem bérelsz autót. Piros B betü van a rendszámukon. A Warwicktól a "citybe" :) 150 vatu/ fő.

A vulkánhoz érdemes a fényképezőt valami tokban vinni. Mi a vízi tokot vittük magunkkal, de mivel ki kellet nyitnunk egy-két pillanatra, az az idő elég volt ahhoz, hogy a fényképező zoomjába por jusson. Miután megcsináltattuk itthon, a szerelő mondta, hogy az a pár pillanat elég volt ahhoz, hogy annyi hamu/por szálljon a gépbe, hogy meghibásodjon. A buszosok rámenősek, de nem annyira mint Thaiföldön. Amúgy volt egy vicces helyzetünk: a boltból hazafele egyszer csak halljuk a sofőrtől: "Ó-Ó, problem". Megkért hogy szálljunk ki, majd közölte, nem kell fizetnünk, de neki most meg kell fordulnia. Kiszállás után ráeszméltünk, hogy pár száz méterre rendőrök igazoltatják az autósokat, gondolom nem volt jogsija vagy a kocsi papírjai nem voltak rendben vagy bármi más :))

Nem árt ha van nálad vízi cipő, néhol a part nem homokos, hanem az elhalt korallok és kavicsok keveréke. Szerintem érdemes autót bérelni, ha mondjuk el akarsz jutni a Kék-lagúnához vagy körbejárni a szigetet, mondjuk nem olcsó. Az utak a fővároson kívül jók. Mindenki a 4WD ajánlja, de szerintünk nincs szükség rá, ha a főúton maradsz. Mi 2 befizetett túrán vettünk részt (különböző napokon), de ha jobban szerveztük volna meg a programunkat, jobban jártunk volna az autókölcsönzéssel. (2014)" forrás

Vanuatu-i férfiú - fotó by Elter

Repülés

Ausztráliából. Új-Zélandról és a Fidzsi-szigetekről repülnek ide közvetlenül légitársaságok. Vanuatu nemzeti légitársasága az Air Vanuatu (www.airvanuatu.com) Sydney-ből, Melbourne-ből és Brisbane-ből is közlekedtet járatokat. A főváros: Port Vila az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye is egyúttal.

Szállás

"A másik részét a nyaralásnak a főváros környékén töltöttük a Warwick Le Lagon Resortban. Nem vagyunk túl finnyásak szállás ügyileg, úgyhogy nem is részletezem az észrevételeinket, de mit ne mondjak meglátszik a nyugodt stílus :) rajtuk és egy 4.5 csillagos szállóhoz (és árakhoz) képest van még hova fejlődniük, de ennek ellenére nem bánnánk oda vissza menni. (2014)" forrás

Egészség

Tanácsos utazási és egészségbiztosítás megkötése, hogy adott esetben fedezze az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás Vanuatuban nem biztosítható. Az óceániai országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, ezért mindenképpen szerezzen be rovarriasztót, és tanulmányozza a WHO honlapját. Az ivóvíz minősége többnyire elég rossz ahhoz, hogy a turista ne fogyassza.

Közlekedés

Vanuatu szigetein a közutak többsége földút. A járművek nagy része elég vacak műszaki állapotban van.

z általános közlekedési módok közé tartoznak a repülőjáratok, a helyi hajók és az autóbérlés.

A repülőjáratokat számos nagyobb sziget és szigetváros között biztosítják. A belföldi járatokat a Vanuatu légitársaság (Air Vanuatu) szolgáltatja.

A helyi hajók szintén népszerű közlekedési eszközök a szigetvilágban. Ezek a hajók szállítják az embereket az egyik szigetről a másikra.

Az autóbérlési lehetőség a főbb szigeteken elérhető, és lehetővé teszi a turistáknak, hogy felfedezzék a szigetet saját ütemükben. Azonban az autóvezetési szokások eltérőek lehetnek Vanuatun, és fontos megfelelő biztonsági óvintézkedéseket betartani az utakon.

A turisták számára javasolt továbbá a tuk-tukok, taxik és a busszok használata is, különösen Port Vila városában.

Étkezés

Vanuatun a helyi ételek jellemzően a tenger gyümölcseiből, gyümölcsökből és zöldségekből készülnek. A következőkben néhány olyan étel található, amit érdemes lehet kipróbálni Vanuatun:

Lap lap: Ez a hagyományos étel taro lisztből, kókusztejből és egyéb összetevőkből készül, amelyeket banán- vagy taralapokba csomagolnak, és a forró kövekön sütik.

Kokoda: Ez egy hűsítő és frissítő halétel, amely tengeri halakból, lime léből, kókusztejből, paradicsomból, hagymából és zöldségekből készül.

Tuluk: Ez a hagyományos étel taro levélbe tekert sült hús és zöldségek keveréke.

Nalot: Ez egyfajta szárított hal, amelyet általában fűszeres mártásban kínálnak.

Palusami: Egy tojásfehérjéből, kókusztejből és zöldségekből készült sűrű mártás, amelyet általában sült hal vagy sült hús mellé szolgálnak fel.

Mango: A trópusi gyümölcsök közül a mangó különösen népszerű Vanuatun, és számos ételhez és italhoz felhasználják.

Kava: Ez nem étel, hanem egy tradicionális ital Vanuatun, amelyet a kava növényből készítenek, és közösségi alkalmakkor fogyasztanak. A kava enyhe nyugtató hatással rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy Vanuatun nem található sok nemzetközi étterem, így érdemes lehet kipróbálni a helyi ételeket és ízeket, amelyek a helyi kultúrához és hagyományokhoz kötődnek.

A Lap Lap egy helyi kedvenc eledel. Ez egy sült rakott étel, amit túlnyomórészt reszelt gyökérzöldségekből, banánból és kókusztejből készítenek. Itt csirkeszárnyat is adnak hozzá. - h.k. fotója

h. e. fotója

Pénzváltás

Ha turistaként látogat Vanuatuba, akkor érdemes pénzt váltania, mivel az ország nemzetközi pénzneme a Vanuatu-vatu (VUV). Bár a pénznem névlegesen csak Vanuatuban érvényes, és nem szabad hivatalosan kihozni az országból, de az értékesítésével foglalkozó pénzváltók és bankok általában elfogadják, és lehetőség van pénzváltásra a nemzetközi repülőtereken is.

A legtöbb nagyobb városban és turisztikai helyszínen találhatók pénzváltók, valamint bankok és ATM-ek is. Azonban érdemes készpénzt is magával vinnie, mivel az ország egyes részein a banki és az elektronikus fizetési lehetőségek korlátozottak lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy Vanuatuban a hitelkártyák elfogadottsága korlátozott lehet, különösen a kisebb boltokban és éttermekben. Ezért érdemes mindig készpénzt is magával vinni, és ellenőrizni a készpénzforgalmi lehetőségeket a látogatás előtt.

Vásárlás

A turisták számára számos ajándékbolt, ékszerbolt, helyi piac és kézműves bolt áll rendelkezésre, ahol széles választékban kaphatók a helyi termékek, mint például a kókuszdió, a vanília, a kakaó, a kávé, a törzsi kézművesek által készített különböző tárgyak, valamint helyi szövött anyagok és édességek.

A fővárosban, Port Vila-ban, van néhány bevásárlóközpont és áruház, ahol a turisták megtalálhatják a nemzetközi márkájú termékeket, valamint a helyi termékeket és kézműves tárgyakat is. Az egyik ilyen hely a Tana Russet Plaza, amely a legnagyobb bevásárlóközpont Vanuatuban, ahol ruházat, élelmiszer, elektronikai cikkek és ajándéktárgyak is kaphatók.

Emellett a turisták érdemesek lehetnek felkeresni a helyi piacokat, ahol a friss zöldségek, gyümölcsök, halak és egyéb élelmiszerek mellett, kézműves termékek, ruházat és ékszerek is megtalálhatóak. Az egyik ilyen piac a Port Vila Municipal Market, ahol a turisták az autentikus helyi termékeket és kincseket kaphatnak.

Fontos megjegyezni, hogy Vanuatuban az árak magasabbak lehetnek, mint a többi dél-tengeri szigetországban, de a helyi termékek és kézműves tárgyak értékes és egyedülálló ajándékok lehetnek.

A globalizáció győzedelmeskedett! - Spar a fővárosban - g.t. fotója

Vanuatu - retek -cs.j. fotója

Szórakozás

A legnépszerűbb programok közé tartozik a búvárkodás, a szörfözés és a horgászat, mivel a tengeri élővilág itt különösen gazdag és változatos. Emellett Vanuatun számos sziget és kis szigetcsoport található, amelyek gyönyörű strandokkal és lagúnákkal rendelkeznek, így a fürdőzés és a napozás is népszerű tevékenység.

Vanuatun továbbá számos kulturális látványosság és program is várja a turistákat. Az országban számos tradicionális falu található, ahol a látogatók megismerhetik a helyi kultúrát és életmódot. Emellett számos helyen rendeznek helyi fesztiválokat, amelyeken a turisták részt vehetnek, és így betekintést nyerhetnek a vanuatu-i kultúrába és hagyományokba.

A szórakozási lehetőségek között említést érdemel még a túrázás, a lovaglás, a hegymászás és a természetjárás is, mivel Vanuatun számos nemzeti park és természeti rezervátum található, ahol a látogatók megcsodálhatják a szigetvilág gyönyörű növény- és állatvilágát.

Néptánc bemutató - b.e. fotója

Közbiztonság

Bántják a magyart! (Karesz azonban láthatóan nincs betojva)

Vanuatu közbiztonság tekintetében nem veszélyes hely, mindazonáltal az alapvető óvatossági szabályokat tanácsos betartani. Érdemes a szálláshelyen széfben tartani értékeket és a strandon vigyázni kell, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az értékesebb cuccainkat. Ügyelni kell arra, hogy szálláshelyünkön a szobánk ajtaja zárva legyen éjszaka is, amikor bent alszunk. Egyedül utazó lányok, nők ki vannak téve veszélyeknek: éjszaka az utcán, buszokon, taxiban. A fővárosban előfordulnak bűncselekmények (rablás, támadás, szexuális zaklatás), esetenként turisták sérelmére is.

Egyéb hasznos információk

 1. Az itthonihoz képest az időeltolódás nyáron +9 óra, télen +10.
 2. Az EU-tagállamok közül Belgium, Franciaország, Olaszország és Svédország tart fenn konzulátust Vanuatun, melyekhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak.

Az EU-képviselet elérhetősége:

Port Vila

A főváros, Port Vila az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye.

Port Vila Vanuatu fővárosa és legnagyobb városa, amely Vanuatu szigetének déli partján található. A város a turisták körében népszerű célpont, mivel számos látnivaló és tevékenység található itt.

A város központjában található az érintetlen szigetvilág szellemében épített piac, ahol helyi termékeket, kézművesek által készített tárgyakat és friss élelmiszert árusítanak. Emellett a városban több kulturális és történelmi látnivaló is van, például a Vanuatu Kulturális Központ, amely bemutatja a helyi kultúrát, történelmet és hagyományokat.

A város mellett található Erakor Lagoon is egy kedvelt célpont, ahol a turisták búvárkodhatnak, úszhatnak, és különféle vízi sportokat próbálhatnak ki. A város környékén számos csodálatos strand is található, például a Pango Beach, amely egy gyönyörű, homokos partszakasz a türkizkék vízzel, és az Éden-sziget, amely egy elszigetelt sziget, amelyhez csak hajóval lehet eljutni.

A városban található szállodák, éttermek és bárok széles választékát kínálják a látogatóknak, ahol a helyi ételeket és italokat lehet kóstolni.

Egyéb látnivalók

Strandolás

Vanuatun számos csodálatos tengerpart található, amelyek közül sok elszigetelt és gyönyörű helyen fekszik. A turisták számára a legnépszerűbb strandok közé tartozik a Port Vila melletti Erakor Beach, amely egy homokos strand a türkizkék vízzel és sok vízi sport lehetőséggel.

A Havannah Harbour melletti Hideaway Island sziget is kedvelt célpont, ahol a látogatók tengeri élővilágot fedezhetnek fel búvárkodás közben. A Mele Bay-en található Mele Beach szintén szép homokos strand, amely kiváló hely a napozásra, úszásra és a lazításra.

A Santo-szigeten, Vanuatu második legnagyobb szigetén, számos gyönyörű tengerpart található, köztük a Luganville melletti Champagne Beach, amely híres a hófehér homokjáról és a kristálytiszta vízről. A Million Dollar Bay-n található Long Beach szintén kiváló választás a strandolásra és a napozásra.

A legtöbb tengerparton számos vízi sport lehetőség áll a látogatók rendelkezésére, például búvárkodás, snorkeling, szörfözés és kajakozás.

Búvárkodás

"Port Vila-tól nem messze egy korall zátonyra és az MV Konanda hajóroncsra mentünk merülni aznap reggel. Gyönyörű volt a zátony, hihetetlen jó láthatósággal. Sokféle színes trópusi halat láttam a korallokról nem is beszélve, de mégis a legjobb egy teknős felbukkanása volt. A második merülés a Konanda nevű szigetközi szállítóhajó roncsa volt. Ezt 1987-ben süllyesztették el az Iririki-sziget mellett direkt a búvároknak. Sajnos mire ideértünk épp egy másik csapat búvár már távozóban volt. Ok jól felkavarták a vizet, ezért a láthatóság eléggé leromlott. Azért jó volt ez a merülés is. (2014)" forrás

Földrajz

Vanuatu térségében nagy a kockázata a szeizmikus mozgásoknak és a cunaminak.

Összesen 83 szigetből áll, melyek szétszóródnak a Csendes-óceánban egy területen, ami mintegy 12 ezer négyzetkilométer. Az ország főbb szigetei az Éfaté, Malekula, Santo, Tanna és Ambrym.

A szigetek domborzata változatos, és magába foglalja a vulkanikus hegyeket, a síkságokat, az erdőket, az esőerdőket, a szigeteket körülvevő korallszigeteket, valamint a kanyonokat és folyókat. A legmagasabb hegy Vanuatuban a Tabwémasana, amely eléri a 1879 métert. Az ország nagy része trópusi éghajlatú, nagyon nedves, meleg és párás, és a legmagasabb esőzések általában november és április között fordulnak elő.

Vanuatu gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, amely magában foglalja a tradicionális falvakat, a helyi törzsek hagyományait, valamint a francia és az angol kolonizáció hatásait is. A szigetek gazdag élővilággal is rendelkeznek, ideértve a trópusi madarakat, a teknősöket, a delfineket, a teknősöket és a tengeri élőlényeket.

Időjárás

Vanuatu trópusi éghajlatú ország, ami azt jelenti, hogy az időjárás meleg és nedves egész évben. Az ország két évszakra osztható: az esős évszakra, amely novemberben kezdődik és áprilisban ér véget, és a száraz évszakra, amely május és október között van.

Az esős évszakban gyakoriak az erős esőzések, viharok, szélviharok és a trópusi ciklonok, különösen január és március között. A száraz évszakban általában kevesebb esik, de az időjárás továbbra is meleg és párás.

A hőmérséklet általában egész évben meleg, a legmagasabb hőmérséklet az év legmelegebb hónapjában, decemberben és januárban fordul elő, általában 30 Celsius-fok felett van. Az éjszakai hőmérsékletek pedig általában 20-25 Celsius-fok között vannak.

Történelem

Vanuatu partjaira a 17. században érkeztek először az európaiak. Cook kapitány 1774-ben járt erre, ő nevezte el a szigeteket Új-Hebridáknak. 1906-tól francia-brit kondominium. Vanuatu 1980-ban nyerte el a függetlenséget.

"A független Vanuatu első évtizedei a kondomínium státusz terhes öröksége miatt korántsem voltak felhőtlenek, ugyanakkor az egyes szigetek korábban ismeretlen regionális autonómiájának bevezetésével lassan lecsillapodtak a társadalmi konfliktusok, igaz egy koalíciós kormány megalapítása még mindig komoly gondot okoz a nyelvi megosztottság miatt. A közel 270.000 lakosú szigetcsoport gazdasága ugyan nem számít kifejezetten erősnek (nagyjából egy jómódú fekete-afrikai ország szintjén van), de az utóbbi időben viszonylag jó ütemben fejlődött. A gazdaság látható bevételeinek jelentős részét halászat és a halászati jogok eladása jelenti,és jelentős tétel a külföldi hajók olcsó regisztrációs díja, valamint a turizmus és a mezőgazdaság egyéb ágai is. A szigetcsoport egyben adóparadicsom is, lévén a legtöbb bevett adófajta (az áfa kivételével) ismeretlen itt, és 2008-ig nem is működött együtt más országok adóhatóságaival, így meglehetősen sok pénz áramlott át a kis országon, melyből azonban legfeljebb közvetett módon húzhatott hasznot." forrás

Manapság

Vanuatu lakossága többnyire farmokon él, és földműveléssel, állattartással és halászattal foglalkozik. A turizmus fontos szerepet tölt be Vanuatu gazdaságában. Az ország legfontosabb kereskedelmi partnerei Ausztrália és Új-Zéland. A turisták többsége is ezekből az országokból érkezik.

Kínai elviteles büfé előtt - b.e. fotója

A helyiekről

,, A fiatal fiúk (10 -12 évesek) felavatásának szertartása egy erre kijelölt kunyhóban történik (bambuszkéssel körbemetélik). A körülmetélés után a felavatott nagy ünneplés keretében visszatér közösségébe, de attól kezdve már a férfiakkal együtt lakik, anyja ezentúl nem szidhatja meg, mert rangja magasabb lett. Ezt követően a felavatott fiúk megkezdik a rangelnyerő ünnepségeket (a nimankit), ami azzal jár, hogy a disznót leölik és megvendégelik, megajándékozzák a résztvevőket, így nyerik el az élők és holtak megbecsülését. Ha valaki beteg, akkor sem hívnak orvost, hanem a varázsló gyógyító (klébersz) bemetszéseket végez a beteg hátán azért, hogy a rossz szellemek kiszálljanak, majd a sebekre gyógyító füveket tesz." forrás

Elter Karcsi fotója


Előkészületek a parázson járásra - Elter Karcsi fotója


Család a Tanna szigeten - h.k. fotója


Olvasmányos linkek

"Mit lehet csinálni Vanuatu-n? Főleg a földtörténet, az etnográfia, és az ornitológia után érdeklődő kalandorok keresik fel Vanuatu szigetét, de az egyszerű kulturális kíváncsiskodók is megtalálják, amit keresnek.

Tűzhányók:

A kirándulók és geográfia után érdeklődők Vanuatu nagyobb szigetein (Espíritu Santo, Eromangno, Efate, Malakula ) található magashegyek között megbúvó jó néhány működő tűzhányót keresik fel, hogy testközelből figyelhessék meg a vulkáni tevékenységegeket. A Tanna szigeteken fekvő Yasur vulkán például az egyik legnépszerűbb turistacélpont. Ennek oka, hogy könnyedén megközelíthető, a vulkán aktív, de még ebben az állapotában sem veszélyes, és éjszaka 250 kilométerre is ellátszik vöröses narancssárga fénye. Így még azok a turisták is gyönyörködhetnek a látványban, akik nem tartózkodnak közvetlen a helyszínen. " forrás


"Másnap ellátogattunk egy "kastom" faluba, Yakelba, ahol megnéztük hogy is élnek az emberek ezen a szigeten immár 4000 éve. Kis pálmalevél kunyhókban, amik közül néhányat jó magasra a fák koronájába építenek. A malacok és csirkék szabadon futkároznak a faluban, a gyerekek meg játszanak velük így vigyázva rájuk, nehogy elbitangoljanak. Megnéztük a házikót, ahol az asszonyok töltik a napjuk nagyobb részét főzéssel, beszélgetéssel. Rajtuk felső ruházat nem volt, csak a fűszoknya. Megmutatták, melyik növényből csinálják az arcfestéket, és hogy hogyan kell használni, majd a férfiak előadtak néhány táncot, amiben a gyerekek is részt vettek. Utunk során érdekes volt látni, hogy is élnek igazán az emberek; látni, hogy veszi át szép lassan a sziget a "nyugati" kultúrát.

A faluban sétálgatva elindultunk egy kis "utcácskában", de a kísérőnk ránk szólt, hogy arra nem szabad menni. Azt hittük valami szent hely felé közeledtünk, de mint kiderült, egy fehér család él arrafelé. Állítólag egy mindennel felszerelt házikóban élnek, ezért nem szeretnék ha a "fehérek" meglátnák, mert milyen már a 3. világban a dzsungel közepén egy tip-top házikóban élni, míg a bennszülöttek a sárból és pálmalevélből összerakott viskókban laknak. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Vanuatu-i hölgy - Elter Karcsi fotója


A tűz csiholói Tanna szugetén - Elter Karcsi fotója


Helyi anyuka - Elter Karesz fotója

b.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes