ÚTIKRITIKA.HU / Vanuatu


Vanuatu

Vanuatu dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Port Vila | Egyéb látnivalók | Strandolás | Búvárkodás | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Port Vila-i család - h.k. fotója

Vanuatu dióhéjban

 • Vanuatu egy óceániai ország, 12 200 négyzetkilométeren. Kb. 210 ezer lakója van.Az ország 83 szigetből, illetve szigetcsoportból áll. 1980-ig az országot Új-Hebridáknak nevezték. Vanuatu Ausztráliától keletre, Új-Kaledóniától északra (nem messze), Fidzsitől északnyugatra fekszik. Vanuatu a Csendes-óceánban, az Egyenlítő és a Baktérítő között terül el. Az ausztráliai Brisbane városától kb. kétezer kilométerre található.
 • Az ország államformája köztársaság. A lakosság nagy része melanéz eredetű. Az ország tagja a Brit Nemzetközösségnek.
 • Vanuatu fővárosa Port Vila (kb. 40 ezer lakos), ami 15 660 kilométerre van Budapesttől.
 • A hivatalos nyelvek: angol, francia és a helyi bislama. A lakosság egyharmada presbiteriánus, a többi anglikán és római katolikus.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Vanuatuba, amennyiben 90 napnál rövidebb ideig maradnak ott.
 • Májustól októberig tart a száraz évszak, azaz ilyenkor a legjobb odalátogatni. Novembertől áprilisig tart az esős időszak. Az esős időszakban a szokásosnál is több a szúnyog. December és március között ciklonszezon is van. Évente átlagban kétszer-háromszor fordul elő ciklon.
 • Leggyakoribb vezetéknév:Tari

Fő látnivalók:

 • A természet, az ott élők tanulmányozása kultúrantropológiai megközelítésben
 • A strandok. Sokan jönnek ide búvárkodni, mert a megbámulható tengeri élővilág szuper

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A hagyományos táncok bemutatói
 2. Az érintetlen természet, gazdag fauna (tengerben és a madarak) és flóra
 3. Amilyen harmóniában élnek a helyi népek a természettel
 4. Tanna szigetén a Yasur-vulkán (ami évente egyszer ki is tör)
 5. Champagne Beach

Nem tetszett

 1. Nagyon időigényes egyáltalán eljutni oda (35-40 óra)
 2. Az infrastruktúra fejletlensége miatt kényelmetlenségeket kell bevállalni (pl. a szálláslehetőségek választéka szűk)
 3. A turistáknak táncikáló öreg nénik fedetlen keblei - már elnézést

Vélemények

"Elöljáróban: drága, sydneyi árak, ami azért elég meglepő, tekintve hogy a szolgáltatások messze hátrányba vannak Ausztráliától/Európától (1 AUD = kb. 88 vatu. 1 vatu = kb. 2.33Ft). Port Vila-ra fél óránál nem érdemes többet szánni... :), a helyiek pedig beszélnek angolul és franciául is. Taxi helyett érdemes használni a "buszokat", amik kisbuszok, ha nem bérelsz autót. Piros B betü van a rendszámukon. A Warwicktól a "citybe" :) 150 vatu/ fő.

A vulkánhoz érdemes a fényképezőt valami tokban vinni. Mi a vízi tokot vittük magunkkal, de mivel ki kellet nyitnunk egy-két pillanatra, az az idő elég volt ahhoz, hogy a fényképező zoomjába por jusson. Miután megcsináltattuk itthon, a szerelő mondta, hogy az a pár pillanat elég volt ahhoz, hogy annyi hamu/por szálljon a gépbe, hogy meghibásodjon. A buszosok rámenősek, de nem annyira mint Thaiföldön. Amúgy volt egy vicces helyzetünk: a boltból hazafele egyszer csak halljuk a sofőrtől: "Ó-Ó, problem". Megkért hogy szálljunk ki, majd közölte, nem kell fizetnünk, de neki most meg kell fordulnia. Kiszállás után ráeszméltünk, hogy pár száz méterre rendőrök igazoltatják az autósokat, gondolom nem volt jogsija vagy a kocsi papírjai nem voltak rendben vagy bármi más :))

Nem árt ha van nálad vízi cipő, néhol a part nem homokos, hanem az elhalt korallok és kavicsok keveréke. Szerintem érdemes autót bérelni, ha mondjuk el akarsz jutni a Kék-lagúnához vagy körbejárni a szigetet, mondjuk nem olcsó. Az utak a fővároson kívül jók. Mindenki a 4WD ajánlja, de szerintünk nincs szükség rá, ha a főúton maradsz. Mi 2 befizetett túrán vettünk részt (különböző napokon), de ha jobban szerveztük volna meg a programunkat, jobban jártunk volna az autókölcsönzéssel. (2014)" forrás

Vanuatu-i férfiú - fotó by Elter

Repülés

Ausztráliából. Új-Zélandról és a Fidzsi-szigetekről repülnek ide közvetlenül légitársaságok. Vanuatu nemzeti légitársasága az Air Vanuatu (www.airvanuatu.com) Sydney-ből, Melbourne-ből és Brisbane-ből is közlekedtet járatokat. A főváros: Port Vila az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye is egyúttal.

Szállás

"A másik részét a nyaralásnak a főváros környékén töltöttük a Warwick Le Lagon Resortban. Nem vagyunk túl finnyásak szállás ügyileg, úgyhogy nem is részletezem az észrevételeinket, de mit ne mondjak meglátszik a nyugodt stílus :) rajtuk és egy 4.5 csillagos szállóhoz (és árakhoz) képest van még hova fejlődniük, de ennek ellenére nem bánnánk oda vissza menni. (2014)" forrás

Egészség

Tanácsos utazási és egészségbiztosítás megkötése, hogy adott esetben fedezze az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás Vanuatuban nem biztosítható. Az óceániai országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, ezért mindenképpen szerezzen be rovarriasztót, és tanulmányozza a WHO honlapját. Az ivóvíz minősége többnyire elég rossz ahhoz, hogy a turista ne fogyassza.

Közlekedés

Vanuatu szigetein a közutak többsége földút. A járművek nagy része elég vacak műszaki állapotban van.

Étkezés

A Lap Lap egy helyi kedvenc eledel. Ez egy sült rakott étel, amit túlnyomórészt reszelt gyökérzöldségekből, banánból és kókusztejből készítenek. Itt csirkeszárnyat is adnak hozzá. - h.k. fotója

Pénzváltás

A vanuatu vatu a hivatalos pénznem.

Vásárlás

A globalizáció győzedelmeskedett! - Spar a fővárosban - g.t. fotója

Vanuatu - retek -cs.j. fotója

Szórakozás

Néptánc bemutató - b.e. fotója

Közbiztonság

Bántják a magyart! (Karesz azonban láthatóan nincs betojva)

Vanuatu közbiztonság tekintetében nem veszélyes hely, mindazonáltal az alapvető óvatossági szabályokat tanácsos betartani. Érdemes a szálláshelyen széfben tartani értékeket és a strandon vigyázni kell, hogy ne hagyjuk őrizetlenül az értékesebb cuccainkat. Ügyelni kell arra, hogy szálláshelyünkön a szobánk ajtaja zárva legyen éjszaka is, amikor bent alszunk. Egyedül utazó lányok, nők ki vannak téve veszélyeknek: éjszaka az utcán, buszokon, taxiban. A fővárosban előfordulnak bűncselekmények (rablás, támadás, szexuális zaklatás), esetenként turisták sérelmére is.

Egyéb hasznos információk

 1. Az itthonihoz képest az időeltolódás nyáron +9 óra, télen +10.
 2. Az EU-tagállamok közül Belgium, Franciaország, Olaszország és Svédország tart fenn konzulátust Vanuatun, melyekhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak.

Az EU-képviselet elérhetősége:

Port Vila

A főváros, Port Vila az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye.

Egyéb látnivalók

Strandolás

Búvárkodás

"Port Vila-tól nem messze egy korall zátonyra és az MV Konanda hajóroncsra mentünk merülni aznap reggel. Gyönyörű volt a zátony, hihetetlen jó láthatósággal. Sokféle színes trópusi halat láttam a korallokról nem is beszélve, de mégis a legjobb egy teknős felbukkanása volt. A második merülés a Konanda nevű szigetközi szállítóhajó roncsa volt. Ezt 1987-ben süllyesztették el az Iririki-sziget mellett direkt a búvároknak. Sajnos mire ideértünk épp egy másik csapat búvár már távozóban volt. Ok jól felkavarták a vizet, ezért a láthatóság eléggé leromlott. Azért jó volt ez a merülés is. (2014)" forrás

Földrajz és időjárás

 • Vanuatu térségében nagy a kockázata a szeizmikus mozgásoknak és a cunaminak.

Történelem

Vanuatu partjaira a 17. században érkeztek először az európaiak. Cook kapitány 1774-ben járt erre, ő nevezte el a szigeteket Új-Hebridáknak. 1906-tól francia-brit kondominium. Vanuatu 1980-ban nyerte el a függetlenséget.

"A független Vanuatu első évtizedei a kondomínium státusz terhes öröksége miatt korántsem voltak felhőtlenek, ugyanakkor az egyes szigetek korábban ismeretlen regionális autonómiájának bevezetésével lassan lecsillapodtak a társadalmi konfliktusok, igaz egy koalíciós kormány megalapítása még mindig komoly gondot okoz a nyelvi megosztottság miatt. A közel 270.000 lakosú szigetcsoport gazdasága ugyan nem számít kifejezetten erősnek (nagyjából egy jómódú fekete-afrikai ország szintjén van), de az utóbbi időben viszonylag jó ütemben fejlődött. A gazdaság látható bevételeinek jelentős részét halászat és a halászati jogok eladása jelenti,és jelentős tétel a külföldi hajók olcsó regisztrációs díja, valamint a turizmus és a mezőgazdaság egyéb ágai is. A szigetcsoport egyben adóparadicsom is, lévén a legtöbb bevett adófajta (az áfa kivételével) ismeretlen itt, és 2008-ig nem is működött együtt más országok adóhatóságaival, így meglehetősen sok pénz áramlott át a kis országon, melyből azonban legfeljebb közvetett módon húzhatott hasznot." forrás

Manapság

Vanuatu lakossága többnyire farmokon él, és földműveléssel, állattartással és halászattal foglalkozik. A turizmus fontos szerepet tölt be Vanuatu gazdaságában. Az ország legfontosabb kereskedelmi partnerei Ausztrália és Új-Zéland. A turisták többsége is ezekből az országokból érkezik.

Kínai elviteles büfé előtt - b.e. fotója

A helyiekről

,, A fiatal fiúk (10 -12 évesek) felavatásának szertartása egy erre kijelölt kunyhóban történik (bambuszkéssel körbemetélik). A körülmetélés után a felavatott nagy ünneplés keretében visszatér közösségébe, de attól kezdve már a férfiakkal együtt lakik, anyja ezentúl nem szidhatja meg, mert rangja magasabb lett. Ezt követően a felavatott fiúk megkezdik a rangelnyerő ünnepségeket (a nimankit), ami azzal jár, hogy a disznót leölik és megvendégelik, megajándékozzák a résztvevőket, így nyerik el az élők és holtak megbecsülését. Ha valaki beteg, akkor sem hívnak orvost, hanem a varázsló gyógyító (klébersz) bemetszéseket végez a beteg hátán azért, hogy a rossz szellemek kiszálljanak, majd a sebekre gyógyító füveket tesz." forrás

Elter Karcsi fotója


Előkészületek a parázson járásra - Elter Karcsi fotója


Család a Tanna szigeten - h.k. fotója


Olvasmányos linkek

"Mit lehet csinálni Vanuatu-n? Főleg a földtörténet, az etnográfia, és az ornitológia után érdeklődő kalandorok keresik fel Vanuatu szigetét, de az egyszerű kulturális kíváncsiskodók is megtalálják, amit keresnek.

Tűzhányók:

A kirándulók és geográfia után érdeklődők Vanuatu nagyobb szigetein (Espíritu Santo, Eromangno, Efate, Malakula ) található magashegyek között megbúvó jó néhány működő tűzhányót keresik fel, hogy testközelből figyelhessék meg a vulkáni tevékenységegeket. A Tanna szigeteken fekvő Yasur vulkán például az egyik legnépszerűbb turistacélpont. Ennek oka, hogy könnyedén megközelíthető, a vulkán aktív, de még ebben az állapotában sem veszélyes, és éjszaka 250 kilométerre is ellátszik vöröses narancssárga fénye. Így még azok a turisták is gyönyörködhetnek a látványban, akik nem tartózkodnak közvetlen a helyszínen. " forrás


"Másnap ellátogattunk egy "kastom" faluba, Yakelba, ahol megnéztük hogy is élnek az emberek ezen a szigeten immár 4000 éve. Kis pálmalevél kunyhókban, amik közül néhányat jó magasra a fák koronájába építenek. A malacok és csirkék szabadon futkároznak a faluban, a gyerekek meg játszanak velük így vigyázva rájuk, nehogy elbitangoljanak. Megnéztük a házikót, ahol az asszonyok töltik a napjuk nagyobb részét főzéssel, beszélgetéssel. Rajtuk felső ruházat nem volt, csak a fűszoknya. Megmutatták, melyik növényből csinálják az arcfestéket, és hogy hogyan kell használni, majd a férfiak előadtak néhány táncot, amiben a gyerekek is részt vettek. Utunk során érdekes volt látni, hogy is élnek igazán az emberek; látni, hogy veszi át szép lassan a sziget a "nyugati" kultúrát.

A faluban sétálgatva elindultunk egy kis "utcácskában", de a kísérőnk ránk szólt, hogy arra nem szabad menni. Azt hittük valami szent hely felé közeledtünk, de mint kiderült, egy fehér család él arrafelé. Állítólag egy mindennel felszerelt házikóban élnek, ezért nem szeretnék ha a "fehérek" meglátnák, mert milyen már a 3. világban a dzsungel közepén egy tip-top házikóban élni, míg a bennszülöttek a sárból és pálmalevélből összerakott viskókban laknak. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Vanuatu-i hölgy - Elter Karcsi fotója


A tűz csiholói Tanna szugetén - Elter Karcsi fotója


Helyi anyuka - Elter Karesz fotója

b.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS