ÚTIKRITIKA.HU / Costa Rica


hirdetes

útikritikák


Costa Rica

Costa Rica dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Őserdői függőhíd - Jellemző fotó arról, hogy Costa Rica az ökoturizmus divatos kulcsszavával komfortossá teszi a turisták számára a természetbéli kalandokat . - Elter Karcsi fotója

Costa Rica dióhéjban

Costa Rica (ejtsd: Kosztarríka/jelentése gazdag part) a közép-amerikai földrajzi régió része. Délen Panamával, északon Nicaraguával határos.

Costa Rica területe 51.100 négyzetkilométer, tehát majdnem fele akkora, mint Magyarország. A lakosság száma közel 5,2 millió (2022-es becslés), a köztársasági államformájú ország fővárosa San José (szán hozé), 1,4 millió lakossal.

Costa Rica éghajlata trópusi, az ország legtöbb területén a december és április közötti időszak a szárazabb, és a május-november közötti időszak az esősebb. A tengerpartok térsége és a Kordillerák hegyei és szélirányos völgyei csapadékosabbak, mint az ország más területei.

A turista főszezon december és március között van (karácsony és húsvét táján még inkább).

Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Costa Ricába történő beutazáshoz, amennyiben turistaként nem tartózkodnak ott 90 napnál hosszabb ideig. A Costa Ricába utazáshoz nincs szükség semmilyen védőoltásra.

Costa Ricában a közbiztonság romló tendenciát mutat, de az ezzel kapcsolatos veszélyek kevésbé érintik a rövid ideig ott tartózkodó turistákat.

Costa Rica a gazdasági teljesítményével nem magaslik ki olyan feltűnően a régióban. A közép-amerikai országok közül a fejlettebbek közé tartozik. Régebben ,,Közép-Amerika Svájcának" nevezték, de ma már gazdasági téren nem különösebben tündököl a régióban. Az országban az árak a turista számára is drágábbak, mint a legtöbb közép-amerikai országban. A térségben csak Panama és Belize drágább.

Miért érdemes odalátogatni? Mik a fő látnivalók? Sok érdemleges látnivaló van kis területen. Elsősorban a lenyűgöző természeti értékei miatt érdekes az ország. Vannak biztonságosan bejárható esőerdők (pl. Rincón de la Vieja nemzeti park), veszélytelen vadvilág, vulkánok (Irazú vagy az Arenal), szép strandok, a főváros hangulatos. A kis országméret dacára földrajzilag meglepően változatos ország. Nagyon jól szervezettek a dzsungeles túrák, szuperek az éjszakaiak is (elemlámpákkal). Costa Rica területének negyedét ilyen-olyan szinten intézményes természetvédelmi oltalom alatt áll, az ország az ökotúrás programok választékát illetően az egyik legfejlettebb turista desztináció a világon.

De: Costa Rica ősi indián kultúrákból való leletekben nem sokat tud nyújtani, lényegében csak Guayabót és a Caño-sziget óriási kőgolyóit.

Az UNESCO természeti világörökségének részei Costa Ricában:

Kókusz-szigetek Nemzeti Park
Guanacaste Természetvédelmi Terület

Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 310 ezer forintnak megfelelő colon.

Costa Rica közép-amerikai viszonylatban drága hely, mégpedig a turistáknak is, a helyiek keresete pedig, nagyon kevés az árszinthez képest. 

Leggyakoribb vezetéknév: Rodriguez

Costa Ricában a Costa Rica-i colon (CRC) a hivatalos fizetőeszköz.

A Costa Rica-i utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

1 forint = 1,99 CRC
1 amerikai dollár (USD) = 638 CRC

(A linkekre ráklikkelve láthatóvá válnak a friss árfolyamok)

.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett


1. Nagyon konszolidált, kényelmes turista desztináció latin-amerikai viszonylatban.

2. Az esőerdőkre leereszkedő felhők látványa; úgy sétálni az őserdőben, hogy nem kell félni semmilyen vadállattól, a sok fénylően zöld táj, kedvenc: a Monteverde esőerdős park, San Josétól északnyugatra, a hegyekben (figyelem: távcsövet érdemes vinni otthonról!)

3 Limóntól északra, a karibi parton a Tortuguero falu és a dzsungelek vízi útjai

4. Bár az ország turisztikai téren túlértékelt, de ezért sokat is tettek az infrastruktúra, a desztinációs propaganda területein.  

5. Tetszik, hogy Costa Ricának egyáltalán nincs hadserege (egy ilyen védtelen országot ugyebár szégyen megtámadni...), a turisták között több a rokonszenves ember, ide nem jönnek olyan üresfejű amcsik, mint Cancun-ba

6. A friss, egészséges gyümölcsök a hegyekből - A fantasztikus ízű eprek a Poas vulkán környéki árusoktól

7. Bérautóval könnyű találni embermentes, álomszép strandokat bámulatos természeti közegben (pl. Santa Rosa nemzeti park, az ország észak-nyugati csücskében)

8. Könnyebb szót érteni angolul a helyiekkel, mint Panamában

9. A füstölgős Poas vulkán könnyen megközelíthető a fővárosból és aszfaltozott út vezet egész sokáig

10. Monteverde természeti csodái

11. Manuel Antonio Beach és a Playa Manuen Antonio

12. A csaknem néptelen Matapalo strandon sétálni (Puntarenas tartomány)

13. eljesen egészséges és finom a csapvíz!

14. A Pacuare folyón a White Water Rafting csúcsélmény!

Nem tetszett

1. Már zavaróan sok a turista (saját magunk miatt is...)

2. Nem kellően egzotikus, Panama vagy Guatemala sokkal izgalmasabb desztináció

3. A rovarok, főleg az agresszív szúnyogok

4. Sok a rossz, le sem aszfaltozott, kátyúkkal teli út (terepjáróval könnyebb), lassan lehet csak eljutni egyik helyről a másikba, időveszteségek a behatárolt időre idelátogató turisták számára, vannak nehezen megközelíthető, pedig érdekes helyek a hegyekben

5. Az ökoturizmus fogalmának elcsépelt, nem mindig korrekt használata.

6. Kulturális, műemléki látnivalókban Costa Rica nem túl gazdag, pláne Mexikóhoz és Guatemalához képest, nincs érdekes indián múlt, kultúra. Panamának sokkal több természeti értéke van, de a rosszabb utak miatt nem tudnak kellően versenyezni Costa Ricával a turizmusban. 

7. A helyiek lomha életvitele gyakran idegesíti az időhiánytól szenvedő, pörgős turistákat

8. Nagyon trehányak a helyi lakosok, szemetelnek, nem tartanak rendet

9. A zsebesek vadásznak a szórakozott turistákra, San Joséban vannak közbiztonsági szempontból rázós utcarészek, és a turistát becsapják ott és akkor, amikor csak lehet

10. Hozzá kell szokni ahhoz, hogy nincsenek házszámok, hanem orientáló támpontok (ennek, meg ennek az utcának a sarkán stb.)

11. Costa Rica a turistának drágább, mint a legtöbbi közép-amerikai ország (az amerikai bőröndös turisták tömegei verték fel az árakat)

12. San José sok latin-amerikai fővároshoz képest unalmas. Az uruguayi fővárossal. Montevideóval van versenyben e tekintetben.

13. A távolsági közlekedés lényegesen többe kerül, mint más közép-amerikai országokban.

14. Nagyon félek a kigyóktól, oszt itt van az erdőben fer-de-lance (lándzsakigyó), a világ második legmérgesebb kígyója (a fekete mamba után)

15. Costa Rica helyi ételei nem igazán kedvelhetők, ráadásul nagyon egészségtelenek, hízlalóak.

Vélemények

,, Costa Rica nagyon drága ország (a szállásárak még úgy ahogy elfogadhatóak, de az éttermek, biciklikölcsönzők, gyógyszertárak, sok ajándéktárgy nagyon túlárazott és gyakran rossz minőségű.

Az a hivatalos weboldal/alkalmazás, ahol a Nemzeti parkok jegyeit kellene vásárolni, nagyon rossz! Különösen ha mobilról próbálod megvásárolni. Könnyű lenne azt mondani, hogy a fejlesztő nem érti a dolgát, és a vásárló figyelmetlen volt. Tesztelték már valaha ezt vásárlóként?

Costa Rica gyönyörű ország, de a turisztikai üzletág arroganciája (pl. ebben a két vonatkozásban) előbb-utóbb  megbosszulja magát. (aji, 2024)


,, Őrületesen jó 3 hetünk volt a csodálatos Costa Ricában. Itthon még tele voltam félelemmel, rablótámadások, mérgeskígyók, pókok és még sok minden miatt.

A körutazásunkon bérautóval mentünk, az utak egyáltalán nem rosszak, bár sokan ezt állítják.

A közlekedési szabályokat a helyiek nem tartják be. Amikor egy országúton 40-es tábla van, mindenki 80-nal megy.

Csodálatos az ország, leírhatatlanul gazdag szépségben, állatvilágban. És drága is! Amerikához vannak mérve az árak.

Nagyon kedvesek, barátságosak, segítőkészek az emberek, jók a helyi ételek, minden nap helyi kisebb, olcsóbb éttermekben ettünk.

Kipróbáltunk jó néhány kalandot is, kilométer hosszú canapoy drótkötélpályákat, függőhidakat, voltunk túrázni egyedül az őserdőkben, magányos és turistásabb ösvényeken is, láttunk rengeteg állatot, lajhárt, majmokat, kígyókat, nyílméreg békát, tarantulát, rengeteg gyönyörű madárfajt, kék színű folyót és vízesést.

Sokkal jobb a közbiztonság, mint amire számítottunk, sötétedés után is autóztunk, és semmi veszélyeset nem tapasztaltunk. Szuper utazás volt, csak pozitív tapasztalatokkal! (vna, 2019)


,, Szuper hely a Costa Rica, a kaja 5-ös, a helyiek kedvesek. Nekem még a csúcs a ,, szivargyár"" látogatás volt. A 239-es úton van kb. egy órára San Juantó. Utána továbbmentünk ugyanezen az úton a Jaco Beachre, 80-ból kb 60km földút, Kapott a Vitara😂😂 eszméletlen szép út volt a hegyek között, néha egy-két ház, egy bolt, kocsma, néhány keselyű😎🤘Pura Vida (vézé, 2019)


,, Gazdag természeti látnivalók, korrekt árak (kivéve a túl frekventált amerikaiak által is kedvelt partszakaszokat)" (cséesz, 2019)

.


.

,, Nagyon változatos ország, teljesen különböző táj tárul elénk akár pár óra leforgása alatt: több működő vulkánja és hegyvidéke van, ugyanakkor a trópusi esőerdőből sincs hiány, és egyike azon országoknak, ahol akár egy nap alatt élvezhetjük a Csendes-óceán és a Karib-tenger csodás partjait és vad hullámait. A biodiverzitás elképesztő az országon belül: számos állat- és növényfajjal ismerkedhetünk meg utunk során." (L. Orsi, 2017)

.


.

,,Nekem, mint nagyvárosban felnőtt „betongyereknek” a természettel való ismerkedés és a szabadon élő állatok közelsége volt a legmeghatározóbb élmény Costa Ricában. Ők ezt a fajta turizmust nyújtják, és ebben nagyon jók.

A főváros San José igazából nem egy nagy durranás, még azt se mondom, hogy tipikus nagyváros, inkább furán érdekes. A belváros elég kaotikus. Mindenki megy a maga útján, picit úgy tűnik, hogy senki nem dolgozik, pedig elvileg heti 6 napot melóznak, egy szabadnappal. Az épületek hol szépek, hol romosak és csúnyák koszosak. Nagyjából 1 nap alatt meg lehet nézni (valakinek egy délelőtt is elég belőle). Van egy buszos városnézős szolgáltató, akik nem a standard hop on hop off túrákat csinálják, hanem picit extrább szolgáltatást nyújtanak, frissítőket kínálnak és tradicionális hangszerekkel kísért élő zenét játszanak a buszon.

A costa ricai emberekre jellemző, hogy adnak magukra és a külsőjükre, nem igen látni koszos vagy szakadt ruhájú embert. Sokan választják a sportos divatot, és a világmárkák futószerkóiban járnak, ami picit furcsa, tekintve, hogy semmiféle mozgás vagy sport még csak az eszükbe sem jut… Vannak kivételek és megrögzött futók, de ők kevésbé „dizájnosak”. J

Amúgy az iskolás gyerekeknél kötelező az egyenruha, így legalább náluk nem csinálnak presztízskérdést a napi öltözködésből.

Az utam során több városon, kis falun és még kisebb településeken hajtottam át, és ahogy változott a táj a hegyek és völgyek között, úgy változtak a helyiek is. Volt ahol gyönyörű villákat lehetett látni, volt ahol csak a növényzettel benőtt kaput és ha épp nyitva volt, akkor a hosszú házhoz vezető utacskát is, volt ahol fém lemezekből összeeszkábált kis viskókat, és volt ahol a külföldieknek fenntartott lakóparkokat, sorompóval, saját személyzettel.
Ami mindenhol, még a legkisebb faluban is megtalálható: egy templom, egy iskola, legalább egy soda (vagyis kis házias kifőzdék, amik nem még érik el a restaurante, vagyis étterem címet.) és egy focipálya lelátóval (!).

Természetesen a foci mindenek felett, és persze Real Madrid, a costa ricai kapusuk Keylor Navas óta…

Amit az étkezésről el lehet mondani, az lényegében ennyi: bab, rizs, banán, sör és amerikai gyorséttermi láncok. Ezzel ki is merítettük a helyi nem éppen egészséges táplálkozás fogalmát.

Costa Rica a szörfösök paradicsoma, nagyon sok különböző nehézségű (hullámú?!?) partszakasz van, rendszeresen szerveznek nemzetközi bajnokságokat is. A leghíresebbek: Norasa Guanacaste tartományban (A hely mottója: “No shoes, no shirt, Nosara” asszem mindent elárul.), Playa Jacó és Playa Hermosa strandjai, Santa Teresa, stb.

(l.o., 2017)


,, Ha a bőröd alatt is pénz van, és szereted az extrém sportokat meg a kényelmes utazást, akkor Costa Rica a legjobb választás, minden más esetben Guatemalát ajánlom. " (clandestino.blog)"Közép-Amerika egyik legkisebb, legfejlettebb, legjobb infrastruktúrával rendelkező, és így legkönnyebben bejárható országa. Tíz napba bele kell férnie egy kis tengerparti döglésnek az ország keleti vagy nyugati partján, és el lehet menni egy-két látványos vulkánokkal teli, szépen rendben tartott nemzeti parkba is. " forrás


A tengerpartokon meleg van, a karibi oldalon időnként esik, a csendes-óceáni oldal viszont száraz. A Karib-tenger kicsit hűvös volt, a Csendes-óceán kellemesen meleg, viszont mindkettő erősen hullámzott. Szunyogírtó és naptej erősen ajánlott! Állatvilágot mindenfele találni, a legtöbbjük ártalmatlan, de akadnak veszélyesek is, mindig körültekintőnek kell lenni. A nemzeti parkoknál nem ajánlatos a méregdrága guidokat felbérelni, nélkülük is megtalálható minden. Aki tud vigyen távcsövet magával, sok állat a lombkoronák között bújik meg, elég messze a bámészkodóktól. (2021) forrásOlvasmányos linkek

"Sokan, akik csak Costa Ricát ismerik, el vannak ájulva a ticók vendégszeretetétől. Mivel 30 éve virágzik a turizmus, így volt idejük belejönni, azonban Costa Ricában ha turistamentes övezetbe tévedsz, nagyot változik a kép. Azok, akik a turizmus fellegvárában mezőgazdaságból vagy piacolásból kénytelenek megélni, tehát a szegényebb réteg, nem szereti a turistákat. Nem segítőkészek vele szemben, gyakoriak azok a válaszok, hogy: "van pénzed, fogj egy taxit!".

Costa Ricában a tömegközlekedés kényelmes, de lassú és drága. Costa Ricában remekül működik a turistás helyek közötti transzfer mikrobuszokkal, amik kizárólag turistákat fuvaroznak.

Ami az étkezést illetim sok jóra ne számíts! Elsőre érdekes lehet a fűszer, azaz a cilantro, amit mindenbe beletesznek, de később halálosan unalmassá válik. A kaja vacak. A helyiek babot esznek rizzsel, amit a ticók gallo pintónak hívnak, hozzá egy csirkeszárny és tortilla. Éttermekben lehet kapni klasszikus európai kajákat, mint a spagetti vagy sült hús, újabban pizza, de ennél nem több.

Costa Ricában a piacon és a kifőzdékben sem eszel olcsóbban 5 dollárnál, míg ugyanez Guatemalában 2 dollárnál nem több. Egy pizza San Joséban 8-10 US$, Guatemalavárosban 5-6 US$. Szállások terén is Guatemala nyer, hiszen turistás helyeken, mint pl. az Atitlán-tó vagy Antigua, 10 dollárért már egészen kellemes szobát kaphatsz, vidéken ezért az árért pusztulat jár.

Costa Ricában turistás helyeken 25-30 dollárnál kezdődik az elviselhető kategória, de óvatosan kell választani, mert ugyanezért az árért San Joséban nagyon ócskát is kaphatsz." forrás


"A picit több, mint két hetes tartózkodás alatt Costa Rica mindenképpen belopta magát a szívembe, kedvenc országaim listájára mászott (azaz inkább rohant), és mindenképpen vissza szeretnék menni…újra és újra..sőt, szívesen odaköltöznék legalább egy időre!!! A costa ricaiak rettentő kedves emberek, de tényleg kedvesek, segítőkészek, és vendégszeretőek, nem csak műkedvesek, mert te külföldi vagy meg vendég (és nem bunkók, mint kedves hazámbeliek…), hanem valami őszinte kedvességet és nyugalmat éreztem. Pura Vida – nem hiába ez a jelszó. Az ország gyönyörű!!! Nagy részét esőerdők és köderdők borítják, egyik oldalán a Csendes-óceán, másikon pedig a Karib-tenger fekszik, a környezetvédelem pedig rettentő fontos szerepet játszik az ország életében. Szóval van mit látni és itt aztán lehet kirándulni."


"Akik párizsi-típusú urbánus zsizsegésre vágynak, azok ne utazzanak Costa Rica-ba, viszont a természetimádók biztosan megtalálják a számításukat. Az országnak több mint 25%-a védett terület - kiterjedt nemzeti park hálózattal, a biodiverzitás az egyik legnagyobb a világon - 6 %-ot tesz ki a teljes skálán, tengeri területe 10-szer nagyobb, mint a szárazföldi. 120 vulkánjából hét aktív, és második legtöbbet hozó "iparága" az ökoturizmus. A közép-amerikai ország 500ezerféle növény-, rovar- és állatfajjal büszkélkedhet, betiltották az állatokat felvonultató cirkuszokat és korlátozzák a sportvadászatot is.

Mi Costa Rica titka? Talán az az egyszerű felismerés, hogy nem irtani kell az erdőket, hanem ültetni. Ezzel átvitt értelemben is táptalajt biztosítanak a 60-as évek óta töretlenül fejlődő (öko)turizmus számára és egyúttal példát mutatnak arról, hogyan kell komolyan venni a természetvédelmet és az energiatermelés átalakítását. Bár ez egyáltalán nem könnyű, a politikusok és helyiek kéz a kézben járnak, hiszen az egyik legfontosabb exportcikken, a kávén és a vb után a focin kívül is van élet. Boldog élet. (2014)" forrás


,, Costa Ricában, azon belül is Tortugueron, egy kis faluban a dzsungelben egy kis boltban egy magyar család – anyuka, már felnőtt korú fia, lánya és később apuka is – fennhangon, már-már üvöltözve mindent ócsároltak. A nyakláncok drágák, a karkötők rondák is, Szentendrén sokkal jobb volt, a kaja szar volt és igazán lehetne légkondi, mert meg kell halni. Később leprimitívországozták Costa Ricát és a lakosairól is elmondtak pár nyomdafestéket nem tűrő szót, mert nem értette az eladó elsőre a 25%-ban tört angollal és 75%-ban tiszta magyarral feltett kérdésüket, mikor mégiscsak megvették a vacak karkötőt és a szoknyát, ami ’nem is áll annyira rosszul, kislányom’.

Igazából a pofám égett és semmiképp se akartam hozzájuk szólni, de mikor apuka végiggázolt a lábamon úgy, hogy hetekig borogattam (jó, annyira nem) és elnézést se kért, mégiscsak kicsusszant valami. Jaj, hogy én magyar vagyok. De hisz nem láttak a csoportban. Hamarosan kiderült, hogy akkor szerencsében volt részem, hogy egy 20 fős magyar csoport volt a pici szigeten aznap, aminek persze nem voltam tagja. Ja, de akkor én vajon mit csinálok itt, ha nem a csoporttal vagyok? Hogy én csak utazgatok hátizsákkal meg ilyesmi? Milyen gáz az már, közölték fitymálva és sajnálkozva. Ők bezzeg egy 10 napos közép-amerikai úton vannak és így ők látnak ám egy csomó mindent, amit szegény én a hátizsákommal nem. Kivéve, hogy szegény én köszöni, de egy év alatt költ annyit, mint ők a 10 napra és sokkal többet lát. Szegény én ezt persze csak gondolta, hangosan már nem volt kedve kimondani. Minek? (2015)"


,, Costa Rica fővárosa nem nyűgözött le az alatt a fél nap alatt, amit itt töltöttem: minden beton, kockaépületek, magas szögesdrótkerítések, gyorséttermek…Az emberek nagyon mások, mint általában Közép-Amerikában, magasabbak, és világosabb a bőrük.

Costa Rica egyébként a régió leggazdagabb országa, amely a brutális árakon meg is látszik. Nem terveztem sokáig maradni, ezért egyből az ország délkeleti csücskébe utaztam a Karib-tenger partjára, mert a következő állomás a panamai Bocas del Toro volt, amely közel fekszik a határhoz.

Costa Rica (is) gyönyörű ország, valószínűleg hónapokig el lehetne itt lenni, ha az embernek lenne rá ideje, és főleg pénze (Nicaragua hasonlóan szép, de fele annyiba sem kerül…). (2014)"

Fotóegyveleg

B. S. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes