ÚTIKRITIKA.HU / Costa Rica


hirdetes

útikritikák


Costa Rica

Egészség|Helyi közlekedés| Étkezés| Pénzváltás| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Kellemetlenségek |Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Egészség


Nincs kötelezően előírt oltás Costa Rica meglátogatásához. Csupán ajánlott a DTP és a Hepatitisz A.
Maláriaveszély nincs.
Az ország központi völgyvidékén az ivóvíz minősége elfogadható. Az egyéb területeken biztonságosabb palackos vizet inni.
Amúgy a gyomorrontások elkerülése céljából és a hőmérséklet miatt tanácsos sok folyadékot fogyasztani.
Inkább frissen, a szemünk előtt sült húsokat fogyasszunk, és jobb tartózkodni kínált salátáktól, nyers étkektől.
A legkisebb sebet is komolyan kell venni az elfertőződések veszélye miatt.


2023. március: Nincsenek különleges követelmények a Covid-19-zel kapcsolatban, kivéve a Kínából, Hongkongból, Makaóból és Tajvanról érkező látogatókat, vagy akik az elmúlt 14 napban ezeken a területeken tartózkodtak.

Ezeknek a látogatóknak negatív eredménnyel rendelkező PCR-RT vagy antigén Covid-19 tesztet kell benyújtaniuk, amelyet egy laboratóriumban Costa Ricába történő beutazásuk előtt kevesebb mint 72 órával végeztek el.

Továbbá a fent említett származási helyekről származó 12 év feletti személyeknek rendelkezniük kell egy olyan okmánnyal, amely lehetővé teszi a Covid-oltás naprakész állapotának ellenőrzését.

Helyi közlekedés

Távolsági buszok

A fővárost jól működő buszhálózat köti össze az ország többi részével. A viteldíjak olcsók. Jobb tudni, hogy a távolsági buszok a hétvégéken jellemzően túlzsúfoltak. Lehet, hogy a szomszéd széken ülő utas hóna alatt egy lekötözöttségében is virgonc tyúk van éppen.

Taxi

A taxizás, mind a városokon belül, mind települések között viszonylag olcsó. Piros színük alapján könnyen beazonosíthatók. A taxisok megpróbálják erőltetni az alkudozást, ahelyett, hogy a taxióra szerinti összegbe kerülne a fuvar. Jobb a taxikat mellőzni és inkább Uber-ezni.

Uber

Costa Ricában zavartalanul működik az Uber. A normál taxisok békén hagyják őket. 

Autóbérlés

Napi 40 USD körüli összegért lehet autót bérelni, de ebben az összegben még nincsenek benne az adók és a biztosítások.

14 napos autóbérlést nem lehet 850 USD-nél olcsóbban megúszni.

2023. augusztusban 1 liter normál benzin 1,32 USD, 1 liter dízel: 1 USD

,, CR-ben kötelező a drága helyi biztosítás a kocsira, ez a TPL: Third Party Liability: 3. félnek okozott kár. Ez alól csak az amerikai utasoknak lehet kivétel bizonyos típusú hitelkártyákkal. Első pillanatra olcsónak tűnik a kocsi ára, de ehhez hozzájön a kötelező biztosítás és így már jó esetben csak 2x annyiba fog kerülni a kocsi. Ez mindig így van, nem Covid-rendelkezés.

A nemzetközi cégeket sem ajánlom, ebben az esetben jobb a helyi és aki teheti 4x4-es autót béreljen. Nekünk nem az volt, de az útvonalunk sem követelte meg. Egy magas felépítményű Toyota Avanaza 7-üléses autót kaptunk. A magas felépítménnyel már nagyon jól jártunk! Sehol nem akadt gondunk, és persze a profi sofőr sem árt!

Az autó bérlése 298 euróba került. Ezt foglaláskor előre kellett fizetni.

A biztosítás 340 USD volt, a 2. sofőr pedig 70 USD-ba került, de ez nem minden esetben van. Igy a kocsi bérlése 18 napra 700 USD-ba +70 USD 2.sofőrbe került, ami egy nagyon korrekt árnak számít, hogy nem a legkisebb autónk volt és nem sedan.

Autópálya díj nincsen, San José közelében voltak kapuk, de 100 és 200 Ft-os tétel átmenni rajtuk. Valamivel több, mint kétezer km-t tettünk meg autóval de csak az utolsó és asszem az első napunkon találkoztunk 3 kapuval. Az országban máshol nem volt ilyen, ingyenesen autózhattunk a szinte üres pályákon. A benzin 275 Ft-ra jön ki literje. (2021)" forrás


Alamo-nál béreltünk autót. Az alapárra még rámentek a kötelező biztosítások és a kaukció, így egész magas díja volt a bérlésnek. Itt arra figyelni kell, hogy csak hitelkártyára tudnak terhelni, sima bankkártyát nem fogadnak el. Az utak közepes minőségűek, 80 km/h-nál többel nem lehet haladni, és nagyon, de nagyon oda kell figyelni a helyi sofőrökre. A kressz az felesleges. Az út szélén nagyon sokféle állat van, érdemes azokra is odafigyelni. A főváros környékén vannak kapuk, ahol pár száz colón útdíjat kell fizetni. (2021)" forrás


Costa Ricában a távolságot inkább időben érdemes mérni, mivel az utakon csak 50-60 közötti átlagot lehet menni - ha aszfaltozott. A nagyobb városok között már az autópályát is építik, de mi gyakran mentünk murvás utakon is. Egyébként teljesen normális a közlekedési morál, nem volt macerásabb vezetni, mint Budapest-Békéscsaba között. (2021) forrás

Étkezés

Olcsó turistás étteremben egy étkezés fejenként 7 dollárból kihozható. A sea food-os kaják már igen drágák. Lehet nagyon olcsón étkezni, ha a turista ott eszik, ahol a helyiek. A helyi tipikus étel, a casado kb. 4 dolcsiba kerül, 2 dollár körüli empanadákkal is meg lehet tölteni a bendőt. Vannak pékségek, ahol egy szendvicsért és egy üdítőitalért összesen két dollárnak megfelelő colont kérnek. 250 forintnak megfelelő összegekért lehet falatozni egyszerűbb sütiket.

Egy csésze Nescafé kb. 210 forintnak megfelelő colon-ba kerül, egy üveg sör kb. 1,60 USD-nak megfelelő helyi pénz.

Egy középkategóriás étteremben két fő háromfogásos étkezése kb. 40 USD körüli összegbe kerül.

Olcsón lehet étkezni, ha a helyiek által is frekventált, úgynevezett casadokat vagy sodákat választjuk. 

b. s. fotója

Pénzváltás

A helyi fizetőeszköz neve: a Costa Rica-i colon (CRC), Kolombusz neve alapján). 

1 amerikai dollárért közel 620 colon-t adnak a pénzváltók (2022. január). Erősen inflálódó pénz a colon, azaz nem érdemes az első nap túl sok dollárt beváltani. Nagyon sok helyen elfogadják a dollárt fizetőeszközként. Van feketepiaci pénzváltás, de nem veszélytelen.

Pénzt a legbiztonságosabb valamelyik belvárosi bankban váltani, de mindenhol kérnek ehhez útlevelet.

Tanácsos kisebb cimletű USD bankjegyeket (1, 5, 10) is vinni, mert készpénzes fizetéskor az 50 és a 100 dollárosokat kevés helyen fogadják el. A sérült bankjegyeket nem fogadják el.

,, Pénzt, Colón-t a reptéren csak annyit érdemes váltani, ami feltétlenül szükséges, mivel 1 USD-ért 520 Colón-t adnak, ami minimum 15%-os bukás a hivatalos árfolyammal szemben. A legjobb megoldás a pénzváltásra, ha valamelyik étteremben, vagy nagyobb üzletben (pl. Auto Mercato) USD-vel fizettek. Ők úgyis Colón-t adnak vissza normál árfolyamon, 580-590-nel számolva az USD-t. Amúgy pedig legtöbb helyen elfogadnak USD-t, és kártyát is, kivéve helyi, pici útszéli „büféseket”, és az önjelölt parkolóőröket." (elpé, 2019)

Vásárlás

A Costa Rica-i árszint átlagosan 22 sázalékkal magasabb mint a magyarországi.

Az élelmiszerek árai nyugat-európai szintűek, kivétel a zödség és a gyümölcs, ami sokkal olcsóbb.

,, árak Costa Rica-n:

- kaja annyi, mint itthon egy normál étteremben, mint pl. egy Don Pepében, azaz 2.500 Ft
- helyi sör boltban kb. 500 Ft
- Taruzzo, azaz az egyik favorit kávéjuk 3.000 Ft/250g
- 1,5L-es ásványvíz 500 Ft, de iható a CSAPVÍZ
- rum 2.500–3.500 Ft/ üveg

(elpé, 2019)Ezen a fotón tehenek árverése látható. Az aukción hetente mintegy 5 ezer, esetenként 3 ezer tehén kel el. A tehén kikiáltási árát a súlya határozza meg, s ez a táblán van feltüntetve. Egy felnőtt tehén súlya körülbelül 300 kg. Egy átlagos tehén kb. 2800 amerikai dollárba kerül.  k.s. fotója

Szórakozás

Szörfözés: Costa Rica híres szörfparadicsom, és rengeteg helyen találhatók tökéletes szörfhullámok a kezdők és a haladók számára egyaránt.

Vízesés túrák: Costa Rica dús esőerdőkkel és csodálatos vízeséseivel büszkélkedhet. Számos szervezett túra érhető el, amelyek során a látogatók felfedezhetik ezeket a természeti kincseket.

Ziplining: A ziplining, vagyis a kötélpályázás, egy nagyon népszerű aktivitás Costa Ricában. Számos szervezett zipline túra érhető el, amelyek során a látogatók átélhetik a kalandot a magasban.

Éjszakai élet: Costa Rica fővárosában, San José-ban és a partvidékeken rengeteg éjszakai élet található. Az éjszakai klubok, bárok és éttermek élénk és vidám hangulatot kínálnak.

Hőforrások és forróvizes medencék: Costa Rica aktív vulkánjai számos hőforrást és forróvizes medencét hoztak létre, amelyek ideálisak a látogatók számára, akik szeretnék kipihenni a fáradalmakat és élvezni a természet csodáit.

Csónakázás és kajakozás: Costa Rica sok folyóval és tavakkal rendelkezik, amelyek ideálisak a csónakázás és a kajakozás kedvelői számára.

Közbiztonság

A közép-amerikai ország hatóságai jó ideje aggódnak, hogy a közbiztonság romlása árthat a turizmusnak, ezért fokozottan ellenőrzik, vigyázzák az idegenforgalmi szempontból fontosabb pontokat, területeket.

A közbiztonság romlását elsősorban a kábítószer kereskedelemben tevékeny bűnöző csoportok okozzák.A drogbandáknak azonban nem célpontjai a turisták, sokkal nagyobb pénzekben utaznak, mint ami a turisták zsebeiben lapulhatnak. A turistáknak azért óvatosnak kell lenni, mert előfordulnak kizsebelések és kirablások.

A főváros központjában, és különösen a buszpályaudvarok táján körültekintően kell időzni. Limón városban sem igazán jó a közbiztonság. Az éjszakai távolsági buszozás nem veszélytelen.

Kellemetlenségek

1. Costa Ricában nincsenek utcanevek és házszámok. Sehol. Még a fővárosban, San Joséban sem. Vagy ha vannak is, ügyet sem vetnek rá.
De akkor hogy lehet itt tájékozódni? Tök egyszerűen: meg lehet adni olyan tájékozódási pontokat, mint hogy 75 méterre nyugatra a köztemetőtől, vagy a nagybani gyümölcspiac túloldalán. A rendőrtiszti főiskola? Ott van a Castro Madriz iskolával szemben. És a Castro Madriz hol van? Hát a rendőrséggel szemben. A rendszerben van némi szarkazmus is: a Tibas kerületi edzőterem, a Curves hivatalos címe például „150 méter nyugatra a McDonald'stól”.

A mostani rendszernek is megvannak az előnyei. A McDonald's tábláját például kilométerekről látni lehet, így mindenki számára egyértelmű igazodási pont lehet.

Mások viszont azzal érvelnek, hogy ez közbiztonsági kérdés is: ha valakihez mentőt kell hívni, nyilván a sofőrnek egyszerűbb lenne egy címet megtalálni, mint azt centizgetni, hogy melyik ház lehet 250 méterre a Coca-Cola reklámtáblától.

Mivel Costa Ricán az egészségügy és az oktatás színvonala, valamint a születéskor várható élettartam az egyik legmagasabb a nyugati féltekén, érthető, hogy még nem tört ki forradalom. De a gazdaság gerince már nem a mezőgazdaság, mint évtizedekkel ezelőtt, így a növekedés üteme is felgyorsult. Új bevásárlóközpontok nyílnak, a modern várostervezés egyre gyorsabban alakítja át az ismerős környékeket, a helyiek és a postások meg arra panaszkodnak, hogy régen minden jobb volt: már nem elég annyit mondani, hogy a régi fügefánál (el antiguo higuerón) találkozunk, mert a tájékozódási pontok túl gyorsan változnak.

Ha megkérdeznéd, mi a neve az előtte lévő utcának, nem tudnám megmondani. – mondta Costa Rica elnöke. forrás

Néhány környéken ugyan használnak egy helyrajziszám-rendszert, és helyenként utcanévtáblák is vannak, de a helyi lakosok többsége ezzel nem foglalkozik. Annyira nem, hogy bár a város egyik fontos tájékozódási pontja a Casa Presidental, az elnöki rezidencia, még a leginkább illetékes sem tudja a pontos címét.

Egyéb hasznos információk

1. Helyi SIM-et érdemes a reptéren beszerezni a Kölbi pultjánál, ahol 10 USD 2GB net. 30 napra: 10000CRC (15€). Wifi pedig szinte mindenhol van.

,, Vettünk SIM-kártyát érkezéskor, de a független 5! éves készülékem ( S-Tab ) nem működött. Többnyire nem ismerik az amerikai hálózatokat :( sajnos nem hallgattam egy hozzáértőre hogy vegyek egy mi-fi készüléket, mert az európiai sim-kártyás készülékek vagy működnek vagy nem. Így hiába volt kártya nem tudtuk használni. Amúgy jól elvoltunk wifivel. Mindenhol volt! forrás

2. Adaptert érdemes vinni, mert a feszültség 120 V, és a frekvencia sáv 60 Hz, a fali dugaszoló aljzatok észak-amerikai minta alapján készülnek.

3. A mosodák árfekvése meglepően magas: 3-5 USD egy kilóra. 

4. Costa Ricában nincs magyar külképviselet, az országgal való kapcsolatok diplomáciai felelőse a mexikóvárosi nagykövetségünk. Van viszont tiszteletbeli konzul Costa Rica fővárosában: Ferdinand von Herold Duarte

Cím: San José, Rohrmoser, északi irányban 525 méterre az Egyesült Államok Nagykövetségétől, a bal kéz felőli tégla épület.
(Rohrmoser 525 metros norte de la Embajada de Estados Unidos, edificio de ladrillo a mano izquierda.)

Levelezési cím: Apartado postal 6432-1000 San José

Tel: Előhívó: 00-506 Telefon: 2232-55-44 - Mobil: 8385-32-32 - E-mail: consuladohungriacr@yahoo.com

5. Ünnepnapok:

január 1. - Újév napja - március 19. - San José, a főváros védőszentjének ünnepe - április 11. - Juan Santamaría napja
május 1. - a munka nemzetközi ünnepe - július 25. - Guanacaste elfoglalásának napja - augusztus 2. - a Los Angeles-i Szűz (Costa Rica egyik Védőszentje) napja
augusztus 12. - Anyák napja - szeptember 15. - A Függetlenség napja - október 12. - A Kultúrák napja (Kolombusz ünnepe)
december 25. - Karácsony
Húsvét - A Húsvét vasárnap előtti hét (a Szent Hét) munkaszünet az országban. A legtöbb üzlet és szolgáltatás zárva tart (néhány turisztikai központ kivételével). Vannak olyan városok, amelyekben a tömegközlekedési buszjáratok sem működnek a húsvéti ünnepnapokon.

Fotóegyveleg

Helyi család a strandolást követően friss halat vett a halászoktól. - k.s. fotója


Kommentek

úti kritikus, 2023. 03. 10. 09:46
Vilmosnak:

Costa Ricában általában lehetőség van előfoglalás nélkül helyben autót bérelni, azonban ez nem mindig garantált, és kockázatos lehet a látogató számára. Bár Costa Rica sok helyén rendelkezik autókölcsönzővel, a szezonális kereslet és az időjárási körülmények függvényében előfordulhat, hogy nincs megfelelő készlet vagy elérhetőség.

Az előre foglalás általában javasolt, mert így garantálni lehet az autó elérhetőségét, és elkerülhető a további késedelmek és kellemetlenségek. Az előre foglalás során a látogatók számos lehetőséget találnak a különböző autókölcsönző vállalatoktól, így könnyebben kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb autót és szolgáltatást. Az előfoglalás a látogatók számára gyakran kedvezőbb árakat és akciókat is kínál, és biztosítékot jelent arra, hogy az autó az időben és a helyen rendelkezésre áll.

Összességében, bár lehetőség van előfoglalás nélkül autót bérelni Costa Ricában, érdemes előre tervezni és foglalni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket és biztosítsuk az autó elérhetőségét és megfelelő árát.


Vilmos, 2023. 03. 10. 09:17
Nagyon jó leírás. Nekem egy kérdés felmerült, biztosan lehet előfoglalás nélkül helyben autót bérelni?


úti kritikus, 2022. 12. 30. 21:57
https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/bus-itinerary
https://costa-rica-guide.com/travel/transportation/bus-schedule/
https://www.thebusincostarica.com/


Dr. Pál Tamásné, 2022. 12. 30. 21:52
Hasznos volt a cikk, köszönöm! Sajnos nem sikerült megtalálnom a távolsági buszok menetrendjét tartalmazó oldalt, nagyon hálás lennék, ha ezt megosztanák velem. Előre is nagyon köszönöm!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes